Suezkanalen belejret

Suezkanalen belejret

Denmark

Suezkanalen har stor betydning for verdenshandel og international sikkerhed. Derfor er op mod en tredjedel af det egyptiske militær udstationeret til at passe på kanalen, der også er en af Egyptens vigtigste indtægtskilder. Helle Schøler Kjær har besøgt Suezkanalen.

Episodes

Suezkanalen besejlet 2:2 2016-03-03  

Langt størstedelen af de varer, vi tager ned fra hylderne i danske butikker, er sejlet igennem Suezkanalen. Omkring 90 procent af varerne i danske butikker transporteres til søs. Langt de fleste kommer fra Asien til Europa gennem Suezkanalen, der sidste år blev udbygget, så selv de største containerskibe kommer hurtigere frem. I den anden af to udsendelser om Suezkanalen fortæller Mærsks egen historiker om containerskibs-eventyret efter den kolde krig, da Kina blev "verdens fabrik". Vi skal møde en dansk kaptajn, der i knap 40 år har sejlet på verdenshavene og har sin egen lokale leverandør ved Suez. I 1870 sejlede det første danske skib gennem Suezkanalen. Det var industrimanden C.F. Tietgen, der sendte fregatten Tordenskjold mod Asien for at lægge telegrafkabler mellem Rusland og Kina. Tilrettelæggelse: Helle Schøler Kjær. (Sendt første gang 3. marts).

Suezkanalen belejret 1:2 2016-02-25  

Terrorgrupper på Sinai-halvøen skal hverken reelt eller symbolsk kunne nærme sig Suezkanalen, der har stor betydning for verdenshandel og international sikkerhed. Derfor er op mod en tredjedel af det egyptiske militær udstationeret til at passe på kanalen, der også er en af Egyptens vigtigste indtægtskilder. I den første af to udsendelser om Suezkanalen vurderer danske militær- og sikkerhedseksperter kanalens sikkerhed og dens politiske betydning. I et historisk tilbageblik møder vi danske soldater, der som de første FN soldater ankom til Suez efter krigen i 1956. Vi kommer også på tur til kanalen i 40 graders varme og til stor international festivitas. Tilrettelægger: Helle Schøler Kjær. (Sendt første gang 25. februar).

0:00/0:00
Video player is in betaClose