Shifter

Shifter

Norway

A podcast about innovation, startups and tech entrepreneurs that share their insight.

Episodes

Han bruker tech til få fotballspillere å gjøre som verdens beste. Seriegründer Odd Skarheim om sitt nye prosjekt etter Attensi-salget  

Odd Skarheim solgte seg nylig kraftig ned i Attensi, et selskap som utvikler spill som gjør alt fra butikkselgere til leger bedre i møtet med brukerne. Selv om han fortsetter som styreleder i selskapet, er han allerede i gang med det som kan bli et nytt gründereventyr. Denne gangen handler det om å gjøre fotballspillere bedre i pressede situasjoner, gjennom et nytt førstepersons fotballspill basert på virkelige hendelser. Og Skarheim er allerede i dialog med toppklubber i Europa. I podcasten snakker han om dette, og hvordan han går frem når han bygger et selskap. 

Shifter 0

Bankspesial: Hvor lenge kan DNB fortsette å gjøre "ALT" selv?  

DNB er en mektig bankaktør i Norge, men hvor relevant vil det være i nær fremtid? Hvilke strategiske grep gjør banken, som vi ser spor av i VIPPS og den nye Spareappen? Hvilke fordeler og hvilke utfordringer har Norges største bank.

Klarna, som nylig inngikk et partnerskap med VISA, er tech-selskapet som skal bli bank, mens DNB er banken som skal bli tech-selskap. Hva er enklest?

Og den norske oppstartsbedriften Payr lanserte i dag (onsdag) og skal gå rett i strupen på DNB med sin regningsbetalingsapp. 

Gjest er som vanlig Salvador Baille og programleder er fortsatt Lucas Weldeghebriel.

Denne episoden, er som alle andre, for deg som prøver å forstå krysningspunktet mellom teknologi og økonomi. Dersom du ikke får minst ett nytt perspektiv etter å ha lyttet til denne episoden, så har vi gjort en dårlig jobb.

Send oss feedback og innspill på epost (lucas@shifter.no)

 

Shifter 0

B2B-salg: Slik skaffer Daniel Butler i Socius store bedriftskunder.  

Å bygge et selskap er noe annet enn å bygge et produkt, men du må beherske begge deler hvis du vil gjøre suksess som gründer.

Daniel Butler, daglig leder i Socius, har det siste året landet store amerikanske kunder som Dow Jones, Peske Media (som står bak Variety magazone blant annet), fra tidligere av har de hatt avtaler med tyske Axel Springer og den globale mediekjempen Conde Nast.

Det ligger mye arbeid bak å lande en stor bedriftskunde. I denne episoden vil du blant annet lære:

1. Hvordan ta kontakt med en stor bedrift?

2. Viktigheten av å kommunisere forskjellig til de ulike rollene

3. Hvordan og hvor ofte skal du følge opp?

4. Hvordan avslutte et møte?

5. Viktigheten av å bygge relasjoner

I tillegg vil du lære mye mer, 

Programleder er Lucas Weldeghebriel, journalist i Shifter. 

Kjære lytter. Gi oss tilbakemelding på denne episoden. Enten til Lucas@shifter.no, eller skriv en anmeldelse på iTunes

Shifter 0

Lesespillet til seriegründer Daniel Senn gikk rett til topps på appstore. Slik gjorde han det  

Han har programmert siden han var 11 år, og laget spill om kyniske popmanagere, mafiosos og tobakksbaroner.  Da han ikke fant et spill som kunne hjelpe den hørselshemmede sønnen med lesing, skapte seriegründeren likegodt sitt eget.

Da sønnen ble født med dårlig hørsel, ble Daniel Senn fortalt at det var mengdetrening som var nøkkelen til å holde følge i språkutviklingen med de som hører godt. Som tidligere spillgründer og fan av mattespillet Dragon Box var det naturlig for gründeren å gå til gaming-verdenen for å finne mulige hjelpemidler.  

– Da jeg begynte å lete etter et verktøy, ble jeg veldig overrasket over at jeg ikke fant noe, sier Senn i den seneste podcasten fra Shifter.

Hør hvordan han har gått frem i utviklingen av spillet, om hvordan han har tatt med barn og eksperter i utviklingen og gått frem steg for steg. Ellers om kreative ideutviklingsprosesser, arbeidsmetoder, læring i skolen og mye, mye mer. 

Shifter 0

Fremtidens handel er ikke bare digital. Amazon kjøper Whole Food. Hva betyr det egentlig?  

Amazon kjøper Whole Foods for 13,7 milliarder dollar

Aksjekursene til amerikanske og europeiske dagligvarekjeder falt umiddelbart flere present.  Hva skjer?

Lucas og Salvador diskuterer betydningen av dette, og hvordan dette eventuelt kan påvirke Norge og Europa.

Salvador påpeker at dette er et stort veddemål fra Jeff Bezos og at handelen blir finansiert med lån. Samtidig møter de ikke ubetydelig konkurranse fra Wallmart som ikke ligger på latsiden, med blant annet oppkjøpet av Jet.com.

Amazon signaliserer at fremtidens handel ikke er kun digital, men snarere en kombinasjon av fysisk og online.

Hverken Lucas eller Salvador tror nærbutikken kommer til å forsvinne med det første, men at konsepter som blander fysisk opplevelse med online convenience vil vi se mer av. Også i Norge.

 

Denne episoden, er som alle andre, for deg som prøver å forstå krysningspunktet mellom teknologi og økonomi. Dersom du ikke får minst ett nytt perspektiv etter å ha lyttet til denne episoden, så har vi gjort en dårlig jobb.

Send oss feedback og innspill på epost (lucas@shifter.no)

Shifter 0

Kan Kahoots strategi fungere? Og sprekker tech-boblen nå?  

Kahoot! er et av Norges mest lovende oppstartsselskaper. 

Med investeringer fra blant annet Microsoft i ryggen, har selskapet nylig nådd over 50 millioner månedlige brukere, og vokser nå raskere enn Twitter gjorde. Totalt én milliard mennesker skal ha brukt plattformen. 

Nå skal selskapet tjene penger, og vil blant annet satse på bedriftsmarkedet.

Salvador og Lucas diskuterer de strategiske veivalgene selskapet står overfor. 

Dagens andre tema er Nasdaq-børsen, som på slutten av forrige uke falt flere prosent.

Salvador betegner fallet som dramatisk, og mener det kan være en tech-boble som er i ferd med å sprekke.

 

I studio: Salvador Baille og Lucas Weldeghebriel.

Som alltid, send oss tilbakemeldinger til lucas@shifter.no

 

 

 

Shifter 0

Starten på slutten for Apple?  

I en spesialpodcast diskuterer vi Apples lanseringer på WWDC-konferansen på mandag. Blant nyhetene er funksjoner som går i direkte konkurranse med norske Vipps.

Mats Staugaard, gründer av Kickback og av «Apple-nettstedet» Mac1.no deltar i denne spesialpodcasten sammen med Shifters Lucas Weldeghebriel  for å hjelpe til å dechiffrere Apple-lanseringen på mandag. Var dette starten på slutten, eller tegn på ytterligere vekst?

Homepod vs Google Home vs Echo

Apple lanserte endelig Echo- og Google Home-konkurrenten Homepod, men har posisjonert den litt annerledes enn konkurrentene.  Hvordan og hvorfor, prøver Staugaard og Weldeghebriel å svare på.

Vil Apple ha en sjanse med Siri i dette landskapet? 

Kan iPad-en bryte en negativ trend?

–iPad-salget har jo falt 13 kvartaler på rad. Kanskje kan det snu nå, mener Staugaard og trekker spesielt frem iOS-oppdateringen som gjør Ipad-en i stand til å konkurrere mot laptop-en som foretrukne enhet.

Vipps, så var DNB i trøbbel

Apple lanserte også en betalingsintegrasjon i imessage som muliggjør vennebetaling. Norge var et av landene som sto på listen hvor dette skal rulles ut til høsten.

Hvilken betydning vil det ha for norske Vipps? Hvilke fordeler og ulemper har henholdsvis Apple og DNB i denne kampen?

Er du glad i Apple-produkter, bør du lytte til denne spesialepisoden. Målet vårt er at du i hvertf fall fikk ett nytt perspektiv etter å ha lyttet til episoden.

Hvis ikke, så send feedback til lucas@shifter.no. Hvis du liker det du hører, setter vi også pris på feedback. Gjerne med en kort begrunnelse.

 

Shifter 0

Hva har Amazon og Rema 1000 til felles? Mary Meekers Internet Trends Report 2017. Spotify konkurs?  

I dagens episode tar vi utgangspunkt i Mary Meekers «Internet Trends Report 2017». Og vi tar spesielt utgangspunkt i én slide som viser Amazons dominans innenfor våtservietter og batterier (!).

Med dette som utgangspunkt trekker vi linjer til vårt eget norske marked, og hvilken strategi Rema 1000, Coop og andre aggressivt implementerer, og som betyr at kjente merkevarer fra for eksempel Nortura og Orkla går en mer dyster fremtid i møte.

Det er minst fire grunner til at merkevarenes fremtid ser meget dyster ut. I podcasten vil du høre Salvador og Lucas’ perspektiver.

Spotify konkurs?

Det andre temaet er musikkstreaming-selskapet Spotify, som ifølge Salvador har vært en innovasjonssukses, en kommersiell suksess, men en finansiell fiasko.

Salvador går langt i antyde at selskapet kan gå mot konkurs. Hør hans argumenter for å unngå eventuelle Spotify-aksjer dersom selskapet blir børsnotert i nærmeste fremtid.

 

Kjære lytter. Gi oss tilbakemelding på denne episoden. Enten til Lucas@shifter.no, eller skriv en anmeldelse på iTunes

Shifter 0

Trond Riiber Knudsen: Dette ser han etter hos gründerne og dette kan han bidra med. «Gjøre» og «ikke gjøre» for å få den kjente tech-investoren på kroken  

Den tidligere McKinsey-toppen har investert i 45 startups, og møter nesten daglig nye gründere. Han er begeistret over bredden, men visse ting gjør ham skeptisk.

Trond Riiber Knudsen forteller hvordan han går frem når han investerer i startups.

– Fordelen med å møte mange og jobbe intensivt, er å få akkumulert erfaring. Så er det morsomt å se hvordan teknologi og teknologiske løsninger anvendes inn mot ulike industrisegment, sier Riiber Knudsen som har investert i kjente oppstartsselskaper som Huddly, No Isolation, Arundo og Attensi.

Vi får høre hva landets ledende engleinvestor liker og ikke liker hos gründere, og hva han legger i et godt team.

I podcasten forteller han hvordan han nok noen ganger har blitt forsøkt lurt, men også at det ikke er spesielt lurt.  Vi får også høre mer om hvordan han jobber med de ulike gründerne som han har investert i, og hva han mener han kan bidra med i tillegg til kapital - blant annet et unikt nettverk inn mot etablerte selskaper. Hvilke områder han ser muligheter, og hva som er hans langsiktige plan for å investere i startups.

For øvrig forteller han om sine egne prosjekter, som innbefatter blant annet søppelhåndtering i Afrika og hestemøkk i Norge. Vi får også høre hans beste tips for å unngå korrupsjon når man driver business i afrikanske land. Og mye mer.

Shifter 0

Bitcoin eksploderer. Bør du investere nå?  

Digital valuta for begynnere

Hockey-kølle-utvikling for digital valuta, men hva er egentlig digitalvaluta som Bitcoin, og hvorfor eksploderer verdien plutselig?

Er dette som internett i 1995, hvor alle vil ha en del av oppsiden og strømmer til valutaen?

Hvor sikker er valutaen? Og er vi i ferd med å gå inn i en boble?

Blockchain-ekspert Jon Ramvi og innovasjonsspesialist Salvador Baille forsøker å besvare disse spørsmålene.

Tesla, og fremtidens bilindustri

Dersom Jeff Bezos er rå, er Elon Musk enda råere, mener Salvador Baille? Hva tror vi om Tesla og bilselskapets fremtid. Er Tesla den nye iPhone? Og hva skjer om vi kobler biler med blockchain-teknologi?

 

Denne episoden, er som alle andre, for deg som prøver å forstå krysningspunktet mellom teknologi og økonomi. Dersom du ikke får minst ett nytt perspektiv etter å ha lyttet til denne episoden, så har vi gjort en dårlig jobb.

Send oss feedback og innspill på epost (lucas@shifter.no). Ukens lytter, Richard Paulsen, gjorde nettopp det. Hvilket innspill han kom med, må du lytte til i episoden.

Programleder er Lucas H. Weldeghebriel, journalist i Shifter.

 

Shifter 0

Slik gjorde de arkiv sexy og hentet 100 millioner kroner, og hva har Documaster-sjef Pål Reinert Bredvei lært av dotcom-bobla, Nokias nedtur og livet som småbarnsfar.  

Documaster hentet nylig 100 millioner kroner i investeringer fra Summa Equtiy. I denne podcasten forteller han hvordan de gikk frem og hva de skal bruke pengene på. Vi får også høre om daglig leder Pål Reinert Bredveis erfaringer fra en startup i Silicon Valley like før IT-bobla sprakk og hans tid i Nokia like før nedturen begynte. Den tidligere Stepstone-sjefen forteller også hvordan Documaster nå skal rekruttere. Og hvordan er det egentlig å kombinere startuplivet i Oslo med å være pappa bosatt i Sandefjord? Det og mye mer.

Shifter 0

Google vs Amazon. OS vs AI. 100 milliarder dollar vs 300 millioner kroner.  

På Googles I/O-konferanse forrige uke lanserte de en rekke nyheter. Gjennomgangstema var, ikke overraskende, AI, eller kunstig intelligens, som man sier på norsk.

Hva betyr AI for forretningsmodellen til Google? Vil de ha en sjanse mot Amazon. Og hva med produkt-selskapet Apple?

Hvordan går det når COOP her hjemme prøver seg på en Grill-bot?

Salvador og Lucas diskuterer også Softbanks 100 milliarder dollars-fond. Ja, du leste riktig, 100 milliarder dollar!!! Er dette corporate innovation på speed?

Her hjemme redefinerer norske digitalbyråer seg til å fokusere på innovasjon for etablerte bedrifter, noe Lucas mener vitner om litt mangel på perspektiver. 

Forbanna? Fornøyd? Gi oss feedback her!

LINKER:

https://www.theverge.com/2017/5/17/15654432/google-io-2017-keynote-highlights-news-announcements-recap

https://www.technologyreview.com/s/607831/nvidia-ceo-software-is-eating-the-world-but-ai-is-going-to-eat-software/#comments

https://techcrunch.com/2017/05/20/softbank-vision-fund-first-close/

 

 

 

Shifter 0

Agnes Dyvik i VIO: Gründere må være ærlige når de sliter mentalt, og hvorfor hun advarer mot å få inn investorer for tidlig  

Gründer Agnes Dyvik forteller hvordan det har vært å starte opp plattformen for journalistikk fra aviser og magasiner som ellers bare er på papir eller bak betalingsmurer. Vi får høre om møtene med norske medier og erfaringen med investorer.

– Heldigvis har jeg det trekket at jeg trives best i motgang. Jeg har et veldig konkurranseinstinkt, og ble trigget av konservative sjefer som mente at vi ikke kom til å lykkes, sier Dyvik.

Dyvik forteller også om sine erfaringer med investorer og henting av kapital.

– Går man etter investorer for tidlig, havner du lett i en «forever loop». Så bruker du opp penger på ting som tar lenger tid enn du hadde tenkt, og da må du hente enda mer penger, sier hun.

Dyvik har følt på det store ansvaret som hviler på en gründer, og innrømmer at det kan gå utover nattesøvnen når tankene om selskapets ulike utfordringer kverner i hodet.

– Jeg tror vi undervurderer hvor mange gründere som faktisk ikke lykkes fordi de ikke klarte å få til et balansert forhold til jobben, sier hun.

Hun mener det må være lov å si at man har det vanskelig, og snakke om det.

– Mitt råd er å fortelle det til noen. For med en gang du sier det til noen, så kan det hjelpe å dele bekymringene med andre, sier hun.

For øvrig er det en del om den store drømmen, å vinne Finnmarksløpet i hundekjøring.

Shifter 0

Snapsale, Schibsted, Vipps, Skandiabanken, Facebook og Amazon  

"Dette er en pilot på et nytt podcast-konsept på Shifter. Slapp av, vi vil ikke slutte med våre gründerintervjuer."

Lucas Weldeghebriel, journalist i Shifter diskuterer med Salvador Baille om ting som har skjedd i internettøkonomien de siste ukene.

1. Snapsale vs Schibsted. Er Schibsted en skurk? Eller var gründerne naive? Saken bærer preg av følelser og idealisme, men lite analyse.

2. Amazon og Facebook har sluppet kvartalstallene. Hva forteller de om selskapenes evne til å kommunisere? Og hvilken rolle relasjonen til aksjonærbasen spiller?

3. Vipps Go. Vipps fra betalingstjeneste til betalingsplattform? 

4. Bitcoin i Skandiabanken. Hva skjer? En norsk etablert bank gir deg muligheten til å sjekke din bitcoin-beholdning.

5. The Economist vil regulere internettgigantene. Salvador mener det er en dårlig idé. Hør hvorfor. 

 

Dette er som sagt første episode i et nytt konsept. Vi trenger din tilbakemelding. Seriøst. Ikke gjør som du vanligvis gjør, hvor du ikke gidder å gi tilbakemelding. Kom igjen, send oss en mail med (fortrinnsvis) ros eller konstruktiv ris.

SVAR PÅ DENNE LINKEN HER!

Eller send til Lucas@shifter.no

Tusen takk!

 

Shifter 0

BMX-proffen som ble gründer. Flowmotions Didrik Dege Dimmen om å gå på tryne på sykkel og i business, til å lykkes med tidenes crowdfunding  

Flowmotion har i løpet av vinteren hatt en "helt sinssyk" crowdfunding-kampanje på Kickstarter. I denne podcasten forteller Didrik Dege Dimmen om hvordan kamerastabilisator-startupen har jobbet for å lykkes med kampanjen.

Den tidligere BMX-proffen forteller om hvordan han ble gründer, og om den dramatiske dagen da businessideen til Flowmotion gikk i bakken så det sang. Og hvordan teamet klarte å reise seg på rekordtid.

Han kommer innom hans legendariske pitch i Finland, som besto i en back flip på BMX ned i et ishull. Vi får selvfølgelig også høre en del om planene for selskapet fremover. Om produksjon i Kina, henting av kapital, rekruttering og alt annet som skal gjøres. Med mer.

 

Shifter 0

Filmgrails Simon Souyris Strumse: Slik gikk han fra at han ikke visste hva en gründer var, til å drive en lovende startup, og hvorfor han helst ser at folk er litt mindre opptatt av mord, sex, blod og investering i eiendom.  

Simon Souyris Strumse har en ganske uvanlig bakgrunn som gründer. Som ungdomspolitiker i SV og miljøaktivist i et underbruk av Greenpeace ante han ingenting om det å være gründer. 

– Likheten er vel at gründere og aktivister er folk som ser problemer og har lyst til å gjøre noe med dem, sier Souyris Strumse i Shifters podcast.

Det var slik han fikk ideen til Filmgrail, da han forsøkte å navigere i havet av filmer på de ulike strømmetjenestene på nettet.

I podcasten forteller han om hvordan de ganske raskt laget en app, og fikk sjokkerende 40.000 nedlastinger i løpet av det første døgnet, på tjenesten som indekserte de ulike filmene og hvor de var å finne.  Han forteller om «historien» fra denne første opplevelsen til det Filmgrail er i dag, og hvordan det tar form fremover.

Vi får også høre hvordan de nå bygger en tjeneste, der de blant annet bruker maskinlæring for å gi brukerne bedre anbefalinger utfra konteksten de skal se film eller serier i. Og vi får høre om avveiingene rundt bruken av data. For eksempel at de må filtrere vekk de mest populære søkeordene som blod, seks og mord i filmtjenesten.

Vi får også høre mer om hvordan han solgte leiligheten og båten, og satset alt på å være gründer.  Om hvorfor han mener at flere bør gjøre dette. Den tidligere SV-politikeren kritiserer også venstresiden for å vite for lite om gründerskap. Han forteller også om hvordan Filmgrail nå skal rulles videre ut i markedet, og hvorfor kino har en framtid. Dessuten om han forhold til badstu, og hvorfor han gjerne tar med både bursdagsgjester og sin neste investor inn i varmen.

Shifter 0

Seriegründer Per-Otto Wold om de første tabbene og etterhvert suksessen med Spond, om den utrolige tiden i Point Carbon, og hvorfor han som buddhist blir en bedre gründer av å være helt taus i ti dager  

Per-Otto Wold forteller om sine feil da han gründet Spond, og hva han etterhvert har gjort riktig for å skape suksess med organiseringsverktøyet for breddeidrett og annen aktivitet. Om hvordan de nå skal tjene penger, og gå utenlands med produktet. Vi får også høre om læringen fra den utrolige reisen med Point Carbon, da de som fortsatt fersk gründerbedrift var med å rigge det europeiske karbonkvotemarkedet, og ble ledende eksperter som ga råd til både verdens største kraftselskaper, det amerikanske senatet og statsminister Jens Stoltenberg her i Norge. Men samtidig også om den ubehagelige kjempesmellen som resulterte i en førsteside i Dagens Næringsliv. Vi får høre hvordan han som voksen mann ble buddhist, og bruker meditasjon til å bli en bedre gründer, som når han i en av øvelsene velger å være helt taus i ti dager. Wold bygger nå et kloster for buddhistiske munker i Østfold. Hør om dette, og mye mer i Shifters podcast.

Shifter 0

Spesial-podcast "Impact-investeringer":  Ida Faldbakken om jakten på «den gode gründer»  

Ida Faldbakken i Katapult Future Fest tror den norske startupbransjen har muligheten til å velge en mindre kynisk vei enn Silicon Valley, og leter etter gründere som kan gjøre verden til et bedre sted å være. I denne podcasten forteller hun om trenden der flere og flere investorer ønsker å gjøre noe godt for verden, samtidig som de tjener penger. Hun er til vanlig partner i Nordic Impact, Selvaag-arving Tharald Nustads investeringsselskap som retter seg mot nettopp «den gode gründer».

 

Shifter 0

App-oraklene Remi Pedersen og Bent Stamnes i suksesstartupen Fuse deler sine beste tips og triks, noen sterke følelser og historien bak selskapet og veien fremover.  

Fuse har utviklet et av verdens ledende verktøy for å programmere apper. I denne podcasten forteller Remi Pedersen og Bent Stamnes om hvordan det hele ble til. Om bakgrunnen fra den såkalte demoscenen med Commodore 64 og Amiga på 80-tallet. Om hvordan selskapet består av "tech savvies", inkludert dem selv, som elsker å utfordre grensene for hva som er mulig både på jobb og fritid. De gir også eksklusive tips og råd om hvordan gründere med app-ideer bør tenke. Du får også mer om fundingrunden på 100 millioner kroner, coworkerspace, irritasjon, rekruttering, og mye, mye mer. 

Shifter 0

Undervannsdronegründer Christine Spiten lever for havet, og bor i båt. Blueye lar vanlige folk utforske sjøbunnen som om de var proffer.  

Christine Spiten i Blueye Robotics har laget undervannsdronen Pioner. Teknologien lar vanlige folk utforske havbunnen på en måte som bare de proffe aktørene kunne tidligere, og til en brøkdel av prisen. Spiten forteller om hvordan de har utviklet dronen. Ellers får vi høre hvordan hun hele livet har vært opptatt av havet, og bor året rundt i en seilbåt i Trondheim. Hun drives av både en nysgjerrighet for det som befinner seg i dypet, men også et engasjement for å gjøre noe med den enorme forsøplingen av havområdene. Hun forteller om hvordan hun hacket sammen sin første drone i forbindelse med feltarbeid i Tanzania og Brasil i studietiden. Om hennes møte med Don Walsh, den første som dro ned til bunnen av Marianergropen, verdens dypeste sted. Dessuten om hvordan hun finner en god balanse mellom arbeid og fritid. Om NM-tittelen i seiling, om jakten på funding. Samt mye, mye mer.

Shifter 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose