Rosenkjærprisen

Rosenkjærprisen

Denmark

DR’s formidlingspris Rosenkjærprisen tildeles en person, der evner at gøre vanskelige emner tilgængelige for et bredere publikum i en forståelig og levende form. Oplev her en række foredrag med blandt andre Eske Willerslev, Peter Lund Madsen, Bente Klarlund, Søren Mørch og Peter Øvig Knudsen.

Episodes

Rosenkjærprisen: Det meningsfulde liv. Med Svend Brinkmann 6:6 2016-10-18  

Det kan lyde mærkeligt at døden skulle være et vigtigt holdepunkt i tilværelsen, men professor i psykologi ved Aalborg Universitet, Svend Brinkmann, taler blandt andet med forfatter Josefine Klougart om hvordan døden sætter livet i perspektiv, og burde kunne binde verden sammen som vores største fælles grundvilkår. Svend Brinkmann har modtaget DR's formidlingspris, Rosenkjærprisen, og afslutter med dette program sin undersøgelse af nogle af livets vigtigste holdepunkter. Tilrettelægger: Anne Kjær.

Rosenkjærprisen: Det meningsfulde liv. Med Svend Brinkmann 5:6 2016-10-11  

Der har aldrig været så stor fokus på selvet som i disse år, hvor man konstant skal udvikle sit selv, og måske ovenikøbet først bruge tid på at lede efter det. Professor i psykologi ved Aalborg Universitet, Svend Brinkmann, er kritisk overfor den fortolkning af selvet, og mener at vi i stedet for at se indad, bør se udad, og forholde os til andre og resten af verden. Modtageren af DR's formidlingspris, Rosenkjærprisen, undersøger Selvet som et af livets ståsteder, blandt gennem en samtale med tidligere biskop i Aarhus, Kjeld Holm. Tilrettelægger: Anne Kjær.

Rosenkjærprisen: Det meningsfulde liv. Med Svend Brinkmann 4:6 2016-10-04  

Vi er væsener der afhænger af hinanden, og fordi vores liv er filtret sammen, kan vi ikke undgå at såre hinanden ind imellem. Man kan ikke forestille sig den slags liv, vi lever uden et behov for at tilgive. Derfor mener professor i psykologi Svend Brinkmann at Tilgivelse er et vigtigt ståsted i livet. Modtageren af DR's Rosenkjærpris taler blandt andet med filminstruktør Niels Malmros om hans film, Sorg og glæde, som handler om, hvordan hans kone under en psykose slår deres lille barn ihjel. Tilrettelægger: Anne Kjær.

Rosenkjærprisen: Det meningsfulde liv. Med Svend Brinkmann 3:6 2016-09-27  

Frihed handler ikke om at kunne gøre lige præcis, hvad man har allermest lyst til, men tværtimod om at sætte rammer for sig selv, og undgå at være slave af sine lyster. Modtager af DR's formidlingspris, Rosenkjærprisen, professor i psykologi ved Aalborg Universitet, Svend Brinkmann, undersøger begrebet Frihed som et holdepunkt i det meningsfulde liv, og taler blandt andet med forfatteren Jørgen Leth. Tilrettelægger: Anne Kjær.

Rosenkjærprisen: Det meningsfulde liv. Med Svend Brinkmann 2:6 2016-09-20  

Kærlighed er formålsløs. Hvis ikke, er der noget galt. Man skal ikke elske for at opnå noget, men fordi man ikke kan lade være. Professor i psykologi ved Aalborg Universitet, Svend Brinkmann, taler blandt andet med forfatteren Suzanne Brøgger om kærlighed som et af de ståsteder, der giver livet mening. Svend Brinkmann har modtaget DR's formidlingspris, Rosenkjærprisen, og undersøger i denne serie nogle af livets vigtigste holdepunkter for P1's lyttere. Tilrettelægger: Anne Kjær.

Rosenkjærprisen: Det meningsfulde liv. Med Svend Brinkmann 1:6 2016-09-13  

Vi bruger alt for meget tid på at diskutere, hvordan man får bikini-krop, og hvorfor fuldkornsprodukter er vejen til lykke. Til gengæld forsømmer vi den eneste væsentlige diskussion, den som bør stå over alle andre, nemlig hvad det meningsfulde liv egentlig er. Professor i psykologi ved Aalborg Universitet, Svend Brinkmann, har modtaget DR's formidlingspris, Rosenkjærprisen, og kvitterer ved at tage P1's lyttere med på en rejse gennem nogle af livets holdepunkter. Tilrettelægger: Anne Kjær.

Rosenkjær foredrag - Jeanette Varberg 6:6: Krig i Jernalderen og Vikingetiden 2015-08-05  

Op gennem den danske fortid har krig været et tilbagevendende fænomen, men også et fænomen der har skabt den sikre stat vi har i dag. Uden fortidens krige i jernalderen og vikingetiden havde vi ikke haft så rolig en nutid i Danmark. Medvirkende: Jeanette Varberg, Museumsinspektør på Moesgård og modtager af Rosenkjærprisen 2014. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær. (Sendes også torsdag 19.03, lørdag 6.03 og søndag 1.03).

Rosenkjær foredrag - Jeanette Varberg 5:6 2015-07-29  

(Sendes også torsdag 19.03, lørdag 6.03 og 14.03 og søndag 1.03).

Rosenkjær foredrag - Jeanette Varberg 4:6: Den store nedgangstid i bronzealderen 2015-07-22  

Glas har været langt mere almindeligt i bronzealderen end man førhen har regnet - kan man se ved at følge i fodsporene på nogle små blå glasperler fra Moesgård museum. Men ca. 1000 år før vores tidsregning går det hurtigt ned ad bakke. Vi er taget til Egypten for at finde årsagen til handlen stopper. Medvirkende: Jeanette Varberg, Museumsinspektør på Moesgård og modtager af Rosenkjærprisen 2014. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær. (Sendes også torsdag 19.03, lørdag 6.03 og 14.03 og søndag 1.03).

Rosenkjær foredrag - Jeanette Varberg 3:6: Da Egypten inspirerede Danmark 2015-07-15  

Mange tænker bronzealderen som en afsondret tid, uden meget udsyn. Men nogle små blå glasperler fra magasinet under Moesgård museum afslører at handel og ideer kom langvejs fra. Helt fra Egtypten for 3000 år siden... Medvirkende: Jeanette Varberg, Museumsinspektør på Moesgård og modtager af Rosenkjærprisen 2014. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær. (Sendes også torsdag 19.03, lørdag 6.03 og 14.03 og søndag 1.03).

Rosenkjær foredrag - Jeanette Varberg 2:6: I perlernes fodspor i Frankrig 2015-07-08  

Museumsinspektør på Moesgård museum Jeanette Varberg ved der findes glasperler i den danske bronzealder, som stammer mange tusinde kilometer væk fra. Noget tyder på at der har været drevet handel allerede for 3500 år siden med det store udland. Men hvilken rute fulgte de handlende gennem Europa sydfra til Danmark? Vi tager til et berømt fransk laboratorium for at følge i fodsporene på en håndfuld oldgamle perler. Medvirkende: Jeanette Varberg, Museumsinspektør på Moesgård og modtager af Rosenkjærprisen 2014. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær. (Sendes også torsdag 19.03, lørdag 6.03 og 14.03 og søndag 1.03).

Rosenkjær foredrag - Jeanette Varberg 1:6: Jeanette og fortidens perler 2015-07-01  

Da museumsinspektør på Moesgård museum Jeanette Varberg ved et tilfælde finder nogle små blå glasperler i magasinerne under museet, bliver det startskuddet til en helt ny forståelse af hvordan folk i den danske bronzealder levede og handlede. Medvirkende: Jeanette Varberg, Museumsinspektør på Moesgård og modtager af Rosenkjærprisen 2014. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær. (Sendes også torsdag 19.03, lørdag 6.03 og 14.03 og søndag 1.03).

Rosenkjær foredrag Minik Rosing 6:6 Kunstneren og videnskabsmanden 2014-09-25  

Videnskabsmand Minik Rosing og kunstner Per Kirkeby diskuterer, hvordan kunst og videnskab er to sider af samme sag. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær-Jensen.

Rosenkjær foredrag Minik Rosing 5:6 Grønland som vindue til viden 2014-09-18  

Grønland har været arnested for store videnskabelige erkendelser. Da August Krogh fx i 1906 var i Grønland for at måle proteinoptagelse hos eskimoer, fandt han ud af at CO2 kunne skabe en temperaturstigning, længe før global opvarmning nogensinde blev opfundet, og allerede dengang mente han, det ville være godt at holde øje med CO2 udledningen fra end industrielle revolution. Og ikke mange tog notits af det. Da Wegener nogle år senere fandt ud af at kontinenterne bevæger sig rundt på store plader, skete det i Grønland - og de andre forskere grinede. På podiet står professor Minik Rosing klar til at fortælle om hvordan udforskningen af Grønland gennem tiden har givet os en bedre forståelse af hele den vide verden. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær. (Sendes også 00.30, fredag 18.25, lørdag 19.30, søndag 16.30 og mandag 2.03).

Rosenkjær foredrag Minik Rosing 4:6 Grønlands skatkammer af ressourcer 2014-09-11  

Her på randen af at Grønland på ny skal lægge jord til udstrakt minedrift, fortæller Professor Minik Rosing om hvordan Grønland gennem tiden har bidraget til masser af videnskabelige fremskridt og opdagelser indenfor fortidens ressourcer som fx lampeolie og Kryolit. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær. (Sendes også 00.30, fredag 18.25, lørdag 19.30, søndag 16.30 og mandag 2.03).

Rosenkjær foredrag Minik Rosing 3:6: Fortælleren og jordkloden 2014-09-04  

På Grønland har professor og vinder af Rosenkjærprisen 2013 en stor del af sit hjerte. Både når det gælder sin familie og sin forskning. I denne udsendelse besøger vi ruinen hvor han levede sine første år, hører hvorfor han altid fortæller historier og hvordan han kunne forklare mysteriet om at livet på jorden slet ikke burde være der. Men det var der. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær. (Sendes også 00.30, fredag 18.25, lørdag 19.30, søndag 16.30 og mandag 2.03).

Rosenkjær foredrag - Minik Rosing 2:6: Skæbnen spiller med 2014-08-28  

På Grønland har professor og vinder af Rosenkjærprisen 2013 en stor del af sit hjerte. Både når det gælder sin familie og sin forskning. I denne udsendelse overnatter vi i en hytte, håber på heldet tilsmiler os i jagten efter vild mad i naturen og hører om Miniks største videnskabelige opdagelse. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær.

Rosenkjær foredrag - Minik Rosing 1:6: Jagten på en sten ved landets yderste 2014-08-21  

På Grønland har professor og vinder af Rosenkjærprisen 2013 en stor del af sit hjerte. Både når det gælder sin familie og sin forskning. I denne udsendelse tager vi i Grønlands snedækkede og golde natur på jagt efter en sten fra den tidligste jord. En sten magen til dem der satte Minik Rosing på det videnskabelige verdenskort. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær.

Rosenkjærprisen 2013 2013-11-23  

Årets Rosenkjærpris går til Professor i geologi ved Statens Naturhistoriske Museum, Minik Rosing. Han modtager prisen på 50.000 kroner for sin evne til at formidle et vanskeligt emne til et bredt publikum. Overrækkelsen af prisen fandt sted i DR Byens Studie 3, onsdag den 20. november. Prismodtageren fejres med optræden af blandt andre jazzsangerinden Veronica Mortensen og hendes trio samt rapperen Per Vers. Vært: Peter Lund Madsen. Tilrettelæggelse: Morten Remar.

Rosenkjær foredrag Eske Willerslev 6:6: Er videnskaben blevet for snerpet? 2013-10-17  

I denne den sjette udsendelse med Rosenkjær foredrag med modtageren fra 2012 professor Eske Willerslev er vi på værtshus. Folk sidder tæt pakket på træstole, fulde ølglas på de mørke borde, og her på lavloftede Ørsted Ølbar i det centrale københavn står Eske Willerslev for klar ved mikrofonen. Mange af dem, der er mødt op, er vant til at diskutere videnskab som en del af klubben "sceptics in the pub". Og det er netop diskussionen Eske Willerslev gerne vil have. Med udgangspunkt i sine egne oplevelser med fx at lede efter dna fra rumvæsner, vil han gerne høre publikums bud på, om ikke videnskaben er blevet for snæversynet. Bør videnskaben ikke kunne undersøge alting, eller er der områder den skal holde sig fra? Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær-Jensen. (Sendes også 00.30, fredag 18.25, lørdag 19.30, søndag 16.30 og mandag 2.03).

0:00/0:00
Video player is in betaClose