Roman Schatzin Maamme-kirja

Roman Schatzin Maamme-kirja

United States

Keskusteluohjelma, jossa suomalaisuutta, sen kehitystä ja tulevaisuutta pohditaan paitsi suomalaisesta myös eurooppalaisesta ja globaalista näkökulmasta. Veteraanimaahanmuuttaja ja tuore kaksoiskansalainen Roman Schatz tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti, provosoivan ennakkoluulottomasti ja ennen kaikkea kevyellä, saksalaisen humoristisella otteella. Keskustelukumppaneina on eri alojen yliasiantuntijoita ja muita kiinnostavia ihmisiä.

Episodes

Roman Schatzin Maamme-kirja: Mihin kirjallisuutta tarvitaan?: 24.10.2016 11.15  

Ennen vanhaan kirjallisuudella oli kansallista identiteettiä luova rooli. Maamme-kirja, Seitsemän veljestä, Tuntematon sotilas ja Juhannustanssit muokkasivat voimakkaaasti suomalsiten kuvaa omasta itsestään. Ilman keskeisiä kirjallisia teoksia suomalaista kulttuuria ei ehkä olisi olemassakaan. Mikä on suomalaisen kirjallisuuden rooli tänä päivänä? Vieläkö se luo meille kulttuurista tai jopa kansallista identiteettiä? Tarvitaanko sitä enää mihinkään? Roman Schatzin vieraina ovat kirjallisuustutkija ja kirjailija Markku Eskelinen ja muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Suomen uudet luokkarajat: 17.10.2016 11.15  

Vielä jokin aika sitten oli suosittu käsitys, että lähes koko Suomi on yhtä suurta keskiluokkaa. Mutta mikä on tilanne nyt, kun joukossamme kerrotaan syntyneen uusia voittajia ja uusia häviäjiä? Ketkä tällä hetkellä ovat hyväosaisinta yläluokkaa, ketkä vakaata keskiluokkaa ja ketkä kurjistuvaa alaluokkaa? Entä missä luuraa ennen niin näkyvä työväenluokka? Vai ovatko yhteiskuntaluokat nykyään jotain ihan muuta? Suomen uusia luokkarajoja ja niiden merkityksiä Roman Schatzin kanssa luotaavat työmies-näytelmäkirjailija Mika Ripatti ja kansanedustaja Elina Lepomäki.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Suomen aateliset: 10.10.2016 11.20  

Suomessa ei ole virallisia aatelisia tai aatelistoa eikä meillä enää anneta aatelisarvoja. Mutta aateliston perinnettä pitävät edelleen yllä yksityiset henkilöt ja suvut sekä Suomen Aatelisliitto. Keitä ovat nykyajan aateliset, mitä he tekevät ja ovatko he vielä jollain tavalla etuoikeutettuja? Roman Schatzin vieraina ovat yhteiskuntahistorioitsija Marja Vuorinen ja Ritaritalon genealogi Johanna Aminoff-Winberg.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Metsästyksen kansallisia erikoisuuksia: 03.10.2016 11.15  

Suomessa on noin 300 000 metsästäjää. Meillä on väkilukuun suhteutettuna enemmän metsästäjiä kuin missään muussa Euroopan maassa. Miksi suomalaiset ovat metsästäjäkansaa? Millainen on metsästyksen tulevaisuus? Onko suomalainen metsästys ekologisesti ja eettisesti kestävällä pohjalla? Vieraina ovat toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä ja metsästysseura  Akkainjahdin  jäsen Marja-Leena Sankari.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Velkainen Suomi: 26.09.2016 11.20  

Suomella on valtion velkaa niin paljon että jokaisen kansalaisen osalle siitä tulee vähän alle 18 000 euroa. Lisäksi kuntien ottamaa velkaa on keskimäärin vajaat 3000 euroa asukasta kohti. Lähes kaikilla aikuisilla on myös asuntolainaa, opintolainaa, pikavippejä tai jokin muuta yksityistä velkaa. Onko velkaantuminen pahasta vai hyvästä? Voiko talousjärjestelmämme romahtaa velkojen takia? Pitääkö velasta olla huolissaan? Roman Schatzin vieraina ovat Taloustieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Timo Tyrväinen ja kirjailija Jera Hänninen.

Roman Schatzin Maamme-kirja: 19.09.2016 12.15  

Ohjelma tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti ja ennakkoluulottomasti saksalaisen humoristisella otteella.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Totuuden jälkeinen aika: 12.09.2016 12.25  

Ohjelma tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti ja ennakkoluulottomasti saksalaisen humoristisella otteella.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Onko tupakointi katoavaa kansanperinnettä?: 05.09.2016 12.15  

Ohjelma tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti ja ennakkoluulottomasti saksalaisen humoristisella otteella.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Tuntematon sotilas Mannerheim: 29.08.2016 11.20  

Ohjelma tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti ja ennakkoluulottomasti saksalaisen humoristisella otteella.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Suomi ja Turkki: 22.08.2016 11.15  

Ohjelma tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti ja ennakkoluulottomasti saksalaisen humoristisella otteella.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Miten voi olympia-aate?: 15.08.2016 11.15  

Ohjelma tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti ja ennakkoluulottomasti saksalaisen humoristisella otteella.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Onko maailma tulossa hulluksi?: 08.08.2016 12.15  

Ohjelma tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti ja ennakkoluulottomasti saksalaisen humoristisella otteella.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Suomi ja Saksa: 01.08.2016 12.15  

Monet tekijät ovat yhdistäneet Saksaa ja Suomea ennen ja nyt. Hansa-liitto, luterilaisuus, aseveljeys, usko Euroopan integraatioon ja kurinalainen talouspolitiikka. Mutta millaiset ovat Suomen ja Saksan suhteet tänä päivänä? Kulkevatko nämä maat edelleen rinnakkain kansainvälisessä politiikassa tai taloudessa? Roman Schatzin vieraina ovat toimittaja Heikki Aittokoski ja Saksan suurlähetystön lehdistöyksikön päällikkö Joachim Bussian.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Häpeääkö suomalainen älymystö itseään?: 25.07.2016 11.15  

Roman Schatz kysyy tänään että millainen on Suomen älymystö tänä päivänä. Rohkeneeko kukaan enää tunnustaa kuuluvansa älymystöön? Uskaltavatko älykkäät ja sivistyneet ihmiset tuoda ajatuksensa rohkeasti julkiseen keskusteluun tänä trollauksen, julkisen ivan ja uhkailun aikana? Ja keitä älymystöön oikein kuuluu? Roman Schatzin vieraina ovat elokuvatutkimuksen professori Anu Koivunen ja teoreettisen fysiikan professori Kari Enqvist.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Tuomari jo ennen tutkintoa: 18.07.2016 11.00  

Tuomari Nurmio. Hannu Nurmio. Hande. Dumari. Nelisenkymmentä vuotta kestäneen uransa aikana useita musiikillisia tyylejä läpikäyneellä Nurmiolla on monta kutsumanimeä. Vaikka Nurmion tausta on 70-luvun vasemmistoradikalismissa ja työväenliikkeessä, hän myöntää uransa alussa suhtautuneensa menestykseen snobistisesti. Nyttemmin hän arvostaa sitä, että diggareita löytyy kaikista yhteiskuntakerroksista. Keikoilla käy edelleen myös nuoria ihmisiä. Tämäkin on arvokasta, koska se todistaa, että on taiteilijana kyennyt ylittämään rajoja. Musiikin tekemisen ohella Nurmio on viime vuosina huomannut pohtivansa Suomen brändiä. Metsäläisyys ja kreisihuumori ovat hänen mielestään tärkeä osa suomalaisuutta. Niitä pitäisi viljellä enemmän. Mutta ennen kaikkea Kalevala on Suomen identiteetin kannalta aivan liian suppeasti hyödynnetty. Nurmio onkin esittänyt ajatuksen, että vuosi 2020 voisi olla Kalevala-teemavuosi.

Keskiajan heinäkuun Roman Schatzin Maamme-kirja: Loppuiko Suomen keskiaika Agricolaan?: 11.07.2016 11.00  

Kuinka paljon Mikael Agricola ja uskonpuhdistus muuttivat suomalaisten elämää ja arkea? Missä määrin keskikaikaiset tavat ja traditiot elivät syrjäisessä ja vähäväkisessä Suomessa vielä keskijaan jälkeen? Kuinka merkittävä uudistaja Agricola Suomen kulttuurille oikein oli? Näitä kysymyksiä pohditaan nyt Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat Helsingin yliopiston yleisen kirkkohistorian emeritusprofessori Simo Heininen ja historian professori Henrik Meinander.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Keskiajan heinäkuun Roman Schatzin Maamme-kirja. Olut tuo terveisiä keskiajalta: 04.07.2016 08.45  

Olut oli jo keskiajan Suomessa tärkeä aine. Se oli samanaikaisesti ruoka, juoma ja lääke. Olutta joi sekä rahvas että sotaväki ja myös kirkonmiehet. Roman Schatzin Maamme-kirjassa syvennytään nyt sekä suomalaisen että keskieurooppalaisen olutkulttuurin juuriin. Vieraina ovat tuoteaktivointipäällikkö Anikó Lehtinen ja tietokirjalija Juha Tahvanainen.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Suomalaiset SS-miehet: 27.06.2016 11.00  

Toisen maailmansodan aikana Saksan SS-joukoissa palveli 1400 suomalaista sotilasta. Yksi heistä oli Aarne Kähärä, joka lähti 16-vuotiaana Saksaan SS-koulutukseen. Kähärä päätyi taistelemaan Kaukasuksen rintamalle ja hän ehti vielä jatkosodan loppuvaiheisiin Kannakselle. Mitä kaikkea Suomen ja Saksan välinen aseveljeys käytännössä tarkoitti ja millainen oli suomalaissotilaiden kohtalo Saksan armeijassa? Miksi nuoret miehet hakeutuivat vieraan valtakunnan armeijaan? Kuinka SS-miehiin suhtauduttiin sodan jälkeen? Roman Schatzin vieraina ovat SS-veteraani Aarne Kähärä ja historiantutkija Oula Silvennoinen.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Siniristilippumme: 20.06.2016 10.05  

Juhannuksena vietetään Suomen lipun päivää ja liput saavat liehua läpi yön. Millainen suhde suomalaisilla on lippuunsa satavuotisjuhlan aattona? Mikä merkitys kansallistunnuksilla on tämän päivän ihmisille? Voiko lippua nykyään enää häpäistä? Roman Schatzin vieraina ovat valtiotieteen tohtori Kimmo Kiljunen ja filosofian tohtori Tuomas Tepora.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Vedenalainen Suomi: 13.06.2016 11.15  

Itämeri on arkeologin unelma, sillä vähäsuolaisessa vedessä niin kutsuttu laivamato ei viihdy. Siksi Itämerestä löydetyt hylyt ovat yleensä hyvässä kunnossa. Mitä kaikkea Suomen vesistöistä löytyykään, jos sukeltaa pintaa syvemmälle? Roman Schatzin vieraina ovat sukeltaja Rauno Koivusaari ja meriarkeologi Riikka Alvik.

0:00/0:00
Video player is in betaClose