Superältarna

Superältarna

Sweden

För länge, länge sedan i en galax långt, långt borta föddes två författare. Jenny Jägerfeld och Johanna Thydell. Deras kunskapstörst var stor, nyfikenheten enorm OCH lusten att upptäcka världen oändlig. Under en flygtur runt Vintergatan fann de Tellus, en planet med storslagen natur, avancerad teknologi – och ett folk i total förvirring. Insikten var omedelbar. Invånarna behövde få klarhet, svar, en mening med livet. De behövde Superältarna. Superältarna är podden där vi vrider och vänder på ett ämne, ställer en väldig massa frågor och förhoppningsvis hittar några svar. Intressanta gäster har vi också och nytt avsnitt släpps varannan fredag. Häng med för bövelen!

Episodes

#48. ÅNGEST  

#48. ÅNGEST

Ångest, ångest är vår arvedel – men vad är det egentligen? Varför drabbas de flesta av oss någon gång av ångest? Och hur kan vi bli av med, eller åtminstone, lära oss hantera den?
I dagens avsnitt berättar Johanna om orsakerna till krypångesten hon ständigt brottas med och Jenny avslöjar hur prestationsångesten påverkar hennes yrkesliv.
Dessutom diskuterar vi det omtalade mindfulness-begreppet, hur träning kan mota ångest, den fruktade separationsångesten och om det faktiskt kan finnas något bra med ångest?

Om du vill sponsra Superältarna, swisha till 070-4744364 eller ge ett bidrag på patreon.com/superaltarna. TACK!

#47. EXTROVERT/INTROVERT  

 #47. EXTROVERT/INTROVERT

Hur kommer det sig att vissa får energi av att umgås med människor medan andra blir dränerade efteråt? Varför föredrar somliga att tänka först och tala sedan medan andra gör tvärtom? Och varför har vi så olika behov av att vara ensamma?
I dagens avsnitt reder vi ut de komplicerade begreppen extrovert och introvert, slår hål på myten om att introvert betyder att vara blyg, upptäcker att även hjärnan avslöjar vilken kategori man tillhör och – gör ett omfattande psykologiskt test för att se vilken personlighetstyp vi själva är.

Om du vill sponsra Superältarna, swisha till 070-4744364 eller ge ett bidrag på patreon.com/superaltarna

#46. KREATIVITET  

#46. KREATIVITET

Vad är kreativitet egentligen? Vad kännetecknar en kreativ människa? Och är det sant att kreativitet inte sällan är sammanlänkad med galenskap?
I dagens avsnitt berättar Johanna om det kreativa flowet som fick henne att skriva en roman på 8,5 vecka och Jenny avslöjar att hon tar medicin för att hjälpa kreativiteten på traven.
Dessutom diskuterar vi kreativitetsprocessens olika faser, vikten av att inte vara för sträng i inledningen av ett projekt, slår hål på myten om att kreativitet enbart handlar om att skapa storslagen konst och berättar om hur världens sämsta uppfinning blev en av de bästa.

Om du vill sponsra Superältarna, swisha till 070-4744364 eller ge ett bidrag på patreon.com/superaltarna

#45. ATT GRÅTA  

#45. ATT GRÅTA
Hur kommer det sig att människan är den enda varelsen på jorden som gråter? Vad fyller tårarna för funktion? Och hur ska man bete sig mot dem som gråter så fort det börjar bli dålig stämning på jobbet?
I dagens avsnitt avslöjar Johanna varför hon grät sönder ett föräldramöte och Jenny berättar om åren då hon grät varje dag.
Dessutom diskuterar vi olika sorters tårar, varför det är så svårt att gråta inför andra, rangordnar kroppsvätskor samt funderar över om det inte är dags för Johanna att börja knäcka extra som gråterska.

Om du vill sponsra Superältarna, swisha till 070-4744364 eller ge ett bidrag på patreon.com/superaltarna

#44. DÅLIGT SAMVETE  

#44. DÅLIGT SAMVETE
Varför får alla, utom psykopater, ibland dåligt samvete? Vad är det egentligen? Och hur kan det botas?
I dagens avsnitt berättar Johanna om sitt dåliga samvete över att hon inte lagar tillräckligt spännande mat åt sin son och Jenny lider av att hon inte är tillräckligt politiskt uppdaterad.
Dessutom diskuterar vi om kvinnor och män får dåligt samvete över olika saker, tillfällen när vi absolut inte borde lida av dåligt samvete men även stunder när det dåliga samvetet faktiskt har en bra funktion.

Om du vill sponsra Superältarna, swisha till 070-4744364 eller ge ett bidrag på patreon.com/superaltarna

#43. INTIMITET  

#43. INTIMITET
Alla behöver intimitet, men varför är det ibland så svårt? Vad betyder egentligen att vara intim? Och hur kommer det sig att vissa glatt masserar främlingars axlar, medan andra inte kan tänka sig något värre?
I dagens avsnitt berättar Jenny varför hon har svårt för att lägga sig i kompisars knän och Johanna avslöjar varför hon utvecklat ett nytt förhållningssätt i kärleksrelationer.
Dessutom diskuteras känslan av att ha hävt ur sig för intim information för tidigt, problemet med hur man ska hälsa på sin psykolog och föreställningen kring att samtliga intimitetsbehov ska tillfredställas av en enda person – ens partner.

Om du vill sponsra Superältarna, swisha till 070-4744364. Tack!
patreon.com/superaltarna

#42. KOMPLEX  

#42. KOMPLEX
Varför är komplex så jobbiga att prata om, trots att de flesta har det? Beror det på en rädsla för att andra också ska lägga märke till dem? Och vad skulle hända om vi alla var lite mer öppna med våra så kallade brister?
I dagens avsnitt avslöjar Johanna och Jenny sina komplex som handlar om allt från fetma till skammen över att skela. Dessutom reder vi ut vad oidipuskomplexet egentligen handlar om, försöker förstå varför man utvecklar ett hora- madonnakomplex och besvarar frågan om hur man gör för att bli av med sina värsta tankar om sig själv.

Om du vill sponsra Superältarna, swisha till 070-4744364
eller via patreon.com/superaltarna. Tack!

#41. GRÄL  

#41. GRÄL
Vad skiljer ett gräl från en diskussion eller ett bråk? Varför tycker många att det är läskigare att bråka med en vän än med sin partner? Och kan man stärka sina argument enbart genom att sänka rösten?
I dagens avsnitt utsätts Jenny för ett martyrtest som visar hur hon beter sig under gräl och Johanna funderar på om hennes sätt att njuta av vissa konflikter beror på för högt testosteron?
Dessutom diskuterar vi de vanligaste relationsgrälen, vilka retoriska knep du ska använda för att vinna ett gräl och – avslöjar vilka gräl vi själva haft sinsemellan.

Om du vill sponsra Superältarna, swisha till 070-4744364 eller stöd oss via patreon.se/superaltarna.
Tack!

#40. FÖRÄNDRINGAR  

#40. FÖRÄNDRINGAR
Varför har vissa så svårt för förändringar, medan andra verkar kunna rycka på axlarna åt dem? Vad är det för skillnad kring förändringar vi drabbas av och de vi själva initierat? Och hur ska man hantera omgivningens reaktion när man bestämt sig för att förändra något som kommer påverka även dem?
I dagens avsnitt berättar Johanna berättar om sitt förändringsobenägna vallhundsbeteende och Jenny avslöjar vilken omvälvande livsförändring som just nu orsakar henne djup ångest.
Dessutom diskuterar vi terapins förmåga att förändra personligheten, den enorma förändringen i att skaffa barn och om det verkligen stämmer att man inte kan lära gamla hundar att sitta?

Om du vill sponsra Superältarna, swisha till 070-4744364. Tack!

#39. TATUERINGAR  

 #39. TATUERINGAR

Varför tatuerar vi oss? Hur skiljer sig synen på tatuerade förr och nu? Och vilken historisk kunglighet är det egentligen som gaddat sig?
I dagens avsnitt avslöjar Johanna vilken tatuering som aktivt hindrat hennes självdestruktivitet och Jenny berättar om konstprojektet som kan tvinga henne att för första gången tatuera sig.
Dessutom diskuterar vi tatueringstrender som dött ut, fängelsetatueringars olika betydelser, hur en flirtig dejtstämning kan uppstå genom diskussion av varandras tatueringar och kanske det sista tabut – tatueringar i ansiktet.

Om du vill sponsra Superältarna, swisha till 070-4744364. Tack!

#38. ENSAMHET  

#38. ENSAMHET
Varför känner sig så många människor ensamma? Hur kommer det sig att vissa drar sig undan och väljer ensamhet trots att de egentligen vill ha närhet och gemenskap? Och hur förhåller sig den svenska individualismen till människors känsla av ensamhet?
I dagens avsnitt berättar Jenny hur hon tvingas öva på att vara ensam och Johanna avslöjar att hon ser förmågan att vara ensam som sin superkraft.
Dessutom diskuterar vi tung depressiv ensamhet, reder ut skillnaden mellan social och emotionell ensamhet och ställer oss frågan om det värsta ändå inte är att känna sig ensam när man är tillsammans med andra?

Om du vill sponsra Superältarna, swisha till 070-4744364. Tack!

#37. ORD VI HATAR  

#37. ORD VI HATAR
Varför hatar vi vissa ord? Är det hur de låter eller den faktiska innebörden vi stör oss på? Och säger kanske detta ordhat något om oss själva?
I dagens avsnitt berättar Jenny varför hon har problem med det så vanligt förekommande ordet lycka och Johanna avslöjar varför meningen ”jag älskar dig” är komplicerad att säga.
Dessutom listar vi uttryck som bör strykas från ordlistan (snask, läppja, bensträckare, gredelin), funderar på vilka dialekter som förfular ord, diskuterar förhatliga och floskliga managementtermer, tar upp ord som skapar en kvinnosyn vi inte känner igen oss i och förklarar varför ”balsam för själen” retar oss till vansinne.
Ett avsnitt om DITT OCH DATT, alltså.

Om du vill sponsra Superältarna, swisha till 070-4744364. Tack!

#36. SVORDOMAR  

#36. SVORDOMAR
Varför svär vi? Hur kommer det sig att djävuls- och avföringsrelaterade svordomar är så vanliga i Sverige? Och varför ägnar sig vissa länder istället åt mammaförolämpningar?
I dagens avsnitt avslöjar Johanna varför hon älskar svordomar så djävulskt mycket och Jenny överraskas med ett svordomstest som får henne att frustrerat, ja, svära.
Dessutom spräcker vi (eventuellt) myten om att svordomar beror på taskigt ordförråd, minns svordomar från 1600-talet, diskuterar varför man inte bör säga ”Kuken vad kul att ses” vid första mötet med svärföräldrarna och varför det faktiskt är lättare att hantera smärta om man får ur sig ett rejält: FAN!

Om du vill sponsra Superältarna, swisha till 070-4744364. Tack!

#35. ATT SÄGA NEJ  

#35. ATT SÄGA NEJ
Varför är det så svårt att säga nej? Vad får det för konsekvenser hos omgivningen? Och finns det kanske en förklaring i barndomen till varför vi hellre säger ja?
I dagens mest personliga avsnitt någonsin berättar Johanna om kraschen som gjorde det nödvändigt för henne att skrika nej och Jenny avslöjar vilken diagnos som gör det svårt för henne att sluta säga ja.
Dessutom diskuteras att säga nej till sexuella inviter, hur man bäst duckar en styrelsepost i bostadsrättsföreningen samt den viktiga konsten att lära känna sina egna gränser. Tyvärr sjungs det lite också. Ursäkta.

Om du vill sponsra Superältarna, swisha till 070-4744364. Tack!

#34. FYLLESNACK  

#34. FYLLESNACK
Vad är det egentligen som händer i hjärnan och kroppen när man dricker? Varför släpper hämningar och konsekvenstänk? Och hur ändras sättet vi pratar på?
I dagens avsnitt berättar Johanna om hur hon går in i en programledarroll efter några glas vin medan Jenny gärna drar tuffa historier för att höja kalasstämningen. Dessutom diskuteras countryartisten som var full i arton månader, dagen-efter-ångest, om otrohet är mer okej om det sker på fyllan och hur vi själva lät när vi fyllesnackade tillsammans senast.

Om du vill sponsra Superältarna, swisha till 070-4744364. Tack!

#33. SÖMN  

#33. SÖMN

Varför sover vi? Vad händer om man inte sover? Och vad är egentligen REM-sömn som det tjatas om?
Idag avslöjar Johanna sin bisarra insomningsrutin (vilken bland annat innehåller en allvarstyngd dokumentär om Tobleroneaffären) och Jenny förklarar varför hon gärna kollar på videos av unga kvinnor som viker handdukar vid läggdags.
Dessutom avslöjar vi bakgrunden till begreppet tupplur, lägger fram olika teorier om drömmar och diskuterar om det verkligen är så satans dåligt att kolla på skärmar innan man ska sova.

#32. "GOD" JUL  

#32. ”GOD” JUL
Varför firar vi egentligen jul? Hur kommer det sig att detta sker på helt fel dag, månad och till och med år? Och varför hetsar julen oss till att bli värsta husmorsorna?I dagens avsnitt berättar Jenny om en julafton i Turkiet där det bjöds på ett frieri, en bajskorv samt stulna byxor och Johanna delar med sig av sin värsta jul hittills – julen efter separationen.
Dessutom diskuteras Lucias öde som tvångsprostituerad, svårigheten i att resa med knäck, om det är tillåtet att ändra på jultraditioner, hur man ska hantera rasistiska släktingar vid julbordet, och framförallt: är julen verkligen så "god”?

Om du vill julklappssponsra Superältarna, swisha till 070-4744364. Tack!

#31. PENGAR  

#31. PENGAR
Varför är det så känsligt att snacka om pengar? Hur mycket ska man egentligen dricksa? Och hur delar man notan i stora sällskap på ett rättvist sätt?
I dagens avsnitt ältar vi pengar. Jenny berättar om en mycket fattig period när hon inte hade råd med bindor och istället fick använda wettexdukar i trosorna och Johanna funderar på svårigheten att som ensamstående egenföretagare ha råd att ge barnet lov. Dessutom diskuteras den augustnominerade boken Fattigfällan, skillnaden mellan snålhet och sparsamhet, hur pengar och lycka hänger ihop och vad ”rövhålseffekten” är. På tal om pengar – om du vill sponsra de ideella Superältarna, swisha då till 070-474 43 64. Enorm tacksamhet!

#30. IDENTITET  

Vilka är vi egentligen? Är det medfödda faktorer som skapat oss eller kan vi faktiskt välja hur vi vill vara? Och stämmer självbilden med omgivningens syn?
I dagens avsnitt ältar vi identitet! Johanna berättar om problemet med att inte kunna fråga någon hur hon var som var liten och Jenny får oanat höra vad vänner tycker om hennes sanna identitet. Dessutom diskuteras vilka egenskaper vi förstärkt för att de belönats, hur vi använder varumärkeskonsumtion som identitetmarkörer och identitetsdragen vi har – men döljer för andra.

#29. DÅLIGA VAL  

Vad är egentligen ett dåligt val? Varför gör vi dem? Finns det några speciella faktorer som försämrar omdömesförmågan? Och varför är tonåringar så kassa på att ta beslut?
Idag listar vi generat våra egna dåliga val, som exempelvis varför Johanna spelade innebandy i kroppsmålning under lagnamnet ”Passa er ni subbor för våra bandyklubbor" och hur det kommer det sig att en ninjaklädd Jenny gjorde inbrott på sin egen högstadieskola.
Dessutom diskuteras kycklinggul hårfärg, misstaget med att låtsas vara expertfotograf, cykelstölden som minst sagt sket sig och en artikel där vita bröllopsklänningar helt ska förbjudas, om prästen själv får välja.

0:00/0:00
Video player is in betaClose