Rätt avigt

Rätt avigt

Sweden

Rätt avigt är en podd om stickning och annat livsviktigt - av och med Julia Skott, Annan Åkerman, Amanda Idberg, Caroline Malmström och Sofia Jonsson.

Episodes

#75: Göra rätt (och avigt)  

Vi diskuterar att Adlibris börjat sälja garn och huruvida det är bra eller dåligt, samt mer generellt etik och stickning. Hur tänker vi, hur ska man tänka? Och så funderar vi på vad man ska göra med garn och redskap folk ger en.

#74: Förnyelse, frustration, och förfärligt små saker  

Vi pratar om huruvida man måste förnya sig eller om man får göra samma sak och om om igen - samt småstickat, vilket Julia tänker på som sakerna man har längst ut i ändarna på kroppen.

#73:Museum och mys  

Vart är vi på väg? Julia och Amanda tog sig ut i landet och spelade in ett avsnitt om Bohusläns museum, att mäta ut sig själv och veta var man har sin armhåla, och att lita på att det blir en svan när man vikt klart och skakat ut. Bonus: Måsljud!

#72: Rena rama känslosåsen  

Hela podden kanske handlar om vår relation till stickning, men vi försöker ta ett lite mer specifikt grepp om det. Vad betyder stickningen för oss, och skulle den kunna bytas ut mot vad som helst?

#71: Lagningsaktivism  

Vi fick prata med Leili - som är @lagningsaktivisterna på Instagram - om sömmar, synliga lagningar, siden, och så vidare.

#70: Lina Sofia Lundin pratar färgning  

Lina Sofia Lundin är textilkonstnär som bland annat har skrivit boken Naturlig färgning - mat och kläder i ett kretslopp. Vi pratar om konst, växtfärgning, att inspireras av ilska, och vilken som är hennes bästa färg.

#69: Varhelst en svensk sjöman på jorden vankar  

Island, Shetlandsöarna, Katrineholm eller Skansen - vart vill vi åka för att titta på garn, plagg och allt sånt?

#68: Post-inspirationism  

Vi diskuterar inspiration, skapande, kreativitet, och allt runtomkring. Välja färger, få idéer, utforska ett område - och vem av oss som är Picasso.

#67: Festivalfail och sommarläsning  

Vi pratar om vad som gick snett för festivalen Knitwork Stockholm, och bläddrar i lite nya böcker och tidningar. Vill du vinna ett eget ex av Bladet Garn? Lyssna på avsnittet och haka på innan den 15e juni!

#66: Dödergök!  

Ibland är hon Dödergök, ibland Erika. Vi pratar om strumpor, att bo i skogen där det inte finns garnaffärer, bloggande, och annat trevligt.

#65: Förrådd av förrådet?  

Vi pratar om stashen, lagret, förrådet, garnkapitalet, skatten, och alla de känslor som garnhögarna kan föra med sig. Dåligt samvete, lycka, hopp, förvirring, frustration - terapipodd, helt enkelt.

#64: What's new, Pussyhat?  

Vi pratar om de skära mössorna och vad de kan betyda. Och så nystar vi lite i hur man kombinerar garner att hålla tillsammans.

#63: Fyra färgare och en frågvis  

Julia fick förmånen att hänga med fyra svenska färgare som är både väldigt olika och väldigt lika. Vi pratar om hur de tänker om färg, vad som är svårt och vad som är roligt, och hur man ger färger namn.

#62: Socksupport på Syfestivalen  

Hur väljer man garn? Hur väljer man häl? Vi försöker svara på så många strumpspörsmål som möjligt med Yarnesty-Anna och Limmo design-Lillemor på Syfestivalen i Stockholm.

#61: Knäppa knapp knöppit  

Vi diskuterar knapparnas vara eller icke vara. Hur välja, hur sätta fast, hur förhålla sig till? Och så hur vi tänker om tråkiga basicbehovsplagg: Ska man sticka eller köpa?

#60: Så går ett år ifrån vårt liv  

Vi gör något slags sammanfattning av stickåret 2016 - utmaningar, arga skåp, framgångar, och lite allt möjligt gött.

#59: Alla är vi garn i början  

Nybörjarpodd! Vi försöker bjuda på något slags litet startpaket med tips och tankar för den som precis börjat sticka - eller kanske är gammal i gamet men tänker att det alltid finns saker att lära sig.

#58: Kompispodd med Marthe och Marthe!  

Vi tryckte in oss i en liten liten liten garderob på ett bibliotek tillsammans med Marthe och Marthe från podden med samma namn, och pratade om Norge och Sverige - och smidde stora planer.

#57: Live om nationer och traditioner  

Vi poddar live på Oslo Strikkefestival och frågar oss: Vad betyder egentligen svenska eller nordiska mönster? Vi funderar på idén om en nationell identitet eller estetik, och vad det säger om världen och alltet.

Bonus: Syfestivalen 2016!  

Vi spelade in live vid ett bord på Sy- och hantverksmässan! Det var ganska surrigt och Julias hjärna la av ungefär halvvägs så det blev lite kortare än vi hade tänkt, men vi pratar mässa och mobil stickning. Tack till er som kom och hängde med oss, och alla som kom förbi och sa hej under mässan!

0:00/0:00
Video player is in betaClose