Sidste mand slukker lyset

Sidste mand slukker lyset

Denmark

Er klimaforandringerne et ustoppeligt godstog, der uundgåeligt vil gøre Jorden til et ubeboeligt ødeland, eller kan vi stadig nå at trække i nødbremsen? Det spørgsmål skiller de to klimajournalister Søren Bjørn-Hansen og Rasmus Thirup Beck. Den ene er pessimist, den anden ukuelig optimist. Flankeret af nyheder, fakta, ildsjæle og eksperter forsøger de i hver udsendelse at komme frem til, om der er lys for enden af tunnelen, eller om menneskeheden lige så godt kan lukke og slukke. Værter: Søren Bjørn-Hansen og Rasmus Thirup Beck.

Episodes

Sidste mand slukker lyset: Byerne går forrest 2017-09-11  

I en tid, hvor nogle af verdens statsledere enten sænker deres klimaambitioner eller helt trækker sig fra klimaaftaler, vækker storbyerne håb. I USA har en 'alliance' af klimabyer- og stater erklæret, at de vil honorere Paris-aftalen uanset Trump. Og på det globale niveau sørger en række by-sammenslutninger for at anspore den store omstilling ved at vidensdele og inspirere. Martin Lehmann fra Aalborg Universitet er gæst i studiet. Men kan man virkelig sætte så meget lid til byerne? Kritiske røster sig nej. De har hverken magten eller ressourcerne til det - og nogle af de byer, der smykker sig med store grønne resultater, gør det med lånte fjer. Værter og tilrettelæggere: Søren Bjørn-Hansen og Rasmus Thirup Beck.

Sidste mand slukker lyset: Drukner fremtiden i regn? 2017-09-04  

Houston i Texas kæmper stadig med efterdønningerne fra superstormen Harvey, der nogle steder resulterede i ufattelige halvanden meter regn. Kunne millionbyen have indrettet sig, så den værste katastrofe var undgået - eller er verdens storbyer helt bagud i forberedelserne på klimaforandringer? Og hvordan klarer storbyerne i Asien en regntung fremtid? Det er spørgsmålene i dagens program, hvor fokus også er på, hvordan kommunerne i Danmark forbereder sig på klimaforandringerne. Gæst i studiet er Jan Rasmussen, der har ansvaret for klimatilpasning i Københavns Kommune. Værter og tilrettelæggere: Søren Bjørn-Hansen og Rasmus Thirup Beck.

Sidste mand slukker lyset: Verdens skove brænder væk 2017-08-28  

Denne sommer har der været tre gange så mange skovbrande som normalt i Europa - 1100 er det blevet til. Tendensen er den samme i andre verdensdele, og det samlede CO2-regnestykke er kulsort. Lægger man dertil den kraftige skovrydning i især Sydamerika og Asien, ser det skidt ud for verdens skove. Der er dog også lyspunkter, f.eks. 'Bonn-udfordringen', der har haft held med at få en række lande til at love skovoprettelse på mere end 150 millioner hektar. "Sidste mand slukker lyset" undersøger, hvor ond den onde cirkel med skovrydning og klimaforandringer er - med seniorforsker fra KU's afdeling for Skov, Natur og Biomasse Vivian Kvist Johannsen som gæst. Tilrettelæggere: Søren Bjørn-Hansen og Rasmus Thirup Beck. Værter: Søren Bjørn-Hansen og Rasmus Thirup Beck.

Sidste mand slukker lyset: Er solceller en ren solstrålehistorie? 2017-08-21  

Prisen på solceller rasler ned. I flere rapporter er den vedvarende energikilde endda billigere end kul. Men solcelleindustrien har en beskidt bagside. Produktionen forurener nemlig voldsomt - og energien til at producere dem kommer ofte fra kulkraftværker. Sidste mand slukker lyset diskuterer, hvor grøn solenergien egentlig er, med professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet. Tilrettelægger: Søren Bjørn-Hansen og Rasmus Thirup Beck. Værter: Søren Bjørn-Hansen og Rasmus Thirup Beck.

Sidste mand slukker lyset: Går Antarktis i stykker? 2017-08-14  

I juli måned brækkede et isbjerg, som var dobbelt så stort som Fyn, af ved Antarktis. Er hændelsen et tegn på, at ishylderne på Antarktis er ustabile og snart kollapser - med katastrofale vandstandsstigninger til følge? Og kan vi så søge trøst i fortidens internationale samarbejde? Afdelingsleder René Forsberg fra DTU Geodynamik har været på Antarktis flere gange og øser af sine erfaringer med det iskolde kontinent - og de mysterier det gemmer. Værter: Søren Bjørn-Hansen og Rasmus Thirup Beck. Tilrettelægger: Søren Bjørn-Hansen.

Sidste mand slukker lyset 2017-08-07  

Indlandsisen i Grønland er ikke længere hvid, den er blevet grå. Det kan få katastrofale konsekvenser for os allesammen. I første afsnit af Sidste mand slukker lyset får vi besøg af professor Sebastian Mernild, direktør for Nansencenteret i Bergen. Han har forsket i Grønlands indlandsis i årevis, og han vil hjælpe os med at finde ud af, om løbet er kørt - eller om der er noget at stille op. Værter: Søren Bjørn-Hansen og Rasmus Thirup Beck. Tilrettelægger: Søren Bjørn-Hansen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose