Prestationspodden

Prestationspodden

Sweden

Prestationspodden är en podcast om prestation, stress och personlig utveckling. På varje arbetsplats och i varje kompisgäng finns det någon som är eller har varit utbränd. Men få vill prata om det. Med den här podcasten vill vi lyfta på skämskudden, sätta igång snacket och hjälpa människor till en sundare tillvaro med mindre stress och press. Prestationspodden produceras av Caroline Norbelie och Per Lundevall.

Episodes

27: Steve Kratz - Skådespelaren som jobbade jämt  

Några varv på en snurrstol resulterade i en fyra månader lång yrsel. Steve Kratz är skådespelare och röstskådespelare. Uppdragen på Dramaten och Stockholms stadsteater, i filmproduktioner och tv-serier har varit många. I 14 år hade hans veckor sex arbetsdagar. Ett extraknäck som röstskådis i barnfilmer skulle väl gå att klämma in? Men en dag fick han se sitt späckade schema för det kommande året och insåg att han inte kunde påverka det. Lyssna på Steves intressanta berättelse om vägen tillbaka från utbränning och hur avgörande det var med en förstående läkare, stöd från familjen men också från arbetsgivaren.

26: Sofia Wieveg - Sömnlös för att rädda  

Sofia var stressad redan som liten. Hon växte upp med en syster som är Schizofren. För att se till att inget dåligt skulle hända hennes syster var hon vaken på nätterna, det skapade en sömnstörning. Idag arbetar Sofia som frilansande skribent, redaktör, kommunikationskonsult. Hon har presterat på högnivå, haft ett högt tempo och brytt sig om alla andra. Men till slut la kroppen av och stressen skapade en smärta som ibland gör så ont att svetten rinner. Lyssna till avsnitt fullspäckat med klokhet, tips och råd.

25: Per, Caroline - och deras rädslor  

Kanske det svåraste avsnitt vi gjort. Temat för dagens avsnitt är rädsla. Rädsla hindrar oss att utvecklas. Det går iallafall åt en massa energi att vara rädd. Och det vill vi ju verkligen inte. Vi tror på att tala om rädslorna för då har de en chans att de försvinner för gott eller åtminstone bli mindre. Därför delar vi med oss av våra tre största rädslor. Lyssna och inspireras.

24: Daniel Lind - Lycka på jobbet  

Vi ser framemot nästa år och berättar om hur vi förbereder oss inför ett nytt år på bästa sätt. Tillsammans med Daniel Lind, samhällspolitisk chef på Jusek, talar vi om en rad intressanta ämnen. Om dagens gränslösa arbeten och hur man ska sätta gränser för individen. Om varför de unga kvinnorna utan barn är de mest stressade? Varför kvinnorna är nöjdare än männen trots sämre villkor och hur mår cheferna egentligen?

Vanja Persson - Stress och kroniskt trötthetssyndrom blev författarskap  

Trots utmattningssyndrom började ensamstående tvåbarnsmamman Vanja Persson på journalisthögskolan. Hon klarade studierna men fick en kraftig influensa. Kroppen klarade inte mer och hon drabbades av kroniskt trötthetssyndrom. Idag kan hon bara jobba två timmar om dagen. Men under de två timmarna gör hon underverk - som författare och bokförläggare. Vi pratade bland annat om: - Att acceptera hur verkligheten ser ut för att kunna gå vidare - Att skriva om sina upplevelser i bokform - Att tvingas sova 14-15 timmar per dygn för att må okej - Om att välja att ha kul i livet Mer om ME/CFS finns här https://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/MECFS/ http://dinamediciner.se/nyheter/kroniskt-trotthetssyndrom-behandling

22: Sofie Lantto - Stress i fritt fall  

Känner du dig stressad över julen kommer du snart vara fullpumpad med energi och känna att allt är möjligt. Sofie Lantto är art director på heltid men hon är även triathlet, föreläsare och mamma. Framförallt är hon en människa som älskar livet. Hur hinner hon med allt? Och var kommer all energi ifrån? Lyssna, bli inspirerad och få massor av handfasta tips.

21: Emanuel Nilsson -Personliga resan ledde inåt och till Tanzania  

21: Emanuel Nilsson -Personliga resan ledde inĂ¥t och till Tanzania by Per Lundevall & Caroline Norbelie

20: Rosario Rojas - Mindfulness, medvetenhet om medvetenheten  

Så här lugna har Caroline och Per aldrig varit i en intervju. Den effekten har Rosario Rojas på människor, med sitt lugn och sin starka närvaro. Hon är rätt kvinna på rätt plats då hon arbetar som instruktör, kropps- och rörelseterapeut, Zen-Coach och doula. Lyssna till en djupdykning i mindfulness. Där Rosario berättar för oss om hur kroppen måste träna på att inte stressa. Våra kroppar vänjer sig vid att stressa, så när vi slutar med stressen känner kroppen ett obehag. Hon tycker det är friskt att vi blir sjuka i det här samhället, då vi har normaliserat en nivå av stress som inte är hälsosamt och nu kommer svaret.

19: Sofie Lewenhagen - Prestera för att överleva  

När Sofie var 10 år insåg hon att hennes mamma var alkoholist. Med en psykiskt frånvarande mamma och en fysiskt frånvarande pappa blev hon tvungen att prestera och ha koll på allt, både för att dölja mammans beroende men också för att ta hand om sig själv. Lyssna på ett intressant avsnitt där vi får ett yngre perspektiv på stress och prestation. Vi pratar även om andra saker som stressar unga idag och får en del föräldratips.

18: Henrik Schyffert - Rädsla  

Tidigt nästa år är det premiär för Henrik Schyfferts nya show ”Var inte rädda”. Enligt Henrik är vi rädda för nästan allt, och ofta för helt onödiga grejer som slukhål och vägpirater. Men framförallt är vi rädda för att bli bortstötta, att inte passa in. Hans egen största rädsla handlar om att inte vara rolig, att ”bomba”. Men å andra sidan är det också den rädslan som får honom att gå upp på morgonen. Lyssna på ett superintressant avsnitt där Henrik ger oss sin syn på rädsla och prestation.

17: Johan Ernst Nilson - Att prestera det omöjliga  

För sisådär 25 år sedan cyklade han från Stureplan till Afrika och sedan dess har äventyren avlöst varandra. Mount Everest, Seven summits, pol till pol... För Johan Nilson har de spektakulära expeditionerna utvecklats till en inre resa, där han ständigt upptäcker nya sidor av sig själv. Hans nästa projekt är en tv-serie där han besöker världens naturfolk som varken lider av stress, depressioner eller andra välfärdsåkommor. Prestationspodden är en podcast om prestation, stress och personlig utveckling. Antalet stressrelaterade sjukdomar har ökat dramatiskt de senaste åren och på varje arbetsplats och i varje kompisgäng finns det någon som är eller har varit utbränd. Men få vill prata om det. Med den här podcasten vill vi lyfta på skämskudden och sätta igång snacket. Vi tror att det är första steget till en sundare tillvaro med mindre stress och press, både privat och i arbetslivet. Prestationspodden produceras av Caroline Norbelie och Per Lundevall. Läs mer på http://prestationspodden.se

16: Ylva Deplanck - Personlig resa och om att andas in i mörkret  

Hennes uppväxt präglades av både ljus och mörker. Det fanns skratt och kärlek, men det var också mycket auktoritärt med ständiga hot om våld. Mörkret och rädslan kapslades in i hennes kropp och hon lärde sig att alltid vara på sin vakt. Det är först nu, med hjälp av yogan, som hon hittat nycklar till de mörka vrårna. Idag undervisar hon i terapeutisk yoga, har kurser i frigörande dans och håller föreläsningar och workshops om hur man finner balans i livet.

15: Natalia Brzezinski - Prestera på topp och må bra. Wellness for Top Performance  

After four years as US ambassador's wife in Stockholm Natalia Brzezinski started Symposium Stockholm - a creative event for people in the tech and music industries. Today it is one of her seven jobs. Stressed? Not at all. Natalia herself believe it may have something to do with her background as a young Polish ice princess. In this episode, we note among other things that Swedes are, after all, less stressed than Americans because in Sweden weekends are weekends. Everything gets dark and everything close down. Efter fyra år som amerikanska ambassadörens fru i Stockholm startade Natalia Brzezinski Symposium Stockholm – ett kreativt event för människor inom tech- och musikindustrin. Idag är det ett av hennes sju jobb. Stressad? Alls inte. Natalia själv tror att det kan ha med hennes bakgrund som ung polsk isprinsessa att göra. I det här avsnittet konstaterar vi bland annat att svenskar är, trots allt, mindre stressade än amerikaner för i Sverige får helgen vara helg och när det blir mörkt stannar allting.

14: Anders Hansen - Hjärnan och stressen  

Hjärnan och stressen. Han är överläkare i psykiatri och har en civilekonomexamen från Handels. Dessutom har han skrivit två böcker och driver en egen podcast där han reser jorden runt och intervjuar världens främsta hjärnforskare. Men Anders Hansen är inte stressad för det. Lyssna så får ni veta varför. I det här avsnittet berättar Anders hur hjärnan reagerar på stress och varför motion och träning gör oss mer stresståliga. Bland mycket annat. Dessutom får vi höra vad Caroline tycker om sudoku och att Per verkligen har energi!

13: Sara Henrysson Eidvall - Stress på företagen  

Att inte bry sig och låta mindre viktiga saker passera kan vara ett effektivt verktyg för att motverka stress, både privat och i arbetslivet. Det menar dagens gäst Sara Henrysson Eidvall, leg psykolog och specialist inom arbetslivets psykologi. Att fokusera på en sak i taget, träna, träffa vänner och att hitta stunder för återhämtning, är andra ingredienser för ett mindre stressigt liv. Dessutom myntar Caroline uttrycket ”Är det här en pyjamas?” Prestationspodden är en podcast om prestation, stress och personlig utveckling. På varje arbetsplats och i varje kompisgäng finns det någon som är eller har varit utbränd. Men få vill prata om det. Med den här podcasten vill vi lyfta på skämskudden, sätta igång snacket och hjälpa människor till en sundare tillvaro med mindre stress och press. Prestationspodden produceras av Caroline Norbelie och Per Lundevall.

12: Jimmy Tjärnlund (Raw clarity man): Mannen maten prestationen  

Jimmy (Rawclarityman) har presterat hela sitt liv, han har levt i stress och arbetat hårt. B.la tog han sin Executive MBA på Handelshögskolan i Stockholm. Jimmy började söka inåt och idag har han ett stort intresse för naturen och hur den påverkar oss. Han övertygad om att det är otroligt viktigt vad vi stoppar i oss och därför vill han påverka matindustrin. Idag driver han Gårdendirekt, ett företag som distribuerar produkter och råvaror från noga utvalda gårdar och producenter. Dessutom så coachar han män att hitta sig själv så de kan börja leva livet istället för att överleva.

11: Lars-Eric Uneståhl - Stress prestation och mental träning  

Lars-Eric Uneståhl är fil.dr i tillämpad psykologi och mannen som introducerade begreppet mental träning i Sverige. Han har arbetat med en mängd elitidrottare och flera olympiska team runt om i världen, samt med flera av Sveriges största företag. Två miljoner i Sverige har använt någon av hans kurser eller övningar. I det här avsnittet reder Lars-Eric ut vad stress egentligen är plus att vi får massor av bra tips kring prestation, självträning och återhämtning. Prestationspodden är en podcast om prestation, stress och personlig utveckling. Antalet stressrelaterade sjukdomar har ökat dramatiskt de senaste åren och på varje arbetsplats och i varje kompisgäng finns det någon som är eller har varit utbränd. Men få vill prata om det. Med den här podcasten vill vi lyfta på skämskudden och sätta igång snacket. Vi tror att det är första steget till en sundare tillvaro med mindre stress och press, både privat och i arbetslivet. Prestationspodden produceras av Caroline Norbelie och Per Lundevall.

10: Sara Ingvarsson - Stress på jobbet  

Sara Ingvarsson är legitimerad psykolog med inriktning på ledarskap och organisationsutveckling. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med chefscoachning och grupputveckling i olika typer av organisationer. I det här avsnittet pratar vi bland annat om stress på jobbet och vi får även svar på vilken stresshanteringsmetod som funkar bäst – yoga eller KBT? Prestationspodden är en podcast om prestation, stress och personlig utveckling. På varje arbetsplats och i varje kompisgäng finns det någon som är eller har varit utbränd. Men få vill prata om det. Med den här podcasten vill vi lyfta på skämskudden, sätta igång snacket och hjälpa människor till en sundare tillvaro med mindre stress och press. Prestationspodden produceras av Caroline Norbelie och Per Lundevall

09: Anna Hultman - Prestation i yoga  

Går det att jobba 80 timmar i veckan om man bara yogar lite mellan varven? Finns det stress och prestation även inom yogan? Och vad har gurkor med karriärbyte att göra? I det här avsnittet möter vi Anna Hultman som har ett förflutet i den hektiska reklambranschen. Idag håller hon med stor passion både egna yogaklasser, utbildar yogainstruktörer och hjälper människor att hitta sig själva.

08: Reality Check  

Hej igen efter sommaren! Så kul att vara igång med podden igen. I det här avsnittet pratar vi bland annat om hur sommaren varit, och hur man kan hantera den stress som lätt uppstår när "allt” ska hinnas med under några få veckor och när man är tillsammans med sin familj dygnet runt. Vi blickar också framåt. Hur vågar man ta steget att göra något nytt, som att byta jobb och karriär? Fortsätt lyssna i höst, vi har många intressanta gäster på gång. Vi kommer att gästas av coacher, läkare och forskare. Förhoppningsvis har de svar på våra frågor kring stress och prestation. Prestationspodden är en podcast om prestation, stress och personlig utveckling. På varje arbetsplats och i varje kompisgäng finns det någon som är eller har varit utbränd. Men få vill prata om det. Med den här podcasten vill vi lyfta på skämskudden, sätta igång snacket och hjälpa människor till en sundare tillvaro med mindre stress och press. Prestationspodden produceras av Caroline Norbelie och Per Lundevall.

0:00/0:00
Video player is in betaClose