Släktband i P1

Släktband i P1

Sweden

Programmet som öppnar arkiven och journalerna och hittar släkten. Ansvarig utgivare: Tomas Wahlund

Episodes

Josefina rymde för kärlekens skull  

Säsongens sista Släktband berättar om Josefina som väntade på att fästmannen skulle komma hem från Amerika. Men han skrev aldrig några brev hem och när Josefina träffade sitt livs kärlek fanns ingen återvändo. Några år senare kom fästmannen hem och fick då veta att Josefina var gift. Han blev så förtvivlad att han tog han sitt liv. Kärlekssbrev är nog det mest intima man kan hitta i våra arkiv, men några finns och i Släktband öpnnar vi de gamla sköra breven som på sin tid kände astronomen Knut Lundmark skrev från observatoriet i USA hem till sin kära hustru i Sverige.

När sillen kom flyttade Lars tvärs över landet  

Släktband handlar den här veckan om Lars som tog sig tvärs över landet för arbetets skull. Han levde på 1700-talet och när sillen började komma i stora mängder i vikarna på västkusten flyttade han dit och blev kvar längre än han tänkt. Släktband besöker också ett arkiv som visar hur järnvägen 100 år senare drog till sig folk från hela landet.

Allt slit var förgäves för Olof som drevs bort från sina arrenden gång på gång  

Svenska bönder som ägde sin egen jord var en stark grupp i det gamla Sverige. Men de jordbrukare som arrenderade någon annans mark hade en helt annan sits med mycket tuffare villkor.

Krigets härjningar drev gränsborna Olof och Anna på flykt  

Under 1600-1700 talen utkämpades många strider vid de svenska gränserna. Ärkefienderna var Danmark och Ryssland. Krigen var brutala, människor och boskap slaktades, gårdar brändes och många flydde.

Andreas, Nils Anton och Egon - tre generationer med uppbrott som strategi  

Kerstin Andersson har i sin familjs anor många berättelser om uppbrott. Hon ser i sin forskning hur en generations hantering av svåra situationer kan påverka kommande släktled.

Hela Karins familj dog i pesten  

Sabina Santessons anmoder Karin stod ensam när pesten dödat hennes familj 1711. Folk dog som flugor och struntade i överhetens krav. De grävde till och med upp sina döda i de särskilda kyrkogårdarna.

Saimi och såren efter det finska inbördeskriget 1918  

Under drygt tre månader stred grannar, släkt och tidigare vänner på olika sidor i det blodiga inbördeskriget. Först nu har tiden blivit mogen för att räkna dödsoffren.

Makens giftförsök blev slutet för Annas liv som gift  

Släktforskaren Elisabeth hittade en skilsmässoanteckning från 1829 hos en anmoder. Hon fann en historia med arsenik, misshandel och eländigt äktenskap. Var gick gränsen mellan husaga och misshandel?

Charlotta bröt upp med barnen och fann ett nytt liv i studentstaden  

Ibland kan en flytt på några mil innebära en total förändring av människans liv. Så var det för Charlotta som i mitten av 1800-talet bröt upp från sin gård och flyttade in till lärdomsstaden Uppsala.

Tolvåriga Margareta reste ensam till Amerika trots farorna  

Många svenska emigranter varnades för det som kunde hända vid ankomsten till Amerika . Så var det för Margareta. I arkiven på Migrationscentret i Karlstad finns spår av oroliga resenärer.

Brännvinskriget som knäckte Axel Qvist  

Vid några tillfällen har det utbrutit strider om alkoholförsäljning i vårt land. I folkmun har de kallats för Brännvinskrig och ett av dem pågick i Eksjö i slutet av 1800-talet.

Kaparkaptenens försvunna miljardarv  

Den svenska kaparkaptenen Jonas Lambert från Umeå lyckades på sina räder till havs samla ihop en enorm förmögenhet. Än i dag fantiserar ättlingarna om att få tillgång till pengarna som kom på avvägar nån gång på 1700-talet.

Hårt arbete på andra sidan sundet  

Under andra halvan av 1800-talet och fram till första världskriget var det många svenskar som emigrerade. De flesta tog sig till Amerika, men ett annat stort invandrarland som låg betydligt mycket närmare var Danmark.

Landsförvisad för sin tros skull  

En av de få personer som landsförvisats från Sverige hette Fredrik Olaus Nilsson och var baptist. Från tidigt 1600-tal blev det ett brott i Sverige att inte följa den svenska kyrkans tro, och man kunde straffas på olika sätt. Det allra vanligaste var dryga böter eller fängelse och en handfull personer i Sverige har också avrättats för sin tro.

Förföljd av dåligt rykte  

Genom historien har resandefolket, de som förr kallades tattare, varit hänvisade till arbeten som ingen annan ville ta. De fick ständigt vänja sig vid att ständigt bli ivägkörda. "Tattare" var länge ett skällsord som användes nedsättande om personer som man inte ville släppa in i den sociala gemenskapen.

Drabbad av skandalen  

Kärlekshistorien mellan Sixten Sparre och Elvira Madigan är för många symbolen för stor romantisk kärlek. Men när Sixten Sparres eget barnbarns barn Kathinka Lindhe letar i släktens efterlämnade papper framträder en annan bild.

Selmas många sorger  

Selma Grundströms liv kantades av många svåra sorger och förluster. Hon blev änka vid tidig ålder och förlorade senare alla sina barn i difteri. Nybyggarnas liv var ofta hårt och slitsamt.

Mångsysslare med vädret som enda hinder  

Nils Magnus Fastborgh var en man som under sitt långa liv ständigt hittade på nya sätt att försörja sig. Och det i en tid då de flesta människot stannade kvar vid sitt yrke hela livet.

Emigranten August flydde med Amerikaväst  

För drygt 100 år sedan flydde Andrew Tutt-Wixners släkting Johan August Nilsson von Linné till Australien efter att han, som han trodde, slagit ihjäl en man under ett krogslagsmål.

Spann-Karin gick till kungs och fick rätt  

Spann- Karin levde i Dalarna i början av 1800- talet. Hon tog chansen att gå till kungs för att få tillbaka äganderätten till torpet hon bodde i. Än idag talar man om Spann-Karins lyckade resa där hon kom hem med ägandebevis på torpet och en hög hatt som kungen gett henne.

0:00/0:00
Video player is in betaClose