Sinnessjukt

Sinnessjukt

Sweden

Sinnessjukt med Christian Dahlström är en podcast om psykisk ohälsa. I podden pratar vi om depression, ångest, social fobi, panikångest och andra former av psykiska problem. Christian är författare och har bl.a. skrivit boken "Panikångest och depression".

Episodes

80. Specifika fobier – Behandlingar och biverkningar  

I det åttionde avsnittet av podden pratar vi återigen om specifika fobier. Christian har med sig läkaren och forskaren Pär Höglund. I det här avsnittet, som är del två av två i ämnet, pratar vi om behandlingar mot specifika fobier och vilka biverkningarna av dessa behandlingar är. Vilka är egentligen de bästa behandlingarna mot specifika fobier? Vi pratar även kort om diagnostiken som vården använder sig av för att undersöka om en patient har en specifik fobi eller inte. Dessutom berättar Pär om biverkningar som behandlingen av specifika fobier kan ge, samt lite grann om forskningen kring nya behandlingar av specifika fobier och vad man kan förvänta sig av framtiden. Till exempel pågår forskning på Stockholms universitet där man undersöker huruvida VR (virtual reality) kan användas inom behandlingen mot specifika fobier. Vi vill givetvis veta vad du tyckte om det här avsnittet så gå hemskt gärna in på Twitter och gör din röst hörd. Christian heter c_dahlstrom där och Pär heter doctor4quality. Trevlig lyssning!

79. Specifika fobier – Fakta och statistik  

I det sjuttionionde avsnittet av podden pratar vi om specifika fobier. Christian har med sig läkaren och forskaren Pär Höglund. I det här avsnittet, som är det första av två i ämnet, pratar vi om vad specifika fobier är för någonting, vilka de vanligaste symtomen är och lite om statistik kring specifika fobier – såsom det faktum att det är den vanligast förekommande ångestsjukdomen av alla. Vi pratar även om de fem olika områden som specifika fobier vanligen kretsar kring – till exempel djurfobier som spindelfobi – och hur fobierna tar sig uttryck. Pär berättar lite om diagnostikverktygen man använder sig av inom vården, om sina egna erfarenheter av specifika fobier hos patienter, varför han tror att så många inte söker hjälp samt vilka det är som trots allt söker hjälp till slut. Vi blir givetvis glada om ni vill kommentera och diskutera avsnittet med oss. Både Christian och Pär finns på Twitter, Christian heter c_dahlstrom och Pär heter doctor4quality där. Trevlig lyssning!

78. Götzsche-gate med Mikael Landén  

I det sjuttioåttonde avsnittet av podden pratar vi om den kontroversiella ”vetenskapsmannen” Peter Götzsche, som är direktör för forskningsorganisationen Cochranes center i Köpenhamn. Gäst är en av Europas främsta auktoriteter på bipolär sjukdom, den prisbelönte psykiatriprofessorn Mikael Landén. Han är en av de som ifrågasatt Peter Götzsches bok om psykiatrin, ”Dödlig psykiatri och organiserad förnekelse”, som blivit uppmärksammad i allt från Aftonbladet och Efter tio med Malou von Sivers till Läkartidningen. Mikael Landén tycker att Peter Götzsche är okunnig om det psykiatriska fältet och dessutom nedlåtande och grund i sin kritik. I boken hävdar Götzsche att psykiatriprofessorer, ”silverryggar” som han kallar dem, är korrupta och bara söker berömmelse och pengar. De ljuger för sina patienter och borde tvångspensioneras. Resten av boken ägnar Götzsche åt att hävda att psykofarmaka helt saknar positiva effekter och att de ”äter” upp hjärnan och gör att patienterna tar livet av både andra och sig själva, åsikter som ligger i linje med Scientologkyrkans antipsykiatriska propaganda (även om han själv tar avstånd från Scientologerna). Mikael Landén förklarar i den här intervjun varför Götzsche har fel, och varför han tror att Götzsche skriver som han gör. Om du vill diskutera avsnittet med Mikael eller Christian finns vi på Twitter, där heter Mikael plandenm och Christian c_dahlstrom. Trevlig lyssning!

77. Panikångest (del 2)  

I det sjuttiosjunde avsnittet av podden pratar vi återigen om panikångest och paniksyndrom. Det här är del två av två i poddens panikångestspecial med Christian och psykiatrikern Markus Takanen. I del två pratar vi om hur man ställer diagnosen paniksyndrom och när man ska söka hjälp. Dessutom pratar vi givetvis även om behandlingar – vilka är egentligen de bästa behandlingarna mot paniksyndrom? Markus berättar vilka behandlingar som har bäst vetenskapligt stöd för sin effekt och vad som är första- respektive andrahandsalternativ vid paniksyndrom. Vi talar även lite om könsskillnader och paniksyndrom, varför kvinnor får paniksyndrom dubbelt så ofta som män? Vi uppmanar er som vanligt att kommentera avsnittet med ris och ros, gå in på Twitter i så fall där Christian heter c_dahlstrom och Markus heter Sharedbulb. Trevlig lyssning!

73. Mental Health Run med Anna Malmqvist  

I det sjuttiotredje avsnittet av podden pratar vi om Mental Health Run med den blivande psykiatrikern Anna Malmqvist. Det var Anna som förra året grundade välgörenhetsloppet som går av stapeln imorgon lördag den 8 oktober i Stockholm. Förra året drog Mental Health Run in mer än 200 000 kronor till psykiatriforskning, pengar som skänktes till Psykiatrifonden. I den här intervjun berättar Anna hur två väldigt dramatiska händelser i hennes närhet gjorde att hon ville engagera sig ännu mer och sprida kunskap kring psykisk ohälsa, vilket till slut resulterade i Mental Health Run. Hon berättar även hur hon lyckades få ihop förra årets lopp på bara ett par månader och hur loppet nu har spridit sig till flera orter i landet, samt att flera nya städer förhoppningsvis kommer att ansluta nästa år. För mer information om Mental Health Run, gå in på mentalhealthrun.se eller på deras Facebooksida. Som vanligt finns Christian på Twitter om ni vill kommentera avsnittet, han heter c_dahlstrom där. Trevlig lyssning!

76. Panikångest (del 1)  

I det sjuttiosjätte avsnittet av podden pratar vi om panikångest. Christian har med sig psykiatrikern Markus Takanen. Panikångestattacker är egentligen en helt naturlig stressreaktion, men kan också vara ett symtom på en ångestsjukdom – till exempel paniksyndrom. Paniksyndrom är en ångestsjukdom som drabbar ungefär fyra procent av befolkningen sett över en livstid, och i den här specialen fokuserar vi framför allt på just paniksyndrom. Det här är den första delen av två i poddens panikångestspecial. Vi ägnar del ett åt att beskriva vad panikattacker och paniksyndrom är för något, vi pratar även lite om agorafobi (torgskräck) som är en annan ångestsjukdom som många med paniksyndrom får på köpet. Christian listar även sina tio värsta panikångest/agorafobi-situationer. Kommentera gärna det här avsnittet på Twitter där Christian heter c_dahlstrom och Markus heter sharedbulb. Trevlig lyssning!

75. Transparens  

I det sjuttiofemte avsnittet av podden pratar vi om transparens. Christian har med sig läkaren och forskaren Pär Höglund. Psykiatrin och psykiska sjukdomar har alltid varit omgärdade av mystik och hemlighetsmakeri, något som gjort det svårt för allmänheten att få någon insyn i ämnet. Vården är sluten och patienterna är slutna, trots att transparens och öppenhet sannolikt skulle förändra situationen till det bättre. I podden pratar Christian och Pär om olika sätt att komma åt problemet och därmed göra både vården och patienterna mer öppna och transparenta. Christian testar några hyfsat radikala idéer på Pär, bland annat tv-serier och eventmarknadsföring, för att kasta ljus på detta dunkla område av allas våra liv. Han ger också sina bästa tips på hur man som patient kan berätta om sin psykiska ohälsa för vänner och bekanta. Som vanligt kan ni diskutera och kommentera avsnittet på Twitter, där Christian heter c_dahlstrom och Pär heter doctor4quality. Trevlig lyssning!

74. KICKS S.H.A.R.E.  

I det sjuttiofjärde avsnittet av podden pratar vi om företag och deras engagemang i psykisk ohälsa-frågan. Det här avsnittet görs i samarbete med KICKS, nordens ledande kosmetikkedja, vars satsning S.H.A.R.E. lanserades i våras. S.H.A.R.E. går ut på att hjälpa människor med psykisk ohälsa, och i synnerhet unga kvinnor med psykisk ohälsa, bland annat genom mentorstödda praktikplatser på KICKS. I podden pratar Christian med KICKS hållbarhetschef Malin Stavlind, som berättar mer om S.H.A.R.E. och om varför hon tror att inte fler företag satsar på psykisk ohälsa. Malin har arbetat med hållbarhetsfrågor och marknadsföring i flera av Sveriges största företag och är ansvarig för KICKS S.H.A.R.E. som har lanserats även i Norge och Finland. Förutom mentorstödda praktikplatser med mentorer som utbildas i psykisk ohälsa av ideella föreningen Tjejzonen, skänker KICKS bland annat pengar till Mind och Tjejzonen, samt informerar om psykisk ohälsa i sina marknadsföringskanaler. Om du gillar KICKS kampanj S.H.A.R.E. och att de sponsrar det här avsnittet av podden får du gärna berätta det för dem. De finns på kicks.se, på Instagram och på Facebook. Om du vill kommentera avsnittet finns Christian på Twitter där han heter c_dahlstrom. Trevlig lyssning!

72. Utopier (live @ Haymarket by Scandic)  

I det sjuttioandra avsnittet av podden pratar vi om utopier inom psykiatrin och psykisk ohälsa-området. Podden är inspelad inför publik på superfina hotellet Haymarket by Scandic på Hötorget i Stockholm, och Christian har med sig läkaren och forskaren Pär Höglund. I podden målar vi med hjälp av några av världens främsta psykiatriforskare en bild av hur psykiatrin och psykisk ohälsa-fältet kommer att se ut om trettio år. De forskare vi har fått input från inför det här avsnittet är dels Pär själv, som ju forskar på sjukvårdsutveckling, men också Sophie Erhardt från avsnitt 49 av podden samt Martin Schalling och Mikael Landén. Tre giganter med andra ord, och de har många banbrytande framtidsinsikter att dela med sig av, bland annat kring nya individualiserade mediciner som de anser vara framtiden inom psykiatrin. Christian och Pär finns på Twitter ifall ni vill kommentera avsnittet, Christian heter c_dahlstrom och Pär heter doctor4quality. Tack till Scandic som sponsrade det här avsnittet! Trevlig lyssning!

71. OCD/tvångssyndrom  

I det sjuttioförsta avsnittet av podden pratar vi om tvångssyndrom, eller obsessive–compulsive disorder (OCD) som det heter på engelska. Gäst är läkaren och forskaren Pär Höglund. Tvångssyndrom är en svår ångestsjukdom som drabbar mellan 1-3 procent av befolkningen sett över en livstid, därför känns det som ett viktigt ämne att prata om i podden. Tyvärr hamnar tvångssyndrom/OCD ofta i skuggan av andra ångestsjukdomar, det är lite av en bortglömd ångestsjukdom. Vad det beror på pratar vi om i podden, men även om förekomst, symtom och givetvis vilka som är de mest effektiva behandlingarna. Vi pratar bland annat om kognitiv beteendeterapi (KBT), antidepressiva mediciner och antipsykotisk medicin, samt vad skillnaden är mellan att behandla barn respektive vuxna med tvångssyndrom. Som vanligt blir vi glada för all feedback på Twitter, gå in och säg vad du tycker! Christian heter c_dahlstrom där och Pär heter doctor4quality. Trevlig lyssning!

70. Psykisk ohälsa i musik med Hampus Nessvold  

I det sjuttionde avsnittet av podden pratar vi om psykisk ohälsa i musik. Christian har med sig Hampus Nessvold, som en del av er säkert känner till från P3 och Utbildningsradion där han arbetar som programledare, men Hampus är även artist och sjunger som en gud. I den här podden pratar vi om musik som handlar om psykisk ohälsa, analyserar texterna och framför allt: låter Hampus sjunga dem live i studion ackompanjerad av sin barndomsvän, den fantastiska pianisten Axel Karlsson. Hampus egen musik handlar oftast om psykisk ohälsa. Båda de singlar han släppt hittills har psykisk ohälsa som tema, vilket han berättar mer om i podden. Vi pratar om hans egen psykiska ohälsa, som också är anledningen till att han är ambassadör för fina föreningen Tilia. Hampus spelar även sin senaste singel ”Harder faster” live i en avskalad pianoversion. Förutom den pratar vi bland annat om Amy Winehouses låt ”Back to black” och The Arks ”The worrying kind”, och efter våra analyser av texterna framför Hampus och Axel dem med. Det här avsnittet är inspelat i Acasts studio på deras huvudkontor på Drottninggatan i Stockholm, tusen tack till Acast som lät oss låna den. Hampus finns på Twitter och Instagram där han heter hampusnessvold, in och följ honom där. Christian finns på Twitter där han heter c_dahlstrom om ni vill kommentera avsnittet. Trevlig lyssning!

Plus: Christian testar kedjetäcke  

Återigen dags för lite Sinnessjukt Plus-snack! Om ni precis som jag funderar på hur man ska göra för att förbättra sin sömn har jag goda nyheter. Jag kommer nämligen att testa olika hjälpmedel i Plus-kanalen, saker som jag hoppas ska förbättra mina möjligheter att sova gott. Det här är en idé jag har haft ända sedan avsnitt 41 med Björn Hedensjö, där vi pratade om de bästa yttre omständigheterna för god sömn. Först ut är kedjetäcket som jag testat under en månad. Gå in NU och lyssna för att höra vad jag tyckte!

69. Pseudovetenskap och okunskap (del 2)  

I det sextionionde avsnittet av podden pratar vi återigen om pseudovetenskap och okunskap inom psykisk ohälsa med psykiatrikern Markus Takanen från Beroendecentrum i Stockholm. Vi tar bland annat om signalsubstanser, som ofta används väl slapphänt som förklaring till psykisk ohälsa av olika former. Ibland gör man så även inom sjukvården, men framför allt bland alternativa hälsoprofiler på nätet. Vi tar upp exempel från podcasten 4health och från hormongurun Mia Lundin. Förutom signalsubstanser pratar vi om neurolingvistisk programmering (NLP), en pseudovetenskaplig metod med ett flashigt namn men helt utan substans. Bland annat ringer Christian upp det danska företaget Mindly, som säljer ljudböcker baserade på NLP, och ifrågasätter deras ”kundrecensioner” som vittnar om produkternas fantastiska effekter. Det här dubbelavsnittet har varit ett av de svåraste att göra, ett tiotal personer har varit iblandade i research- och manusarbetet. Därför vill vi tacka föreningen Vetenskap och folkbildning (VoF) som hjälpt till med researchen inför det här avsnittet, men också läkare, psykologer och jurister som varit delaktiga. Trevlig lyssning!

68. Pseudovetenskap och okunskap (del 1)  

I det sextioåttonde avsnittet av podden pratar vi om pseudovetenskap och okunskap. Christian har psykiatrikern Markus Takanen med sig, en poddfavorit som tidigare varit med i avsnitt 33 och 34 som handlade om missbruk. Pseudovetenskapliga metoder och okunskap är ett stort problem inom psykisk ohälsa, eftersom det hindrar sjuka från att få hjälp av metoder som har vetenskapligt belagd effekt. I detta det första avsnittet av två i den här pseudovetenskaps-specialen pratar vi bland annat om naturliga kontra syntetiska kemikalier: varför tycks allting som är naturligt ses som bättre eller renare än det ”onaturliga”, syntetiska? Och vad är egentligen bäst? Dessutom pratar vi om tryptofan, något som många alternativa hälsoprofiler framhåller som mer effektivt än SSRI-mediciner mot till exempel depression, stämmer det verkligen? Seniorprofessor Marie Åsberg och Markus Takanen ger svar på tal. Sist men inte minst pratar vi om utmattningssyndrom och den okunskap och pseudovetenskap som omgärdar denna mycket svåra diagnos. Skriv gärna till Christian och Markus på Twitter och berätta vad ni tycker om avsnittet, Christian heter c_dahlstrom och Markus heter sharedbulb. Vi vill också rikta ett stort tack till föreningen Vetenskap och folkbildning som hjälpt till med researchen inför det här avsnittet, samt till de läkare, psykologer och jurister (!) som assisterat oss. Trevlig lyssning!

Plus: Bokhörnan – Väggen av Pia Dellson  

Åh, ett nytt avsnitt av Sinnessjukt Plus! I bokhörnan kommer jag att recensera böcker om psykisk ohälsa. Först ut är Väggen, en jättefin bok om utmattning som är skriven av psykiatrikern Pia Dellson. Den här boken, som är en slags diktsamling, har fått väldigt bra recensioner och sålt oerhört bra sedan den släpptes. I bokhörnan läser jag upp ett gäng dikter och berättar lite om boken samt ger den ett betyg. Lyssna!

67. Statistikavsnittet  

I det sextiosjunde avsnittet av podden pratar vi om häpnadsväckande statistik kring psykisk ohälsa. Christian har med sig läkaren och forskaren Pär Höglund som blir serverad fyra olika siffror som Christian har rotat fram i olika studier och böcker. Bland annat pratar vi om hur många kvinnor som blev sjukskrivna för en psykiatrisk diagnos under perioden 1991-2002 och vad det berodde på. Vi pratar även om hur mycket en investerad krona ger samhället tillbaka i besparingar för olika insatser, uppgifter hämtade från en undersökning som bland andra London School of Economics och Institute of Psychiatry på King’s College London genomfört tillsammans. Dessutom har Christian hittat makalösa siffror kring självmord, och själv räknat på hur mycket skatten skulle behöva höjas för att få en bra psykiatri. Ifall ni vill kommentera avsnittet eller bara säga hej finns både Christian och Pär på Twitter, där Christian heter c_dahlstrom och Pär heter doctor4quality. Trevlig lyssning!

Plus: Christians och Pärs sommar 2016  

Sinnessjukt Plus är äntligen här! Extramaterial till alla Sinnessjukt-älskare som vill ha lite mer, helt reklamfritt. Här till exempel en liten sommarhälsning från Christian och Pär, där vi pratar om vad vi ska göra i sommar, ger er lite nyheter om podden i höst och vad vi drömmer om för podden i framtiden. Allt ackompanjerat av pålagda sommarljudseffekter för att ge den där somriga känslan som vi ju älskar så. Puss och kram!

66. Bekräftelse, depression och ångest med Therese Lindgren (del 2)  

I det sextiosjätte avsnittet pratar vi återigen om bekräftelse, depression, ångest, alkoholism och sexuella övergrepp med Youtube-stjärnan Therese Lindgren. I den här andra delen av två pratar vi om hennes depressioner och hur de påverkade hennes tidigare förhållande, och om hennes självmordstankar och sömnproblem. Vi pratar även om alla mediciner som Therese har testat – de antidepressiva läkemedlen, benzodiazepinerna och den neuroleptika som hon märkligt nog fick utskrivet av sin läkare. Therese berättar om utmattningsdepressionen, om att träna med panikångest, om Therese krig mot koffein, vilket ansvar man har över sin egen psykiska hälsa och om stressen inför att vilja skaffa barn men inte veta om man kan ta hand om sig själv. Dessutom berättar hon varför hon tror att hon kommer stänga ner sin Youtube-kanal inom ett eller två år. Om ni gillade intervjun med Therese får du gärna berätta om det på Twitter, där Christian heter c_dahlstrom och Therese heter thereselindgren. Det här är säsongsavslutningen för podden, vi hörs igen efter sommarledigheterna. Trevlig sommar och trevlig lyssning!

65. Bekräftelse, depression och ångest med Therese Lindgren (del 1)  

I det sextiofemte avsnittet av podden pratar vi om bekräftelse, depression, ångest, alkoholism och sexuella övergrepp. Christian gästas av Youtube-megastjärnan Therese Lindgren, som gick från utbränd och sjukskriven till superkänd och framgångsrik, men som än idag har stora problem med ångest och social fobi. I podden berättar hon om vad hon tror gjorde att hon blev psykiskt sjuk, efter att ha varit en framgångsrik och populär mediasäljare som festade och levde ett extrovert liv. Hon berättar även om den våldtäkt som hon tidigare aldrig berättat om offentligt och hur det sexuella övergreppet har påverkat henne sedan dess. Dessutom pratar hon om alkoholproblemen, ensamheten, agorafobin, utmattningsdepressionen, panikångesten, paniksyndromet, om internetz dåliga karma och om hur sjukskrivningen påverkade hennes självkänsla. Det här är del ett av två i den här Therese Lindgren-specialen. Nästa avsnitt kommer i nästa vecka. Om du gillade det här avsnittet får du gärna berättade det på Twitter, Christian heter c_dahlstrom och Therese heter thereselindgren. Trevlig lyssning!

64. Psykoser, schizofreni och föräldraskap med Marcus Sandborg (del 2)  

I det sextiofjärde avsnittet av podden pratar vi återigen om psykoser, schizofreni och föräldraskap. Gäst är författaren och föreläsaren Marcus Sandborg som lever med schizofreni sedan femton år tillbaka. I denna den andra delen av intervjun med Marcus pratar vi bland annat om dilemmat kring att skaffa barn trots att man har psykisk ohälsa. Marcus har själv fru och tre barn och bor i ett radhus i Falköping. Han berättar hur han resonerade kring föräldraskapet och om hur han talar med sina barn om diagnosen schizofreni. Vi pratar även om vikten av att få stå och stirra ut i luften hela dagarna, om slumpen, om varför man ALDRIG ska ge upp och en del om Kapten Haddock och hans komplicerade förhållande till flaskan. Som vanligt får ni gärna kommentera avsnittet på Twitter där Christian heter c_dahlstrom. Ifall ni vill boka Marcus som föreläsare finns kontaktinformation i podden, kolla även in hans fina bok ”En lång väg hem” om ni vill veta mer om hans otroliga resa. Trevlig lyssning!

0:00/0:00
Video player is in betaClose