Superältarna

Superältarna

Sweden

För länge, länge sedan i en galax långt, långt borta föddes två författare. Jenny Jägerfeld och Johanna Thydell. Deras kunskapstörst var stor, nyfikenheten enorm OCH lusten att upptäcka världen oändlig. Under en flygtur runt Vintergatan fann de Tellus, en planet med storslagen natur, avancerad teknologi – och ett folk i total förvirring. Insikten var omedelbar. Invånarna behövde få klarhet, svar, en mening med livet. De behövde Superältarna. Superältarna är podden där vi vrider och vänder på ett ämne, ställer en väldig massa frågor och förhoppningsvis hittar några svar. Intressanta gäster har vi också och nytt avsnitt släpps varannan fredag. Häng med för bövelen!

Episodes

#39. TATUERINGAR  

 #39. TATUERINGAR

Varför tatuerar vi oss? Hur skiljer sig synen på tatuerade förr och nu? Och vilken historisk kunglighet är det egentligen som gaddat sig?
I dagens avsnitt avslöjar Johanna vilken tatuering som aktivt hindrat hennes självdestruktivitet och Jenny berättar om konstprojektet som kan tvinga henne att för första gången tatuera sig.
Dessutom diskuterar vi tatueringstrender som dött ut, fängelsetatueringars olika betydelser, hur en flirtig dejtstämning kan uppstå genom diskussion av varandras tatueringar och kanske det sista tabut – tatueringar i ansiktet.

Om du vill sponsra Superältarna, swisha till 070-4744364. Tack!

#38. ENSAMHET  

#38. ENSAMHET
Varför känner sig så många människor ensamma? Hur kommer det sig att vissa drar sig undan och väljer ensamhet trots att de egentligen vill ha närhet och gemenskap? Och hur förhåller sig den svenska individualismen till människors känsla av ensamhet?
I dagens avsnitt berättar Jenny hur hon tvingas öva på att vara ensam och Johanna avslöjar att hon ser förmågan att vara ensam som sin superkraft.
Dessutom diskuterar vi tung depressiv ensamhet, reder ut skillnaden mellan social och emotionell ensamhet och ställer oss frågan om det värsta ändå inte är att känna sig ensam när man är tillsammans med andra?

Om du vill sponsra Superältarna, swisha till 070-4744364. Tack!

#37. ORD VI HATAR  

#37. ORD VI HATAR
Varför hatar vi vissa ord? Är det hur de låter eller den faktiska innebörden vi stör oss på? Och säger kanske detta ordhat något om oss själva?
I dagens avsnitt berättar Jenny varför hon har problem med det så vanligt förekommande ordet lycka och Johanna avslöjar varför meningen ”jag älskar dig” är komplicerad att säga.
Dessutom listar vi uttryck som bör strykas från ordlistan (snask, läppja, bensträckare, gredelin), funderar på vilka dialekter som förfular ord, diskuterar förhatliga och floskliga managementtermer, tar upp ord som skapar en kvinnosyn vi inte känner igen oss i och förklarar varför ”balsam för själen” retar oss till vansinne.
Ett avsnitt om DITT OCH DATT, alltså.

Om du vill sponsra Superältarna, swisha till 070-4744364. Tack!

#36. SVORDOMAR  

#36. SVORDOMAR
Varför svär vi? Hur kommer det sig att djävuls- och avföringsrelaterade svordomar är så vanliga i Sverige? Och varför ägnar sig vissa länder istället åt mammaförolämpningar?
I dagens avsnitt avslöjar Johanna varför hon älskar svordomar så djävulskt mycket och Jenny överraskas med ett svordomstest som får henne att frustrerat, ja, svära.
Dessutom spräcker vi (eventuellt) myten om att svordomar beror på taskigt ordförråd, minns svordomar från 1600-talet, diskuterar varför man inte bör säga ”Kuken vad kul att ses” vid första mötet med svärföräldrarna och varför det faktiskt är lättare att hantera smärta om man får ur sig ett rejält: FAN!

Om du vill sponsra Superältarna, swisha till 070-4744364. Tack!

#35. ATT SÄGA NEJ  

#35. ATT SÄGA NEJ
Varför är det så svårt att säga nej? Vad får det för konsekvenser hos omgivningen? Och finns det kanske en förklaring i barndomen till varför vi hellre säger ja?
I dagens mest personliga avsnitt någonsin berättar Johanna om kraschen som gjorde det nödvändigt för henne att skrika nej och Jenny avslöjar vilken diagnos som gör det svårt för henne att sluta säga ja.
Dessutom diskuteras att säga nej till sexuella inviter, hur man bäst duckar en styrelsepost i bostadsrättsföreningen samt den viktiga konsten att lära känna sina egna gränser. Tyvärr sjungs det lite också. Ursäkta.

Om du vill sponsra Superältarna, swisha till 070-4744364. Tack!

#34. FYLLESNACK  

#34. FYLLESNACK
Vad är det egentligen som händer i hjärnan och kroppen när man dricker? Varför släpper hämningar och konsekvenstänk? Och hur ändras sättet vi pratar på?
I dagens avsnitt berättar Johanna om hur hon går in i en programledarroll efter några glas vin medan Jenny gärna drar tuffa historier för att höja kalasstämningen. Dessutom diskuteras countryartisten som var full i arton månader, dagen-efter-ångest, om otrohet är mer okej om det sker på fyllan och hur vi själva lät när vi fyllesnackade tillsammans senast.

Om du vill sponsra Superältarna, swisha till 070-4744364. Tack!

#33. SÖMN  

#33. SÖMN

Varför sover vi? Vad händer om man inte sover? Och vad är egentligen REM-sömn som det tjatas om?
Idag avslöjar Johanna sin bisarra insomningsrutin (vilken bland annat innehåller en allvarstyngd dokumentär om Tobleroneaffären) och Jenny förklarar varför hon gärna kollar på videos av unga kvinnor som viker handdukar vid läggdags.
Dessutom avslöjar vi bakgrunden till begreppet tupplur, lägger fram olika teorier om drömmar och diskuterar om det verkligen är så satans dåligt att kolla på skärmar innan man ska sova.

#32. "GOD" JUL  

#32. ”GOD” JUL
Varför firar vi egentligen jul? Hur kommer det sig att detta sker på helt fel dag, månad och till och med år? Och varför hetsar julen oss till att bli värsta husmorsorna?I dagens avsnitt berättar Jenny om en julafton i Turkiet där det bjöds på ett frieri, en bajskorv samt stulna byxor och Johanna delar med sig av sin värsta jul hittills – julen efter separationen.
Dessutom diskuteras Lucias öde som tvångsprostituerad, svårigheten i att resa med knäck, om det är tillåtet att ändra på jultraditioner, hur man ska hantera rasistiska släktingar vid julbordet, och framförallt: är julen verkligen så "god”?

Om du vill julklappssponsra Superältarna, swisha till 070-4744364. Tack!

#31. PENGAR  

#31. PENGAR
Varför är det så känsligt att snacka om pengar? Hur mycket ska man egentligen dricksa? Och hur delar man notan i stora sällskap på ett rättvist sätt?
I dagens avsnitt ältar vi pengar. Jenny berättar om en mycket fattig period när hon inte hade råd med bindor och istället fick använda wettexdukar i trosorna och Johanna funderar på svårigheten att som ensamstående egenföretagare ha råd att ge barnet lov. Dessutom diskuteras den augustnominerade boken Fattigfällan, skillnaden mellan snålhet och sparsamhet, hur pengar och lycka hänger ihop och vad ”rövhålseffekten” är. På tal om pengar – om du vill sponsra de ideella Superältarna, swisha då till 070-474 43 64. Enorm tacksamhet!

#30. IDENTITET  

Vilka är vi egentligen? Är det medfödda faktorer som skapat oss eller kan vi faktiskt välja hur vi vill vara? Och stämmer självbilden med omgivningens syn?
I dagens avsnitt ältar vi identitet! Johanna berättar om problemet med att inte kunna fråga någon hur hon var som var liten och Jenny får oanat höra vad vänner tycker om hennes sanna identitet. Dessutom diskuteras vilka egenskaper vi förstärkt för att de belönats, hur vi använder varumärkeskonsumtion som identitetmarkörer och identitetsdragen vi har – men döljer för andra.

#29. DÅLIGA VAL  

Vad är egentligen ett dåligt val? Varför gör vi dem? Finns det några speciella faktorer som försämrar omdömesförmågan? Och varför är tonåringar så kassa på att ta beslut?
Idag listar vi generat våra egna dåliga val, som exempelvis varför Johanna spelade innebandy i kroppsmålning under lagnamnet ”Passa er ni subbor för våra bandyklubbor" och hur det kommer det sig att en ninjaklädd Jenny gjorde inbrott på sin egen högstadieskola.
Dessutom diskuteras kycklinggul hårfärg, misstaget med att låtsas vara expertfotograf, cykelstölden som minst sagt sket sig och en artikel där vita bröllopsklänningar helt ska förbjudas, om prästen själv får välja.

#28. KRITIK  

Vad betyder kritik? Är betydelsen alltid negativ eller kan det också vara bra? Hur hanterar Jenny och Johanna fenomenet recensioner?
Idag ältar vi kritikens känsliga väsen. Vi funderar på orsaken till att man kritiserar, vad man egentligen vill med sin kritik och den kontrollerade kritiken i parterapi. Dessutom får Johanna höra om sin oförmåga att ta emot personlig kritik och Jenny berättar om en kritisk kommentar från en vän som verkligen brände till.

 

#27. TYSTNAD  

Varför har vi tysta minuter? Hur kommer det sig att Jenny och Johanna har så svårt för tystnad? Är deras ångesttolerans för tystnad helt enkelt ovanligt låg?
Idag funderar vi även på hur tystnad blir bekväm, varför the silent treatment är värre än medeltida tortyr och varför man kanske inte måste skryta med att man sprungit runt i Göteborg med Erlend Loe för sin partner. Dessutom berättar Johanna varför hon började gråta på grund av att det blev tyst och Jenny rannsakar sig själv kring när hon verkligen, verkligen, verkligen borde ha hållit käften …

#26. SMÄRTA  

Varför gör det ont? Vilken smärta är den absolut värsta? Och vad är egentligen en migränbanan? 
Idag ältar vi smärta! Vi snackar brynplockning, mjölksyra, mammografi, smärtrösklar, växtvärk, skoskav och den overkliga smärtan av att föda barn. Dessutom avslöjar Jenny hur tråkigt det var att skriva om sin egen ”lågintensiva och icke rock ’n roll”- sjukdom reumatismen och Johanna delar med sig av ett tillfälle där hon kände både extrem fysisk och psykisk smärta – på en skönhetssalong. Ouch!

#25. DEADLINES  

I den ursprungliga betydelsen av deadline blev människor skjutna om de överskred en viss linje. Även om deadlines inte är lika blodiga idag kan de kännas nog så dödshotande.
I dagens avsnitt ältar vi vårt eget förhållande till deadlines. Vi diskuterar varför man gärna skjuter upp saker till sista sekunden, varför det kan kännas behagligt att vara under press och vad en inre deadline egentligen är. Dessutom berättar Jenny om kärleksrelationen som hade en ovanligt tydlig deadline och Johanna kommer ut som hyperdiva kring en deadline-incident på nya journalistutbildningen.

24. SKAM  

 

Vi borde kanske inte, men vi gör det ändå: SKÄMS! Men vad är egentligen skam? Varför känner vi skam? Och: varför båda plågas och njuter vi bakom skämskudden?Idag går vi till botten med en av människans grundkänslor: skammen! Vi diskuterar sekundärskam, skamförstärkare, skamonani och Donald Trumps högaktuella skamteknik. Dessutom berättar Jenny om sin skamfyllda relation till Fråga Lund och Johanna avslöjar hur hon hanterade skammen av att bli fetdumpad.

#23. SPECIAL: Romance (gäst: Simona Ahrnstedt/Anna Svedbom)  

Romance – västvärldens största litterära genre, är läst och älskad av miljontals människor, men genren dras med ett dåligt rykte. Varför? Är svaret så enkelt att det handlar om att den vänder sig nästan uteslutande till kvinnor?
Litteratur av och för kvinnor har under århundranden systematiskt nedvärderats av etablissemanget. Varför har romance lägre status än all annan genre-litteratur? Varför anses de som något som man bör skämmas för att man gillar? Förstärker romance gamla unkna könsrollsmönster eller ger genren sin läsare kraft och mod att våga drömma stort? Kan det rentav finnas något revolutionerande och feministiskt i genren? 

Gäster: Sveriges romancedrottning, författaren och psykologen Simona Ahrnstedt samt Anna Svedbom, redaktionschef på Harlequin.
Moderator: Jenny Jägerfeld, psykolog och författare.

#22. KALLPRAT (gäst: Kristoffer Triumf)  

Djupa meningsfulla konversationer är väl ändå det som de allra flesta människor strävar efter, men de har sin tid och sin plats. Många stunder varken vill eller kan vi dela med oss av det allra innersta, utan konverserar om saker som är betydligt värdsligare, som ... vädret. I det här avsnittet ältar vi kallprat. Varför kallpratar vi? Hur uppstod kallpratet och vad brukar det bestå av? Hur kallpratar Jenny med en terapiklient om hon träffar denne PÅ VÄG till terapimottagningen? Hur kommer det sig att Johanna hellre trycker i sin hall i tio minuter än att säga hej till en granne? Och varför envisas tandläkare att kallprata när man har munnen full av salivsugar? Dessutom: de bästa kallpratstipsen!

Gäst: Kristoffer Triumf

#21. SPECIAL: Lena Anderssons författarskap  

(I detta specialavsnitt sänder vi ett samtal som spelats in inför publik på ABF-huset den 1 mars 2015 i samband med samtalsserien Psykologer läser böcker. Moderator: Jenny Jägerfeld.)

 Med anledning av den box som kommer ut i vår, innehållande hennes samlade skönlitterära verk, träffar vi Lena Andersson för att tala om hennes författarskap. Vi diskuterar bland annat den massmediala bilden av förorten i debutromanen Var det bra så?, pratar om fundamentalism och kroppskontroll i Duck City och analyserar hur man kan tänka kring kärlek, ansvar, makt och maktlöshet i den Augustprisade Egenmäktigt förfarande och uppföljaren Utan personligt ansvar.

 Gäst: Lena Andersson, journalist, författare och älskad Superältargäst.

#20. LÖGNER (gäst: Lars Ohly)  

Varför ljuger vi? Ägnar sig kvinnor och män åt olika typer av ljugande? Kan man verkligen se på någon att den far med osanning? I dagens avsnitt ältar vi lögner! Vi räddar en lyssnare som vill veta hur mycket det är okej att ljuga i underhållande syfte, avslöjar våra egna osanningar och undersöker hur duktiga vi är på att ljuga för varandra i ett högst vetenskapligt test. Dessutom kommer Johanna ut som så kallad ”sociallögnare” och Jenny berättar hur det var att dejta en tvättäkta mytoman.

Gäst: Lars Ohly, som berättar hur det var att spela med Nacka Skoglund – eller hur var det nu?

0:00/0:00
Video player is in betaClose