Ridpodden

Ridpodden

Sweden

En podd om hästar och ridning med Lisen Bratt Fredricson - en av Sveriges främsta hoppryttare. Lisen och producenten Ulrika Lindqvist diskuterar ridning och hästar på detaljnivå tillsammans med inbjudna gäster. Ansvarig utgivare: Lotta Mossberg

Episodes

Massage för hästar – med Pia Saxin  

Hur kan massage bidra i jakten på en mjuk och avslappnad häst? Hästterapeuten Pia Saxin berättar om sin filosofi och tipsar dig som själv vill testa hästmassage.

Ridpodden 0

Förbered dig för tävling - med Ancan Carlsson och Lisen  

Att putsa stövlarna inför tävling är viktigare än du tror, menar Lisen. Men hur länge ska man rida fram egentligen? A-tränaren Ancan Carlsson hjälper dig att prioritera rätt.

Ridpodden 0

Problemlösning med John Ricketts  

John Ricketts grundfilosofi är att få hästen att vända sig till dig när den blir rädd eller stressad, i stället för att sticka eller bli paralyserad. OBS avsnittet är på engelska.

Ridpodden 0

Hopputbilda unghästar - med Stephanie Holmén och Lisen Bratt Fredricson  

När är unghästen redo för nästa nivå? Hur undviker man överträning? Vi frågar Stephanie Holmén, beridare som sitter på tio olika hästar om dagen, och hennes chef: Lisen!

Ridpodden 0

Att rida följsamt - med Cornelia Rylén  

Hur fasen kan du sitta kvar och vara mjuk när hästen gör sådär? Det är en av de vanligaste reaktionerna när hoppryttaren Cornelia Rylén delar filmer från sina träningspass.

Ridpodden 0

Centrerad ridning med Lotta Månsson-Söderström  

Att rida centrerat handlar inte i första hand om att ändra på hur du rider. Det går snarare ut på att bli medveten om vad du gör - i detalj - och hur det påverkar hästen.

Ridpodden 0

Körning för nybörjare - med Maria Kallander  

Hur är det att köra in en häst från grunden? Vad är det viktigaste att tänka på när det gäller säkerheten? Kusken Maria Kallander kommer med sina bästa tips till dig som är sugen på att prova.  

Ridpodden 0

Ha häst utan prestationskrav - med Klara Forsström  

Att inte träna hästen mot ett visst mål, varför tycker vissa att det är provocerande? Klara Forsström slutade rida på sina hästar och nu "umgås" de mest i stället. Hör om resan hit i Ridpodden.

Ridpodden 0

Att satsa på ridningen - med Pether Markne och Lisen Bratt Fredricson  

Vad utmärker en ridtalang? Och vad innebär det egentligen att satsa på ridningen - vad krävs för att nå framgång?

Ridpodden 0

Ridskoleridning med Kristian von Krusenstierna  

Ridskoleryttare kan aldrig bli riktigt duktiga ryttare, påstås det ibland. Men det kan de visst, säger dressyrryttaren och ridinstruktören Kristian von Krusenstierna - det tar bara lite längre tid.

Ridpodden 0

Att driva hoppstall - med Lisen Bratt Fredricson (specialavsnitt)  

Lisen förklarar hur hon och Peder Fredricson har byggt upp sitt hoppstall. Vilka hästar platsar, vilka gör det inte och varför? Avsnittet är inspelat på Sweden International Horse Show 2016.

Ridpodden 0

Bli en bra hästmänniska - med Carl Hedin (specialavsnitt)  

Hur tänker dressyrryttaren Carl Hedin bli Sveriges bästa hästmänniska?Här förklarar han hur han ser på relationen till sina hästar. Avsnittet är inspelat på Sweden International Horse Show 2016.

Ridpodden 0

Klassisk ridkonst - eller den sanna ridkonsten?  

Det bränner till när Malin Hellstedt, som praktiserar klassisk ridkonst, diskuterar lösgjordhet och kontakt med Lisen Bratt Fredricson. Är det rätt eller fel att rida hästen lång och låg?

Ridpodden 0

Träning för ryttare med PT-Fia  

Blir man en bättre ryttare av att fysträna? Vilka övningar ger bättre sits? Sofia Sjöström Ståhl, även känd som PT-Fia, förklarar varför en bra start är att lära sig sitta på huk!

Ridpodden 0

Distansritt - med Annelie Eriksson  

Annelie Eriksson är en av Sveriges mest meriterade distansryttare. I Ridpodden berättar hon om vad som krävs för att bygga upp hästens kondition, och om sitt eget envetna arbete för att nå framgång.

Ridpodden 0

Distansritt - med Annelie Eriksson  

Annelie Eriksson är en av Sveriges mest meriterade distansryttare. I Ridpodden berättar hon om vad som krävs för att bygga upp hästens kondition, och om sitt eget envetna arbete för att nå framgång.  – Man behöver vara beredd att lägga många många timmar i sadeln på träning. Det tar flera år att träna upp en distanshäst till de längre distanserna, det är inget quick fix, säger Annelie Eriksson. Hon har flera SM-titlar i ryggen och har deltagit i ett otal internationella tävlingar, både i mästerskap för Sverige och som tävlingsryttare i ett italienskt team. Målmedveten träningHemma i Bjursås har hon både aktiva tävlingshästar och unghästar i träning, med ett upplägg som varierar mellan försäsong, tävlingssäsong och lågsäsong. Omgivningen är kuperad, vilket passar perfekt eftersom det blir en form av naturlig intervallträning för hästarna. Och vid hårda tempopass åker Annelie Eriksson till en preparerad bana i närheten för att rida 2x45 minuter galopp i ca 20 km/tim.– Det viktigaste av allt är att hästen jobbar avslappnat hela tiden, att den inte spänner sig. Distansritten måste vara en av de mest tidskrävande grenarna? – Den är extremt tidskrävande. Jag lägger mellan 1,5 och 3 timmar på varje pass, per häst.Hur stor del av tiden känns det värt det?– Den mesta tiden känns det värt det men ibland blir jag ganska trött, på hur de visar sporten i media. Det är så mycket fokus på olyckor, och när det går bra står det intenting.– Men jag tycker det är väldigt kul att tävla utomlands på hög nivå och att träffa alla ödmjuka ryttare som förstår hur mycket jobb som krävs. Producent: Ulrika Lindqvist

Ridpodden 0

Juridik vid hästköp - med Erika Erlandsson  

Ska man röntga hela hästen? Vad måste stå i kontraktet? Dags att reda ut några av de viktigaste juridiska frågorna vid hästköp.

Ridpodden 0

Hitta rätt häst - med Alexander Zetterman och Lisen Bratt Fredricson  

Hur sjutton ska man göra för att hitta rätt häst? Vad ska man tänka på när man provrider och hur vet man att man passar ihop?

Ridpodden 0

Paradressyr med Eva Lundqvist  

En junidag 2003 skulle Eva Lundqvist lasta hästen för att åka på hoppträning inför EM. I stället hamnade hon i koma. Hör om hennes väg tillbaka, med paradressyren som mål och draghjälp.

Ridpodden 0

Skaffa häst som nybörjare - med Carolina Gynning  

Plötsligt kom den - insikten om att hon ville ha egen häst! Hör Carolina Gynning berätta om halvblodet Cardo som "äter upp" hennes ångest, och om hur sjukt svårt det blir när man höjer hindrena 20 cm.

Ridpodden 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose