Sportdokumentärer i P3

Sportdokumentärer i P3

Sweden

Här speglar vi historiska OS/VM ur flera olika nivåer. Från porträttet av av idrottaren till historiska idrottsevenemang. Ansvarig utgivare: Peter O Nilsson

Episodes

VM som förändrade världen - 1994 - USA  

Fotbolls VM 1994 är kontrasternas VM. Hjältar föds och stjärnor slocknar. Det svenska laget åker ner med färska minnen av det förra VM, i Italien 1990, då laget bara presterade förluster. 1-2, 1-2, 1-2, har blivit till ett skämt som förföljer laget. Men ingen av spelarna skrattar.

Fotbolls-VM i Argentina 1978  

Fotbolls-VM 1978 går till historien som ett av de allra mest kontroversiella mästerskapen. När militärjuntan tar över värdlandet 1976 startar man en terrorregim som slår skoningslöst mot den egna befolkningen i vad som kommit att kallas "Det Smutsiga Kriget".

Os som förändrade världen 20140209  

Vinter OS i Calgary 1988 är världsrekordens, förlorarnas men framförallt underdogens OS. Från det soliga Jamaica kommer ett lag med idrottsmän att ställa upp i slädsporten bob. De har bara några månader på sig innan OS börjar, men de bestämmer sig ändå för att de ska lyckas.

Os som förändrade världen 20140202  

OS i Lillehammer 1994 blir rivalernas vinterspel. Två amerikanska konståkerskor fångar hela världens uppmärksamhet redan under kvalen, då den ena - Nancy Kerrigan - attackeras med ett järnrör. Polisens misstankar riktas mot hennes konkurrent Tonya Harding. Intrigen tätnar när de båda reser till Lillehammer för att tävla.

0:00/0:00
Video player is in betaClose