Roman Schatzin Maamme-kirja

Roman Schatzin Maamme-kirja

United States

Keskusteluohjelma, jossa suomalaisuutta, sen kehitystä ja tulevaisuutta pohditaan paitsi suomalaisesta myös eurooppalaisesta ja globaalista näkökulmasta. Veteraanimaahanmuuttaja ja tuore kaksoiskansalainen Roman Schatz tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti, provosoivan ennakkoluulottomasti ja ennen kaikkea kevyellä, saksalaisen humoristisella otteella. Keskustelukumppaneina on eri alojen yliasiantuntijoita ja muita kiinnostavia ihmisiä.

Episodes

Roman Schatzin Maamme-kirja: Kansakunnan provokaattorit: 20.03.2017 11.20  

Ernesti Hentunen, Veikko Vennamo, Hannu Salama, Pentti Linkola, Jouko Turkka, M. A. Numminen. Jokaisella aikakaudella on omat toisinajattelijansa ja ärsyttäjänsä, joiden teot, kirjoitukset ja mielipiteet aiheuttavat suurta närkästystä ja mielipahaa. Mutta tarvitseeko yhteiskunta näitä ärsyttäjiä ja provokaattoreita? Millaiset teot ja ajatukset herättävät Suomessa pahennusta? Kuinka paljon demokrattisen yhteiskunnan pitää sietää epäkorrekteja kannanottoja? Roman Schatzin vieraina ovat kirjailija Timo Hännikäinen ja kuvataiteen tohtori Teemu Mäki.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Suomen tulevaisuus: 13.03.2017 11.00  

Itsenäinen Suomi täyttää tänä vuonna sata vuotta. Mutta millaisessa Suomessa elämme seuraavat vuosikymmenet? Kuinka paljon tiedämme tulevaisuudestamme? Mitkä ovat Suomen suurimmat uhat ja mahdollisuudet? Tunnistaako Suomi vaikeimmat tulevaisuuden haasteet oikein? Osaammeko käyttää vahvuuksia hyväksemme? Mihin suuntaan Suomi on kehittymässä sosiaalisesti, teknologisesti ja poliittisesti? Roman Schatzin vieraina ovat kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll ja filosofian professori Timo Airaksinen.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Mihin tarvitaan uusia puolueita?: 06.03.2017 12.15  

Suomi on parlamentaarinen demokratia, ja eduskunta perustuu poliittisiin puolueisiin. Suurten yleispuolueiden lisäksi Suomessa on toiminut muun muassa kansallissosialistien, pienviljelijöiden, eläkeläisten, naisten ja köyhien puolueita. Uusimpia tulokkaita puoluekentässä ovat Suomen Eläinoikeuspuolue ja Feministipuolue. Vieläkö Suomessa on tilaa uusille puolueille? Mihin niitä tarvitaan? Miksi vanhat puolueet eivät aja kaikkien kansalaisryhmien asioita? Roman Schatzin vieraina ovat Suomen Eläinoikeuspuolueen puheenjohtaja Saana-Maria Majatie ja Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Huijarien armoilla: 27.02.2017 11.25  

Kallis arvotaulu voi olla väärennös. Huokutteleva sijoitusvihje osoittautuu pyramidihuijaukseksi. Nettirakastaja paljastuu rahaa havittelevaksi roistoksi. Aina uudestaan ja uudestaan huijari saa jonkun lankaan. Miksi meitä on niin helppo jymäyttää? Roman Schatzin Maamme-kirjassa keskustellaan tänään huijaamisesta ja hyväuskoisuudesta. Vieraina ovat vieraina poliisitarkastaja Jyrki Aho ja toimittaja Jani Kaaro.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Ovatko kaksoiskansalaiset turvallisuusuhka?: 20.02.2017 11.15  

Suomessa noin sata tuhatta kaksoiskansalaista. Jotkut heistä ovat maahanmuuttajia, jotkut ovat saaneet toisen passin syntymänsä kautta. Joillekin Suomen kansalaisuuden saaminen on taivaan lahja, toisille taas puhdas sattuma. Suomen hallitus pohtii, voiko kaksoiskansalaisia  päästää kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeisiin tehtäviin. Miksi kaksoiskansalaisuudesta tuli ongelma? Onko ihmisen lojaalisuus kotimaataan kohtaan kiinni passista tai syntymämaasta? Roman schatzin vieraina ovat toimittaa ja kirjailija Polina Kopylova ja Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Lobbarien aika: 13.02.2017 11.15  

Politiikoilla ja muilla päättäjillä on monenlaisia ystäviä. Yksi ryhmä ovat eri alojen lobbarit, jotka yrittävät vaikuttaa päätöksentekoon käytävillä, ravintoloissa, yhteisillä retkillä ja pienillä palveluksilla. Kuinka tämä lobbaaminen toimii, kuka sitä harrastaa ja  kannattaako se?  Entä onko se moraalisesti hyväksyttävää  toimintaa? Roman Schatzin vieraina ovat EU-lobbari Petri Lahesmaa ja tutkiva journalisti Jaana Kivi.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Robottien aikakausi: 06.02.2017 11.15  

Algoritmit käyvät puolestamme osakekauppaa, robotit ulkoiluttavat vanhuksiamme ja hitsaavat tuotantolinjoilla autojamme, sosiaalisen median botit ohjaavat mielipiteitämme ja räätälöivät meille mainoksia, jääkaappi ja leivänpaahdin antavat meidät ilmi, virukset väärentävät vaalituloksiamme ja valvontakamerat tunnistavat kasvojamme. Onko uusi teollinen vallankumous siunaus vai viekö se viimeisetkin työpaikat? Joutuvatko aivomme lopullisesti narikkaan kun ajattelu ulkoistetaan automatiikalle? Suomen uudesta uljaasta automaattisesta tasavallasta keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat tietotekniikan asiantuntija ja tietokirjailija Petteri Järvinen ja Suomen robotiikkayhdistyksen hallituksen jäsen Juhani Lempiäinen.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Viisi sataa vuotta puhdistettua uskoa: 30.01.2017 10.05  

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 500 vuottaa reformaation eli uskonpuhdistuksen alkamisesta. Tällä hetkellä yli 70 % suomalaisista kuuluu luterilaiseen kirkkoon. Miksi Suomesta tuli luterilainen maa? Miten luterilaisuus on vaikuttanut Suomeen ja suomalaisuuteen? Mitä luterilaisuus tarkoittaa tänä päivänä? Tuntisiko Luther Suomen luterilaisen kirkon omakseen? Roman Schatzin vieraina ovat kirkkohistorian dosentti Mikko Malkavaara ja päätoimittaja Jaakko Heinimäki.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Suomi on koirien maa: 23.01.2017 11.15  

Suomessa on noin 800 000 koiraa. Koirien määrä on kasvanut kovasti viime vuosina. Koiriin käytetään rahaa lähes miljardi euroa vuodessa. Mistä suomalaisten kova kiintymys koiriin johtuu? Mitä se kertoo suomalaisesta yhteiskunnasta? Millainen asema koiralla on suomalaisessa perhe-elämässä? Roman Schatzin vieraina ovat koirakuiskaaja Tuire Kaimio ja valokuvaaja Maija Astikainen.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Onko suomalainen sääntely turvaverkko vai pakkopaita?: 16.01.2017 11.15  

Nanny State Index eli holhousyhteiskuntien indeksi valitsi Suomen viime vuonna nautintoaineiden sääntelyn ykkösmaaksi koko maailmassa. Yli 60 suomalaisista on sitä mieltä, että valtio kontrolloi liikaa yritysten ja kansalaisten toimia. Onko suomalainen  sääntely kirous, siunaus, muinaisjäänne vaiko hyvinvointivaltion tarpeellinen turvaverkko? Roman Schatzin  vieraina ovat tietokirjailija Tommi Uschanov ja ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Kuka tyhjentää pajatson?: 09.01.2017 11.15  

Tämän vuoden alussa Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys ja FinToto yhdistyivät yhdeksi suureksi monopoliksi, joka organisoi ja valvoo suomalaisten rahapelaamista. Kuinka suuri bisnes suomalaisten pelaaminen on? Keitä ovat suomalaisen veikkaus- ja rahapeliteollisuuden oikeat voittajat ja oikeat häviäjät? Pitääkö rahapelien pyörittäminen olla valtion monopoli? Kuinka suuri ongelma peliriippuvuus on Nyky-Suomessa? Roman Schatzin vieraina  ovat  uuden Veikkaus Oy: varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski ja peliklinikka Peluurin kehittämispäällikkö Mari Pajula.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Mikä kaikki voi mennä pieleen tänä vuonna?: 02.01.2017 11.15  

Takanamme on  vuosi, joka oli täynnä dramaattisia epäonnistumisia, hirveitä mokia, pahoja virheitä, hiuksia nostattavia katastrofeja ja silkkaa idioottimaisuutta. Mutta ei syytä huoleen, nyt alkavana Suomen 100-vuotisjuhlavuotena voimme panna vielä paremmaksi.  Meillä on kokonainen vuosi aikaa tehdä vielä suurempia historiallisia virheitä. Mikä tänä vuonna voi mennä pieleen ja millainen on maamme ja maailmamme vuonna 2017? Vieraina ovat toimittaja  Baba Lybeck ja tietokirjailija Vesa Sisättö.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Kuinka muuttuu armas joulu?: 19.12.2016 11.15  

Lapset tykkäävät joulusta, koska he saavat lahjoja. Talous tykkää joulusta, koska kansa tuhlaa rahaa. Kirkko tykkää joulusta, koska silloin ihmiset  saadaan jumalanpalvelukseen. Joulu on teollisuushaara, jonka kokonaisliikevaihtoa on mahdotonta laskea. Joulu on vanha kristillinen ja pakanallien juhla, jonka tarkoitusta on vaikea muistaa ja ymmärtää. Mistä suomalainen joulu tulee ja mihin se on menossa? Onko joululla suuria muutospaineita? Roman Schatzin vieraina ovat Helsingin piispa Irja Askola ja Helsingin kaupunginmuseon tutkija Jere Jäppinen.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Posti muutoksen kourissa: 12.12.2016 11.15  

Digitalisaatio on vähentänyt kirjepostin määrää rajusti. Niinpä Posti on joutunut vähentämään väkeä ja etsimään uusia palvelumuotoja ja ansiomahdollisuuksia. Posti haluaisi myös harventaa kirjeiden jakelupäiviä. Viime aikoina Postilla on ollut monenlaisia jakeluongelmia. Miten Posti selvityy uuden ajan haasteista? Millainen postilaitos meillä on tulevaisuudessa? Suomen postin historiasta, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat Postihistoriallisen yhdistyksen puheenjohtaja Petteri Hannula ja Postin kirjepalveluista vastaava johtaja Kaj Kulp.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Itsenäisyyspaiävän aattona vieraana presidentti Tarja Halonen: 05.12.2016 11.15  

Suomen tasavalta täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Kuinka virkeä vanhus Suomi-neito tällä hetkellä on? Millainen on Suomen henkinen tila ja tulevaisuus? Miten koko ajan muuttuva poliittinen ilmapiiiri muuttaa Suomea? Roman Schatzin vieraana on presidentti Tarja Halonen.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Mistä Suomi saa energiansa tulevaisuudessa?: 28.11.2016 10.05  

Hallitus aikoo tukea tuulivoiman lisärakentamista ja lisätä biopolttoaineiden käyttöä autoissa. Myös sähköautojen määrää aiotaan kasvattaa voimakkaasti. Energiapoltiikassa suomalaisten mielipiteet jakautuvat rajusti. Ydinvoiman lisäämisellä on paljon vastustajia. Muttei tuulivoimakaan kelpaa läheskään kaikille. Millaisella energialla Suomi pyörii tulevaisuudessa? Miksi energiapolitiikkaa on niin vaikeaa? Kasvaako energiankulutus loputtomasti? Roman Schatzin vieraina ovat teknillisen fysiikan professori Peter Lund ja energia-alan yrittäjä Mika Anttonen.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Heikot sortuu nelostiellä - suomalainen tieliikenne ja sen tulevaisuus: 21.11.2016 11.15  

Suomessa on tällä hetkellä noin 2,7 miljoonaa henkilöautoa, 300 000 pakettiautoa ja 100 000 kuorma-autoa. Kuinka ne saadaan kaikki mahtumaan teille ja liikkumaan sujuvasti? Miksi suomalainen käyttäytyy liikenteessä töykeämmin kuin ruotsalainen? Miltä liikenteemme näyttää tulevaisuudessa? Roman Schatzin vieraina ovat toimittaja Esko Riihelä ja Tampereen teknillisen yliopiston liikenteen tutkimuskeskuksen lehtori Markus Pöllänen.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Miksi suomalainen luottaa poliisiin?: 14.11.2016 11.15  

Mielipidekyselyjen mukaan suomalaiset luottavat lujasti poliisiin. Vaikka poliisi on tehnyt virheitäkin on kansan luottamus säilynyt. Mihin tämä luottamus perustuu? Kuinka poliisi pysyy perässä monenkirjavan, monikulttuurisen ja moniongelmaisen kansan valvonnassa? Roman Schatzin vieraina ovat poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ja kansanedustaja Tom Packalén.

Roman Schatzin Maamme-kirja: 07.11.2016 11.20  

Ohjelma tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti ja ennakkoluulottomasti saksalaisen humoristisella otteella.

Roman Schatzin Maamme-kirja: Suomalaisena Ruotsissa: 31.10.2016 11.00  

Millaista on olla kaikkien tuntema suomalainen Ruotsissa? Millainen kuva Suomesta ja suomalaisista on nykypäivän ruotsalaisilla? Vieläkö suomalaiset ovat ruotsalaisten mielestä viinaajuovia juntteja? Roman Schatzin Maamme-kirjassa puhutaan Ruotsista, ruotsinsuomalaisuudesta ja naapurimaiden suhteista. Roman Schatzin vieraana on tänään toimittaja ja juontaja Mark Levengood.

0:00/0:00
Video player is in betaClose