Skriv en bestseller (Eller en annan bok)

Skriv en bestseller (Eller en annan bok)

Sweden

Det här är podden för dig som älskar att skriva och som vill vässa det där tänkta/påbörjade/halvfärdiga manuset i byrålådan till toppform. Vi tar dig från idé till färdigt manus på ett läsår.

Episodes

27 Tvivel & tillförsikt Del 3: Gäst Åsa Larsson  

Podden besöker Åsa Larsson hemma i Mariefred som bland annat berättar om sin två år långa skrivdepression och hur hon tillslut tog sig ur den.

26 Tvivel & tillförsikt Del 2: Ninnis historia  

Om höjdpunkter och lågvattenmärken och hur man tar sig upp ur ångesthålen.

25 Tvivel & tillförsikt Del 1: Carolines historia  

Caroline berättar sin historia. Om höjdpunkter och lågvattenmärken och hur man tar sig upp ur ångesthålen.

24 Akt 2 Del 4: Frågor & Svar  

Hur räknar vi textmängd? Vad är viktigast, ett bra språk eller en bra story? I vilken form ska man skicka manus till agenter, papper eller digitalt? Finns det någon risk med att "fulskriva" sitt första manusutkast?

23 Akt 2 Del 3: Gäst Anders Fager  

Anders Fager är författare, officer, spelkonstruktör samt lärare på Skrivarakademin. Vi pratar om mittens betydelse samt utmaningar och möjligheter. Och så skrivprocessen i stort förstås.

22 Akt 2 Del 2: Håll vad du lovar  

Vad är det som gör att en berättelse känns seg? Vissa böcker kan ha en fantastisk början men sedan tappa det helt. Varför blir det så och vad är felet? Vi ger exempel.

Klipp & Mix: Timmie Strandberg, Podbyrån / www.podbyran.se

Musik: Josh Woodward - Learn to fly / www.joshwoodward.com

 

21 Akt 2 Del 1: Ge svar på frågorna  

Vi pratar om manusets mitt. När börjar mitten och vad är utmaningen med att skriva den? Och stämmer det att man får ett grepp om en boks själ genom att läsa sidan 99? Vi kollar spontant i våra egna böcker.

Klipp & Mix: Timmie Strandberg, Podbyrån / www.podbyran.se

Musik: Josh Woodward - Learn to fly / www.joshwoodward.com

20 Karaktärer Del 4: Frågor & Svar  

Hur mycket tjänar en "normal" författare? Måste man utgå från sig själv när man skriver? Hur ska man tänka kring de första kapitlen om man använder sig av en prolog? Hur fungerar de litterära agenturerna, vad gör de och vad kostar det?

 

 

19 Karaktärer Del 3: Gäst Malin Persson Giolito  

Hennes "Störst av allt" blev utsedd till "Årets Deckare" av Svenska deckarakademien. Vi pratar om karaktärer, skrivprocess, inspiration och teman.

18 Karaktärer Del 2: Persongalleri och berättarperspektiv  

Hur kan man lära känna sina karaktärer innan man börjar skriva? Har våra egna karaktärer några gemensamma drag - och i så fall vilka? Hur många karaktärer kan man ha i samma bok och hur ska man resonera när det gäller berättarperspektiv?

17 Karaktärer Del 1: En människa är mer än bara god  

Vad är en bra karaktär? Vilka är våra egna favoritkaraktärer / hatkaraktärer i andras böcker? Utgår vi från verkliga personer när vi själva skriver? Vi resonerar också om onda/goda/opålitliga karaktärer.

16 Akt 1 / Början Del 4: Frågor & Svar LIVE från Karlstad  

Inspelat för publik på Värmlands bokfestival i Karlstad. Kan man blanda tempus när man skriver? Måste man utgå från en namngiven plats? Behöver man veta slutet på berättelsen redan i början? Vad göra när skrivkrampen slår till? Hur länge får man vänta på besked från förlag efter att man skickat in manus?

15 Akt 1 / Början Del 3: Gäst Johanna Lindbäck  

Johanna Lindbäck är författare, lärare, poddare (Bladen brinner) och en av grundarna till litteratursajten Bokhora. Hur ser hon på inledningar och hur fungerar hennes skrivprocess?   Avsnitt 15. Akt 1/Berättelsens början. Del 3. Gäst Johanna Lindbäck.  

14 Akt 1 / Början Del 2: Gå tillbaka och skriv om igen och igen  

Varför är inledningen så viktig och så svår? Hur balansera handling respektive karaktärsutveckling?

Klipp & Mix: Timmie Strandberg, Podbyrån / www.podbyran.se

Musik: Josh Woodward - Learn to fly / www.joshwoodward.com

13 Akt 1 / Början Del 1: Hitta riktningen och sätt tonen  

Första meningen och inledningen. Vad kännetecknar en bra inledning? Och hur viktig är den? Vi tar exempel från egna och andras böcker.

12 Dramaturgi Del 4: Frågor & Svar  

Vi ger exempel på och går igenom ett par olika dramaturgiska modeller. Dessutom: Hur kan man få till dramaturgi i ett feelgood-manus? Och i vilken ordning bör man skicka in sitt manus, ska man satsa på förlag eller agentur först?

11 Dramaturgi Del 3: Gäst Anna Fredriksson  

Anna Fredriksson har lång och gedigen erfarenhet av att skriva både film/TV-manus och romaner. Hur ser hon på dramaturgi och hur ser hennes egen skrivprocess ut? Vilka är hennes bästa tips?

10 Dramaturgi Del 2: Synopsis & vikten av "varför"  

Hur har vi jobbat med dramaturgi längs vägen? Har det förändrats? Hur att maximera dramat i enskilda scener?

Klipp & Mix: Timmie Strandberg, Podbyrån / www.podbyran.se

Musik: Josh Woodward - Learn to fly / www.joshwoodward.com

09 Dramaturgi Del 1: Det är viktigt att veta vart du är på väg  

Vad är dramaturgi för oss? Varför behövs dramaturgiska modeller? Vad menar vi med att det finns ett dramaturgiförakt? Och vad är för- och nackdelarna med genrelitteratur?

Klipp & Mix: Timmie Strandberg, Podbyrån / www.podbyran.se

Musik: Josh Woodward - Learn to fly / www.joshwoodward.com

 
08 Förutsättningar Del 4: Frågor & Svar  

Hur ökar man sina chanser att bli antagen av ett förlag? Kan man lämna in ett halvfärdigt manus för lektörsläsning? Läser vi allt som skrivs om vårt författarskap på nätet? Lyssnarna frågar, vi svarar.

0:00/0:00
Video player is in betaClose