Psyksmart

Psyksmart

Sweden

Genom intervjuer med fackpersoner och samtal med drabbade vill vi sticka hål på en del av myterna runt psykisk ohälsa. Vi vill bidra till mer kunskap i området samt öppna upp till en diskussion i ämnet. Vi som driver projektet är Karin, psykologstudent, och Anna, grundare av skaffainsikt.nu. Producent: Remi Lafvas

Episodes

Prestationsångest och Perfektionism  


Strävan efter perfektion och ångesten som kan ta över i rädsla för att inte vara bra nog… Joakim Sundh berättar om sin kommande bok ”Prestationsångest och perfektionism – en mur av troféer” och delar med sig av sina upplevelser. Om läkarlinjen, fotbollskarriären och Idol. Producent är som alltid Remi Lavfas och intervjuare är Karin Andén af Sandeberg.

Psyksmart 0

Maktlöshet  


Karin pratar om maktlöshet i ett lite kortare avsnitt. En händelse som fick henne att tänka efter och känna sig maktlös, en händelse som kanske kan få dig att tänka efter också?

Psyksmart 0

Samhälle och psykisk ohälsa  


I vårt avsnitt om samhället och psykisk ohälsa diskuterar vi allt från vårdens historia i Sverige till diagnoser och dess fördelar och nackdelar. Vi intervjuar David Ershammar, socionom som jobbar för att utveckla och förbättra vårdsituationen. David delar med sig av sina erfarenheter och tankar och hjälper oss med våra stundtals klumpiga begrepp. Psyksmart är en oberoende och ideell podcast. De eventuella tips och råd vi ger grundar sig i våra personliga åsikter.

Psyksmart 0

Borderline del 2  


Diagnosen borderline följs av många fördomar. I detta avsnitt klarar vi upp hur det är att leva med borderline, och hur svårt det kan vara att få vård i Sverige. Rebecca Johansson lever med borderline, ADD och PTSD. Hon är en otroligt driven tjej som trots motgångar kämpar för att hjälpa andra med liknande problematik. Vi är ärade att ha med henne i podden! Läs mer om Rebeccas arbete här: https://www.facebook.com/upprorpsykiatrin/ Psyksmart är en oberoende och ideell podcast. De eventuella tips och råd vi ger grundar sig i våra personliga åsikter.

Psyksmart 0

Borderline  


I detta avsnitt tar vi upp personlighetsvariationen borderline. "Det är som att leva utan hud" brukar man säga, och syftar då till individens höga känslighet. Vi intervjuar psykologen Sophie Liljedahl som forskar om DBT, den terapiform som tagits fram specifikt för att bota borderline, men som också har visats passa bra till många andra problem (missbruk exempelvis). Psyksmart är en oberoende och ideell podcast. De eventuella tips och råd vi ger grundar sig i våra personliga åsikter.

Psyksmart 0

Depression  


I avsnittet om depression intervjuar vi Isabelle Björklund om organisationen UDDA, som jobbar för att stötta unga som drabbats av en depression samt deras anhöriga. Karin intervjuas även av Anna om hennes utmattningsdepression, och om vad som motiverar henne att jobba för att öka medvetenheten om diagnosen. Psyksmart är en oberoende och ideell podcast. De eventuella tips och råd vi ger grundar sig i våra personliga åsikter.

Psyksmart 0

Bipolär sjukdom  


I dagens avsnitt diskuteras bipolär sjukdom med Isabelle Björklund som själv har fått diagnosen och som delar med sig av hur det är att leva med bipolär sjukdom. Dessutom intervjuas Simon Kyaga, överläkare i psykiatri vid Karoliska Institutet. Vi pratar om hans forskning på kreativitet och dess koppling till diagnosen! Psyksmart är en oberoende och ideell podcast. De eventuella tips och råd vi ger grundar sig i våra personliga åsikter.

Psyksmart 0

Ätstörningar  


Ätstörningar avhandlas med psykologen Sofie Folger och beteendevetaren samt författaren Malin Lagerstedt. Vad är en ätstörning egentligen? Hur gör man för att bli frisk? Kan man bli helt fri? Psyksmart är en oberoende och ideell podcast. De eventuella tips och råd vi ger grundar sig i våra personliga åsikter.

Psyksmart 0

Panikångest  


Välkomna till vår nya podcast! I första avsnittet av PSYKSMART intervjuar vi två psykiatriker kring ämnet panikångest - ett fenomen som de flesta av oss har, eller kommer kommer att uppleva. /Anna & Karin. Psyksmart är en oberoende och ideell podcast. De eventuella tips och råd vi ger grundar sig i våra personliga åsikter.

Psyksmart 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose