Radio O-Ringen

Radio O-Ringen

Sweden

-en podcast om orientering med Per Forsberg

Episodes

Pod #66 - Mattias Kyburz, aiming for gold in Sweden  

In Radio O-Ringen podcast #66 you meet one of the best orienteers in the whole world. Mattias Kyburz, 26, from Möhlin in Switzerland. Per Forsberg met him in Scuol in Switzerland where JWOC 2016 is taken place. Mattias Kyburz has some great memories from JWOC, a kind of a beginning for his career. His nickname is Chlai, the small one, but he's nothing but small. His skills in sprint orienteering are incredible but he also want to be successful in the forest. It was a relief with the gold in EOC and the middle distance. And there is more to come if you listen to Mattias Kyburz in Radio O-Ringen podcast #66. Any comments or ideas. Please mail to radio@oringen.se.

Pod #65 - Triple WOC-gold medallist 2015, Maja Alm  

Meet the triple WOC-gold medallist from Scotland 2015, Maja Alm from Denmark. In Scotland she won the individual sprint gold with a smashing margin, she was also a big part of the two relay golds. In this podcast she tell the story behind her success. A story with both hard training and passion. Denmark is nowadays a very strong country in the world of orienteering, how is it possible? And how is it to be a part of this very successful national team? Maja is also very keen to be successful in the forest, not only the print distance and she has a plan to make it happen. Listen to Radio O-Ringen podcast #65 with Maja Alm from Denmark. Any comments or questions, radio@oringen.se

Pod #64 - Juniorkapten Wiklund Björk om ledarskap  

I podcast #64 från Radio O-Ringen möter ni Susanne Wiklund Björk som nu är inne på sitt femte år som förbundskapten för de svenska juniorerna. Det har varit fem framgångsrika år med flera lyckade mästerskap med medaljer. Men också motgångar, även tårar måste torkas. Podden med Susanne Wiklund Björk handlar om ledarskap, att leda unga människor på väg uppåt kräver ett visst handlag. Vad går man på när man ska ta ut löpare till JVM, vilka kriterier handlar det om? Även resan om att skapa "världens bästa landslag" är ett intressant inslag i podden. Dessutom bjuder Radio O-Ringen podcast #64 på en lyssnarfråga. Svar på frågan, synpunkter eller idéer, radio@oringen.se.

Pod #63 Albin Ridefelt är på väg mot världstoppen  

Efter en mycket framgångsrik ungdoms- och juniorkarriär så börjar nu Uppsalakillen Albin Ridefelt från OK Linné ta för sig även som senior. Pallplatsen i Polen och världscupen i medeldistans var ett fint kvitto på att hans satsning och upplägg är det rätta. Han har sakta men säkert byggt upp sin fysik för att bli både starkare och snabbare. Parallellt med satsningen mot världstoppen läser han till läkare och det var Helena Jansson som visade vägen för Albin och bevisade att det går. Detta avsnitt av Radio O-Ringen Podcast handlar också en del om Tiomila. En tävling som OK Linné gärna vill vinna men då gäller det att alla pusselbitar faller på rätt plats. Det blir ett samtal om laguttagningar, förberedelser och genomförande. Det är mycket att tänka på när det kommer till Tiiomila, i år i Falun och Lugnets skidstadion. Synpunkter, idéer och andra kommentarer skickar ni till radio@oringen.se.

POD #62 Fullt fokus på långdistans för Fredrik Bakkman  

I Radio O-Ringen podcast #62 möter ni Fredrik Bakkman, IFK Lidingö. Det är en revanschsugen Fredrik Bakkman som efter förra årets skador nu blickar fram mot VM i Sverige i höst och då är det långdistansen som gäller. Helt och fullt. I podden berättar Fredrik om sina nycklar för att få formen att infinna sig på rätt dag, om hur samarbetet med coachen/tränaren och frun Frida fungerar i praktiken. Hur mycket ska man tävla? Hur är livet som professionell orienterare? Några frågor som får sina svar i Radio O-Ringen podcast #62 med Fredrik Bakkman. Hör gärna av er till radio@oringen.se med frågor, synpunkter eller önskegäster.

POD #61 - Jonas Buud, världens bästa ultralöpare är orienterare  

Vad gör man om man tycker att ett marathonlopp är för kort?! Jo, då satsar man på ultralöpning istället. Detta gjorde Jonas Buud 2007 då han ställde upp i Swiss Mountain Marathon i Davos. Hur det gick? Jo, han vann. Jonas Buud betraktade sig länge och väl som orienterare, gillar fortfarande sporten men nu är det fullt fokus på ultralöpningen. 2015 blev hans bästa år någonsin, bl a världsmästare på 100 km i Holland. Detta bara ett drygt halvår efter en svår skada med en tuff rehab för att komma tillbaka. Vad tänker man på alla dessa timmar man springer? Hur mycket taktik är det? Hur klarar man smärtan och tröttheten? Vad är nyckeln till att lyckas? Vilket är hans bästa lopp någonsin? Hur länge kan man hålla på som ultralöpare? Hur mycket orientering springer han nu för tiden? Många frågor som får sina svar i Radio O-Ringen podcast #61 med Jonas Buud från Mora. Synpunkter, idéer eller frågor. Hör av er till radio@oringen.se.

POD #60 - Eva-Lena Frick har kommit hem till skidorna igen  

Som nytillträdd VD för Vasaloppet hamnade Eva-Lena Frick direkt i stormens öga efter damernas målgång. Att Vasaloppet engagerar fick hon ett kvitto på direkt. I Radio O-Ringen podcast #60 möter ni Vasaloppets nya VD. Vad innebär detta skifte från Vätternrundan till Vasaloppet? Vilka är dom stora utmaningarna att driva dessa evenemang. Eva-Lena Frick är dessutom vice ordförande i O-Ringen AB:s styrelse sedan bildandet av bolaget. Vad har bolagiseringen inneburit för O-Ringen? Hur kommer O-Ringen att utvecklas framöver? I denna podcast från Radio O-Ringen berättar Eva-Lena Frick även från sin egna karriär som innebar både OS och VM under det "smutsiga" 1980-talet. Har ni synpunkter eller frågor, hör av er till radio@oringen.se.

POD #59 – Han vann O-Ringen 2004 - Nu väntar slutspel i SHL  

I Radio O-Ringen Podcast miniserie "Orientering i blodet" möter ni denna gång Lars Johansson i Frölunda Indians i SHL. Han har denna säsong varit en av SHL:s bästa målvakter. Rent statistiskt är han bäst. -Jag har blivit bättre och bättre för varje säsong och den här säsongen är min klart bästa så här långt, säger Lars Johansson i Radio O-Ringen Podcast #59. Lars Johansson är uppvuxen i Avesta, han är lillebror till Martin Johansson, numer en del av det svenska skidlandslaget. Det skiljer tre år mellan bröderna men det är inte bara det som skiljer dem åt. -Martin har ett annat typ av psyke och även en annan motor. Det var därför jag ställde mig i målet, berättar Lars Johansson vidare i podden. Hans ishockeyresa har gått från Avesta via Mora, Västerås och nu i Göteborg och Frölunda Indians. Han har tagit ett steg uppåt hela tiden och han skulle gärna vilja ta det ytterligare ett steg. -Jag trivs fantastiskt bra i Göteborg och Frölunda men det är klart att jag vill testa mina vingar på ännu högre plan. NHL eller AHL skulle såklart vara intressant men bara ett utlandsäventyr skulle vara spännande, säger Lars Johansson. Lyssna till ett intressant samtal med Lars Johansson, målvakt i Frölunda Indians. Detta är ett avsnitt i miniserien "Orientering i blodet". Har ni synpunkter eller frågor, hör av er till radio@oringen.se.

Hon har haft en fantastisk juniorkarriär med hela 5 JVM-guld som  

Hon har haft en fantastisk juniorkarriär med hela 5 JVM-guld som främsta tecken på hennes framfart i juniorklasserna. Nu kliver Sara Hagström in i seniorklassen. Ett stort och spännande steg. - Jag känner mig redo, har ju varit uppe en hel del redan i D21E-klassen, konstaterar Sara Hagström i Radio O-Ringen podcast #58. Per Forsberg träffade Sara i samband med landslagets fys-läger uppe på Idre Fjäll. Ett soligt och vintrigt Idre som passar Sara Hagström fint. För skidor gillar hon. Sara Hagström tog ett sabbatsår efter gymnasiet och flyttade då till Halden för att utvecklas som orienterare. Lite småjobb och mycket orientering på schemat men sedan blev det Göteborg och studier. Efter mycket funderande. - Det var verkligen inget lätt beslut men jag kände ändå att jag var sugen på plugga, säger Sara Hagström som studerar till civilingenjör i samhällsbyggnad på Chalmers i Göteborg. En bra plats att träna och vara på inför VM i orientering på hemmaplan i Bohuslän i augusti månad. Ett mästerskap som Sara Hagström ser fram emot. - Klart jag vill vara med där men jag tar våren först och EM i Tjeckien i maj som ett första stort mål, berättar Sara Hagström i podcast #58. Lyssna till Sara Hagström i Radio O-Ringen podcast #58. Hör gärna av er med synpunkter eller idéer till radio@oringen.se.

POD #57 - JOHAN RUNESSON HAR HITTAT GLÄDJEN IGEN  

I ett vinterregnigt Göteborg träffade Radio O-Ringen podcast en nytänd och motiverad Johan Runesson från Göteborg-Majorna OK. För ett drygt år sedan var läget ett helt annat. - Jag tappade glädjen och glöden, motivationen var nere på noll, berättar Johan Runesson i pod #57. Per Forsberg åkte till Västkusten för att kolla läget med den tidigare juniorstjärnan som nu tar sats mot VM i Sverige i augusti. Vägen dit har dock varit guppig. Upp och ner. - Ja, i höstas var det sannerligen en berg- och dalbana men ett samtal med min mentala coach förändrade mycket, säger Johan Runesson i podden. Johan Runesson som studerar till Sport Coach och som ska ha sin praktik i Århus på Jylland där han ska vara i tio veckor tillsammans med det framgångsrika danska landslaget under ledning av Lars Lindström. -Det ska bli spännande att se hur de jobbar och för mig blir det också en chans att spetsa min teknik i den mer kontinentala terrängen, konstaterar Johan Runesson. Lyssna till en Runesson som hävdar att allt handlar om glädje. Att innebandyn var sysselsättningen förra vintern och att han är en riktig sportnörd med Liverpool som favoritlaget bland alla andra. Det är en spännande historia han berättar. Lyssna till Radio O-Ringen podcast #57 med Johan Runesson. Hör gärna av er med synpunkter eller idéer till radio@oringen.se.

POD #56 - EMMA JOHANSSONS GRYMMA 2015  

Under 2015 så tog Emma Johansson VM-brons på medel och i stafetten. Hon avgjorde dessutom både Tiomila och Venla/Jukola till Domnarvets fördel. Hur gick det där till? I Radio O-Ringen podcast #56 mötte Per Forsberg en lugn och sansad Emma Johansson på Idre Fjäll där landslaget har haft ett fysläger. Förklaringarna till framgångarna är många men en tydlig sak hände 2011. -Då inledde jag ett samarbete med en ny tränare. Detta innebar en klar förändring till det bättre för mig, berättar Emma Johansson i podden. 2016 är lika med VM i Sverige och Bohuslän. Ett mästerskap som Emma verkligen ser fram mot. -Jag hoppas på folkfest och fina tävlingar. Terrängen är fantastisk och bör passa oss svenskar hur bra som helst, konstaterar Emma Johansson. Ladda ner och lyssna till podcast #56 från Radio O-Ringen och ett intressant samtal med Emma Johansson från Domnarvets GoIF. Synpunkter, idéer och kommentarer till radio@oringen.se

POD #55 MED ANDERS GÄRDERUD - RIVSTART 2016  

I Radio O-Ringen podcast #55 berättar Anders Gärderud öppenhjärtigt om sin fantastiska karriär som gav ett OS-guld på 3000 m hinder i Montreal 1976. - Egentligen var jag mycket bättre 1975 så OS-guldet känns som en skön bonus, konstaterar Anders Gärderud i pod #55. Per Forsberg träffade Anders på Bosön där han har en lärartjänst. Ett jobb han uppskattar precis som rollen som expert på Sveriges Television i friidrott. I podden berättar Anders Gärderud om hans minutiösa satsning i början av 70-talet. Då lade man upp en 5-årsplan med världsrekord som tänkt slutmål. Sköna historier från en svunnen tid får ni höra men också en hel del om hans insatser som ledare inom orienteringen genom åren. Bland annat var han under en tid ledare för de norska landslaget, ett jobb han sade upp sig från. - Vi hade lite olika uppfattningar om saker och ting, säger Gärderud. Lyssna till 2016 års första podcast från Radio O-Ringen med Anders Gärderud. Har ni funderingar, frågor eller synpunkter. Hör av er till radio@oringen.se.

GOD JUL-PODDEN FRÅN RADIO O-RINGEN MED HELENA JANSSON  

Efter år av fotproblem är nu Helena Jansson tillbaka med fötter som håller och ett stort fokus på VM i Bohuslän, Sverige i augusti nästa år. -VM på hemmaplan. Det blir inte större än så, säger Helena längtande i podden. Per Forsberg träffade Helena Jansson en ledig dag i Stockholm. Hon jobbar deltid som läkare på en liten akutmottagning vid Mariatorget på Söder i Stockholm. -Det är jättespännande och väldigt lärorikt på många sätt, berättar Helena Jansson. Hon berättar även i podden om sin nervositet inför start, om sin rädsla för att göra bort sig, någonting som plågat henne under hela hennes karriär. Det är en glad och öppenhjärtig Helena Jansson ni möter i Radio O-Ringen Podcast #54. Radio O-Ringen podcast lovar dock att vara tillbaka under 2016 med massor av intressanta gäster och ämnen. Har du någon önskegäst, ett ämne att behandla eller andra synpunkter och idéer. Tveka inte, hör av dig till radio@oringen.se. Med detta så önskar Radio O-Ringen podcast God Jul och Gott Nytt År! Not. Signaturen till Radio O-Ringen podcast har pga tekniska problem utgått de senaste programmen. Vi jobbar på detta och hoppas att den är tillbaka till 2016.

PODCAST #53   MARTIN BYTTE KARTAN MOT SKIDOR OCH STAVAR  

I Radio O-Ringen podcast #53 möter ni Martin Johansson. Just nu en av Sveriges bästa längdskidåkare men innan dess hann det bli två VM-brons i sprint. Bytet av idrott var en följd av efterhängsna skador. - Mina problem med fötterna gjorde att jag till slut helt enkelt växlade spår, berättar Martin Johansson i podden. Per Forsberg träffade Martin Johansson precis innan skidsäsongen skulle dra igång denna vinter och det var en förväntansfull Moraåkare som han mötte. - Jag hoppas att jag har tagit ett steg till och att jag nu kan vara Topp 10 i en världscuptävling, sade Martin Johansson. Sannspådd blev han. Femma direkt i premiären i Ruka, Finland. I podden hör ni också Martin berätta om pinnen i låret under VM i Ungern 2009 och hans kamp under långdistansen i Ukraina 2007. Detta plus mycket mer i Radio O-Ringen podcast #53. Hör gärna av er till oss med tips, idéer och drömgäster. Gör det på radio@oringen.se

Radio O-Ringen podcast nr 52 med Olle Boström  

År 2011 sprang förstaårssenioren Olle Boström in som VM-sexa på långdistansen i Frankrike. Allt var utstakat för en fortsatt framgångsrik karriär. Framgången denna första seniorsäsong hade dock ett pris. Ett högt pris. - Jag var helt dränerad på kraft och energi hösten efter VM i Frankrike, berättar Olle Boström i Radio O-Ringen Podcast #52. Per Forsberg mötte Olle Boström i hans egen borg, Järlagården ute i Hästhagen strax söder om Stockholm. Det är en avslappnad och harmonisk 25-åring som i podden berättar om vägen tillbaka, hur långt ner i källaren han var under de tre säsonger som han kämpade för att komma tillbaka. Och naturligtvis om glädjen och stoltheten att vinna ett VM-brons i Skottland nu höstas. - Jag har definitivt vunnit ett brons och inte förlorat ett guld med 13 sekunder, konstaterar Olle Boström. Lyssna till Olle Boström från Järla Orientering i Radio O-Ringen Podcast #52.

Radio O-Ringen podcast nr 51-Tove Alexandersson  

TOVE ALEXANDERSSON FORTSÄTTER MED TVÅ KARRIÄRER I radio O-Ringen podcast #51 möter ni Tove Alexandersson. En av världens bästa både på vintern och sommaren. Tove fortsätter att dubbelsatsa och säger att hon trivs med det. - För mig passar det bra att åka skidorientering på vintern och springa i skogen på sommaren. Jag känner att jag fortfarande har motivation och kraft för bägge, berättar Tove. 23 år gammal har hon redan vunnit 36 VM- och JVM-medaljer. Otroligt. Det enda som saknas i samlingen är ett individuellt VM-guld i orientering. Nästa år är det VM i Sverige men Tove vill inte redan nu börja tänka på det. - Nu tar jag vintern först och sedan EM i Tjeckien till våren, sen kan jag börja fokusera på VM, konstaterar Tove. Hon berättar också om sitt intresse av träning, vad Simone Niggli har betytt och sin förmåga att kunna ta ut sig fullständigt. Allt detta och mycket mer. Lyssna till Tove Alexandersson i Radio O-Ringen podcast #51.

Radio O-Ringen Podcast firar 50 -Bengt Skött  

I denna jubileumspod från Radio O-Ringen möter ni mannen med den sammetslena stämman hos Radiosporten, Bengt Skött. En hängiven orienterare sedan barnsben i Orsa som har rest jorden runt, både på jobb och privat. Detta är en podcast i serien "Med orientering i blodet". Det är ett samtal om att jobba med media, om dopning men mest om Bengt Skött och hans karriär på Sveriges Radio. Ni hör också hans toppar av idrottsminnen samt hans möte med Cathy Freeman efter sommar-OS i Sydney 2000. Också det en spännande historia han berättar bland mycket annat. -Jag tror att en orienterare kan vinna Jerringpriset igen, spår Bengt Skött i podden apropå att det nu är snart 35 år sedan Annichen Kringstad som enda orienterare någonsin att vinna detta pris vann 1981. Ladda hem Radio O-Ringen podcast #50 och lyssna till Bengt Skött. Hör gärna av er till radio@oringen.se med synpunkter eller idéer.

Radio O-Ringen Podcast 49 -Håkan Carlsson Förbundskapten  

Kapten Carlsson om 2015 och blicker fram emot VM 2016 Nu har landslaget tävlat färdigt för i år. 2015 kan vi lägga till handlingarna med både up's and downs i minnet. - Ja, 2015 skulle jag vilja beskriva som en berg- och dalbana, säger Håkan Carlsson, förbundskapten för de svenska landslagsorienterarna. Ett VM i Skottland som höjdpunkt under året. Ett VM som visade att Sverige är på den nivå som man vill vara. Nu blickar man fram mot VM på hemmaplan nästa år. - Det är klart att både jag och löparna verkligen ser fram mot att få vara med och kämpa om de ädlaste medaljerna i Bohuslän, berättar Håkan Carlsson. Lyssna till Radio O-Ringen podcast #49 där Håkan Carlsson också ger en bild av hans arbete med landslaget, inte bara under tävlingar och resor utan även vad som händer de "vanliga" veckorna. Hör gärna av er med idéer och synpunkter till radio@oringen.se.

Radio O-Ringen podcast 48-Lars Lindström National coach Denmark  

#48 LARS LINDSTRÖM - THE MAN BEHIND THE SUCCESSFUL DANISH TEAM In Radio O-Ringen podcast #48 you meet the national coach of Denmark, Lars Lindström. Clearly the most successful coach ever in Denmark. He has transformed Denmark to be the best nation at WOC. Six medals last year in Italy and now in Scotland Denmark won 4 impressive gold medals. Per Forsberg decided to meet Lars Lindström in Otepää in Estonia to find out the answer of the question, what is the secret behind this success? - There is no secret, just hard work, Lars Lindström says. It's a amazing story he tell us about their work to gather the runners together in Århus, Denmark in a training center where they are living side by side and breathe orientering 24-7. - Probably it has been easier for us in Denamrk to manage this set up because we are a quite small nation, Lars Lindström claims. Listen to Radio O-Ringen Podcast #48 with Lars Lindström. It's an very interesting story about his hard work to reach goals and medals. Denmark is right now the nation to look up to after the last years success. Podcast #48 with Lars Lindström is in english. Any comments or questions, please contact radio@oringen.se.

Radio O-Ringen Podcast 47 -Guld-podd med Jonas Leandersson  

VÄRLDSMÄSTAREN I SPRINT PÅ BESÖK I POD #47 FRÅN RADIO O-RINGEN I Forres i Skottland blev Jonas Leandersson världsmästare i sprint. Detta efter ett i stort sett perfekt lopp. -Loppet när jag vann EM-guldet i Falun 2012 var så nära perfekt man kan komma, men guldloppet i Skottland var nästan lika bra, berättar Jonas Leandersson i podden. Lyssna till hans förmåga att hitta fokus och form, hur små marginalerna är i sprint och hur man förbereder sig för en sprint på den här nivån. Han var en lovande ishockeyspelare i Färjestads BK men valde orienteringen. Delvis beroende på hans storlek men också att en satsning på orientering lockade. Jonas Leandersson är just nu både regerande Europamästare som Världsmästare. Nästa år är det upp till bevis, då ska han försöka försvara bägge gulden. VM-guldet för övrigt på hemmaplan i Sverige. Lyssna till Jonas Leandersson i podcast #47. Har ni synpunkter, idéer eller önskegäster. Skicka ett mail till radio@oringen.se

0:00/0:00
Video player is in betaClose