Radio Gyldendal

Radio Gyldendal

Norway

Radio Gyldendal er en podcast om litteratur.

Episodes

Debutant Erik Eikehaug om "James Franco spytter når han snakker"  

Erik Eikehaug debuterer med romanen "James Franco spytter når han snakker". Det er en oppvekstroman om å innse at du er homofil i ung alder, om å flytte til New York for å avstandsforelske seg i James Franco, og om å returnere til hjemstedet i distrikts-Norge med en ny identitet. Hør ham her i samtale med sin redaktør!

Jan Chr. Næss i samtale om sin bok «En familie om høsten»  

Alle relasjoner bygger på tillit, ikke minst de nære. En familie om høsten er et tettskrevet drama i to akter som handler om hva som skjer når tilliten blir brutt og gråværet setter inn.

Wencke Mühleisen om sin tredje roman, "All gjeldende fornuft"  

Wencke Mühleisen om sin tredje roman, "All gjeldende fornuft" by Radio Gyldendal

Gunnar Kopperud om sin nye roman "Der savannen ender"  

En norsk familie på vei i bil gjennom Sør-Sudan befinner seg plutselig midt i det moderne marerittet: De blir tatt som gisler av væpnede menn og reduseres til brikker i et nådeløst spill. Gjennom flere tiår med reiser på det afrikanske kontinentet har Gunnar Kopperud opparbeidet seg en enestående innsikt i mekanismene som styrer utviklingen etter kolonialismen. I denne romanen nærmer han seg en uhåndterlig problematikk med brutal ærlighet, overraskende humor og en dyp forståelse for menneskene han skriver om. Hør ham i samtale om den nye romanen: "Der Savannen ender".

Eirin Gundersen leser fra "Alt som ikke har blitt tjoret fast"  

Eirin Gundersen debuterte med i 2015 med diktsamlingen "Du er menneske nå", og er i disse dager aktuell med sin andre diktsamling: "Alt som ikke har blitt tjoret fast". Diktene i boka følger en kvinne som kommer reisende til en fraflyttet øy nord i landet. Det er en diktsamling om forholdet mellom fortid og nåtid, mellom kontinuitet og endring, og mellom natur og kultur. Den handler om å forholde seg til en verden som ikke lenger finnes, om minnene som blir med oss videre, og om frykten for å bli alene.

Lars Mytting leser fra Julefortellinger  

Lars Mytting leser fra Julefortellinger by Radio Gyldendal

Kolon spesial: Pedro Carmona-Alvarez  

Hør Pedro Carmona-Alvarez i samtale med sin redaktør, Kolon-forlegger Bjørn Aagenæs. Samtalen er et opptak av en boklunsj som ble holdt i Hamsunsalen på Gyldendalhuset onsdag 23. november og tar for seg Pedro Carmona-Alvarez forfatterskap, med særlig henblikk på årtes kritikerroste roman "Bergens Ungdomsteater".

20161117 - Nikolaj - Frobenius - SLB - Podcast  

Fortellingene i Nikolaj Frobenius novellesamling "Alle mine demoner" tar ofte utgangspunkt i helt hverdagslige situasjoner, men raskt begynner tilværelsens skjøre fasader å slå sprekker. Hør ham her i samtale med sin redaktør Morten Moi.

Tomas Espedal leser fra sin roman «Året»  

Tomas Espedals prosa har alltid hatt en poetisk undertone, og i denne boken er det poetiske enda mer fremtredende enn tidligere. « Året» er en bok om å elske den samme hele livet, selv når kjærligheten ikke blir gjengjeldt. Det er en bok om aldring og desperasjon, om stillstand og gjentagelse. Hør ham lese fra boken!

Henning H. Bergsvåg leser fra sin diktsamling «Du er ikke her»  

Det å bli sveket og forlatt av den du elsker danner en dirrende undertone i Henning H. Bergsvågs diktsamling «Du er ikke her». Diktjeget lever videre i etterdønningene etter et voldsomt og destruktivt kjærlighetsforhold. Her kan du høre ham lese fra boka.

Kyrre Andreassen om sin nye roman "For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges"  

Kyrre Andreassen er nominert til Brageprisen for ”For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges” en roman om Krister Larsen, elektriker med yrkesstolthet og ryggprolapser. Det er en roman om å vite bedre, men aldri få rett. Om å skjønne systemet, men aldri få overtaket. Om kjærlighet, aggresjonsmestring og svart arbeid. Hør ham her i samtale om sin nye bok.

20161108 - Jan - Grue - SLB - Podcast  

20161108 - Jan - Grue - SLB - Podcast by Radio Gyldendal

César Aira – Argentinas store forfatter  

«Når man først har begynt å lese César Aira, vil man aldri slutte,» har Roberto Bolaño sagt, om denne forfatteren som nå er aktuell med en samling med utvalgte fortellinger på norsk, i Christian Rugstads oversettelse. Aira regnes som en av Argentinas største nålevende forfattere, og er blant de mest profilerte skribentene i Latin-Amerika. Selv betegner han bøkene sine «som litterære leketøy for voksne». Filmskaperen, forlagskonsulenten og argentineren Mirko Stopar snakket med Aira for Radio Gyldendal da han var på sitt første Oslo-besøk i høst.

Jens Stoltenberg – Min historie  

Jens Stoltenberg ga ut sin selvbiografi «Min historie» på Gyldendal i høst, hør ham her i samtale om sin nye bok, og om det å skrive fra eget liv.

Sniklytt til Kyrre Andreassens kommende roman!  

Forfatteren av "Svendsens catering" er tilbake med ny roman «Jeg sa ifra til de ansvarlige, jeg sa at jeg ikke var noen pedagog, men det var prekært, det trengtes folk til å undervise voksne utlendinger i norsk. Fysaken på NAV og ledelsen på skolen mente erfaringen min var verdifull, mer verdifull enn all verdens pedagogikk, mente de. Var jeg motivert? Det fungerte i hvert fall, en stund fungerte det, men det er klart, når man den ene dagen driller en gruppe utlendinger i arbeidsmiljøloven og den neste dagen fisker etter svart arbeidskraft i den samme gruppa, det tar seg dårlig ut.» "For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges" er en roman om Krister Larsen, elektriker med yrkesstolthet og ryggprolapser. Det er en roman om å vite bedre, men aldri få rett. Om å skjønne systemet, men aldri få overtaket. Om kjærlighet, aggresjonsmestring og svart arbeid.

Tom Malmquist om "I hvert øyeblikk er vi fortsatt i live"  

"I hvert øyeblikk er vi fortsatt i live" ble av Dagens Nyheter utropt som høstens beste roman da den kom ut i Sverige. Den er nominert til Nordisk Råds litteraturpris og blir av juryen beskrevet som en litterær triumf. Hør Tom Malmquist fortelle om det å skape en fortelling om sjokkartet sorg og intens kjærlighet, med utgangspunkt i eget liv.

Helene Uri i samtale med Sissel Gran  

På Gyldendalhuset den 7. september møttes forfatter Helene Uri og psykolog og parterapeut Sissel Gran til en samtale om Helenes nye roman, 'Hålke'. Hør dem drøfte ekteskapelig makt og maktbalansen som til enhver tid lever i et parforhold. Hvem eier sannheten om et ekteskap?

Debutant Johan Jensen om sin roman "Kråken"  

Johan Jensen debuterte i høst med sin bok 'Kråken', med undertittelen 'Den urovekkende og besettende sannheten om tragedien på Skrinnøya, myrvangfolkets forbannelse og de blodige konsekvenser dette skulle få for vestens historie'. Her kan du høre ham snakke om sin nye bok.

Jenny Offill om romanen  "Avdeling for grublerier"  

"Avdeling for grublerier" er blitt svært godt mottatt av norske kritikere. NRKs Anne Cathrine Straume mener det er en oppsiktsvekkende god roman. Redaktør Hilde Rød-Larsen har snakket med Offill om å skrive en bok om ensomhet, om å leve i et forhold med dets opp- og nedturer, om å ville være et kunstmonster og om å skrive som om man legger puslespill.

Ingrid Nielsen leser dikt fra debuten "Hemmelig, men aldri som en tyv"  

Diktene i Ingrid Nielsens debut "Hemmelig, men aldri som en tyv" følger årets syklus gjennom hedenske og kristne feiringer og merkedager, og gjennom drømmer som varsler om fare og redning. Diktene bringer sammen folketro og fortvilelse, barnelek og revolusjon, en norsk desembernatt og fargene i en katakombe. Diktene trår langs ulike grenser for erfaring og liv, og henter fram magiske tenkemåter og sansninger av det som både er på og utenfor veggene rundt våre liv. Her hører du Ingrid Nielsen lese noen av diktene sine.

0:00/0:00
Video player is in betaClose