Spotlight med Kerstin Berggren

Spotlight med Kerstin Berggren

Sweden

Radioveteranen Kerstin Berggren samtalar med gäster från alla grenar på kulturträdet. Gästerna är verksamma inom teater, opera, musik, litteratur, film. Ansvarig utgivare: Ulf Reneland

Episodes

Det stormar på La Scala  

Trots att La Scala i Milano skrivit in sig i operahistorien om och om igen, har intresset lika ofta fokuserats på det som utspelat sig bakom scenen eller i salongen.

Thomas Andersson: Spelman med ordet i sin makt  

Det är den folkliga musikkonsten och fiolen som är hans ärende på scenen - spelmannen och berättaren Thomas Andersson, som räddat mycket av den västerbottniska musiktraditionen.

Mats Larsson Gothe: Jag vill skapa musik som berör  

Häftiga rytmer från Sydafrika, gripande kärlek och livsfarlig strålning – tonsättaren Mats Larsson Gothe skapar en musikalisk mix som griper tag.

Karin Hammar: Trombonen är magisk - man kan spela på så många olika sätt.  

Karin Hammar inledde sin musikerbana som femårig tamburmajor i Boden och upptäckte trombonen som tioåring. Nu är hon firad jazzsolist med egen grupp och nytt album.

Påskspecial: Placido Domingo och Teatro Real  

Följ med på en vandring i ett operahus med fjorton våningar ovan jord och åtta våningar under. Och hör Placido Domingo berätta om huset som sov i 72 år men sen blev supermodernt.

Påskspecial: Placido Domingo och Teatro Real  

Följ med på en vandring i ett operahus med fjorton våningar ovan jord och åtta våningar under. Och hör Placido Domingo berätta om huset som sov i 72 år men sen blev supermodernt.

Påskspecial: Birgit Lindberg  

Jazzpianisten och kompositören Birgit Lindberg har träffat alla- från Quincy Jones till Louis Armstrong. Hennes låt ”Tango Brigitte” har blivit en hit. Möt Birgit Lindberg i Spotlight.

Påskspecial: Riccardo Muti  

När den italienske stjärndirigenten var chef för La Scala lyckades han med en mycket speciell list få tillbaka några av de stora operamästerverken till La Scalas scen – efter 20 års frånvaro

Påskspecial: Charles Aznavour  

I åttio år har han stått på scenen, Charles Aznavour – den franske sångaren, kompositören, textförfattaren och skådespelaren. Möt honom i Spotlight

Skilsmässodrama på ny scen i Vällingby  

Sanna Krepper och Niklas Hjulström gjuter liv i Anna och Mats som kämpar med sitt sönderfallande äktenskap. Denna modernitet om kärlek spelas i det nya kulturhuset Trappan i Vällingby.

Rahel Belatchew: Håriga byggnader, insektsfarm och framtidens stad.  

Veckans gäst är Rahel Belatchew, arkitekt och vd på Belatchew Arkitekter i Stockholm. Byrån som blivit omtalad för bl a projektet BuzzBuilding, som tar fasta på insekter som en framtida proteinkälla.

Gunnel Lindblom: Politikerna måste förstå hur viktig kulturen är.  

Regissören och skådespelerskan Gunnel Lindblom är ständigt aktuell - nu med en av huvudrollerna i en ny film och även med ett nytt regiuppdrag på Dramaten.

Katarina Leyman: I musiken kan jag uttrycka mina inre bilder  

Tonsättaren Katarina Leyman förvandlar sina målningar och teckningar till orkesterverk med filmisk känsla. För henne har konsten och musiken alltid gått hand i hand.

Janne Schaffer: Musikens makt är så stark  

Han har spelat med nästan alla - Janne Schaffer, gitarrvirtuosen, studioräven och kompositören. Lika hemtam i skivstudion som på konsertscenen.

Kungliga klockor i tiden  

- Om man bara håller tiden så tappar man inte tid heller, säger kung Carl XVI Gustaf som växt upp med kungliga klockor på Stockholms slott.

Bodil Malmsten - en oförglömlig författare  

I helgen kom beskedet att Bodil Malmsten gått ur tiden, att hennes ivriga röst och glada skratt tystnat. Kerstin Berggren träffade Bodil Malmsten första gången 1996 och gjorde detta program.

Nina Stemme: Turandot har många färger  

När Nina Stemme gör Turandot på Metropolitan i New York är det raka vägen in i hetluften med isprinsessan – utan repetitioner på scenen.

Martin Fröst: I want to open new doors to the future  

The Swedish clarinetist and conductor Martin Fröst has embarked upon a multi-year project entitled Genesis which explores the source and development of music for a period of 2000 years.

William Spetz: Skådespeleri är det heligaste för mig  

Humor, allvar, radio, TV - inget är främmande för William Spetz som helst av allt vill bli skådespelare.

Kenneth Branagh: Shakespeare is a life long project  

Kenneth Branagh, Judi Dench and Shakespeare is a successful combination. Both on stage and in cinemas.

0:00/0:00
Video player is in betaClose