Rätt avigt

Rätt avigt

Sweden

Rätt avigt är en podd om stickning och annat livsviktigt - av och med Julia Skott, Annan Åkerman, Amanda Idberg, Caroline Malmström och Sofia Jonsson.

Episodes

#66: Dödergök!  

Ibland är hon Dödergök, ibland Erika. Vi pratar om strumpor, att bo i skogen där det inte finns garnaffärer, bloggande, och annat trevligt.

#65: Förrådd av förrådet?  

Vi pratar om stashen, lagret, förrådet, garnkapitalet, skatten, och alla de känslor som garnhögarna kan föra med sig. Dåligt samvete, lycka, hopp, förvirring, frustration - terapipodd, helt enkelt.

#64: What's new, Pussyhat?  

Vi pratar om de skära mössorna och vad de kan betyda. Och så nystar vi lite i hur man kombinerar garner att hålla tillsammans.

#63: Fyra färgare och en frågvis  

Julia fick förmånen att hänga med fyra svenska färgare som är både väldigt olika och väldigt lika. Vi pratar om hur de tänker om färg, vad som är svårt och vad som är roligt, och hur man ger färger namn.

#62: Socksupport på Syfestivalen  

Hur väljer man garn? Hur väljer man häl? Vi försöker svara på så många strumpspörsmål som möjligt med Yarnesty-Anna och Limmo design-Lillemor på Syfestivalen i Stockholm.

#61: Knäppa knapp knöppit  

Vi diskuterar knapparnas vara eller icke vara. Hur välja, hur sätta fast, hur förhålla sig till? Och så hur vi tänker om tråkiga basicbehovsplagg: Ska man sticka eller köpa?

#60: Så går ett år ifrån vårt liv  

Vi gör något slags sammanfattning av stickåret 2016 - utmaningar, arga skåp, framgångar, och lite allt möjligt gött.

#59: Alla är vi garn i början  

Nybörjarpodd! Vi försöker bjuda på något slags litet startpaket med tips och tankar för den som precis börjat sticka - eller kanske är gammal i gamet men tänker att det alltid finns saker att lära sig.

#58: Kompispodd med Marthe och Marthe!  

Vi tryckte in oss i en liten liten liten garderob på ett bibliotek tillsammans med Marthe och Marthe från podden med samma namn, och pratade om Norge och Sverige - och smidde stora planer.

#57: Live om nationer och traditioner  

Vi poddar live på Oslo Strikkefestival och frågar oss: Vad betyder egentligen svenska eller nordiska mönster? Vi funderar på idén om en nationell identitet eller estetik, och vad det säger om världen och alltet.

Bonus: Syfestivalen 2016!  

Vi spelade in live vid ett bord på Sy- och hantverksmässan! Det var ganska surrigt och Julias hjärna la av ungefär halvvägs så det blev lite kortare än vi hade tänkt, men vi pratar mässa och mobil stickning. Tack till er som kom och hängde med oss, och alla som kom förbi och sa hej under mässan!

#56: Lotta på Bråkmakargatan och Prinsessan på garnet  

Alla dessa barn och alla dessa koftor som killar och sticks. Vad ska man egentligen göra med dem?

Bokmässan 2016  

Julia och Amanda var på bokmässan och pratade med Erika Åberg, som skrivit boken Sticka vantar, sockor och lite till, och gänget Slöjdlustar som bland annat gett ut en kalender på tema "slöjdhyfs".

#55: Trippelsockor och fäshåån  

Vi diskuterar Annans trippelsockemålgång, samt när det vandrar stickat på catwalken. Och att vi kanske ses på Bokmässan!

#54: Löskragar och jultröjor  

Julia och Amanda funderar på hundratals olika möjliga varianter av löskragar och planerar julens outfits, samt pratar lite om Syfestivalen i Göteborg.

#53: Text, träsk och trikå  

Vi gör reklam för Julias bok, berättar om att färga mossa med annan mossa, och pratar om att sy kläder.

#52: 'Cause a winner don't quit on themselves  

Vi spelar in på länk och pratar om när man egentligen ska ge upp på projekt. Fel garn, fel färg, fel storlek, fel fel fel bara.

#51: Stickproblem och sticksproblem  

Vi pratar om garner som killar och sticks, och om hur man egentligen ska välja stickor. Detta kan vara avsnittet som delar lyssnarna i två (eller flera) läger.

#50: It takes two!  

Vi spelar in live på vårt tvåårskalas på Stockholms Läns Museum och pratar minnen, svarar på era frågor, och låtsas inte om att vi fick testa att spinna eget garn. Grattis till Cecilia Ahlström som vann boken The Modern Natural Dyer. Glöm inte att vi tävlar ut en härva specialfärgat garn från Limmodesign!

#49: Knäppa knäppt  

Hur håller man bäst ihop sina koftor? Och vill vi provsmaka alla garner eller hålla oss bara till det vi känner till och gillar? -- Glöm inte att vi har födelsedagskalas den 21 maj!

0:00/0:00
Video player is in betaClose