Retorikiska podden

Retorikiska podden

Sweden

För ord är makt och ord förför.

Episodes

Om digital kommunikation med Emma Reimfelt Livrustkammaren  

Det här med digital kommunikation på Livrustkammaren ... Om du någonsin funderat på huruvida det är möjligt eller lämpligt för en svensk myndighet att använda humor som inkastare behöver du inte leta vidare. Svaret är ja. Idag gästas retorikiska podden av Livrustkammarens Emma Reimfelt. Och ja, det är Livrustkammaren som är roligast på Facebook. Så här kan det se ut:

Men hur kommer det sig att de vågade? Vem är det som kommer på allt det roliga? Och varför har Livrustkammaren valt denna tonalitet? Detta och betydligt mer får du svar på i dagens avsnitt av #retpod. Själv har jag fortsatt att tänka på det här med ett varumärke och befintlig internkultur. För det är där allt börjar.

(Det blev naturligtvis prat om mer än facebooksidan. Vi pratade även om Skoklosters slotts vansinnigt vackra instagramkonto, om Hallwylska museets förflyttning till en annan värld och om Livrustkammarens digitala samlingar med bland annat det öppna bildarkivet. (Ja, du läste rätt. Varsågod.))

Detta är årets första avsnitt av retorikiska podden. Detta är även det första avsnittet som är sponsrat. Jag har inlett ett samarbete med Teknologisk Institut som skapar utbildningar och konferenser i diverse branscher. För dig som läser detta är kanske inriktningen på kommunikation och marknadsföring mest intressant.

Nu i slutet av januari (24-25) hålls konferensen Sociala medier i offentlig verksamhet. I mitten av mars (14-15) är det dags för Platsmarknadsföring och i slutet av samma månad (21-22 mars) går Kommunikatörsdagarna av stapeln. Och om du kommer ihåg att uppge retorikiska podden vid anmälan får du tio procents rabatt ...

Uppmuntrar Camilla Eriksson, retorikiskan

Oavsett härskarnas betydelse för påverkan - ord är makt och ord förför. Alltid. Och om jag vore du skulle jag se till att följa Retorikiska i sociala medier för att säkerställa att jag inte missar något.

Inlägget Om digital kommunikation med Emma Reimfelt Livrustkammaren dök först upp på Retorikiska.

Om Maktens språk med Camilla Eriksson.  

Tisdagen den 20 september var det dags för årets upplaga av Maktens språk. Denna konferens drivs av Washingtonseminariet tillsammans med Hill+Knowlton och Sveriges Kommunikatörer här i Sverige.

Förra årets toppnamn var Jon Favreau (Barack Obamas tidigare talskrivare) och Adam Price, som skrivit och producerat en av mina favoritserier - danska Borgen. I år lockades vi främst med Jennifer Higgins (HBTQ-aktivist), Alex Conant (Marco Rubios kommunikationschef) och Roger Fisk (Obamas kampanjstrateg både 2008 och 2012).

Med på Maktens språk var även undertecknad. Temat för i år var engagemang och mitt tal handlade om hur man når engagemang utifrån ett retoriskt och semiotiskt perspektiv. Jag utgick från David Cameron och Bremain samt Nigel Farage och Brexit för att sedan vandra över havet till det pågående amerikanska presidentvalet med korta tankar om Hillary Clinton och Donald Trump för att slutligen landa i arketypiska positioneringsstrategier. På bilden bakom mig ser du Carl G. Jung och Joseph Campbell ... Här kommer en inspelning av vad jag hade att säga i ämnet. Jag hoppas du finner det intressant.

Oavsett arketypernas betydelse för påverkan - ord är makt och ord förför. Alltid. Och om jag vore du skulle jag se till att följa Retorikiska i sociala medier för att säkerställa att jag inte missar något.

Peppar Camilla Eriksson, retorikiskan

Inlägget Om Maktens språk med Camilla Eriksson. dök först upp på Retorikiska.

Om digital kommunikation med Garbergs Sedir Ajeenah och William Löthman.  

