Sinnessjukt

Sinnessjukt

Sweden

Sinnessjukt med Christian Dahlström är en podcast om psykisk ohälsa. I podden pratar vi om depression, ångest, social fobi, panikångest och andra former av psykiska problem. Christian är författare och har bl.a. skrivit boken "Panikångest och depression".

Episodes

86. Psykodynamisk terapi med Peter Lilliengren (del 1)  

I det åttiosjätte avsnittet av podden pratar vi om psykodynamisk terapi. Christian har med sig psykologen och forskaren Peter Lilliengren, och det här är första delen av två i den här PDT-specialen. Psykodynamisk terapi härstammar från psykoanalysen och Sigmund Freud, men har utvecklats mycket de senaste decennierna. Tidigare var man motvilliga till att undersöka sina metoder vetenskapligt, men numera görs det i allt större utsträckning och det finns idag en del evidens för att PDT fungerar mot till exempel depression. Därför pågår just nu pågår en strid mellan olika psykoterapiskolor om vilken som är bäst, där PDT och KBT är de största terapigrenarna. Den psykodynamiska skolan har alltså gjort comeback, men det råder delade meningar om hur pass stark den återkomsten är. Dessutom verkar KBT vara mycket mer efterfrågat av själva patienterna. Christian frågar Peter om hans uppfattning om hur pass effektivt PDT är, men också om varför psykodynamiker länge var så hemlighetsfulla och vad han tycker om att...

85. Dokument: Aaron Beck och KBT-boomen  

I avsnitt åttiofem av podden är det återigen dags för Sinnessjukt Dokument, som består av mer dokumentära avsnitt om ett specifikt ämne. Den här gången särskådas Aaron Beck och KBT-boomen, en fascinerande historia om en misslyckad amerikansk psykoanalytiker som nästan på egen hand bröt den freudianska dominansen som rådde under stora delar av 1900-talet. Aaron Temkin Becks föräldrar var ryska judar som emigrerade till USA från Ryssland som tonåringar i början av 1900-talet. Han växte upp på den amerikanska östkusten där han också studerade till läkare och psykoanalytiker. Efter att blivit nekad inträde i den amerikanska psykoanalytiska föreningen blev han en outsider och var tvungen att alliera sig med den beteendeterapeutiska skolan. Det blev början av en resa som skulle göra honom till en av de mest inflytelserika och intressanta personerna inom den moderna psykiatrin. Han ses som grundaren av kognitiv beteendeterapi, kanske framför allt den kognitiva delen av denna psykoterapi som idag är den i särklass mest använda och vetenskapligt undersökta av alla psykoterapiformer. Hoppas att ni gillar det här dokumentet om den spännande människan Aaron Beck och det monumentala skiftet inom psykoterapi som han åstadkom. Ni får gärna kommentera avsnittet på Twitter, där Christian heter c_dahlstrom. Trevlig lyssning!

84. KBT-special  

I det åttiofjärde avsnittet av podden pratar vi om KBT, kognitiv beteendeterapi. Christian har med sig läkaren och forskaren Pär Höglund, som nyligen gått en KBT-utbildning. Kognitiv beteendeterapi är förmodligen den mest populära psykoterapiformen sedan något decennium tillbaka, både i Sverige och i många andra länder. Metoden har vetenskapligt bevisad evidens mot en rad olika tillstånd, inte minst ångestsjukdomar och depressioner. I podden berättar Pär vad KBT består av och hur det går till när man söker hjälp hos en KBT-terapeut. Han berättar lite kort om psykoterapiernas tre olika vågor, där KBT tillhör den andra vågens psykoterapier. Vi diskuterar också skillnaden mellan KBT och psykodynamiska terapier, som tidigare varit dominerande men som numera fått mindre uppmärksamhet till förmån för just KBT. Pär berättar vad den som funderar på att gå i kognitiv beteendeterapi bör känna till och ger dessutom tips på vart man kan få hjälp. Både Pär och Christian finns på Twitter om du vill diskutera avsnittet, Pär heter doctor4quality och Christian heter c_dahlstrom. Trevlig lyssning!

83. Självvald inläggning  

I det åttiotredje avsnittet av podden pratar vi om självvald inläggning, en extremt hyllad vårdmetod som sprider sig inom psykiatrin i Sverige. Självvald inläggning innebär att man som patient själv lägger in sig på en psykiatrisk avdelning när man känner att man börjar bli sjuk och behöver vård. Christian har med sig psykiatrikern Markus Takanen, och har dessutom intervjuat specialistsjuksköterskan Joachim Eckerström som driver ett projekt med självvald inläggning på Sankt Görans sjukhus i Stockholm. Metoden är ett slags mellanting mellan öppenvård och akutvård. Den används när öppenvårdskontakten inte känns nog, men läget inte heller är direkt akut. En time-out och avkoppling i en miljö med professionell vårdpersonal tillhands kan ibland räcka för att avstyra ett skov innan det blir allvarligt. För patienter med emotionellt instabil personlighetsstörning verkar metoden ha varit väldigt bra, vilket Joachim berättar mer om, men metoden används mot en rad andra diagnoser också. I länder som Norge och Nederländerna används redan självvald inläggning som en del av den ordinarie vården, i podden resonerar vi om möjligheten att den kan bli det i Sverige med. Vi blir som vanligt glada när ni kommenterar avsnitten på Twitter. Markus Takanen heter sharedbulb där, Jochim Eckerström heter JoachimOliver och Christian heter c_dahlstrom. Trevlig lyssning!

82. Dokument: Mentalsjukhuseran  

I det åttioandra avsnittet av podden lanseras Sinnessjukt Dokument, som består av mer dokumentära avsnitt om ett specifikt ämne. Det första dokumentet behandlar mentalsjukhuseran i Sverige, en omvälvande tid för både psykiatrin och befolkningen. Under nästan 150 år byggdes ett trettiotal parallellsamhällen där tusentals svenskar var intagna. Under kulmen på 1970-talet satt nästan 40 000 svenskar på mentalsjukhus. Mentalsjukhuseran är en berättelse om vedervärdiga övergrepp och experiment på sjuka människor: trepanering, vattentortyr, lobotomi, insulinkomabehandling och åderlåtning. Men det är också en berättelse om en tid då psykiatrin var prioriterad och fick kosta pengar. Under mentalsjukhuseran utvecklades den moderna psykiatrin i Sverige och hela västvärlden, men i övergången från förvaring till öppenvård gick många av lärdomarna förlorade. I vakuumet efter de stora mentalsjukhusen följde en slags icke-politik som lever kvar än i dag. Om ni gillar det här nya greppet får ni gärna berätta det. Christian heter c_dahlstrom på Twitter. Glöm inte heller att sätta betyg i iTunes!

81. Idas depression (del 1)  

I det åttioförsta avsnittet av podden pratar vi återigen om depression. Christian får besök av Ida Höckerstrand, en i duon som gör populära Ångestpodden. Ida berättar om den depression som drabbat henne nu i vinter efter en tuff period under sommaren och hösten förra året. På kort tid dog Idas morfar i cancer och hennes faster i självmord, två enorma sorger precis efter att hennes tidigare förhållande tagit slut under sommaren. Vi pratar om hur hon förstod att hon var deprimerad, antidepressiva mediciner, vilken hjälp hon har sökt och hur sjukvården svikit henne när hon behövt den som mest. Bland annat pratar vi om ett besök på Sankt Görans psykakut där läkaren skickade hem henne med en påse ångestdämpande efter ett patientmöte som varade i någon minut. Tanken är att vi ska prata med Ida igen någon gång i höst, för att se om hon tagit sig ur depressionen. Håll tummarna för att hon kryar på sig snabbt och kommentera gärna detta avsnitt på Twitter, där Christian heter c_dahlstrom och Ida heter IdaHockerstrand. Trevlig lyssning!

Plus: Soltimmar-special  

Det är dags för ett nytt Plus-avsnitt kära vänner! Nu när det börjar bli lite ljusare igen tänkte jag prata lite om soltimmar. Lite blandade tankar om varför jag tänker så mycket på soltimmar, och sedan lite statistik och lösryckta fakta från vetenskapliga studier kring hur soltimmar påverkar förekomsten av paniksyndrom och årstidsbunden depression. Sjukt intressant, lyssna!

80. Specifika fobier – Behandlingar och biverkningar  

I det åttionde avsnittet av podden pratar vi återigen om specifika fobier. Christian har med sig läkaren och forskaren Pär Höglund. I det här avsnittet, som är del två av två i ämnet, pratar vi om behandlingar mot specifika fobier och vilka biverkningarna av dessa behandlingar är. Vilka är egentligen de bästa behandlingarna mot specifika fobier? Vi pratar även kort om diagnostiken som vården använder sig av för att undersöka om en patient har en specifik fobi eller inte. Dessutom berättar Pär om biverkningar som behandlingen av specifika fobier kan ge, samt lite grann om forskningen kring nya behandlingar av specifika fobier och vad man kan förvänta sig av framtiden. Till exempel pågår forskning på Stockholms universitet där man undersöker huruvida VR (virtual reality) kan användas inom behandlingen mot specifika fobier. Vi vill givetvis veta vad du tyckte om det här avsnittet så gå hemskt gärna in på Twitter och gör din röst hörd. Christian heter c_dahlstrom där och Pär heter doctor4quality. Trevlig lyssning!

Plus: Bokhörnan – Ur balans av Alexander Perski  

Bokälskare! Bokhörnan är tillbaka! Den här gången har jag läst boken Ur balans av stressforskaren och psykologen Alexander Perski. Det är en bok som fokuserar på utmattningssyndrom i synnerhet och stress i allmänhet tror jag man kan säga. Jag tror verkligen att ni kommer att gilla den här bokhörnan, det var länge sedan jag var så taggad som jag var den här gången. Lyssna!

79. Specifika fobier – Fakta och statistik  

I det sjuttionionde avsnittet av podden pratar vi om specifika fobier. Christian har med sig läkaren och forskaren Pär Höglund. I det här avsnittet, som är det första av två i ämnet, pratar vi om vad specifika fobier är för någonting, vilka de vanligaste symtomen är och lite om statistik kring specifika fobier – såsom det faktum att det är den vanligast förekommande ångestsjukdomen av alla. Vi pratar även om de fem olika områden som specifika fobier vanligen kretsar kring – till exempel djurfobier som spindelfobi – och hur fobierna tar sig uttryck. Pär berättar lite om diagnostikverktygen man använder sig av inom vården, om sina egna erfarenheter av specifika fobier hos patienter, varför han tror att så många inte söker hjälp samt vilka det är som trots allt söker hjälp till slut. Vi blir givetvis glada om ni vill kommentera och diskutera avsnittet med oss. Både Christian och Pär finns på Twitter, Christian heter c_dahlstrom och Pär heter doctor4quality där. Trevlig lyssning!

Plus: Bokhörnan – Det händer när du vilar av Tomas Sjödin  

Äntligen dags för en ny bok i bokhörnan! I en intervju i Aktuellt för ett år sedan nämnde jag pastorn Tomas Sjödin på tal om digital fasta. Bokförlaget Libris som givit ut hans bok "Det händer när du vilar" skickade boken till mig, och jag började girigt bläddra i boken som jag hört så mycket bra om dessutom. Men vad HÄNDER? I bokhörnan recenserar jag boken och sätter ett betyg på boken. Lyssna så får ni veta vad jag tycker!

