Puheen Iltapäivä

Puheen Iltapäivä

Finland

Ilmiöitä, intohimoisia ihmisiä, tarinoita ja tunnetta. Twitter: #puheenIP Arkisin kahdesta neljään! Surassasi Hanna, Suvi ja Tiina.

Episodes

Puheen Iltapäivä: Keuhkoputkentulehdus laittoi Sofia Ruusila-Nousiaisen treenitauolle: 21.10.2016 14.55  

Ala-asteella hän oli liian paksuista hiuksista kiusattu tyttö. 20-vuotiaana hän oli Miss Helsinki, viiden vuoden päästä maailmanmestari, Suomen mestari ja Pohjoismaiden hopeamitalisti. Nyt hän on fitness-urheilija ja malli, jolta ilmestyy tänään lifestyle-henkinen kirja Fit by Sofia, jonka aiheena on fitness-harjoittelu ja -elämäntapa. - Kirjan avulla voin avata maailmaani ja motivoida jokaista lukijaa tavoittelemaan omia unelmiaan. Olen löytänyt omat isoimmat kasvunpaikkani juuri vaikeimpina hetkinä. Usko itseesi ja aseta tavoitteita. Onnistuminen on usein lähempänä kuin uskotkaan, Sofia kertoo tiedotteessaan. Mikä saavutus on Sofialle hänen uransa, tähän mennessä kaikkein tärkein? Ja miten hän treenasi itsensä huipulle muutamassa vuodessa? Suvi Puukangas haastattelee.

Puheen Iltapäivä: Elokuvaohjaaja Katja Gauriloff: Tiedän mistä olen kotoisin ja olen ylpeä siitä!: 21.10.2016 14.15  

Kolttasaamelaisen elokuvantekijän Katja Gauriloffin uusin dokumenttielokuva Kuun metsän Kaisa kertoo Katjan omasta isoisoäidistä Kaisa Gauriloffista sekä Kaisan ja sveitsiläisen kirjailijan Robert Crottetin ystävyydestä. Tähän tarinaan oman värinsä tuovat maailmanpolitiikan tapahtumat sekä kolttasaamelaisten historia. Miltä tuntui saada käsiin Robertin kuvaamat materiaalit vuosikymmenten jälkeen? Miksi tarina on tärkeä kertoa? Entä millaisia tunteita oman kolttasaamelaisen puvun valmistuminen ja sen päälle pukeminen herättää modernissa elokuvaohjaajassa? Katja Gauriloff on Tiina Lundbergin haastateltavana.

Puheen Iltapäivä: Vieraana kirjailija Jarkko Tontti: 20.10.2016 15.05  

”Monella kirjailijalla on sitä mitä joskus kutsutaan haavaksi. Joku sellainen joka on jäänyt vaivaamaan ja jota pitää käsitellä mahdollisesti loppuelämä. Ja ehkä sen takia saman kirjailijan kirjat usein muistuttaa toisiaan. Se on sen saman haavan laastarointia”, Tontti kertoo. Kirjailija, juristi Jarkko Tontin tuore esseekokoelma Viisastuminen sallittu on läpileikkaus kaksituhattaluvun ajanhenkeen. Kokoelma käsittelee kirjailijana olemista, ennakkoluuloja, vapautta. Miten Tontista tuli kirjailija? Ja millaiset ovat ne tärkeimmät teemat, josta kirjailija haluaa kirjoittaa? Tiina Lundberg haastattelee.

Puheen Iltapäivä: Jannika B: "Tasaisuus on tylsää, paitsi jos kysytään mun mieheltä": 20.10.2016 13.15  

Vieraana laulaja-lauluntekijä Jannika B, joka julkaisi tällä viikolla uuden singlen nimeltään Skumppalaulu. Kappale on artistin itse säveltämä ja sanoittama ja se sai alkunsa Jannikan vanhoista päiväkirjoista. "Tarina perustuu tositapahtumiin ja kertoo ajasta, jolloin sydänsurut ja Justin Timberlake olivat elämän eliksiiri. Lauantaina ei itketty maailmantuskaa vaan silloin laitettiin lilaa luomiin ja kilisteltiin elämälle.", Jannika kertoo. Laulaja teki myös valkokangasdebyyttinsä jokin aikaa sitten julkaistussa Apulanta-elokuvassa. Millainen kokemus elokuvan tekeminen oli? Ja millainen on kiertue-elämä pienen lapsen kanssa? Matti Ylönen haastattelee.

Puheen Iltapäivä: Pauli Hanhiniemi: Kirjoitin kirjan samasta syystä kuin teen lauluja – tuli tarve jutella jollekulle: 19.10.2016 15.00  

Vieraana laulaja-lauluntekijä Pauli Hanhiniemi, jonka uuni tuore elämänkerta julkaistaan tänään. Tässä kuussa on ilmestynyt myös miehen toinen sooloalbumi ”Pölyä, Hiuksia, Risuja”. Miten Pauli Hanhiniemi päätyi myös näyttelemään? Ja miksi erosta syntyy niin hyviä tekstejä? Matti Ylönen haastattelee.

Puheen Iltapäivä: Lastenkirjasankarit Tatu ja Patu seikkailevat valkokankaalla: 19.10.2016 14.40  

Tänään keskiviikkona 19.10 ensi-iltansa saa kotimainen "Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu" -lastenelokuva. Rike Jokelan ohjaamassa ja Aino Havukaisen käsikirjoittamassa elokuvassa pääosissa nähdään mm. Antti Holma, Riku Nieminen, Eedit Patrakka, Sulevi Peltola, Pirjo Lonka ja Mari Lehtonen. Tiina Lundberg kävi katsomassa elokuvan ennakkoon ja tapasi näyttelijöistä Antti Holman sekä Eedit Patrakan että ohjaaja Rike Jokelan. - Elokuva syntyi onnellisten tähtien alla, kertoo ohjaaja Rike Jokela, vaikka Helsingin vaihteleva talvi laittoi työryhmän koetukselle. Välillä paleltiin pakkasessa lumikinosten keskellä, seuraavassa kohtauksessa satoi räntää, sitten vettä ja pian olikin taas maa jäässä. Parhaimmillaan Tatua esittävällä Antti Holmalla oli kahdeksat kalsarit jalassa. Holma on kaikin puolin tyytyväinen lopputulokseen: - Tykkään elokuvasta, koska siinä on enemmän kysymyksiä kuin opetuksia ja yksi pääkysymyksistä on se, että mitä normaali oikeastaan on - se on sellainen kysymys mitä kaikkien kannattaisi kokoajan kysyä, pohtii Antti Holma Veeraa esittävä 11-vuotias Eedit Patrakka puolestaan miettii elokuvassa käsiteltävää aikuisten ja lasten erilaista tapaa ajatella: - Aikuiset ei ymmärrä, miten me ajatellaan asioita, kun esim. mulla on tosi paljon mielikuvitusta ja on ollut mielikuvituskavereita. Aikuisten pitäisi olla enemmän lasten kanssa et ne ymmärtäisi miten ne tekee erilailla asioita, hän muistuttaa.

Puheen Iltapäivä: Elviira ja Rake: ”Tämä koko projekti on ollut yksi iso riski”: 18.10.2016 15.45  

Vieraana sielukasta poppia tekevä, uusi kotimainen popduon Elviira ja Rake eli Elviira Nieminen ja Rauli Eskolin. Kaksikon työn jälkeä on saatu kuulla muun muassa Haloo Helsingin, Petran ja Anna Abreun albumeilta. Millaisia musiikin ammattilaisia Elviira ja Rake ovat? Ja mitä sielukkuus heille tarkoittaa? Suvi Puukangas haastattelee.

Puheen Iltapäivä: Vieraana kaksi hevosalan ammattilaista Katja Ståhl ja Antti Jurvanen: 18.10.2016 15.15  

Suomen suurin hevosurheilutapahtuma Helsinki International Horse Show pyörähtää käyntiin Helsingin jäähallilla torstaina 20.10. Paikalle saapuu koko suomalaisen kilparatsastuksen kerma, sekä mittava joukko ulkomaisia lajin huippuja. Miten iso rokkitähtiä maailman huippuhevoset oikein ovat? Ja millaisen työn takana tapahtuman järjestäminen on ollut? Matti Ylönen haastattelee.

Puheen Iltapäivä: Biohakkeri: ”Tuskin kukaan haluaa elää ikuisesti, vaan jokainen haluaa elää hyvää elämään”: 17.10.2016 15.35  

Ihminen on kekseliäs olento, me pystymme jo korvaamaan sydämen, nivelen tai me voidaan jo 3D tulostaa munuaisia. Mutta mikä on se raja, että mikä on ihminen, kuinka monta prosenttia ihmisestä voi korvata teknologialla, niin, että me voidaan puhua ihmisestä. Vieraana biohakkeri Teemu Arinan, jonka mielestä sen sijaan, että me pohdittaisiin, että onko teknologia uhka ihmiselle, meidän pitäisi miettiä, miten teknologia sulautuu meihin. Mitä biohakkerointi oikein tarkoittaa? Kuulemme myös Teemun oma tarina siitä, miten hän koki parantuneensa vatsahaavasta biohakkeroinnin avulla. Suvi Puukangas haastattelee.

Puheen Iltapäivä: Ville Virtanen: ”Intohimoammatissa on helppo sairastua itsekeskeisyyteen”: 17.10.2016 14.50  

Eilen sai ensi-iltansa syksyn odotetuin tv-uutuus Sorjonen. Sarja KRP:n huippututkija Kari Sorjosesta, jonka vaimo Pauliina on kuntoutumassa vakavasta sairaudesta. Perhe päättää muuttaa Pauliinan lapsuuden maisemiin, pieneen itäsuomalaiseen rajakaupunkiin, jossa rikokset tulevat lähemmäksi kuin koskaan aiemmin. Puheen Iltapäivän vieraana sarjan erikoislaatuista päähenkilöä esittää näyttelijä Ville Virtanen. Näyttelijä on viimeiset vuodet asunut ja työskennellyt Ruotsissa. Parhaillaan mies näyttelee Tukholman kaupunginteatterissa, Strindbergin näytelmässä Fadren. Mitä Nordic Noir Virtaselle tarkoittaa? Ja miten hyvin Tukholma otti näyttelijän vastaan? Matti Ylönen haastattelee.

Puheen Iltapäivä: Vieraana Laura Birn ja Lauri Tilkanen: 14.10.2016 15.35  

Syysprinssi on elokuva nuorista kirjailijanaluista, Inkasta ja Juhanasta, joiden tiet kohtaavat 80-luvun alussa uuden aallon rantautuessa Suomeen. Alkaa lyhyt, intohimoinen ja räiskyvä ja traaginen rakkaustarina. Elokuvaa tähdittävät näyttelijät Lauri Tilkanen (Juhana Mannermaa) ja Laura Birn (Inka Pajunen). Elokuva pohjautuu Anja Snellmanin kirjoittamaan saman nimiseen kirjaan, joka on omaelämäkerrallinen teos. Kirjassa kuvataan Snellmanin (ent. Kauranen) ja kirjailija Harri Sirolan rakkaussuhdetta. Sirola kärsi vakavasta masennuksesta ja teki itsemurhan vuonna 2001. Kuinka tuttu alkuperäinen teos oli näyttelijöille? Ja millainen aikamatka elokuvan teko oli? Matti Ylönen haastattelee.

Puheen Iltapäivä: Stand-up –koomikko Matti Patronen: ”Pahinta on, jos yleisö ei kuuntele”: 14.10.2016 14.55  

Puheen iltapäivän vieraana koomikko Matti Patronen. Oulusta kotoisin oleva Patronen, aloitti komiikan tekemisen vuonna 2011. Vuoden 2015 lopussa hän nappasi ykkössijan Yle tv2:n Naurun tasapainokilpailusta. Miten helppoa Suomessa on päästä koomikkojen sisäpiiriin? Ja onko totta, että Patronen on tavannut vaimonsa Napakympin kautta? Matti Ylönen haastattelee.

Puheen Iltapäivä: Tupakoinnin lopettanut Lea Puusaari: "Olen saanut terveyden ja energisen olon": 14.10.2016 14.25  

Suomen ASH järjestää 14. lokakuuta #MakujenPäivä-teemapäivän, jonka tavoite on kannustaa tupakoinnin lopettamiseen. Yksi #MakujenPäivän tavoite on tuoda esiin tahoja, jotka tarjoavat tukea lopettamiseen. Näitä ovat muun muassa työterveyshuolto, tupakkaklinikat, kuntien ja järjestöjen ehkäisevän päihdetyön asiantuntijat sekä apteekit. Yksin ei kannata jäädä, sillä jos mielessä kytee päätös lopettamisesta, kannattaa kaikki apu ottaa vastaan! Perheen, ystävien ja läheisten tarjoama tuki nousi tässä selvityksessä tärkeimmäksi tekijäksi lopettamisen onnistumisessa. Tiina Lundberg tapasi lähes koko aikuisikänsä tupakoineen Lea Puusaaren, joka lopetti tupakoinnin maaliskuussa 2014.

Puheen Iltapäivä: Aku Ankka hyppäsi Kaurismäen maailmaan - Ankka on nyt vailla menneisyyttä: 14.10.2016 14.25  

Ohjaaja Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä on kääntynyt nyt sarjakuvaksi – Aku Ankan maailmaan. Ankka vailla menneisyyttä -sarjis julkaistiin eilen. Sarjakuvateoksen takana ovat käsikirjoittaja Kari Korhonen ja tunnettu italialainen Ankka-piirtäjä Giorgio Cavazzano. Tiina Lundberg tapasi Suomen ainoan Ankka-sarjakuvien piirtäjän ja käsikirjoittajan Kari Korhosen ja tallensi myös - jopa hulvattomia - tunnelmia lehdistötilaisuudesta, jossa paikalla oli koko trio Cavazzano-Korhonen-Kaurismäki.

Puheen Iltapäivä: Vieraana hyvän elämän akatemian perustaja Rosa Nenonen: 13.10.2016 16.15  

Työelämä muuttuu. Se on muuttunut jo jonkin aikaa. Vauhtia muutokselle on antanut muun muassa digitalisaatio, kansainvälinen kilpailu ja elinkeinorakenteen muutos. Käytännössä se tarkoittaa sitä, ettei työpaikka enää löydy erillisestä ilmoituksesta vaan jossain tapauksissa se pitää keksiä itse, esimies ei välttämättä ole edes samassa maassa. Itse asiassa pomo voi tulevaisuudessa olla yhä useamman kohdalla henkilö itse. Jos ympäristö muuttuu koko ajan, se vaatii myös ihmisten muuttumista. Mutta miten sitä oikein jaksaa? Rosa Nenonen on kilpaillut kansainvälisellä tasolla voimistelussa, luonut uraa mallina Yhdysvalloissa, mutta vasta luovuttuaan näistä, hän löysi työn, jossa hän kokee elävänsä merkityksellistä elämää. Hän perusti Suomeen hyvän elämän akatemian, jonka yksi tarkoitus on muun muassa kannustaa muuttuvassa työelämässä kamppailevia ihmisiä löytämään välineitä hyvään elämään. Suvi Puukangas haastatteli.

Puheen Iltapäivä: ”En halua olla julkkisportsari tai mitään legendan viittaa”: 13.10.2016 16.00  

Puheen Iltapäivän vieraana monitaituri Teemu Potapoff. Mies on toimittaja, näyttelijä, portsari ja omien sanojensa mukaan “kolmen euron henkivartija”. Potapoff on myös hyväntekijä, sillä viime vuonna julkaistusta Yön sankarit kirjasta, mies lahjoitti saamastasi palkkioista 10 prosenttia Pelastetaan koirat ry:n toimintaan. Nyt Potapoffilla on työn alla uusi kirja yhdessä luottokuvaaja Julius Konttisen kanssa. Millainen teos on luvassa? Matti Ylönen haastattelee.

Puheen Iltapäivä: Livekuunnelmassa kuullaan turvapaikanhakijoiden tarinoita: 12.10.2016 14.50  

Can I Talk About THIS? on livekuunnelma, jossa matkustetaan Baghdadista, Kabuliin ja Kaarlenkadun vastaanottokeskukseen. Kuunnelmaa varten on haastateltu kymmentä syksyllä 2015 Suomeen saapunutta turvapaikanhakijaa. Kuunnelman voi käydä kokemassa Helsingin Kallion kirkossa tänä syksynä. Millainen kokemus kuunnelma on katsojalle? Ja mikä oli yllättävin tarina, jonka tekijät kuulivat haastatellessaan turvapaikanhakijoita? Puheen Iltapäivän vieraana kuunnelman ohjaaja Minna Minerva Mertanen. Suvi Puukangas haastattelee.

Puheen Iltapäivä: Luonnovalo, hyvä rajaus eikä filttereitä!: 12.10.2016 13.09  

Näillä neuvoilla ruokakuvaaja Mari Moilanen kehotaa saamaan Instagram ruokakuvastasi tyylikkäämmän. Suomen Valokuvataiteen museossa avautuu Marin kurssiin pohjautuva Kokaten ja kuvaten -näyttely, jossa nuoret kurssilaiset ovat kuvanneet ruokaa. Toimittajana Tiina Lundberg.

Puheen Iltapäivä: ”Kapellimestarin tärkein työväline on korvat”: 11.10.2016 16.05  

Puheen Iltapäivän vieraana Helsingin kaupunginorkesterin tuore kapellimestari Susanna Mälkki. Ranskassa asunut Mälkki, on kertonut tuovansa tulevaan ohjelmistoon runsaasti ranskalaista musiikkia. Millaisen jäljen ranskalainen taidemaailma on kapellimestariin jättänyt? Ja millaisia muutoksia Mälkki haluaa tehdä kaupunginorkesterissa? Suvi Puukangas haastattelee.

Puheen Iltapäivä: ”On ollut lamoja, on ollut ruttoja, mutta tästä mennään eteenpäin! Elämä kantaa”: 11.10.2016 15.05  

Puheen Iltapäivän vieraana näyttelijä-laulaja Ritva Oksanen. Ritva Oksanen teki ensimmäiset laulukeikkansa jo 15-vuotiaana. Sittemmin hän on tehnyt lukuisia teatteri,-televisio,- ja elokuvarooleja. Pitkän uran tehneen Oksasen elämään on mahtunut kuitenkin myös tytöttömyyttä. Nyt 77-vuotias Oksanen pitää huolta itsestään painoja nostamalla, sekä kävelemällä joka paikkaan, mutta millaisia rooleja näyttelijä haluaisi vielä tehdä? Ja mitä työttömyys Oksaselle opetti?

0:00/0:00
Video player is in betaClose