Salvan & Diamant

Salvan & Diamant

Sweden

Salvan och Diamant träffades på krogen och började prata om livet, döden och politik. Nu gör de det i en podcast. Varje vecka möter duon en ny gäst. Inget ämne är för smalt, fult, högt, lågt eller nördigt. Expressen Podcasts (via iTunes och applikationer för podcasts). Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson. AB Kvällstidningen Expressen.

Episodes

20. Faviana Vangelius (SVRVIVE Studios)  

VR-glasögonen blev årets julklapp. Kommer VR-glasögonen verkligen slå igenom nu? Vi ska spana in i framtiden med Faviana Vangelius som är vd och medgrundare av SVRVIVE studios, ett nystartat VR-spelbolag.

19. Sten Linnarsson (Karolinska Institutet)  

En grupp forskare har tagit de första viktiga stegen mot att skapa en "Google Maps" för människokroppens alla celler. Svenske professorn Sten Linnarsson från Karolinska Institutet är en av toppforskarna i det gigantiska projektet. Han berättar om hur vi inom fem-sju år kommer att kunna kartlägga sjukdomar på ett helt annat sätt än i dag och bara genom några klick kunna förstå hur ett virus angriper cellerna. Det som tidigare tagit år att undersöka, kan alltså göras på några klick.

18. Eddie Andersson ("Familjen")  

Ungdomsgänget ”Familjen" var ett av Sveriges mest ökända gäng som satte skräck i framför allt Borlänge under 1990-talet. För första gången berättar en av ledargestalterna Eddie Andersson, 39, om gänget, polishatet, om drogerna, värdetransportrånen, åren på landets mest hårdbevakade anstalter - och vändningen som fick honom att acceptera ett Svenssonliv.

17. Josefin Michanek (psykolog, Rädda Barnen)  

I det här avsnittet av "Salvan & Diamant" gästar Josefin Michanek, psykolog på Rädda Barnen. Josefin jobbar främst med barn på flykt och barn som lever i ekonomisk utsatthet. Vad ska man göra för att inkludera alla barn i skolan? Hur ska man agera om man misstänker att ett barn lever i ekonomisk utsatthet? Hur tar vi emot ensamkommande flyktingbarn – och hur kan man själv engagera sig? Detta och mycket mer i det här avsnittet av "Salvan & Diamant".

16. Cynthia Perez Estrada (biohackingexpert)  

Harvardforskaren och biohackingexperten Cynthia Perez Estrada gästar podden. Hon diskuterar den växande svenska biohackerrörelsen, att människokroppen kommer förstärkas med teknik för att vi ska bli friskare, smartare och hjälpa oss lösa världsproblem. Samtalet handlar om cyborgs, chip i hjärnan, självlysande växter och annan teknik som inte är vision, utan något som händer redan nu, ofta med amatörkroppshackare som testar gränserna.

15. Danica Kragic (robotforskare)  

Danica Kragic är en av Sveriges främsta robotforskare. I podcasten slår hon hål på en hel del robotmyter, men berättar också hur robotar och maskiner kan hjälpa oss människor, inte minst i vården. Hon berättar också om sin son som har en grav kognitiv nedsättning, och hur hon hoppas att hon en dag ska kunna ta del av hans liv och vardag med hjälp av maskiner.

14. Ilir Latifi  

Ilir Latifi är en av Sveriges mest meriterade MMA-fajters. I podcasten ”Salvan & Diamant” berättar han om uppväxten i Rosengård, vad den svenska flaggan betyder för honom, vänskapen med Alexander ”The Mauler” Gustafsson – och första MMA-matchen. – Folk sa att jag skulle bli ihjälslagen första 30 sekunderna.

13. Egil Linge (psykolog)  

Egil Linge är psykolog och psykoterapeut. Som stående expert i Malou von Sivers populära teveprogram "Efter tio" får han svara på många svåra och komplexa frågor. I det här avsnittet av podcasten "Salvan & Diamant" pratas det relationer, varför Stockholm är en av de mest singeltäta städerna i världen, och hur man ska agera och uppföra sig som förälder i svåra situationer. Trevlig lyssning!

12. Katarina Wennstam  

Den hyllade och aktuella författaren Katarina Wennstam pratar om slutshaming, kvinnors rätt till orgasmer, om hur hon kallades ”madrassen” i skolan, vad som fick henne att lämna SVT och varför hon tycker att feministerna har övergett kvinnorna i förorten.

11. Johnny "Puma" Höglin (fd nazistledare)  

Då: ledare för de organiserade nazisterna i Eskilstuna och uthängd i riksmedia som en av Sveriges farligaste nazister. Nu: engagerad antirasist som föreläser mot extremism tillsammans med Förintelseöverlevaren Emerich Roth, 92. I podcasten "Salvan & Diamant" berättar Johnny "Puma" Höglin om vägen till nazismen – och vägen ut.

10. Jonathan James (säkerhetskonsult åt FBI och SÄPO)  

Han är säkerhetskonsult åt FBI och SÄPO, och jagar de farligaste cyberterroristerna i världen. Han har fått tiotusentals kinesiska hackers efter sig. Hör Jonathan James historia i senaste avsnittet.

9. Waldemar Ingdahl (transhumanist)  

Klipp och klistra i ditt eget DNA, ladda upp dina minnen till en databank och koppla ihop dig med andras hjärnor i ett "brain net". Låter det omöjligt? Inte om du frågar teknikjournalisten och transhumanisten Waldemar Ingdahl.

8. Om algoritmer med Alessandro Amidani Svensson  

Svenska företaget Neo hjälpte grävande journalister att avslöja skatteflykten från toppolitiker, kriminella och sportstjärnor. Alessandro Amidani Svensson från Neo berättar i veckans avsnitt av "Salvan och Diamant" hur algoritmer leder den tekniska revolutionen mot smarta städer, att träffa kärleken – och vägar som kommunicerar med bilisten.

7. Emerich Roth (Överlevande från Förintelsen)  

I veckans avsnitt gästas duon av föreläsaren och författaren Emerich Roth som överlevde fem nazistläger under Förintelsen. I avsnittet berättar han om vägen till Auschwitz, förtrycket av nazisterna och vad som fick honom att överleva.

6. Nina Rung (kriminolog och genusvetare)  

I veckans avsnitt gästas duon av kriminologen och genusvetaren Nina Rung, som bland annat krossar myten om "den lyckliga horan".

5. Anna Tascha Larsson (Volontär på Lighthouse Relief)  

Salvan och Diamant möter Anna Tascha Larsson, volontär på den svenska hjälporganisationen Lighthouse Relief som hjälper flyktingar och migranter på bland annat Lesbos, den grekiska ön där de flesta anländer med gummibåt.

4. Clas Svahn (UFO-expert)  

I veckans avsnitt pratar duon med DN-journalisten och UFO-jägaren Clas Svahn. Han berättar om sina tankar kring utomjordiskt liv – och avslöjar sina största, svenska UFO-mysterier.

3. Babba Canales (Marketing manager, Uber i New York)  

I veckans avsnitt gästas duon av Babba Canales – marketing manager på Uber i New York. Babba toppade Veckans affärers årliga lista över främsta talangerna i Sverige.

2. Henrik Fexeus  

Hur får man egentligen ligga? Hur läser man någons tankar och hur får man någon att begå en handling? Hör när tankeläsaren Henrik Fexeus avslöjar hemligheterna i senaste avsnittet av podden "Salvan och Diamant".

1. Joshua Radin  

Den amerikanske artisten Joshua Radin gästar premiäravsnittet av Salvan & Diamant. Joshua berättar om sin vänskap med Scrubs-stjärnan Zach Braff, skilsmässoupplevelser och bjuder på en helt ny låt.

0:00/0:00
Video player is in betaClose