Sjölivet

Sjölivet

Sweden

Sveriges egna podcast om sjölivet.

Episodes

18. Konsten att carpa skiten ur livet på båtmässan  

I detta artonde avsnitt är Carl och Oscar precis hemkomna efter en händelserik båtmässa. De pratar med Conny och Mai som spontant och oplanerat seglade runt jorden, en resa som tog över 4 år. Vi hör också Simon Vinokur prata om Integrationssegling, ett fantastisk initiativ som han startade i Augusti 2015.

Sjölivet 0

17. Sjömansberättelse, båtmässan och segling utan mast.  

I detta sjuttonde avsnitt av Sjölivet pratar Oscar och Carl som vanligt om en hel drös massa saker. De pratar om mannen som seglade klart världsomseglingen utan mast, de listar några av alla saker att göra på båtmässan Allt för Sjön men snackar även om hörsägen hos sjömän. I avsnittet hör vi också en spännande historia om en man överbord och en halv båt. Detta och mycket mer!

Sjölivet 0

16. Florida, båtmässan och världens vackraste båt  

Äntligen är vi tillbaka med en andra säsong av sjölivet! Mycket vatten har runnit under broarna sedan ni sist hörde Carl och Oscar prata om båtar, nyheter och allt annat som rör sjölivet. Vi sparkar igång det första avsnittet med sköldpaddor, någon enstaka säl, lite plast och såklart blir det en hel del båtar också. Vi har även en liten tävling där man kan vinna biljetter till båtmässan Allt För Sjön i Stockholm den 4-12 mars. Lyssna på podcasten för mer information.

Sjölivet 0

15. Säsongsavslutning, delfiner och stridsbåt.  

I denna säsongsavslutning av Sjölivet hör vi en riktigt häftig historia uppläst av Martin Alexandersson. Vi hör även Oscar prata med Marco Witt, efter en härlig tur med en Stridsbåt 90, om hans tid på kustbevakningen. Utöver detta tar Carl och Oscar upp lite tips på julklappar med sjöliv som tema. Vi på sjölivet är glatt nominerade till årets podcast i kategorin Kultur och Samhälle. Gillar ni vad vi gör så gå in och rösta!

Sjölivet 0

14. Sillströmming och båtträning med Jonas Colting  

I detta 14e avsnitt pratar Carl och Oscar om allt ifrån vad vi kan köpa till far på farsdag till stor forskning som nu skall ske på ett litet fartyg i Östersjön samt hur det nya drönarförbudet påverkar vår säkerhet på sjön. I detta avsnitt undersöker vi hur vi som båtmänniskor kan träna under tiden vi är på sjön. Vad ska vi tänka på? Vad för utrustning bör vi ha? Om detta och mycket mer pratar vi om med Jonas Colting.

Sjölivet 0

13. Boaty McBoatface och tamp i propellern  

I detta 13e avsnitt hör vi Carl och Oscar prata om allt ifrån båten Boaty McBoatface, seglarveckan, nya radiostyrda livbojar till folk som seglat runt jorden helt själva. Vi hör även en spännande historia av Joakim Ljunggren där vi hör om mannen som valde att trassla upp tampen från propellern när motorn var på.. Volvo Ocean Race har äntligen ändrat reglerna för besättningarna under tävlingarna; nu gynnas fler kvinnor och mångfald!

Sjölivet 0

12. Pirater, spökgarn och höstens guldkorn  

I det 12:e avsnittet utav sjölivet pratar vi om hur Östersjön mår och vad vi som båtägare kan göra för att förbättra situationen men även vad som görs på högre nivåer med till exempel fiskeindustrin. Vi snackar även om pirater och då är det inte kapten Rödskägg som gäller. Det är snarare de moderna piraterna i små snabba båtar som hotar de kommersiella fartygen längs Somalias kust. Det är inte bara upptagning utav båtar som hör hösten till, nej det är nu som man kan hitta det riktiga guldkornen på begagnatmarknaden. Car & Oscar har kikat på blocket och hittat ett par fina exemplar.

Sjölivet 0

11. Navigering, upptagning & exploderande båtar.  

I detta avsnitt pratar vi som vanligt om en hel drös med olika saker. Vi pratar om hur man navigerar på sjön, världens största seglande träskepp, om alkohol på sjön men även en och annan explosion. Har du som vi saknat Boel Rödin? Vi pratar ännu en gång med Boel, denna gång om hur hennes sommar varit med sin första båt Glimma. Nu närmar sig sommaren sitt slut och det är snart dags för upptagning av båten, vad behöver man tänka på? Det svarar vi på i detta avsnitt!

Sjölivet 0

10. På äventyr med Martin Strömberg och Foppas familjebåt.  

I detta tionde avsnitt av Sjölivet hör vi ingen mindre än världsomseglaren Martin Strömberg. Vi pratar om när Martin seglat på valar, brutit masten, seglat i 14 meter höga vågor, haft fyra meter långa sprickor i båten och mycket mer! Utöver det så pratas det om en och annan ångbåt, monsterbåt samt ett förvrängt uppstoppat lejon.

Sjölivet 0

9. Nyförlovat roderhaveri med sjösjuka  

I avsnitt 9 är vi på ett offshore-äventyr med Blur.se och Peter Gustavsson där vi pratar om kost på sjön och sjösjuka. Vi hör även Rikard Silfverhielm berätta om när han fick uppleva ett roderhaveri på Indiska Oceanen en och en halv vecka från land. Utöver detta pratar vi om västkusten, transatlantiskt rekord, brandrisken på kusterna och mycket mer.

Sjölivet 0

8.  Att lägga till och världens bästa jobb.  

I det åttonde avsnittet sitter äntligen Carl och Oscar i samma rum. De listar de 5 bästa sakerna att göra under båtsemestern samtidigt som de även pratar om kostnader på sjön, vad som kostar och hur mycket. I avsnittet får vi också höra Boel Rödin om hur det första tiden gått med hennes nyinköpta segelbåt och hennes första tid i livet på sjön. Inte nog med det utan de undersöker även hur det är att arbeta på sjön och de pratar med Elias Nilsson som är befälhavare på M/S Emelie i Stockholm. Finns det ett orosmoment på sjön så är det oftast att lägga till, vad ska man tänka på och hur ska man lägga till på bästa sätt?

Sjölivet 0

7. Vikingabåtar, slussning och termer på sjön.  

I det sjunde avsnittet av Sjölivet pratar Carl och Oscar om vad man bör tänka på när man slussar, Carl testar också Oscar på båtlivs-termer och slang. De pratar om platser som Stendörren på östkusten och tar också experthjälp av Mikaela Berg för att få tips på platser att besöka i medelhavet. I helgen gick Gotland Runt (ÅF Offshore Race) av stapeln och Oscar var där. Under denna vecka går också World Match Racing Tour av stapeln på Marsstrand och vi pratar med tävlande Team Essiq om deras uppladdning och chanserna att vinna 1 miljon dollar.

Sjölivet 0

6. Ny och gammal på sjön.  

Detta sjätte avsnitt av Sjölivet är som vanligt i "magasinform", som vi kallar det, där vi behandlar ett antal olika ämnen. Vi pratar om platser, båtar, vrak samt flytvästar och mycket mer. Vi hör ljud från M32 Series i Göteborg där tävlingen med riktigt snabba katamaraner gick av stapeln. Vi diskuterar fördelar och nackdelar med fler lagar och regler för körkort eller förarbevis på sjön. Vi hör också en väldigt intressant människa Boel Rödin berätta om hur hon aldrig varit en båtmänniska men nu fått för sig att skaffa sig en segelbåt, en Maxi77a. Vi får höra hennes berättelse om hur detta gick till och vi kommer i flera avsnitt följa henne och hennes utveckling och lärdomar.

Sjölivet 0

5. Foiling, Pelle Petterssons Maxi77a och Länsmanshåla  

Nu är äntligen det femte avsnittet ute och i detta avsnitt pratar Oscar och Carl om båtskrotar, fågelskrämmor och foiling. De tipsar också om båtarna Maxi77 och Flipper 666ht men även om några guldkorn till platser på västkusten värda att besöka.

Sjölivet 0

4. Oljeutsläpp, dimma & Ingrid Radell  

Har du någonsin haft en dröm? En dröm som sedan börjar ta fart och form där allting känns helt underbart. Sedan krossas den drömmen bit för bit? I detta avsnitt hör vi en berättelse av Ingrid Radell som handlar om vad som hände när Ingrid och hennes syster ärvde en gammal segelbåt. I avsnitt 4 så pratar vi bland annat om oljeutsläpp, dimma på sydkusten och dödsfall under segeltävling.

Sjölivet 0

3. Påsk, Pest och Michael Nyqvist  

Välkommen till Sjölivet och avsnitt nummer tre. I detta avsnitt så pratar vi bland annat om utvecklingen i säl- och havsörnsbeståndet i Sverige. Vi pratar med skådespelaren Michael Nyqvist om hans vanor på sjön med allt ifrån motorbåtar till hans kärlek för träbåtar och mycket mer.

Sjölivet 0

2. Båtmässa, Peter Forsberg & lik på drift.  

Äntligen är avsnitt 2 här. I detta avsnitt är vi på båtmässan Allt För Sjön i Stockholm och pratar med bland andra Peter Forsberg om hur hans sjöliv ser ut. Vi pratar även om allt ifrån hur båtmarknaden ser ut idag till mumifierade lik.

Sjölivet 0

1. Båtar, latriner och skeppsbrottet i engelska kanalen  

Välkomna till Sveriges egna podcastserie om det svenska Sjölivet. Här pratar vi om allt ifrån de häftigaste nya båtarna till grundläggande tips på hur man tar hand om sin båt. Vi pratar om smarta tips på sjön, anekdoter och härliga historier allt för att tilltala både nybörjare och erfarna sjöfarare.

Sjölivet 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose