Psykologbyrå

Psykologbyrå

Sweden

Psykologbyrå är en podcast med psykologerna Margareta Berggren och Lars Övling. Podden behandlar vardagspsykologi, allt från hur man präglats av syskonskaran till stresshantering eller förälskelser. Podden kommer ut en gång i veckan med start 5 december. Producent Hanna Frelin Musik Anton Övling Illustration Rikard Jarl

Episodes

Om adoption del 2  

I det här avsnittet pratar Lasse och Margareta med både en mamma och en pappa som har adopterat barn från andra länder. 

Om adoption del 1  

Det här är första delen av två om adoption. I det här avsnittet får vi höra om Malin som är adopterad från Korea. Lasse, Margareta och Malin pratar om transparensen från föräldrarna kring adoptionen, om anknytning i tidig ålder och att i vuxen ålder hälsa på i det land man föddes i. 

Om ångest  

Hur yttrar sig ångest? Och vad kan vi göra för att leva med den? Hör Hugos berättelse om när ångesten tog honom hela vägen till akuten. 

 

 

Om vändpunkter  

Lasse och Margareta pratar om stora och små vändpunkter i livet som, oftast, förändrar livet till det bättre. 

Om skilsmässobarn  

Hör Tamara berätta om hennes upplevelse av att vara ett skilsmässobarn. Lasse och Margareta pratar om hur man kan underlätta för barnen och om hur man som barn lättast kan gå igenom föräldrarnas skilsmässa. 

Om ensamhet  

I veckans avsnitt pratar Lasse och Margareta om hur ensamhet kan kännas och hur man kan försöka ta sig ur den. 

Om att sparka och att sparkas  

I veckans avsnitt hör du Bim prata om att bli uppsagd och Anna om att behöva säga upp. Lasse och Margareta pratar om hur man kan hantera känslorna kring det. 

Om känslighet  

Alla människor är känsliga varelser. Men vissa mer än andra. Hör Kenneth berätta hur det har påverkat hans liv att vara högsensitivt begåvad. 

Om prestationsångest  

Lasse och Margareta pratar om det som vi alla kanske känner någon gång. Prestationsångest! Vad tar man för vägar för att skydda sig? Hur ska man klara sig ändå?

Om att ta plats  

Hur är du i olika sociala sammanhang? Tar du mest plats? Inge plats? Lasse och Margareta pratar om vad som händer med oss i nya sammanhang. Både privat och proffesionellt. 

 

 

Om att göra slut  

Har inte alla någon gång tänkt att man vill göra slut? Vissa beslutar sig för att stanna andra för att gå. Lasse och Margareta pratar om den tankeprocessen. 

Om att leva med fysiska hinder  

Du har en sjukdom, du är inte en sjukdom. Lasse och Margareta pratar om hur man låter bli att definieras av sitt fysiska hinder. Om det nu är att du har dålig syn, dåliga hörsel, en kronisk sjukdom eller saknar en kroppsdel. 

Om skam  

Om att leva med skam och känslan att vilja sjunka ner under jorden. Vad gör skam med oss och vad kan vi göra åt den?

Om självstöd  

Lasse och Margareta pratar om vikten av att inte glömma att stötta sig själv. 

Om personlig utveckling  

Tillsammans med veckans gäst diskuterar Lasse och Margerata vad personlig utveckling innebär både privat och proffesionellt. 

Om sorg  

Lasse och Margareta pratar om vikten av att få tillåtelse att sörja. Peter och Sten har två helt olika upplevelser av att sörja och sakna någon närstående som gått bort. 

Om jämförelse  

Lasse och Margareta pratar om hur och varför vi jämför oss med andra i situationer då vi måste prestera. Mest på jobbet men också i vår uppväxt. 

Om stress  

Hur märker man att man är för stressad? Och vad gör jag åt det? Hör Pias berättelse om när det gick för långt för henne och Lasse och Margareta ger några konkreta tips. 

 

 

Om förälskelse  

Lasse och Margareta samtalar ett ungt nyförälskad par och en medelåldersman som hittat kärlek på nytt. De samtalar om likheter och olikheter hos partnern man bli förälskad i. 

Om sympatier & antipatier  

Psykologerna Lasse Övling och Margareta Berggren pratar om vad som gör att man gillar eller inte gillar vissa personer och hur man kan få det att funka ändå. 

0:00/0:00
Video player is in betaClose