Radio Gyldendal

Radio Gyldendal

Norway

Radio Gyldendal er en podcast om litteratur.

Episodes

Ingrid Nielsen leser dikt fra debuten "Hemmelig, men aldri som en tyv"  

Diktene i Ingrid Nielsens debut "Hemmelig, men aldri som en tyv" følger årets syklus gjennom hedenske og kristne feiringer og merkedager, og gjennom drømmer som varsler om fare og redning. Diktene bringer sammen folketro og fortvilelse, barnelek og revolusjon, en norsk desembernatt og fargene i en katakombe. Diktene trår langs ulike grenser for erfaring og liv, og henter fram magiske tenkemåter og sansninger av det som både er på og utenfor veggene rundt våre liv. Her hører du Ingrid Nielsen lese noen av diktene sine.

Nordahl Grieg leser «17. mai 1940»  

I anledning nasjonaldagen går vi tilbake i tid. Nordahl Grieg leser sitt dikt «17. mai 1940.» Diktet ble kjent da forfatteren selv leste det over radio i NRKs radiostasjon i Tromsø på nasjonaldagen i 1940. Diktet ble skrevet i lugaren på en av fiskeskøytene som fraktet store deler av Norges Banks gullbeholdning fra Frøya til Tromsø. Og senere gitt ut i den posthume diktsamlingen «Friheten på Gyldendal» i 1945.

Atle Næss om sin nye roman "I himmelens tjeneste", og Norge rundt år 1600  

Odd W. Surén i Dag og Tid kaller "I himmelens tjeneste" av Atle Næss for "en innsiktsfull roman om mennesket under den vitenskapelige revolusjonen." Hør Atle Næss snakke om sin roman der han skriver frem Norge rundt år 1600, en spennende tid da den moderne vitenskapen blir født. På 1560-tallet blir Hans født som sønn av presten til Krokstad i det norske Båhus len. Han har et lyst hode og interesse for himmelhvelvingens mysterier. Dermed havner han i tjeneste hos den danske adelsmannen Tycho Brahe, i observatoriet på øya Hven. Tycho Brahe (1546–1601) regnes som grunnleggeren av moderne astronomi, og han perfeksjonerte målingen av himmellegemenes posisjoner. Til tross for sin presise innsikt i stjernehimmelens bevegelser, holdt han fast ved verdensbildet gitt av Gud, med jorden som hele universets sentrum. Men nye ideer er på vei, og det skal Hans få merke.

Sigmund Mjelve ville ha fylt 90 år i år!  

Sigmund Mjelve debuterte som forfatter i 1978 og etablerte seg som en av de tydeligste og mest sentrale stemmene i norsk lyrikk i 1980- og 90-årene. Han utgav elleve diktsamlinger og en essaysamling i sin levetid. I anledning av at Sigmund Mjelve ville fylt 90 år i år, hører vi en kort introduksjon om hans forfatterskap av Harald Fougner, og ham selv lese et utvalg dikt hetet fra debutboken "Landskap" fra 1978, og fra den siste boken, "Område aldri fastlagt" fra 1994 som ble tildelt Brageprisen. Opptakene er gjort hjemme hos Sigmund Mjelve i Son i november 1994 og ble utgitt på cd-platen Er til blir til i 1995.

Eirik Wig Sundvall om «Gerhardsens valg»  

I sin nye bok «Gerhardsens valg» går historiker Eirik Wig Sundvall rett i kjernen på hva som lå bak Arbeiderpartiets ideologiske sjelekamp i tiden rett etter krigen. Og om Einar Gerhardsens rolle i denne kampen. Her får du høre ham i samtale om boka.

Kjartan Fløgstad om sin nye bok "Etter i saumane"  

Det 20. hundreåret var arbeidarklassens hundreår, tidsrommet då fagorganisering og sosialisme fekk sivilisert kapitalismen. Så lenge det varte. I denne episode får vi høre Kjartan Fløgstad samtale om sin nye bok, «Etter i Saumane».

Karolina Ramqvist om sin nye roman «Den hvite byen»  

Karolina Ramqvist er aktuell med «Den hvite byen», en frittstående fortsettelse av kritikersuksessen fra 2009, «Kjæresten». Hør henne fortelle mer om valget av hovedpersonen i boken: Karin som kommer fra den øvre middelklassen, er forelsket i og sammen med John, en leder i Stockholms gangstermiljø. Og om det å skrive skjønnlitterært, kontra rollen som en markant politisk samfunnsdebattant og journalist.

