Shifter

Shifter

Norway

A podcast about innovation, startups and tech entrepreneurs that share their insight.

Episodes

BMX-proffen som ble gründer. Flowmotions Didrik Dege Dimmen om å gå på tryne på sykkel og i business, til å lykkes med tidenes crowdfunding  

Flowmotion har i løpet av vinteren hatt en "helt sinssyk" crowdfunding-kampanje på Kickstarter. I denne podcasten forteller Didrik Dege Dimmen om hvordan kamerastabilisator-startupen har jobbet for å lykkes med kampanjen.

Den tidligere BMX-proffen forteller om hvordan han ble gründer, og om den dramatiske dagen da businessideen til Flowmotion gikk i bakken så det sang. Og hvordan teamet klarte å reise seg på rekordtid.

Han kommer innom hans legendariske pitch i Finland, som besto i en back flip på BMX ned i et ishull. Vi får selvfølgelig også høre en del om planene for selskapet fremover. Om produksjon i Kina, henting av kapital, rekruttering og alt annet som skal gjøres. Med mer.

 

Shifter 0

Filmgrails Simon Souyris Strumse: Slik gikk han fra at han ikke visste hva en gründer var, til å drive en lovende startup, og hvorfor han helst ser at folk er litt mindre opptatt av mord, sex, blod og investering i eiendom.  

Simon Souyris Strumse har en ganske uvanlig bakgrunn som gründer. Som ungdomspolitiker i SV og miljøaktivist i et underbruk av Greenpeace ante han ingenting om det å være gründer. 

– Likheten er vel at gründere og aktivister er folk som ser problemer og har lyst til å gjøre noe med dem, sier Souyris Strumse i Shifters podcast.

Det var slik han fikk ideen til Filmgrail, da han forsøkte å navigere i havet av filmer på de ulike strømmetjenestene på nettet.

I podcasten forteller han om hvordan de ganske raskt laget en app, og fikk sjokkerende 40.000 nedlastinger i løpet av det første døgnet, på tjenesten som indekserte de ulike filmene og hvor de var å finne.  Han forteller om «historien» fra denne første opplevelsen til det Filmgrail er i dag, og hvordan det tar form fremover.

Vi får også høre hvordan de nå bygger en tjeneste, der de blant annet bruker maskinlæring for å gi brukerne bedre anbefalinger utfra konteksten de skal se film eller serier i. Og vi får høre om avveiingene rundt bruken av data. For eksempel at de må filtrere vekk de mest populære søkeordene som blod, seks og mord i filmtjenesten.

Vi får også høre mer om hvordan han solgte leiligheten og båten, og satset alt på å være gründer.  Om hvorfor han mener at flere bør gjøre dette. Den tidligere SV-politikeren kritiserer også venstresiden for å vite for lite om gründerskap. Han forteller også om hvordan Filmgrail nå skal rulles videre ut i markedet, og hvorfor kino har en framtid. Dessuten om han forhold til badstu, og hvorfor han gjerne tar med både bursdagsgjester og sin neste investor inn i varmen.

Shifter 0

Seriegründer Per-Otto Wold om de første tabbene og etterhvert suksessen med Spond, om den utrolige tiden i Point Carbon, og hvorfor han som buddhist blir en bedre gründer av å være helt taus i ti dager  

Per-Otto Wold forteller om sine feil da han gründet Spond, og hva han etterhvert har gjort riktig for å skape suksess med organiseringsverktøyet for breddeidrett og annen aktivitet. Om hvordan de nå skal tjene penger, og gå utenlands med produktet. Vi får også høre om læringen fra den utrolige reisen med Point Carbon, da de som fortsatt fersk gründerbedrift var med å rigge det europeiske karbonkvotemarkedet, og ble ledende eksperter som ga råd til både verdens største kraftselskaper, det amerikanske senatet og statsminister Jens Stoltenberg her i Norge. Men samtidig også om den ubehagelige kjempesmellen som resulterte i en førsteside i Dagens Næringsliv. Vi får høre hvordan han som voksen mann ble buddhist, og bruker meditasjon til å bli en bedre gründer, som når han i en av øvelsene velger å være helt taus i ti dager. Wold bygger nå et kloster for buddhistiske munker i Østfold. Hør om dette, og mye mer i Shifters podcast.

Shifter 0

Spesial-podcast "Impact-investeringer":  Ida Faldbakken om jakten på «den gode gründer»  

Ida Faldbakken i Katapult Future Fest tror den norske startupbransjen har muligheten til å velge en mindre kynisk vei enn Silicon Valley, og leter etter gründere som kan gjøre verden til et bedre sted å være. I denne podcasten forteller hun om trenden der flere og flere investorer ønsker å gjøre noe godt for verden, samtidig som de tjener penger. Hun er til vanlig partner i Nordic Impact, Selvaag-arving Tharald Nustads investeringsselskap som retter seg mot nettopp «den gode gründer».

 

Shifter 0

App-oraklene Remi Pedersen og Bent Stamnes i suksesstartupen Fuse deler sine beste tips og triks, noen sterke følelser og historien bak selskapet og veien fremover.  

Fuse har utviklet et av verdens ledende verktøy for å programmere apper. I denne podcasten forteller Remi Pedersen og Bent Stamnes om hvordan det hele ble til. Om bakgrunnen fra den såkalte demoscenen med Commodore 64 og Amiga på 80-tallet. Om hvordan selskapet består av "tech savvies", inkludert dem selv, som elsker å utfordre grensene for hva som er mulig både på jobb og fritid. De gir også eksklusive tips og råd om hvordan gründere med app-ideer bør tenke. Du får også mer om fundingrunden på 100 millioner kroner, coworkerspace, irritasjon, rekruttering, og mye, mye mer. 

Shifter 0

Undervannsdronegründer Christine Spiten lever for havet, og bor i båt. Blueye lar vanlige folk utforske sjøbunnen som om de var proffer.  

Christine Spiten i Blueye Robotics har laget undervannsdronen Pioner. Teknologien lar vanlige folk utforske havbunnen på en måte som bare de proffe aktørene kunne tidligere, og til en brøkdel av prisen. Spiten forteller om hvordan de har utviklet dronen. Ellers får vi høre hvordan hun hele livet har vært opptatt av havet, og bor året rundt i en seilbåt i Trondheim. Hun drives av både en nysgjerrighet for det som befinner seg i dypet, men også et engasjement for å gjøre noe med den enorme forsøplingen av havområdene. Hun forteller om hvordan hun hacket sammen sin første drone i forbindelse med feltarbeid i Tanzania og Brasil i studietiden. Om hennes møte med Don Walsh, den første som dro ned til bunnen av Marianergropen, verdens dypeste sted. Dessuten om hvordan hun finner en god balanse mellom arbeid og fritid. Om NM-tittelen i seiling, om jakten på funding. Samt mye, mye mer.

Shifter 0

Gründer Marianne Bratt Ricketts i Vibbio skal ta verden med smart video. Herdet med hardt arbeid i London og gründing i landsbyer som forsvinner i skred  

Vibbio-gründeren forteller hvordan de har bygd et solid selskap på rekordtid, med sitt konsept med ettminuttsvideoer.

For det er bare litt over ett år siden Marianne Bratt Ricketts og Stine Norum gründet Vibbio. I løpet av kort tid har de klart å bygge et selskap med 14 ansatte og overskudd allerede i første år.

I podcasten forteller hun hvordan Vibbio skal gå fra å være en videoprodusent til å bli et stadig tyngre techselskap – som blant annet bruker avansert plattformteknologi og kunstig intelligens i produksjonslinjen.

Vi får høre om tiden på kostskole, og hvordan det og knallhard jobbing som grafisk designer i London har staket ut kursen. Hun forteller også om sitt første gründerprosjekt, da hun og mannen drev skiskoler i alpene, og de fikk barn midt oppi det hele. Om da landsbyen ble gravlagt av et gigantskred. Om hvordan det å miste noen i snømassene gir deg perspektiver når gründerlivet går opp og ned. Om hvordan hun klarer å beholde roen i kritiske situasjoner. Samt mye, mye annet.

Shifter 0

Bok-tech-gründer Anders Storbråten gikk på trynet i møtet med den mektige bokbransjen i første forsøk, men denne gangen har han lært og lanserer nå et "Facebook for bøker".  

Anders Storbråten i Pulsereads lærte å jobbe hardt og ikke gi seg i toppidretten og den internasjonale finansbransjen. Det har kommet godt med som gründer i en konservativ bransje. 

I denne podcasten forteller han om erfaringene fra da han mislyktes med å lage et "Spotify for strømming av bøker". Om hvor vanskelig det var å dra i land de riktige avtalene med de store forlagene. Men at nettopp disse opplevelsene har gjort at han nå tror han skal lykkes med å skape et "Facebook for bøker". I den nye tjenesten skal lesere kunne tjene penger på å anbefale bøker. Og denne gangen er alle avtalene på plass.

Vi får også høre om tiden som godt betalt finansrådgiver i Goldman Sachs og JP Morgan. Om den harde jobbingen og søvnmangelen. Han forteller også om kulturforskjellene og de ulike utfordringene i store fundingrunder. Ellers om hvorfor norske selskaper ikke bør sløse bort tida på å hente penger i Silicon Valley. Om endringene i startupbransjen. Og forøvrig at det kan lønne seg å være kortvokst og født sent på året, for å gjøre det godt i business. Pluss pluss pluss. 

Shifter 0

Softwarepioner og solgründer Jon "Sjeik Yahya" Bøhmer: Fra Amiga-eventyret Scala på en kyllinggård i Brumundal til hvordan lykkes som gründer i Afrika.  

Som 19-åring gründet han det som skulle bli software-suksessen Scala. Og innen han var 25 år hadde han solgt fem millioner disketter til Amiga-eiere verden over og hadde funnet opp noe som lignet på internett seks år før internett. I denne podcasten forteller han om tech-eventyrene på 80- og 90-tallet. 

Han forteller også om hvordan han i 2008 solgte både selskaper og hus i Norge for å flytte til Afrika med sin kenyanske kone, og hvordan han gründet energistartupen Kyoto Group. Nå skal teknologien tørke te på storskala produksjonsanlegg i Kenya.

Han gir også sine tips til hvordan man lykkes i Afrika, de største utfordringene og hvordan man bør tenke. Ikke bare til gründere, men også til norske myndigheter.

Shifter 0

Jonas Tesfus foreldre var geriljakrigere i Eritrea. Selv går han til kamp mot unødvendig shopping, med stylister over hele verden i troppen, og delingstjenesten Styling Advice  

Det var ikke gitt at Jonas Tesfu skulle ende opp som gründer av en global styling-tjeneste. Iallfall ikke for moren som var snikskytter og skutt to ganger.

Selv er han ikke spesielt opptatt av hvordan han kler seg, men han liker ikke dumme løsninger, og et av de viktigste poengene med Style Advice er at folk skal droppe mislykkede impulskjøp, og dermed spare både penger og miljø.

Vi får høre hvordan det gikk da den høyst velintegrerte norsksvensk-eritreeren ble kalt inn til Sylvi Listhaug for å fortelle om «sin reise». Han kommer også med tanker om hvordan man skal få flere med minoritetsbakgrunn til å bli gründere.

Forøvrig forteller han om arbeidet med teknologien bak Style Advice, før den offisielle verdenslanseringen senere i år. Om hvorfor han skriver svensk dansband-musikk med låtnavn som Mallorca og Lena. Om jorden rundt-reisene. Om den norske startupscenen, og hvorfor Sverige ligger foran Norge innen ny teknologi. Om hva som skal til for å få opp farten. Og en hel del annet. 

 

Shifter 0

Robotgründer Marius Aabel i No Isolation sluttet i oljebransjen for å hjelpe langtidssyke barn. I denne podcasten forteller han om hele reisen fra han begynte å programmere på papir på 80-tallet frem til han nå bygger en fremgangsrik startup.  

Teknologisjef og gründer Marius Aabel i No Isolation forteller om hvorfor han valgte å slutte i oljebransjen og hvorfor en startup kan føles tryggere enn en etablert bedrift. Han mimrer om tiden med Commodore 64 og Amiga. Om lærdommene fra tidligere startups – innen videostrømming og nettdating. Om hvorfor No Isolation har vokst så raskt og lyktes så godt så langt – om strategiene, jobbingen og rekrutteringen. Vi får også høre om utfordringene. Om de smarte avtalene og investorene. Om hvorfor han fortsatt er single, om hvor lenge han vil leve. Om No Isolations satsing mot eldre, og mye, mye mer.

Shifter 0

Gründer Kimberly Larsen i TimetoRiot:  Rusmisbruker da hun var 12, TV-stjerne da hun var 18, og fremgangsrik gründer når hun er 36. Henter inn millioner for å snu om på det tungrodde og hierarkiske frilansmarkedet for film og tv.  

Kimberly Larsen i TimetoRiot tror det er greit at livet har vært litt røft, dersom man skal være gründer. I Shifters podcast forteller den stigende gründerstjerna at hun hadde et problemfylt forhold til en av sine foreldre, ruset seg for første gang da hun var 12 år, og havnet på ungdomshjem. Senere ble hun en av 90-tallets kanskje største stjerner på norsk TV, som en av de sentrale skikkelsene i landets første ekte såpeserie – Hotell Cæsar. På filmskole i England fikk hun ideen til å rydde opp i det kaotiske og hierarkiske frilansmarkedet i TV- og filmbransjen. I denne podcasten forteller hun om hvordan hun har jobbet for å hente kapital, om tabber hittil, om sitt intervju med Donald Trump, om tiden med thaiboxing, om Bergen som gründerby, om å bli mor som 17-åring, om Silicon Valley og mye annet.

Shifter 0

Sean Percival. Fra Silicon Valley til Norge  

Sean Percival er ukens gjest i Shifters podcast, og i denne episoden, får vi høre om livet hans før han kom til Norge.

–Vendepunktet kom da jeg 18 år gammel flyttet til Las Vegas. Mitt liv var ikke på vei noe sted. Jeg bodde hjemme og var «en taper», for å være helt ærlig, sier Percival.

Han er innom sin tid i MySpace og da han gründet et selskap som solgte barneklær på abonnement, men som til slutt gikk dukken.

Og han gir sine syn på Trump, forteller om da han spurte Sylvi Listhaug om mangfold uten å vite hvem hun var, og hvorfor han nå har flyttet til Norge og har et ønske om at vi skal ta igjen svenske startups.

 

Tusen takk til alle våre lyttere. Hvis du liker våre podcaster, så setter vi utrolig stor pris på om dere kan rate oss i iTunes. Dette hjelper andre å finne podcasten og gjør at vi kan fortsette å lage flere. Vi vet det er litt hassle å gjøre det, derfor setter vi ekstra stor pris på om nettopp du kan gjøre det.

Ukens sponsor er Kolonial.no som søker etter en performance marketing manager til å hjelpe dem med å bygge en "kickass" markedsføringsplattform.

Shifter 0

Lars Johan Bjørkevoll i Xeneta om hvorfor slitne gründere bør finne «av-knappen» før de går på veggen. Om hvordan meditasjon hjelper ham når han jobber mye. Om gode og dårlige selger. Og hvorfor kommunikasjon er helt avgjørende for å lykkes  

For noen år siden reiste mannen som nå er en av topplederne i gründereventyret Xeneta, rundt i Europa i en folkevognbuss. I Paris besøkte han aldri Eiffeltårnet, og i Roma var han aldri innom Colosseum. I stedet møtte han mennesker – mange mennesker. Kommunikasjon var avgjørende, og det er det nå også.

I denne podcasten forteller han om hvordan Xeneta har klart å få innpass i en konservativ shippingbransje. 

Han forteller også om hvordan han har sett gründere gå på veggen, og at han selv bruker meditasjon for å få balanse i hverdagen. Om hvorfor alle kanskje ikke bør bli gründere. Om dårlig ledelse blant gründere. Om hvordan han på en menneskelig måte kvitter seg med ansatte som ikke fungerer. Om hvorfor han liker å hjelpe andre gründere. Om hvorfor business ikke er så annerledes enn kunstfoto. Om forskjellen på tyskere og amerikanere i business. Om hvordan det var å forsøke å starte gründerbedrifter på hjemstedet Skotterud før «knarken» kom. Om at han ikke tror roboter vil tørke ham bak når han blir en gammel mann. Samt mye mer.

 

Shifter 0

Otovo-gründer Andreas Thorsheim om å gå fra direktørstilling til å bli sol-gründer  

I denne episoden hilser vi på Otovo-gründer Andreas Thorsheim som sa opp jobben som produktdirektør i Opera for å bygge sitt eget solcelle-selskap. Siden oppstarten i februar, er selskapet blitt ti ansatte og de hentet nylig inn 22 millioner kroner.

I podcasten er han blant annet innom hvordan det er å gå fra et storselskap til en liten startup. Hvordan han fant teamet sitt, hvorfor solceller er undervurdert i Norge og hvorfor kraftmarkedet er utsatt for disrupsjon.

Tusen takk til alle våre lyttere. Hvis du liker våre podcaster, så setter vi utrolig stor pris på om dere kan rate oss i iTunes. Dette hjelper andre å finne podcasten og gjør at vi kan fortsette å lage flere. Vi vet det er litt hassle å gjøre det, derfor setter vi ekstra stor pris på om nettopp du kan gjøre det.

Vi beklager litt dårlig lyd i denne episoden som ble spilt inn foran et publikum på gründermessen i Oslo 23. november.

 

Shifter 0

Kjartan Slette i Unacast om å være pappa og å bygge et globalt tech-selskap samtidig.  

I podcasten er Unacast-gründer Kjartan Slette innom valget i USA, om å være pappa samtidig som man bygger et globalt tech-selskap, om hvordan han havnet i tech, bakgrunnen fra musikkbransjen og Wimp/Tidal, hvorfor de ansatte kan ta så mye fri de vil, samt mye mer.

–Er Unacast en hype?

–Det er noe vi har blitt møtt med helt siden starten. Jeg tror det har noe med at man så tydelig har eksponert seg fra dag én, og noe med en bedrift og en posisjon som først og fremst er kommersiell. Vi driver ikke med kreftsyke barn eller læring, sier Kjartan Slette, gründer av Unacast.

Han avslører samtidig en liten nyhet.

Vær kul og rate oss på iTunes! 

Schibsted Vekst er ukens sponsor. Er du en gründer med en god idé, så ta kontakt med rune@schibstedvekst.no 

Shifter 0

Seriegründer Kim Haagensen i WeClean om alle feilene han har gjort - både som gründer og ektemann. Dessuten om tech, livet som hardtarbeidende småbarnsfar, ledelse, pitsjing, verdier, framtida og hvorfor han valgte å kappe av seg en finger.  

En åpenhjertig Kim Haagensen i WeClean snakker ut om gründerreisen hittil. Det har vært noen suksesser og mange feil. Men har stor suksess med å formidle vasketjenester digitalt.

Shifter 0

Seriegründer Anita Schjøll Brede i Iris AI om hvordan det er å gå konkurs og komme ut av skapet i Silicon Valley, og om kunstig intelligens, teaterskolen, roboter, nedfrossede egg, investorjakt og norsk gründerpolitikk  

Anita Schjøll Brede har gründet Iris AI. Det produseres i dag enorme mengder med forskning, som intet menneske har muligheten til å komme seg gjennom. Ideen med er å bruke kunstig intelligens til å «skanne» gjennom dette materialet på jakt etter svarene brukerne spør om. Målet i et tiårsperspektiv er å bygge en kunstig intelligens som kan lete gjennom all verdens forskning. I denne podcasten forteller Schjøll Brede om egen bakgrunn, nåtid og fremtid.

 

Shifter 0

Johan Brand i Kahoot om Amerika, investorer, fotokunst, læring, lederskap og hvorfor han ikke lenger skal sitte i sjefstolen i selskapet.  

Johan Brand har jobbet ekstremt hardt den siste tiden, for å sørge for at Kahoot skal vokse videre. I denne podcasten forteller han om den korte karrieren som fotokunstner, møtet med amerikansk politikk, lederstilen sin og ikke minst hvorfor han lar noen andre ta over sjefstolen i Kahoot - samt mye annet. 

Shifter 0

Seriegründer Olav Nedrelid har bygget selskaper i tre verdensdeler. Slik lærte han av sine feil når Domos nå skal løse "trådløse verdensproblemer"  

Han har digitalisert norsk idrett, skapt et teknologiselskap med 200 ansatte i Beijing, men alt har ikke gått etter planen. Olav Nedrelid flyttet til i Silicon Valley for ett år, bare for å være sikker på at han denne gangen forsto det som skulle til for å skalere globalt. I denne Podcasten deler han erfaringer og historier fra sin reise hittil, om dotcom-bobla som sprakk og hvordan det er å drive business i Kina. Han forteller også om hvordan startupen Domos skaper rutere med kunstig intelligens for å få opp farten på internett.

Shifter 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose