Radionovellen

Radionovellen

Sweden

Specialskrivna noveller för nedladdning Ansvarig utgivare: Patrik Boström

Episodes

Män som inte väntar av Jörgen Löwenfeldt i uppläsning av Maja Rung  

Hur nära kan ett par leva varandra utan att prata? Hur gör man för att få igång samtalet? Är att leta upp sin partner i en dejtingapp ett alternativ som kan funka?

Vägen hem av Qaisar Mahmood i uppläsning av Nadia Hussein  

I Vägen hem möter vi kvinnan som efter flera års äktenskap hoppas att samvaron - och tillvaron - ska få nya impulser efter en flytt till Gotland.

Gropen av Thom Lundberg i uppläsning av Kjell Wilhelmsen  

En familj flyttar in på ön i ett hus som är illa underhållet.  Den nya familjen gör vad de kan för att fixa till den vildvuxna tomten, men grannarna är misstänksamma. 

Hör hela prisutdelningen och intervju med pristagaren Lina Ekdahl  

Från den livesända prisutdelningen i P1 Kultur 10 maj 2017

Lina Ekdahl får Sveriges Radios Novellpris 2017 för radionovellen Rent bord  

Det kan väl aldrig vara fel att föreslå en promenad, helt enkelt, och hur var det nu med kaninerna? Lina Ekdahl är poet och dramatiker och debuterade 1994 med Fram på dagen, och sedan dess har hon gett ut ytterligare åtta böcker. Hon framför ofta sina dikter från scen, gärna med musik. Lina Ekdahl tog emot Sveriges Radios novellpris i en direktsändning i P1 Kultur från Radiohuset i Stockholm 10 maj.

Nominerad till Sveriges Radios Novellpris 2017 Om ett träd av Arne Dahl i uppläsning av Saskia Husberg. Sänt i FM 28 april 2017.  

I vargtimmen är mörkret som trög materia. En kvinna lämnar det artificiella uppvisningslivet i storstaden bakom sig. Hon vill hitta sin själ.

Nominerad till Sveriges Radios Novellpris 2017 Om ett träd av Arne Dahl i uppläsning av Saskia Husberg. Sänt i FM 28 april 2017.  

I vargtimmen är mörkret som trög materia. En kvinna lämnar det artificiella uppvisningslivet i storstaden bakom sig. Hon vill hitta sin själ. En mäklare överlämnar en nyckel till ett torp som sett sina bästa dagar. Vad är det som händer i mörkret? Finns här något skydd? Och vad ska hon skyddas mot? Sig själv?Jag tror det är Arne Dahl som skrivit den här novellen, säger Jan Arnald som har två författarnamn. Arne Dahl när han skriver spänningslitteratur och Jan Arnald när han skriver annan litteratur.Arne Dahl är en av Sveriges bästa kriminalförfattare och har också stor internationell framgång. Hans senaste Inland är en uppföljare till Utmarker där vi nu möter detektiverna Molly Blom och Sam Berger på flykt.Saskia Husberg har tidigare läst Radioföljetongen När skruven dras åt av Henry James. Hon är utbildad vid Teaterhögskolan i Luleå och arbetar nu på Regionteatern Blekinge Kronoberg.

Nominerad till Sveriges Radios Novellpris 2017 Geologen av Elin Ruuth i uppläsning av Martin Sundbom. Sänt i FM 27 april 2017.  

Där, längst fram, hänger jungfru Maria vit och vacker - med en näsa fast och fin i den lenaste marmor. Plötsligt är näsan inte längre där… Den 21 maj 1972 klev en man upp på sockeln till Michelangelos världsberömda marmorskulptur Pietà i Peterskyrkan i Rom och slog av Jungfru Marias ena arm. Han hann också åstadkomma fula skador i hennes ansikte innan han slets ner från statyn och fördes bort. Tillhygget han använde var en hammare och medan han slog skrek han: I am Jesus Christ – risen from the dead! Mannen hette Laszlo Toth och fick tillbringa två år på ett mentalsjukhus i Italien innan han utvisades till Australien dit han tidigare emigrerat från Ungern.Vad driver en människa till en sådan handling? Elin Ruuth har i sin novell Geologen gjort sig en egen föreställning om detta. Även den mest vansinniga handling kan ha en inre logik.Elin Ruuth debuterade 2010 med Fara vill som också nominerades till Borås Tidnings debutantpris.För uppläsningen svarar Martin Sundbom, verksam vid Norrbottensteatern som skådespelarare, kompositör, musiker och regissör.

Nominerad till Sveriges Radios Novellpris 2017 Agellången av Joakim Pirinen i uppläsning av Felix Engström. Sänt i FM 26 april 2017.  

Om att återvända till sitt barndomshem men inte riktigt känna sig hemma. Joakim Pirinen blev känd som serietecknare med albumet Välkommen till sandlådan, som kom ut 1983. Två år senare kom den mycket uppmärksammade efterföljaren Socker-Conny - både som tecknad serie och teaterföreställning. Huvudpersonen är en grotesk och infantil våldsverkare, känd för sin devis "Med ett sjysst järnrör slår man hela världen med häpnad". Pirinen har också skrivit pjäsen "Familjen Bra", som satts upp både för scenen och i Radioteatern - ett slags icke-drama, där alla har det bra, där ingenting någonsin inkräktar på idyllen och publiken förgäves väntar på en förlösande konflikt. Efter prosadebuten "Den svenska apan" 2001 har Joakim Pirinen också varit verksam som författare. Hans stil, med språkliga krumbukter och överraskande vändningar, har beskrivits som absurdistisk.  Felix Engström gick ut Teaterhögskolan i Stockholm 1993 och har sedan dess framträtt på bl.a. Stockholms Stadsteater, Södra Teatern och Teater Galeasen. Han har medverkat i en lång rad filmer och TV-serier, som t.ex "Vinterviken", "Rederiet", "Himlen är oskyldigt blå" och "Jordskott".

Nominerad till Sveriges Radios Novellpris 2017 Mörkret varur hjärtat slår av och med John Ajvide Lindqvist sänt i FM 25 april 2017.  

Det korta formatet lämpar sig särskilt väl för skräck, menar Johan Ajvide Lindqvist som själv läser sin nyskrivna skräcknovell.

Nominerad till Sveriges Radios Novellpris 2017 Mörkret varur hjärtat slår av och med John Ajvide Lindqvist sänt i FM 25 april 2017.  

Det korta formatet lämpar sig särskilt väl för skräck, menar Johan Ajvide Lindqvist som själv läser sin nyskrivna skräcknovell. Här ställs vi inför ett fenomen som uppenbarligen ägt rum men ingen riktigt vill kännas vid eftersom det trotsar allt vi vet. Det handlar om s.k. ”himlafärder”. Fenomenet uppträdde i slutet av 60-talet men har aldrig kunnat dokumenteras på bild eller film. Återstår vittnen som efter en tid börjar tvivla på vad de sett. För hur skulle en människa kunna sugas rakt upp i luften av en okänd kraft som sedan helt sonika släpper ner de till en säker död? Och varför? Med succéromaner som bland andra Låt den rätte komma in, Människohamn, Himmelsstrand och Rörelsen - den andra platsen är John Ajvide Lindqvist för många Sveriges okrönte skräckkung, vår egen Stephen King.

Nominerad till Sveriges Radios Novellpris 2017 Rent bord av och med Lina Ekdahl sänt i FM 24 april 2017  

Det kan väl aldrig vara fel att föreslå en promenad, helt enkelt, och hur var det nu med kaninerna? Lina Ekdahls tonträff är som alltid exakt och musikalisk, det visar sig tydligt i detta stycke där temat går runt som i ett rondo, eller varierar sig som i en fuga. Lina Ekdahl, poet som debuterade 1994 med Fram på dagen, och sedan dess har hon gett ut ytterligare åtta böcker.  Hon framför ofta sina dikter från scen, gärna med musik.

Samtalet av Sven Olov Karlsson  

Sofia bor med mamma och pappa ”Lundstätten” på landet. Det är 60-tal. Första dagen i fem-sexan får klassen uppsatsämnet ”Min semester.” Sofia skriver om debaclet med toastolen, när golvet plötsligt gav vika och pappa fick rycka in med domkraften. Efter uppsatsen fnissas det bland kamraterna, det tisslas och tasslas. Sofia vill ha revansch och en dag skickar hon efter en kurs om hur man vinner kunskap, efter att ha sett en annons i en tidning. Men kursen visar sig handla om något helt annat: Om hur vägen till intelligens går genom andlighet. När Sofia vill avbryta kursen, kommer ett telefonsamtal.Sven Olov Karlsson har gett ut flera uppmärksammade böcker, som Augustnominerade romanen ”Porslinsfasaderna” och senast novellsamlingen ”Västmanland”. Han föddes 1971 och bor i Stockholmsförorten Bagarmossen, men hans litterära landskap är Sveriges glesbygd. Han skriver om vardagen på små bondgårdar eller i avfolkade bruksorter.Carina Svensson är skådespelare och logoped, bosatt i Avesta.Musik: Hemvändaren efter Gunnar Orre med Lena WillemarkSväs-Märtas kuling med Lena Willemark.Producent Ulla Strängberg

"Rätt julstämning" - en julberättelse av och med Inger Edelfeldt  

Inger Edelfeldt gör en högst personlig tidsresa i sin specialskrivna Julberättelse för P1. Barndomens jular tenderar ofta att framstå i ett sken av glitter och tomtebloss och ljuv förväntan. Men när författaren återvänder till den jul då hon var 11 år finner hon något annat.Årets julberättelse är en dialog mellan författaren idag och författaren som barn som till slut ändå kan få lyssnarna i rätt julstämning – om än på ett annorlunda vis.Inger Edelfeldt läser sin egen berättelse.Tekniker Victor Ubeira och Sven NordströmOh Tannenbaum framförs av Lars PaulinProducent är Kerstin Wixe i Luleå

Mörkret varur hjärtat slår av och med John Ajvide Lindqvist  

Om himlafärder - en skräcknovell om ett okänt fenomen Det korta formatet lämpar sig särskilt väl för skräck, menar Johan Ajvide Lindqvist som själv läser sin nyskrivna skräcknovell. Här ställs vi inför ett fenomen som uppenbarligen ägt rum men ingen riktigt vill kännas vid eftersom det trotsar allt vi vet. Det handlar om s.k. "himlafärder". Fenomenet uppträdde i slutet av 60-talet men har aldrig kunnat dokumenteras på bild eller film. Återstår vittnen som efter en tid börjar tvivla på vad de sett. För hur skulle en människa kunna sugas rakt upp i luften av en okänd kraft som sedan helt sonika släpper ner de till en säker död? Och varför?Med succéromaner som bland andra Låt den rätte komma in, Människohamn, Himmelsstrand och Rörelsen - den andra platsen är John Ajvide Lindqvist för många Sveriges okrönte skräckkung, vår egen Stephen King. Hans senast utgivna verk är novellsamlingen Våran hud, vårat blod, våra ben.Producent: Kerstin WixeTeknik: Lotta Linde-Rahr och Oscar LindholmMusik: Trance Frendz med låten 0:26, The Chopin Project med Verses samt Tag Eins Tag Zwei av F.S Blumm och Nils Fram

Olivia Bergdahl får Sveriges Radios Novellpris 2016  

Sveriges Radios Novellpris 2016 går till författaren Olivia Bergdahl för novellen Hjälten Josef Schultz på fotografiet i uppläsning av Tomas von Brömssen Var han galen eller var han en hjälte, den tyske soldaten Josef Schulz som under Andra världskriget lät sig avrättas tillsammans med 16 jugoslaviska motståndsmän.Olivia Bergdahl har i många år varit framstående inom poetry slam, för drygt ett år sedan kom hennes romandebut, Efter ekot.Det är Tomas von Brömssen denna novell som bygger på en sann och dokumenterad händelse. Texten som är specialskriven för Sveriges Radio ställer frågan om vem som är galen; den som beordrar krig eller den som lägger ner sitt vapen.Om Sveriges Radios novellpris. För femtonde året har lyssnarna fått chansen att rösta fram den bästa radionovellen som sänts under det gångna året. Priset, som delades ut på bokmässan i Göteborg, är en statyett och 25.000:- kronor. En jury som består av kulturmedarbetare på Sveriges Radio har valt ut fem noveller, samtliga specialskrivna för P1 sända under säsongen 2014-2015. Under årens lopp har författare som Stina Stoor, Bob Hansson och Arkan Asaad vunnit priset.

Utdelning av Sveriges Radios novellpris 2016  

Oliviva Bergdahl tar emot Sveriges Radios novellpris 2016 av Johar Bendjelloul och Joseph Knevel på Bokmässan i Göteborg 24 september.

Intervju med Olivia Bergdahl  

En längre intervju med Olivia Bergdahl om hur radionovellen Hjälten Josef Schultz kom till. Resan i Kalifornien och den kommande romanen.

Avfallskvarn av och med Kerstin Norborg  

En kvinna röjer sin döda mammas hus, huset där hon själv är uppvuxen. Och hittar ett brev som gör henne oresonligt lycklig Modern var dement på slutet och i huset finner kvinnan ett virrvarr av blöjor, oanvändbara kulspetspennor, gamla leksaker, barndomsminnen och halvfärdiga stickprojekt. Men hon hittar också ett brev, ett brev hon aldrig tidigare läst och som plötsligt förvandlar hennes bild av modern, och därmed kanske också bilden av henne själv? Kerstin Norborg debuterade 1994 som poet, men har sedan debutromanen Min faders hus, som vann Sveriges Radios romanpris och nominerades till Augustpriset, skrivit prosa. Hennes senaste roman, Marie-Louise är en berättelse om Marie-Louise Hill, syster till konstnären Carl Fredrik.Musik: Ambre av Nils Frahm Teknik: Saga Rodrick Producent: Manuel Cubas

0:00/0:00
Video player is in betaClose