SvD Börsplus

SvD Börsplus

Sweden

Börsplus är SvD:s podcast om börs, aktier och allt mellan himmel och jord som påverkar marknaden, näringslivet och ditt sparkapital. Podcasten leds av Peter Benson som tillsammans med SvD-kollegor och gäster blandar högt och lågt och rör sig från mikrobolag till makrofrågor och tillbaka igen.

Episodes

Avsnitt 21: Hej trafikant!  

I detta avsnitt av Börsplus podcast har vi en röd tråd som är trafik och fordon. Vi gästas av Omnicars styrelseordförande Claus Hansen som är aktuell för börsnotering på Aktietorget. Därtill lyfter vi Börsplus analyser Insplanet, Sensys Gatso, Image Systems och Intellecta. Varav en köptes in till Börsplus portfölj i dagarna.

Avsnitt 20: Nordkoreanska popularitetssiffror  

I detta avsnitt av Börsplus podcast pratar vi igenom SvD Börsplus temadag Digitala Vinnare. De digitala vinnarna för temadagen var Bahnhof, Zalaris, Avensia och B3IT. Vi diskuterar budet på Elverket Vallentuna från Ellevio. Vi lyfter ett vårdbolag som går till börsen efter 10 års bortavaro. Sist men inte minst boostar vi för Boozt. 

Avsnitt 19: Flexibussitet  

I detta avsnitt av Börsplus podcast diskuterar vi högt och lågt om de aktuella analyserna från Börsplus. Vi går djupare in på NobinaAyima, och Instalco, men lyfter även Resurs, Moberg Pharma och Bahnhof. Sist men inte minst pratar vi om ”stora premier för små förvaltare”, alltså fenomenet att Öresund, Creades och Svolder handlas till premie.

 

Avsnitt 18: Älsklingen som sköter matchmaking åt singlar  

I detta avsnitt av Börspluspodden diskuterar Peter Benson och Mikaela Idermark utvalda färska analyser från Börsplus. Exempelvis Swedbank, HQ, ALM Equtiy, Link Mobility, Ework (älsklingen i rubriken) och Agromino. I podden intervjuar vi också Peter Gönczi, vd på Aktietorget, som ger oss svar på hur bolagen på Aktietorget granskas. 

Avsnitt 17: Är byggrätten oxfilé eller halvrå kyckling?  

I detta avsnitt av Börspluspodden pratar vi bostadsbolag och bostadsutvecklare. Mikaela ställer frågor om Victoria Park, D. Carnegie, Byggmästare Ahlström, Amasten, Alm Equity, Tobin Properties, Magnolia, Genova Property Group som var med på SvD Börsplus Bostadsdag. Vi lyfter även SSM som ska in på börsen. 

Avsnitt 16: Snap, cider och bärs fest eller baksmälla  

I dagens avsnitt av Börspluspodden dyker vi ner djupare i några utvalda analyserna från SvD Börsplus. Bolagen som lyfts är nyligen börsnoterade Snap, Kopparbergs, Twitter, Deutsche Bank, DDM, Zalaris och Net Gaming. Vi berättar också om Börsplus Bostadsdag, en halvdag fyllt med presentationer från bostadsbolag.

Avsnitt 15: "En precis prognos av Precise"  

I dagens avsnitt av Börspluspodden pratar vi om de senaste analyserna från SvD Börsplus. Bolagen som nämns är Precise Biometrics., Getinge, Qliro, Tomra, Telia, Moberg Pharma och Lammhults. Vi nämner även Eatgood och Acosense.

Avsnitt 14: Uppdelning, omsättning och värdefulla ägare.  

I årets premiäravsnitt av Börspluspodden diskuterar redaktionen de färska analyserna från Börsplus. Analyserna som vi lyfter är G5 Entertainment, Spiltan, Dustin, Storytel, Stendörren, Balder och Ambia. Dessutom inleder vi med att kommentera uppdelningen av Atlas Copco samt resonerar kring statistiken för omsättningen på Aktietorget 2016. Kommer "teckna och sälj"-fenomenet att fortsätta som innebär att man tecknar och sen säljer på noteringsdagen?

Avsnitt 13: Sjutton aktier som ger hög utdelning.  

I detta avsnitt diskuterar Mikaela Idermark, Peter Benson och Daniel Svensson 17 aktier som ger hög utdelning. OBS att poddavsnittet är förhandsinspelat, därför kan siffrorna ha ändrats mellan inspelning och publicering. 

Avsnitt 12: Hushållstjänster, byggbolag och husarrest  

Mikaela Idermark, Daniel Svensson och Daniel Hniopek diskuterar senaste analyserna från SvD Börsplus, vad som hänt i Börsplus egen portfölj och vilka börsaffärer de själva gjort. Till exempel blir det djupdykning i Homemaid och Edgewar. 

Avsnitt 11: Svarta lådor och korthus  

Sist in blev först ut. Senaste rekryteringen Mikaela Idermark, som presenterade sig i förgående avsnitt, inleder som programledare i detta avsnitt av Börspluspodden. Under drygt en halvtimme djupdyker hon tillsammans med Peter Benson och Daniel Svensson ned i nyligen publicerade analyser. Vi diskuterar bland annat Intrum Justitia, VBG, Serneke, Magnolia och Resursbank. Vi avrundar med att besvara läsarfrågor om Börsplus portfölj, som går att följa på Shareville. Aktieportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet.

 
Avsnitt 10: Mikaela och mikrobolagsrobotarna  

Börsplus senaste topprekrytering Mikaela Idermark presenterar sig och diskuterar tillsammans med Daniel Svensson och Peter Benson analystjänsten Börsplus. I podden presenteras också kursövervakningsnestorn Mats Wilhelmssons bolag Recall Capital som starkt förenklat kan beskrivas som likviditetsförbättrande robothandel för småbolag. Aktier som Kambi, Alimak, Novo Nordisk, Dometic, Ericsson, Wnt Research, Scandidos med flera.

 
Avsnitt 9: Life Science  

Jonas Jendi, Börsplus expert på Life Science-sektorn, diskuterar forskningsbolag med Peter Benson och Daniel Svensson. Bland annat diskuteras: 1) Balansen mellan forskningsfokus och affärsfokus. 2) Är "förhoppningsbolag" ett skällsord? 3) Hur bryggar man över ett börsvärde på kanske 100 Mkr till ett "maximalt produktvärde som kan vara 100 gånger så stort? 3) Hur ska man se på milstolpar? 4) Ska man köpa aktier där 95 procent förlust kanske är det mest sannolika utfallet? 5) Hur väger vi in mjuka faktorer som ägare, ledning etc? I avsnittet diskuteras aktier som: Follicum, Scandidos, Wilson, IBT, Wnt Research, RLS, Toleranzia, Nanologica, Index Pharma och Cantargia

Avsnitt 8: ”Jag ville få in smart kapital”  

Peter Benson och Daniel Svensson och Daniel Hniopek pratar om med- och motgångar för SvD Börsplus aktieportfölj. I avsnittet tas bland annat upp: 1) Är 21 procents avkastning på nio månader bra eller halvbra? 2) Varför är slutsatsen ”neutral” i så många av de analyser som Börsplus skriver? 3) Vd för onoterade Kronfönster anser att han fått in ”smart kapital” när 1200 småägare köpt in sig till en mycket hög värdering. Börsplus ger sin syn på saken. 4) Bolag som Intellecta, Mat.se, Pepins, Kronfönster, Engelska Skolan, Cognosec med flera gås också igenom. 

 

Avsnitt 7: Bra strategier eller nya  

Peter Benson och Daniel Svensson pratar om Svedbergs, Lammhults, Nanologica, Cherry, Bahnhof och IES (Engelska Skolan). I avsnittet tas också upp: 1) Varför ska man bry sig om bolagens strategier? 2) Hur känner man igen en bra strategi? 3) När är strategiomläggningar dåliga nyheter och när är det okej? 4) Är IES börsnotering mest för pessimister?

Avsnitt 6: Fulpharma och finpharma  

Peter Benson och Daniel Svensson pratar om Academedia, DGC, Bahnhof, Transtema, Alcadon, Dist IT, B3IT, Synthetic MR, Moberg Pharma och Lauritz. I avsnittet tas också upp: 1) Intervju med Aktietorgets vice vd Jonas Myrdal om så kallade ”nyemissioner pre-IPO”. 2) När ska man sälja en aktie med förlust? 3) När ska man ta hem en vinst? 4) Fiberutbyggnadssektorn och 5) Vad driver egentligen debatten om vinster i välfärden?

Börsplus  

Peter Benson och Daniel Svensson pratar om Hoist, Tikspac, Nordic Camping, NGS, Gränges och Meda. I avsnittet tas också upp: 1) Fenomenet att det blivit mer sällsynt med riktiga tillväxtbolag. 2) Att äga aktier i en tvångsinlösenprocess. 3) Rallyt bland nynoterade micro-cap-aktier.

Avsnitt 4: Nya konstiga regler  

Peter Benson och Daniel Svensson pratar om Eurocon, B3IT, Comhem, Academedia, Humana, NGS Group, Formpipe och Hafslund. I avsnittet tas också upp:

Några av de stora och märkliga regelförändringar från EU som införs den 3 juli (sponsorintervju).

Varför just 10 procent kassa är lagom.

Björnaktier.

Vad innebär det när en aktie är underägd?

Faran med skuldsatta bolag.

Avsnitt 3: Amorteringskravet, nytt och idiotiskt  

Svenska Dagbladets privatekonomiredaktör Frida Andersson och Peter Benson pratar om det nya amorteringskravet som börjar gälla den 1 juni.

Vad innebär det för hushållen? Får det avsedd effekt? Kommer vi tränga ihop oss eller flytta ut på landet? Är det köpläge i blodpuddingsproducenter? Var hittar man sparande med Panamanivå på beskattningen? Och Frida Andersson förordar en norsk morot.

Bolag som nämns i avsnittet: Bilia, Hoist, Nordax, Resurs, Collector och storbankerna.

Avsnitt 2, Daniel Svensson ny på jobbet  

Peter Benson och Daniel Svensson pratar om: Fingerprint, Gunnebo, Bahnhof, Nordax, Resurs, Collector, Studsvik, Follicum, Vadsbo, Netent, Mr Green, Unibet, Leo Vegas, Betsson, Catena Fastigheter, Catena Media, Biogaia, Cinnober, Axis.   Vi pratar också om: Vad letar Daniel efter för slags aktier? Hur utvecklas man som investerare? Tillväxtbolag eller värdeaktier? Särskilda situationer? Bolag som flyttar upp en division?

0:00/0:00
Video player is in betaClose