Q&A

Q&A

Denmark

Med programmet “Q&A”, beværtet af de herrer Henrik Qvortrup og Mikkel Andersson byder Radio24syv nok engang ind med et ugentligt, aktuelt mediemagasin.

Episodes

Bliver de sociale medier en ny tids partipresse?  

Er partipressen fra fordums dage ved at vende tilbage i form af partier og politikeres brug af sociale medier? Det mener Peter Strauss Jørgensen, der er tidligere særlig rådgiver for Henrik Sass Larsen og nu seniorrådgiver i Advice. Og han mener desuden, at det er en god ting. Hør hvorfor - og få hans vurdering af en meget berømt kage - først i programmet. Jacob Dalgaard fra Løgstør etablerede i 2006 mediet LokaltIndblik.dk, der leverer "lokale nyheder fra Vesthimmerland til hele verden". Det, der startede som et hobbyprojekt, er nu blevet til et medie, man kan leve af, og som desuden har fået en sportsreporter tilknyttet. Hør hvordan man laver det, der på københavnsk hedder "micronews" i Vesthimmerland.

Q&A 0

Konspirationer og ytringsfrihed  

Snart tolv år efter Muhammedtegningerne går det støt og roligt tilbage for ytringsfriheden. Selvcensuren hærger i pressen, og både politikere og domstole strammer garnet via blasfemitiltaler og stadig strammere terrorlovgivning. Det mener direktør for tænketanken Justitia, Jacob Mchangama. Var filminstruktør Stanley Kubrick med til at forfalske månelandingen? Forurener jetfly atmosfæren via nanopartikler - de såkaldte chemtrails? Forårsager fluor i tandpasta kræft - og var terrorangrebet den 11. September forårsaget af sprængstoffer, antageligvis placeret af den amerikanske regering? Det mere end antyder det nye magasin Konspiration, der som navnet antyder fokuserer på alskens konspirationsteorier, hvis redaktør er i studiet.


Q&A 0

Hindrer DR et levende medielandskab og sund konkurrence?  

Sidst i udsendelsen fortæller DR Nyheders afgående direktør, Ulrik Haagerup, hvad der er sket med Danmarks største nyhedsafdeling i det årti, han har været leder her, og hvad planerne er med det nyoprettede 'Constructive Institute' tilknyttet Aarhus Universitet, som han fremover skal stå i spidsen for. Og er der egentlig forskel på kritisk og konstruktiv journalistik? Men først er lektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole samt folketingskandidat for Dansk Folkeparti, Kristian Tørning, i studiet til en snak om en nylig kronik, hvor han blandt andet hævder, at Danmark har "samme alvorlige problemer med mediediversitet, som de har i Rusland og Italien", og at Statsradiofonien "hindrer et levende medielandskab og sund konkurrence".

Q&A 0

En seniorkorrespondent vender tilbage til rødderne  

Blot fire procent af kilderne i danske medier har anden etnisk baggrund. Det fremgår af rapporten ‘Dem vi taler’ om, som Roskilde Universitet Center for Nyhedsforskning har udgivet i samarbejde med foreningen Ansvarlig Presse. Journalist, sociolog og medstifter af foreningen Aydin Soei er i studiet for at forklare, hvorfor andelen er så lav, og hvad medierne kan gøre ved det. Seniorkorresspondent og radiovært Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm er vendt tilbage til karrieren som skrivende journalist og vil også snart igen bestyre de korte radioaviser i Ole Stepensens middagsprogram Go' Middagda' Danmark her på stationen. I den anledning har Q&A besøg af Kirsten Birgit til en snak om karriere, fremtidsplaner og dansk journalistiks tilstand.

Q&A 0

Generation Youtube  

Den 18-årige Rasmus Brohave, hvis selvbiografi udkom for nylig, har knap en kvart million følgere på Youtube, hvor flere af hans videoer har flere seere end langt de fleste tv-programmer. For yngre generationer fylder de gamle trykte og elektroniske medier nemlig mindre og mindre, mens Youtuberne er de nye stjerner - og ifølge en nylig rapport ville flere danskere under 39 hellere undvære Danmarks Radio end Youtube. Q&A har Rasmus Brohave Youtube-kollegaen Carla Mickelborg i studiet. Den 20. februar havde Donald Trump været præsident en måned. Men hvordan har medierne formået at dække en i særklasse kontroversiel præsident, der selv erklærer, at de er hans modstandere? Professor og USA-kender Peter Kurrild-Klitgaard er i studiet i og giver sit perspektiv.

Q&A 0

En molotov i mediedebatten  

Kommentator og studievært David Trads mener, at mediedækningen af fire etniske danskeres sætten ild på en afghansk flygtning blev underdækket i medierne, fordi gerningsmændene ikke var muslimer men etniske danskere. Det er debatredaktør Mads Kastrup dybt uenig i, og fremhæver at Ekstra Bladet faktisk bragte historien som breaking. De to tørner sammen i en ophedet debat, hvor blandt andet ord som “vulkan af vrøvl” og “løgner” fyger gennem luften. Inden da spørger Mikkel Andersson rektor for Danmarks Medie og Journalisthøjskole om hvorvidt, der faktisk er brug for alle de journalister, der bliver spyttet ud både herfra og landets efterhånden mange andre journalistuddannelser, når nu aviserne konstant skærer ned og startlønnen for nyuddannede falder.

Q&A 0

Går det virkelig godt for DR?  

"Det går jo godt for DR, rigtigt godt endda". Det hævder en af danske medieforsknings grand old men, professor emeritus i medievidenskab Frands Mortensen, i en kronik på websitet Kommunikationsforum. Men holder det virkelig vand i en situation, hvor de yngre seere hellere vil undvære DR end Netflix og Youtube, og der knap går en dag uden politiske udmeldinger om en snarlig beskæring af statsradiofonien? Q&A er taget til Aarhus til en snak med professoren. Derefter fortsætter Q&A sin rundrejse i provinsen og besøger en af danmarks allermindste aviser, den tysksprogede Der Nordschleswiger, i Aabenraa. Gwyn Nissen er chefredaktør for avisen, som udkommer til omtrent 2500 abonnenter blandt det tyske mindretal i Sønderjylland.

Q&A 0

Q&A uge 5, 2017  

Et ugentligt, aktuelt mediemagasin.

Q&A 0

Skal Radio24syvs “navlefnullerpillende kendisværter” til Tønder?  

Er det på tide, at medarbejderne på Radio24syv siger farvel til københavnsk café latte samt Torvehaller og goddag til ringridning og kagebord i Sønderjylland? Det mener socialdemokraternes finansordfører Benny Engelbrecht.
Derefter forklarer tidligere chefredaktør for Jyllands-Posten Pierre Collignon, hvordan pressen skal håndtere en amerikansk præsident med et lejlighedsvist ganske anstrengt forhold til sandheden og fake news på Facebook helt generelt. Men først taler Mikkel Andersson med en svensk journalist om en ophedet svensk mediedebat, der handler om, hvorvidt man bør lave statistik over forbryderes etnicitet - hvilket ikke er sket siden 2005.

Q&A 0

Familietragedie eller massedrab?  

Familietragedie eller massedrab? Er det bedst at betegne en familiefars drab på sin hustru og fire børn som familietragedie eller et massedrab, og hvilken indflydelse har medierne egentlig på den måde, vi taler på? Sprogforsker fra Københavns Universitet Jacob Thøgersen er i studiet. Efter 17 år ser det ud til, at et kapitel i venstrefløjens mediehistorie er slut. Medmindre, der kommer uventede økonomiske og arbjedsmæssige ressourcer, så lukker den venstreorienterede nyhedsportal Modkraft til februar. Modkrafts grundlægger og ansvarshavende chefredaktør Mikkel Skov Pedersen fortæller om mediets historie, og hvordan mediebilledet ser ud anskuet fra venstrefløjen.

Q&A 0

Rapport fra internettets underbevidsthed  

Websitet 4chan er et forum for millioner af anonyme brugere, der både har skabt både politiske fænomener som Anonymous, en lang humoristiske memer som Rickrolling og Lolkatte, men som også gør en dyd ud af at trolle ikke mindst dem, som sitets brugere betragter som "de politisk korrekte". For nylig bragte flere medier historien om, at brugere her hævdede at have plantet historien om Trumps urinsex med russiske prostituerede som en joke. Og det er langt fra første gang 4chan rammer overskrifterne. Men hvordan kan det være, at anonyme indlæg på et obskurt internetforum bliver taget alvorligt af medierne, og hvad er det for en kultur, der findes her? Q&A har besøg af to 4chan-postere. Vice Magazine er blandt mediebranchens nyere spillere. Med artikler som "Sådan fik en tatovering på min kusse mig til at slappe af under sex" og "Værd at vide inden du tager svampe" skriver magasinets journalister sig med et personlige oplevelser og et direkte sprog lige ind i ungdomskulturen. Chefredaktør Benjamin Kürstein er i studiet. Og inden da skamrider Mikkel Andersson og Q&As nye researcher, Kasper Risgaard, en historie om Licenshesten, dens identitet og hvorvidt den nogensinde kommer hjem fra USA.

Q&A 0

Hvad fanden foregår der i ghettoen?  

Få journalister og medier fortæller, hvad der i virkeligheden foregår i den religiøse indvandrerunderklasse. Og når journalister gør det, får de både forskere og andre medier på nakken med beskyldninger om fusk og fordrejning. Det fortæller den Cavling-nominerede tilrettelægger af "Moskeerne bag sløret" Martin Kjær Jensen i årets første Q&A.
Men først beretter DR-fotograf gennem 45 år Henrik Harpelund om udviklingen fra billiard og bajere i sendevognen til robotstyrede kameraer.

Q&A 0

Julefrokoster  

Når journalister og andre mediefolk går om bord i sild og snaps, er det næsten dømt til at gå galt. Og det gør det også i stor stil, som det bliver fortalt i dette års sidste udgave af Q&A. Sverre Quist og Mikkel Andersson har inviteret vært på 24syvs Det vi taler om Ditte Okman i studiet, ligesom journalist og medietræner Peter Troelsen er med for at dele ud af sine julefrokost-erfaringer fra Grønland og Christiansborg. Og selv om Sverre Quist glemmer at fortælle det i indledningen, får vi også historien, om dengang en Ekstra Bladet-medarbejder døde til en julefrokost...

Q&A 0

Tyske politikere kræver Facebook idømt 3.7 millioner for “fake news”.  

Den tyske socialdemokratiske partiformand kræver Facebook idømt millionbøder for “hate speech” og “fake news”. Det er det sidste i en udvikling, hvor politikere i både Danmark og EU, med Tyskland i Spidsen, kræver stadig mere håndfaste midler i brug overfor de sociale medier. Direktør for tænketanken Justitia, Jacob Mchangama, er kritisk overfor udviklingen og i studiet. Siden 2014 har hjemmesiden Journalista.dk sat fokus på forbrug af offentlige midler blandt både medier, politikere og i den offentlige sektor. Lars Bjørknæs er bagmanden og forklarer, hvad formålet er med Journalista og redegør for sit syn på danske journalisters evne til at kigge det offentliges forbrug efter i sømmene.

 

Q&A 0

Truer annonceboykot af Den Korte Avis ytringsfriheden?  

Er det virkelig ‘en af de alvorligste trusler mod ytringsfriheden’, at en række annoncører vælger at trække deres annoncer fra Den Korte Avis? Det mener Ralf Pittelkow fra Den Korte Avis. Redaktionen fra Den Korte Avis har ikke svaret på opfordringer om at komme i studiet, så i stedet debatterer Dansk Folkepartis medieordfører Morten Marinus og Dansk Journalistforbunds formand Lars Werge om ytringsfriheden faktisk er udsat, og om det er rimeligt, at medier kan få mediestøtte uden at være tilmeldt pressenævnet. Mens Simon Stilling har været chefredaktør for Metroexpress er antallet at læsere  mellem 12 og 29 år vokset med 50 procent. Hvad er det gratisavisen har gjort rigtigt for at ramme de unge, spørger Q&A.

Q&A 0

Medierne svigter - og nu kommer populisterne  

I USA har den højrepopulistiske webavis Breitbart fået solidt fodfæste ved at kritisere de etablerede og politisk korrekte medier. Snart åbner de flere steder i Europa. Chefredaktør på Berlingske Tom Jensen og journalist fra Zetland Mads Stagehøj er i studiet til debat om problemet blandt danske medier. Desuden fortæller Politikens chefredaktør Christian Jensen, hvorfor e-avisen nu bliver obligatorisk læsning for Politiken-abonnenter, mens prisen næsten firedobles.

Q&A 0

Kan man anmelde en bog, der er skrevet af en ‘husmuslim’?  

Først kalder man i skænderi på skrift en kvinde for bl.a. ‘husmuslim'. Derefter anmelder man hendes bog Glansbilleder og giver den grovfilen. I hvert fald, hvis man er debattør og hedder Nazila Kivi og skal anmelde en anden debattør Geeti Amiris bog i Politiken. Er det dybt useriøst og tendentiøst, som pressechef i Lindhardt og Ringhof Søren Anker Madsen hævder? Det er pressechefen i studiet for at diskutere med Politikens litteraturredaktør Jes Stein Pedersen. Men først forsvarer leder af den politiske redaktion på Ekstra Bladet Steen Larsen og indholdschef på DR Sandy French, hvorfor danske journalister skal bruge deres arbejdsdag på at erfare, hvem der bliver nye ministre. Når det hele nu alligevel kommer for en dag, hvis man bare venter et øjeblik.

Q&A 0

Se & Hør-dommen er faldet, så hvad gør vi nu…?  

Dommen er afsagt, og de forventede kaotiske scener med bunker af kameraer og mikrofoner foran Retten i Glostrup har peaket. Men hvad kan - og skal - journalister og medier så lære af den foreløbige afslutning på Se & Hør-sagen? Det er næstformand i Dansk Journalistforbund Tine Johansen og kriminalreporter og radiovært Marie Louise Toksvig i studiet for at udlægge. I sidste del af Q&A endevendes Facebooks penible situation som storformidler af løgnhistorier med lektor i journalistik ved Syddansk Universitet og Facebook-ekspert Filip Wallberg.

Q&A 0

Hold nu din kæft, David Trads!  

Jeppe Juhl har et vanvidssite med tosser, der spreder løgne og had. Blogger og radiovært David Trads lægger ikke fingre imellem i dagens Q&A, hvor han er i studie med journalist Jeppe Juhl, som er redaktør af onlinemediet NewSpeek.  - Hold din kæft, David Trads. Hold nu din kæft, svarer Jeppe Juhl senere og kalder David Trads for en ‘intellektuel pygmæ’. Hvad skænderiet handler om, kan du høre først i denne uges program, hvor værterne Sverre Quist og Mikkel Andersson også kommer til orde. Senere fortæller Martin Krasnik, hvorfor i al verden han forlader rampelyset i DR for i stedet at skrive for Weekendavisen.

Q&A 0

Ugen hvor danske journalister blev ydmyget af Trump  

Det fryder Weekendavisens Søren Villemoes, at hele standen af danske udenrigskorrespondenter og eksperter tog grueligt fejl, da Trump stemplede ind som USA’s næste præsident. Hør hvorfor i denne uges udgave af Q&A, hvor også Ekstra Bladets skarpe opinionsredaktør Mads Kastrup spidder danske journalister, fordi vi både tog grundigt fejl og så gerne ville være en del af eliten. Og så er der meningsmålingerne. For de bærer deres helt egen del af skylden i mediernes dækning af valget. Kan vi overhovedet bruge dem til noget? Det svarer journalist Susanne Sayers og lektor ved Institut for Statskundskab ved KU Asmus Leth Olsen på.

Q&A 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose