Rønning

Rønning

Norway

Komiker Jon Niklas Rønning og en humorkollega utforsker hvilke mekanismer som får deg og meg til å le. I Rønning får man et humorfaglig dypdykk i komikergjestens unike karriere og suksessoppskrift. En real podkast-gavepakke til deg som elsker å le.

Episodes

Viggo Sandvik  

Viggo Sandvik var vokalist i Vazelina Bilopphøggers i 25 år. Han snakker med Jon Niklas Rønning om den eventyrlige Vazelina-suksessen med over en million solgte plater, en drøss med konserter, sceneshow, tegneserier og tv-programmer. Vi får høre hvordan jappetiden var en medvirkende årsak til at Vazelina Bilopphøggers nådde nye salgshøyder, om den heftige turneen i USA på starten av åttitallet og om å ta Norge med storm med solohiten "Fisking i Valdres" i 1988.

Rønning 0

Tore Sagen  

Tore Sagen snakker med Jon Niklas Rønning om humorkarrieren og veien til "Radioresepsjonen" på NRK, hvordan han kommer på ideene til innslagene i programmet og utfordringen med å overføre radiohumoren til tv-skjermen. Han forteller om erfaringene med å lage tv-serier som "Radioresepsjonen på TV", "Ukens vinner" og "Side om side" og forklarer hvordan han forholder seg når det stormer i media rundt enkelte av innslagene "Radioresepsjonen" lager.

Rønning 0

Per Inge Torkelsen  

Komiker Per Inge Torkelsen har nærmere 40 års fartstid i humorgruppa Løgnaslaget. Han forteller Jon Niklas Rønning om da han ble drapstruet av pensjonister for "Den store stygge eldreboka" og endte opp i rettssalen med spydkaster Trine Hattestad fordi han antydet at hun hadde dopet seg i "Den store stygge idrettsboka". Han snakker om fortiden som magiker, om røyking, om da han vant NM i humor og Løgnaslagets breddfulle karriere.

Rønning 0

Knut Bohwim  

Olsenbandens far Knut Bohwim (85) regisserte de folkekjære filmene om Egon, Benny og Kjell. Til tross for jevn anmelder-slakt solgte de 14 filmene mange millioner kinobilletter og Bohwim ble belønnet med en æres-Amanda i 1997. Humor-regissør Knut Bohwim fikk den danske Olsenbanden-suksessen til Norge allerede i 1969 og forble regissør fram til den siste filmen "Olsenbandens siste stikk" 30 år senere - en innspilling som var sterkt preget av sykdom og voldsomme smerter for Arve Opsahl. I denne utgaven av "Rønning" deler Knut Bohwim hele sin filmhistorie med Jon Niklas Rønning og forteller hva som skjedde under Olsenbanden-innspillingene og hvordan det var å være en kommersiell og politisk ukorrekt regissør i et dønn seriøst film-Norge.

Rønning 0

Bjarte Hjelmeland  

Bjarte Hjelmeland ble kåret til årets mannlige scenekomiker for sitt nye soloshow "I lånte fjær". Han snakker med Jon Niklas Rønning om å være klassens klovn, utfordringen med å komme inn på Teaterhøgskolen som 17-åring og hvordan det var å bli tatt av luften etter å, tilsynelatende, ha urinert på Se og Hør i "Mandagsklubben". Han forteller om å balansere mellom å være seriøs og komisk skuespiller, om å intervjue kjentfolk som dem selv i tv-serien "Å være" - og, på oppfordring, fremfører han sin musikalske hyllest til Alf Prøysen, "Til Alf", ført i pennen av Trond Hanssen.

Rønning 0

Jon Schau  

Jon Schau var kjent som en av Norges første og største standup-komikere frem til han havnet i koma i 2004 og ble erklært død to ganger. Han snakker med Jon Niklas Rønning om veien til standup-scenen, om tiden han delte garderobe med Tom Hanks i Los Angeles, samarbeidet med Jon Øigarden og Dagfinn Lyngbø og hvordan nær-døden-opplevelsen brått gjorde at han endret kurs i komikarrieren.

Rønning 0

Yngvar Numme  

Yngvar Numme snakker med Jon Niklas Rønning om å være frontfigur, forfatter og regissør i showgruppen Dizzie Tunes i over 40 år. Om oppturer og nedtur i samarbeidet, om å slå gjennom som humorstjerner i Sverige, hvordan Grethe Kausland styrket gruppa og oppskriften på et perfekt shownummer.

Rønning 0

Øyvind Angeltveit  

Komiker Øyvind Angeltveit reiste fra Stord på 1980-tallet for å starte en komikarriere i Oslo. I hovedstaden ble han grunnlegger og medlem av Lompelandslaget, en kabaretgruppe som, i tillegg til Øyvind, har bestått av Atle Antonsen, Trond Hanssen, Siw Anita Andersen, Linn Skåber, Thomas Giertsen og Åsleik Engmark. Angeltveit spilte flere hundre forestillinger av Dag Frølands siste revy på Chat Noir, og er en bejublet standupkomiker, tv-humorist og showinstruktør.

Rønning 0

Bo Hermansson  

Fleksnes-regissør Bo Hermansson (79) fikk Marve Fleksnes til Norge og regisserte samtlige episoder, han er mannen bak suksess-seriene "Albert & Herbert" og "Fredrikssons Fabrikk". Bo hadde regi på WesenSteens største sketsjer ("Supperådet", "Doble fustasjeopphengsforkoblinger"), samt spillefilmene "Mannen som ikke kunne le" og "Den siste Fleksnes". Han snakker med Jon Niklas Rønning om humor-regi, samarbeidet med Rolv Wesenlund og viktigheten av den mørke, tragiske dybden i Fleksnes-figuren.

Rønning 0

Bård Tufte Johansen  

Bård Tufte Johansen snakker med Jon Niklas Rønning om å brøyte ny vei i humor-Norge med makker Harald Eia. Han forteller hva han tenkte da de laget humorsuksesser som "Lille Lørdag", "Åpen post", "Team Antonsen", "Tazte priv" og "Uti vår hage" - og forklarer hvilke personlige råd Harald og han fikk av "Seinfeld"-skaperne i USA. Bård snakker om oppveksten, oppstyret rundt kyllingstuntet, hvordan de reddet den berømte sketsjen om dansker som ikke forstår hverandre, på klipperommet - og veien til suksess-soloshowet "Mann (44)".

Rønning 0

Trond Hanssen  

Komiker Trond Hanssen snakker med Jon Niklas Rønning om sin lange karriere i Lompelandslaget. Humorgruppen ble stiftet i 1987 og revolusjonerte norsk sceneunderholdning da de valgte bort parykker, løstenner og lange monologer for å rendyrke en mer nedstrippet og rocka form. Lompelandslaget har, i tillegg til Trond, bestått av Linn Skåber, Atle Antonsen, Thomas Giertsen, Øyvind Angeltveit, Siw Anita Andersen og Åsleik Engmark. Trond forteller om sin lange karriere som tekstforfatter og komponist for norske revylegender, om hemmeligheten bak en god humorvise og om livet som standupkomiker i norsk standups spede barndom.

Rønning 0

Lene Kongsvik Johansen  

Lene Kongsvik Johansen prater med Jon Niklas Rønning om humor, hypokondri og figurene fra "Kongsvik ungdomsskole" og "Costa del Kongsvik". Hun forteller om oppveksten, tiden i komiduoen Asbjørnsen & Joh. og at nøkkelen til hennes figurer ofte ligger i livsløgnen de bærer på.

Rønning 0

Zahid Ali  

Zahid Ali snakker med Jon Niklas Rønning om standupkarrieren, gjennombruddet i "Nissene på låven" og suksessperioden som Otto Jespersens stuntreporter i "Rikets Røst". Han forteller hvordan det var å debutere som den eneste norsk-pakistanske stemmen i Oslos humorverden, om bakgrunnen for julekalenderen "Jul i Tøyengata" og veien til kult-tv-serien "Hellfjord".

Rønning 0

Øystein Bache  

Øystein Bache snakker med Jon Niklas Rønning om sin over 30 år lange humorkarriere i NRK og komikerduoen Bache & Gokstad. Vi får høre om satiretiden i "Egentlig", om forkjærligheten for snill humor og om bakgrunnen for sketsjen "Helpdesk i middelalderen" - en verdensomspennende humorklassiker med mange millioner treff på Youtube.

Rønning 0

Thomas Giertsen  

Thomas Giertsen prater med Jon Niklas Rønning om oppvekst, veien fra standup-scenen og showgruppen Lompelandslaget til tv-suksessen "Mandagsklubben" på TVNorge. Giertsen forteller om debut-soloshowet "Thomas Giertsen tar pirattaxi " som solgte over 120000 billetter, om den vanskelige andreforestillingen "Thomas Giertsen slår i hjel 4624 sekunder" og oppskriften bak situasjonkomedien "Helt perfekt".Han snakker om frykt, komiske helter og hvilke feil som ofte gjøres av komikere som skal forvalte egen karriere.

Rønning 0

Nils Vogt  

Nils Vogt snakker med Jon Niklas Rønning om sin mangfoldige karriere fra Teaterhøgskolen til rollen som Karl Reverud i "Mot i brøstet" og "Karl & Co". Vi får høre om oppveksten, møtet med Tore Ryen, hvordan man spiller en vellykket farse og samarbeidet med Rolv Wesenlund og Arve Opsahl.

Rønning 0

Espen Eckbo  

Espen Eckbo snakker med Jon Niklas Rønning om sine 20 år som tv-komiker og typetegner. Vi får høre hvordan han jobber frem figurer som Asbjørn Brekke, Rhino Thue og Ove og Waldemar Hoff. Om den korte standupkarrieren, gjennombruddet i "Mandagsklubben", veien til mockumentary-filmen "Get Ready to Be Boyzvoiced" og det intense arbeidet for å lage julekalendersuksessen "Nissene på låven."

Rønning 0

Jørg-Fr. Ellertsen  

Den legendariske showprodusenten Jørg-Fr. Ellertsen (84) oppdaget Dizzie Tunes og styrte karrieren deres til himmels i Norge og Sverige. Han grunnla supergruppa Gitarkameratene, satte publikumsrekord med Øivind Blunck og Hege Schøyen på sitt eget teater Dizzie Showteater og er den eneste gjenlevende superprodusenten fra norsk revys gullalder. Han snakker med Jon Niklas Rønning om sin eventyrlige karriere, forteller om oppturer og nedturer i showbiz og deler sin hemmelige suksessoppskrift fra over 60 år i scenehumorens tjeneste.

Rønning 0

Marianne Krogness  

Marianne Krogness fra Tramteatret ble rikskjent i rollen som Sandra Salamander i Pelle Parafins Bøljeband. Tramteatret lagde sin første musikkrevy i 1976, ble anklaget for blasfemi for humorforestillingen "Det går alltid et korstog" og ga seg i 1986 etter å ha produsert seks musikkrevyer, ti plater og fire tv-serier. På nittitallet fikk Marianne Krogness et nytt nasjonalt gjennombrudd i rollen som Shell-dama i en rekke tv-reklamer for bensinkjeden, det førte til skuespilleroppdrag på tv- og revyscene med KLM og Vazelina Bilopphøggers.

Rønning 0

Jonas Rønning  

Standupkomiker Jonas Rønning forteller Jon Niklas Rønning hvordan det var å introdusere nordmenn for standup på nittitallet og hvordan han har bygget sin over 20 år lange scenekarriere. Han forteller om jakten på komiske ideer, om snåle opptredener på turné og hvorfor han heller vil kjøre beltebil i to timer for å opptre for seks mann på en grensestasjon enn å satse alt på eget soloshow på scene og tv.

Rønning 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose