#pratapengar

#pratapengar

Sweden

#PrataPengar är podden där Unga Aktiesparares VD Philip Scholtzé(@PhilipScholtze) och Nicklas Andersson(@investeraren) tar upp frågorna som rör #sparande, #aktier, #fonder, #privatekonomi, börsen, #pension och mycket mer! Vill du vara med och påverka #PrataPengar podden? Skicka då frågor och tankar via sociala medier under hashtaggen #PrataPengar. Avsnitten är 30-45 minuter långa, släpps varje Måndag och finns tillgängliga på iTunes, Acast och Soundcloud.

Episodes

Episod 55 - Hur Arbetar Ett Investmentbolag?  

#PrataPengar podden får besök utav Helena Stjernholm, vd på Industrivärden. Vad gör ett investmentbolag? Vad använder man för investeringsstrategi? Hur kommer branschen att se ut om 10 år? Detta och mycket med i veckans episod.

Episod 54 - Hur Utvecklades Din Aktieportfölj 2016?  

Ett år har passerat och det är dags att stämma av portföljerna. Hur har det gått egentligen? Philip och Nicklas berättar hur det gått för deras aktieportföljer, vilka omplaceringar som ska göras samt hur dem tänker för 2017. Är du nöjd med din utveckling? Skriv till oss hur det gått för dig under #PrataPengar på twitter.

Episod 53 - Minska det Magonda i Aktiesparandet  

Den här veckans episod har samma goda innehåll som alltid, med en twist! Vi sätter oss och #PrataPengar för att snacka om sparande och aktieintresse. Vad fick oss att börja spara i aktier? Hur tänker vi kring vårt sparande, småbarnsmamma vs samboliv? Vi delar även med oss av våra bästa spartips!

Episod 52 - 1års Jubileum av #PrataPengar  

Wow, ett år har passerat sedan pondens begynnelse! Vi vill tacka alla lyssnare och er som stöttat oss hela vägen hit. Podcast priset kammade vi hem och har fått fantastiska nöjet att träffa en mängd spännande gäster. Vi gör en tillbakablick samt svarar på era frågor!

Episod 51 - God Jul Börsen & God Avkastning  

Det är dags för den mysigaste tiden på året! Vi skickar alla underbara lyssnare en liten julhälsning och firar både att #PrataPengar fått 1000000 lyssningar samt vunnit Podcast priset 2016 (Kategorin Ekonomi och Näringsliv). Letar du efter en sista minuten julklapp? Ge bort ett medlemskap i Unga Aktiesparare.

Episod 50 - Med Fingret på Säljknappen  

Veckans gäst i #PrataPengar var tidigare hedgefondförvaltare och nu pensionerad vid 40. Han har även tidigare varit intervjuats i Stock Magazine. Vem är vår gäst? Kommer börsen halveras de kommande två åren? Vad händer med Fingerprint Cards? Aktiemarknaden - Då och nu.

Episod 49 - Jakten på Överavkastning  

Aktiva fondförvaltare har som mål att slå index men lyckas de flesta med detta? Emelie Fröberg har skrivit en avhandling med titeln "Seeking alpha - and finding it". Hur individuella fondförvaltare skapar mervärde (alpha) genom sina aktiviteter i dagliga arbetet. Survey: https://hhs.qualtrics.com/jfe/form/SV_0C9MJ1N3Ua8N2OF Avhandling: https://www.hhs.se/contentassets/574f17c1efcf48daa6c6974a4dad5740/dissertation-ef_proofed---kopia.pdf

Episod 48 - Ger du Aktier i Julklapp?  

Den 24:e sändes uppesittarkväll för andra gången live på Youtube (Du hittar sändningarna på Unga Aktiesparares Youtube kanal), missa inte nästa gång då vi sänder den 20:e, precis innan jul. I denna episod tar vi upp en tittar fråga som berör ämnet julklappar, främst hur man gör för att ge aktier i julklapp. Vi pratar även sparkvot samt utdelningar. Häng med!

Episod 47 - BabyBomben!  

Nicklas överraskar #PrataPengar gänget med ett hemligt tema i dagens episod! Kan du gissa vad det handlar om? Som medlem i Unga Aktiesparare har du kostnadsfri tillgång till e-böcker och ljudböcker i 21 dagar hos Nextory.

Episod 46 - Småbolagstips från Förvaltaren  

Hur går man tillväga för att hitta köpvärda småbolagsaktier? Johan Torén, förvaltare på Strand Småbolagsfond ger oss konkreta tips på vad man ska tänka på. Varför ska man investera i småbolag? Värderar man småbolag annorlunda från storbolag? Detta och mycket mer godsaker i veckans #PrataPengar!

Episod 45 - Feminism på Börsen  

Vi gästas av Sandra Lindqvist (@Framtidsfemnstn) och ställer de frågor som många undrar över. Presterar jämställda bolag bättre på börsen än de bolag som inte är det? Vi får tips på hur man investerar jämställt och hur man definierar detta. Går det att bygga en portfölj baserat endast på jämställdhet? Sandra berättar också om sina favoritaktier, berättar om hur hon applicerar sin strategi på portföljen, tankarna kring framtiden och feminism. Vi får även 3 tips på hur vi kan öka andelen kvinnor på börsen.

Episod 44 - Bud på Bolaget - Vad Händer Nu?  

Jag äger aktier i ett bolag som det har lämnats bud på, vad ska jag göra nu? Vad menas med bud/offentligt uppköpserbjudande? I detta avsnitt djupdyker vi ner i allt som har att göra med bud på börsnoterade bolag att göra. Hur ska jag agera? Är jag tvungen att sälja? Går buden alltid igenom? Kan man ångra sig? Älskar du #PrataPengar podden? Hjälp oss att växa genom att ge ett betyg på iTunes.

Episod 43 - Vad är #Uppesittarkväll?  

Fenomenet #uppesittarkväll är investerarnas favorit kväll när lönen kommer in på kontot i slutet av månaden. Vi berättar vad detta innebär och hur du kan delta ikväll den 24:e. Börsintroduktioner: Teckna eller inte teckna? Hur ska vi tänka kring en börsnotering. Vad behöver man ta reda på? Unik förmån för dig som lyssnar på #PrataPengar! --> Lyssna på gratis ljudböcker i 21 dagar på Nextory (använd kampanjkoden: pratapengar)www.nextory.se/kampanjkod

Episod 42 - Går det att spara i aktier som student?  

Marcel vart utnämnd till årets värvare 2015 på Unga Aktiesparares årskongress efter att personligen ha värvat flest medlemmar till förbundet under året. Varför valde han att engagera sig i en av våra lokalavdelningar? Hur ser hans investeringsfilosofi ut? Bästa och sämsta aktieinvesteringar? Vill du göra samma resa som Marcel gjort i sitt liv? Engagera dig i en av våra lokalavdelningar!

Episod 41 - Bostadsmarknaden: Hyra vs Bostadsrätt  

Hur ser #PrataPengar gänget på bostadsmarknaden idag? Ska man köpa eller hyra sin bostad? Vi går igenom vad det innebär att göra en personlig kontrollbalansräkning för att få översikt över sin ekonomi. Vi välkomnar även varmt Unga Aktiesparares yngsta medlem, endast 14 dagar unga Vincent. Hans första aktie? SCA (Libero blöjor). Hjälp oss med att ge ett betyg på iTunes!

Episod 40 - Riksbankschefen Stefan Ingves  

Idag släpps de nya 100kr och 500kr sedlarna. Samtidigt släpper vi en ny episod av #PrataPengar! Med Sveriges riksbankschef som gäst hos #PrataPengar har vi fått möjligheten att fråga allt ni velat veta om räntor, penningpolitik och lära oss mer om Stefan Ingves. Mannen med sina initialer på nya 5-kronan! Några av frågorna i denna episod: Vad är skillnaden på riksbankens och finansinspektionens ansvar? Negativa räntor - vad är detta egentligen? Hur komplicerat är det att förutspå räntebanan? Förklara inflation och dess KPI. Älskar du #PrataPengar podden? Betygsätt oss på iTunes så att vi kan sprida denna kunskap till ännu fler.

Episod 39 - Börshandlade Produkter (ETP)  

Djupdykning ner i de olika börshandlade produkter som kan handlas på börsen. Vad är en ETP? Vad finns det för olika typer av ETP:er? Varför ska man handla en ETP? Vad är en börs? Sakkunnig gäst i denna episod är Tommy Fransson vice vd NGM! Intresserad av Investerar-SM? http://www.investerar-sm.com

Episod 38 - Månadsspararens Dilemma!  

Som aktiesparare, framförallt månadssparare ställs varje månad inför dilemmat, hur ska jag placera mina pengar? Ska jag köpa olika aktier varje månad? Hur ska jag dela upp pengarna? Aktier eller fonder? Vi gräver ner oss och besvarar dessa viktiga frågeställningar.

Episod 37 - Sveriges Bästa Aktieutbildning!  

UA-Akademins utbildare Alexander är på plats i studion med #PrataPengar gänget. Är UA-Akademin Sveriges bästa aktieutbildning? I år storsatsar vi på webbaserade utbildningar. Vi tar även upp pensionssparande och Blondinbella.

Episod 36 - Vad är Värdeinvestering?  

Chefens chef är på besök i podden! Vi pratar minnen från gamla bolagsstämmor, favorit aktier och ger tips på det bästa poddarna för aktieintresserade. Vad är egentligen värdeinvestering? Detta och mycket mer i veckans podd.

0:00/0:00
Video player is in betaClose