Stetoskopet

Stetoskopet

Denmark

Dette er en mediciner-podcast

Episodes

#16 Empatien der forsvandt  

Når de begynder på studiet, er medicinstuderende helt almindelige unge mennesker: søde, rare og empatiske. Når de kommer ud på den anden side, ser det anderledes ud - det siger forskningen i hvert fald. Det er jo ikke helt rart at få at vide, når man går og glæder sig til at blive læge lige om lidt, så Ulrik og Morten har taget fat i nogle både kloge og empatiske læger og prøver at finde ud af, om deres egen empati står til at redde. 3:57 Annette Davidsen, 8:20 Peter Lund Madsen, 21:32 The House of God, 28:40 Marianne Olsen.

#15 Psykisk sygdom, bryd tavsheden!  

Ida og Camilla bevæger sig ind i en abstrakt og ukendt verden. En verden som også er kendt som psykiatrien. Hvad er skizofreni? Hvordan er det at være indlagt? Hvor mange i Danmark har en diagnose? Er der et tabu ift. at snakke om psykisk sygdom? Spørgsmålene er mange, og svarerende er overraskende - selv for de to værter på programmet. I studiet fortæller Thorbjørn, som har lidt af paranoid skizofreni siden han var 13 år, om hvordan sygdommen har påvirket hans liv. Thorbjørn har proppet episoden med både sjove og skræmmende historier, og så fortæller han også om de mange reaktioner man kan få fra pårørende, når de pludselig skal forholde sig til en sygdom, som de ikke aner hvad er. Torsten, som er formand for Dansk psykiatrisk selvskab, kommer med en skrælle til politikerene om, hvor de lovede forskningspenge er forsvundet hen. Endvidere kommer han lidt nærmere det egentlige problem, nemlig at psykiske lidelser ikke er ligestillet med somatiske sygdomme. Balkiss læser folkesundhedsvidenskab og er med i den frivillige organisation PsykOBS, som beskæftiger sig med at oplyse de danske gymnasieelever om, hvad det vil sige at have en psykisk sygdom. Lyt med og får et bedre indblik i, hvad det vil sige at få en psykisk diagnose, og hvor overraskende mange, som er i berøring med psykiatrien. Vi håber i også får lyst til bryde tabuet. Medvirkende: Thorbjørn, Torsten Bjørn Jacobsen, Balkiss, Ida Roost og Camilla Godthaab

#14 Aktiv Dødshjælp  

I denne omgang kaster vi blikket på et dilemma, der handler om liv og død. Med os i programmet har vi Svend Lings og Ole Hartling, der argumenterer overbevisende hhv. for og imod en lovliggørelse af aktiv dødshjælp i Danmark. Aktiv dødshjælp er tilladt i bl.a. Holland og Belgien – skal det være en del af den arbejdsplads, vi kommer ud til? Svend Lings har været højaktuel i medierne de sidste par uger, efter at han stod frem med at have givet aktiv dødshjælp til en række patienter. Ole Hartling, tidligere formand for etisk råd, har i mange år været aktiv i debatten imod aktiv dødshjælp. Til fælles har de at være pensionerede overlæger, der gennem tiden har set en masse patienter, som de brænder for at gøre det bedste for, og et stort engagement i debatten om aktiv dødshjælp – men hvad er bedst for patienten? Lyt med og få et nuanceret indblik i argumentationen, så du selv kan tage stilling. Med os i overlægens bord har vi et røvsparkende indslag fra Tv-lægen (;

#13 Studenterpolitik  

Så allesammen! Ventetiden har været over os..... Og nu er den forbi! Vi er stolte over at præsentere Stetoskopets føljeton om studenterpolitik. Første program skal handle om medicinerrådets fabelagtige historie, og muligheder og begrænsninger i armlægningen mellem vores "alle sammens" studenterpolitikere og det til tider drilske dekanat. Lyt med når vi interviewer Jonas Olsen, Morten Jørgensen, Bitta Nielsen og Rasmus Michael Christensen.

#12 Sundhedsplatformen  

Det østlige Danmark er midt i at udrulle landets største satsning på sundheds-IT nogensinde; Sundhedsplatformen. Men hvordan blev denne løsning valgt? Hvorfor prioriterede man et Amerikansk system? Stetoskopet har snakket med Sundhedsplatformens programdirektør Gitte Fangel om, hvordan systemet blev til og hun er ikke bly for at sige at de amerikanske Epic har været tunge at danse med. Formanden for Overlægeforeningen, Anja Mitchell, fortæller om implementeringen på sit sygehus, Herlev, samt hvorvidt hun tror på at systemet, med tiden, kan blive godt. Forskernyt handler om metodik og p-hacking. Lyt med!

FADL  

Nick og Bjørn har i dette afsnit sat Ossian Gundel og Mads Helsted fra FADL, stævne. Det blev til en snak om alt fra FADL-vagter i vest til lægedækningen i Danmark, krydret med flere kritiske Clement spørgsmål. Bjørn har talt med Mette Suder fra Vikar Region Midt, om starten af det nye vagtbureau for medicinstudernede i Region Midt. Ulrik har fået besøg af et nyt medlem af Stetoskopets. Sammen præsenterer de en ny omgang forskernyt.

#10 Kræftpakkerne  

Kræftpakkeforløbene er måske Danmarks bedste politiske beslutning på sundhedsområdet, men hvordan blev den til? Det har vi snakket med Kræftens Bekæmpelses direktør, Leif Petersen, og Peter Vedsted, forskeren bag kræftpakkerne, om. Derudover bringer vi en gennemgang af Jespers udredningsforløb. Jesper var med i DR-dokumentaren "min bedste ven har kræft", men der hører man ikke til det lange forløb op til diagnosen. Ulrik og Ida sidder bag mikrofonerne og kigger, med Leif og Peters hjælp, nærmere på hvordan det går med kræftbehandlingen i Danmark. Hvordan har effekten af de danske kræftpakkeforløb været? Hvorfor er vi stadig bagud i overlevelse sammenlignet med andre lande i norden? Hvilke fremtidige tiltag skal der til, for at vi får en bedre overlevelse? Hvordan er udsigterne med den nye kræftplan 4?

Kræftpakkerne  

Kræftpakkeforløbene er måske Danmarks bedste politiske beslutning på sundhedsområdet, men hvordan blev den til? Det har vi snakket med Kræftens Bekæmpelses direktør, Leif Petersen, og Peter Vedsted, forskeren bag kræftpakkerne, om. Derudover bringer vi en gennemgang af Jespers udredningsforløb. Jesper var med i DR-dokumentaren "min bedste ven har kræft", men der hører man ikke til det lange forløb op til diagnosen. Ulrik og Ida sidder bag mikrofonerne og kigger, med Leif og Peters hjælp, nærmere på hvordan det går med kræftbehandlingen i Danmark. Hvordan har effekten af de danske kræftpakkeforløb været? Hvorfor er vi stadig bagud i overlevelse sammenlignet med andre lande i norden? Hvilke fremtidige tiltag skal der til, for at vi får en bedre overlevelse? Hvordan er udsigterne med den nye kræftplan 4?

#09 Mening, tvivl og skam på medicinstudiet  

Velkommen til 2017 og årets først udsendelse fra Stetoskopet. På Københavns universitet begynder vores klinik først efter 6 semestre, der er mere eller mindre patientløse. Vi har inviteret 3 gæster i studiet, der har været i tvivl omkring medicinstudiet på tre forskellige måder, til at diskutere mening, kald, skam og tvivl. Tusind tak til alle vores lyttere, for at følge os i 2016 og i kan godt begynde at glæde jer til at høre mere fra os i det kommende år.

#08 Interview med Søren Brostrøm  

Fra alle os til alle jer. Som adviseret i sidste udsendelse kommer her det fulde interview med direktøren for sundhedsstyrelsen - Søren Brostrøm. Glædelig jul!

Interview med Søren Brostrøm  

Fra alle os til alle jer. Som adviseret i sidste udsendelse kommer her det fulde interview med direktøren for sundhedsstyrelsen - Søren Brostrøm. Glædelig jul!

#07 Stetoskjulestuen  

Ho ho ho! Stetoskopet inviterer jer alle til brunkager i julestuen. Nick og Morten præsenterer en kavalkade af indslag under overskrifterne julehygge og årsberetning. Læn dig tilbage, ret blikket mod horisonten og put en vaniljekrans i munden, mens vi interviewer Sune, en phd på Panum, med en overraskende sidebeskæftigelse, selveste direktøren for sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm samt SUNDs dekan Ulla Wever med prodekan Hans Henrik Saxild ved sin side. Stetoskopet undskylder på forhånd for at Morten lyder beruset igennem det meste af udsendelsen. Der er ikke tale om en promille, blot ren og ufortyndet juleglæde. Fra redaktionens side siger vi mange tak for at i har fulgt os i 2016 og glæder os helt enormt til at bringe nye udsendelser til jer i det nye år. Glædelig jul!

Stetoskjulestuen  

Ho ho ho! Stetoskopet inviterer jer alle til brunkager i julestuen. Nick og Morten præsenterer en kavalkade af indslag under overskrifterne julehygge og årsberetning. Læn dig tilbage, ret blikket mod horisonten og put en vaniljekrans i munden, mens vi interviewer Sune, en phd på Panum, med en overraskende sidebeskæftigelse, selveste direktøren for sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm samt SUNDs dekan Ulla Wever med prodekan Hans Henrik Saxild ved sin side. Stetoskopet undskylder på forhånd for at Morten lyder beruset igennem det meste af udsendelsen. Der er ikke tale om en promille, blot ren og ufortyndet juleglæde. Fra redaktionens side siger vi mange tak for at i har fulgt os i 2016 og glæder os helt enormt til at bringe nye udsendelser til jer i det nye år.Glædelig jul!

#06 Det gode klinikophold  

Programmet handler om den gode klinik. Neurologisk afdeling på Herlev sygehus får topkarakterer for deres klinikophold. Derfor har vi været ude og interviewe deres ledende overlæge Jesper Erdal, samt overlæge og klinisk lektor Mette Lindelof. De fortæller om hvordan de motiverer deres yngre læger til at supervisere, hvordan du som læge selv bliver bedre til at have studerende med rundt og hvordan man får uddannelse og supervision integreret i en hel afdeling. Som altid er vi selvfølgelig også klar med noget forskernyt, hvor vi har taget sci-fi brillerne på og kigger på fremtidens muligheder. I overlægens bord snakker Anæstesiologisk overlæge Egon Godthaab Hansen om ressourcer i sundhedsvæsenet og evidensbaseret forskning. Vi håber i lytter med og glædelig jul! Venlig hilsen Stetoskopet.

#05 Mulighedernes land?  

I denne episode af Stetoskopet, vil Ulrik, Bjørn og Nick indvie dig i de forskellige liv en medicinstuderende i USA og Danmark, vil gennemleve. Er det bare federe at være læge i staterne, eller er det bedre at blive i Danmark? Ulrik har været på den anden side af Atlanten for at interviewe en amerikansk medicinstuderende. Herudover har vi en ny omgang forskernyt, med et jubilæum, nyt i DLVV sagen samt forskellige interviews med Phd studerende

#04 Myten om hoveduddannelsesstillingen  

Er du før stødt på spørgsmålet om hvorvidt alle skal have en PhD, for at kunne få et speciale? Har du overvejet om du skulle forske for at øge dine kompetencer, selvom du ikke har lyst? I såfald vil vi stærkt opfordre dig til at sætte dig godt til rette og lytte til denne podcast, hvor vi dykker ned i forskningens betydning for at få en hoveduddannelsesstilling, hvor mange der reelt set har en PhD, når de søger og om det er muligt at få en stilling helt uden forskning. God fornøjelse.

#03 Miseren i Sandholm del 2  

I dette afsnit vil Morten Sodemann give os nogle konkrete værktøjer til, hvordan man som læge kan blive bedre til at behandle de patienter, der pga. sprogbarrierer og kulturforskelle kommer skævt ind i det danske sundhedsvæsen. Bliver læger uprofessionelle, når de står i mødet med en patient, der ikke er etnisk dansker? Kan man stole på en læge, der ikke giver den behandling, man fik for samme sygdom i sit hjemland?

#02 Miseren i Sandholm del 1  

I det sidste års tid har flygtninge og asylansøgere fyldt meget i medierne og skabt kraftige politiske reaktioner. Men hvordan ser en asylansøgers liv egentlig ud helt inde tæt på? Og hvordan klares de store udfordringer der findes i deres møde med vores sundhedsvæsen? Find ud af det i vores anden udsendelse!

#01 Miseren i vest  

De Danske Lægestuderendes Vagtbureau Vest (DLVV) er kommet dårligt fra start og står nu over for lukning. Hvordan kan det være det lukker? Hvis skyld er det? Og hvilke konsekvenser kommer det til at have for FADL-vagterne på Fyn og Jylland? Find ud af det i denne første udgave af Stetoskopet!

Mening, tvivl og skam på medicinstudiet  

Velkommen til 2017 og årets først udsendelse fra Stetoskopet. På Københavns universitet begynder vores klinik først efter 6 semestre, der er mere eller mindre patientløse. Vi har inviteret 3 gæster i studiet, der har været i tvivl omkring medicinstudiet på tre forskellige måder, til at diskutere mening, kald, skam og tvivl. Tusind tak til alle vores lyttere, for at følge os i 2016 og i kan godt begynde at glæde jer til at høre mere fra os i det kommende år.

0:00/0:00
Video player is in betaClose