Rätt avigt

Rätt avigt

Sweden

Rätt avigt är en podd om stickning och annat livsviktigt - av och med Julia Skott, Annan Åkerman, Amanda Idberg, Caroline Malmström och Sofia Jonsson.

Episodes

#60: Så går ett år ifrån vårt liv  

Vi gör något slags sammanfattning av stickåret 2016 - utmaningar, arga skåp, framgångar, och lite allt möjligt gött.

#59: Alla är vi garn i början  

Nybörjarpodd! Vi försöker bjuda på något slags litet startpaket med tips och tankar för den som precis börjat sticka - eller kanske är gammal i gamet men tänker att det alltid finns saker att lära sig.

#58: Kompispodd med Marthe och Marthe!  

Vi tryckte in oss i en liten liten liten garderob på ett bibliotek tillsammans med Marthe och Marthe från podden med samma namn, och pratade om Norge och Sverige - och smidde stora planer.

#57: Live om nationer och traditioner  

Vi poddar live på Oslo Strikkefestival och frågar oss: Vad betyder egentligen svenska eller nordiska mönster? Vi funderar på idén om en nationell identitet eller estetik, och vad det säger om världen och alltet.

Bonus: Syfestivalen 2016!  

Vi spelade in live vid ett bord på Sy- och hantverksmässan! Det var ganska surrigt och Julias hjärna la av ungefär halvvägs så det blev lite kortare än vi hade tänkt, men vi pratar mässa och mobil stickning. Tack till er som kom och hängde med oss, och alla som kom förbi och sa hej under mässan!

#56: Lotta på Bråkmakargatan och Prinsessan på garnet  

Alla dessa barn och alla dessa koftor som killar och sticks. Vad ska man egentligen göra med dem?

Bokmässan 2016  

Julia och Amanda var på bokmässan och pratade med Erika Åberg, som skrivit boken Sticka vantar, sockor och lite till, och gänget Slöjdlustar som bland annat gett ut en kalender på tema "slöjdhyfs".

#55: Trippelsockor och fäshåån  

Vi diskuterar Annans trippelsockemålgång, samt när det vandrar stickat på catwalken. Och att vi kanske ses på Bokmässan!

#54: Löskragar och jultröjor  

Julia och Amanda funderar på hundratals olika möjliga varianter av löskragar och planerar julens outfits, samt pratar lite om Syfestivalen i Göteborg.

#53: Text, träsk och trikå  

Vi gör reklam för Julias bok, berättar om att färga mossa med annan mossa, och pratar om att sy kläder.

#52: 'Cause a winner don't quit on themselves  

Vi spelar in på länk och pratar om när man egentligen ska ge upp på projekt. Fel garn, fel färg, fel storlek, fel fel fel bara.

#51: Stickproblem och sticksproblem  

Vi pratar om garner som killar och sticks, och om hur man egentligen ska välja stickor. Detta kan vara avsnittet som delar lyssnarna i två (eller flera) läger.

#50: It takes two!  

Vi spelar in live på vårt tvåårskalas på Stockholms Läns Museum och pratar minnen, svarar på era frågor, och låtsas inte om att vi fick testa att spinna eget garn. Grattis till Cecilia Ahlström som vann boken The Modern Natural Dyer. Glöm inte att vi tävlar ut en härva specialfärgat garn från Limmodesign!

#49: Knäppa knäppt  

Hur håller man bäst ihop sina koftor? Och vill vi provsmaka alla garner eller hålla oss bara till det vi känner till och gillar? -- Glöm inte att vi har födelsedagskalas den 21 maj!

#48: Frifräsarfärgare  

Julia har sällskap av Lillemor från Limmodesign och vi pratar om färgning, ateljéer, glitter och annat trevligt. Samt hittar på begreppet "frifräsarfärgare" som svensk översättning av indie dyer.

#47: Taco-tröjor och lite läsning  

Att växtfärga är lite som magi - allt kan hända. Caroline berättar om sina äventyr med taco-rester, och så diskuterar vi vad vi gillar att läsa för stickrelaterat. Missa inte att vara med och tävla om boken The Modern Natural Dyer av Kristine Vejar! (Och missa inte heller att skriva in att 21 maj har vi födelsedagskalas!)

#46: Att axla sitt ansvar  

När ett stickat plagg inte längre gör en lycklig - vad gör vi med det då? Skänker, slänger, ger det en vikingabegravning? Och så massa olika sätt att sticka axlar och ärmar.

#45: Steek och skryt  

Klippa i stickning - är det verkligen en så bra idé? Ja, tydligen. Och det är det också att visa upp alla fina saker man gör. Mer skryt åt folket!

#44: Kilovis med koftor  

Vi tuggar lite trippelkofta - och funderar på nästa gemensamma utmaning. Och så garn i högar, lådor och skåp.

#43: Rätt Nördi(c)t!  

En sur och en krånglig podd möts - vi fick besök av Helene och Johanne från Nördic Knitting! Det blev ett samtal om krångel och inspiration och mycket annat trevligt.

0:00/0:00
Video player is in betaClose