#sparpodden

#sparpodden

Sweden

Günther Mårder och Jan Dinkelspiel från Nordnet Bank kommer att svara på lyssnarnas frågor som ställs på twitter under hashtaggen #sparpodden. Varje episod är mellan 30-40 minuter lång och det är ni som bestämmer om den ska finnas kvar.

Episodes

#Sparpodden ep. 154 - Vinstvarningar och PPM-bedrägeri  

Ericsson kom med en riktigt käftsmäll förra veckan och varnade för att hela kvartalsvinsten är borta, ska man sälja/ behålla eller kanske tom köpa? Den minst sagt uppseendeväckande historien om Falcons funds rullar vidare, ska staten och eller de blivande spararna ta smällen? Peter och jag tycker inte lika. Det plus mycket mer i veckans #Sparpodden

#Sparpodden ep. 153 - Investerar-SM och privatleasing  

Jag och Peter deltar i investerar SM och konstaterar att ingen av oss ser ut att bli vinnare. Det har kommit några nya fonder på sistone och vi hissar och dissar. Och vi pratar förstås Johan Carlströms avgång. Vi avslutar med en lyssnarfråga om privatleasing.

#Sparpodden ep. 152 - Ericsson, flytträtt och svarta pengar.  

Eva gör en efterlängtad comeback i podden som den här veckan handlar mycket om Ericsson. Hur illa är det för Ericsson? Hur ska man tänka som aktieägare? Vi pratar Flytträtt med Eva. Flytträtt i all ära men är det inte för komplicerat? Sen har jag snöat in på tv-serien Narcos och funderar ett sätt att strypa den svarta ekonomin. Bland lyssnarfrågorna pratar vi Novo Nordisk och utländska banker.

#Sparpodden ep. 151 - Tjänstepensionens dag!  

Tjänstepensionens dag firas med att att prata om hur mycket behöver man spara ihop egentligen för att få en dräglig tillvaro som pensionär? PPM-utredningen har kommit, vad kommer ändras? Och är det rätt att staten ska lägga sig i vilken fond vi sparar i? Haldex och Deutsche Bank är två bolag som vi tar upp i veckans podd.

#Sparpodden ep. 150 -Handelskrig och en aggressiv Apa  

Usa blir allt mer aggressiva i sitt bötfällande av europeiska bolag och EU svarar med att jaga skatt från amerikanska. Blåser det upp till handelskrig? På hemmaplan är det fullfart med budrykten kring SCA och en IPO marknad som drar igång igen med bla Engelska skolan. Jag lyfter fram förslaget att Telia borde skifta ut Eurasia-delen till aktieägarna och vi svarar på frågan: Vad är en börs?

#Sparpodden ep. 149 - Italien och storägare  

Det har varit lite stökigt i veckan på börsen och vem vet kanske går vi lite skakigare tider till mötes? Vi kör en topplista på fem saker som kan få börserna att skaka. Ettan på listan kan komma som en överraskning men den har potential att skaka om hela Euroområdet. En rad storägare har sålt av stora aktieinnehav den senaste tiden hur skall man tänka där? Är det skillnad på vem som lämnar och varför? Och vilket bolag är Peter sugen på att blanka? Detta, lyssnarfrågor och mycket annat hittar du i veckans #Sparpodden!

#Sparpodden ep. 149 - Pruta och Balansera  

I går tog jag mitt hett efterlängtade MC-kort,och som nybliven MC förare så har jag förhandlat MC försäkring, och det är lönsamt att pruta! September är statistiskt årets sämsta börsmånad, ett enkelt sett att dra ner på risken i portföljen är att balansera den. Man kan titta över sin totala aktieexponering och även enskilda aktier. Välfärdssektorn tog stryk efter att det läckt ut en siffra på 8% som vinsttak? Vad innebär det här och hur påverkar det aktierna i välfärdssektorn?

#Sparpodden ep. 147 - Maktstrider och rekordböter  

Idag blir det boktips i #sparpodden. Jag har läst boken Tronstriden som handlar om Industrivärden och Peter har plockat med sig boken han nämnde i förra veckan winning the losers game. Vi pratar aktier också, styckningen av SCA, kvartalsrapport från ackademedia samt rekordböter för Apple bl.a. Vi får många frågor om TMG, The Marketing Group, Peter har tittat lite närmare på det och det lyser en hel del varningssignaler.

#Sparpodden ep. 146 - Alla vill till himmelen, men få vill ju dö.  

Det finns två saker som vi svenskar gör allt för att undvika att prata om, pengar och döden. I dagens pod pratar Peter och jag om båda. När det kommer till vår privatekonomi är det nog ingen sak som är så jobbig att ta tag i som vad som ska hända vid vår bortgång. Vi tar upp tre punkter att fundera kring: Vad händer om jag går bort? vad vill jag ska hända? och har jag informerat mina anhöriga? Men vi börjar med att prata om SCAs uppdelning, investmentbolag med utmanade värdering, och Ericsson bla…..

#Sparpodden ep. 145 - Tillbaka i börsfabriken  

Sommaren är över för den här gången och det är dags att kavla upp ärmarna och dra i gång och jobba igen. Peter och jag har mycket att prata om när vi ses första gången efter semestern och i veckans pod försöker vi bl.a. blicka framåt, vad skall man ha koll på i höst? Presidentval, världskonjunkturen mm. Den tioåriga bolåneräntan är rekordlåg, kan det vara läge att binda? Sen blir det även VD-Byte i SHB, Brazilionaires, Hexagon, intressanta frågor från er lyssnare och mycket annat.

#Sparpodden ep. 144 - Köp billigt, sälj dyrt.  

I sista sommarsparpodden för den här gången kommer aktieanalytikern Mattias Eriksson tillbaka och pratar investeringsfilosofi. Det handlar om att köpa billigt och sälja dyrt men hur vet man om det är billigt? I veckans pod pratar vi bland annat om Mattias favorit analys, kassaflödesanalysen. Nästa vecka är både jag och Peter tillbaka från semester och då är vi tillbaka med vanliga Sparpodden igen!

#Sparpodden ep. 143 - Q2 rapporter semesterns höjdpunkt  

I veckans pod har jag åkt in till stan för att träffa Mattias Eriksson Aktieanalytiker och författare till boken Köp billigt - Sälj dyrt. Vi kom att prata om sommarens händelser och framför allt bolagens Q2 rapporter.

#Sparpodden ep. 142 - Bornolds Budord del 2  

Sommarpod som än en gång gästas av Nordnets PR chef Henrik Edström. Vi fortsätter att prata om Bornolds Budord. Tio punkter som vi pushar lite extra för. Vi pratar också om PR och hur ska man som bolag ska jobba med kommunikation.

#Sparpodden Ep 141 - Bornolds budord  

Sommarpod som gästas av Nordnets PR chef Henrik Edström. Vi pratar om Bornolds Budord. Tio punkter som vi puschar lite extra för samt min första tid som sparekonom på Nordnet.

#Sparpodden Ep 140 - Intervju med Albert Haeggström  

Sommarpodd, intervju med Albert Haeggström chef aktieförvaltning på Ålandsbanken.

#Sparpodden Ep 139 - Live från Almedalen  

Denna vecka kör vi Sparpodden Live med mig och Eva från ett regnigt Almedalen. Vi pratar med Adam Kostyal som är europeisk chef för noterade bolag hos Nasdaq om börsen, Brexit och hur man noterar ett bolag. Vi gästas också av Emma Persson som är boendeekonom på SBAB och pratar om bostadssituationen och varför vi borde titta mer på Norge och hur de jobbar med de här frågorna och varför det är viktigt med veckopeng till barnen.

#Sparpodden Ep 138 - Brexit special  

#Sparpodden ep 138. Brexit är ett faktum, men vad händer nu? Även om valundersökningarna visade att det var jämt mellan alternativen så kändes det ändå som att de flesta och framför allt aktiemarknaden in i det sista räknade med att det skulle bli ett ¨stanna¨. I podden försöker vi reda ut vilka konsekvenser det här får för oss sparare. Peter är på semester men till min hjälp har jag två riktigt bra gäster i form av Fredrick Federley EU-parlamentariker samt Albert Häggström chef för aktieförvaltningen på Ålandsbanken.

#Sparpodden Ep 137 - Hett kring finansinspektionen  

Veckans pod kom att hamna mycket om finansinspektionen. Under veckan har SVD skrivit om att det läckt ut ett dokument från FI som ifrågasätter Nordeas risk i låneportföljen och nämner en siffra på 80 miljarder i kapitalbehov. Vi har också fått en dom i HQ målet där alla blivit friade samt en storförsäljning av Fingerprints VD som kom att rapporteras av FI väldigt väldigt sent. Ganska svåra ämnen och det blev kanske varken hackat eller malet den här gången men vi gjorde ett försök i alla fall.

#Sparpodden Ep 136 - SAS, Volvo och vad hände med Lauritz?  

Nästan omöjligt att inte prata om SAS i veckans pod. SAS som följde upp ett förvånansvärt svagt Q2 resultat med en riktigt tuff pilot strejk. Hur på verkar detta SAS aktien? Oh många av er lyssnare äger SAS preferensaktie hur påverkas den av detta? För två veckor sedan hade vi besök av grundarna till Lauritz.com i podden. På noteringsdagen så valde bolaget att under ganska dramatiska former att dra tillbaka sin notering, vad var det som hände egentligen? Och är Volvo Cars på väg tillbaka till börsen?

#Sparpodden Ep 135 - Brexit!  

I veckans pod blir det en hel del politik, det är svårt att undgå det när man har Brexit på agendan och Academedia på väg till börsen. Peter har tittat lite på Academedia och sällar sig lite motvilligt till övriga i hyllningskören, caset ser bra ut men med ett varningens finger för den politiska risken. Brexit! Den brittiska folkomröstningen drar allt närmare. Kommer britterna att lämna EU? vad får det för konsekvenser? och hur skall jag som investerare tänka? Det och mycket mer i veckans pod!

0:00/0:00
Video player is in betaClose