Skaparna

Skaparna

Sweden

I Skaparna möter du Sveriges mest intressanta musikpersoner, för samtal om kreativitet, musik och skapande. Programledare är Sara Martinsson och Rebecka Hedström.

Episodes

Skaparna #20 Maxida Märak  

Maxida Märak är rapparen som inte drar sig för att ta ställning. Med halva livet i Stockholm och andra halvan i Jokkmokk har hon testat allt från bluegrass till skådespeleri. Men det är med hiphop med stadiga rötter i samisk kultur hon kommer att få sitt stora genombrott 2015, tro oss när vi säger det!

I Skaparna hör du Maxida snacka om att använda musiken som politiskt verktyg, om sin inneboende aktivist och om att som artist våga ställa krav och veta sitt värde.

Programledare: Sara Martinsson och Rebecka Hedström

Skaparna 0

Skaparna #19 Dolores Haze  

I Skaparna #19 möter du ett band som åtminstone utifrån sett ser ut att leva rockmyten. Dolores Haze spelar rock och både låter och ser ut som inga andra just nu.

Hur de hittade rocken, och hur mycket kuk det egentligen är i den 2015, hör du Saga och Tyra från Dolores Haze snacka om i veckans avsnitt. De bjuder även på tips om hur en kan göra för att som representant för en minoritet i en genre undvika att bli bokad som mångfaldsalibi och på sina mest utvecklade fantasier om framtida liveshower.

Programledare: Sara Martinsson och Rebecka Hedström

Skaparna 0

Skaparna #18 Lisa Ajax  

Tv-program som X factor å idol har i mer än 10 år nu försörjt sverige med nya popstjärnor, och det mesta tyder på att musikbranschen även i framtiden kommer att vilja kunna åtminstoen delvis fortsätta förlita sig på den här typen av offentliga artistfabriker.

Lisa Ajax vann senaste säsongen av Idol.  När hon gästar Skaparna får du veta vad som händer efter tv-showen. Hur Går det till att bygga en karriär när sändningen är slut? Om det, och om Lisas stora kärlek till Nicki Minaj, hör du i Skaparna #18. Programledare: Sara Martinsson och Rebecka Hedström

Skaparna 0

Skaparna #17 Bella Boo  

Vart är den svenska klubbscenen på väg? Hur mycket ockuperas dj-båsen och studiorna fortfarande av en viss typ av ganska likadana killar? Och hur har det breda genombrottet för EDM-artister som Avicii och SHM påverkat livescenen? Måste den breda musik- och konsertindustrin anpassa sig efter dj-kulturen nu?

När dj:n, producenten och skivbolagspersonen Bella Boo gästar Skaparna blir det snack om framtiden för det hon älskar allra mest: dansmusiken.  Du får dessutom veta mer om hennes egna planer och drömmar, både för dj-karriären och för den egna musiken. Programledare: Sara Martinsson och Rebecka Hedström.

Skaparna 0

Skaparna #16 Pheeyownah  

Pheeyownah är musiker, producent, dansare, skivbolag, pr-person och precis allt annat som ett modernt artisteri kräver, i en och samma person. Hennes EP "Under The Dock" som kom ut i fjol var produkten av ett hängivet soloarbete, där Pheeyownahs lärare i musikproduktion var youtube.

När hon gästar Skaparna berättar hon bland annat om hur det går till att ta kontroll över sitt eget skapande, om hur hon har gjort för att hitta sina lyssnare och om vad ett "urbant skogsrå" egentligen är.

Programledare: Sara Martinsson och Rebecka Hedström

Skaparna 0

Skaparna #15 Silvana Imam  

När Silvana Imam slog igenom 2014 var det som om hon representerade en helt ny art av svenska rapartister. Hennes framgångar tänjer på gränserna för vad hiphop kan vara och för vilken typ av person som tillåts framföra den. Nu satsar hon på att nå ännu längre. Silvana Imam ska just lanseras i USA.

Hör Silvana berätta om framtiden, om hur det är att i vuxen ålder plötsligt bli en förebild och om hur hennes fans är en ovärderlig inspiration vad det kommer till vilka ämnen hon väljer att skriva om.

Programledare: Sara Martinsson och Rebecka Hedström

 

Skaparna 0

Skaparna #14 Britta Byström  

Hur låter framtidens klassiska musik? Det ska Skaparna tillsammans med veckans gäst försöka reda ut. Hon heter Britta Byström, har ännu inte fyllt 40 år men är redan en av Sveriges allra mest hyllade tonsättare. Hennes verk "Invisible Cities" nominerades tidigare i år till en grammis i kategorin Årets klassiska.

Hur gör en klassisk musik i en modern värld? Hur skiljer sig det som skapas i dag från det som skapades förr? Det och mycket annat funderar Britta Byström kring när hon gästar Skaparna.

Programledare: Sara Martinsson och Rebecka Hedström

Skaparna 0

Skaparna #13 Zhala  

I trettonde avsnittet av Skaparna möter du tjejen som ofta beskrivs som "framtidens stora svenska popstjärna". I flera år nu har det snackats om Zhala, men det var först när Robyn skrev kontrakt med henne som den första andra artisten på Konichiwa Records som hajpen verkligen tog fart, både i Sverige och internationellt.

Nu släpps Zhalas debutalbum i maj, och självklart snackar hon massor om det i Skaparna. Du får dessutom höra hennes tankar kring popmusikaliskt klassförakt, konstens möte med musiken och vad en aerobisk lambada egentligen är.

Skaparna 0

Skaparna #12 Sara Parkman  

Sara Parkman är folkmusiker, feminist och aktivist. I hennes skapande är allt sammanlänkat, och genom att ifrågasätta och vända och vrida på historien bidrar hon genom sitt arbete i dag till en annan framtid i morgon. 

I Skaparna hör du Sara berätta om hur hon fann folkmusiken, om gammal mansromantik och traditionalism, men också om folkmusiker mot främlingsfientlighet och hur de jobbar för att säkra så att nationalistiska krafter inte lyckas kidnappa en musik som i grunden är allas.

Programledare: Sara Martinsson och Rebecka Hedström

Skaparna 0

Skaparna #11 Ji Nilsson  

I premiären av Skaparnas andra säsong möter du en producent, låtskrivare och artist som befinner sig mitt uppe i den alltmer globaliserade musikvärlden. När fram tills dess ganska okända Ji Nilsson i höstas plötsligt hamnade på hela internets radar på grund av att en av hennes sedan långt tidigare släppta låtar påminde märkligt mycket om Gwen Stefanis nya singel fick hon inblick i den växande internationella låtskrivarkarusellen.

Med Skaparna snackar Ji om #gwengate, om hur pophits blir till - men också om sin egen, spirande artistkarriär. Programledare: Sara Martinsson och Rebecka Hedström.

Skaparna 0

Skaparna SPECIAL Alice Bah Kuhnke  

Skaparna önskar god jul med ett specialavsnitt där du får följa med in i maktens finrum! I en hel timme hör du kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke dela med sig av sina tankar om kultur i allmänhet och musik i synnerhet.

Till Alice har vi dessutom tagit med erfarenheterna från de skapare vi mött under första säsongen av programmet. Vad har kulturministern att säga till Beatrice Eli som är "pank jämt" eller till Eva Dahlgren som efterlyser mer nätverkande inom musiklivet? Lyssna så får du höra! Programledare: Sara Martinsson och Rebecka Hedström

Skaparna 0

Skaparna #10 Lisa Nilsson  

I det tionde avsnittet av Skaparna är Lisa Nilsson gäst. Hör henne snacka om hur det var att som redan framgångsrik sångerska ta steget och själv bli låtskrivare, hur hon och Mauro Scocco brukade faxa varandra på nätterna och hur jämställdheten i musikbranschen utvecklats under hennes 25 år långa karriär. Programledare: Sara Martinsson och Rebecka Hedström.

Skaparna 0

Skaparna #9 Little Jinder  

Josefine Jinder kallar sig Little Jinder när hon gör musik. När hon gästar Skaparna berättar hon om hur hennes sound föll på plats när hon bytte språk, om misslyckade låtskrivarsessions i LA och om hur "världens största fyllekör, det vill säga Rebecca & Fiona" gjorde hennes senaste singel till en jätthit. Programledare: Sara Martinsson och Rebecka Hedström.

Skaparna 0

Skaparna #8 Rawda  

Rawda lade sina första raprader som nioåring. När hon var 14 började hon spela in musik på fritidsgården. I dag är hon 19 år, och redan en av Sveriges mest hyllade rappare. Hör henne i Skapelsen om hur hon tacklat motgångar, om gemenskapen på den svenska rapscenen och om varför det var så självklart för henne att välja hiphop. Programledare: Sara Martinsson och Rebecka Hedström

Skaparna 0

Skaparna #7 Robyn  

När Robyn gästar Skaparna sträcker sig samtalet över en 20 år lång karriär. Hör henne berätta om hur de första studioupplevelserna var när hon som tonåring spelade in sin debutskiva, om hur de senaste tio åren ägt rum på en helt ny kreativ spelplan och om de osläppta hitsen hon och hennes tjejgäng skrev på fritidsgården. Programledare: Sara Martinsson och Rebecka Hedström.

Skaparna 0

Skaparna #6 Seinabo Sey  

När Seinabo Sey gästar Skaparna har hon bara några dagar på sig till sin konsert på Kungliga Dramaten i Stockholm, och alla låtarna är inte ens klara än! Du får höra henne berätta om sin ibland långa låtskrivarprocess, om samarbetet i studion med producenten som gillar precis samma saker som hon och om hur det egentligen gick till när hon hittade den där fantastiska rösten. Programledare: Sara Martinsson och Rebecka Hedström

Skaparna 0

Skaparna #6 Seinabo Sey  

När Seinabo Sey gästar Skaparna har hon bara några dagar på sig till sin konsert på Kungliga Dramaten i Stockholm, och alla låtarna är inte ens klara än! Du får höra henne berätta om sin ibland långa låtskrivarprocess, om samarbetet i studion med producenten som gillar precis samma saker som hon och om hur det egentligen gick till när hon hittade den där fantastiska rösten. Programledare: Sara Martinsson och Rebecka Hedström

Skaparna 0

Skaparna #5 Beatrice Eli  

I det femte avsnittet av Skaparna är Beatrice Eli gäst. Hon berättar om arbetet bakom snart släppta debutskivan, om sin kreativa circle of trust och om hur det känns att stå på scen framför hundraltals Kent-fans och sjunga om onani. Programledare: Sara Martinsson och Rebecka Hedström. Skaparna görs på uppdrag av SKAP, Sveriges kompositörer och textförfattare.

Skaparna 0

Skaparna #4 Min Stora Sorg  

I det fjärde avsnittet av Skaparna är Anso Lundin gäst. Efter diverse musikaliska utflykter är hon i dag mest känd som Min Stora Sorg. I Skaparna pratar Anso bland annat om vägen till att våga göra musik helt på egen hand, att bli dissad av Mauro Scocco och hur viktigt det är att som skapande person söka gemenskap och trygghet i människorna en har runtomkring sig.

 

Progamledare: Sara Martinsson och Rebecka Hedström

 

Skaparna görs i samarbete med SKAP, Sveriges kompositörer och textförfattare

Skaparna 0

Skaparna #3 Eva Dahlgren  

När Eva Dahlgren gästar Skaparna blir det ett samtal som sträcker sig över flera decennier. Du får höra henne berätta om hur det var att kliva in i en musikstudio i slutet av 1970-talet, hur hon trodde att hon aldrig skulle behöva köpa mer än en enda synth och hur filmande med Super-8 har fått henne att skriva musik på ett annat sätt.

 

Progamledare: Sara Martinsson och Rebecka Hedström

 

Skaparna görs i samarbete med SKAP, Sveriges kompositörer och textförfattare

Skaparna 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose