Puheen Iltapäivä

Puheen Iltapäivä

Finland

Ilmiöitä, intohimoisia ihmisiä, tarinoita ja tunnetta. Twitter: #puheenIP Arkisin kahdesta neljään! Surassasi Hanna, Suvi ja Tiina.

Episodes

Puheen Iltapäivä: Albert Edelfeltistä romaanin kirjoittanut Venla Hiidensalo: Siihen mihin kirjoitettu historia loppuu, siitä alkaa tarina!: 16.01.2017 14.50  

Albert Edelfelt oli yksi merkittävimmistä suomalaisista taidemaalareista ja taide-elämän vaikuttajista. Kirjailija Venla Hiidensalo on kirjoittanut tästä maamme merkittävimmästä taiteilijasta romaanin nimeltään Sinun tähtesi. Teoksessa Albert Edelfelt näyttäytyy tavallisena miehenä, joka tuskailee tylsien tilaustöiden, riittämättömyyden, intohimottoman avioliiton ja perheen elättämisen kanssa. - Tätä kirjaa tehdessä tulimme Edelfeltin kanssa niin tutuiksi, että hän on minulle nykyään Allu, naurahtaa Venla. - Kun kirjoittaa kirjan, aiheeseen täytyy olla intensiivinen suhde. Minulla on ollut Alluun suhde koko elämäni ajan, sillä suvussamme liikkuu tarina jonka mukaan hän olisi yksi esi-isistämme. Edelfeltin tarina on siis kiinnostanut minua aina, kertoo Hiidensalo. Venla kertoo ottaneensa vapauksia tarinan suhteen, sillä kirja on romaani joka on lähtökohtaisesti fiktiota. - Romaanin erityislaatu on siinä, että fiktion kautta voi joskus päästä paljon lähemmäs totuutta kuin minkään muun formaatin kautta. Siitä mihin kirjoitettu historia loppuu, siitä alkaa tarina, kertoo Venla. Kirjailija Venla Hiidensalo oli Puheen Iltapäivässä Suvi Puukankaan vieraana. [Puheen Iltapäivä: Vieraana Venla Hiidensalo 160117, 00:29:40]

Puheen Iltapäivä: Uskalla tavoitella omannäköisiä ja omalta tuntuvia unelmia: 13.01.2017 15.55  

Leena Ståhlberg ja Marjaana Herlevi ovat opinto-ohjaajia ja motivaatiovalmentajia. Naiset ovat olleet itse monta kertaa taitekohdassa tai tienristeyksessä omalla työurallaan. He ovat uskaltaneet unelmoida isosti ja muuttaneet elämäänsä. Nyt he ovat kirjoittaneet muille pohdintoja tekeville apupaketin nimeltä Omannäköinen elämä. - Kirjamme tärkein viesti on, että uskalla tavoitella omannäköisiä ja omalta tuntuvia unelmia, toteavat Marjaana ja Leena. - Kun lähtee tekemään muutosta kannattaa miettiä aluksi mikä omassa elämässä toimii ja vasta sitten katsoa mikä ei toimi, mitä kaipaisi lisää ja mistä voisi luopua, neuvoo Marjaana. - Unelmat tuottavat hyvää oloa, mieltä ja leppoisuutta. Kun on rentoutunut niin silloin syntyvät ne parhaimmat ajatukset. Unelmointi siis kannattaa, sillä sen kautta voi löytää konkreettisia tavoitteita elämäänsä, sanoo Leena. Naiset olivat Puheen Iltapäivässä Tiina Lundbergin vieraina antamassa vinkkejä kuinka elää omannäköistä elämää.

