#pratapengar

#pratapengar

Sweden

#PrataPengar är podden där Unga Aktiesparares VD Philip Scholtzé(@PhilipScholtze) och Nicklas Andersson(@investeraren) tar upp frågorna som rör #sparande, #aktier, #fonder, #privatekonomi, börsen, #pension och mycket mer! Vill du vara med och påverka #PrataPengar podden? Skicka då frågor och tankar via sociala medier under hashtaggen #PrataPengar. Avsnitten är 30-45 minuter långa, släpps varje Måndag och finns tillgängliga på iTunes, Acast och Soundcloud.

Episodes

Episod 48 - Ger du Aktier i Julklapp?  

Den 24:e sändes uppesittarkväll för andra gången live på Youtube (Du hittar sändningarna på Unga Aktiesparares Youtube kanal), missa inte nästa gång då vi sänder den 22:a, precis innan jul. I denna episod tar vi upp en tittar fråga som berör ämnet julklappar, främst hur man gör för att ge aktier i julklapp. Vi pratar även sparkvot samt utdelningar. Häng med!

Episod 47 - BabyBomben!  

Nicklas överraskar #PrataPengar gänget med ett hemligt tema i dagens episod! Kan du gissa vad det handlar om? Som medlem i Unga Aktiesparare har du kostnadsfri tillgång till e-böcker och ljudböcker i 21 dagar hos Nextory.

Episod 46 - Småbolagstips från Förvaltaren  

Hur går man tillväga för att hitta köpvärda småbolagsaktier? Johan Torén, förvaltare på Strand Småbolagsfond ger oss konkreta tips på vad man ska tänka på. Varför ska man investera i småbolag? Värderar man småbolag annorlunda från storbolag? Detta och mycket mer godsaker i veckans #PrataPengar!

Episod 45 - Feminism på Börsen  

Vi gästas av Sandra Lindqvist (@Framtidsfemnstn) och ställer de frågor som många undrar över. Presterar jämställda bolag bättre på börsen än de bolag som inte är det? Vi får tips på hur man investerar jämställt och hur man definierar detta. Går det att bygga en portfölj baserat endast på jämställdhet? Sandra berättar också om sina favoritaktier, berättar om hur hon applicerar sin strategi på portföljen, tankarna kring framtiden och feminism. Vi får även 3 tips på hur vi kan öka andelen kvinnor på börsen.

Episod 44 - Bud på Bolaget - Vad Händer Nu?  

Jag äger aktier i ett bolag som det har lämnats bud på, vad ska jag göra nu? Vad menas med bud/offentligt uppköpserbjudande? I detta avsnitt djupdyker vi ner i allt som har att göra med bud på börsnoterade bolag att göra. Hur ska jag agera? Är jag tvungen att sälja? Går buden alltid igenom? Kan man ångra sig? Älskar du #PrataPengar podden? Hjälp oss att växa genom att ge ett betyg på iTunes.

Episod 43 - Vad är #Uppesittarkväll?  

Fenomenet #uppesittarkväll är investerarnas favorit kväll när lönen kommer in på kontot i slutet av månaden. Vi berättar vad detta innebär och hur du kan delta ikväll den 24:e. Börsintroduktioner: Teckna eller inte teckna? Hur ska vi tänka kring en börsnotering. Vad behöver man ta reda på? Unik förmån för dig som lyssnar på #PrataPengar! --> Lyssna på gratis ljudböcker i 21 dagar på Nextory (använd kampanjkoden: pratapengar)www.nextory.se/kampanjkod

Episod 42 - Går det att spara i aktier som student?  

Marcel vart utnämnd till årets värvare 2015 på Unga Aktiesparares årskongress efter att personligen ha värvat flest medlemmar till förbundet under året. Varför valde han att engagera sig i en av våra lokalavdelningar? Hur ser hans investeringsfilosofi ut? Bästa och sämsta aktieinvesteringar? Vill du göra samma resa som Marcel gjort i sitt liv? Engagera dig i en av våra lokalavdelningar!

Episod 41 - Bostadsmarknaden: Hyra vs Bostadsrätt  

Hur ser #PrataPengar gänget på bostadsmarknaden idag? Ska man köpa eller hyra sin bostad? Vi går igenom vad det innebär att göra en personlig kontrollbalansräkning för att få översikt över sin ekonomi. Vi välkomnar även varmt Unga Aktiesparares yngsta medlem, endast 14 dagar unga Vincent. Hans första aktie? SCA (Libero blöjor). Hjälp oss med att ge ett betyg på iTunes!

Episod 40 - Riksbankschefen Stefan Ingves  

Idag släpps de nya 100kr och 500kr sedlarna. Samtidigt släpper vi en ny episod av #PrataPengar! Med Sveriges riksbankschef som gäst hos #PrataPengar har vi fått möjligheten att fråga allt ni velat veta om räntor, penningpolitik och lära oss mer om Stefan Ingves. Mannen med sina initialer på nya 5-kronan! Några av frågorna i denna episod: Vad är skillnaden på riksbankens och finansinspektionens ansvar? Negativa räntor - vad är detta egentligen? Hur komplicerat är det att förutspå räntebanan? Förklara inflation och dess KPI. Älskar du #PrataPengar podden? Betygsätt oss på iTunes så att vi kan sprida denna kunskap till ännu fler.

Episod 39 - Börshandlade Produkter (ETP)  

Djupdykning ner i de olika börshandlade produkter som kan handlas på börsen. Vad är en ETP? Vad finns det för olika typer av ETP:er? Varför ska man handla en ETP? Vad är en börs? Sakkunnig gäst i denna episod är Tommy Fransson vice vd NGM! Intresserad av Investerar-SM? http://www.investerar-sm.com

Episod 38 - Månadsspararens Dilemma!  

Som aktiesparare, framförallt månadssparare ställs varje månad inför dilemmat, hur ska jag placera mina pengar? Ska jag köpa olika aktier varje månad? Hur ska jag dela upp pengarna? Aktier eller fonder? Vi gräver ner oss och besvarar dessa viktiga frågeställningar.

Episod 37 - Sveriges Bästa Aktieutbildning!  

UA-Akademins utbildare Alexander är på plats i studion med #PrataPengar gänget. Är UA-Akademin Sveriges bästa aktieutbildning? I år storsatsar vi på webbaserade utbildningar. Vi tar även upp pensionssparande och Blondinbella.

Episod 36 - Vad är Värdeinvestering?  

Chefens chef är på besök i podden! Vi pratar minnen från gamla bolagsstämmor, favorit aktier och ger tips på det bästa poddarna för aktieintresserade. Vad är egentligen värdeinvestering? Detta och mycket mer i veckans podd.

Episod 35 - Hur Hög Är Din Sparkvot?  

Hängde du med på Twitter när vi körde #uppesittarkväll den 24:e? I denna episod pratar vi uppesittarkväll, sparkvot och äntligen är Nicklas nyhetssvep tillbaka! Veckans stora fråga lyder: Hur mycket pengar brukar ni leva på varje månad? Efter alla lån, räkningar osv. Anmäl dig till Unga Aktiesparares kommande webinarium! http://www.ungaaktiesparare.se/Kalendarium/Visa-aktivitet/?eventId=385497

Episod 34 - Vad är en Utdelningsaristokrat?  

#PrataPengar är äntligen tillbaka efter semestern! Vi gör en snabb återblick vad som hänt under sommaren. Vad krävs för att koras som utdelningsaristokrat? Simon vill ha tips på investmentbolag till utdelningsportföljen. Nordnet firar 20år! Grattis :D

Episod 33 - Är Du Fundamental eller Teknisk?  

Veckans huvudfråga lyder: Hur analyserar ni era bolag innan köp? Hur ska man tolka redovisningar? Vad är viktigast i analysen? I dyker ner i fundamental och teknisk analys, hur gör Philip och Nicklas? Denna episod innehåller även lite boktips!

Episod 32 - Hur Börjar Jag Spara till Barnen?  

Lyssnarfråga från Emil Westrin som undrar hur han ska spara i aktier åt syskonbarnen och sedan betala ut/fördela pengarna rättvist. Ska pengarna ligga på ett ISK eller KF? Vad bör man tänka på? I denna episod berör vi detta otroligt viktiga ämne. Mer godsaker i episoden: - Vad rekommenderar ni för kvalitetsbolag när det blåser på börsen? - Vem av Philip och Nicklas har lyckats bäst jämfört med index under 2016?

Episod 31 - Är Marknaden Verkligen Effektiv?  

Vad är hypotesen om effektiva marknader? Priset på en tillgång återspeglar all tillgänglig information och att priset därmed är riktigt. Därav är det inte möjligt att slå marknaden genom att använda information som marknaden redan känner till. Vad säger Warren Buffet? Vi går även igenom börshandlade ETF:er. Hur fungerar dem? Hur ska man tänka? Vad har Philip och Nicklas i deras PPM?

Episod 30 - Utländska Innehav, Yes or No?  

Äger du utländska aktier? #PrataPengar teamet fick frågan äger ni Amerikanska aktier? I så fall, vilka? Vi pratar Norge, Danmark, Finland och USA. Philip och Nicklas lägger korten på bordet och berättar om aktieköp som surnat.

Episod 29 - Portföljallokering: Cash, Fullinvesterad eller Belånad?  

Hur hanterar du din portföljallokering? I denna episod pratar vi om tre lägen: Cash, fullinvesterad, belånad. Vilka regler är rimliga att ha för sin portfölj? Ska man köpa aktier direkt när pengarna kommit in på kontot? Hur agerar man på en stökig börs? Köp när det gör som ondast!

0:00/0:00
Video player is in betaClose