I veckans avsnitt gästas Retorikiska podden #retpod av copywritern Sedir Ajeenah och AD:n William Löthman från Garbergs (reklambyrå). Båda är prisade reklamare som arbetar med digitala uttryck. Vi inledde med deras idéprocess för att sedan spåra vidare till spridning m.m.

Ett av projekten vi talade om var BRIS Abused Emojis som inte bara har fått internationell spridning modell gigantisk utan även gjort skillnad, så där på riktigt, i många barns liv. Om jag var du skulle jag ladda ned dem omedelbart genast. Här kan du läsa mer om dessa Abused Emojis.

Ett annat var First Person Lover där Garbergs vis Ajeenah och Löthman skapade ett spel som driver med våldskulturen i ett av världens mest våldsamma spel för att driva försäljning av Björn Borgs nya kollektion. Behöver jag säga att PewDiePie snappade upp det?

Och slutligen men inte slutgiltigt var Los Santos Pride för Stockholm Pridefestival ett av de stora samtalsämnena i veckans avsnitt av Retorikiska podden. En mod är ett tillägg som kan skapas av externa kodare och sedan laddas ned till befintligt spel. Så medan du kör runt som en galning i GTA kan Los Santos Pride pågå längs med huvudgatorna. Tack och lov är koden stängd så att det är omöjligt att köra över deltagarna ... (På temat signaler sänder signaler som sänder signaler.)

Nyfiken på Sedir Ajeenah? Kolla in Ajeenahs sajt eller hans LinkedIn. Naturligtvis har även William Löthman egen sajt och LinkedIn. Och vill du se vilka han har koll på för att hålla sig ajour med trender kollar du in Willes twitterkonto.

Oavsett reklamens betydelse för påverkan - ord är makt och ord förför. Alltid. Och om jag vore du skulle jag se till att följa Retorikiska i sociala medier för att säkerställa att jag inte missar något.

Peppar Camilla Eriksson, retorikiskan

Inlägget Om digital kommunikation med Garbergs Sedir Ajeenah och William Löthman. dök först upp på Retorikiska.

Om ljud med Martin Ljungdahl från Soundmark i Retorikiska podden.  

Jag kan tänka mig att du är en sådan som vet precis vilken slags musik du vill lyssna på när du är deppig, glad, sprudlande eller vill sätta en mysig stämning. Och kan inte du kan Spotify. Varför? Jo, för att vi reagerar inte bara på musik utan på ljud på ett specifikt och generaliserande sätt.

Det här är naturligtvis något som reklambranschen insett för länge sedan. Ljudet i en reklamfilm är en del som sätter helheten. När du går in i en medveten butik kommer du att mötas av ljud, oftast musik men inte alltid, som är specialdesignad för att du ska trivas, stanna längre och köpa mer.

Manipulativt? Javisst. Och det är så vi fungerar.

Martin Ljungdahl är forskaren och ljudkonsulten som kan skapa ljud som får dig att känna på ett specifikt sätt. Det har flera stora varumärken redan noterat. Vi har ljud överallt. Om du fokuserar kan du säkert höra hur en Mac låter när den startar. Eller hur trafikljusens knatter skiljer sig från rött till grönt. Ljudet din dammsugare gör eller hur din bil låter är inte heller en slump. Och det kan vara Martin som har skapat det. Vill du komma i kontakt med honom nås han via Soundmark.

Om ljuds påverkan på känslor och andra aspekter av hur vi påverkas av ljud pratar vi om i dagens avsnitt av Retorikiska podden #retpod.

Oavsett ljudets betydelse för påverkan, ord är makt och ord förför. Alltid. Och om jag vore du skulle jag se till att följa Retorikiska i sociala medier för att säkerställa att jag inte missar något.

     

Peppar Camilla Eriksson, retorikiskan

Inlägget Om ljud med Martin Ljungdahl från Soundmark i Retorikiska podden. dök först upp på Retorikiska.

Om manipulation och rikspolischef Dan Eliasson i Retorikiska podden.  

Det hela började med rikspolischefens krönika i Svensk Polis, polisens egna tidning. Eliassons ord ledde till att polis efter polis uttryckte sin missnöjdhet i sociala medier. Ekot snappade upp detta och intervjuade Polisförbundets första vice ordförande Anna Nellberg Dennis som sedan följdes  upp med en längre intervju av Dan Eliasson i Studio Ett.

Det är där jag kommer in. Jag tyckte det var så intressant att lyssna på manipulationsteknik efter härskarteknik efter maktteknik som flödade ur rikspolischefens mun att jag skrev ett inlägg där jag dekonstrerade några av teknikerna han använde. Jag kallade det Hur du manipulerar som rikspolischef Dan Eliasson. När jag skriver detta har fler läst detta inlägg än det finns poliser i Sverige. (21 716, bip.) Innan räkneverket valde att ge upp igår kväll stod det på 3551 delningar på fb. (Om det är någon av er som läser detta som har förslag på hur jag kan återfå informationen ber jag dig omgående kontakta mig. Det känns, som ni förstår, rätt snöpligt för en statistiknörd att bli av med statistiken.)

Det skrivna ordet må vara starkt, men ibland är det talade tyngre. Jag har därför kontaktat ansvarig utgivare Olle Zachrison på Studio Ett och bett att få använda några citat från deras program i ett specialavsnitt för Retorikiska podden #retpod vilket han godkände. Tack igen Zachrison för att jag via citaträtten fick ta del av ert material.

Detta avsnitt innehåller således min retoriska och semiotiska analys av rikspolischef Dan Eliassons framträdande i Studio Ett.

För att ytterligare underbygga min argumentation har jag bett en annan röst vara med i dagens avsnitt av #retpod. Tack Sophia Willander, ordförande för Polisförbundet i Region Syd för att du ville dela med dig av din bild av svensk polis verklighet.

Som du lyssnare säkert redan förstått kontrasterar den rikspolischefens.

Hela Dan Eliassons krönika "Vi klarade även denna sommar" kan du läsa här hos Svensk Polis.
Hela intervjun i Studio Ett kan du lyssna på här hos Sveriges Radio.

Vill du veta mer om hur poliser ser på sin arbetssituation rekommenderar jag Retorikiska podden med Anna Nellberg Dennis, Polisförbundets första vice ordförande, där hon lägger ut orden lite mer.  Och vill du lära dig mer om hur manipulationstekniker ser ut och hur du neutraliserar dem kan du läsa Härskarteknikskolan.

Ord är makt och ord förför. Alltid. Och om jag vore du skulle jag se till att följa Retorikiska i sociala medier för att säkra att du inte missar något.

     

Peppar Camilla Eriksson, retorikiskan

Inlägget Om manipulation och rikspolischef Dan Eliasson i Retorikiska podden. dök först upp på Retorikiska.

Om Vänsterpartiets tal med Anders Wallner.  

Varje morgon under Almedalsveckan gästas Retorikiska podden av olika personer som tillsammans med undertecknad analyserar gårdagens tal. Utom i fredags, för då höll jag seminariet "Hur talar makten" som Makthavare har valt ut som hetaste seminariet i Almedalen i kommunikation (!). Klickar du på länken ovan kan du lyssna och se om jag uppfyller hajpen ...

Idag analyserades vänsterpartisten Jonas Sjöstedts tal tillsammans med Anders Wallner, tidigare partisekreterare i Miljöpartiet.

Jag har även skrivit ut min retoriska och semiotiska analys av partiledartalet. Och vill du läsa talet i sin helhet kan du göra det hos Vänsterpartiet.

Analyserar Camilla Eriksson, Retorikiska

Var den här podden intressant? Följ Retorikiska i sociala medier så minskar du risken att missa något.
    

Inlägget Om Vänsterpartiets tal med Anders Wallner. dök först upp på Retorikiska.

Om Moderaternas tal med Mikaela Valtersson.  

Varje morgon under Almedalsveckan gästas Retorikiska podden av olika personer som tillsammans med undertecknad analyserar gårdagens tal. Utom i fredags, för då höll jag seminariet "Hur talar makten" som Makthavare har valt ut som hetaste seminariet i Almedalen i kommunikation (!). Klickar du på länken ovan kan du lyssna och se om jag uppfyller hajpen ...

Idag analyserades moderaten Anna Kinberg Batras tal tillsammans med Mikaela Valtersson, vice VD Kunskapsskolan som i våras avgick från posten som ordförande i Friskolornas Riksförbund och tidigare var topp-politiker inom Miljöpartiet.

Jag har även skrivit ut min retoriska och semiotiska analys av partiledartalet. Och vill du läsa talet i sin helhet kan du göra det hos Moderaterna.

Analyserar Camilla Eriksson, Retorikiska

Var den här podden intressant? Följ Retorikiska i sociala medier så minskar du risken att missa något.
    

Inlägget Om Moderaternas tal med Mikaela Valtersson. dök först upp på Retorikiska.

Om Miljöpartiets tal med Maggie Strömberg, Ekot.  

Varje morgon under Almedalsveckan gästas Retorikiska podden av olika personer som tillsammans med undertecknad analyserar gårdagens tal. Utom i fredags, för då höll jag seminariet "Hur talar makten" som Makthavare har valt ut som hetaste seminariet i Almedalen i kommunikation (!). Klickar du på länken ovan kan du lyssna och se om jag uppfyller hajpen ...

Idag analyserades miljöpartisten Isabella Lövins debuttal tillsammans med Maggie Strömberg, journalist på Ekot och författare till boken "Vi blev som dom andra. Miljöpartiets väg till makten." (Otroligt välskriven. Rekommenderas varmt.)

Jag har även skrivit ut min retoriska och semiotiska analys av partiledartalet. Och vill du läsa talet i sin helhet kan du göra det hos Miljöpartiet.

Analyserar Camilla Eriksson, Retorikiska

Var den här podden intressant? Följ Retorikiska i sociala medier så minskar du risken att missa något.
    

Inlägget Om Miljöpartiets tal med Maggie Strömberg, Ekot. dök först upp på Retorikiska.

Hur talar makten? En dekonstruktion av Almedalstal.  

Här kommer poddversionen av dagens almedalsseminarium "Hur talar makten" som Makthavare har valt ut som hetaste seminariet i Almedalen i kommunikation (!). Det trendade också på första plats i Almedalsguiden (!).

Under detta seminarium gick jag igenom hur Jan Björklund (Liberalerna), Annie Lööf (Centerpartiet), Stefan Löfven (Socialdemokraterna) och Ebba Busch Thor (Kristdemokraterna) argumenterade och formulerade sig så att du ska låta dig övertygas. Det kan hända att det slank med en och annan övrig kommentar med. Här kan du lyssna på resultatet och se om jag levde upp till hypen ...

Knattrar Camilla Eriksson, Retorikiska.

Uppdatering. I podden framgår det inte att frågorna ställs av publiken och att jag sedan upprepar frågan så att alla i publiken både på plats och senare via podden hör dem. Tiden däremellan har jag klippt bort då det i poddversionen bara blir tyst. Och talurvalet är baserat på att mitt seminarium "Hur talar makten?" hölls på fredagsmorgonen i Almedalen. De fyra första talen av årets almedalsvecka var således de tal jag hann analysera och dekonstruera innan det var dags att äntra scenen. Dessutom vill jag understryka att flera av mina kommentarer var till för att manipulera publiken att bilda vissa åsikter om det jag sa. Dessvärre var det ingen som kommenterade på dem i slutet så jag glömde bort att synliggöra dem innan jag avrundade. Jobbar man med påverkan gör man ... Nu vet du.

Var den här podden intressant? Följ Retorikiska i sociala medier så minskar du risken att missa något.
    

Inlägget Hur talar makten? En dekonstruktion av Almedalstal. dök först upp på Retorikiska.

Om Kristdemokraterna med Anna Nellberg Dennis, Polisförbundet.  

Varje morgon under Almedalsveckan gästas Retorikiska podden av olika personer som tillsammans med undertecknad analyserar gårdagens tal. Utom på fredag, för då håller jag seminariet "Hur talar makten" som Makthavare har valt ut som hetaste seminariet i Almedalen i kommunikation (!) (kommer som retpodavsnitt senare under dagen) och sedan sitter jag i juryarbete för Årets Digitala Kommunikatör i Almedalen 2016.

Idag analyserades kristdemokraten Ebba Busch Thors tal tillsammans med Anna Nellberg Dennis, förste vice ordförande i Polisförbundet och tidigare ordförande i Eurocop.

Jag har även skrivit ut min retoriska och semiotiska analys av partiledartalet. Vill du läsa talet i sin helhet kan du göra det hos kristdemokraterna. Och här kan du läsa min analys av Busch Thors tal i Almedalen 2015.

Analyserar Camilla Eriksson, Retorikiska

Var den här podden intressant? Följ Retorikiska i sociala medier så minskar du risken att missa något.
    

Inlägget Om Kristdemokraterna med Anna Nellberg Dennis, Polisförbundet. dök först upp på Retorikiska.

Om Löfvens tal med Günther Mårder.  

Varje morgon under Almedalsveckan gästas Retorikiska podden av olika personer som tillsammans med undertecknad analyserar gårdagens tal. Utom på fredag, för då håller jag seminariet "Hur talar makten" som Makthavare har valt ut som hetaste seminariet i Almedalen i kommunikation (!) och sedan sitter jag i juryarbete för Årets Digitala Kommunikatör i Almedalen 2016.

Idag var det socialdemokraten tillika statsministern Stefan Löfvens tal som analyserades tillsammans med Günther Mårder VD på Företagarna.

Jag har även skrivit ut min retoriska och semiotiska analys av partiledartalet. Vill du läsa talet i sin helhet kan du göra det hos socialdemokraterna. Och här kan du läsa min analys av Löfvens tal i Almedalen 2015.

Analyserar Camilla Eriksson, Retorikiska

Var den här podden intressant? Följ Retorikiska i sociala medier så minskar du risken att missa något.
    

Inlägget Om Löfvens tal med Günther Mårder. dök först upp på Retorikiska.

Om amerikansk politik med Johan Ingerö.  

I dagens avsnitt av Retorikiska podden #retpod talar Johan Ingerö och undertecknad om amerikansk politik. Ingerö har nyligen publicerat en rapport i ämnet ”Vem ska va president” som finns nedladdningsbar...

Om tidsuppfattning i politiska tal med Milena Podolsak.  

Varför är spatiotemporal kognition dominant i socialpolitiska sammanhang? Eller, hur politiska tal realiserar sin argumentationskraft med hjälp av retoriska strategier som baseras på en viss uppfattning av kollektiv tid. Det är...

Om arketyper och varumärken med Mats Persson i Retorikiska podden  

Mats Persson har jobbat med arketypiska varumärken i över 25 år. Han är grundare till the Core Company som numera är en del av TNS Sifo och det är där som...

Om lobbying och politisk kommunikation med Jonas Morian i Retorikiska podden.  

Jonas Morian är en av grundarna till Makthavare och det är i den rollen som jag först stötte på honom. I Almedalen, så klart. Han har tidigare suttit som presschef på...

Om mentalisering med Jacqueline Joo i Retorikiska podden.  

Jacqueline Joo är journalisten som vidareutbildade sig och blev KBT-terapeut och specialist på sociala relationer. Hon har i dagarna kommit ut med sin första bok ”Din dolda sociala förmåga” som handlar...

Om digital PR med Karin Bäcklund i retpod  

Karin Bäcklund är digital strateg på Springtime idag. Mest känd är hon kanske som en av dem som startade och drev H12 i Almedalen (hos Almega) och som samlar branschen på...

Notified i Retorikiska podden om sociala medier.  

I höstens första avsnitt av Retorikiska podden samtalar jag med Kalle Mobeck och Adam Hjort från mediebevakningsföretaget Notified. Det blev snack om trender, vad som är viktigt att tänka på...

Debattsamtal i #retpod – om paneldebatternas existensberättigande.  

Tidigt i våras bad FKDV:s Björn Falkevik mig komma över på en varm kopp och diskutera det här med paneldebatter. Han var så less på att de oftast blir så...

Social kommunikation med Felicia Margineanu i #retpod.  

Felicia Margineanu var bara 17 år när hon samlade över 10 000 människor på Sergels torg, dagen efter riksdagsvalet 2010 för att protestera mot främlingsfientlighet och rasism i vårt samhälle....

0:00/0:00
Video player is in betaClose