Puheen Iltapäivä: Kuoro on monipuolinen ja moni-ilmeinen instrumentti: 13.01.2017 14.05  

Kunnianhimo, uudistus, rajojen rikkominen, monipuolisuus, mm. näillä sanoilla kuvailee itseään Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Naislaulajat eli Kynittäret. - Kynittärissä pyrimme tekemään kunnianhimoisesti taidetta musiikki edellä. Tekemisellämme haluamme myös ravistella kuorokonventioita, toteaa KYN:in tuottaja Susanna Kantelinen. - Kuoroharrastus on suosittua. Se on yhteisö, jossa ihminen pääsee toteuttamaan musiikillisia haasteita sekä olemaan osa instrumenttia. Se on myös mukavaa yhdessäoloa, kertoo KYN:in taiteellinen johtaja Kaija Viitasalo. Susanna Kantelinen ja Kaija Viitasalo olivat Puheen Iltapäivässä Suvi Puukankaan vieraina kertomassa, millaista kuoroharrastus on tänä päivänä.

Puheen Iltapäivä: Setan uusi puheenjohtaja Viima Lampinen: Jokaisen tapa elää omaa sukupuoltaan todeksi on oikea: 12.01.2017 15.55  

40 vuoden ajan Seta ry on toiminut Suomessa ihmisoikeuksien puolestapuhujana. Setan tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta. Seta korostaa jokaisen oikeutta määritellä - tai olla määrittelemättä - itse itsensä, perheensä ja ihmissuhteensa. Marraskuussa 2016 Setan uutena puheenjohtajana aloitti Viima Lampinen. Hänen mukaansa paljon on saatu aikaiseksi, mutta vielä on matkaa täydelliseen yhdenvertaisuuteen. - Ihmisiä on edelleen sukupuoli- tai seksuaalisuuskaapeissa. Suurin varoitusvalo vilkuttaa hätätilaa transihmisten oikeuksien kohdalla. Transihmisten kohtelu on asia, josta Suomi saa huomautuksia ihmisoikeusloukkauksesta. Tilanne on pöyristyttävä, toteaa Viima. - Kyse ei ole siitä etteikö meillä olisi Suomessa tarpeeksi tietoa ja ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta, vaan kyse on siitä löytyykö meiltä tahtoa muuttaa asioita. Poliittisessa päätöksenteossa on se jarru, mikä estää yhdenvertaisuutta toteutumasta lainsäädännössä, kertoo Lampinen. Viima Lampinen oli Puheen Iltapäivässä Suvi Puukankaan vieraana.

Puheen Iltapäivä: Töölön Ketterän huima vuosi - vaatekaappiäänityksistä Emma Gaalaan: 12.01.2017 14.45  

Vuosi sitten kukaan ei tuntenut Töölön Ketterää. Sitten tuli levydiili, radiosoittoa, YleX:n läpimurtolistan kakkossija ja viimeisimpänä Vuoden tulokas -ehdokkuus Emma Gaalassa. Töölön Ketterä ja heidän edustamansa grime-musiikki ovat nyt nosteessa. - Grime on konemusapohjaista, nopeampaa garage-vaikutteista musaa. Siinä MC on enemmänkin yksi elementti ja taustamusa on se pääpointti, kertoo Matti 8. - Vuosi sitten lähdettiin pienestä liikkeelle, niin on todellinen kuunnianosoitus, että meidät on noteerattu Emma Gaalassa Vuoden tulokas -ehdokkuudella. Siistiä, sanooo Handshaking. Töölön Ketterän Matti 8 ja Handshaking olivat Puheen Iltapäivässä Matti Ylösen vieraina.

Puheen Iltapäivä: Pikku Kakkonen täyttää 40 vuotta: 11.01.2017 13.10  

Pikku Kakkosen syntymäpäivä on tänään 11.1.2017. Juhlavuoden kunniaksi Yle Areenaan kootaan alkuvuoden aikana mittava nostalgiapaketti vanhoista Pikku Kakkosista. Myös Pikku Kakkosen ohjelmistossa kohotetaan hieman kasvoja - lauantaiaamun ohjelmat alkavat aiempaa varhaisemmin ja lapset pääsevät osallistumaan ohjelmantekoon. Pikku Kakkosta on aina pidetty turvallisena ohjelmana, jonka katsomista ei tarvitse vahtia. Vanhemmat voivat rauhassa ottaa omaa aikaa, kun lapset katsovat telkkaria. Toimituksen epävirallinen tunnuslause kuuluukin "Turvallista lastenhoitoa jo vuodesta 1977". Millaisia muistoja löytyy lastenohjelmakonkareiden Pertti Nättilän ja Pekka Salon taskuista? Entä miten Pikku Kakkonen pystyy kilpailemaan tiukassa mediamaailmassa tänä päivän kun jo parivuotiaat näpyttelevät suvereenilla tavalla tablettejaan? Tiina Lundberg kävi yleisötilaisuudessa Helsingin kaupunginmuseossa tapaamassa Pikku Kakkosen väkeä.

Puheen Iltapäivä: Menneisyyden metsästäjät ovat digiajan tutkimusmatkailijoita: 11.01.2017 10.00  

Minkälaista elämää on Suomessa rautakauden, viikinkien ja ristiretkien aikaan vietetty? Tätä yrittävät historian harrastajat selvittää maastoa metallinilmaisimilla tutkien. Menneisyyden metsästäjät Mikko Mäkelä, Tomi Virtanen, Reijo Hyvönen ja Pekka Kupila kertoivat Puheen iltapäivässä, mikä vetää koluamaan metsiä ja peltoja.

Puheen Iltapäivä: Valokuvaaja Akseli Valmunen: Joka tilanteella on häntä jossa se parhain kuva on: 09.01.2017 15.25  

Valokuvaaja Akseli Valmunen on utelias luonne, ja se on yksi syy miehen upeisiin kuviin. Kuvillaan hän on voittanut mm. Kuvajournalismi 2015 -kilpailussa Vuoden haastaja -sarjan ja nyt ihan vasta myös parhaan nuoren pohjoismaisen valokuvaajan palkinnon eli Fotografiska-palkinnon. Valmunen voitti Fotografiska-palkinnon Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä julkaistuun, koirien kloonausta käsittelevään juttuun otetuilla kuvilla. - Koirien kloonaus oli aiheena sellainen, että sitä aluksi epäröitiin, että saako siitä kuvallisesti mitään kiinnostavaa irti. Itse olin alusta asti superinnostunut aiheesta, koska minua henkilökohtaisesti kiinnostaa tiede ja sen kuvallisesti tylsä, mutta haastava maailma, kertoo Valmunen. - On olemassa sellainen sanonta, että jokaisella tilanteella on aina joku häntä ja siellä ovat ne parhaimmat kuvat. Esimerkiksi infotilaisuuden kuvallinen kiinnostavuus on tilaisuuden hännässä kun henkilö poistuu paikalta, ei siinä kun henkilö puhuu mikrofoniin, toteaa Valmunen. Hän kertoo, että kuvaajan täytyy olla kiltin röyhkeä. - Kameran kanssa pääsee lähelle tilanteessa kuin tilanteessa kun menee vaan. Kun on tilanteessa määrätietoinen niin silloin myös yleensä sitä kuvaajan tilaa kunnioitetaan, sanoo Valmunen. Akseli Valmunen oli Puheen Iltapäivässä Suvi Puukankaan vieraana.

Puheen Iltapäivä: Kirjailija Tuuve Aro: Novelli on maaginen kirjallisuudenlaji - se ei anna anteeksi mitään: 09.01.2017 14.55  

Klassisen määritelmän mukaan novelli on riittävän lyhyt luettavaksi yhdellä kertaa. Kirjailija Tuuve Aro on ollut jo lapsesta saakka novellin rakastaja niin lukijana kuin kirjoittajanakin. - Novellissa on jotain kummaa taikaa. Se intensiteetti ja jännite mitä hyvä novelli pystyy parhaimmillaan tarjoamaan, sitä en ole koskaan kokenut romaanin kohdalla, toteaa juuri novellikokoelman Lihanleikkaaja julkaissut Tuuve. Yhtälailla kun Tuuve rakastaa kirjallisuutta, hän rakastaa myös elokuvia. - Rakkaus elokuviin näkyy teksteissäni - tapani kirjoittaa on hyvin visuaalinen. Näen tarinan ensin kuvina ja sen jälkeen se siirtyy paperille. Kirjailija Tuuve Aro oli Puheen Iltapäivässä Matti Ylösen vieraana.

Puheen Iltapäivä: Yle Puheessa Jere Pehkonen: 06.01.2017 16.35  

Ilmiöitä, intohimoisia ihmisiä, tarinoita ja tunnetta.Instagram: @ylepuhe

Puheen Iltapäivä: Valosuunnittelija Jenni Kääriäinen: Valon merkitys muuttuu mulle joka kerta kun projekti vaihtuu: 05.01.2017 14.00  

Valosuunnittelija Jenni Kääriäisen valotaideteos a Shade on esillä tämän vuoden Lux Helsinki valofestivaaleilla. Hänen teoksensa on ihmismosaiikki, joka rakentuu tuhansista nimettömistä röntgenkuvista. Teos kertoo valon jättämästä jäljestä – muistosta. Kääriäinen on mukana luomassa valotaiteen lisäksi myös erilaisten tapahtumien visuaalista ilmettä. Hän on mm. vastannut Slushin visuaalisesta ilmeestä viimeiset viisi vuotta sekä ollut tekemässä Flow Festivaalia ja Tuskaa - metallimusiikkiin keskittyvää festivaalia. - Toivon, että visuaalitaiteella ja tapahtumasuunnittelulla pystyttäisiin tulevaisuudessa luomaan yhä enemmän sellaisia ympäristöjä joiden viihtyvyys itsessään saa ihmiset tulemaan paikalle. Flow Festivaali on yksi esimerkki tapahtumasta, jonka kiehtovuus ei perustu vain artisteihin vaan myös itse ympäristöön, kertoo Jenni. Jenni Kääriäinen oli Puheen Iltapäivässä Suvi Puukankaan vieraana.

Puheen Iltapäivä: Vieraana Syke-sarjan näyttelijä Jarkko Niemi: 02.01.2017 13.25  

Syke sairaalasarjan neljännen tuotantokauden jaksot ovat julkaistu Yle areenassa. Sarjan päähenkilöillä on tällä kaudella yksityiselämässään kinkkisiä tilanteita ratkaistavanaan. Kausi muun muassa näyttää sen, miten raskaana oleva Marleena (Tiina Lymi) selviää aivoista löydetystä kasvaimesta, Lenita (Lena Meriläinen) seksuaalisen häirinnän syytöksestä ja sosiaalisesti kömpelö yleiskirurgi Holopainen tilanteesta, jossa hän joutuu hankkimaan seksinnälkäiselle tyttöystävälleen rakastajan. Yleiskirurgi Holopaista näyttelee Jarkko Niemi. Hän on Suvi Puukankaan vieraana. Sykkeen lisäksi Jarkko kertoo siitä, millainen urakka näyttelijälle on oman kropan muokkaus roolihahmon takia. Jarkko lihotti itseään kymmenen kiloa Love Reocords elokuvaa varten.

Puheen Iltapäivä: Elossa24h näyttää mitä tapahtuu sairaanhoidon suljettujen ovien takana: 01.01.2017 14.55  

Yhtenä tavallisena keskiviikkona syntyy keskimäärin 152 lasta ja 144 ihmistä kuolee, 14 suomalaista saa kuulla sairastavansa rintasyöpää ja 70 saa sydäninfarktin. Toiset meistä saavat lääkäriltä helpottavia uutisia, mutta toiset joutuvat elämänsä taitekohtaan. Yhden tavallisen päivän terveydenhoito maksaa 52 miljoonaa euroa. Mitä kaikkea tuolla saadaan? Ainutlaatuinen tv-sarja Elossa 24h koostuu näistä kymmenistä koskettavista potilastarinoista. Tämä seitsenosainen sarja nähdään TV1:llä ja Areenassa nyt vuoden alussa. Ohjelman tapahtumat on taltioitu 21.9.2016 jolloin yli 40 kameraryhmää seurasi arkea sairaaloissa, terveyskeskuksissa, ambulansseissa ja helikopterissa eri puolilla Suomea. Kamera vie katsojan sydänleikkaukseen, aivoleikkaukseen, synnytykseen, helikopterilla hälytystehtäviin ja niin edelleen. - Haluttiin kertoa tarinoita, jotka koskettavat ihmisiä. Toivomme että jokainen joka katsoo sarjaa, voisi ajatella että minä voisin olla tuossa - tuo voisi olla mun äiti tai lapsi, sellaista mikä on lähellä ihmisen elämää, kuvailee tuottaja Eeva Rantanen ITV Studios Finlandista. Sarjan haluttiin myös käsittelevän koko Suomea ja niinpä muun muassa Nilsiässä seurattiin ambulanssin kyydissä hälytyksiä ja kuvauksia tehtiin kaikissa viidessä yliopistosairaalassa. - Meillä on myös ainutlaatuista, uniikkia kuvaa saaristolääkäristä, jonka vastaanotolle tullaan veneellä, muistelee pääkuvaaja Tapio Sovijärvi, joka on itse valmistumassa ensihoitajaksi - ja on tuttu mies mm. 112-sarjasta ja Huippujengin kuvauksesta. Tiina Lundberg toimittaa.

Puheen Iltapäivä: Kaupungissa pitää tehdä juttuja joista itse pitää: 30.12.2016 15.30  

Timo Santala on yksi tärkeä mies We Love Helsinki - ryhmä takaa. Miten kaupunkikulttuuria tehdään uudella tavalla. Matti Ylönen haastattelee.

Puheen Iltapäivä: Teen juttuja, joita itse haluan kaupungissa kokea: 30.12.2016 15.04  

Timo Santala on yksi tärkeä mies We Love Helsinki - ryhmä takaa. Miten kaupunkikulttuuria tehdään uudella tavalla. Matti Ylönen haastattelee.

Puheen Iltapäivä: Valo on kaikki! Ilman valoa ei ole mitään.: 29.12.2016 15.11  

Valotaitelija Kari Kola on suuruudenhullu. Helsingissä Töölönlahdella avataan uudenvuodenaattona koko lahden kokoinen valoteos. Teos avaa kuusiosaisen Luminous Finland 100 -valotaidekokonaisuuden, jonka viisi muuta osaa rakennetaan itsenäisyyspäiväviikolla. Muut kohteet ovat Olavinlinna Savonlinnassa, Tampereen Näsinneula, Oulun Kuusisaari ja Kilpisjärven Saana-tunturi. Luminous Finland 100 huipentuu Turun linnaan itsenäisyyspäivänä. Kari kävi Matti Ylösen vieraana kesken Töölönrannan rakennustöiden.

Puheen Iltapäivä: Monica Fagerholm: Lola ylösalaisin -sarja oli oikeasti todella pelottava: 28.12.2016 14.00  

Lola ylösalaisin -tv-sarja perustuu suomenruotsalaisen kirjailijan Monika Fagerholmin samannimiseen romaaniin. Se kertoo teini-ikäisistä tytöistä pienessä rannikkokaupungissa, mutta myös miehistä vallankäyttäjina. Sumuinen ja mystinen tunnelma leijuu suomenruotsalaisen pikkukaupungin yllä luoden jopa Twin Peaksin omaista maisemaa. Käsikirjoittajat Annina Enckell ja Ulrika Bengts ovat muokanneet omannäköisensä tv-sarjan kunnioittaen kirjan alkuperäistä tunnelmaa. Ja lopputulokseen on hyvin tyytyväinen kirjailija Monica Fagerholm. - Tämä on niin hienosti tehty. Art - fucking art, painottaa ja naurahtaa Monica Fagerholm. Lola ylösalaisin alkaa 28.12. klo 21 Yle Femmalla. Tiina Lundberg kävi tapaamassa sarjan työryhmän väkeä ja ensimmäisenä sai mikrofoninsa eteen näyttelijä Carl-Kristian Rundmanin. Hänen roolinsa edustaa miehistä vallankäyttöä - millainen on Birger Stenqvist?

Puheen Iltapäivä: Kun raiteet veivät miehen: 28.12.2016 12.35  

Tampereesta tulee ensi vuosikymmenen alusta neljäs suomalaiskaupunki, jonka katukuvaa ovat värittäneet tai värittävät edelleen raitiovaunut. Tähän mennessä sporat ovat kolistelleet Turussa, Viipurissa ja Helsingissä. Jari Auvinen on mies, joka tuntee helsinkiläiset raitiovaunut perinpohjaisesti. Ja on kirjoittanut Kallion ratikkaliikenteestä vastikään kirjan Raitovaunulla Kallioon.

Puheen Iltapäivä: Heroes of the Baltic Sea tarjosi seikkailua ja jännitystä myös sarjan tekijöille: 26.12.2016 12.00  

Myrskyisenä yönä marraskuussa 1468 Itämerellä haaksirikkoutuu purjelaiva nimeltään Hanneke Vrome. Aluksen mukana meren syövereihin uppoaa mittaamattoman arvokas kultalasti. Laivassa mukana matkustaneen Raaseporin linnanherran pojan Axel Tottin kohtalo on jäänyt meidän päiviimme saakka mysteeriksi. Nyt tarinan pohjalta on kehitetty Heroes of the Baltic Sea - tv-sarja, josta toinen puolisko on käsikirjoitettua ja näyttelijöiden esittämää seikkailudraamaa. Toinen puolisko on realityä, jossa neljä nuorta suorittaa yhdessä haasteita ja tehtäviä ja samalla ratkoo Axel Tottin mysteeriä. - Kyllä se tuntui kameroista huolimatta oikealta seikkailulta, toteaa sarjan reality-osuudessa mukana ollut 13-vuotias Santeri Koskinen. Tämän vahvisti myös realityn kuvannut ja ohjannut Tuukka Temonen: - Vaikka tunnen tarinan ja tiedän mitä siinä tapahtuu, niin olin seikkailussa mukana. Esimerkiksi ensimmäisen jakson liikkuvasta rekasta karkuun juokseminen - vaikka se kaikki oli sovittua, niin siinä kohdassa kun iso mies huutaa että kenenkäs poikia ja millä asialla, niin se tilanne synnyttää itsessä pakoreaktion, kertoo Temonen. Ja vauhdikkaan juoksukohtauksen vahvistaa myös tuottaja Riikka Takila, joka seurasi tilannetta piiloutuneen pusikkoon: - Oletko käynyt treenaamassa? hän kysyy nauraen Tuukalta joka kuvauksissa joutui myös hyppäämään helikopterista hyiseen mereen yhdessä seikkailevien lasten kanssa. Sarja saa ensi-iltansa Yle TV2:lla ja YLE Areenassa Tapaninpäivänä 26.12. Tiina Lundberg tapasi sarjan tekijöitä.

Puheen Iltapäivä: SuomiLOVEn kulisseissa osa 3: 23.12.2016 10.30  

Jouluaattona rakkautta, musiikkia ja elämää juhlitaan SuomiLOVEssa jo klo 20:45 Yle TV1:ssä. Mukana kinkkua sulattelemassa mm. Kaija Koo, Anssi Kela, Arttu Wiskari, Tuomari Nurmio, sekä Asa ja Anna Puu. Yle Puheen Iltapäivässä piipahdetaan SuomiLOVEn kuvauspäivän tunnelmissa ja tavataan mm. Juha Tapio ja Michel Monroe. Omista koekemuksistaan kertovat myös LOVEbändin solistit Osmo Ikonen ja Johanna Iivanainen. Tiina Lundberg toimittaa.

0:00/0:00
Video player is in betaClose