#sparpodden

#sparpodden

Sweden

#sparpodden - en podd om sparande och investeringar där lyssnarna sätter agendan. Nytt avsnitt varje onsdag med programledarna Joakim Bornold, Alexander Gustafsson och Eva Trouin. Ställ dina frågor till oss under #sparpodden i sociala medier.

Episodes

Sparpodden ep. 197 - Back to börs!  

Vi plockar upp lite händelser från börssommaren. Vad hände med Q2-rapporterna, Bitcoin framöver, Nordkorea och deras missiler? Sen hinner vi med lite lyssnarfrågor och dessutom radikala spartips! Med oss har vi Peter Benson från SvD Börsplus som delar sina tankar.

Sparpodden ep. 196 - Hållbarhet i fokus  

Varför hållbarhet är viktigt när man investerar och hur man kan investera hållbart. Vi pratar bland annat FN Agenda 2030, hållbarhetskrav på årsredovisningar och hållbara trender med Åsa Wallenberg från SPP fonder.

Sparpodden ep. 195 - Lärdomar på börsen  

Vi grottar oss ner i Riksbankens rapport om svenska börsen senaste 100åren för att se vilka lärdomar vi kan hämta. Varför långsiktighet lönar sig och varför börsen INTE är en graf. Vi delar våra egna investeringsstrategier, hur man kommer igång med aktieanalys och politikerveckan i Järva. Länkar referenser finns på: https://www.nordnetbloggen.se/sparpodden-195-lardomar-pa-borsen/02/08/2017/

Sparpodden ep. 194 - Koll på avgifterna!  

Vi går igenom den årliga Avgiftsrapport, som AMF Fonder tar fram. Denna drar verkligen ner byxorna på hela fondbranschen och visar avgifter, trender och mycket mer. Med oss har vi Anette Carmelius på AMF Fonder för att få ut praktiska tips och råd till dig som lyssnare. Genomsnittliga aktiefonden har en årlig avgift på 1,71% - vi visar ut hur du kan få ett bättre fondsparande än så!

Sparpodden ep. 193 - Från vaktmästare till finansdirektör!  

Vi träffar Ulf Egestrand, killen som snubblade in på SEB på 70-talet för att sen bli finansdirektör på Investor, SAAB och Scania. Vi diskuterar fastighetskrisen på 90-talet och hur det såg ut från insidan. SAAB-Scania delningen och drar lite paralleller till SCA, Ericsson och kanske Volvo idag. Sen pratar vi Volvoaffären i Scania år 1999 och planen kring världsherravälde för Volvo, affären som sedan aldrig gick igenom. Detta och mycket mer, perfekt med lite visdom så här i sommartider.

Sparpodden ep. 192 - Bästa Ränte-Lasse  

Härligt med lite sommartider! Och vad passar bättre då än ett lärorikt möte med Lars Lönnquist, ränteförvaltare på Spiltan Fonder. Vi reder ut duration, ränterisk och hur man tjänar pengar på räntemarknaden. Varför alla ränteförvaltare är pessimister och vi aktienördar är optimister. Samt hur vi tolkar de låga volatilitetsnivåerna och vad det kan säga om framtiden. Sist men inte minst får vi svaret på om alla ränteförvaltare gillar att jogga eller varför de ständigt pratar om löptider! Njut i sommaren, #sparpodden dyker upp varje vecka!

Sparpodden ep. 191 - Världens bästa börs  

#Sparpodden den här veckan blev en specialare då den spelades in live i SvDs tält i Almedalen. Jag och Eva gätades av Lauri Rosendahl, VD på Nasdaq Sthlm och Filippa Reinfeldt på Aleris. Självklart blev det mycket prat om Börsen, IPOer, välfärdssektorn och Almedalen förstås.

Sparpodden ep. 190 - Pilotskolan  

Pilotskolan i Kinnevik, återkoppling A&B aktier debatt samt Jockes Zimbabwe-fond är ämnen i veckans podd. Sen lyfter vi nya framtidsfullmakten som man kan använda från 1a juli, mycket bra initiativ.

Sparpodden ep. 189 - Raggare och finansadeln  

A&B aktier, fenomen för finansadeln? Vi reder ut! H&Ms utdelning kan komma att sänkas efter konstant höjning sedan börsnotering. Vi ryter till mot PPM förändringar. Avslutningsvis toppar vi av med lyssnarfrågor, där du som lyssnare sätter agendan. Glöm inte att svara på vår lyssnarenkät på Nordnetbloggen.

Sparpodden ep. 188 - Ellos-minnen  

Vi reder ut avknoppningen i SCA (Essity AB) och felaktigheterna kring indexberäkningar. Storbrittannien hade en riktig rysare till val i förra veckan och vi talar om konsekvenserna av detta segdragna Brexit-plåster. Sen svarar vi på lyssnarfrågor kring Mini Futures och vad man som investerare ska tänka på när man investerar i dessa. Alex är med och poddar från Borås denna gång så vi minns även svunna postordertider med Ellos.

Sparpodden ep. 187 - Rent helvete i Reno  

Börsen lanserar Auction On Demand, vi reder ut begreppet och hur det påverkar oss. Trubbel i RenoNorden, hur ska man agera och vilka lärdomar kan vi dra från detta. Sen bjussar vi på ett gäng sköna böcker att läsa i hängmattan i sommar, Alexander slutar med UA Akademin, och vi toppar av med BNP-prognoser!

Sparpodden ep. 186 - Möt Sean George  

Ett helt fantastiskt möte med förvaltaren, kampsportaren och svensk-amerikanen som snubblade in på Wall Street - ingen mindre än Sean George. Vi pratar investmentbankier och BSD. från Liar's Poker, över 20 års erfarenhet för räntemarknaden, förlorade vänner under 9/11-attacken, svenska bostadsbubblan och vapenhandel. Detta är ett avsnitt du inte får missa, Sean bjuder på humor, kunskap från insidan och en kaxig ödmjukhet!

Sparpodden ep. 185 - VD-byte  

Vi träffar Peter Dahlgren, Nordnets nya VD för att diskutera kundupplevelse i världsklass, spartips och om Peter är bull eller bear om börsen framöver. Sen pratar vi Nordeas flytt, stora börsnoteringar, Melker Schörling och belåning på aktieportfölj. Helt enkelt ett avsnitt fyllt av investeringar och börssnack!

Sparpodden ep. 184 - Din framtida lön  

Idag plockar vi upp och vänder på alla delar av din framtida lön. Vi slår hål på vanliga myter kring pension. Du kommer få med dig praktiska knep hur du kan öka denna. Vi besvarar lyssnarfrågorna vi fått kring löneväxling, kollektivavtal samt hur man maxar sin pension. Viktigast av allt - vi gör pension till något roligt!

Sparpodden ep. 183 - Aktieanalyser & Lynch-spaning  

Ett avsnitt fyllt med aktieanalyser tillsammans med SvD Börsplus, vi pratar börs aktuella Instalco, Sdiptech samt eWork, Bahnhof , Sportamore och Lerøy Seafood Jocke har varit på Lynch-spaning i Norge och vi får äntligen redan på svaret; Hur många laxar går det på en laxask? Vi diskuterar lyssnarfrågor om varför alla vill att räntan ska stiga och har svenska investerare en överexponering mot Sverige? Svaren är kanske inte vad man förväntar sig!

Sparpodden ep. 182 - Blankarna ute på hal is?  

I veckans avsnitt pratar vi om det ständigt omdiskuterade ämnet Blankning. Först reder vi ut själva konceptet. När började det, hur gör man och varför förekommer blankning? Vidare diskuterar vi blankandets vara eller icke vara. Och vilka eventuella fördelar eller nackdelar på finansmarknaden som blir konsekvensen av blankning. Vi frågar oss även varför bolag som Intrum Justicia, Fingerprint och Elekta har ca 10-15% av aktierna blankade idag.

Sparpodden ep. 181 - Vi ses på stämman!  

Vi pratar om bolagsstämmor och varför du som investerare bör gå på sådana. Börsen går starkt och rapporterna visar överraskande positiva besked. Har du missat resan eller finns det mer avkastning att hämta?

Sparpodden ep. 180 - Nytändning i podden  

Vi gör en nytändning i podden och plockar in Alexander Gustafsson som sedan en tid tillbaka utbildar sparare och investerare på Nordnet genom delvis Nordnetskolan och utbildningsklipp på vår Youtube-kanal. Ni får en introduktion av Alex i avsnittet men hälsa honom gärna välkommen på sociala medier under #sparpodden eller direkt på @AlexanderGust Sen pratar vi omval i Storbritannien för Theresa May samt ett kommande val i franska parlamentet. Hur ska vi som investerare möta denna ständigt återkommande politiska oro. Vi avslutar med lyssnarfrågor där vi diskuterar aktiefond eller räntefond, användbara aktieverktyg och riktkurser.

Sparpodden ep. 179 - Stora Enso och skogsindustrin  

Påsklov i Stockholm men sparpodden kommer självklart ut ändå. Den här veckan har vi en riktigt intressant intervju om den svenska skogsindustrin i allmänhet och Stora Enso i synnerhet när podden gästas av Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall.

Sparpodden ep. 178 - Deklaration, darknet och ABB  

Det är deklarationstider och Skatteverket har vänligheten att ge en varning för de delar i deklarationen som granskas lite extra, har du koll på vilka? ABB gör ett större köp i Österrike. Fastighetsbolagen har det lite svettigt med staten som tröttnat på deras låga skatteinbetalning. Är det dags att räkna på högre skatt för fastighetsbolagen framöver?

0:00/0:00
Video player is in betaClose