SvD 2 grader - en klimatpodd

SvD 2 grader - en klimatpodd

Sweden

En podd som räknar ned till klimattoppmötet i Paris i december 2015. SvD:s Peter Alestig och Jenny Stiernstedt intervjuar experter och politiker.

Episodes

#12 Den stora finalen – och vad betyder Paris-avtalet?  

Efter 12 avsnitt av klimatpodden SvD 2 grader är vi i mål: världen har fått ett nytt klimatavtal. Men hur gick det till i slutförhandlingarna i Paris? Och vad betyder avtalet? I vårt sista program - i alla fall för den här vändan - gästas vi av Johanna Lissinger Peitz, vice förhandlingschef på den svenska delegationen under förhandlingarna, som ger en inblick i processen som ledde fram till det oväntat ambitiösa klimatavtalet. God jul och gott nytt klimatår önskar vi som gjort podden, Peter Alestig och Jenny Stiernstedt.

#11 Direkt från slutstriden på Paris-mötet  

USA:s utrikesminister John Kerrys lustmord på klimatskeptikerna på hemmaplan, Johan Rockström om befolkningsökningens betydelse för klimatet – och klimatminister Åsa Romson om sömnbristen och hur terrorattentaten i Paris kan få världens ledare att få jäklar anamma i klimatförhandlingarna. Det elfte avsnittet av klimatpodden SvD 2 grader sänds direkt från det stora klimatmötet i Paris, precis i slutspurten inför världens nya klimatavtal.

#10 Dramatik i Paris – och vad du kan göra för klimatet  

Äter vi för mycket kött? Hur mycket är det egentligen okej att flyga? Och hur mycket av dina pensionspengar investeras i olja och kol? I tionde programmet av klimatpodden SvD 2 grader frågar vi oss vad du själv kan göra för klimatet, tillsammans med Carina Borgström Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på Världsnaturfonden. Dessutom tar vi - givetvis - upp den spännande händelseutvecklingen under klimatmötet i Paris, som äntligen har dragit igång. Veckans Rockström: Näringsliv, politik och samhälle måste samspela på ett sätt världen aldrig tidigare skådat.

#9 Klimatångest – och varför hjärnan är usel på att hantera klimathotet  

Människans hjärna är inte konstruerad för att möta den typen av abstrakta och långsiktiga hot som klimatförändringarna innebär - men med rätt knep kan vi få människor att agera. Det berättar psykologen Marta Cullberg Weston, grundare av klimatpsykologiskt nätverk, i nionde programmet av SvD 2 grader. Hon berättar också om hur man ska tänka om ens klimatångest blir för stor - och fällorna man måste undvika när man pratar om klimatförändringarna med barn. Veckans Rockström: Se planetens alla utmaningar som en enhet.

#8 Att bli rik på klimatförändringarna  

Holländare som säljer jättebarriärer över hela världen. Nya mineralfyndigheter under Grönlands inlandsis. En plastdunk som renar smutsigt vatten. Klimatförändringarna är inte bara ett hot - de innebär också helt nya affärsmöjligheter. I åttonde programmet av klimatpodden SvD 2 grader pratar vi med den amerikanska författaren McKenzie Funk, som skrivit boken "Windfall - the booming business of global warming" om hur entreprenörer över hela världen kastar sig över de nya möjligheterna och med Tillväxtverkets Regina Summer om vad svenska företag gör på området. Veckans Rockström: Så skapar vi framtidens motståndskraftiga samhällen.

#7 Klimatskeptikerna får svar på tal  

Beror kriget i Syrien på klimatförändringar? Är det bara skönt och bra att det blir varmare? Och hur stora är egentligen problemen med forskarnas klimatmodeller? I sjunde programmet av klimatpodden SvD 2 grader tar vi upp de så kallade klimatskeptikernas argument och låter klimatforskaren Johan Kuylenstierna, vd för Stockholm Environment Institute, svara på dem. Men vi diskuterar också klimataktivisterna som går för långt. Dessutom tar vi upp oljebolagens dubbla agendor i klimatfrågan och att vi nu verkar ligga på 1 grads global uppvärmning. Veckans Rockström: världen har insett att omställningen till en hållbar framtid inte är någon uppoffring.

#6 Är det fel på vårt samhälle?  

För att jorden ska klara att försörja upp emot 10 miljarder människor, behöver vi radikalt förändra hela vårt samhällssystem. Vi måste gå över till en cirkulär ekonomi, där vi äger mindre prylar och nästan inte slänger skräp alls. Men för att nå dit måste bland annat hela vårt mått på ekonomisk framgång förändras. Det menar miljöprofilen Anders Wijkman i sjätte programmet av klimatpodden SvD 2 grader. Vi diskuterar också stjärnekonomen Thomas Pikettys senaste utspel inför klimatmötet i Paris och den svenska regeringens initiativ "Fossilfritt Sverige". Veckans Rockström: två nödvändiga revolutioner.

#5 Nya sjukdomar i Sverige med varmare klimat  

Vilka nya sjukdomar har dykt upp i Sverige med ett förändrat klimat? AT-läkaren Sofia Lindegren, ledamot i Läkarförbundets nya arbetsgrupp Klimat & Hälsa, ger svaren i femte programmet av klimatpodden Svd 2 grader. En del av våra nya sjukdomar är harmlösa men obehagliga - andra är dödliga. Vi diskuterar också att Oslo ska bli helt bilfritt och analyserar det senaste utkastet till vad som ska bli världens nya klimatavtal - om mötet i Paris går vägen. Veckans Rockström: Paradigmskiftet som måste till för att rädda planeten.

 

 

#4 Fiaskoförhandlingarna i Köpenhamn  

I fjärde programmet av SvD 2 grader träffar vi Sveriges förra miljöminister, centerpartisten Lena Ek, som berättar om det trauma som klimatmötet i Köpenhamn innebar för klimatförhandlingarna - men hur mötet ändå resulterade i en del viktiga överenskommelser. Programledarna Peter Alestig och Jenny Stiernstedt berättar också om hur 81 av världens största företag - varav ett är svenskt - nu sluter upp bakom kraven på ett starkt avtal i Paris, samt hur utkastet till avtal i Paris sågades totalt i veckan. Veckans Rockström: planetära gränser.

#3 Revolutionen inom förnybar energi  

I tredje avsnittet av SvD 2 grader - en klimatpodd gästas vi av Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma, som pratar om revolutionen inom förnybar energi. Vi pratar också om städers betydelse i klimatomställningen. Veckans Rockström: om mänsklighetens paradis.

#2 Bakom kulisserna i klimatförhandlingarna  

I avsnitt två av den nya klimatpodden SvD 2 grader tar Sveriges klimatambassadör Anna Lindstedt med oss bakom kulisserna i klimatförhandlingarna. Veckans Rockström: se upp för klimattrösklarna.

#1 Varför just 2 grader?  

I första avsnittet av SvD 2 grader berättar meteorologen Pär Holmgren vad han tror om maxgränsen 2 graders uppvärmning. Veckans Rockström: Dags att bli planetskötare.

0:00/0:00
Video player is in betaClose