Sundhed på P1

Sundhed på P1

Denmark

Vi ser på forholdene i det etablerede sundhedsvæsen og i de mange andre faglige tiltag og institutioner, der er vigtige medspiller i hverdagen, når det drejer sig om f.eks. sport, wellness, kost, forebyggelse af stress og fysiske eller psykiske skader. Programmet er et ugentligt program, der hver mandag præsenterer et emne og et menneske, som har betydning for din sundhed.

Episodes

Sundhed på P1: Senfølger efter kræft skal forebygges 2014-09-22  

Mere end 80% af de børn, som udvikler en kræftsygdom bliver helbredt, men der kan være senfølger. Dem forskes der intensivt i med henblik på forebyggelse hos både børn og voksne. Overlæge, dr.med. Jeanette Falck Winther er forsker ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning. Knæk Cancer - Kampagnen i oktober støtter forskningen i senfølger af kræftsygdomme hos børn og voksne. Vært og tilrettelægger: Mette Starch. (Sendes også tirsdag 2.33 og lørdag 19.03).

Sundhed på P1: Sensitive børn 2014-09-15  

Særligt sensitive mennesker er empatiske og retfærdighedssøgende. Omkring hvert femte barn og voksen er meget fintfølende overfor omgivelserne og reagerer derefter, hvis de føler sig krænket eller oplever andre bliver det. Det er problematisk ikke mindst for børn, der i mange sammenhænge placeres i grupper, hvor dette personlighedstræk ikke respekteres. Medvirkende: psykolog Athina Delskov og pædagog Lene Sonne. Forfattere til 'Sensitive børn'. Vært og tilrettelægger: Mette Starch. (Sendes også tirsdag 2.33 og lørdag 19.03).

Sundhed på P1: Børn og opdragelse 2014-09-08  

Tydelige voksne giver trygge børn. Hvordan man opnår det, fortæller netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen, i en ny bog. Vært og tilrettelægger: Mette Starch. (Sendes også tirsdag 2.33 og lørdag 19.03).

Sundhed på P1: Aktiv Sundhed -  en effektiv medicin mod sygdom 2014-09-01  

Fysisk aktivitet hjælper markant på både kroppens og hjernens sundhedstilstand. Det gælder for både børn og voksne. På Rigshospitalet forskes der i forskellige former for fysisk aktivitet i forhold til forskellige livsstilssygdomme. Professor Bente Klarlund leder projektet. Erfaringer fra det og andre projekter sættes i relation til Regeringens Sundhedstiltag og Skolereformen. Vært og tilrettelægger: Mette Starch. (Sendes også tirsdag 2.33 og lørdag 19.03).

Sundhed på P1: Spis fedt og tab dig - men drop kulhydrater 2014-08-25  

Spis fedt og tab dig - men drop kulhydrater. Det er hvad den nye LCHF-kur tilbyder overvægtige. Kuren er anerkendt i Sverige, også til diabetes patienter, men i Danmark er det private klinikker, der tilbyder den. Medvirkende: diætist Diana Kaiser. Vært og tilrettelægger: Mette Starch. (Sendes også tirsdag 2.33 og lørdag 19.03).

Sundhed på P1: Højt at flyve - dybt at falde 2014-08-18  

Misbrug af nydelsesmidler, som alkohol, kokain og især hash, grundlægges i teenagealderen. Overlæge, psykiater Henrik Rindom efterlyser mere forskning i de unges misbrugsmønstre, samt en seriøs indsats i forhold til de grundlæggende problemer, som fører til brugen af rusmidler. Medvirkende: Overlæge, psykiater Henrik Rindom. Vært og tilrettelægger: Mette Starch. (Genudsendelse fra mandag).

Sundhed på P1: Sex efter de 50 2014-08-11  

Overlæge Ditte Trolle sætter fokus på såvel de kulturelle som de fysiske og psykiske mekanismer, som kan hæmme lysten og de seksuelle udfoldelser hos mennesker i moden alder, men hvor der er en vilje er der også en vej! Vært: Mette Starch.

Sundhed på P1: En guldgrube for dansk forskning 2014-08-04  

Data fra de nationale sundhedsregistre og blodprøver fra biobanken spiller en afgørende rolle i arbejdet med at finde nye veje til behandling og forebyggelse af blandt andet kræftsygdomme. Aktuelt omfatter det bl.a. et stort projekt om forebyggelse af brystkræft. Medvirkende: Professor Mads Melbye, professor i epidemiologi og sektordirektør på Statens Serum Institut. Vært og tilrettelægger: Mette Starch. (Sendes også tirsdag 2.33 og lørdag 19.03).

Sundhed på P1: Vild leg i stedet for skoleidræt 2014-07-28  

Tigertræning og vilde lege for børn i skoler og på daginstitutioner er idrætspædagog Lise Steffensens bud på en anden form for motion end konkurrencespil og skoleidræt. Vært og tilrettelægger: Mette Starch

Sundhed på P1: Kom rygproblemerne til livs 2014-07-21  

Sid højt og fjern dine ryg- og nakkesmerter. Fysioterapeut Anne Bech tager fat om problemet med forkerte arbejdsstillinger og -redskaber, som ikke er fulgt med udviklingen, f.eks. at vi er blevet højere og sidder ned mange timer daglig.´Medvirkende: Fysioterapeut Anne Bech, forfatter til bogen 'Sid højt'. Vært og tilrettelægger: Mette Starch

Sundhed på P1: Kunst modvirker stress 2014-07-14  

Kunst kan bruges som terapi for udsatte grupper og stressramte, viser erfaringer og et nyt forskningsprojekt 'Kunst og trivsel' fra Trapholt Museum. Medvirkende: Museumsdirektør Karen Grøn. Vært og tilrettelægger: Mette Starch.

Sundhed på P1: Sunde børns problemer 2014-07-07  

Flere og flere børn bliver fejlagtigt udstyret med en psykiatrisk diagnose, fordi forældre ikke sætter sig i barnets sted, og dermed finder en forklaring på dets adfærd. Medvirkende: Lars Rasborg cand.psych., praktiserende børnepsykolog. Forfatter til ' Sunde børns problemer'. Vært og tilrettelægger: Mette Starch.

Sundhed på P1: Skru ned for pornoen og op for følelserne 2014-06-30  

Det handler om sex, krop, følelser og lyst i Ann-Marlene Hennings 'Make love - en oplysningsbog' som især henvender sig til unge, men som andre også kan blive klogere af. Medvirkende: Ann-Marlene Henning, sexolog. Vært og tilrettelægger: Mette Starch

Sundhed på P1: Akroyoga, øjengymnastik og andre bevægelser 2014-06-23  

Vi bevæger os for lidt og for uvarieret. Og det har konsekvenser for både vores krop, vores hjerne og vores følelsesliv. Få råd til, hvordan du kan integrere flere alsidige bevægelser i din hverdag, som kan hjælpe på både krop og sind. Medvirkende: Jacob Søndergaard, Kropsmekaniker og fysiolog og Jeppe Skovgaard, akroyoga-underviser og medstifter af Move Copenhagen Vært: Maja Nyvang Christensen

Sundhed på P1: Ældre 2014-06-16  

Velfungerende ældre helt ned til 60 års-alderen er i risiko for underernæring, tyder meget forskning på. Selvom man er 65 år og føler sig ung og frisk, kan der være risiko for, at man mangler protein. Forskning viser nemlig, at folk over 60 år skal have mere protein end Sundhedsstyrelsen anbefaler. Medvirkende: Lars Holm, lektor på Biomedicinsk institut på Københavns Universitet og seniorforsker på institut for idrætsmedicin på Bispebjerg hospital Vært: Maja Nyvang Christensen.

Sundhed på P1: En kræftforskers hverdag 2014-06-09  

Hver 3. dansker får kræft på et eller andet tidspunkt i livet. Ogd er forskes på højtryk for at reducere det tal. Sundhed på P1 har besøgt Kræftens Bekæmpelses cellebiologiske laboratorium for at finde ud af, hvordan en kræftcelle egentlig ser ud og opfører sig. Medvirkende: Siri Amanda Tvingsholm, biolog og forskningsassistent i Kræftens Bekæmpelse Vært: Maja Nyvang Christensen

Sundhed på P1: Mænd - det svage køn 2014-06-02  

Mænd er det svage køn, når det drejer sig om sundhed og sygdom. Det har fatale konsekvenser, når det drejer sig om oplysning, forebyggelse og behandling. Den moderne mand er også psykisk udsat i forhold til samspillet mellem job og familie. Medvirkende: Svend Aage Madsen, chefpsykolog og forfatter til 'Mænds Sundhed og sygdomme'. Vært: Mette Starch.

Sundhed på P1: Allergi rammer i flæng 2014-05-26  

22,7% af voksne danskere lider af allergi, som primært viser sig i statistikker over sygedage og medicin. Specialet i allergologi blev nedlagt for 10 år siden, og der har manglet fagligt og politisk fokus på sygdommen siden da, hvilket influerer på såvel forbyggelse som behandling. Medvirkende: Anne Holm Hansen, vicedirektør i patientforeningen Astma-Allergi Danmark samt Peter Plaschke, overlæge, dr. med. på allergiklinikken Gentofte Hospital og formand for Dansk Selskab for Allergologi, vært: Mette Starch

Sundhed på P1: Hvordan inkluderer man børn med autisme i Folkeskolen? 2014-05-19  

Børn og unge med autisme (ASF) skal inkluderes i Folkeskolen og uddannelsessystemet, men hvordan? En ny bog 'Ung med autisme' perspektiverer emnet både i forhold til de unge selv og de sociale og faglige relationer de skal indgå i. Medvirkende: Jeanette Ringkøbing Rothenborg, medforfatter og kommunikationschef i Center for Familieudvikling. Bogen 'Ung med autisme - fra barndom til voksenliv' er skrevet i samarbejde med neuropsykolog Anne Vibeke Fleischer. Udkommet på Dansk psykologisk Forlag. Vært: Mette Starch.

Sundhed på P1: Den svære fertilitet 2014-05-12  

På Fertilitetsrådgivningen ved Rigshospitalet kan man få en status på sin biologiske mulighed for at blive forælder. I takt med kvindens alder nedsættes chancen for graviditet væsentligt. Og mænds dalende sædkvalitet gør det ikke bedre. Medvirkende: Læge Helene Westring Hvidman og læge og ph.d.studerende Kathrine Birch Petersen, speciallæge i obstetrik og gynækologi Fertilitetesrådgivningsklinikken ved Rigshospitalet. Vært og tilrettelægger: Mette Starch

0:00/0:00
Video player is in betaClose