Q&A

Q&A

Denmark

Med programmet “Q&A”, beværtet af de herrer Henrik Qvortrup og Mikkel Andersson byder Radio24syv nok engang ind med et ugentligt, aktuelt mediemagasin.

Episodes

Familietragedie eller massedrab?  

Familietragedie eller massedrab? Er det bedst at betegne en familiefars drab på sin hustru og fire børn som familietragedie eller et massedrab, og hvilken indflydelse har medierne egentlig på den måde, vi taler på? Sprogforsker fra Københavns Universitet Jacob Thøgersen er i studiet. Efter 17 år ser det ud til, at et kapitel i venstrefløjens mediehistorie er slut. Medmindre, der kommer uventede økonomiske og arbjedsmæssige ressourcer, så lukker den venstreorienterede nyhedsportal Modkraft til februar. Modkrafts grundlægger og ansvarshavende chefredaktør Mikkel Skov Pedersen fortæller om mediets historie, og hvordan mediebilledet ser ud anskuet fra venstrefløjen.

Q&A 0

Rapport fra internettets underbevidsthed  

Websitet 4chan er et forum for millioner af anonyme brugere, der både har skabt både politiske fænomener som Anonymous, en lang humoristiske memer som Rickrolling og Lolkatte, men som også gør en dyd ud af at trolle ikke mindst dem, som sitets brugere betragter som "de politisk korrekte". For nylig bragte flere medier historien om, at brugere her hævdede at have plantet historien om Trumps urinsex med russiske prostituerede som en joke. Og det er langt fra første gang 4chan rammer overskrifterne. Men hvordan kan det være, at anonyme indlæg på et obskurt internetforum bliver taget alvorligt af medierne, og hvad er det for en kultur, der findes her? Q&A har besøg af to 4chan-postere. Vice Magazine er blandt mediebranchens nyere spillere. Med artikler som "Sådan fik en tatovering på min kusse mig til at slappe af under sex" og "Værd at vide inden du tager svampe" skriver magasinets journalister sig med et personlige oplevelser og et direkte sprog lige ind i ungdomskulturen. Chefredaktør Benjamin Kürstein er i studiet. Og inden da skamrider Mikkel Andersson og Q&As nye researcher, Kasper Risgaard, en historie om Licenshesten, dens identitet og hvorvidt den nogensinde kommer hjem fra USA.

Q&A 0

Hvad fanden foregår der i ghettoen?  

Få journalister og medier fortæller, hvad der i virkeligheden foregår i den religiøse indvandrerunderklasse. Og når journalister gør det, får de både forskere og andre medier på nakken med beskyldninger om fusk og fordrejning. Det fortæller den Cavling-nominerede tilrettelægger af "Moskeerne bag sløret" Martin Kjær Jensen i årets første Q&A.
Men først beretter DR-fotograf gennem 45 år Henrik Harpelund om udviklingen fra billiard og bajere i sendevognen til robotstyrede kameraer.

Q&A 0

Julefrokoster  

Når journalister og andre mediefolk går om bord i sild og snaps, er det næsten dømt til at gå galt. Og det gør det også i stor stil, som det bliver fortalt i dette års sidste udgave af Q&A. Sverre Quist og Mikkel Andersson har inviteret vært på 24syvs Det vi taler om Ditte Okman i studiet, ligesom journalist og medietræner Peter Troelsen er med for at dele ud af sine julefrokost-erfaringer fra Grønland og Christiansborg. Og selv om Sverre Quist glemmer at fortælle det i indledningen, får vi også historien, om dengang en Ekstra Bladet-medarbejder døde til en julefrokost...

Q&A 0

Tyske politikere kræver Facebook idømt 3.7 millioner for “fake news”.  

Den tyske socialdemokratiske partiformand kræver Facebook idømt millionbøder for “hate speech” og “fake news”. Det er det sidste i en udvikling, hvor politikere i både Danmark og EU, med Tyskland i Spidsen, kræver stadig mere håndfaste midler i brug overfor de sociale medier. Direktør for tænketanken Justitia, Jacob Mchangama, er kritisk overfor udviklingen og i studiet. Siden 2014 har hjemmesiden Journalista.dk sat fokus på forbrug af offentlige midler blandt både medier, politikere og i den offentlige sektor. Lars Bjørknæs er bagmanden og forklarer, hvad formålet er med Journalista og redegør for sit syn på danske journalisters evne til at kigge det offentliges forbrug efter i sømmene.

 

Q&A 0

Truer annonceboykot af Den Korte Avis ytringsfriheden?  

Er det virkelig ‘en af de alvorligste trusler mod ytringsfriheden’, at en række annoncører vælger at trække deres annoncer fra Den Korte Avis? Det mener Ralf Pittelkow fra Den Korte Avis. Redaktionen fra Den Korte Avis har ikke svaret på opfordringer om at komme i studiet, så i stedet debatterer Dansk Folkepartis medieordfører Morten Marinus og Dansk Journalistforbunds formand Lars Werge om ytringsfriheden faktisk er udsat, og om det er rimeligt, at medier kan få mediestøtte uden at være tilmeldt pressenævnet. Mens Simon Stilling har været chefredaktør for Metroexpress er antallet at læsere  mellem 12 og 29 år vokset med 50 procent. Hvad er det gratisavisen har gjort rigtigt for at ramme de unge, spørger Q&A.

Q&A 0

Medierne svigter - og nu kommer populisterne  

I USA har den højrepopulistiske webavis Breitbart fået solidt fodfæste ved at kritisere de etablerede og politisk korrekte medier. Snart åbner de flere steder i Europa. Chefredaktør på Berlingske Tom Jensen og journalist fra Zetland Mads Stagehøj er i studiet til debat om problemet blandt danske medier. Desuden fortæller Politikens chefredaktør Christian Jensen, hvorfor e-avisen nu bliver obligatorisk læsning for Politiken-abonnenter, mens prisen næsten firedobles.

Q&A 0

Kan man anmelde en bog, der er skrevet af en ‘husmuslim’?  

Først kalder man i skænderi på skrift en kvinde for bl.a. ‘husmuslim'. Derefter anmelder man hendes bog Glansbilleder og giver den grovfilen. I hvert fald, hvis man er debattør og hedder Nazila Kivi og skal anmelde en anden debattør Geeti Amiris bog i Politiken. Er det dybt useriøst og tendentiøst, som pressechef i Lindhardt og Ringhof Søren Anker Madsen hævder? Det er pressechefen i studiet for at diskutere med Politikens litteraturredaktør Jes Stein Pedersen. Men først forsvarer leder af den politiske redaktion på Ekstra Bladet Steen Larsen og indholdschef på DR Sandy French, hvorfor danske journalister skal bruge deres arbejdsdag på at erfare, hvem der bliver nye ministre. Når det hele nu alligevel kommer for en dag, hvis man bare venter et øjeblik.

Q&A 0

Se & Hør-dommen er faldet, så hvad gør vi nu…?  

Dommen er afsagt, og de forventede kaotiske scener med bunker af kameraer og mikrofoner foran Retten i Glostrup har peaket. Men hvad kan - og skal - journalister og medier så lære af den foreløbige afslutning på Se & Hør-sagen? Det er næstformand i Dansk Journalistforbund Tine Johansen og kriminalreporter og radiovært Marie Louise Toksvig i studiet for at udlægge. I sidste del af Q&A endevendes Facebooks penible situation som storformidler af løgnhistorier med lektor i journalistik ved Syddansk Universitet og Facebook-ekspert Filip Wallberg.

Q&A 0

Hold nu din kæft, David Trads!  

Jeppe Juhl har et vanvidssite med tosser, der spreder løgne og had. Blogger og radiovært David Trads lægger ikke fingre imellem i dagens Q&A, hvor han er i studie med journalist Jeppe Juhl, som er redaktør af onlinemediet NewSpeek.  - Hold din kæft, David Trads. Hold nu din kæft, svarer Jeppe Juhl senere og kalder David Trads for en ‘intellektuel pygmæ’. Hvad skænderiet handler om, kan du høre først i denne uges program, hvor værterne Sverre Quist og Mikkel Andersson også kommer til orde. Senere fortæller Martin Krasnik, hvorfor i al verden han forlader rampelyset i DR for i stedet at skrive for Weekendavisen.

Q&A 0

Ugen hvor danske journalister blev ydmyget af Trump  

Det fryder Weekendavisens Søren Villemoes, at hele standen af danske udenrigskorrespondenter og eksperter tog grueligt fejl, da Trump stemplede ind som USA’s næste præsident. Hør hvorfor i denne uges udgave af Q&A, hvor også Ekstra Bladets skarpe opinionsredaktør Mads Kastrup spidder danske journalister, fordi vi både tog grundigt fejl og så gerne ville være en del af eliten. Og så er der meningsmålingerne. For de bærer deres helt egen del af skylden i mediernes dækning af valget. Kan vi overhovedet bruge dem til noget? Det svarer journalist Susanne Sayers og lektor ved Institut for Statskundskab ved KU Asmus Leth Olsen på.

Q&A 0

Q&A uge 44, 2016  

Det kan ikke kun have handlet om sikkerhed, da Flemming Rose i 2011 blev underlagt en "håndfæstning", som gav ham mundkurv på i de sidste år, han var på Jyllands-Posten. Det siger han i dagens Q&A, hvor han også fortæller, hvorfor Ekstra Bladet og Jyllands-Posten får svært ved troværdigt at kritisere kilder for ikke at stille op til interview. Q&A får også besøg af Per Mathiessen. Han er Ekstra Bladets journalist, der prikkede hul på DF-bylden ved at afsløre Morten Messerschmidts EU-fiflerier i millionklassen.

Q&A 0

Q&A uge 43, 2016  

Bør pressen nu dække, når socialdemokratiske politikere går til ludere? Det spørgsmål står skrevet i flammeskrift, efter at partiets formand Mette Frederiksen i en ny bog ’Mette F’ fortæller, at hun ikke mener, at en kunde hos en prostitueret eksempelvis kan være politiker eller politibetjent. Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen er i studiet for at svare på det spørgsmål. Her får vi også besøg af Jens Jonathan Steen fra PioPio.dk og Lennart Kiil fra FolketsAvis.dk. For hvorfor i al verden er der efterhånden så mange holdningsbaserede medier i Danmark? Kan de noget, som de traditionelle medier ikke kan – og ville det socialdemokratiske PioPio.dk i øvrigt skrive om socialdemokrater, der går til ludere? Endelig gør vi midtvejsstatus i Se&Hør-sagen, hvor de sidste afhøringer er overstået.

Q&A 0

Q&A uge 42, 2016  

I handler Q&A om de betalingsmure, der på bedste Trump-vis skyder op overalt i mediedanmark. Berlingskes chefredkatørJens Grund og Ekstra Bladets ledende redaktør for betalt indhold, Lisbeth Langwadt er i studiet
Næste emne er hemmelighedskræmmeri hos efterretningstjenesterne, og Q&A taler med Morten Skjoldager, forfatter til den voldsomt omtalte bog, Syv år for PET, der gav anledning til, at store dele af mediedanmark i sidste uge blev ramt af en storm af fogedforbud.

Q&A 0

Q&A uge 41, 2016  

Der er smæk på, når hobevis af journalister døgnet rundt rapporterer fra Christiansborg og omegn. Men selv om den politiske journalistik hver dag både går i dybden og kommer langt omkring, er det ikke alle iagttagelser og historier, der når ud til læsere, lyttere og seere. Q&A bruger derfor hele denne udsendelse til at give hidtil ufortalte detaljer og anekdoter fra Borgen videre til lytterne. Værterne Sverre Quist og Mikkel Andersson har inviteret tre gæster med fortid og nutid på Christiansborg i studiet. DR's politiske analytiker Bjarne Steensbeck, Radio 24syv politiske redaktør Brian Weichardt og tidligere 'superspinner' fra Venstres pressetjeneste Peter Troelsen øser i en lille time løs af skæve vinkler, ligesom de giver deres uforbeholdne mening om de seneste manges år strøm af journalister, der ryger til partier og ministerier som spinfolk. Og tilbage igen.
Helt i tråd med den almindelige journalistiske selvtilfredhed har vi i studiet glemt at fortælle, hvem der producerer hele herligheden. Men det er Kasper Risgaard.

Q&A 0

Q&A uge 40, 2016  

Dagens Q&A er en temaudsendelse om niche- og fagjournalistik, der er helliget de vigtigste ting her i livet: sex, penge og videnskab.

Er det en våd drøm at skrive om sex på 20. år, og løber man aldrig tør for nye vinkler på analsex? Det og meget mere svarer Ekstra Bladets enmandsredaktion for Sex og Samliv, Tomas Roar, på.

Simon Richard Nielsen er studievært på TV2 Business samt mangeårig erhversjournalist. Han er studiet for at forklare hvorvidt og hvorfor erhverv- og finansstof er en mediemæssig ghetto i en verden, hvor - hævder Q&A - langt de fleste drømmer om enten at afsløre politikersvindel eller skrive kulturstof i Politiken.

Ikke nok med, at Gunver Lystbæk Vestergaard er videnskabsjournalist på Weekendavisen, hun har også skrevet ph.d. om emnet. Så med solidt afsæt i både teori og praksis diagnosticerer hun tilstanden for dansk videnskabsjournalistik. Desuden fortæller hun hvorfor, det er fedt at dække opsendelsen af en rumraket.

Q&A 0

Q&A uge 39, 2016  

Hvorfor er det blevet så vigtigt, at journalister skal være brands - på grænsen til de iscenesættende - når faget altid har handlet om en nøgtern filtrering af virkeligheden? Det giver Zetlands Lea Korsgaard sit bud på i denne udgave af Q&A. Kasper Kopping er tiltalt i Se & Hør-sagen og har fra sin plads på anklagebænken lagt mærke til gentagne fejl i mediernes dækning af 'danmarkshistoriens største medieskandale'. Han forklarer, hvorfor det er bekymrende, og svarer på, hvordan præcisionen adskiller sig fra hans egen tid som journalist på Se & Hør. Og så har DR klaget over, at et kritisk interview med en veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen er blevet optaget af styrelsens kommunikationschef. Er det ikke for sølle og ømskindet, når vi som journalister jagter historier og forbrydere med skjult kamera og diktafoner, der aldrig er slukket? Hør dommen fra Sverre Quist og Mikkel Andersson i denne uges udgave af Q&A.

Q&A 0

Q&A uge 38, 2016  

Hvorfor er Clement Kjærsgaards interviewteknik og person så kontroversiel? Det beder Q&A om svar på af studieværten selv i denne uges udgave af mediemagasinet. Sverre Quist og Mikkel Andersson spørger desuden mediejurist Vibeke Borberg om, hvorfor hun mener, at det er et problem for dansk presse, at Henrik Qvortrup jagter pædofile på TV3, samtidig med at han sidder på anklagebænken i Se & Hør-sagen. En sag, der onsdag også kastede lys over journalisters forhold til bilag og andre folks penge...

Q&A 0

Q&A uge 37, 2016  

I dag vender Q&A den seneste udvikling i Se & Hør-sagen, dernæst breaker de eksklusivt og aldeles solo historien om Christiansborg-journalister, der dækker over hinanden og mulig skatteunddragelse i Snapstinget. Til sidst taler de med to nyudnævnte debatredaktører, om hvad de vil med et stofområde, der er i konstant vækst og måske kannibaliserer den traditionelle journalistik.

Q&A 0

Q&A uge 36, 2016  

I dagens Q&A debuterer Sverre Quist som medvært, og han fortæller, i hvor høj grad Q'et i efternavnet spillede en rolle i ansættelsen. Derefter er journalist på Metroexpress, Lars Fogt, i studiet til en samtale om den spegede sag om Karina fra Fredericia og hendes omdiskuterede erfaringer med livet i underklassen. Til sidst fortæller kriminalreporter og vært på Politiradio, Marie Louise Toksvig, om Se og Hør-sagen, der blev indledt fredag morgen ved retten i Glostrup.

Q&A 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose