Spinnovation

Spinnovation

Sweden

En podd om innovation som diskuterar och lär ut vad innovation är och hur man praktiskt jobbar med innovation i organisationer och företag. Podden produceras av SP - Sveriges Tekniska Forskningsinstitut AB

Episodes

12 – Stefan Engeseth, Vad hajar kan lära oss om innovation  
Stefan Engeseth är internationell föreläsare, författare och strategisk rådgivare med ett annorlunda fokus. Han hjälper bolag att innovera och ta fram affärsstrategier baserat på hur hajar beter sig. Han har studerat hajar och deras beteende och funnit att man kan lära sig mycket av dem, speciellt strategier för attack och försvar. I denna episod berättar Stefan om sina insikter från hajarnas värld och vad vi människor kan lära av dem samt varför Sverige borde bli hela världens R&D-avdelning! Stefan har skrivit flera böcker varav den senaste heter Sharkonomics. Mer information om Stefan och hans tankar kan man hitta på hans blogg DetectiveMarketing.

Read more →

11 – Bengt Järrehult, professor i Innovation, om den industriella menopausen – varför storbolag tappar innovationskraften och vad de kan göra åt det.  
Bengt Järrehult är professor i Innovation på Chalmers och har tidigare jobbat på SCA ansvarig för Innovation och Knowledge Management där han jobbade med att ta in nya metoder för att jobba med innovation, bland annat Open Innovation. SCA är idag ett av de bolagen i världen som är bäst på Open Innovation. I denna episod berättar Bengt om hur bolag tappar i innovationskraft när de blir större, ett begrepp som han kallar för den industriella menopausen. Bengt förklarar varför det blir så och vad företagen kan göra åt det. Bengt har skrivit mycket klokt på https://www.innovationmanagement.se/author/bengtjarrehult/.

Read more →

10 – Joachim Karlsson, Innovationsdirektör på Bisnode, om hur man bygger ett innovationslab och jobbar med rapid business innovation  
I denna episod får vi lyssna på Joachim Karlsson som jobbar som Innovationsdirektör på Bisnode. Joachim har jobbat i många olika delar av innovationskedjan, först som entreprenör, sedan på riskkapitalsidan, sedan på Vinnova och nu på Bisnode. Joachim berättar om hur man för att svara mot en förändrad marknad tvingas innovera snabbare och hur Bisnode gör detta genom att starta ett eget innovationslab.

Read more →

9 – Dariush Ghatan, VD Googol, Om hur bolags innovationsarbete leder till ökad konkurrenskraft  
Dariush Ghatan är grundare och VD av Googol som hjälper företag och koncerner med deras innovationsarbete. Han började sin bana som framgångsrik intraprenör under Jan Stenbeck i Kinnevik där han fick vara med och starta många spännande verksamheter.

Read more →

8 – Charlotte Brogren, Generaldirektör Vinnova, Om det svenska innovationssystemet och hur Vinnova stöttar innovation  
I detta avsnitt får vi träffa Charlotte Brogren som är generaldirektör på Vinnova. Charlotte pratar om det svenska innovationssystemet och Vinnovas roll i det. Hon ger också svar på tal om den s.k svenska innovationsparadoxen, där Sverige i många internationella rankningar brukar ses som duktiga på forskning och utveckling men dåliga på att kommersialisera resultaten, en bild som hon inte köper.

Read more →

7 – Daniel Forslund, Innovationslandstingsråd, Om hur vi kan innovera bättre inom sjukvården  
Daniel Forslund är Sveriges första Innovationslandstingsråd. Han är tjänstemannen som blev politiker och som brinner för innovation och hur det kan hjälpa samhället att bli bättre. Innovation inom hälsovården försvåras av lagar, regleringar och det faktum att Sverige är uppdelat i flera Landsting. Lyssna på Daniel om hur försöker jobba med dessa utmaningar och om vikten att jobba med förändringsarbete och den interna kulturen.

Read more →

6 – Darja Isaksson, grundare av Ziggy Creative Colony, Om Digital Innovation  
Darja Isaksson är en av Sveriges ledande digitala tänkare och strateger vilket bland annat gett henne en självklar plats i Löfvens innovationsråd. Hon har jobbat med digitala tjänster ända sedan 90-talet och är grundare till digitalbyrån Ziggy Creative Colony. Darja berättar i denna episod om vad som menas med digital innovation och hur Sverige skulle kunna bli en världsledande aktör inom området som testbädd och plattform baserad på öppna data.

Read more →

5 – Saeid Esmaeilzadeh & Ashkan Pouya, Serendipity Innovations, Hur man kommersialiserar forskningsresultat  
Hör Saeid & Ashkan från Serendipity Innovations berätta om hur man med hjälp av dans framgångsrikt kommersialiserar forskningsresultat.

Read more →

4 – Johan Ronnestam, Innovation med hjälp av tidsresor  
Johan Ronnestam är en man med många hattar på sitt huvud. Några av dem är serientreprenör, kreatör, strateg och visionär. Johan har sen flera år tillbaka jobbat med att hjälpa företag som bla ICA, Svenska Spel och Danone i deras innovationsarbete med hjälp av sin process som han kallar för ”The Ronnestam Prototyping Process”.  Det…

Read more →

3 – Kaj Mickos, Hur man faktiskt kan producera innovation  
Hör Kaj Mickos, professor i innovationsteknik och känd från bl.a TV,  om hur man faktiskt kan producera innovation. Kaj som från början trodde att han skulle bli silversmed och som av en händelse råkade bli uppfinnare lär oss om sin unika metod med innovationsrace där företag på så kort tid som 72 timmar går från idé till…

Read more →

2 – Annika Steiber, Så innoverar Google  
I detta avsnitt berättar Annika Steiber om hur Google innoverar. Annika är civilingenjör i industriell ekonomi och PhD specialiserad på Corporate Innovation. Annika fick den unika möjligheten att bedriva sin forskning om innovation inifrån Google under ett år vilket resulterade i boken och Vinnova rapporten ”Googlemodellen” som går att ladda ned gratis här. Annika delar med…

Read more →

1 – Erik Ronne, Global Innovation Manager på AkzoNobel berättar om Open Innovation och lär oss hur man bäst jobbar med det  
Open Innovation är ett effektivt sätt för företag att jobba med innovation. Erik Ronne, global innovation manager på AkzoNobel är en av Sveriges mest erfarna på Open Innovation och han berättar för oss vad det är och hur man bäst jobbar med det.

Read more →

0:00/0:00
Video player is in betaClose