Puheen Iltapäivä

Puheen Iltapäivä

Finland

Ilmiöitä, intohimoisia ihmisiä, tarinoita ja tunnetta. Twitter: #puheenIP Arkisin kahdesta neljään! Surassasi Hanna, Suvi ja Tiina.

Episodes

Puheen Iltapäivä: Kikattava Kakkiainen jakaa hyvää mieltä nyt myös lastenlevyllä: 02.12.2016 01.00  

Lastenpiirrosanimaatio Kikattava Kakkiainen on Suomen suurin animaatiosarjahanke sitten Muumien. Kaikki sai alkunsa naurusta ja sen tartuttamisesta. Sen jälkeen tuli hahmo jonka esikuva on pieni hapsenkakkiainen. Aluksi tuli mobiilipelit ja lastenohjelma. Nyt Kakkiainen levittää hyvää mieltä myös kirjan ja levyn avulla. - Meillä oli aina unelmana tehdä lastenlevy. Levy, joka saa hymyilemään, hyppimään ja tanssimaan. Mutta myös levy, joka tuo omat arvomme musiikkiin jollaista lapset tänä päivänä kuuntelevat, kertoo Kakkiaisen toinen luoja Anttu Harlin. Hän vieraili Puheen Iltapäivässä Suvi Puukankaan vieraana.

Puheen Iltapäivä: Uuden sukupolven pop-artisti Aleksanteri Hakaniemi luonnehtii musiikkiaan “poppimuskeliksi”: 02.12.2016 00.00  

Aleksanteri Hakaniemi on nuori musiikintekijä ja uuden sukupolven pop-artisti. Vaikka Hakaniemeltä on vasta juuri ilmestynyt debyyttisingle Etsi mut, on hän esiintynyt sadoilla keikoilla muiden artistien yhtyeissä. Hän aloitti musiikin parissa esiintymällä trubaduurina kotikaupunkinsa Kouvolan kaduilla, terasseilla ja baareissa. Lopulta miehen tie vei Kouvolasta Helsinkiin, taustalaulajaksi Reino Nordinin bändiin, keikoille Justimuksen kanssa sekä Suomen suosituimpiin lukeutuvan poptähden Evelinan DJ:ksi. - Jokainen etappi on ollut yksi porras kohti omaa uraa sooloartistina, kertoo nuori artisti. Aleksanteri Hakaniemi oli Puheen Iltapäivässä Matti Ylösen vieraana.

Puheen Iltapäivä: Itä-Hollola Installaatio kasvoi yhden miehen projektista kolmen hengen bändiksi: 01.12.2016 19.35  

Itä-Hollola Installaatio oli vuosia laulaja-kitaristi Robert Niemistön sooloprojekti, kolmen hengen bändiksi se kasvoi vasta alkuvuodesta 2016. Triolla on ollut siitä lähtien kova vauhti päällä. Trio on lyhyestä iästä huolimatta ehtinyt keikkailla rock- ja punkklubien lisäksi muun muassa Flow- ja H2Ö-festivaaleilla. Itä-Hollola Installaation biisit kietoutuvat rockin ja popin alalajeihin, se on tietynlaista vaihtoehtorockia. Heidän debyyttialbuminsa Elävien aalloilla ilmestyy joulukuun alussa (2.12.). Robert Niemistö ja bändin basisti Saara Kolehmainen vierailivat Puheen Iltapäivässä kertomassa levyntekoprosessista. Heitä haastattelee Matti Ylönen.

Puheen Iltapäivä: Ystävyys on kantava rakenne ihmisen elämässä - toista tarvitseva ihminen on se joka pärjää: 01.12.2016 18.25  

Mitä ystävyys oikein on, ja voiko parisuhteen jälkeen olla exänsä ystävä? Entä miksi jotkut apinat parittelevat vain kerran kuudessa vuodessa? Tällaisia kysymyksiä voi herätä kun kuuntelee Elli Salon käsikirjoittamaa podcast-sarjaa Huono ystävä. - Halusin selvittää mm. sen, miksi sanomme, että olemme “vain ystäviä”. Emmehän sano, että olen vain puolisosi tai olen vain äitisi. Ystävyys ei ole pieni asia, vaan se on kantava rakenne ihmisen elämässä, toteaa Elli. Ystävyyttä ei ole myöskään paljon tutkittu tai sanoitettu sen merkitystä. Tämä myös kiehtoi Elliä tarttumaan aiheeseen. - Kun ihmisiltä kysyy, mitä ystävyys sinulle merkitsee, niin he hiljentyvät ja moni sanoo, että onpa vaikea kysymys. Tämä kertoo siitä, että se on asia jota harvemmin sanallistetaan ja jonka tilasta puhutaan vähän, kertoo Elli. Elli Salo oli Puheen Iltapäivässä kertomassa ystävyydestä ja podcast-sarjastaan Huono ystävä Puheen Iltapäivässä Suvi Puukankaan vieraana.

Puheen Iltapäivä: Laura Moisio: Tunnen tekeväni jotain oikein kun keikoilla ihmiset pystyvät rauhoittumaan musiikkini äärellä: 01.12.2016 15.50  

Laulaja-lauluntekijä Laura Moision musiikki on mielenkiintoinen sekoitus bluesia, folkia ja vanhaa suomalaista iskelmää. Melankolia ja surumielisyys ovat vahvasti läsnä Lauran biiseissä. - Kun tartun kitaraan mulla on tarve käsitellä surullisia teemoja. Ja jos surumielisyys tulee luonnollisesti niin se on hyvä päästää ulos, kertoo Laura. Laura Moisio oli Puheen Iltapäivässä Matti Ylösen vieraana.

Puheen Iltapäivä: Jäätävä seikkailu kunnioittaa joulukalenterien perinteitä: 01.12.2016 15.00  

Tänään on avattu joulukalenterien ensimmäiset luukut. Ylen tämän vuoden joulukalenteri - Jäätävä seikkailu - on jatkoa vuonna 2014 nähdylle joulukalenterille Porokuiskaajan arvoitus. Korvatunturilla on meneillään remontti ja järjestystä ylläpitää aivan väärään tehtävään valittu keksijätonttu Sherlokkinen. Koristetonttu Väinökkinen yrittää tehdä parhaansa kaiken sekasotkun keskellä, mutta Ylitontulla ei puolestaan ole mitään tekemistä. Ja Rekku-koira yrittää puhua kaikille järkeä. Jotain omituista on kuitenkin tekeillä, tavaroita häviää ja hajoaa ja tonttutyttö Pirpana alkaa saada salaperäisiä viestejä metsän eläimiltä. Seikkailua, iloa ja joulun lämpöä on luvassa tämän vuoden joulukalenterissa, näin lupaavat Ylitonttu Pirkka-Pekka Petelius, Pirpana Kreeta Salminen ja käsikirjoittaja Timo Parvela. Tiina Lundberg lähti ottamaan selvää millaisesta Jäätävästä seikkailusta oikein on kysymys. Ylitonttu Pirkka-Pekka Petelius saa ensimmäisen puheenvuoron.

Puheen Iltapäivä: Kirjoittaja Eeva Kolu: Konmari-metodin ydin on vastuunotto omasta tilasta ja omasta elämästä: 30.11.2016 15.40  

Elämä alkaa oikeasti vasta kun olet saanut kotisi järjestykseen, todetaan japanilaisen Marie Kondon KonMari - Iloa säkenöivä järjestys -kirjan ensimmäisillä riveillä. KonMari metodissa kodin kaikki tavarat käydään läpi ja kunkin esineen kohdalla kysytään tuottaako se iloa. Jos ilo on läsnä, esine saa jäädä - jos ei, se laitetaan kiertoon. Vähemmillä tavaroilla järjestyksenpito on helpompaa ja kun esimerkiksi vaatteet vielä viikataan nerokkaasti pystyyn niin harmonisen elämän peruspilarit ovat kasassa. Tähän metodiin on hurahtanut moni ja esimerkiksi Facebookin KonMari-ryhmissä jaetaan kokemuksia ja ideoita suorastaan hurmioituneena. Nyt epäjärjestyksen ihme ja kaaoottisuuden kuningatar, jopa Bridget Jonesmaisiin suorituksiin elämässään yltävä Tiina lähtee etsimään järjestyksen syvintä olemusta. Oppaana on kirjoittaja Eeva Kolu.

Puheen Iltapäivä: Pitsaus avannosta avasi ASMO-laturin tien markkinoille: 30.11.2016 00.00  

ASMO-laturi on oululaisen yrittäjä Asmo Salorannan pitkään kehitteillä ollut kotimainen laturikonsepti, joka ei hukkaa virtaa ollessaan kiinni pistokkeessa. Toisin sanoen se on laturi, joka säästää sähköä, ei syty palamaa ja on lisäksi suomalainen tuote. ASMO-laturin tie markkinoille ei ole kuitenkaan ollut helppo. Sen tarinaan sisältyy tulipalo ja markkinointia avannosta käsin. - Avovaimoni lapsuudenkoti paloi maan tasalla ja syynä oli seinässä kiinni ollut laturi. Onnettomuuden jälkeen anoppini kysyi, että enkö voisi insinöörismiehenä keksiä laturia jonka voi jättää turvallisesti seinään. Siitä se ajatus sitten lähti ja vävyys on ollut ajavana voimana, kertoo laturin luoja Asmo. Hän pitsasi laturiaan ensimmäistä kertaa hyisestä avannosta. - Pitsaukseni kesti vain minuutin, sen kauempaa en avannossa pystynyt olemaan. Mutta pian avantouintini jälkeen sain yhteydenottoja useilta teleoperaattoreilta ja pääsin avannosta kokoushuoneeseen, kertoo Saloranta. Asmo Saloranta oli Puheen Iltapäivässä Suvi Puukankaan vieraana.

Puheen Iltapäivä: Sosiologi yllättyi: Nimbyilyssä tosi moni vetoaa omaan henkilökohtaiseen etuunsa: 29.11.2016 20.20  

Kun yleisesti kysytään, että pitääkö lapsilla olla leikkipaikkoja tai huumeidenkäyttäjillä neulanvaihtopisteitä niin moni vastaa myöntävästi. Mutta jos ilmoitetaan, että ne tulevat sinun naapuriisi voi olla, että monen hymy hyytyy. Puhutaan nimbystä eli not in my backyard eli ei minun takapihalleni -ilmiöstä, jossa kaupunkilaiset pyrkivät vastustamaan kotinsa lähistölle suunnitteilla olevia muutoksia. Sosiologi, esseisti ja kirjoittaja Veikko Eranti teki nimbyilystä väitöskirjan. Aineistonaan hänellä oli noin 600 helsinkiläisen kaupunkisuunnitteluvirastolle lähettämää mielipidekirjettä. - Tutkimukseni osoitti, että oma lähiympäristö on erittäin tärkeä asia ihmisille. Kansainvälisesti verrattuna suomalaisista tosi moni omistaa oman asuntonsa joka vaikuttaa siihen, että ei ole niin helppoa pakata kimpsujaan ja lähteä menemään jos alue ei enää miellytä, kertoo Eranti yhdeksi syyksi miksi suomalaiset yrittävät vaikuttaa lähiympäristöönsä ja sen muutoksiin. Veikko Eranti oli Puheen Iltapäivässä Suvi Puukankaan vieraana kertomassa nimbyilystä ilmiönä.

Puheen Iltapäivä: DJ Samuli Kemppi: Oman musani livekeikoilla soitan musiikkia jota kukaan ei ole kuullut aikaisemmin - ei edes vaimoni: 28.11.2016 19.50  

Teknomuusikko, DJ ja musiikkituottaja Samuli Kemppi kiertää maailmalla esiintymässä teknoklubeilla ja pohtii konemusiikin olemusta. - Kun teen musiikkia se on tutkivaa työtä. En mielelläni toista samoja juttuja mitä olen jo tehnyt, vaan haluan koko ajan oppia uutta, kertoo Kemppi. Teknomusiikin lähtöajatus on alunperin ollut, että se on tulevaisuuteen, eteenpäin katsovaa musiikkia. Samuli Kemppi toteuttaa tuota ajatusta keikoillaan. - Livekeikat ovat leikkikenttäni jossa testaan ennalta julkaisematonta materiaalia. Eli kun esitän omilla laitteillani omaa musiikkiani koko setti on musiikkia jota kukaan ei ole kuullut koskaan aikasemmin - ei edes vaimoni, naurahtaa Kemppi. Samuli Kemppi oli Puheen Iltapäivässä Matti Ylösen vieraana.

Puheen Iltapäivä: Mielikuvitusystävät kehittävät sosiaalisia taitoja ja ovat bonuskavereita: 28.11.2016 15.00  

Tiesitkö, että jopa 65 prosentilla meistä on tai on ollut mielikuvitusystävä? Näin kysyy valokuvaaja Verna Kovanen, joka on tehnyt valokuvakirjan lasten mielikuvitusystävistä. Näkymättömät on dokumentaarinen valokuvateos, joka vie keskelle mitä hauskimpia tositarinoita. Miten teos syntyi? Entä onko Verna Kovasella itsellään ollut mielikuvitusystäviä? Miksi lapset ylipäätään kehittelevät mielikuvistuskavereita? Onko kyse yksinäisyydestä? 11-vuotias Sofia kertoo niiden olleen bonuskavereita, jotka pystyi taikomaan esille kun muita ystäviä ei ollut saatavilla. Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Janna Rantala puolestaan toteaa, että lapsilla jotka kehittävät mielikuvituskavereita, on keskimäärin paremmat sosiaaliset kyvyt ja verbaalinen ilmaisu kuin kanssatovereillaan. Tiina Lundberg toimittaa.

Puheen Iltapäivä: Tutkijatohtori Heidi Partti: Jokaisella ihmisellä on luovia musiikillisia ideoita: 28.11.2016 14.35  

Uudessa opetussuunnitelmassa mainitaan ensimmäistä kertaa musiikinopetuksen yhteydessä säveltäminen. Musiikillisesta luovuudesta on toki puhuttu jo pitkään, mutta säveltämistä ei ole luokkahuoneissa juurikaan näkynyt. - On Sibeliuskin jostain aloittanut. Eikä kaikista tarvitse tulla ammattisäveltäjiä, mutta kaikilla voi olla jotain annettavaa, toteaa tutkijatohtori Heidi Partti Taideyliopiston Sibeliusakatemiasta. Hän on yhdessä musiikkitoimittaja Anu Aholan kanssa kirjoittanut kirjan Säveltäjyyden jäljillä - Musiikintekijät tulevaisuuden koulussa. Lasten vanhemmilla muistikuvat koulun musiikintunnilta liikkuvat tuskaisan nokkahuilun soiton ja maakuntalaulujen maastossa. Tiina Lundberg lähti ottamaan selvää, miten koulussa sävelletään ja mitä tänä päivänä koulujen musiikkitunnilla tehdään?

Puheen Iltapäivä: Teemu Roivainen lähtee joulukiertueelle ilman Saara Aaltoa: Tulossa perinteisiä joululauluja, uusia ja muutama yllätys: 25.11.2016 16.15  

Teemu Roivainen on jouluihminen ja tangokuningas vuodelta 2014. Joulukuu menee joulukiertueen pyörteissä, vaikka alkuperäinen kokoonpano onkin muuttunut. Jouluenkelit-kiertueen piti olla Teemun ja Saara Aallon yhteinen, mutta niin kuin tiedämme Saara jatkaa X-Factorissa. Saaraa tuuraavat konserteissa Camilla Bäckman ja Saaran siskon Suvi Aalto. Teemu Roivainen Piipahti Puheen Iltapäivässä Tiina Lundbergin vieraana.

Puheen Iltapäivä: Camilla Bäckman: Lähden Cirque du soleiliin ennakkoluulottomasti odottaen suuria elämyksiä: 24.11.2016 18.05  

Voice of Finlandista tuttu Camilla Bäckman on kautta aikain ensimmäinen suomalainen laulaja, joka on palkattu maailmankuulun Cirque du Soleil -teatterin solistiksi. - Lähden Kanadaan varautuen kaikkeen, mutta ennakkoluulottomasti. Cirque du Soleil on uskomaton mahdollisuus, joka varmasti tulee lisäämään esiintymisvarmuuttani kun saan esiintyä huipputaiteilijoiden kanssa tuhatpäisille yleisöille, kertoo Camilla. Camilla Bäckman oli Puheen Iltapäivässä Suvi Puukankaan vieraana.

Puheen Iltapäivä: Ona Kamu: Kun tekee marginaalimusaa sitä jää levy-yhtiöiden ja median marginaaliin: 23.11.2016 18.05  

Muusikko, laulaja ja lauluntekijä Ona Kamun on voinut bongata vuosien saatossa niin teatteri- kuin tanssilavoiltakin. Nyt hän julkaissut uutta musiikkia. Sinkku Heimo minussa julkaistiin Spotyfyissa ja loppualbumille Kamu hakee rahoitusta Mesenaatin kautta. - Levy-yhtiöissä keskitytään tällä hetkellä hittibiisien julkaisuun ja albumikokonaisuudet mielletään vanhanaikaisiksi. Itse koen, että tällainen ajattelu on kuulijan aliarvioimista ja kuulijoiden tasapäistämistä. Uskon, että ihmiset ovat valmiita kuuntelemaan ja tutustumaan myös toisenlaiseen musaan. Mä annan siihen nyt mahdollisuuden mesenoimalla musaani, kertoo Ona Kamu. Hän oli Puheen Iltapäivässä Suvi Puukankaan vieraana.

Puheen Iltapäivä: UMK:n artistit odottavat isoa finaalia: 23.11.2016 14.30  

Uuden musiikin kilpailun artistit on nyt julkaistu. Artistilista koostuu aika lailla suurelle yleisölle tuntemattomista artisteista, mutta kun ryhtyy kaivelemaan biisejä syvemmältä niin taustalta löytyy moni tuttuja ja isojakin nimiä kuten Jaakko Salovaara tai Samu Haber. Heviä ei tänä vuonna kuulla, eikä edm-rytkytyshumppaa - muutoin genrekattaus on laaja, nauraa kommentaattori Mikko Silvennoinen. UMK:n kilpailutapa muuttuu myös tänä vuonna siten, että alkukilpailuista on luovuttu ja tammikuun lopulla järjestetään yksi iso finaali - kunnon bileilta. Tätä ennen UMK näkyy vahvasti somessa ja kisan nettisivuilla yle.fi/UMK. Tiina Lundberg kävi tutustumassa UMK:n kulisseihin ja tapasi mm. Knucklebone Oscarin, Anni Saikun, Lauri Yrjölän ja Norma John -duon Lassen.

Puheen Iltapäivä: Miska Rantanen: Mä lankesin Loveen jo lapsena - ensimmäinen levy oli äidin ostama Joulupukin juhannusyö: 22.11.2016 16.05  

Vuonna 1966 sai Suomessa alkunsa levy-yhtiö, jonka seuraavat 13 toimintavuotta määrittivät suomalaista populaarimusiikkia kenties enemmän kuin mikään muu levy-yhtiö sitä ennen, tai sen jälkeen. Nyt 50 vuotta myöhemmin kaikki Love Recordsin julkaisemat sinkut on paketoitu massiiviseksi 30 CD:n kokoelmaksi. Yksi hankkeen puuhamiehistä on toimittaja ja tietokirjailija Miska Rantanen. Hän on aiemmin kirjoittanut Love Recordsin historiikin vuonna 2005. Rantanen teki myös aikoinaan gradunsa sivuten Love Recordsia. - Olen ollut jo pitkään naimisissa Loveen, ja tätä matkaa voin vielä jatkaa pitkäänkin, toteaa Rantanen. Hän oli Puheen Iltapäivässä Matti Ylösen vieraana.

Puheen Iltapäivä: Aino Vennan joululevyltä löytyy mm. leivosresepti ja kieltolakiversio Joulupukki suukon sai -kappaleesta: 21.11.2016 20.35  

Muusikko Aino Venna on julkaissut joululevyn Aino Vennan joulu. Levyltä löytyy joululaulujen klassikoita kuten Sylvian joululaulu, Jouluyö juhlayö, mutta myös rankalaista, portugalilaista ja englanninkielistä joulunsanomaa. Venna tarjoilee joululevyllään oman näkökulmansa joulumusiikkiin. Joululevyn musiikkivideoilla snoukataan, yksi kappale kertoo portugalilaisesta leivosherkusta ja Joulupukki suukon sai on muuttunut Vennan käsittelyssä kieltolakiversioksi. Aino Venna oli Puheen Iltapäivässä Suvi Puukankaan vieraana ja valotti tarkemmin joululevynsä sisältöä.

Puheen Iltapäivä: Pete Parkkonen: Striimaus on nostanut mun uran uuteen alkuun: 21.11.2016 19.30  

Idolsista se kaikki alkoi vuonna 2008 kun Suomen kansa sai tutustua pihtiputaalaisen Pete Parkkosen rouheaan rock-soundiin. Kahdeksan vuotta myöhemmin hän laulaa jälleen televisiossa, musiikkityyli tosin ruudussa on vaihtunut musikaaliin, oopperaan, heviin tai mihin oikeastaan Tähdet Tähdet-ohjelma kulloinkin velvoittaa. Parin vuoden tauon jälkeen Pete on julkaissut myös omaa musiikkiaan. Elokuussa 2016 julkaistu Mitä mä teen -biisi on kerännyt huikeat kuuntelumäärät muun muassa Spotifyssa. - Viime levyni aikana vuonna 2014 striimaus ei ollut vielä niin iso juttu kuin se on tänä päivänä. Nyt mun kappaleita on kuunneltu enemmän kun mun kaikkia albumeita yhteensä. Näen tämän uutena alkuna uralleni, toteaa Pete Parkkonen. Hän oli Puheen Iltapäivässä Matti Ylösen vieraana.

Puheen Iltapäivä: Waltteri Torikka: Klassinen musiikki opettaa syvempää ymmärrystä itsestä ja ihmisyydestä: 19.11.2016 15.15  

Baritoni Waltteri Torikkaa on luonnehdittu uuden polven ooppera- ja konserttilaulajaksi. Tähdet, tähdet -ohjelma toi hänet lähes koko kansan tietoisuuteen vähän kevyemmän ohjelmiston kautta. Nyt mieheltä on ilmestynyt toinen albumi, joka kantaa nimeä Rakkaus. - Halusin tuoda ihmisille rakkautta elämään, sillä koin että keskustelut mm. pakolaisuudesta olivat kylmettäneet ilmapiirin ja ihmisyys ja inhimillisyys alkoivat olla kortilla, kertoo Torikka miksi levyn teemaksi valikoitui rakkaus. Waltteri Torikan tapasi Puheen Iltapäivän Tiina Lundberg.

0:00/0:00
Video player is in betaClose