Radio Gyldendal

Radio Gyldendal

Norway

Radio Gyldendal er en podcast om litteratur.

Episodes

Pål Gerhard Olsen om romanen "Si bare ett ord"  

Pål Gerhard Olsen debuterte i 1985 og har skrevet en lang rekke bøker innenfor flere sjangere, både krim, bøker for barn og ungdom, og romaner for voksne med handlingen lagt til fortid og nåtid. I årets roman, "Si bare ett ord", er vi i samtiden, i et tydelig og presist tegnet Oslo. Romanens hovedperson, Vidar Skauge, er en mann midt i livet, som arbeider som anleggsgartner, og som ved romanens begynnelse er kommet til et vendepunkt i livet. Hør Pål Gerhard Olsen samtale om romanen med forlagsredaktør Morten Moi.

Filosof Kaja Melsom i samtale om «Den fordømte friheten»  

Filosof Kaja Melsoms hevder i sin bok «Den fordømte friheten» at jo mer frihet vi skaffer oss, desto mer engstelige og utilpasse blir vi. Vi har masse fritid, men blir stadig mer stressa. Vi hyller kunsten "å være seg selv", men skammer oss mer enn noensinne. Hva gjør det med oss når det som skulle være den ultimate lykke - maksimal valgfrihet - snarere fører til uro, tvil og skam? Hør henne i samtale med sin redaktør, Ingrid Ryvarden.

Lars Mørch Finborud om romanen "Ozenfant, Ozenfant"  

«Ozenfant, Ozenfant»av Lars Mørch Finborud er en spektakulær ridderroman, med sterke forbindelser til renessansens «Don Quijote»og til Rabelais, med sin betoning av bedrøvelige skikkelser og sakrale ekskrementer, og ikke minst har den sterke røtter i Rocambole Pedersens populærkulturelle roman fra 1919, «Den forsvunne pølsemaker», senere filmatisert med Leif Juster i hovedrollen. Forvirret? Det blir bare verre. Finborud viser igjen i denne tredje boken på Gyldendal at han er en av landets mest ustyrlige forfattere. Hør ham her i samtale med forlagsredaktør Oddvar Aurstad.

Payback-time: forfatter leser kritiker  

I mai arrangerte Gyldendal Litteratur for første gang «Payback-time: Forfattere leser kritiker.» Helenes Uri leste Morgenbladet-anmelder Bernhard Ellefsen. Her kan du høre dommen! Hva skjer når en forfatter leser en kritikers verk, enten en enkelt isolert anmeldelse uten hensyntagen til verkets helhet, eller i stedet lest opp mot, og i lys av, anmelderverket som helhet. Har anmelderen en egen og distinkt ethos? Hvordan bør verkets pathos vurderes? Og sist men ikke minst: finnes det i det hele spor av logos her?

Michael d'Antonio om Donald Trump  

Hvordan ble den svært kontroversielle forretningsmannen Donald Trump valgt til president i USA? Pulitzer-vinner Michael d’Antonio har intervjuet både Trump og hans nærmeste familie, forretningsforbindelser og et stort antall venner og fiender – inntil Trump selv brøt samarbeidet. Hans bok «Sannheten om Trump» følger Trump fra begynnelsen av karrieren som forretningsmann med et stormende kjærlighetsliv, via en stadig økende formue til posisjonen som verdens mektigste statsleder.

Øyvind Rimbereid leser «Nattens dronning»  

Et nytt langdikt av Øyvind Rimbereid er ingen liten litterær begivenhet. Det diktet vi nå skal få høre, «Nattens dronning», med undertittelen «Wergelands blomster», er skrevet på forespørsel til utstillingen Seeable/ Sayable, som ble vist på Kunstnernes hus i Oslo fra 28. oktober 2016 til 29. januar 2017. Oppdraget var å skrive et dikt til Henrik Wergelands «Jan van Huysums blomsterstykke» eller til andre dikt av Wergeland. Rimbereid gjør begge deler, og skriver samtidig et dikt til vår tid. Det er forfatteren som leser.

Kolon spesial: Jan Kristoffer Dale  

Jan Kristoffer Dale har blitt tildelt både Tarjei Vesaas’ debutantpris og Sørlandets Litteraturpris for sin novellesamling Arbeidsnever. Hør forfatteren i samtale med Kolon-forlegger Bjørn Aagenes. Episoden er et opptak av en boklunsj holdt på Gyldendalhuset.

Nir Baram i samtale med Åshild Eidem  

Den israelske forfatteren Nir Baram kombinerer brennhet politisk tematikk med fengslende litteratur, og er aktuell med boka "Verdens skygge". Hør ham i samtale med journalist og forfatter, Åshild Eidem. "Verdens skygge" belyser forholdet mellom individ og system gjennom tre historielinjer: Fra innsiden av et gigantisk amerikansk konsulentselskap; fra ståstedet til en ambisiøs forretningsmann; fra de unge, arbeidsledige kunstnerne fra London, som igangsetter en verdensomspennende aksjon mot kapitalismen. Historien strekker seg fra 1980-tallet og til vår tid, og diskuterer den indre konflikten mennesker bærer på, i en verden der man stadig dras mellom idealisme og en uutgrunnelig fascinasjon for penger og makt.

Debutant Erik Eikehaug om "James Franco spytter når han snakker"  

Erik Eikehaug debuterer med romanen "James Franco spytter når han snakker". Det er en oppvekstroman om å innse at du er homofil i ung alder, om å flytte til New York for å avstandsforelske seg i James Franco, og om å returnere til hjemstedet i distrikts-Norge med en ny identitet. Hør ham her i samtale med sin redaktør!

Jan Chr. Næss i samtale om sin bok «En familie om høsten»  

Alle relasjoner bygger på tillit, ikke minst de nære. En familie om høsten er et tettskrevet drama i to akter som handler om hva som skjer når tilliten blir brutt og gråværet setter inn.

Wencke Mühleisen om sin tredje roman, "All gjeldende fornuft"  

Wencke Mühleisen om sin tredje roman, "All gjeldende fornuft" by Radio Gyldendal

Gunnar Kopperud om sin nye roman "Der savannen ender"  

En norsk familie på vei i bil gjennom Sør-Sudan befinner seg plutselig midt i det moderne marerittet: De blir tatt som gisler av væpnede menn og reduseres til brikker i et nådeløst spill. Gjennom flere tiår med reiser på det afrikanske kontinentet har Gunnar Kopperud opparbeidet seg en enestående innsikt i mekanismene som styrer utviklingen etter kolonialismen. I denne romanen nærmer han seg en uhåndterlig problematikk med brutal ærlighet, overraskende humor og en dyp forståelse for menneskene han skriver om. Hør ham i samtale om den nye romanen: "Der Savannen ender".

Eirin Gundersen leser fra "Alt som ikke har blitt tjoret fast"  

Eirin Gundersen debuterte med i 2015 med diktsamlingen "Du er menneske nå", og er i disse dager aktuell med sin andre diktsamling: "Alt som ikke har blitt tjoret fast". Diktene i boka følger en kvinne som kommer reisende til en fraflyttet øy nord i landet. Det er en diktsamling om forholdet mellom fortid og nåtid, mellom kontinuitet og endring, og mellom natur og kultur. Den handler om å forholde seg til en verden som ikke lenger finnes, om minnene som blir med oss videre, og om frykten for å bli alene.

Lars Mytting leser fra Julefortellinger  

Lars Mytting leser fra Julefortellinger by Radio Gyldendal

Kolon spesial: Pedro Carmona-Alvarez  

Hør Pedro Carmona-Alvarez i samtale med sin redaktør, Kolon-forlegger Bjørn Aagenæs. Samtalen er et opptak av en boklunsj som ble holdt i Hamsunsalen på Gyldendalhuset onsdag 23. november og tar for seg Pedro Carmona-Alvarez forfatterskap, med særlig henblikk på årtes kritikerroste roman "Bergens Ungdomsteater".

Nikolaj Frobenius i samtale med sin redaktør  

Fortellingene i Nikolaj Frobenius novellesamling "Alle mine demoner" tar ofte utgangspunkt i helt hverdagslige situasjoner, men raskt begynner tilværelsens skjøre fasader å slå sprekker. Hør ham her i samtale med sin redaktør Morten Moi.

Tomas Espedal leser fra sin roman «Året»  

Tomas Espedals prosa har alltid hatt en poetisk undertone, og i denne boken er det poetiske enda mer fremtredende enn tidligere. « Året» er en bok om å elske den samme hele livet, selv når kjærligheten ikke blir gjengjeldt. Det er en bok om aldring og desperasjon, om stillstand og gjentagelse. Hør ham lese fra boken!

Henning H. Bergsvåg leser fra sin diktsamling «Du er ikke her»  

Det å bli sveket og forlatt av den du elsker danner en dirrende undertone i Henning H. Bergsvågs diktsamling «Du er ikke her». Diktjeget lever videre i etterdønningene etter et voldsomt og destruktivt kjærlighetsforhold. Her kan du høre ham lese fra boka.

Kyrre Andreassen om sin nye roman "For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges"  

Kyrre Andreassen er nominert til Brageprisen for ”For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges” en roman om Krister Larsen, elektriker med yrkesstolthet og ryggprolapser. Det er en roman om å vite bedre, men aldri få rett. Om å skjønne systemet, men aldri få overtaket. Om kjærlighet, aggresjonsmestring og svart arbeid. Hør ham her i samtale om sin nye bok.

Jan Grue om sin nye roman "Det blir ikke bedre"  

Jan Grue har skrevet en roman om morgendagens samfunn, og følgelig det Norge vi lever i i dag. Et samfunn styrt av lønnsomhetstenkning og viljen til å gjøre godt, av troen på at alt kan måles ... også verdien av et liv. Hør ham her i samtale om sin nye roman "Det blir ikke bedre".

0:00/0:00
Video player is in betaClose