Saker jag har hört

Saker jag har hört

Sweden

Saker jag har hört är en podcast av Freja Holmberg och Emilie Zachrisson som handlar om historiska saker vi minns men inte är 100% säkra på. I varje avsnitt har vi ett tema och en referens som vi utgår ifrån, sen låter vi samtalet flöda fritt utan vidare källor.

Episodes

Djur i bur - vadå natur?  

Djuren är nästan lika civiliserade som vi idag - hur kommer det sig? I Saker jag har hörts 27:e avsnitt gissar Freja och Emilie vilt kring de vilda och tämjda djuren omkring oss. Hur tämjs en häst och varför tycker vi så mycket om katter? Ingen vet men kanske har vi rätt!

Dieter från förr - En studie i galenskap  

Varning för känsliga lyssnare - idag pratar vi om dieter och många av dem är minst sagt skrämmande. I Saker jag har hörts 26:e avsnitt undersöker vi vår historiska relation (och ibland icke-relation) till mat. Hur många gånger brukar du tugga maten, och varför åt gladiatorerna så mycket spannmål? Vi funderar kring detta och mycket mer i dagens avsnitt!

Ritualer - födelsedagar och satanism  

Ritualer - är de mystiska sammankomster i dunkla källarlokaler, eller är de alla små vardagsrutiner vi omger oss med? Saker jag har hörts 25:e avsnitt handlar om våra upprepade handlingar som av någon anledning ges betydelse. Vare sig du är medveten om det eller inte så har du nog en del ritualer för dig. Födelsedagsfirande, frukostvanor och skrock - kan det räknas som ritualer? Du avgör.

Vårens idioti - Hänryckningens tid  

Vårens köttsliga lustar har nog undgått få personer över 13 år, men hur kommer det sig att våren är en tid för romans? är det för att fåglarna gökar eller för att St Valentinus inte kunde låta bli att viga brudpar? Kan svält ha med saken att göra? Ingen blir klokare efter Saker jag har hörts 24:e avsnitt, men förhoppningsvis lite underhållna.

Profetior!  

Genom tiderna har människor velat förutspå framtiden, och ibland har de lyckats! I Saker jag har hörts 23:e avsnitt fördjupar vi oss i profetior. Om du blir illamående av att tänka på rymden så är det här inte avsnittet för dig..

Konspirationsteorier  

Är arkeologer onda gudsförnekare, styr vita huset vädret och är bibeln full av aliens? Vi synar populära konspirationsteorier! Emilie och Freja vet inte vad de ska tro efter Saker jag har hörts 22:a avsnitt.

Avbildade kroppar - Den nakna sanningen  

Varför vad den grekiske guden Priapus så hånad för sin stora penis och hur kommer det sig att kvinnliga skulpturer inte har något kön över huvudtaget? I Saker jag har hörts 21:a avsnitt klär vi av den avbildade kroppen! Varför ser folk ut som de gör i konsten?

Kläder - det ultimata straffet  

Vad hände med männens snygga vader, och varför hade medeltidskvinnor strutar på huvudet? Kläder är nödvändiga av många orsaker men det går ofta till överdrift. I Saker jag har hörts 20:e avsnitt maler vi på om kläder i en timme! Från vikingatid till idag. Byxor åt folket!

Maktmissbruk - en mansfälla?  

När vi ser tillbaka i historien så möter vi många underliga traditioner. I Saker jag har hörts 19:e avsnitt känns de flesta traditioner som Game of thrones - på ett eller annat sätt kommer kvinnorna råka illa ut! Det är mest en fråga om hur, spännande va? Med Emilie Zachrisson och Freja Holmberg.

Rädslor och farhågor nu och då  

Vad är farligt på riktigt, och vad ska vi vara lite mer chill med? I Saker jag har hörts 18:e avsnitt så talar vi ut om våra rädslor - samt blottar 1600-talsmänniskans mörkaste farhågor. Vad vi är rädda för behöver inte alltid vara farligt, och vice versa.

Arbete - Val eller öde?  

Anställd eller självförsörjande? Hur har det varit med arbetsmarknaden under historien egentligen? I Saker jag har hörts 17:e avsnitt pratar Emilie och Freja jobb. Det här att få lön i pengar är en ganska modern uppfinning, och det här att kunna äta sig mätt också..

Extra allt - Saker vi har glömt  

I Saker jag har hörts 16:e avsnitt samlar vi ihop allt vi glömt, klippt bort eller fått frågan att prata mer om under det gångna året. Vi är glada att vara tillbaka efter sommaruppehåll, och bjuder därför på ett lite längre avsnitt än vanligt!

Forma Och Fostra - Barn I Historien  

Stackars alla barn! I det 15:e avsnittet av Saker jag har hört diskuterar Emilie och Freja barnuppfostran - förr och nu. Att härda och tysta, tukta och forma var ofta normen. Men barn förr fick göra många saker som dagens barn bara kan drömma om - tex leka med knivar och gå på gladiatorspel :(

Saker Som Faller Från Himlen!  

Vi hade kunna prata i timmar - det är så många konstiga saker som fallit från himlen i historien. Vissa har dödat, andra har mättat. Oavsett utkomst så slutar det inte att fascinera! Emelie och Freja går djupt ner i de fallande tingens historia i detta Saker jag har hörts 14:e avsnitt.

Varför Kan Du Inte Läsa Mina Tankar? - Kommunikation  

Kommer internet implodera? Hur gav Karl XII order till sina soldater och varför går alla relationer åt helvete? Allt detta får ni inga svar på i det 13:e avsnittet av Saker jag har hört, med Emilie Zachrisson och Freja Holmberg.

Historiskt Äckel - Påväg Mot Hygien  

Varför spydde folk i kyrkorna under medeltiden, och varför ville inte solkungen bada? I Saker jag har hörts tolfte avsnitt snackar vi hygien - och vägen dit.

Vetenskap - En Religion?  

Är vetenskapen vår nya religion? Kan nya uppfinningar rädda oss från Ragnarök? Freja och Emilie går ner sig till knäna i ämnen som blodtransfusioner, säkerhetsbälten, Leonardo da Vinci och hur det går till när armén har kreativa workshops. Allt detta i Saker jag har hörts elfte avsnitt! Ps. Tyvärr tappade vi ljud i sista minuterna och var tvugna att korta avsnittet något.

Slutna Sällskap - Farlig Kunskap  

Äntligen får Emilie och Freja prata loss om allkunskap från forna tider och de slutna sällskap som har bevarat denna. Läkemedel, materiens gudomliga principer, frimurare och bra vibrationer. I Saker jag har hörts tionde avsnitt snackar vi hemlisar som ännu bevakas av gubbar i förkläden.

Låtsasdjur - Kryptozoologi  

När vi avslutade förra avsnittet om monster lovade vi en fortsättning på temat - här är nu djur från fantasin.. eller? Emilie och Freja pratar om vad som gör en varelse verklig, och vad som krävs för att den ska klassas som fantasifoster. Enhörningar, dinosaurioer, tomtar, aliens och mycket mer i nionde avsnittet av Saker jag har hört.

Monster - In I Det Okända  

Fortsatt förkovring i boken In i det okända, i dagens avsnitt pratar Emilie och Freja om monster. Är de bara våra inre projiceringar av hemliga begär och fula tankar, eller finns de på riktigt? Om snigelsex, troll i Kina och antikens orgier, som vanligt.

0:00/0:00
Video player is in betaClose