78. Götzsche-gate med Mikael Landén  

I det sjuttioåttonde avsnittet av podden pratar vi om den kontroversiella ”vetenskapsmannen” Peter Götzsche, som är direktör för forskningsorganisationen Cochranes center i Köpenhamn. Gäst är en av Europas främsta auktoriteter på bipolär sjukdom, den prisbelönte psykiatriprofessorn Mikael Landén. Han är en av de som ifrågasatt Peter Götzsches bok om psykiatrin, ”Dödlig psykiatri och organiserad förnekelse”, som blivit uppmärksammad i allt från Aftonbladet och Efter tio med Malou von Sivers till Läkartidningen. Mikael Landén tycker att Peter Götzsche är okunnig om det psykiatriska fältet och dessutom nedlåtande och grund i sin kritik. I boken hävdar Götzsche att psykiatriprofessorer, ”silverryggar” som han kallar dem, är korrupta och bara söker berömmelse och pengar. De ljuger för sina patienter och borde tvångspensioneras. Resten av boken ägnar Götzsche åt att hävda att psykofarmaka helt saknar positiva effekter och att de ”äter” upp hjärnan och gör att patienterna tar livet av både andra och sig själva, åsikter som ligger i linje med Scientologkyrkans antipsykiatriska propaganda (även om han själv tar avstånd från Scientologerna). Mikael Landén förklarar i den här intervjun varför Götzsche har fel, och varför han tror att Götzsche skriver som han gör. Om du vill diskutera avsnittet med Mikael eller Christian finns vi på Twitter, där heter Mikael plandenm och Christian c_dahlstrom. Trevlig lyssning!

Plus: God jul! (10 viktigaste poddögonblicken 2016)  

God jul älskade vänner! Jag tänkte att ni kanske ville umgås lite så här under julaftons morgon? Om ni också ville det, eller om ni lyssnar i efterhand, så har jag satt ihop en lista med de tio viktigaste poddögonblicken 2016. Sinnessjukt har ju genomgått en förvandling under året, från ganska liten till ganska stor. Många viktiga och roliga saker har inträffat det senaste året, här räknar jag ned de som jag tycker varit viktigast. Lyssna så får du veta vilka det är! God jul!

77. Panikångest (del 2)  

I det sjuttiosjunde avsnittet av podden pratar vi återigen om panikångest och paniksyndrom. Det här är del två av två i poddens panikångestspecial med Christian och psykiatrikern Markus Takanen. I del två pratar vi om hur man ställer diagnosen paniksyndrom och när man ska söka hjälp. Dessutom pratar vi givetvis även om behandlingar – vilka är egentligen de bästa behandlingarna mot paniksyndrom? Markus berättar vilka behandlingar som har bäst vetenskapligt stöd för sin effekt och vad som är första- respektive andrahandsalternativ vid paniksyndrom. Vi talar även lite om könsskillnader och paniksyndrom, varför kvinnor får paniksyndrom dubbelt så ofta som män? Vi uppmanar er som vanligt att kommentera avsnittet med ris och ros, gå in på Twitter i så fall där Christian heter c_dahlstrom och Markus heter Sharedbulb. Trevlig lyssning!

73. Mental Health Run med Anna Malmqvist  

I det sjuttiotredje avsnittet av podden pratar vi om Mental Health Run med den blivande psykiatrikern Anna Malmqvist. Det var Anna som förra året grundade välgörenhetsloppet som går av stapeln imorgon lördag den 8 oktober i Stockholm. Förra året drog Mental Health Run in mer än 200 000 kronor till psykiatriforskning, pengar som skänktes till Psykiatrifonden. I den här intervjun berättar Anna hur två väldigt dramatiska händelser i hennes närhet gjorde att hon ville engagera sig ännu mer och sprida kunskap kring psykisk ohälsa, vilket till slut resulterade i Mental Health Run. Hon berättar även hur hon lyckades få ihop förra årets lopp på bara ett par månader och hur loppet nu har spridit sig till flera orter i landet, samt att flera nya städer förhoppningsvis kommer att ansluta nästa år. För mer information om Mental Health Run, gå in på mentalhealthrun.se eller på deras Facebooksida. Som vanligt finns Christian på Twitter om ni vill kommentera avsnittet, han heter c_dahlstrom där. Trevlig lyssning!

76. Panikångest (del 1)  

I det sjuttiosjätte avsnittet av podden pratar vi om panikångest. Christian har med sig psykiatrikern Markus Takanen. Panikångestattacker är egentligen en helt naturlig stressreaktion, men kan också vara ett symtom på en ångestsjukdom – till exempel paniksyndrom. Paniksyndrom är en ångestsjukdom som drabbar ungefär fyra procent av befolkningen sett över en livstid, och i den här specialen fokuserar vi framför allt på just paniksyndrom. Det här är den första delen av två i poddens panikångestspecial. Vi ägnar del ett åt att beskriva vad panikattacker och paniksyndrom är för något, vi pratar även lite om agorafobi (torgskräck) som är en annan ångestsjukdom som många med paniksyndrom får på köpet. Christian listar även sina tio värsta panikångest/agorafobi-situationer. Kommentera gärna det här avsnittet på Twitter där Christian heter c_dahlstrom och Markus heter sharedbulb. Trevlig lyssning!

Plus: Jakten på det svala sovrummet  

Plus-lyssnare! I min strävan efter att sova bättre om natten försöker jag numera att optimera alla yttre faktorer i mitt sovrum. Till exempel genom att testa ett kedjetäcke som jag gjorde i ett tidigare Plus-avsnitt. I det här avsnittet tar jag ett grepp om temperaturen i mitt sovrum eftersom jag sover så dåligt om det är för varmt (eller kallt). Jag undersöker Air Condition, evaporativa luftkylare och fläktar bland annat. Lyssna!

75. Transparens  

I det sjuttiofemte avsnittet av podden pratar vi om transparens. Christian har med sig läkaren och forskaren Pär Höglund. Psykiatrin och psykiska sjukdomar har alltid varit omgärdade av mystik och hemlighetsmakeri, något som gjort det svårt för allmänheten att få någon insyn i ämnet. Vården är sluten och patienterna är slutna, trots att transparens och öppenhet sannolikt skulle förändra situationen till det bättre. I podden pratar Christian och Pär om olika sätt att komma åt problemet och därmed göra både vården och patienterna mer öppna och transparenta. Christian testar några hyfsat radikala idéer på Pär, bland annat tv-serier och eventmarknadsföring, för att kasta ljus på detta dunkla område av allas våra liv. Han ger också sina bästa tips på hur man som patient kan berätta om sin psykiska ohälsa för vänner och bekanta. Som vanligt kan ni diskutera och kommentera avsnittet på Twitter, där Christian heter c_dahlstrom och Pär heter doctor4quality. Trevlig lyssning!

Plus: Bokhörnan – Jag tror jag måste prata med någon av Jenny Rickardsson  

En ny bok i bokhörnan! Den här gången sätter vi tänderna i "Jag tror jag måste prata med någon – En guide till terapi" av psykologen och journalisten Jenny Rickardsson. Det är en slags handbok för den som vill börja i terapi eller som går i terapi som inte riktigt fungerar. Den innehåller väldigt mycket bra bakom-kulisserna-tips och bra generella råd kring psykoterapimetoder, personkemi och kanske framför allt: hur man hittar en bra terapeut (men också om hur man avslutar terapin!) Jaja, mycket mer om boken finns i själva podden hörrni. Trevlig lyssning!

74. KICKS S.H.A.R.E.  

I det sjuttiofjärde avsnittet av podden pratar vi om företag och deras engagemang i psykisk ohälsa-frågan. Det här avsnittet görs i samarbete med KICKS, nordens ledande kosmetikkedja, vars satsning S.H.A.R.E. lanserades i våras. S.H.A.R.E. går ut på att hjälpa människor med psykisk ohälsa, och i synnerhet unga kvinnor med psykisk ohälsa, bland annat genom mentorstödda praktikplatser på KICKS. I podden pratar Christian med KICKS hållbarhetschef Malin Stavlind, som berättar mer om S.H.A.R.E. och om varför hon tror att inte fler företag satsar på psykisk ohälsa. Malin har arbetat med hållbarhetsfrågor och marknadsföring i flera av Sveriges största företag och är ansvarig för KICKS S.H.A.R.E. som har lanserats även i Norge och Finland. Förutom mentorstödda praktikplatser med mentorer som utbildas i psykisk ohälsa av ideella föreningen Tjejzonen, skänker KICKS bland annat pengar till Mind och Tjejzonen, samt informerar om psykisk ohälsa i sina marknadsföringskanaler. Om du gillar KICKS kampanj S.H.A.R.E. och att de sponsrar det här avsnittet av podden får du gärna berätta det för dem. De finns på kicks.se, på Instagram och på Facebook. Om du vill kommentera avsnittet finns Christian på Twitter där han heter c_dahlstrom. Trevlig lyssning!

0:00/0:00
Video player is in betaClose