Rekommandert

Rekommandert

Norway

Postbetjenten forsøker å bli hakket mindre dum, ved å snakke litt for lenge om utvalgte tema. Den siste mandagen i måneden på Postkontoret. Tøyen. Oslo.

Episodes

Kannibalisme, vibratorer og ekstremisme  

Ja, hva skal en si til månedens tema? Gjesten, Kristian Bjørkelo, drømmer å fordype seg i det ene (kannibalisme), fascineres av det andre (vibratorer) og er ekspert på det tredje (har skrevet en bok om ekstremisme). Kristian er en norsk folklorist og skribent som har blitt ønsket som gjest til Rekommandert av flere av stamgjestene på Postkontoret. Etter en kjapp prat på telefonen der vi ikke klarte å bestemme oss for hvilket av disse 3 temaene som var det gøyeste fant vi ut at vi like gjerne tar for oss alle 3. Tusen ting å snakke om. Ekstremisme: Blir det verre? Blir det bedre? Er det litt som puberteten, en fase vi bare må gjennom? Vibratorer: Hva er den første vi vet om? Hvordan så den ut? Hvem begynte denne herligheten? Kannibalisme: Hvor utbredt er det? Hvorfor er det så spennende? Hvorfor føles det så åpenbart galt? Dette blir en festaften!

Digresjoner - tur/retur Mars  

Tesla-gründer Elon Musk mener at vi nå er mye nærmere å kunne bosette oss på andre planeter enn tidligere. Ikke bare tror han det vil skje i vår levetid. Han tror at vi burde kunne være etablert på Mars i god tid før 2030. Det høres for meg helt urimelig ut, så jeg spurte forfatter og astrofysiker Eirik Newth om han var like optimistisk. Svaret kom kontant; «Jeg tror ikke det vil skje, planer går aldri så glatt som Musk forutsetter her, og minst av alt i romfarten (hans selskap SpaceX opplevde nettopp en raketteksplosjon som fort kan sette dem måneder tilbake). Men før 2040? Helt klart.» 2040 fremstår for meg nøyaktig like urealistisk som 2030, så dette må vi finne ut av. Eirik Newth har et av de raskeste og gøyeste hodene jeg vet om. Triviamaskinen fra Rykkin er et av disse underlige dyrene som det er umulig å ha en kjedelig samtale med, så planen for denne kvelden er å FORSØKE å snakke om Elon Musks planer om å plante menneskeheten på Mars. Realiteten er at praten garantert kommer til å skli ut. Hvor den ender må gudene vite, men at det blir gøy er jeg sikker på.

Folket vs. Mafiaen  

De fleste av oss har sett Gudfaren og Mafiabrødre, og mange har til og med sett den italienske mafiagodbiten Gomorrah. Så vi vet noenlunde hvordan mafia fremstilles på film, enten det er glamorøst eller rufsete. Men det vi altfor sjelden hører om, er Mannen I Gaten, han og hun som har fått nok av krim og narkohandel og bombeeksplosjoner mot butikken i nabolaget. Det må vi gjøre noe med, så mafiaekspert Per Kristian Aale kommer til Rekommandert for å fortelle om De Modige. Vanlige folk som risikerer livet for å stoppe mordere, knivstikkere og brannstiftere fra ’Ndrangheta og Camorra - de nådeløse og fryktede mafiagrenene i Calabria og Napoli. Asbjørn Slettemark er vikar for Kris denne gangen.

Den Gamle Steinkofferten  

Fra jeg var sju til tretten var samlemanien min på sitt mest intense. Frimerker, mynter, teposemerker, vinetiketter, Donaldblader, fruktklistemerker, alt skulle samles på. Ingen av samlingene inneholdt noe av verdi. Èn samling derimot innbilte jeg meg at skilte seg ut. Steinsamlinga. Jeg var ikke en gutt som dro ut i verden med hakke og fant ting sjøl, såpass selvinnsikt hadde jeg. Neida, her var det messer og mineralbutikker som gjaldt. Jeg kjøpte samlinga. Sten forsten. Ting som allerede hadde en navnebetegnelse og en verdi. Men var jeg god? Lå det en liten smart investor og lurte inni meg? Gjorde jeg noen gode geologiske valg for snart 35 år siden som er verdt noe i dag? Kofferten med stein har ikke vært åpnet siden 80-tallet og har blitt overlevert geolog Rune Selbekk, førsteamanuensis og kurator innen mineralogi ved Naturhistorisk Museum, som skal gjennomgå funnene fra scena på Postkontoret. Om innkjøpene i barneårene muligens ikke hadde noen pengeverdi, så har steinene allikevel en historie å fortelle.

Det usynlige universet  

Denne gangen dreier det seg om mørk materie og mørk energi på Postkontoret. Eller som Jostein Riiser Kristiansen sier det «de 95 prosentene av universet de fleste atronomer idag mener er usynlig». Det er mannen selv som er gjest denne kvelden og tittelen på aftenen er da også direkte stjålet fra gjestens egne bok om emnet. Et ørlite søk på google og man vil se at Jostein ble kåret til studentenes favorittforeleser i 2014, så her skulle vi i alle henseender være i trygge hender.

Bier og humler  

Anders Nielsen er er ekspert på bier og humler, og i denne episoden av Rekommandert skal vi diskutere alt fra livsløp, nytteverdi og spådd død, til rekorder og generell idioti. Målet er å gjøre dere et ørlite knepp smartere, samtidig som vi tvangsforer dere med så mye fun facts og fjas at dere kan forlate Postkontoret som triviaplagere i ethvert middagsselskap de neste 5 årene. Er bier og humler forresten de ENESTE insektene som er sånn nogenlunde søte? Vi mener og tror det. Det er derfor vi vier dem en helaften.

Er det for seint å skjønne noe vanskelig?  

Det er i år 100 år siden Einstein kom opp med sin generelle relativitetsteori, og i den anledning skrus lista til på denne femte Rekommanderten. Postbetjenten (vertskapet) kan ingenting om relativitetsteorien, og har heller aldri orket å forsøke seg på å forstå den. Strengt tatt vet han ikke engang hva den forsøker å forklare. Dette skal det nå gjøres noe med. Mandag 27.juni åpner vi dørene på Postkontoret for alle som har tenkt som postbetjenten (at dette orker vi rett og slett bare ikke prøve oss på) og gjør et helhjertet forsøk på å skjønne grunnprinsippene. Postbetjenten (Schau) er såpass gammel nå at han ikke kommer til å late som han forstår noe han ikke forstår, så vanskelig ord og akademiske spissfindigheter vil bli slått ned på. Teorien ble for øvrig først publisert i «Annalen der Physik». Hehehe, annalen….

Penis; Evolusjonens Favorittleketøy  

Gunnar Mikalsen Kvifte lærer oss absolutt alt vi vil vite om den evolusjonære penisen.

Konspirasjonsteorier  

Bedre å vite alt om noe, enn noe om alt. Jon Færseth, forfatter av boken KonspiraNorge gjester Rekommandert.

Oslotrikken  

En samtale om Oslotrikken med Johnny Vaaga og Ove Tønnesen

Hvorfor bananen er bøyd.  

Postbetjenten forsøker å bli hakket mindre dum, ved å snakke litt for lenge om utvalgte tema. Den siste mandagen i måneden på Postkontoret. Tøyen. Oslo.

0:00/0:00
Video player is in betaClose