Roman Schatzin Maamme-kirja

Roman Schatzin Maamme-kirja

United States

Keskusteluohjelma, jossa suomalaisuutta, sen kehitystä ja tulevaisuutta pohditaan paitsi suomalaisesta myös eurooppalaisesta ja globaalista näkökulmasta. Veteraanimaahanmuuttaja ja tuore kaksoiskansalainen Roman Schatz tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti, provosoivan ennakkoluulottomasti ja ennen kaikkea kevyellä, saksalaisen humoristisella otteella. Keskustelukumppaneina on eri alojen yliasiantuntijoita ja muita kiinnostavia ihmisiä.

Episodes

Roman Schatzin Maamme-kirja: Itsenäisyyspaiävän aattona vieraana presidentti Tarja Halonen: 05.12.2016 11.15  

Suomen tasavalta täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Kuinka virkeä vanhus Suomi-neito tällä hetkellä on? Millainen on Suomen henkinen tila ja tulevaisuus? Miten koko ajan muuttuva poliittinen ilmapiiiri muuttaa Suomea? Roman Schatzin vieraana on presidentti Tarja Halonen.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Mistä Suomi saa energiansa tulevaisuudessa?: 28.11.2016 10.05  

Hallitus aikoo tukea tuulivoiman lisärakentamista ja lisätä biopolttoaineiden käyttöä autoissa. Myös sähköautojen määrää aiotaan kasvattaa voimakkaasti. Energiapoltiikassa suomalaisten mielipiteet jakautuvat rajusti. Ydinvoiman lisäämisellä on paljon vastustajia. Muttei tuulivoimakaan kelpaa läheskään kaikille. Millaisella energialla Suomi pyörii tulevaisuudessa? Miksi energiapolitiikkaa on niin vaikeaa? Kasvaako energiankulutus loputtomasti? Roman Schatzin vieraina ovat teknillisen fysiikan professori Peter Lund ja energia-alan yrittäjä Mika Anttonen.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Heikot sortuu nelostiellä - suomalainen tieliikenne ja sen tulevaisuus: 21.11.2016 11.15  

Suomessa on tällä hetkellä noin 2,7 miljoonaa henkilöautoa, 300 000 pakettiautoa ja 100 000 kuorma-autoa. Kuinka ne saadaan kaikki mahtumaan teille ja liikkumaan sujuvasti? Miksi suomalainen käyttäytyy liikenteessä töykeämmin kuin ruotsalainen? Miltä liikenteemme näyttää tulevaisuudessa? Roman Schatzin vieraina ovat toimittaja Esko Riihelä ja Tampereen teknillisen yliopiston liikenteen tutkimuskeskuksen lehtori Markus Pöllänen.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Miksi suomalainen luottaa poliisiin?: 14.11.2016 11.15  

Mielipidekyselyjen mukaan suomalaiset luottavat lujasti poliisiin. Vaikka poliisi on tehnyt virheitäkin on kansan luottamus säilynyt. Mihin tämä luottamus perustuu? Kuinka poliisi pysyy perässä monenkirjavan, monikulttuurisen ja moniongelmaisen kansan valvonnassa? Roman Schatzin vieraina ovat poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ja kansanedustaja Tom Packalén.

Roman Schatzin Maamme-kirja: 07.11.2016 11.20  

Ohjelma tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti ja ennakkoluulottomasti saksalaisen humoristisella otteella.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Suomalaisena Ruotsissa: 31.10.2016 11.00  

Millaista on olla kaikkien tuntema suomalainen Ruotsissa? Millainen kuva Suomesta ja suomalaisista on nykypäivän ruotsalaisilla? Vieläkö suomalaiset ovat ruotsalaisten mielestä viinaajuovia juntteja? Roman Schatzin Maamme-kirjassa puhutaan Ruotsista, ruotsinsuomalaisuudesta ja naapurimaiden suhteista. Roman Schatzin vieraana on tänään toimittaja ja juontaja Mark Levengood.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Mihin kirjallisuutta tarvitaan?: 24.10.2016 11.15  

Ennen vanhaan kirjallisuudella oli kansallista identiteettiä luova rooli. Maamme-kirja, Seitsemän veljestä, Tuntematon sotilas ja Juhannustanssit muokkasivat voimakkaaasti suomalsiten kuvaa omasta itsestään. Ilman keskeisiä kirjallisia teoksia suomalaista kulttuuria ei ehkä olisi olemassakaan. Mikä on suomalaisen kirjallisuuden rooli tänä päivänä? Vieläkö se luo meille kulttuurista tai jopa kansallista identiteettiä? Tarvitaanko sitä enää mihinkään? Roman Schatzin vieraina ovat kirjallisuustutkija ja kirjailija Markku Eskelinen ja muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Suomen uudet luokkarajat: 17.10.2016 11.15  

Vielä jokin aika sitten oli suosittu käsitys, että lähes koko Suomi on yhtä suurta keskiluokkaa. Mutta mikä on tilanne nyt, kun joukossamme kerrotaan syntyneen uusia voittajia ja uusia häviäjiä? Ketkä tällä hetkellä ovat hyväosaisinta yläluokkaa, ketkä vakaata keskiluokkaa ja ketkä kurjistuvaa alaluokkaa? Entä missä luuraa ennen niin näkyvä työväenluokka? Vai ovatko yhteiskuntaluokat nykyään jotain ihan muuta? Suomen uusia luokkarajoja ja niiden merkityksiä Roman Schatzin kanssa luotaavat työmies-näytelmäkirjailija Mika Ripatti ja kansanedustaja Elina Lepomäki.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Suomen aateliset: 10.10.2016 11.20  

Suomessa ei ole virallisia aatelisia tai aatelistoa eikä meillä enää anneta aatelisarvoja. Mutta aateliston perinnettä pitävät edelleen yllä yksityiset henkilöt ja suvut sekä Suomen Aatelisliitto. Keitä ovat nykyajan aateliset, mitä he tekevät ja ovatko he vielä jollain tavalla etuoikeutettuja? Roman Schatzin vieraina ovat yhteiskuntahistorioitsija Marja Vuorinen ja Ritaritalon genealogi Johanna Aminoff-Winberg.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Metsästyksen kansallisia erikoisuuksia: 03.10.2016 11.15  

Suomessa on noin 300 000 metsästäjää. Meillä on väkilukuun suhteutettuna enemmän metsästäjiä kuin missään muussa Euroopan maassa. Miksi suomalaiset ovat metsästäjäkansaa? Millainen on metsästyksen tulevaisuus? Onko suomalainen metsästys ekologisesti ja eettisesti kestävällä pohjalla? Vieraina ovat toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä ja metsästysseura  Akkainjahdin  jäsen Marja-Leena Sankari.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Velkainen Suomi: 26.09.2016 11.20  

Suomella on valtion velkaa niin paljon että jokaisen kansalaisen osalle siitä tulee vähän alle 18 000 euroa. Lisäksi kuntien ottamaa velkaa on keskimäärin vajaat 3000 euroa asukasta kohti. Lähes kaikilla aikuisilla on myös asuntolainaa, opintolainaa, pikavippejä tai jokin muuta yksityistä velkaa. Onko velkaantuminen pahasta vai hyvästä? Voiko talousjärjestelmämme romahtaa velkojen takia? Pitääkö velasta olla huolissaan? Roman Schatzin vieraina ovat Taloustieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Timo Tyrväinen ja kirjailija Jera Hänninen.

Roman Schatzin Maamme-kirja: 19.09.2016 12.15  

Ohjelma tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti ja ennakkoluulottomasti saksalaisen humoristisella otteella.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Totuuden jälkeinen aika: 12.09.2016 12.25  

Ohjelma tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti ja ennakkoluulottomasti saksalaisen humoristisella otteella.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Onko tupakointi katoavaa kansanperinnettä?: 05.09.2016 12.15  

Ohjelma tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti ja ennakkoluulottomasti saksalaisen humoristisella otteella.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Tuntematon sotilas Mannerheim: 29.08.2016 11.20  

Ohjelma tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti ja ennakkoluulottomasti saksalaisen humoristisella otteella.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Suomi ja Turkki: 22.08.2016 11.15  

Ohjelma tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti ja ennakkoluulottomasti saksalaisen humoristisella otteella.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Miten voi olympia-aate?: 15.08.2016 11.15  

Ohjelma tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti ja ennakkoluulottomasti saksalaisen humoristisella otteella.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Onko maailma tulossa hulluksi?: 08.08.2016 12.15  

Ohjelma tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti ja ennakkoluulottomasti saksalaisen humoristisella otteella.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Suomi ja Saksa: 01.08.2016 12.15  

Monet tekijät ovat yhdistäneet Saksaa ja Suomea ennen ja nyt. Hansa-liitto, luterilaisuus, aseveljeys, usko Euroopan integraatioon ja kurinalainen talouspolitiikka. Mutta millaiset ovat Suomen ja Saksan suhteet tänä päivänä? Kulkevatko nämä maat edelleen rinnakkain kansainvälisessä politiikassa tai taloudessa? Roman Schatzin vieraina ovat toimittaja Heikki Aittokoski ja Saksan suurlähetystön lehdistöyksikön päällikkö Joachim Bussian.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Häpeääkö suomalainen älymystö itseään?: 25.07.2016 11.15  

Roman Schatz kysyy tänään että millainen on Suomen älymystö tänä päivänä. Rohkeneeko kukaan enää tunnustaa kuuluvansa älymystöön? Uskaltavatko älykkäät ja sivistyneet ihmiset tuoda ajatuksensa rohkeasti julkiseen keskusteluun tänä trollauksen, julkisen ivan ja uhkailun aikana? Ja keitä älymystöön oikein kuuluu? Roman Schatzin vieraina ovat elokuvatutkimuksen professori Anu Koivunen ja teoreettisen fysiikan professori Kari Enqvist.

0:00/0:00
Video player is in betaClose