Stetoskopet

Stetoskopet

Denmark

Dette er en mediciner-podcast

Episodes

#24 Udsendt  

Når Danmark drager i krig, er vores soldater ledsaget af flere typer af sundhedsprofessionelle. De er til dels med for at tage sig af de danske soldater, men i høj grad også de civile, som kommer til skade under krigen.
I denne udsendelse kigger vi på, hvordan det er at være udsendt som sundhedsprofessionel overvejende med fokus på lægelivet i Irak.
Janne Johansen er uddannet medic og sprogofficer. Hun har været udsendt flere gange og har arbejdet tæt sammen med både læger og sygeplejersker. Hun fortæller om den danske situation i Irak og hvilke ting man kan gøre som læge for at få et godt samarbejde med det øvrige militær.
Derudover har vi interviewet de to yngre læger Bjørn Hoe og Kristian Jauho, som begge har været udsendt både på et militært skib samt 2 måneder i Irak. De fortæller om vejen til at blive udsendt og livet dernede.

Medvirkende: Kristian Jauho, Bjørn Hoe, Janne Johansen, Ida Roost, Ulrik Stoltze, Bjørn Wiegell

Indslag: 1:15 Interview med sprogofficer/medic Janne Johansen, 15:28 Forskernyt, 23:33 Interview med yngre læger Bjørn Hoe og Kristian Jauho, 48:15 Afslutning med tips fra Janne Johansen

#23 HPV-vaccinen  

Gennem de sidste tre års tid har debatten om HPV-vaccinens bivirkninger skabt store bølger, og man skal have levet under en sten for at have undgået at få lidt brus i hovedet.
MEN... har du overblikket over de relevante aktører, argumenter og holdninger? Eller har du "bare" adopteret din holdning fra en medstuderende eller kollega?
Vi har i denne udsendelse, sat os for at belyse sagens kerne og til at hjælpe os med det, har vi to centrale personer i studiet. Direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, samt Deputy Director for Cochrane Nordic, Karsten Juul Jørgensen. I slutningen af udsendelsen har vi også et perspektiv på, hvilken rolle medierne har haft i den faldende tilslutning til vaccinen.

Medvirkende: Søren Brostrøm, Karsten Juul Jørgensen, Pia Koefod, Adam Roth, David Thein, Huy Cuong Huynh, Bjørn Wiegell

Indslag: 0:00 Interview med alment praktiserende læge Pia Koefod og introduktion af programmet, 7:48 Interviews med Brostrøm og Juul Jørgensen: baggrund og klageprocess, 27:55 Fokus på Brinth-studierne, 36:50 Fokus på konstruktionen af EMA, 43:45 Interview med Folkhälsomyndigheten (den svenske sundhedsstyrelse) og perspektivering

#22 Medicinsk Cannabis  

Cannabis til brug i medicinsk øjemed er et emne der de seneste år har været diskuteret i medierne i støt stigende omfang. Interessen er ikke blevet mindre efter et flertal af de politiske partier i december sidste år blev enige om at der skulle oprettes en forsøgsordning med medicinsk cannabis med start i januar 2018. Denne forsøgsordning er blevet modtaget med både høj jubel og skarp kritik. Nick, Michael og Christoffer vil forsøge at finde hoved og hale i argumenterne for og imod medicinsk cannabis og den kommende forsøgsordning i håb om at komme tættere på en egentlig holdning til emnet. De har mailet med sundhedsordførere, søgt aktindsigt i lægemiddelstyrelsen, og har været ude og snakke med forskere og interessenter, herunder Helge Kasch, der er forskningsansvarlig overlæge og Ph.d. på Vestdansk center for rygmarvsskade, Andreas Rudkøbing der er formand for Lægeforeningen samt Rikke Jakobsen der er formand for Medicinsk Cannabis Forening Danmark. Lyt med og bliv klogere så du selv kan finde et ståsted i diskussionen.

Medvirkende: Helge Kasch, Andreas Rudkøbing, Rikke Jakobsen, Nick Nielsen, Christoffer Skov Olesen, Michael Overgaard Jensen

Indslag: 13:14 Interview Helge Kasch, 24:55 Forskernyt, 35:55 Interview Rikke Jakobsen, 42:28 Interview Andreas Rudkjøbing

#21 Alternative karriereveje  

Ved første øjekast kvalificerer lægeuddannelsen os til at være diagnostikere og behandlere. En lægeuddannelse kvalificerer dog samtidig til en lang række af alternative karrieremuligheder. Vi tager derfor i denne udsendelse et nærmere kig på mulighederne i henholdsvis industrien og sundhedsministeriet. Undervejs med et muntert indslag fra Medicinerrevyen København, hvortil der skal lyde et stort tak for lån.

Medvirkende: Brian Jacoby, Thorsten Ramsing, Ane Bonnerup Vind, Huy Cuong Huynh, David Thein og Sigurd Brandt

#20 Specialevalg  

Karrierevejledning er et underprioriteret område af medicinstudiet, så Ida og Morten har interviewet Nynne Lykke Christensen, der er chefkonsulent for yngre læger og forelæser om karrierevejledning på kandidaten i medicin på KU. Hun fortæller om overvejelser og værktøjer man kan bruge, for at komme nærmere på et specialevalg der kan give en et meningsfyldt liv. Derudover har FADL udgivet hæftet "De 38 specialer", der indeholder interviews med unge læger inden for hvert speciale. Det har vi kigget nærmere på og giver en kort anmeldelse. I overlægens bord taler Marianne Juhler om ansvar og ansvarlighed som læge.

Medvirkende: Nynne Lykke Christensen, Marianne Juhler, Morten Ruge, Ida Roost

#19 Verdensrekord i hjertelungeredning  

Ida og Bjørn har strikket en reportage sammen fra Rådhuspladsen, hvor der d. 22/5 var verdensrekordforsøg i hjertelungeredning. I udsendelsen kan du høre om tilblivelsen og rationalet for forsøget, der var et samarbejde mellem Trygfonden, “Førstehjælp for folkeskoler” og de “Studerendes Anæstesiologiske og Traumatologiske Selskab”. Vi faldt tilmed i snak med Christine Antorini og Morten Østergaard, der viser sig at have en fortid som livredder.
Målet var 5000, og rekorden kom i hus da hele 5707 fik hænderne på dukkerne og afprøvet hjertemassage i løbet af dagen.

Medvirkende: Christine Antorini, Morten Østergaard, Theo Walther Jensen, Ida Roost, Bjørn Wiegell

#18 Turen går til Afrika  

TUREN GÅR TIL AFRIKA
Mange medicinstuderende tager et kortere eller længere ophold på et afrikansk hospital. I dette afsnit af Stetoskopet undersøger vi grundene til at tage af sted, og hvilket ansvar man egentlig får som studerende. Gør man egentlig en forskel? Vi har interviewet Kristoffer Vogler, der har været udsendt med Læger Uden Grænser flere gange. Vi har desuden talt med Susan Whyte, der er sundhedsantropolog, for at få et indblik i hvordan den afrikanske kultur omkring sundhed og sygdom er forskellig fra vores egen.
05:57 Kristoffer Vogler, 24:41 Forskernyt, 34:11 Susan Whyte.
Værter: Anders Emil Schack og Josefine Tangen Jensen

#17 Det nordiske møde  

Tag med Stetoskopet til Sverige, hvor en dansker, svensker og en nordmand er blevet sat i stævne, for at tale om hvordan det er at blive læge i norden. Nick, Terje og Niels ser på hvorledes de nye turnusregler er i Norge og hvordan det også bevirker danske lægers muligheder i Norge. Herudover hvordan man bliver speciallæge i Norge og Sverige. Alt sammen krydret med lidt broderlige drillerier. I Overlægens bord har vi haft besøg af Peter Lund Madsen, som har nogle gode råd til de studerende. I forskernyt ser Nick og Ulrik på evidensen bag BMI og risikoen for tidlig død.

Indslag: 4:48 Forskernyt, 17:25: Norske turnusregler 34:07: Svenske turnusregler 58:07: Overlægens Bord

Medvirkende: Nick Nielsen, Terje Martens, Niels Kvorning, Ulrik Stoltze, Turid Økland, Patrik Olsson og Peter Lund Madsen

#16 Empatien der forsvandt  

Når de begynder på studiet, er medicinstuderende helt almindelige unge mennesker: søde, rare og empatiske. Når de kommer ud på den anden side, ser det anderledes ud - det siger forskningen i hvert fald.
Det er jo ikke helt rart at få at vide, når man går og glæder sig til at blive læge lige om lidt, så Ulrik og Morten har taget fat i nogle både kloge og empatiske læger og prøver at finde ud af, om deres egen empati står til at redde.

Medvirkende: Annette Davidsen, Peter Lund Madsen, Marianne Olsen, Ulrik Stoltze, Morten Tulstrup

Indslag: 3:57 Annette Davidsen, 8:20 Peter Lund Madsen, 21:32 House of God, 28:40 Marianne Olsen

#15 Psykisk sygdom, bryd tavsheden!  

Ida og Camilla bevæger sig ind i en abstrakt og ukendt verden. En verden som også er kendt som psykiatrien. Hvad er skizofreni? Hvordan er det at være indlagt? Hvor mange i Danmark har en diagnose? Er der et tabu ift. at snakke om psykisk sygdom? Spørgsmålene er mange, og svarerende er overraskende - selv for de to værter på programmet.
I studiet fortæller Thorbjørn, som har lidt af paranoid skizofreni siden han var 13 år, om hvordan sygdommen har påvirket hans liv. Thorbjørn har proppet episoden med både sjove og skræmmende historier, og så fortæller han også om de mange reaktioner man kan få fra pårørende, når de pludselig skal forholde sig til en sygdom, som de ikke aner hvad er.
Torsten, som er formand for Dansk psykiatrisk selvskab, kommer med en skrælle til politikerene om, hvor de lovede forskningspenge er forsvundet hen. Endvidere kommer han lidt nærmere det egentlige problem, nemlig at psykiske lidelser ikke er ligestillet med somatiske sygdomme.
Balkiss læser folkesundhedsvidenskab og er med i den frivillige organisation PsykOBS, som beskæftiger sig med at oplyse de danske gymnasieelever om, hvad det vil sige at have en psykisk sygdom.
Lyt med og får et bedre indblik i, hvad det vil sige at få en psykisk diagnose, og hvor overraskende mange, som er i berøring med psykiatrien. Vi håber i også får lyst til bryde tabuet.

#14 Aktiv Dødshjælp  

I denne omgang kaster vi blikket på et dilemma, der handler om liv og død. Med os i programmet har vi Svend Lings og Ole Hartling, der argumenterer overbevisende hhv. for og imod en lovliggørelse af aktiv dødshjælp i Danmark. Aktiv dødshjælp er tilladt i bl.a. Holland og Belgien – skal det være en del af den arbejdsplads, vi kommer ud til?
Svend Lings har været højaktuel i medierne de sidste par uger, efter at han stod frem med at have givet aktiv dødshjælp til en række patienter.
Ole Hartling, tidligere formand for etisk råd, har i mange år været aktiv i debatten imod aktiv dødshjælp.
Til fælles har de at være pensionerede overlæger, der gennem tiden har set en masse patienter, som de brænder for at gøre det bedste for, og et stort engagement i debatten om aktiv dødshjælp – men hvad er bedst for patienten? Lyt med og få et nuanceret indblik i argumentationen, så du selv kan tage stilling. Med os i overlægens bord har vi et røvsparkende indslag fra Tv-lægen (;

Medvirkende: Svend Lings, Ole Hartling, Peter Geisling, Amalie Middelboe, Sigurd Brandt, Bjørn Wiegell

#13 Studenterpolitik  

Så allesammen! Ventetiden har været over os..... Og nu er den forbi! Vi er stolte over at præsentere Stetoskopets føljeton om studenterpolitik. Første program skal handle om medicinerrådets fabelagtige historie, og muligheder og begrænsninger i armlægningen mellem vores "alle sammens" studenterpolitikere og det til tider drilske dekanat. Lyt med når vi interviewer Jonas Olsen, Morten Jørgensen, Bitta Nielsen og Rasmus Michael Christensen.

#12 Sundhedsplatformen  

Det østlige Danmark er midt i at udrulle landets største satsning på sundheds-IT nogensinde; Sundhedsplatformen. Men hvordan blev denne løsning valgt? Hvorfor prioriterede man et Amerikansk system? Stetoskopet har snakket med Sundhedsplatformens programdirektør Gitte Fangel om, hvordan systemet blev til og hun er ikke bly for at sige at de amerikanske Epic har været tunge at danse med. Formanden for Overlægeforeningen, Anja Mitchell, fortæller om implementeringen på sit sygehus, Herlev, samt hvorvidt hun tror på at systemet, med tiden, kan blive godt. Forskernyt handler om metodik og p-hacking. Lyt med!

Medvirkende: Anja Mitchell, Gitte Fangel, Ulrik Stoltze, Nick Nielsen, Camilla Godthaab

#11 FADL  

Nick og Bjørn har i dette afsnit sat Ossian Gundel og Mads Helsted fra FADL, stævne. Det blev til en snak om alt fra FADL-vagter i vest til lægedækningen i Danmark, krydret med flere kritiske Clement spørgsmål. Bjørn har talt med Mette Suder fra Vikar Region Midt, om starten af det nye vagtbureau for medicinstudernede i Region Midt. Ulrik har fået besøg af et nyt medlem af Stetoskopets. Sammen præsenterer de en ny omgang forskernyt.

Medvirkende: Mads Helsted, Ossian Gundel, Bjørn Wiegell, Nick Nielsen

#10 Kræftpakkerne  

Kræftpakkeforløbene er måske Danmarks bedste politiske beslutning på sundhedsområdet, men hvordan blev den til? Det har vi snakket med Kræftens Bekæmpelses direktør, Leif Petersen, og Peter Vedsted, forskeren bag kræftpakkerne, om. Derudover bringer vi en gennemgang af Jespers udredningsforløb. Jesper var med i DR-dokumentaren "min bedste ven har kræft", men der hører man ikke til det lange forløb op til diagnosen. Ulrik og Ida sidder bag mikrofonerne og kigger, med Leif og Peters hjælp, nærmere på hvordan det går med kræftbehandlingen i Danmark. Hvordan har effekten af de danske kræftpakkeforløb været? Hvorfor er vi stadig bagud i overlevelse sammenlignet med andre lande i norden? Hvilke fremtidige tiltag skal der til, for at vi får en bedre overlevelse? Hvordan er udsigterne med den nye kræftplan 4?

#9 Mening, tvivl og skam på medicinstudiet  

Velkommen til 2017 og årets først udsendelse fra Stetoskopet.
På Københavns universitet begynder vores klinik først efter 6 semestre, der er mere eller mindre patientløse. Vi har inviteret 3 gæster i studiet, der har været i tvivl omkring medicinstudiet på tre forskellige måder, til at diskutere mening, kald, skam og tvivl.

Tusind tak til alle vores lyttere, for at følge os i 2016 og i kan godt begynde at glæde jer til at høre mere fra os i det kommende år.

Medvirkende: Huy Cuong Huynh, Simon Glerup, Amalie Middelboe, Morten Ruge, Johannes Rødbro Busch

#8 Interview med Søren Brostrøm  

Fra alle os til alle jer.
Som adviseret i sidste udsendelse kommer her det fulde interview med direktøren for sundhedsstyrelsen - Søren Brostrøm.

Glædelig jul!

Medvirkende: Søren Brostrøm, Morten Ruge

#7 Stetoskjulestuen  

Ho ho ho! Stetoskopet inviterer jer alle til brunkager i julestuen. Nick og Morten præsenterer en kavalkade af indslag under overskrifterne julehygge og årsberetning. Læn dig tilbage, ret blikket mod horisonten og put en vaniljekrans i munden, mens vi interviewer Sune, en phd på Panum, med en overraskende sidebeskæftigelse, selveste direktøren for sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm samt SUNDs dekan Ulla Wever med prodekan Hans Henrik Saxild ved sin side. Stetoskopet undskylder på forhånd for at Morten lyder beruset igennem det meste af udsendelsen. Der er ikke tale om en promille, blot ren og ufortyndet juleglæde. Fra redaktionens side siger vi mange tak for at i har fulgt os i 2016 og glæder os helt enormt til at bringe nye udsendelser til jer i det nye år.
Glædelig jul!

Medvirkende: Hans Henrik Saxild, Ulla Wewer, Søren Brostrøm, Sune Demant, Morten Ruge, Nick Nielsen

#6 Den gode klinik  

Det er Ida og Camilla, som sidder bag mikrofonerne på dette program om den gode klinik. Neurologisk afdeling på Herlev sygehus får topkarakterer for deres klinikophold. Derfor har vi været ude og interviewe deres ledende overlæge Jesper Erdal, samt overlæge og klinisk lektor Mette Lindelof. De fortæller om hvordan de motiverer deres yngre læger til at supervisere, hvordan du som læge selv bliver bedre til at have studerende med rundt og hvordan man får uddannelse og supervision integreret i en hel afdeling. Som altid er vi selvfølgelig også klar med noget forskernyt, hvor vi har taget sci-fi brillerne på og kigger på fremtidens muligheder. I overlægens bord snakker Anæstesiologisk overlæge Egon Godthaab Hansen om ressourcer i sundhedsvæsenet og evidensbaseret forskning.

Medvirkende: Mette Lindehof, Jesper Erdal, Ida Roost, Camilla Godthaab

#5 Mulighedernes land?  

I denne episode af Stetoskopet, vil Ulrik, Bjørn og Nick indvie dig i de forskellige liv en medicinstuderende i USA og Danmark, vil gennemleve. Er det bare federe at være læge i staterne, eller er det bedre at blive i Danmark? Ulrik har været på den anden side af Atlanten for at interviewe en amerikansk medicinstuderende. Herudover har vi en ny omgang forskernyt med et jubilæum, nyt i DLVV sagen samt forskellige interviews med Phd studerende

Medvirkende: Trevor, Nick Nielsen, Ulrik Stoltze, Bjørn Wiegell

0:00/0:00
Video player is in betaClose