Beanca Elisabeth Halvorsen om Doris Lessing. En litterær forfølgelse  

Det som starter med nysgjerrighet, utvikler seg til en mangeårig forfølgelse av Doris Lessings liv og verk: Elisabeth Beanca Halvorsen dykker ned i litteraturen og jakter i felten, blant annet i Lessings andre hjemland Zimbabwe. Tre notatbøker flettes sammen til et portrett av en av det forrige århundrets mest markante forfatterpersonligheter i boken 'Doris Lessing. En litterær forfølgelse.' Hør henne i samtale med Janneken Øverland.

En samtale med Kristin Bjørn om novellesamlingen «Sant nok»  

Seks noveller. 148 sider. Og et mangfold av skjebner, temperamenter og karakterer. Dramaturgen Kristin Bjørn debuterer som skjønnlitterær forfatter, og med fakta som anker lar hun fantasien fly i novellesamlingen «Sant nok».

Vinduet spesial. En samtale om postsovjetisk litteratur  

Vinduet 1/2016 er et temanummer om postsovjetisk litteratur. Denne episoden av Radio Gyldendal er en samtale mellom redaktør Preben Jordal, professor i russisk Ingunn Lunde og Bernhard Mohr.

John Irving i samtale om sin nye roman «Mysterieavenyen»  

John Irving er en av våre mest anerkjente og elskede forfattere, med sterke romaner som «Garps bok» og «I en og samme person» bak seg. I denne podcasten snakker han med journalist Inger Merete Hobbelstad, blant annet om hvorfor han ofte skriver fra barns perspektiv i sine bøker.

Jonas Hassen Khemiri om sin nye roman «Alt jeg ikke husker»  

En samtale om å rekonstruere et menneske som ikke lenger finnes. Om minner og minnestap. Om vennskap, lojalitet og kjærlighet. Og om utilstrekkelighet.

Jenny Moi Vindegg om Rimbereids dikt «Solaris korrigert»  

Øyvind Rimbereids dikt «Solaris korrigert» ble satt opp på Det Norske teatret i oktober 2015, av regissør Peer Perez Øian, med Ane Dahl Torp i rolla som robotoperatøren Aig. Stykket går fortsatt og fikk flotte kritikker. Utover høsten ble det holdt flere introduksjoner til stykket, ment å åpne teksten for teaterpublikummet. En av de som snakket om diktet i forkant av forestillingene var Jenny Moi Vindegg, som skrev sin masteroppgave i nordisk litteratur om Rimbereids lyrikk. Her er hennes innledningsforedrag.

Hanna Dahl om språkets makt, noveller og sin debut «Rønneimperiet»  

Hanna Dahl debuterte høsten 2015 med novellesamlingen «Rønneimperiet». Den fikk svært gode kritikker og ble nominert til Brageprisen. Her hører du henne samtale om sin debut, om språkets makt, den grunnleggende vilkårligheten som ligger i dialoger, katastrofefølelsen av å gjengi noe i ord og om hvorvidt det biografiske i romaner gjør leseren «latere».

Det mannlige blikk. Et foredrag av Vigdis Hjorth om Agnar Mykle  

I anledning Agnar Mykles 100-årsdag arrangerte Gyldendal i høst et seminar om ham. Det følgende er Vigdis Hjorths foredrag på dette seminaret: «Det mannlige blikk»

Å ta Mykle på ordet. Et foredrag av Helene Uri  

I anledning Agnar Mykles 100-årsdag arrangerte Gyldendal i høst et seminar om ham. Det følgende er Helene Uris foredrag på dette seminaret: Å ta Mykle på ordet.

Johan Harstad om kunst, kjærlighet og sin nye roman «Max, Mischa & Tetoffensiven»  

Johan Harstad samtaler om sin nye roman Max, Mischa & Tetoffensiven.

Levi Henriksen om Harpesang og musikk  

Musikk har alltid vært viktig for Levi Henriksen, i livet generelt og i litteraturen spesielt. Her samtaler han om sin pocket-aktuelle bok Harpesang.

3 dikt fra Øyvind Rimbereid  

Øyvind Rimbereid leser fra sin nye diktsamling, Lovene.

0:00/0:00
Video player is in betaClose