Shifter

Shifter

Norway

A podcast about innovation, startups and tech entrepreneurs that share their insight.

Episodes

Telecomspesial: Hvor går telebransjen?  

I ukens podcastepisode diskuterer Telias Wasim Rashid og eks-telenor-ansatte Salvador Baille telecoms fremtid.

Baille, som nå er daglig leder i Intelis, peker på fire hovedtrender for telecom-industrien.

–For det første har de fokus på kostnadskutt. For det andre investerer de i rene datadrevne tjenester som IOT (internet og things). En tredje trend, er at de fusjonerer med eller kjøper innholds-selskaper. Og til slutt har vi aktører som Softbank, som etablerer fond og kjøper aksjer teknologiselskaper på søken etter nye forretningsområder.

Wasim Rashid, Global head of IoT platform, products and insight i Telia, peker på et paradoks for telecom-industrien.

–I utgangspunktet har telecomindustrien vært flinke til å følge den teknologiske utviklingen. Uten denne utviklingen, ville ikke Apple kunne lansert sin smarttelefon.  Men for hver gang telecom-industrien følger sin egen evolusjon så blir vi disruptet hver eneste gang, fordi noen andre ligger et hakk foran oss og spiser av den verdikjeden vi forsøker å skape, sier han.

I studio:

Lucas Weldeghebriel, journalist i Shifter

Wasim Rashid,  Global head of IoT platform, products and insight i Telia

Salvador Baille, daglig leder i Intelis.

Shifter 0

Payr-Espen om klinsjen med medgründeren: «– Vi burde gått til parterapi allerede det første året.»  

Transfercar så ut som et startupeventyr som vokste inn i himmelen, men var et drama med krangler og mistillit.  Når seriegründer Espen Einn nå bygger fintech-startupen Payr, sørger han for at historien ikke gjentar seg.

I Shifters podcast snakker den profilerte gründeren ut om kjempekonflikten med medgründeren i Transfercar, og hvordan prosjektet kulminerte med et ultimatum under den prestisjetunge akseleratoren til 500 Startups i Silicon Valley.

I podcasten forteller han om Payrs ambisiøse planer fremover. Om den konforme banknæringen. Om den pågående fundingrunden. Om hvordan det er å jobbe i samme startup som samboeren. Om hvordan det er å få et nytt barn midt oppi det hele. Med mer.

Shifter 0

Sasans elleville gründerreise som endte med trusler fra Intel  

Sasan Mameghani fikk en idé på et hotellrom i Romania. Han sa opp jobben og la ut på sin gründerreise som endte i et knas.

Selv med en investering fra en gresk reder, så det ekstra mørkt ut da Intel sendte et brev på 600 sider med trussel om søksmål.

Det var imidlertid ikke det største problemet.

–Jeg hadde et altfor stort fokus på et produkt, og et altfor lite fokus på å bygge en løsning jeg kunne selge. Jeg ser det samme hos mange førstegangsgründere. For mange, meg selv inkludert, kom det som et sjokk at kundene ikke stilte seg i kø etter at produktet var lansert, sier Mameghani, som er gjest i Shifters podcast.


Hans nye startup, Maindeck, er nå i full gang, hvor han fortsatt skal løse problemer i shipping-bransjen, men med en litt annen tilnærming.

 

Kjære lytter. Gi oss tilbakemelding på denne episoden. Enten til Lucas@shifter.no, eller skriv en anmeldelse på iTunes

Shifter 0

Ubers nye sjef og veien videre  

Uber har nylig ansatt en ny sjef etter at gründer og CEO Travis Kalnick ble presset ut av lederstolen. 

Hvorfor ansetter de nå Dara Khosrowshahi, CEO av Expedia som ny sjef?

Er dette begynnelsen på slutten, eller starten på noe enda større?

Man kan si mye om Uber, men at de har tatt en global posisjon raskt, at de er aggressive og har fått en latterlig høy verdisetting, er vanskelig å benekte.

I studio:

Lucas Weldeghebriel, journalist i Shifter

Salvador Baille, daglig leder i Intelis.

 

Kjære lytter. Gi oss tilbakemelding på denne episoden. Enten til Lucas@shifter.no, eller skriv en anmeldelse på iTunes

Shifter 0

Suksessgründer måtte til psykolog. Smellen i Silicon Valley har gjort Nicolaj Broby Petersen fra Dirtybit og Megacool sterkere  

Nicolaj Broby Petersen har hatt kjempesuksess med Dirtybit og Funrun-spillene. Nå er han på full vei opp og frem med Megacool, fikk inn Alliance Venture og Norse Labs som investorer. Da han flyttet til Silicon Valley for å starte Megacool, ble det lange dager, lite trening og høyt press. En dag sa det stopp. Den fremgangsrike gründeren forteller om den psykiske smellen, og hvordan han har lært seg å koble av bedre og blitt sterkere etter at han gikk til psykolog.  

Forøvrig får vi høre godbiter fra Funrun, og hvordan de derfra har hentet inspirasjon til å bygge Megacool. Og ellers om rekruttering, Norge vs Silicon Valley, investorer, m.m.

Shifter 0

Filmbrillegründer Eirik Wahlstrøms metode for å finne den perfekte produsenten i Kina, og de beste investorene her hjemme  

Eirik Wahlstrøm i Moviemask forteller om hvordan de unge gründerne fant frem til en fabrikk i Kina som kunne produsere filmbrillen som gjør mobiltelefonen om til en portabel kino. Startupen har også fått noen meget kjente navn fra det norske tech-miljøet inn på eiersiden, og har landet flere store aktører som kunder etter kort tid.

Shifter 0

Derfor vil Netflix dø!  

Det høres kanskje fjernt ut at et teknologiselskap med over 100 millioner abonnenter i over 130 land ikke vil overleve. Men det er mange ting som tyder på at den bransjen Netflix driver i, ikke er gjenstand for like mye disrupsjon som andre bransjer, og at streamingselskapets største verdi ikke ligger i kundemassen eller teknologien, men i godt innhold.

Salvador Baille mener Netflix-gründer Reed Hastings vil møtes med tøffe krav om vekst fra sine aksjonærer samtidig som de blir angrepet på flere fronter.

Det siste eksempelet er Disney som annonserte i forrige uke at de skal trekke alt sitt innhold fra Netflix.

I podcasten diskuterer Baille og Shifter-journalist Lucas Weldeghebriel de største utfordringene Netflix står overfor, men også potensielle veier til suksess.

I studio:

Lucas Weldeghebriel, journalist i Shifter

Salvador Baille, daglig leder i Intelis.

Kjære lytter. Gi oss tilbakemelding på denne episoden. Enten til Lucas@shifter.no, eller skriv en anmeldelse på iTunes

Shifter 0

Tesla, soleenergi i Norge og kraftbransjenes fremtid  

Tesla rullet nylig ut sin nye bil Model 3, og har fått stor oppmerksomhet som et innovativt bilselskap, men kommer de til å klare seg

Er verdivurderingen for høy, og vil de klare å få en positiv pengeflyt?

Salvador Baille i Intelis, stiller seg litt skeptisk til selskapet, og ville heller ha puttet pengene sine i et annet bilselskap. Det samme ville Andreas Thorsheim i Otovo ha gjort.

Men hvilke utfordringer står selskapet overfor og hva må til for at de skal gå seirende ut? 

Er solcelle-energi liv laga i Norge? Salvador Baille stiller seg undrende, mens solcelle-selger Andreas Thorsheim er ikke overraskende positiv.

Men er det lønnsomt? Er det virkelig miljøvennlig og er det effektivt nok?

Til slutt diskuteres kraftbransjens fremtid, hvilke aktører som er med i spillet og hvilke utfordringer de står overfor. 

Hvor konkurransen vil komme, hvem sitter relativt trygt og hvem gjør ikke det.

I studio:

Lucas Weldeghebriel, journalist i Shifter

Andreas Thorsheim, daglig leder i Otovo

Salvador Baille, daglig leder i Intelis.

Kjære lytter. Gi oss tilbakemelding på denne episoden. Enten til Lucas@shifter.no, eller skriv en anmeldelse på iTunes

Shifter 0

Are Traasdahl - slik bygger han selskaper, får investorer og henter inspirasjon fra barna og Nils Arne Eggen  

En av Norges mest suksessrike gründere forteller sin historie, hvordan han har bygd opp Tapad som han solgte til Telenor for over en milliard kroner. Vi får høre om hans meget systematiske metode for de ulike trinnene i å bygge opp en bedrift, men også hvordan han er opptatt av det kreative i prosessene og spille hverandre gode. Her henter han inspirasjon fra både egne barn og go'-fotteorien til Nils Arne Eggen. Vi får høre mer om hvordan han nå fremover skal skape det neste store, og hvordan han tenker når han også vil investere i norske startups.  

Shifter 0

Han bruker tech til å få fotballspillere å gjøre som verdens beste. Seriegründer Odd Skarheim om sitt nye prosjekt etter Attensi-salget  

Odd Skarheim solgte seg nylig kraftig ned i Attensi, et selskap som utvikler spill som gjør alt fra butikkselgere til leger bedre i møtet med brukerne. Selv om han fortsetter som styreleder i selskapet, er han allerede i gang med det som kan bli et nytt gründereventyr. Denne gangen handler det om å gjøre fotballspillere bedre i pressede situasjoner, gjennom et nytt førstepersons fotballspill basert på virkelige hendelser. Og Skarheim er allerede i dialog med toppklubber i Europa. I podcasten snakker han om dette, og hvordan han går frem når han bygger et selskap. 

Shifter 0

Bankspesial: Hvor lenge kan DNB fortsette å gjøre "ALT" selv?  

DNB er en mektig bankaktør i Norge, men hvor relevant vil det være i nær fremtid? Hvilke strategiske grep gjør banken, som vi ser spor av i VIPPS og den nye Spareappen? Hvilke fordeler og hvilke utfordringer har Norges største bank.

Klarna, som nylig inngikk et partnerskap med VISA, er tech-selskapet som skal bli bank, mens DNB er banken som skal bli tech-selskap. Hva er enklest?

Og den norske oppstartsbedriften Payr lanserte i dag (onsdag) og skal gå rett i strupen på DNB med sin regningsbetalingsapp. 

Gjest er som vanlig Salvador Baille og programleder er fortsatt Lucas Weldeghebriel.

Denne episoden, er som alle andre, for deg som prøver å forstå krysningspunktet mellom teknologi og økonomi. Dersom du ikke får minst ett nytt perspektiv etter å ha lyttet til denne episoden, så har vi gjort en dårlig jobb.

Send oss feedback og innspill på epost (lucas@shifter.no)

 

Shifter 0

B2B-salg: Slik skaffer Daniel Butler i Socius store bedriftskunder.  

Å bygge et selskap er noe annet enn å bygge et produkt, men du må beherske begge deler hvis du vil gjøre suksess som gründer.

Daniel Butler, daglig leder i Socius, har det siste året landet store amerikanske kunder som Dow Jones, Peske Media (som står bak Variety magazone blant annet), fra tidligere av har de hatt avtaler med tyske Axel Springer og den globale mediekjempen Conde Nast.

Det ligger mye arbeid bak å lande en stor bedriftskunde. I denne episoden vil du blant annet lære:

1. Hvordan ta kontakt med en stor bedrift?

2. Viktigheten av å kommunisere forskjellig til de ulike rollene

3. Hvordan og hvor ofte skal du følge opp?

4. Hvordan avslutte et møte?

5. Viktigheten av å bygge relasjoner

I tillegg vil du lære mye mer, 

Programleder er Lucas Weldeghebriel, journalist i Shifter. 

Kjære lytter. Gi oss tilbakemelding på denne episoden. Enten til Lucas@shifter.no, eller skriv en anmeldelse på iTunes

Shifter 0

Lesespillet til seriegründer Daniel Senn gikk rett til topps på appstore. Slik gjorde han det  

Han har programmert siden han var 11 år, og laget spill om kyniske popmanagere, mafiosos og tobakksbaroner.  Da han ikke fant et spill som kunne hjelpe den hørselshemmede sønnen med lesing, skapte seriegründeren likegodt sitt eget.

Da sønnen ble født med dårlig hørsel, ble Daniel Senn fortalt at det var mengdetrening som var nøkkelen til å holde følge i språkutviklingen med de som hører godt. Som tidligere spillgründer og fan av mattespillet Dragon Box var det naturlig for gründeren å gå til gaming-verdenen for å finne mulige hjelpemidler.  

– Da jeg begynte å lete etter et verktøy, ble jeg veldig overrasket over at jeg ikke fant noe, sier Senn i den seneste podcasten fra Shifter.

Hør hvordan han har gått frem i utviklingen av spillet, om hvordan han har tatt med barn og eksperter i utviklingen og gått frem steg for steg. Ellers om kreative ideutviklingsprosesser, arbeidsmetoder, læring i skolen og mye, mye mer. 

Shifter 0

Fremtidens handel er ikke bare digital. Amazon kjøper Whole Food. Hva betyr det egentlig?  

Amazon kjøper Whole Foods for 13,7 milliarder dollar

Aksjekursene til amerikanske og europeiske dagligvarekjeder falt umiddelbart flere present.  Hva skjer?

Lucas og Salvador diskuterer betydningen av dette, og hvordan dette eventuelt kan påvirke Norge og Europa.

Salvador påpeker at dette er et stort veddemål fra Jeff Bezos og at handelen blir finansiert med lån. Samtidig møter de ikke ubetydelig konkurranse fra Wallmart som ikke ligger på latsiden, med blant annet oppkjøpet av Jet.com.

Amazon signaliserer at fremtidens handel ikke er kun digital, men snarere en kombinasjon av fysisk og online.

Hverken Lucas eller Salvador tror nærbutikken kommer til å forsvinne med det første, men at konsepter som blander fysisk opplevelse med online convenience vil vi se mer av. Også i Norge.

 

Denne episoden, er som alle andre, for deg som prøver å forstå krysningspunktet mellom teknologi og økonomi. Dersom du ikke får minst ett nytt perspektiv etter å ha lyttet til denne episoden, så har vi gjort en dårlig jobb.

Send oss feedback og innspill på epost (lucas@shifter.no)

Shifter 0

Kan Kahoots strategi fungere? Og sprekker tech-boblen nå?  

Kahoot! er et av Norges mest lovende oppstartsselskaper. 

Med investeringer fra blant annet Microsoft i ryggen, har selskapet nylig nådd over 50 millioner månedlige brukere, og vokser nå raskere enn Twitter gjorde. Totalt én milliard mennesker skal ha brukt plattformen. 

Nå skal selskapet tjene penger, og vil blant annet satse på bedriftsmarkedet.

Salvador og Lucas diskuterer de strategiske veivalgene selskapet står overfor. 

Dagens andre tema er Nasdaq-børsen, som på slutten av forrige uke falt flere prosent.

Salvador betegner fallet som dramatisk, og mener det kan være en tech-boble som er i ferd med å sprekke.

 

I studio: Salvador Baille og Lucas Weldeghebriel.

Som alltid, send oss tilbakemeldinger til lucas@shifter.no

 

 

 

Shifter 0

Starten på slutten for Apple?  

I en spesialpodcast diskuterer vi Apples lanseringer på WWDC-konferansen på mandag. Blant nyhetene er funksjoner som går i direkte konkurranse med norske Vipps.

Mats Staugaard, gründer av Kickback og av «Apple-nettstedet» Mac1.no deltar i denne spesialpodcasten sammen med Shifters Lucas Weldeghebriel  for å hjelpe til å dechiffrere Apple-lanseringen på mandag. Var dette starten på slutten, eller tegn på ytterligere vekst?

Homepod vs Google Home vs Echo

Apple lanserte endelig Echo- og Google Home-konkurrenten Homepod, men har posisjonert den litt annerledes enn konkurrentene.  Hvordan og hvorfor, prøver Staugaard og Weldeghebriel å svare på.

Vil Apple ha en sjanse med Siri i dette landskapet? 

Kan iPad-en bryte en negativ trend?

–iPad-salget har jo falt 13 kvartaler på rad. Kanskje kan det snu nå, mener Staugaard og trekker spesielt frem iOS-oppdateringen som gjør Ipad-en i stand til å konkurrere mot laptop-en som foretrukne enhet.

Vipps, så var DNB i trøbbel

Apple lanserte også en betalingsintegrasjon i imessage som muliggjør vennebetaling. Norge var et av landene som sto på listen hvor dette skal rulles ut til høsten.

Hvilken betydning vil det ha for norske Vipps? Hvilke fordeler og ulemper har henholdsvis Apple og DNB i denne kampen?

Er du glad i Apple-produkter, bør du lytte til denne spesialepisoden. Målet vårt er at du i hvertf fall fikk ett nytt perspektiv etter å ha lyttet til episoden.

Hvis ikke, så send feedback til lucas@shifter.no. Hvis du liker det du hører, setter vi også pris på feedback. Gjerne med en kort begrunnelse.

 

Shifter 0

Hva har Amazon og Rema 1000 til felles? Mary Meekers Internet Trends Report 2017. Spotify konkurs?  

I dagens episode tar vi utgangspunkt i Mary Meekers «Internet Trends Report 2017». Og vi tar spesielt utgangspunkt i én slide som viser Amazons dominans innenfor våtservietter og batterier (!).

Med dette som utgangspunkt trekker vi linjer til vårt eget norske marked, og hvilken strategi Rema 1000, Coop og andre aggressivt implementerer, og som betyr at kjente merkevarer fra for eksempel Nortura og Orkla går en mer dyster fremtid i møte.

Det er minst fire grunner til at merkevarenes fremtid ser meget dyster ut. I podcasten vil du høre Salvador og Lucas’ perspektiver.

Spotify konkurs?

Det andre temaet er musikkstreaming-selskapet Spotify, som ifølge Salvador har vært en innovasjonssukses, en kommersiell suksess, men en finansiell fiasko.

Salvador går langt i antyde at selskapet kan gå mot konkurs. Hør hans argumenter for å unngå eventuelle Spotify-aksjer dersom selskapet blir børsnotert i nærmeste fremtid.

 

Kjære lytter. Gi oss tilbakemelding på denne episoden. Enten til Lucas@shifter.no, eller skriv en anmeldelse på iTunes

Shifter 0

Trond Riiber Knudsen: Dette ser han etter hos gründerne og dette kan han bidra med. «Gjøre» og «ikke gjøre» for å få den kjente tech-investoren på kroken  

Den tidligere McKinsey-toppen har investert i 45 startups, og møter nesten daglig nye gründere. Han er begeistret over bredden, men visse ting gjør ham skeptisk.

Trond Riiber Knudsen forteller hvordan han går frem når han investerer i startups.

– Fordelen med å møte mange og jobbe intensivt, er å få akkumulert erfaring. Så er det morsomt å se hvordan teknologi og teknologiske løsninger anvendes inn mot ulike industrisegment, sier Riiber Knudsen som har investert i kjente oppstartsselskaper som Huddly, No Isolation, Arundo og Attensi.

Vi får høre hva landets ledende engleinvestor liker og ikke liker hos gründere, og hva han legger i et godt team.

I podcasten forteller han hvordan han nok noen ganger har blitt forsøkt lurt, men også at det ikke er spesielt lurt.  Vi får også høre mer om hvordan han jobber med de ulike gründerne som han har investert i, og hva han mener han kan bidra med i tillegg til kapital - blant annet et unikt nettverk inn mot etablerte selskaper. Hvilke områder han ser muligheter, og hva som er hans langsiktige plan for å investere i startups.

For øvrig forteller han om sine egne prosjekter, som innbefatter blant annet søppelhåndtering i Afrika og hestemøkk i Norge. Vi får også høre hans beste tips for å unngå korrupsjon når man driver business i afrikanske land. Og mye mer.

Shifter 0

Bitcoin eksploderer. Bør du investere nå?  

Digital valuta for begynnere

Hockey-kølle-utvikling for digital valuta, men hva er egentlig digitalvaluta som Bitcoin, og hvorfor eksploderer verdien plutselig?

Er dette som internett i 1995, hvor alle vil ha en del av oppsiden og strømmer til valutaen?

Hvor sikker er valutaen? Og er vi i ferd med å gå inn i en boble?

Blockchain-ekspert Jon Ramvi og innovasjonsspesialist Salvador Baille forsøker å besvare disse spørsmålene.

Tesla, og fremtidens bilindustri

Dersom Jeff Bezos er rå, er Elon Musk enda råere, mener Salvador Baille? Hva tror vi om Tesla og bilselskapets fremtid. Er Tesla den nye iPhone? Og hva skjer om vi kobler biler med blockchain-teknologi?

 

Denne episoden, er som alle andre, for deg som prøver å forstå krysningspunktet mellom teknologi og økonomi. Dersom du ikke får minst ett nytt perspektiv etter å ha lyttet til denne episoden, så har vi gjort en dårlig jobb.

Send oss feedback og innspill på epost (lucas@shifter.no). Ukens lytter, Richard Paulsen, gjorde nettopp det. Hvilket innspill han kom med, må du lytte til i episoden.

Programleder er Lucas H. Weldeghebriel, journalist i Shifter.

 

Shifter 0

Slik gjorde de arkiv sexy og hentet 100 millioner kroner, og hva har Documaster-sjef Pål Reinert Bredvei lært av dotcom-bobla, Nokias nedtur og livet som småbarnsfar.  

Documaster hentet nylig 100 millioner kroner i investeringer fra Summa Equtiy. I denne podcasten forteller han hvordan de gikk frem og hva de skal bruke pengene på. Vi får også høre om daglig leder Pål Reinert Bredveis erfaringer fra en startup i Silicon Valley like før IT-bobla sprakk og hans tid i Nokia like før nedturen begynte. Den tidligere Stepstone-sjefen forteller også hvordan Documaster nå skal rekruttere. Og hvordan er det egentlig å kombinere startuplivet i Oslo med å være pappa bosatt i Sandefjord? Det og mye mer.

Shifter 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose