Ryggen fri

Ryggen fri

Sweden

B och J talar om hur det är att vara lärare på högstadiet och gymnasiet.

Episodes

Avsnitt 13 - Dónde están mis dragones  


Visionsavsnittet. Vi drömmer oss bort till en bättre värld - en värld där vi engagerar elever med vår uppfinningsrikedom och inte bara håller läxförhör om olika krig.

Avsnitt 12 - Någon måste ju tänka på eleverna  


Vi är tillbaka! Vi pratar om varför vi haft uppehåll (pappighet och utbrändhet), om att vara en bra arbetskamrat och J berättar om vad en #tristessvacka är. Mycket nöje och glöm inte att gå med i vår facebookgrupp.

Avsnitt 11 - PISA  

I avsnitt 11 snackar vi PISA och svenska skolans problem (och lösningar). Vad är det egentligen som gått så fel? J svär över omdömen och B är nöjd över att slippa skriva dem.

Avsnitt 10 - lärarpodden  

Nytt namn, samma panel. J och B diskuterar vad man ska göra när en kollega inte gör vad hen ska på jobbet. Vi upprörs över lärare som tvingas sätta höga betyg, och myser över att vi varit duktiga.

Episode 9 - hur många Ipren har du tagit?  

I avsnitt 9 är J och B (ytterst lite) oense om hur frisk man ska vara för att gå till jobbet. Vi hatar på sjukmartyrerna och hyllar handspriten. Vi avhandlar också ämnet "brinntid" - hur länge kan man egentligen vara en bra lärare? Slutligen diskuterar vi när kommentaren "det där är faktiskt föräldrarnas ansvar", är giltig. Dessutom rantar J lite om möten, som vanligt. God lyssning.

Avsnitt 8 - Falling down  


I avsnitt 8 gästar Olle för andra gången podden. Vi snackar dåliga dagar, rektorsbesök, vidriga möten och jämför lärare med idrottare. God lyssning.

Avsnitt 7 - pennskrin och sjönöd  

Äntligen åter! Efter en lång, mjuk sommar har den tuffa och hårda skolvardagen återvänt. J och B snackar läxor, hen, drattande i vatten, rättshaveristiska elever, minskat elevunderlag och mycket mer. Mycket nöje! Glöm inte att likea oss på facebook (pleaase).

Episode 6 - det humanistiska bildningsidealet  

Extra långt sommaravsnitt! J vill lära sig mer om utomeuropeisk litteratur, medan Björn borde läsa fler kvinnliga författare. Vi talar också om för politikerna ska hålla tassarna borta från vårt yrke och försöker komma fram till vad man ska göra när eleverna skriver grova sexskildringar. Och varför var det nu igen som Moderaterna vill sänka skatten? Björn kan inte komma på svaret.

Avsnitt 5 - meta!  

I midsommaravsnittet snackar vi om hur vi som lärare framställer vårt yrke - i media, sociala medier och i köttrymden. Björn berättar vad han lärt sig under sin första termin och J om den vishet hon samlat på sig under åren. Glad midsommar!

Avsnitt 4 - "man självmedicinerar alkohol för sin stress"  

I avsnitt 4 har Ryggen fri sin första gäst - Olle. Han talar om att läraryrket har gett honom farligt högt blodtryck, men också om sin kärlek till yrket och om den pliktkänsla som får honom att ta sig an lärarkandidater. J berättar om hur hon hanterar stress och panelen diskuterar utvärderingar och, återigen, administration. Mycket nöje.

Avsnitt 3 - stövlar och trädgårdshandskar  

J och B talar om den eviga administrationen och sina (höga) löner. De hinner även med att tala om utfyllnadsdagarna på slutet av terminen och om den fruktade skolmaten. J avslöjar exklusivt vad hon tycker om friluftsdagar. God lyssning.

Avsnitt 2 - asfalt, inte sand  


Avsnitt 2 är här, belive! J och B samtalar om dyslek...dyslezc... läs- och skrivsvårigheter. De snackar även om klasstorlek och om kamraderi inom lärarkåren. Stay tuned.

Avsnitt 1  

Pilotavsnittet av Ryggen fri - podcasten om att vara lärare. B och J talar om snälla betyg och om vad de inte lärde sig på LHS. Mycket nöje.

0:00/0:00
Video player is in betaClose