Retssagen

Retssagen

Denmark

Radio24syv følger den største retssag i Danmark lige nu. Nemlig sagen hvor fire mænd er sigtet for at have bistået Omar El-Hussein i terrorangrebet mod Krudttønden og Synagogen i København, som fandt sted i januar 2015. Retsreporter Marie Louise Toksvig er med i retssalen, og giver dig i denne podcastserie alle de vigtige detaljer om sagen.

Episodes

Hvad vidnerne så, hørte og vidste  

Som anklagemyndigheden arbejder sig ned gennem listen af vidner, der skal bidrage til at overbevise retten om, at de fire mænd på anklagebænken skal dømmes for at medvirke til terror, kom det i den forgangne uge til at handle om ret meget andet, end hvorvidt de fire konkret og aktivt gjorde det muligt for Omar El-Hussein at dræbe en mand og såre to betjente ved synagogen natten til den 15. februar 2015.

Følg hele Retssagen på radio24syv.dk/retssagen

Retssagen 0

Man skal ikke bare kunne skille sig af med en besværlig dommer  

På pressepladserne blev der ikke spået gode odds for forsvarsadvokat Jesper Storm Thygesen, da han rejste sig for at argumentere for, at retsformanden måtte vige sit sæde, fordi hun undervejs i sagen om terror er blevet både offer, anmelder og vidne i en anden sag mod 'Mack' - den ældste af de fire mænd på anklagebænken.

Den store sag mod 'Mack' og de tre andre, som dommer Marianne Madsen er retsformand i, handler om terror og kan koste de fire mænd fængsel på livstid, hvis hun, de to andre dommere og nævningene finder dem skyldige. Den sag er endnu langt fra afgjort.

Følg hele Retssagen på radio24syv.dk/retssagen

Retssagen 0

En helt almindelig dag i ghettoen  

Ibo var glad, nærmest fjollet af lettelse, da Omar El-Hussein dukkede op på net-cafeen først på natten til den 15. februar. For ikke alene havde barndomskammeraten formået at holde sig på fri fod i et halvt døgn, efter at han havde skudt en mand på Østerbro - nu havde han været i skudveksling med politiet, fortalte han, og var sluppet uskadt fra det.

Læs også om Retssagen på radio24syv.dk/retssagen

Retssagen 0

Mack havde svar på det meste  

Læs om Retssagen på http://radio24syv.dk/retssagen

"Hvad er det, der er kriminelt her? Er det ulovligt at se på en skærm? Vis mig, hvornår jeg gør noget ulovligt? Hvor er det, jeg gør noget for at terrorisere Danmark?!"

Udbruddet kom på den syvende retsdag - efter timer og atter timers detaljeret gennemgang af endnu flere timers video-overvågning fra ghettoen på Nørrebro i København, optaget lørdag den 14. februar sidste år i timerne efter Omar El-Husseins drab ved Krudttønden og før han samme aften myrdede ved Synagogen.

Det var den ældste af de fire tiltalte, 'Mack', der endelig fik mulighed for at forsvare sig fra vidnestolen. Han er ligesom de andre anklaget for at have hjulpet Omar El-Hussein med at gennemføre angrebet på Synagogen.

Retssagen 0

Bobo  

Læs om Retssagen på radio24syv.dk/retssagen

26-årige Bobo brød sig ikke om, at Omar El-Hussein havde skudt en uskyldig mand ved Krudttønden. Men udover at fortælle Omar, at han var 'helt væk', følte han sig ikke kaldet til at begynde at opdrage på morderen. Omar El-Hussein var på sin side fåmælt som altid – han var ganske enkelt ikke typen, der gik og pralede af, hvad han havde gjort, forklarede Bobo, da efter en måneds pause igen skulle sidde i midten af den store retssal og svare på anklagerens spørgsmål om, hvad der skete på Nørrebro, den dag i februar sidste år, da Omar El-Hussein blev dobbeltmorder.


Retssagen 0

For os er det normalt, at nogen bliver skudt  

Læs også hele "Terror-sagens andet kapitel".

"Jeg er kriminel. Jeg er bandemedlem. For os er det normalt, at nogen bliver skudt".
Den brede 26-årige fyr i vidnestolen i Københavns Byret er udmærket klar over, at han taler til mennesker med ganske andre normer og liv end hans eget. Og han benytter effektivt sin taletid til at male billedet af sin verden for de nævninger, der skal afgøre hans skæbne.
For det, der bliver helt afgørende, når retten skal afgøre, om de fire tiltalte mænd er terrorister, er hvorfor.
I sagens anden uge forsøgte den tredje af de tiltalte at give sit svar på spørgsmålet, da han blev afhørt.

Læs også hele "Terror-sagens andet kapitel".

Retssagen 0

Kammerater eller terrorister?  

I Københavns Byret sidder fire mænd anklaget for at være medskyldige i terror: Drabet på Dan Uzan, der stod vagt ved en fest ved Synagogen i København og drabsforsøg mod de to betjente, der var på stedet, da Omar El-Hussein sidste år angreb med to pistoler.

Gennem de kommende måneder skal Byretten afgøre, om de fire mænd på anklagebænken var medskyldige i terror: Hjalp de Omar El-Hussein med at sprede mere død efter hans første drab ved debatarrangementet i Krudttønden på Østerbro?
Og var det terror?

Med video-overvågning fra lukkede rum og byens gader har politiet kortlagt Omar El-Husseins blodige færd den 14 februar sidste år. Nu gælder det de fire mænd fra Mjølnerparken. Hvad vidste de, hvad ville de og hvad gjorde den dag?
Retssagen er netop begyndt i en tætpakket sal. Vi var med fra første dag og følger sagen uge for uge, ind til nævningene skal afgøre sagen til efteråret.

Her er første kapitel i optrevlingen af terror-sagen, der rystede København.

Retssagen 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose