Episodes

Sista Publicerat blickar framåt  

I denna den sista upplagan av Publicerat i P1 hör vi om mediernas framtid. Den har nämligen Framtidskommissionen försökt kartlägga. Hör också hur tre journalistelever vid Skurups folkhögskola ser på sin framtid. Dessutom förklarar P1-chefen varför Publicerat inte har någon framtid, utan läggs ner. Och måste alla program i P1 göras i Stockholm?

Publicerat bjuder på litet julbord  

Den här mellandags-veckan bjuder Publicerat på ett litet julbord med olika inslag. Som sig bör under julen plockar vi fram allt det vi har i skafferiet.

Två veteraner om journalistiken idag och i framtiden  

Hur har journalistiken utvecklats genom åren? Hur fungerar den idag? Och hur blir det i framtiden? Det frågar vi två journalister som skrivit böcker om livet om reporter: Björn Kumm och Jan Mosander.

Al Jazira - emirens språkrör?  

Al Jaziras arabiskspråkiga tv-kanal fungerar idag som en sorts talesman för Qatars emir. Kanalen har helt släppt sin tidigare berömda, professionella journalistik! Det säger medieforskare Leon Barkho, som för några år sen, som många andra, bara hade beröm till övers för Al Jazira.

Presshistoriker om "Dom över död man"  

I dag låter vi några presshistoriker, som skrivit mycket om Torgny Segerstedt, ge sin domöver filmen "Dom över död man". Vi går helt enkelt på bio med de tre mediehistorikerna för att se hur de reagerar på Jan Troells film om den legendariske chefredaktören Torgny Segerstedt, som ganska ensam stred med sin stålpenna mot Hitler och nazismen.

Var journalistiken bättre förr?  

Hur har samhällsjournalistiken utvecklats de senaste 40 åren? Den frågan svarar Sveriges Radios nyss avgångne vd Mats Svegfors och medieforskaren Sophie Elsässer på i veckans Publicerat.

Ett mediemuseum i Sverige?  

Sverige har inget riktigt mediemuseum. Det har däremot Danmark sen en kort tid, kanske det enda i sitt slag i världen. Planer på ett svenskt mediemuseum har luftats under tre, fyra år, men aldrig fått riktigt fotfäste. Nu kanske ett nytt försök görs.

Partipress tillbaka som åsikts-tv?  

Partipressen är i det närmaste död i Norden. Men kanske på väg att återuppstå genom en sorts åsiktsmedier. Dessutom går vi mot en "segmentpress", och hamnar i åsiktsfållor. Ungefär så skulle man kunna sammanfatta ett nordiskt medieforskarmöte i Odense, där frågan under några dagar var: Är partipressen är död eller levande?

Regeringen för slapp mot Eritrea  

Stäng Eritreas ambassad i Stockholm! Ge inte landets makthavare visum till EU! Och förbjud den tvåprocentiga skatten. Nu kräver Publicistklubben, Svenska Penn och Reportrar utan gränser hårdare tag mot regimen i Eritrea som vägrar att ens prata om fängslade journalisten Dawit Isaak.

Tystnadens Europa  

"Tystnadens Europa" - så lyder titeln på en ny bok, som kommer ut på måndag av journalisten Helle Larssen i Göteborg. Larssen har varit anställd i EU och verkligen sett organisationen från insidan. Boken handlar om whistleblowing, korruption och urholkad demokrati i Bryssel.

Nätguru om de sociala mediernas utveckling  

På många håll i världen är det illa ställt med yttrandefriheten på nätet. Men hemma i Sverige handlar det nu mest om att göra alla delaktiga av den digitala utvecklingen. Så sammanfattar "nätveteranen" Brit Stakston de så kallade Internetdagarna i Stockholm, som hölls i veckan. Hör också hur hon svarar en ung lyssnare som anser att Sveriges Radios program allt för ofta gör reklam för Facebook.

Från makthavarnas perspektiv till lyssnarnas?  

Från maktens syn på samhället till människans livs levande vardag - så flyttas sakta perspektiven i den journalistik som utnyttjar publiknätverk. Och det vinner både radion och lyssnarna på! Det anser Camilla Wahlman - kanalchef på Radio Jämtland, efter ett års försök med det så kallade Nyhetsnätverket. Nu hakar ytterligare nio lokala SR-kanaler på. Och dessutom Samhällsredaktionen i P1.

Den siste resenären  

En av Sveriges mesta reseskildrare, Tomas Löfström, har skrivit en omfattande biografi om en annan, helt bortglömd svensk reseskildrare och journalist: Torgny Sommelius. Boken är en kombination av undersökande journalistik och spännande författarskap. Och ger oss samtidigt intressant tidningshistoria och visar hur Torgny Sommelius kunde skapa god litteratur av tidigare journalistik, det han rapporterat hem längs vägen.

Journalistikens kommersialisering - en myt?  

Har nyheterna snuttifierats, trivialiserats och personifierats i våra dagstidningar? Om detta finns det många - och ibland tvärsäkra - åsikter. -Det var inte bättre förr, bara annorlunda - och ibland inte ens det! Så slutar medieprofessor Ingela Wadbring vid Mittuniversitetet i Sundsvall sin bok och undersökning av hur innehållet har förändrats i ett antal svenska dagstidningar mellan 1960 och 2010.

Är yttrandefriheten kompromisslös?  

Är yttrandefriheten kompromisslös? Frågan är extra aktuell igen, inte minst efter protesterna mot filmen "Innocence of Muslims" som skett över hela världen och orsakat flera dödsfall. Frågan var dessutom ämnet för ett tvådagars Segerstedt-seminarium på Voksenåsen i Oslo med deltagare från Norge och Sverige. Och åsikterna gick ordentligt isär.

Är ljud ett samhällsproblem?  

Hur kommer det sig att vi fyllt vår värld med så mycket ljud? Är vi till och med utsatta för en sorts ljudimperialism? Hur blev tystnaden en vara att säljas för pengar? Det undrar journalisten Anders Mildner i något så sällsynt som en bok om ljud. Men det är samtidigt är en historia om människor och makt. Och om vem som får låta och vem som tvingas lyssna.

Hur behandlar Sverige hotade utländska journalister?  

Hela Sverige glädjer sig åt att de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har släppts ur fängelset i Etiopien och kommit hem. Medieuppbådet är stort. Här i Sverige fängslas inga utländska journalister. Däremot nekas en del asyl. Myndigheterna tror helt enkelt inte på att de riskerar att dödas om de återvänder till sina hemländer, trots att de är i Sverige just av det skälet. En sådan journalist är Anwar Hossain från Bangladesh, som lever som papperslös i Norge sedan han nekats asyl i Sverige för ett år sen.

Mediekritik viktigare än man tror  

Har mediekritik någon betydelse för hur medierna fungerar? Hur ser mediernas företrädare på kritiken och sitt ansvar? Och hur har mediekritiken utvecklats genom åren? Det är frågor som Torbjörn von Krogh försöker svara på i en avhandling vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

Gott om myter om internet  

Det finns mängder av myter om internet. Regeringens egen så kallade Digitala agenda är kanske det tydligaste exemplet på myter om nätets utveckling. Det anser Per Strömbäck, en av redaktörerna bakom antologin "Myten om internet",

Nätet gör en del dummare  

-Just vid inlärning är det inte alltid klokt att vara uppkopplad till en mobil eller dator. Jag tycker mig se att en del av befolkningen faktiskt blivit dummare av detta. Så varnar hjärnforskaren Jens D Mikkelsen, professor vid Rikshospitalet i Köpenhamn i Publicerats säsongsstart.

0:00/0:00
Video player is in betaClose