#sparpodden

#sparpodden

Sweden

Günther Mårder och Jan Dinkelspiel från Nordnet Bank kommer att svara på lyssnarnas frågor som ställs på twitter under hashtaggen #sparpodden. Varje episod är mellan 30-40 minuter lång och det är ni som bestämmer om den ska finnas kvar.

Episodes

#Sparpodden ep. 161 - Sparmål och drömmen om Italien och en bastu vid havet  

#Sparpodden ep. 161. Italien gick till val och resultatet blev ett nej och ett betydligt osäkrare politiskt läge. Marknaderna tog emot resultatet med axelryckning. På torsdag ska jag och Peter på Fingerprints kapitalmarknadsdag. Vad är en kapitalmarknadsdag för något och vad fyller den för funktion? Jag och Peter pratar vidare om sparande och våra personliga sparmål.

#Sparpodden ep. 160 - Brickluncher och Sparmål  

#Sparpodden 160, Vi pratar lite sparmål i veckanspodd, eller snarare lyfter frågan vad har du för sparmål? Avtalsrörelsen är igång, aldrig ser förutsättningarna så dåliga ut för svensk ekonomi som när svenskt näringsliv ska in i avtalsrörelsen. Vi pratar om de utskrattade Brickfonderna och varför de har gjort årets comeback. Vi halkar in på rysskräck för att sedan avsluta med att prata fastighetsbolaget magnolia, ipoer mm

#Sparpodden ep. 159 - Kronan och välgörenhet  

#Sparpodden 159, Efter en galet hektisk nyhetshöst har det lugnat ned sig lite. I veckans pod blir det en blandning av både högt o lågt. Vi pratar peer to peer lending vad skall man tänka på om man vill låna ut sina pengar till tex Lendify? , hur skall man positionera sig om man tror på en starkare krona framöver? Välgörenhet, hur skall man tänka där? Finns det någon välgörenhetsorganisation som hjälper till och uppmuntrar till företagande? och mycket mer.

#Sparpodden ep. 158 - Ränta, laxar och råttan  

Peter och jag är tillbaka och vi pratar förstås om efterdyningarna av det amerikanska presidentvalet. Är det Trump som ska få räntan att börja stiga? En hel del talar för det. Hur påverkar det i sådana fall våra investeringar? Obligationsfonder, preferensaktier och fastighetsbolag mm. Vi pratar även om Intrum Justitia och Lindorff och om en ny lista på börsen, om en allt dyrare lax och mycket annat.

#Sparpodden ep. 157 - Trump, Reinfeldt  och snökaos  

Trump vann, trots att vi i podden pratat så mycket om att han kan bli vinnare så känns det ändå helt overkligt! I veckans podd så pratar vi förstås om USA- valet och Donald Trump. Hur kunde det bli så här? Vad händer nu? Och vad får det för konsekvenser för oss sparare? Till vår hjälp har vi ingen mindre än Fredrik Reinfeldt som gäst!

#Sparpodden ep. 157 - Special om USA-valet  

Snart ska det avgöras, det är dags att välja USAs nästa president. Vem som vinner är svårt att sia om och antagligen kommer det bli ett tufft race in i det sista. Men hur påverkas ekonomin och våra investeringar och vårt sparande? I det här avsnittet försöker Joakim Bornold Sparekonom och Henrik Edström PR-chef reda ut förutsättningarna och konsekvenserna beroende på om det blir Clinton eller Trump som vinner valet.

#Sparpodden ep. 156 - Bubblor och skuldkvotstak  

I veckans pod fokuserar vi helt och hållet på boendefrågor och till min hjälp har Emma Persson Boendeekonom på SBAB. Har vi en bobubbla? Är det vettigt med ett skuldkvotstak? Rörligt eller binda? Detta och mycket annat i veckans pod!

#Sparpodden Ep 155 - Q3-rapporter och Nordnetbud  

Q3-rapporterna strömmar in och vi pratar bland annat om bankerna och inwido. Peter har tittat på Ahlsell, kommer han teckna? Melker Schörling lämnar sina uppdrag på grund av sviktande hälsa, vem ska ta över efter denna legendar? Bud på Nordnet, vad innebär det? Sen blir det uppföljning på privatleasing och lyssnarfrågor förstås.

#Sparpodden ep. 154 - Vinstvarningar och PPM-bedrägeri  

Ericsson kom med en riktigt käftsmäll förra veckan och varnade för att hela kvartalsvinsten är borta, ska man sälja/ behålla eller kanske tom köpa? Den minst sagt uppseendeväckande historien om Falcons funds rullar vidare, ska staten och eller de blivande spararna ta smällen? Peter och jag tycker inte lika. Det plus mycket mer i veckans #Sparpodden

#Sparpodden ep. 153 - Investerar-SM och privatleasing  

Jag och Peter deltar i investerar SM och konstaterar att ingen av oss ser ut att bli vinnare. Det har kommit några nya fonder på sistone och vi hissar och dissar. Och vi pratar förstås Johan Carlströms avgång. Vi avslutar med en lyssnarfråga om privatleasing.

#Sparpodden ep. 152 - Ericsson, flytträtt och svarta pengar.  

Eva gör en efterlängtad comeback i podden som den här veckan handlar mycket om Ericsson. Hur illa är det för Ericsson? Hur ska man tänka som aktieägare? Vi pratar Flytträtt med Eva. Flytträtt i all ära men är det inte för komplicerat? Sen har jag snöat in på tv-serien Narcos och funderar ett sätt att strypa den svarta ekonomin. Bland lyssnarfrågorna pratar vi Novo Nordisk och utländska banker.

#Sparpodden ep. 151 - Tjänstepensionens dag!  

Tjänstepensionens dag firas med att att prata om hur mycket behöver man spara ihop egentligen för att få en dräglig tillvaro som pensionär? PPM-utredningen har kommit, vad kommer ändras? Och är det rätt att staten ska lägga sig i vilken fond vi sparar i? Haldex och Deutsche Bank är två bolag som vi tar upp i veckans podd.

#Sparpodden ep. 150 - Handelskrig och en aggressiv Apa  

Usa blir allt mer aggressiva i sitt bötfällande av europeiska bolag och EU svarar med att jaga skatt från amerikanska. Blåser det upp till handelskrig? På hemmaplan är det fullfart med budrykten kring SCA och en IPO marknad som drar igång igen med bla Engelska skolan. Jag lyfter fram förslaget att Telia borde skifta ut Eurasia-delen till aktieägarna och vi svarar på frågan: Vad är en börs?

#Sparpodden ep. 149 - Italien och storägare  

Det har varit lite stökigt i veckan på börsen och vem vet kanske går vi lite skakigare tider till mötes? Vi kör en topplista på fem saker som kan få börserna att skaka. Ettan på listan kan komma som en överraskning men den har potential att skaka om hela Euroområdet. En rad storägare har sålt av stora aktieinnehav den senaste tiden hur skall man tänka där? Är det skillnad på vem som lämnar och varför? Och vilket bolag är Peter sugen på att blanka? Detta, lyssnarfrågor och mycket annat hittar du i veckans #Sparpodden!

#Sparpodden ep. 148 - Pruta och balansera  

I går tog jag mitt hett efterlängtade MC-kort,och som nybliven MC förare så har jag förhandlat MC försäkring, och det är lönsamt att pruta! September är statistiskt årets sämsta börsmånad, ett enkelt sett att dra ner på risken i portföljen är att balansera den. Man kan titta över sin totala aktieexponering och även enskilda aktier. Välfärdssektorn tog stryk efter att det läckt ut en siffra på 8% som vinsttak? Vad innebär det här och hur påverkar det aktierna i välfärdssektorn?

#Sparpodden ep. 147 - Maktstrider och rekordböter  

Idag blir det boktips i #sparpodden. Jag har läst boken Tronstriden som handlar om Industrivärden och Peter har plockat med sig boken han nämnde i förra veckan winning the losers game. Vi pratar aktier också, styckningen av SCA, kvartalsrapport från ackademedia samt rekordböter för Apple bl.a. Vi får många frågor om TMG, The Marketing Group, Peter har tittat lite närmare på det och det lyser en hel del varningssignaler.

#Sparpodden ep. 146 - Alla vill till himmelen, men få vill ju dö.  

Det finns två saker som vi svenskar gör allt för att undvika att prata om, pengar och döden. I dagens pod pratar Peter och jag om båda. När det kommer till vår privatekonomi är det nog ingen sak som är så jobbig att ta tag i som vad som ska hända vid vår bortgång. Vi tar upp tre punkter att fundera kring: Vad händer om jag går bort? vad vill jag ska hända? och har jag informerat mina anhöriga? Men vi börjar med att prata om SCAs uppdelning, investmentbolag med utmanade värdering, och Ericsson bla…..

#Sparpodden ep. 145 - Tillbaka i börsfabriken  

Sommaren är över för den här gången och det är dags att kavla upp ärmarna och dra i gång och jobba igen. Peter och jag har mycket att prata om när vi ses första gången efter semestern och i veckans pod försöker vi bl.a. blicka framåt, vad skall man ha koll på i höst? Presidentval, världskonjunkturen mm. Den tioåriga bolåneräntan är rekordlåg, kan det vara läge att binda? Sen blir det även VD-Byte i SHB, Brazilionaires, Hexagon, intressanta frågor från er lyssnare och mycket annat.

#Sparpodden ep. 144 - Köp billigt, sälj dyrt.  

I sista sommarsparpodden för den här gången kommer aktieanalytikern Mattias Eriksson tillbaka och pratar investeringsfilosofi. Det handlar om att köpa billigt och sälja dyrt men hur vet man om det är billigt? I veckans pod pratar vi bland annat om Mattias favorit analys, kassaflödesanalysen. Nästa vecka är både jag och Peter tillbaka från semester och då är vi tillbaka med vanliga Sparpodden igen!

#Sparpodden ep. 143 - Q2 rapporter semesterns höjdpunkt  

I veckans pod har jag åkt in till stan för att träffa Mattias Eriksson Aktieanalytiker och författare till boken Köp billigt - Sälj dyrt. Vi kom att prata om sommarens händelser och framför allt bolagens Q2 rapporter.

0:00/0:00
Video player is in betaClose