Sjölivet

Sjölivet

Sweden

Sveriges egna podcast om sjölivet.

Episodes

Specialavsnitt – Kokainbåten  

Carl ska gifta sig på Lördag och Oscar är ute med helikopter i norra Sverige utan täckning, det med olika anledningar har gjort att inget vanligt avsnitt släpps idag utan ett specialavsnitt. Det är kanske båtmässans mest avslappnade men skönaste snack. Här är producenten Timmie Strandberg från Podbyrån på besök och ger sin syn på båtlivet och vad han upplevde på båtmässan, vi pratar självklart också om Persbrandt och Kokainbåten!

Sjölivet 0

27. Är drömmen att vara kustbevakare eller att leva på båt?  

I detta 27e avsnitt hör vi Carl och Oscar undersöka hur det är att arbeta som kustbevakare genom att prata med kustbevakningens egna Marco Witt. De undersöker också hur det är att leva på båt med hjälp av Magnus Hjalmarsson som bott på sin Beneteau First 47,7 i 11 år. Förutom detta pratas det om orsaken till bruna sjöar och mycket mer.

Sjölivet 0

26. Antika båtar och stormigt hav  

I det 27e avsnittet hör vi upplösningen i Carls resa runt Sverige. Oscar och Carl pratar om allt ifrån Match Cup Sweden i Marstrand till ÅFOR (Gotland Runt). Oscar gör en intervju med Hans-Lennart Ohlsson från Sjöhistoriska Riksmuseet där de snackar om allt ifrån antika båtar till det nyöppnade fritidsbåtsmuseet. När bör man ta ner flaggan eller måste man verkligen göra det?

Sjölivet 0

25. Plogging, nattsegling och krisande alarm  

I detta 25e avsnitt så hör vi Carl och Oscar snacka ihop sig innan midsommar och kommande äventyr. Oscar pratar även med Maja Tesch som är en av Sveriges bästa swimrunnare som på Utö startat konceptet Plogging där man joggar och plockar skräp samtidigt. Carl ska ge sig på att segla från Gottskär på västkusten till Visby på Gotland i ett streck. Detta och mycket mer!

Sjölivet 0

24. Sjösättning, M32-segling och 27 kilo öring.  

I detta 24:e avsnitt hör vi hur Oscar flänger runt i vårt avlånga land, orter som Kårböle och Kalvträsk har besökts. Carl håller sig på hemmaplan i Motala och har nyligen sjösatt sin båt Tintin. Carl har också varit ute på äventyr och bland annat seglat M32 med en toppfart på 27 knop samt åkt på barrunda med ribb-båt i Göteborgs skärgård! Vi hör en intervju med Linus Schelin som studerat sportfiske och får där tips på hur vi kan bli bättre fiskare och var Sveriges bästa fiskevatten finns.

Sjölivet 0

23. Enskrov, tvåskrov och 800 miljoner ton plast  

Carl och Oscar har återigen lyckats befinna sig på samma plats när det dags att spela in det 23:e avsnittet av Sjölivet! Denna gång är det inte ett snöigt Umeå som gäller utan ett soligt Motala vid Motala ströms strand! Oscar har spenderat helgen med att renslipa La Morenas mast och Carl krigar med exjobbet vilket innebär att han strax kan betitla sig själv som civilingenjör! I detta avsnitt behandlas Volvo Ocean Race framtid, blir det enskrov eller kommer dom våga att gå över till flerskrov? Det pratas om flytvästar, vad använder vi för varianter och vad borde man tänka på när en ny skall inhandlas.

Sjölivet 0

22. Hjältar och drömmen om sommaren  

I detta avsnitt är Carl och Oscar i ett snöigt (ja i maj…) Umeå och drömmer om Sommaren. I avsnittet pratar grabbarna om katamaraner, om Förenade Arabemiraten som skall frakta hem isberg för att minska bristen på dricksvatten. Vi hör även ett härligt snack med Boel Rödin om hur det går med hennes mål att lära sig segla ensam. Utöver allt detta så hör vi inga mindre än årets sjöräddare från Hammarö i Karlstad och hur de räddade två liv.

Sjölivet 0

21. Barn på sjön och containrar i havet  

Hur är det att ha med småbarn på sjön, och vad kan man tänka på? Hur ser det egentligen ut med containrar som tappas i våra hav? Flyter de? Och vem sjutton är Sven Yrvind? Detta är några av de ämnen som Carl och Oscar behandlar i det 21:a avsnittet av Sjölivet.

Sjölivet 0

20. Olyckor och äventyr på sjön  

I detta 20e avsnittet diskuteras hur man undviker olyckor på sjön, vår-fix och saker som nu skall göras i ordning på våra båtar runt om i landet innan sjösättning. Vi hör även ingen mindre än Pia L'obry berätta om några av alla de äventyr hon varit med om, som bland annat innefattar en solosegling över Atlanten och mycket mer.

Sjölivet 0

19. Segla Atlanten i ett badkar eller ro runt Svalbard?  

I detta nittonde avsnitt så hör vi Oscar och Carl snacka om det låga vattenståndet i Vättern och om färjorna som nu skall bli eldrivna. Vi hör även om en kille som skall segla över Atlanten i ett 1,06 meter långt "segelfarkost". I avsnittet så hör vi också om de riktiga äventyrarna Glenn Mattsing och Sören Kjellkvist som skall ro runt Svalbard, ett äventyr som aldrig tidigare varit möjligt att genomföra på grund av isen. Oscar kan heller inte hålla sig och vi får lära oss om bottenfärger, vad man ska tänka på och vilka regler som gäller.

Sjölivet 0

18. Konsten att carpa skiten ur livet på båtmässan  

I detta artonde avsnitt är Carl och Oscar precis hemkomna efter en händelserik båtmässa. De pratar med Conny och Mai som spontant och oplanerat seglade runt jorden, en resa som tog över 4 år. Vi hör också Simon Vinokur prata om Integrationssegling, ett fantastisk initiativ som han startade i Augusti 2015.

Sjölivet 0

17. Sjömansberättelse, båtmässan och segling utan mast.  

I detta sjuttonde avsnitt av Sjölivet pratar Oscar och Carl som vanligt om en hel drös massa saker. De pratar om mannen som seglade klart världsomseglingen utan mast, de listar några av alla saker att göra på båtmässan Allt för Sjön men snackar även om hörsägen hos sjömän. I avsnittet hör vi också en spännande historia om en man överbord och en halv båt. Detta och mycket mer!

Sjölivet 0

16. Florida, båtmässan och världens vackraste båt  

Äntligen är vi tillbaka med en andra säsong av sjölivet! Mycket vatten har runnit under broarna sedan ni sist hörde Carl och Oscar prata om båtar, nyheter och allt annat som rör sjölivet. Vi sparkar igång det första avsnittet med sköldpaddor, någon enstaka säl, lite plast och såklart blir det en hel del båtar också. Vi har även en liten tävling där man kan vinna biljetter till båtmässan Allt För Sjön i Stockholm den 4-12 mars. Lyssna på podcasten för mer information.

Sjölivet 0

15. Säsongsavslutning, delfiner och stridsbåt.  

I denna säsongsavslutning av Sjölivet hör vi en riktigt häftig historia uppläst av Martin Alexandersson. Vi hör även Oscar prata med Marco Witt, efter en härlig tur med en Stridsbåt 90, om hans tid på kustbevakningen. Utöver detta tar Carl och Oscar upp lite tips på julklappar med sjöliv som tema. Vi på sjölivet är glatt nominerade till årets podcast i kategorin Kultur och Samhälle. Gillar ni vad vi gör så gå in och rösta!

Sjölivet 0

14. Sillströmming och båtträning med Jonas Colting  

I detta 14e avsnitt pratar Carl och Oscar om allt ifrån vad vi kan köpa till far på farsdag till stor forskning som nu skall ske på ett litet fartyg i Östersjön samt hur det nya drönarförbudet påverkar vår säkerhet på sjön. I detta avsnitt undersöker vi hur vi som båtmänniskor kan träna under tiden vi är på sjön. Vad ska vi tänka på? Vad för utrustning bör vi ha? Om detta och mycket mer pratar vi om med Jonas Colting.

Sjölivet 0

13. Boaty McBoatface och tamp i propellern  

I detta 13e avsnitt hör vi Carl och Oscar prata om allt ifrån båten Boaty McBoatface, seglarveckan, nya radiostyrda livbojar till folk som seglat runt jorden helt själva. Vi hör även en spännande historia av Joakim Ljunggren där vi hör om mannen som valde att trassla upp tampen från propellern när motorn var på.. Volvo Ocean Race har äntligen ändrat reglerna för besättningarna under tävlingarna; nu gynnas fler kvinnor och mångfald!

Sjölivet 0

12. Pirater, spökgarn och höstens guldkorn  

I det 12:e avsnittet utav sjölivet pratar vi om hur Östersjön mår och vad vi som båtägare kan göra för att förbättra situationen men även vad som görs på högre nivåer med till exempel fiskeindustrin. Vi snackar även om pirater och då är det inte kapten Rödskägg som gäller. Det är snarare de moderna piraterna i små snabba båtar som hotar de kommersiella fartygen längs Somalias kust. Det är inte bara upptagning utav båtar som hör hösten till, nej det är nu som man kan hitta det riktiga guldkornen på begagnatmarknaden. Car & Oscar har kikat på blocket och hittat ett par fina exemplar.

Sjölivet 0

11. Navigering, upptagning & exploderande båtar.  

I detta avsnitt pratar vi som vanligt om en hel drös med olika saker. Vi pratar om hur man navigerar på sjön, världens största seglande träskepp, om alkohol på sjön men även en och annan explosion. Har du som vi saknat Boel Rödin? Vi pratar ännu en gång med Boel, denna gång om hur hennes sommar varit med sin första båt Glimma. Nu närmar sig sommaren sitt slut och det är snart dags för upptagning av båten, vad behöver man tänka på? Det svarar vi på i detta avsnitt!

Sjölivet 0

10. På äventyr med Martin Strömberg och Foppas familjebåt.  

I detta tionde avsnitt av Sjölivet hör vi ingen mindre än världsomseglaren Martin Strömberg. Vi pratar om när Martin seglat på valar, brutit masten, seglat i 14 meter höga vågor, haft fyra meter långa sprickor i båten och mycket mer! Utöver det så pratas det om en och annan ångbåt, monsterbåt samt ett förvrängt uppstoppat lejon.

Sjölivet 0

9. Nyförlovat roderhaveri med sjösjuka  

I avsnitt 9 är vi på ett offshore-äventyr med Blur.se och Peter Gustavsson där vi pratar om kost på sjön och sjösjuka. Vi hör även Rikard Silfverhielm berätta om när han fick uppleva ett roderhaveri på Indiska Oceanen en och en halv vecka från land. Utöver detta pratar vi om västkusten, transatlantiskt rekord, brandrisken på kusterna och mycket mer.

Sjölivet 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose