Samfund

Samfund

Denmark

Samfund omhandler viden, analyser og debat om vores samfund. Den2Radios udsendelser omfatter græsrødder og samfundsinstitutioner af enhver slags, bl.a. kommuner og stat, der har betydning for samfundets udvikling, nedsmeltning og fremtid. Vi interviewer alle samfundslag: lægfolk, eksperter og beslutningstagere.

Episodes

Radio Norden. Valborgsaften  

Abelone Bregninge taler med Annette Høst, der fortæller om de gamle nordiske traditioner og den magi, der er knyttet til disse overgangsriter og som hun selv praktiserer.

Samfund 0

InterMetzo: Larsens mord på utopien  

Georg Metz har i sit Intermetzo taget fat i Socialdemokratiets magtfulde gruppeformand Henrik Sass Larsen, der smider kernevælgere ud i bundter. Under hans og Mette Frederiksens ledelse af Socialdemokratiet har de endegyldigt nedlagt humanismen.

Samfund 0

Spis som en romer 1  

Nu skal det handle om mad og romersk historie. Noa Agnete Metz er gået på marked i Rom sammen med kok og udstillingskurator Valerio Romito. Her skal de købe ind for at lave en frokost, som man spiste den for ca. 2300 år siden i republikkens dage. Dengang var romerriget endnu ikke på sit højeste og man brugte fortrinsvis lokale produkter i madlavningen. Hør mere i programmet Spis som en romer. 

Samfund 0

Bryllupstøj  

Den hvide brud har en længere historie med en start, hvor en del af kvinderne var hvide brude, mens andre brugte sorte kjoler - og så var der mændene, der ikke er så spændende, når det gælder tøjet. Forklaringen på forskellen i tøjet kommer vidt omkring, og viser, hvordan tøjet kan fortælle om skiftende samfundsforhold.

Samfund 0

Islamiske dynastier og kunst 16: Centralasien, Afghanistan og Iran  

Timuriderne og turkmenerne i Afghanistan, Iran og Centralasien i perioden 1370 til ca. 1500 som lektor Claus V. Pedersen fra Københavns Universitet fortæller om. Direktør for Davids Samling, Kjeld von Folsach, fortæller om kunst fra denne periode. Det drejer sig om 2 linjer fra en Koran, et miniaturemaleri, et astrolabium og en flisemosaik.

Samfund 0

Kort men Godt: To verdener mødes  

Kort men godt er en lille udsendelse på den2radio som vi sender netop når vi har lidt kort men godt og det har vi i denne uge hvor vi befinder i to meget forskellige verdener – Nordvestgrønland og Nairobi. Det var Bettina Ovgaard og Rasmus Blædel Larsen har tilrettelagt denne uges "Kort men Godt" i forbindelse med et radiokursus her på den 2radio.

Samfund 0

En massegrav fra jægerstenalderen  

I dag er Strøby Egede, der ligger sydøst for Køge, et fredeligt sted, men i 1986 dukkede der en grav op, der indeholdt 8 skeletter fra jægerstenalderen. Hvordan de  døde, og hvad de har for en forbindelse til hinanden, er nogle af de spørgsmål, som arkæologen Kristoffer Buck Pedersen vil forsøge at besvare. I udsendelsen kan man høre om de undersøgelsesmetoder, der bliver anvendt i den arkæologiske...

Samfund 0

Islamiske dynastier og kunst 15: Osmannerne  

Osmannerne i Anatolien, på Balkan, i Syrien og Egypten i perioden fra ca. 1300-1850, som lektor Mogens Pelt fortæller om. Direktør for Davids Samling, Kjeld von Folsach, fortæller om kunst fra denne periode. Her drejer det sig om en firman, et historisk manuskript, to hjørnefliser og et tekstil.

Samfund 0

InterMetzo: Tyrannens brand  

Georg Metz taler om, at man skulle tro at Trump havde læst en bog.” Og denne bog kunne f.eks. være Machiavellis ”Fyrsten”, for meget omkring Trump former sig som det gjorde omkring visse romerske kejsere og italienske renæssance-tyranner.

Samfund 0

Europaprofilen - 2017 - Europa  og FNs  17 verdensmål  

Hør en samtale med Jesper Jespersen, professor i økonomi ved Institut for Samfundsfag og Erhverv, Roskilde Universitet, med afsæt i bogen "Bæredygtig global udvikling, FNs 17 verdensmål i et dansk perspektiv", som Jesper Jespersen har bidraget til, sammen med en lang række andre førende eksperter på de områder, verdensmålene handler om,

Samfund 0

Europaprofilen: Europa hvad nu  

På et debatmøde "Europa, hvad nu?" arrangeret af Magasinet Europa i anledning af at Rom-traktaten fyldte 60 år talte blandt andre udenrigsreporter fra Jyllands-Posten Per Nyholm. Hør uddrag af hans opsang til Europa. i øvrigt analyserer Ove Weiss forårets to hovedtemaer: "Storbritanniens enegang ud af EU" – og "flygtningenes vilkår i EU og Danmark". Bliver Brexit overhovedet til noget, Spørger Ove Weiss....

Samfund 0

Pontoppidan Krønike: Morgendug  

 ”Morgendug”, der er et lille eventyr af Henrik Pontoppidan om, hvordan man til sin dødsdag kan forfølges af den tanke, at man en gang lod lykken gå sin næse forbi.

Samfund 0

Islamiske dynastier og kunst 14: Rumseljukkerne i Anatolien  

Rumseljukkerne i Anatolien i perioden 1077 til 1307 som Lektor Mogens Pelt fra Københavns Universitets Saxo Instituttet fortæller om. Direktør for Davids Samling, Kjeld von Folsach, om kunst fra denne periode.

Samfund 0

Luther og Danmark i 500 år  

" Luther og Danmark i 500 år’.  Nikolaj Ifversen anmelder.

Samfund 0

AT BO: Det åndbare hus  

Det åndbare hus . Den2radio har været på besøg i firmaet Egenvinding og Datter, der siden 1980 har udviklet metoder til bæredygtigt byggeri  og sundt indeklima. 3 yngre byggefolk på konferencen Building Green udtaler sig om indeklima og det nødvendige bæredygtige byggeri.

Samfund 0

InterMetzo: Hvad man kan og ikke  

Georg Metz har givet sin kommentar titlen "Hvad man kan og ikke" med undetitlen "Takt og tone for MM og Majestæter".

Samfund 0

Islamiske dynastier og kunst 13:  Egypten og Syrien  

Mamlukkerne i Egypten og Syrien i perioden 1250-1517. Man kan også høre om kunst fra denne periode.

Samfund 0

Den2Radio - Uge 14 - 2017  

Georg Metz har denne uges kommentar ”Den satans undskyld” med undertitlen ”Gode grunde til at et miserabelt land beder om tilgivelse med også fremadrettet kraft”.

Samfund 0

Salmesang ved Reformationen 5  

Salmesang ved Reformationen 5. Johan Walter var Luthers musikalske medarbejder. De udgav salmer udsat for flere stemmer.

Samfund 0

InterMetzo: Den satans undskyld  

Georg Metz har denne uges kommentar ”Den satans undskyld” med undertitlen ”Gode grunde til at et miserabelt land beder om tilgivelse med også fremadrettet kraft”.

Samfund 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose