Stiljournalen

Stiljournalen

Sweden

Stiljournalen är ett program om stil i alla dess former. Från kläder till konst via inredning och manér. Författaren Fredrik af Klercker och hans goda vän Filip Strömbäck står vid rodret och guidar lyssnarna till att bli ännu stiligare.

Episodes

39. Klanen Kennedy  

Det blir något av en historielektion i veckans avsnitt då Filip och Fredrik går igenom den fascinerande men också mycket tragiska framgångssagan om klanen Kennedys framfart i USA under 1900-talet.

38. En man ska alltid bära knästrumpor  

Den här veckan besvarar Filip och Fredrik några av alla de frågor som väller in. Vi får veta hur man bär sin doktorsring men ändå är attraktiv på singelmarknaden, om man får ha näsduk i ytterrocken, var man köper strumpor och hur man renoverar kläder. 

37. En ärvd Mamma Andersson  

I takt med att man blir äldre stiger förväntningarna på att man ska kunna något om konst. I veckans avsnitt hälsar Pontus Silfverstolpe, grundaren av auktionssajten Barneby’s, på och berättar bland annat om bra konst, optimal hängning och Karin Mamma Andersson. 

36. Ju mindre klocka du har...  

Andreas Weinås, klockconaisseur och redaktör på King magazine och Manolo.se, berättar historien om olika lyxklockor och siar in i framtiden. Fredrik reder ut hur många par man ska vara på en smokingfest för att få ha ett armbandsur och Filip grubblar över nystartade klockmärken.

35. En lerduvehelg på landet  

Veckans avsnitt handlar om jakt. Fredrik berättar om hur jakt i England sklijer sig från Sverige, hur man absolut inte får klä sig och hur man bör och inte bör uppträda. Får man dricka varm gin, hur många änder ska man skjuta och vem håller tal till middagen? 

34. Den patetiska sommarängen  

Veckans gäst, Amanda Schulman, diskuterar kvinnlig stil, mode och trender med Filip och Fredrik. Det handlar även om urringningens betydelse, rött läppstift på dagtid och naturligtvis om hennes eget klädmärke Daisy Grace. 

33. Att vara en stilig pappa  

Nisse och Manne från Pappapodden hälsar på och diskuterar stil och familjeliv. Får man ha Babybjörn till fracken, hur leker man i sandlådan iklädd dyr kostym och måste barnen ha Bamse-tryck på sina kläder?

32. Bring happiness back into fashion  

Det är modeveckan i Stockholm och Fredrik tar oss igenom en modevisning. Hur ser hierarkin ut, vem sitter var och vilka visningar ska man gå på? Är modeveckan viktig? Hur skulle Filip och Fredriks egen modevisning se ut? Och vad betyder "Bring happiness back to fashion”?

31. Vad kvinnor vill ha  

Hur uppfattar kvinnor och män varandras kläder och stil? Vilka manliga attribut ogillas av kvinnor och tvärtom? Vad har Fredrik för hår? Hur klär man av sig? Många frågor och många svar i veckans Stiljournalen. 

30. Hatt bär man bara på maskerad  

Hösten är här och det är dags att lägga sommarkläderna åt sidan. Fredrik älskar galoscher och Filip vill ha UGGs. Vad ska man ha för handskar? Huvudbonad? Ska västen till en tredelad kostym ha slag? Och vad är en heraldiker? 

29. Hitta tillbaka till elegansen  

I veckans avsnitt diskuterar Filip och Fredrik de hemska kläderna den svenska truppen bar under OS-invigningen i Rio. Hur tittar man på OS? Vilken är den mest eleganta sporten i OS? Fredrik summerar dessutom sommaren ur ett sartoriellt perspektiv medan Filip tycker att Gröna Lund visar upp ett tvärsnitt av den svenska befolkningen. 

28. När Totta ägde havsbadet  

Kan man ha kravatt istället för slips på ett garden party? Hur mycket får man ta ut svängarna på studenten? Hur många bokstäver får man ha i sitt monogram? Det och mycket mer får vi svar på i detta lärorika avsnitt där Filip och Fredrik svarar på lyssnarnas frågor. 

27. Sommargästerna  

Med Filip på östkusten och Fredrik på västkusten handlar detta somriga avsnitt om golf, röda byxor, varför man inte får ha ”fiskbestick” när man äter fisk, sommargäster och hur man solar händerna på bästa sätt. 

26. Min båt heter Yolo  

Vilket segelsällskap har den finaste matrikeln? Vilken båt ska man ha och var och när ska man ha den? Och vilket är Sveriges vanligaste båtnamn?Fredrik ser fram emot att förvandlas till den sjöbuse han anser sig vara och Filip börjar tveka på om han verkligen är den båtmänniskan han vill vara. 

25. Cirkus Pitti  

Vad är egentligen skillnaden mellan den italienska modemässan Pitti Uomo och Medeltidsveckan? Vilka åker dit? Vad är syftet? Hur har mässan utvecklats? Filip och Fredrik får besök av tidningen Plaza Uomos chefredaktöre Konrad Olsson som precis är hemkommen från mässan i Florens. 

24. Statusprylar  

Hur är det med statusprylar egentligen? Vem får ha dem? När ska man ha dem? Hur undviker man att se nyrik och brackig ut? Finns det prylar som var status förr men som inte är det längre? Och vilka är de fyra C:na? 

23. Med Jack Nicholson i St. Tropez  

När och varför började folk åka på semester, vilka är de mest legendariska badorterna och vilka svenskkopplingar finns? Fredrik berättar om när han såg Jack Nicholson dricka en flaska whiskey i St Tropez och Filip försöker lansera husvagnen som elegant färdmedel.

22. Kilten som digitalt plagg  

Vår vardag digitaliseras allt mer. Hur kompatibelt är det med klassisk manlig stil? Var lägger du mobilen när du har frack? Får man Instagramma under middagen? Och vad får man egentligen skriva på nätet?

21. Sommargrottmänniskan  

Hur klär man sig stiligt på sommaren? Vilka regler gäller kring shorts? Hur många knappar får man ha uppknäppta på skjortan? Och hur mycket saltstänk måste man ha på sin pikétröja?

20. Dolda tår och dubbelmunkar  

Filip och Fredrik berättar för oss vad varje gentleman bör ha i sin skogarderob, samt vad man absolut inte får ha. Filip Hallerfeldt från skomärket Loake’s rätar ut de frågetecken som dyker upp under samtalets gång. 

0:00/0:00
Video player is in betaClose