Skønlitteratur på P1

Skønlitteratur på P1

Denmark

Et kritisk aktualitetsmagasin med nyheder, baggrund, interviews og reportager fra litteraturens verden.

Episodes

Skønlitteratur på P1: Højskolesangbogen er moderne 2016-12-07  

Den er blevet kaldt den vigtigste litterære antologi i Danmark - og så kan den synges! Højskolesangbogen rummer nogle af de smukkeste danske digte, som er sat i musik, og den er skabt for fællessangens skyld. Nu er den også blevet genstand for en spektakulær teaterkoncert på Det Kongelige Teater, og i den anledning ser vi nærmere på Højskolesangbogen som sangbar litteratur. Lyt - og syng - med! Gæster: Professor Johs. Nørregaard Frandsen og forfatter Merete Pryds Helle. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

Skønlitteratur på P1: Henrik, omkuld og Punktum 2016-11-30  

Det gælder to nye danske romanudgivelser i denne udgave af Skønlitteratur på P1. Nanna Mogensen har interviewet Olav Hergel om hans nye roman: 'Punktum'. De kommer omkring ulighed, uddøende stjernejournalister og rygepolitik. Derudover er unipraktikant Frederik Lose Engberg taget ind på Det Kongelige Bibliotek i København for at snakke med Klaus Rød Frederiksen. Omgivet af bøger snakker de om 'Henrik, omkuld'. Det er Klaus Rød Frederiksens debutroman og ikke en helt let tilgængelig én af slagsen. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

Skønlitteratur på P1: Det episke Island 2016-11-23  

Gudbergur Bergson er the grand old man i islandsk litteratur, og netop nu aktuel på dansk med romanen 'Tre mand vendte tilbage', der er en frodig og mærkelig fortælling om en islandsk udørk, der bliver indhentet af en verden i hastig udvikling - fra vindblæst isolation over verdenskrig til masseturismens og internettets tidsalder. Klaus Rothstein taler med romanens oversætter, Erik Skyum-Nielsen. Den anden islandske forfatter, der er med i denne uge, er digteren Gerdur Kristny. Hun er aktuel med langdigtet Drapa. Nanna Mogensen interviewer digteren om hendes episke digt, der er baseret på et virkeligt drab på en ung kvinde i Reykjavik. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

Skønlitteratur på P1: Blå toner 2016-11-16  

Gennem tehuse, krig og kladdehæfter følger romanen "Kind of blue" de tre barndomsvenner Zach, Mal og B. Romanen er Nitesh Anjaans debut, den udkom tilbage i august, og i denne udgave af Skønlitteratur på P1 kan du høre ham i samtale med Nanna Mogensen. Du kan også høre et interview med Katarina Frosteson, dette års vinder af Nordisk Råds litteraturpris. Klaus Rothstein talte med hende lige efter prisoverrækkelsen var overstået i DR Byen. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

Skønlitteratur på P1: Live fra BogForum! 2016-11-13  

I denne udgave af Skønlitteratur på P1 er Klaus Rothstein taget til Bella Center i København. Her er det årlige BogForum. Han bliver holdt med selskab af forfatter og dramatiker Erling Jepsen og forfatter Katrine Marie Guldager. Begge har udgivet romaner i årets løb. Erling Jepsen udkom med "Gramhavet", en roman om familiehemmeligheder. Katrine Marie Guldager kom med "Ilden", det sidste bind i hendes slægtskrønike. Vært: Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: Nordiske digte og romaner 2016-11-02  

Tom Malmquist nyeste Roman "I hvert et øjeblik er vi stadig i live", er en barsk og rørende fortælling om en mand, der mister sin kone under fødslen af deres barn og kort tid efter sin far. Romanen handler om at takle sorg og smerte i det liv, vi lever. Nanna Mogensen har mødt Tom Malmquist til et interview om hans seneste bog, der er nomineret til Nordisk Råds litteraturpris. I studiet får Klaus Rothstein og Nanna Mogensen besøg af Louise Mønster, der har udgivet bogen: "Ny nordisk. Lyrik i det 21.århundrede". Sammen skal de have en snak om, hvad der har rørt i lyrikken, de sidste 10-15 år. Vært Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

Skønlitteratur på P1: Nordisk Råds Litteraturpris, for voksne 2016-10-26  

Den 1. november uddeler Nordisk Råd deres litteraturpris. I denne uges udsendelse kan du stifte bekendtskab med to af de nomirede: Sørine Steenholdt og Linn Ullmann. Sørine er nomineret fra Grønland og har skrevet novellesamlingen Zombieland. Linn Ullmann har skrevet en roman om en far, en mor og et barn. Og hun har ikke været bleg for at indrømme, at der er tale om hendes egne forældre, filminstruktøren Ingmar Bergman og skuespiller og instruktør, Liv Ullmann. Hendes roman, "De urolige", fortæller altså om hendes egen historie, baseret på lydoptagelser, hun har lavet med sin far. Linn Ullmann bliver interviewet af Nanna Mogensen, der er tilbage i programmet. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

Skønlitteratur på P1: Nordisk børne- og ungdomslitteratur 2016-10-19  

Den 1. november uddeler Nordisk Råd deres pris for børne- og ungdomslitteratur. Derfor har Klaus Rothstein besøg af anmelder og børnebogskyndig: Anita Brask Rasmussen. Sammen gennemgår de nogle af årets nomirede og taler om, hvad det er, ungdomslitteratur kan.

Skønlitteratur på P1: Henrik Ibsen og Emily Dickinson 2016-10-12  

Det skal handle om Henrik Ibsen, når Klaus Rothstein får besøg af Thomas Bredsdorff, i denne uges udgave af skønlitteratur på P1. De skal snakke om nogle af Henrik Ibsens helt store klassikere Et Dukkehjem, En folkefjende og Vildanden. Derudover kan du høre om den mystiske digter: Emily Dickinson. Hør Bente Clod fortælle om sine oversættelser af digteren. Vært: Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: Fascisme og krig på italiensk 2016-10-05  

Den italienske forfatter Claudio Magris dykker ned i fascisme, krig og bedrag i sin seneste roman: "Intet retsligt efterspil." Gennem bogens hovedkarakteren Luisa Brooks bliver læseren taget med ud på en rejse i tid og rum. Klaus Rothstein får i denne uge besøg af Hanne Jansen og Lorens Juul Madsen, der har oversat romanen til dansk, til en snak om romanen og forfatteren. Vært Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: Skilsmisser og glemte billeder 2016-09-28  

I denne uges program kan du høre om Ebba Witt-Brattsrtöms skilsmisse roman, århundredets kærlighedskrig. Klaus har interviewet forfatteren om hendes roman, skilsmisse og det at gå fra at skrive akademisk til skønlitterært. Derudover er der besøg i studiet af Christina Hesselholdt, der er aktuel med sin nye roman, Vivian. Romanen har den excentriske og mystiske fotograf Vivian Maier i hovedrollen. Vivian Maier to mange hundrede fotografier i løbet af sit lange liv, men ingen af dem så dagens lys før efter hendes død, da de blev fundet opmagasineret af en ung auktionsjæger. Vært: Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: Birgithe Kosovic og Erik Scavenius 2016-09-21  

Klaus får i denne uge besøg af forfatter Birgithe Kosovic. Hun er aktuel med romanen: "Den inderste fare." Hovedpersonen i romanen er ingen ringere end Erik Scavenius, der var statsminister under 2. verdenskrig. I romanen kommer man helt tæt på den tidligere statsleder. Også i hans privatliv. Derfor handler denne udsendelse om, hvordan Erik Scavenius skildres, og hvad man kan tillade sig af friheder, når man skriver om en historisk person. Vært: Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: På opdagelse i novellernes verden 2016-09-14  

To debuterende novellesamlinger om død, sorg og skam, er noget af det du kan høre om i denne udgave af Skønlitteratur på P1. Vi har snakket Mette Zingenberg om hvordan Spanien, deforme kroppe og musik spiller en rolle i hendes første novellesamling: Min lille horror. Vi har også besøgt Rasmus Hastrup, der har skrevet den første udgivelse på det nystartede forlag: Screaming books. Hans litterære debut, Liv, er også i den dystre ende og tager et skævt og absurd blik på hverdagen. I studiet får Klaus Rothstein besøg Annemette Hejlsted, der har skrevet: Novellen - teori og analyse. Den er udgangspunktet for en bredere snak om, hvad det er, noveller kan og er. Vært: Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: Den lyse digter og en verdens omrejsende saxofonist 2016-09-07  

Skønlitteratur på P1 skal denne gang handle om Jens August Schade, også kendt som den lyse digter. Hans første roman bliver genudgivet med efterskrift af Lars Bukdahl. Derfor har Klaus inviteret Lars Bukdahl ned på Schades stamværtshus, Skindbuksen, i København. Efter denne lille rejse, til det indre København, får Klaus besøg af saxofonisten og forfatteren TS Høeg. Han er aktuel med sin rejsebog: Rundet af jordens rotation - en bog om at rejse. Vært: Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: Jonathan Safran Foer: Her er jeg 2016-08-31  

Klaus Rothstein er taget hele vejen til New York for at tale med forfatteren Jonathan Safran Foer. Han er aktuel med en ny roman, der hedder: Her er jeg. Hvad den titel dækker over, og hvordan den hænger sammen med et jordskælv i Mellemøsten og Steven Spielbergs penis, kan du finde ud af i denne uges program. Vært: Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: Fiktion om virkelige mennesker 2016-08-24  

Denne udgave af Skønlitteratur på P1 byder på romaner med virkelige mennesker. Lars Saabye Christensens roman "Magnet" er lige udkommet på dansk, og helt centralt for bogen er den danske satiriker og bladtegner m.m., Storm P. Hør et interview med forfatteren om hans roman, og find ud af hvordan Storm P. passer ind i en kærlighedshistorie mellem to studerende i 1970'ernes Norge. Hør også et interview med Julian Barnes, om hans nye roman: "Tidens støj." Hovekarakteren her er nemlig den russiske komponist, Dimitri Sjostakovitjs, der levede og komponerede under Stalin. Vært: Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: Digte om at være dødeligt syg 2016-08-17  

Klaus Lynggaard har skrevet sin nyeste digtsamling på sin iPhone - imens han lå indlagt, for at få behandlet sin kræftsyge lunge. Det var et produktivt ophold, hvor han fik skrevet hundredevis af tekster. I dag er Klaus Lynggaard rask og har fået fjernet en 11 cm lang tumor, sammen med den ene lunge. Oplevelsen er beskrevet i digtsamlingen: Personfølsomme oplysninger, der blandt andet indeholder begreber som Kemobob og plasma-klumpen. I Den hvide rose, beskriver Olga Ravn, hvordan det er at omgås et alvorligt sygt menneske. Digtsamlingen har hun beskrevet som sin heartbreak-bog. Hun kalder det en slags romantisk maskine, et systemdigt præget af messen og gentagelsestvang. Begge digtere er i studiet og fortæller om deres samlinger. Med i studiet er også adjunkt fra SDU, Camilla Schwartz, der blandt andet optræder i antologien: Syg litteratur. Vært: Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: Philip Roth og kontrafaktisk historie 2016-08-10  

I denne udgave af Skønlitteratur på P1 skal det handle om, hvad der sker, når man piller ved verdenshistorien. Derfor kan du i dette program høre om Philip Roths "the Plot against America," der beskriver et USA, hvor Charles Lindbergh blev præsident i stedet for Franklin D. Roosevelt. Selv om bogen er snart 12 år gammel, er den aktuel på grund af den nuværende præsidentkandidatkendis Donald J. Trump. Medvirkende: Rikke Ejsing Holm, fuldmægtig ved Danmarks Journalisthøjskole og Michael Bach Henriksen, Kulturredaktør ved Kristelig Dagblad. Vært: Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: Store italienere 2016-08-03  

I dette sidste sommerprogram kan du genhøre indslag om to store italienske forfattere. Den 90-årige nobelprisvinder Dario Fo var sidste år i København på grund af hans roman 'Der er en skør konge i Danmark' om Christian den 7., Caroline Mathilde og Struensee. Klaus Rothstein mødte ham og hans danske oversætter Bent Holm til en snak om den skøre konge. Dario Fos bog var imidlertid ikke den eneste udgivelse i efteråret om den kongelige trekløver, tegneserieforfatter Karoline Stjernfelt debuterede nemlig med en tegnet version af historien. Tegneserien hedder 'I morgen bliver bedre', og den signerede Dario Fo med en tegning. Vi bringer derfor også indslaget med Karoline Stjernfelt, hvor hun og Klaus Rothstein er på sporet af Struensees grav. Udsendelsens anden italiener er pseudonymforfatteren Elena Ferrante, hvis Napoli-romaner om veninder Elena og Lila går sejrsgang jorden rundt. Nanna Mogensen talte i foråret med Ferrantes danske forlægger, Charlotte Jørgensen. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

Skønlitteratur på P1: Psykisk sårbare romanforældre 2016-07-27  

Denne sommerudsendelse stiller skarpt på litteratur, der undersøger, hvordan det er at leve med en psykisk sårbar forælder. Vi bringer to forfatterinterviews fra tidligere på sæsonen, nemlig samtalen med den svenske forfatter Sara Stridsberg om romanen 'Beckomberga' og samtalen med Trisse Gejl om hendes roman 'Ulvekvinten'. Beckomberga er et berømt psykiatrisk hospital i Sverige, hvor hovedpersonen Jackies far, Jim, bor. Nanna Mogensen mødte Sara Stridsberg til Louisiana Literature sidste sommer til en snak om romanen, der er inspireret af Stridsbergs egen familiehistorie. I 'Ulvekvinten' er det moren, Zoe, der ryger længere og længere ind i den psykiske sygdom i skikkelse af depressionen. I romanen får man barnets blik på sygdommen, idet den fortælles af Zoes ni-årige søn Frederik. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose