Sommarsamtalet

Sommarsamtalet

Sweden

En serie intervjuprogram där Martin Dyfverman och Katarina Hahr möter människor som berättar om sina liv och drivkrafter. Ansvarig utgivare: Louise Welander

Episodes

Martin Dyfverman Möter Margareta Strömstedt  

Martin Dyfverman samtalar med författaren Margareta Strömstedt om ålder. Programmet sändes första gången sommaren 2014.

Jan Troells eviga längtan  

Jan Troell har hunnit göra 15 långfilmer, fått guldbaggar och oscarsnomineringar. Men hans roligaste film har en liten mätarlarv i huvudrollen. -Jag är som mest levande när jag gör film, erkänner han för Martin Dyfverman i Sommarsamtalet. Därför är kameran ständigt närvarande, även när han spelar tennis med sina kamrater kring de 80. Han avslöjar planerna på en ny långfilm - om en märklig nordisk konstnärinna. Och han spelar munspel för oss! Sänds även ikväll 20.03, 12/8 kl. 00.30 och 17/8 kl. 19.03

Lägger örat mot nordliga nejder  

Branta, snötäckta berg som kantar vikarna till pärlbandet av öar som utgör Lofoten i Nordnorge. Det är där Maria Gradin sedan 30 år funnit sitt liv och sina motiv för sin fotografi. En konst som hon vikt åt att ge röst åt dem som i årtusenden levt i en djup kontakt med naturen runt dem. -I det här landskapet är det ständig förändring och ett rum för både tankar och perspektiv - och för konstens lek! Så säger Maria Gradin till Martin Dyfverman i Sommarsamtalet. Sänds även ikväll 20.03 och 5/8 kl. 00.30.

Modigare med åren  

Det oväntade och det oförutsägbara, det måste få finnas. Få ligga där och skvalpa! Så säger Margareta Strömstedt, författare till en rad både barnböcker och romaner. Men som i de allra senaste skrivit om det mest privata. Om sexövergrepp och om ett äktenskap i upplösning. Det är åldern som gör mig modig, säger hon i Sommarsamtalet med Martin Dyfverman. Jag har ingen glans att försvara! Sänds i repris ikväll 20.03, dessutom 29/7 kl. 00.30 och 10/8 kl. 19.03.

En förälskad 90 plusssare  

Han gick som 86 åring och blev blixtförälskad. Och skrev för första gången en diktbok - om sin käresta. Carl-Göran Ekerwald med 50 böcker i bagaget upplevde i kärleken sin "andra pubertet". "Denna morska, vackra, vilda kvinna", skaldade han. Sigrid Kahle, som kunde skälla ut honom med arabiska förbannelser. Jag tyckte om det, säger Carl-Göran Ekerwald till Martin Dyfverman i Sommarsamtalet. Ett möte med en sällsynt fritänkare 90+. Även repris ikväll 20.03 samt 22/7 kl. 00.30 och den 3/8 kl. 19.03

Martin Dyfverman möter Kenne Fant  

Det var en märklig mardröm som vände livet till att bli författare. Han hade då varit chef för Svensk Filmindustri under 1960 -och 70-talens guldålder för svensk film. Kenne Fant bor sedan många år i Sydfrankrike och Martin Dyfverman besöker honom i Sommarsamtalet. Mardrömmen blev till filmen "Monismanien" som blev ett fiasko på bio och till en personlig kris för Kenne Fant som satsat sina egna pengar. Men efter en tvåmiljonerspublik på teve vände allt. -Det var som när jag lyckades ta mej upp till ytan vid mitt första simprov! Kenne Fant har nu passerat 90 och i år blivit ensam efter mer än 60 år med sin älskade Janine, den fransyska han bjöd upp till dans i Paris i slutet av 40-talet. -Jag tycker om att bli gammal, oron för morgondagen är borta, jag lever för nuet.

Martin Dyfverman möter Lennart Ekmark  

Lennart Ekmark såg till att affischerna med Che Guevara klädde väggarna till rumsinteriörerna i det första Ikeavaruhuset i Sverige på 1960-talet. Han var under fyrtio år en av Kamprads närmaste män, beskriven som "Designministern" som bossade över sortiment och formgivare. -Affischerna gjorde sig mycket väl vid sidan av Billybokhyllorna! Han kan inte släppa Ikea fast han varit pensionerad i flera år. Inte heller samhällsengagemanget. Han tycker Ikea är en av de stora miljöbovarna och det är människors behov att köpa sig en livsstil som är ett av de största hoten idag. Martin Dyfverman träffar en person med en enkel uppväxt som gjorde att han inte hade svårt att leva sig in i vad folk behövde. - Problemet för Ikea var snarare att många ville köpa sig mycket "finare" möbler!

Martin Dyfverman möter Madeleine Pyk  

Konstnären Madeleine Pyk har lärt sig att trolla med sorgen i livet. Redan som ung byggde hon en bro till glädjen och leken i livet. -Kanske är det detta trolleritrick som människor ser i min konst och gör att dom gillar den! En sorg som har förvandlats. Säger hon. Martin Dyfverman träffar denna av många älskade konstnär, älskad för hennes färger och myllrande liv utan perspektiv. En äventyrare som rest i hela livet. Men nu kommer resorna som bilder i huvudet. Vi hör också om hennes favoritsport biljard och om samlingen av mekaniska leksaker.

Martin Dyfverman möter Catharina Lagerstam  

Hon sticker ut i Sveriges värld av företag, finans och ekonomi. Både som kvinna och som en orubblig etiker. Catharina Lagerstam har vigt sitt vuxna liv åt arbete i företag, numera enbart i bolagsstyrelser och som konsult. Specialitet: Finansiella risker. Men hon tog en egen, personlig risk, när hon som ensam "whistleblower" varnade om HQ Banks övervärderade tillgångar för några år sedan. Gick emot alla andra. Fick rätt och fick Veckans affärers pris "Årets ryggrad". -Jag var beredd att steka hamburgare! Men viktigast var att jag måste kunna se mig själv i spegeln. Martin Dyfverman möter Catharina Lagerstam i Sommarsamtalet måndag 22 juli i P1.

Katarina Hahr möter Sissela Kyle  

- Hur många gånger om dagen tänker du på din ålder? I det tredje programmet är det skådespelerskan Sissela Kyle som svarar och berättar bland annat om en rejäl livskris i 50-åldern då hon drabbades av insikten att livet faktiskt kommer att ta slut och att vi alla ska dö.

Katarina Hahr möter Siw Malmkvist  

- Jag har själv funderat mycket över min egen ålder och om hur tankarna om ålder och åldrandet påverkat mig, säger Katarina Hahr.I det andra programmet frågar Katarina sångerskan och artisten Siw Malmkvist hur många gånger om dagen tänker hon på din ålder. Och tvärt emot Katarina säger Siw att hon aldrig tänker på ålder. Förrän nu, under intervjun.

Katarina Hahr möter Adam Pålsson  

- Hur många gånger om dagen tänker du på din ålder? Den frågan ställer Katarina Hahr till fyra välkända profiler i sommar. Först ut att svara är skådespelaren Adam Pålsson, känd från tv-serien "Torka aldrig tårar utan handskar". - När jag var liten upplevde jag mig själv som väldigt snäll och trodde aldrig att någon skulle kalla mig för en ledartyp, berättar Adam Pålsson.

Eva Norberg, anhörigvårdare  

Eva Norberg är maka och personlig assistent till sin make Hans Norberg. Hans bröt nacken under en ishockeymatch och är sen dess förlamad. EvaNorbergs liv förändrades i samma stund. I Samtalet berättar hon om livet som medberoende för Sigrid Flensburg.

Sommarsamtalet Anita Lindblom 20120813  

Programmet sänds måndag den 13 augusti kl 10.03 och tisdag den 14 aug kl 19.03 För första gången på nästan 40 år blir det ett personligt möte med Anita Lindblom i radion. Redan 1969 lämnade hon landet för att bosätta sig i Paris, då med sin boxande make Bosse Högberg. Både skattemyndigheterna och kvällstidningarna jagade de båda. Det var 45-varvaren "Sån't är livet" som snurrade igång en karusell med berömmelse, dramatik och sedan ett ensamliv i en lägenhet på en bergssluttning i en liten fransk stad vid Rivieran. Möt en kvinna som har sitt artisteri mycket levande, som är förbannad, fräck och rolig! Som sällan släpper en jävel över bron. Men Martin Dyfverman fick komma - och förklaringen finns i en gemensam förkärlek för en gammal amerikansk sångare och låtskrivare...

Sommarsamtalet Malin Berg 20120806  

Programmet sänds måndag 6 augusti kl 10.03 och tisdag 7 augusti kl 19.03 Skådespelerskan Malin Berg har tillhört Länsteatern i Örebro i hela 25 år. Hon får nästan alltid översvallande recensioner - nu senast för titelrollen i Strindbergs "Fröken Julie". Berömmet kommer även i riksmedierna, men att slå igenom i riket gör sällan skådespelarna i landsorten. Förra året spelade hon i en pjäs om att växa upp i ett alkoholiserat hem. En erfarenhet hon själv har haft. - Jag är en överlevare, säger hon i samtalet med Martin Dyfverman. Hon väljer varje dag livet.

Sommarsamtalet Berit Qvarnström 20120730  

Programmet sänds 30 juli kl 10.03 och 31 juli kl 19.03 Berit Qvarnströms nya liv är bara ett par år gammalt. Det är det senaste livet i en lång rad av olika liv i olika städer. Först som en kvinnlig pionjär i att rita hemliga teledatanät under jorden i Stockholm. Sedan som lantbrukarhustru i Västergötland. Hennes kritvita hår lurade särskilt de yngre männen att tro för lite på hennes kapacitet. Det hon förut bara hade tid för om nätterna, ägnar hon nu sin tillvaro åt: att skapa konst - i det lilla samhället Grythyttan i Bergslagen.

Sommarsamtalet Christian Lindberg 20120723  

Programmet sänds måndag 23 juli kl 10.03 och tisdag 24 juli kl 19.03 Redan som ung pojke bestämde sig Christian Lindberg att han skulle bli den bästa trombonsolisten. Han blev såld på musik efter att ha hört och sett Beatles film "Help". På musikhögskolan blev han en övertygad elev i klassisk musik för trombon och har sedan succesivt blivit en världssolist på instrumentet, sedan kompositör av en rad verk för trombon och sedan flera år tillbaka även dirigent i de allra största konserthusen. Martin Dyfverman träffade denne man som brinner för musiken under ett gästpel med Svenska Kammarorkestern i Örebro.

Katarina Hahr möter tidningsredaktören Amelia Adamo  

"Jag tror att det var mina år på klosterskola som gjorde mig så snuskig" Det säger Amelia Adamo i ett samtal om att aldrig låta sig kuvas och att välja sin egen väg.

Katarina Hahr möter musikern Lasse Berghagen  

"Jag kan aldrig acceptera att en lögn blir en sanning". Det säger Lasse Berghagen i ett samtal som handlar om att städa upp efter tidningsrubriker, saknaden efter pappa och glädjen i att vara behövd.

Katarina Hahr möter f.d. politikern Bengt Lindqvist  

"Det är lättare att vara minister på ett departement, än piccolo på ett hotell när man är blind" Det säger Bengt Lindqvist, tidigare socialdemokratisk statsråd i ett samtal om att inte se begränsningarna trots att han förlorat synen som liten pojke. Programmet sänds måndag 2 juli kl 10.03 med repris tisdag kl 19.03

0:00/0:00
Video player is in betaClose