Sätet Bredvid

Sätet Bredvid

Sweden

Sätet Bredvid en podcast med intressanta skåningar. Vad skulle du vilja prata om då du träffar en intressant offentlig person på ett tåg, en buss eller ett flyg? Vad skulle du säga om hen satte sig i sätet bredvid. Denna podcast är det samtalet du skulle ha. Samtalet där du får svar på dina frågor om vad som inspirerar, motiverar och driver de du ser i offentligheten. Min förhoppning är också att det kan inspirera och motivera dig på något sätt, oavsett om det är en artist, politiker, idrottare eller entreprenör som delar med sig av sina tankar

Episodes

35 Jesper Rönndahl, komiker  

Han brukar kallas för vetenskapskomiker, men hävdar själv att han faktiskt kan skämta om annat. Han hörs i radio i P3:s Institutet och han blev folkkär med hela Sverige då han tillsammans med Elisabeth Höglund kammade hem segern i På Spåret.

Jesper Rönndahl är en person man bara vill fortsätta att hänga med då man väl börjat prata. Ni får följa med på en timmes samtal i alla fall. Från Pre-Views lokaler i Stockholm. Det 35:e och antagligen sista avsnittet av intervjupodcasten Sätet Bredvid

 

 

34 Johan Wester, komiker och entreprenör  

Johan Wester är kanske mest känd för sina karaktärer i Hipp Hipp och som programledare i Intresseklubben. Men han har fler saker på sin agenda. Han är entreprenör, han är engagerad i samhällsutveckling och han drar sig inte för att göra sin röst hörd. Dessutom har han många intressanta teorier om företagande, uppfostran och personligt utveckling.

 

Ett intressant samtals som spelades in live inför publik på Lund Commedy Festival Spring edition 2015.

 

33 Specialavsnitt Samlade godbitar från Sätet Bredvid  

Vi blickar tillbaka och plockar de intressantaste eller roligaste delarna ur några av de 32 avsnitt som Sätet Bredvid har i bagaget.

 

I tur och ordning hör ni:

*Anders Ankan Johansson igenkänning

*Emma Knyckare om hatare

*Magnus Tingsek om perfektion

*Maria Lindberg om medborgarskap

*Tareq Taylor om gift

*Renata Chlumska om rymden

*Mikael Wiehe om mod

 

 

 

32 Fredrik Gertten dokumentärfilmare  

Dokumentärfilmaren Fredrik Gertten är högst aktuell nu i vår med sitt nya verk Bikes vs Cars. En film som belyser hur vi blivit bilberoende till den grad att bilen blivit ett värdelöst transportmedel..

 

Fredrik Gertten är annars mest känd för sin film Banans som fick stor uppmärksamhet världen över- inte minst då multiföretaget Dole stämde honom. Något som resulterade i uppföljarfilmen Big boys gone bananas.

 

 

I Sätet bredvid snackar vi mycket om cyklar och bilar, men också om filmskapandet och kärleken till Malmö

 

31 Magnus Svenningsson, Cardigans  

I detta det 31:a avsnittet av Skånes egen intervjupodcast möter vi Cardigans basist Magnus Svenningsson. Vi pratar om att stå i skuggan, om kontrasterna mellan fritids och japanska konsertarenor, om banddemokrati och om att bandets frontfigur Nina Persson kommer att flytta hem till Malmö igen.

Magnus Svenningsson startade Cardigans med Peter Svensson 1992 och har varit en ledande del i bandets framgångar dels från sin bas, men också genom att skriva texter i början av deras karriär. Nu laddar bandet för nya konserter igen i sommar och den lilla paus man tog efter senaste skivan verkar vara över.

30 Maria Lindberg boxningsvärldsmästare  

Maria Lindberg är boxaren som 1999 fick en hjärnblödning under en match och den har spökat för henne sedan dess. Hon är sedan länge friskförklarad och symptomfri, men hon får ingen ny licens i Sverige och svenska boxningsförbundet har gjort allt i sin makt för att förhindra henne att boxas under hennes tyska licens.

För några år sedan kom den fantastiska dokumentären ”Maria och skuggan” där den historien berättas. Sedan dess har påtryckningarna minskat och hon har kunnat återuppta sin karriär och hon är nu regerande världsmästare i lätt mellanvikt.

Nu bor hon i Tyskland för att få träna och tävla ostört och för att kunna försörja sig genom att träna andra boxare.

- Jag undersökte möjligheterna till att byta medborgarskap

 

29 Tareq Taylor, Kock & TV-profil  

 

Han är en av Sveriges mest folkära TV-personer och han har inspirerat många hemmaodlare att utforska möjligheterna att tillaga det mesta som växer i trädgården. Tareq Taylor jobbade hårt för att få snurr på sin fine-diningkrog, men fick rejäl fart på karriären då han av en slump hamnade i TV-rutan istället.

 

 

I Sätet Bredvid delar han med sig av berättelser om de gånger han förgiftat sig själv genom att chansa på vad som är ätbart, han berättar om sorgen och lyckan i livet och om asiaternas syn på svensk mat. Dessutom tar han politiskt ställning och tror att han skulle kunna påverka åtminstone en politiker.

 

- Jag vill åka och fjällvandra med Jimmie Åkesson, jag tror det skulle vara bra för honom att dela tält med en halvarab.

 

28 Ehsan Noroozi, radiopratare och kommunikatör  

 

Ehsan Noroozi blev Din gata med hela svenska folket lite grand över en natt då han var med och startade den nya radiokanalen. Han och hans kollegor gjorde radio på ett sätt ingen annan gjort förr och fick snabbt en publik som inte normalt sett lyssnade på radio.

 

Nu har Ehsan gått vidare i karriären och blivit kommunikatör och arbetar med redaktionell marknadsföring och medieproduktion. Han säger själv att han blivit gammal, även om det kanske inte alltid märks.

 

I Sätet bredvid pratar han med journalisten Pelle Estborn om radio, kommunikation, integration, förståelse och hundar.

 

27 Behrang Miri, artist och debattör  

Han är en frispråkig åsiktsmaskin som har språket som sitt slagträ. Behrang Miri är rapparen som fick sin första inspiration till att läsa från Jules Verne och har sedan dess utvecklat sitt språk via nationalencyklopedin och långa rader av andra böcker. Han menar att språket är nyckeln till att lyckas, inte minst om man växer upp i socialt utsatta områden.


"Jag är en undersökande journalist som rappar"


Behrnag Miri är extra aktuell inför Melodifestivalen nästa år men är på något sätt alltid närvarande i samhällsdebatten.  Nu gästar han podcasten Sätet bredvid.

26 Anders Ankan Johansson, komiker & programledare  

 

Anders Ankan Johansson är mest känd som ena halvan av duon Anders och Måns, men också för att ha komikersveriges mest utpräglade dialekt i sin Östgötska. I Sätet Bredvid pratar han med programledaren Pelle Estborn om hur hans liv ser ut idag och i framtiden.  Han säger att Anders och Måns-hypen är över, men att de nu som ”sist på pucken” ska satsa på att starta en egen podcast, att han sökt scenskolan nio gånger utan att komma in, att han fick stryk fler gånger då han bodde i Hudiksvall, att hans dialekt har en större del i hans framgång än han egentligen vill erkänna för sig själv och att hans karriär troligen har peakat redan.

 

– Jag skulle vilja vara lite mera känd, säger han under det otvungna öppenhjärtliga som innehåller både allvar och många skratt.

 

Samtalet spelades in innan det stod klart att han ska spela huvudrollen i Sällskapsresan som sätts upp på scen i malmö. Därför finns inget om denna roll med i samtalet.

 

25 Hanna Schedin, radioprofil  

Hanna Schedin pratar om sex – som vanligt. Hon är programledare för P3:s sex- och relationsprogram Ligga med P3 och fyller sina dagar med olika vinklar och aspekter på ämnet. Hemma vid matbordet kan det ibland bli lite mycket, men på jobbet sätter hon på sig det lite extra öppna glasögonen för att kunna ta in åsikter, tankar och idéer från precis alla.
 
 
”Den privata Hanna kan bli lite pryd eller generad ibland, men när jag jobbar blir det som att jag bara stänger av det.”

24 Alex Esser, entreprenör  

Alex Esser är entreprenören som blev företagare lite grand av en slump. En vagabond som hittat fotfäste i Skåne. Han brinner för musiken och är en betydande spelare i den branschen. En bransch han själv är med och styr utvecklingen över genom de fingrar han har med i Företag som Tunaspot och Deezer. I detta det 24 avsnittet av Sätet Bredvid för han och jag ett samtal om rotlöshet, papparollen, feminism, 9 till 5normen och så klart om musik.

 

 

 

”De senaste tio åren har musikbranschen haft en utveckling som när vi gick från dinosaurier till upprätta människor här på jorden”

 

 

 

23 Patrick Ekwall, Sportjournalist & TV-profil  

Patrick Ekwall lämnar ingen oberörd. Antingen älskar man hans rättframma stil, hans förmåga att alltid säga vad han tycker och hans oblyga inställning till att visa att han har andra intressen i livet än sport också. Eller så retar man sig på det.

Patrick är en av våra mest kunniga sportjournalister som har en unik förmåga att få vettiga svar ur trögintervjuade sportprofiler, en av sportvärldens största bloggar och ett eget klädmärke – bland annat. I veckans Sätet bredvid träffar jag honom för ett samtal om pappalivet, kompisförhållanden med idrottsmän, Zlatan, design, och hur han låter näthatet rinna av honom.

22 Emil Jensen musiker och poet  

Emil Jensen väcker känslor. Med sina texter och med sin musik får han lyssnarna att känna glädje sorg, kärlek och hat. Han blandar musik med poesi och politiska brandtal med humoristiska historier.

Emil Jensen är unik i sitt slag bland svenska artister som lyckats få en smal genre att nå ut till den stora massan. I Skånes egen intervjupodcast Sätet bredvid pratar programledaren Pelle Estborn med honom i ett öppet och inspirerande samtal om samhället, religionen, integriteten, kärleken och lyckan. Och om hur han idag har en maktposition som han måste respektera.


” ”Jag har insett att jag inte längre är en underdog, jag slår inte bara nerifrån längre”

21 Magnus Tingsek musiker  

Han har inte givit en intervju på flera år så när han väl satte sig i Sätet bredvid levererade han intressanta historier på löpande band. Vi pratar om hur bilolyckan 2001 än idag påverkar honom i vardagstrafiken, om hur han slängt 2-3 skivor med färdiga låtar för att kvalitetskraven är högre ställde från honom själv och om skillnaden i hur han arbetar jämfört med då han var yngre. Och så klart får vi veta allt om det nya producerandet i USA.

20 Nisse Hellberg musiker  

Wilmer X-sångaren Nisse Hellberg står sedan många år på egna ben och kör sitt solorace med stor framgång. Nu slår han sig ner i Sätet Bredvid för ett samtal om rock, Malmö, integritet, återföreningar och ”Så mycket bättre”. Nisse har precis släppt skivan ”Vad har han i huvudet” och det tar vi reda på nu.

 

19 Anja Gatu sportkrönikör  

Sydsvenskans sportchef och sportkrönikör Anja Gatu befinner sig just nu i Brasilien för att skriva om Fotbolls-VM, men innan hon for passade hon på att sätta sig i sätet bredvid för ett samtal om journalistik och sport, om livet som halvoffentlig och om synen på Malmö och samhället

18 Specialavsnitt Skåne Innovation Week  

Ett inspirerande specialavsnitt i samarbete med Skåne Innovation week. Tre kortare intervjuer med tre personer som har entreprenörskap och innovation i blodet. Alexandra Bylund, Peter Arneryd och Kajsa Bengtsson levererar tankar och sanningar om förtagande, Skåne och regionens utvecklingspotential.

 

Specialavsnitt Pelle Estborn  

Det ordinarie avsnittet har blivit försenat på grund av lite ombokningar, sjukdom osv, så denna vecka kommer en intervju med mig själv. Härligt narcissistiskt…

 

Min samarbetspartner Skånetrafiken gjorde en inspelning i min studio med mig och den kan jag nu få publicera i denna kanal. Vi pratar mest om tankarna bakom podden så klart och så lite om mig. Kanske är det någon som har lite glädje av det.

 

 

 

Nästa vecka kommer ett specialavsnitt i samband med Skåne Innovation Week – håll ögonen öppna efter det.

 

17 Adam Grahn musker Royal Republic  

Adam Grahn är rockstjärna, fast han gillar inte att man ger honom det epitetet. Han är sångare och frontfigur i Royal Republic. Ett band som haft stora framgångar i Europa och är populära i rock-kretsar i Sverige. Vi pratar om högt och lågt. Till exempel om hans svåra period förra året då han gick in i väggen och om hur banddynamik fungerar, men också om vad som står på hans rider och vad han tänker på då han ligger på en skärgårdskobbe.

 

 

 

 

 

0:00/0:00
Video player is in betaClose