Svenska berättelser

Svenska berättelser

Sweden

Lyssnarnas egna berättelser. Ansvarig utgivare: Louise Welander

Episodes

Resan Till Pappa  

I januari 1989 landade Miriam Sio Lodenius i Liberias huvudstad. Efter fem års brevkorrespondens skulle hon träffa sin pappa för första gången. Den främsta och första förebilden. Men vem var han?

Kampen mot bulimin  

När Linus Fremin var i tonåren drabbades han av bulimi. En kväll ställde han sig naken framför spegeln och började lista allt han hatade med sin kropp. Det blev en lista för lång att hålla reda på.

Mormor blev kvar  

När dörrarna stängs börjar mormor att springa efter bussen. Turkan stirrar på henne och kan knappt andas. Mormor springer efter men hon kan inte hålla bussens fart.

Sagan om Carmina Burana och de sju 80-åriga damerna i Globen  

På scen i Globen! Du är inte klok. Men så blev det. Hör 82-åriga Britt Reuterwall Hörnstedts berättelse om att hamna på scen med Folkoperans Carmina Burana - i svart underklänning. En riktig sannsaga.

Min son slutade andas  

Elin Åström förlorade sin son Sive i plötslig spädbarnsdöd. Hon drömmer fortfarande om dagen det hände. Ett år har gått. Hur överlever man sitt barns död?

Inte oss, inte nu  

Inger Berg minns ögonblicket hennes man Nils fick diagnosen ALS. Detta händer inte oss, tänkte hon. Inte nu. Men det gjorde det. Detta är hennes egen berättelse om deras sista tid tillsammans.

Dagar som förändrade livet  

Lars fru tog honom i handen och ledde honom till soffan med den flätade rottingryggen som hörde till länstolarna. - Ska vi ha ett sista samtal, sa hon.

Jag vill hedra dig syster  

När pappan upptäcker att hans fru fött ännu en dotter blir han rasande. Han tar barnet från modern och slänger upp det på det glödheta kojtaket.

Till mamma, som dog i bröstcancer  

Kelly Mills sitter vid sin mammas säng på sjukhuset. Mammas hår har fallit av i tussar och ligger som små änglar på kudden. Hon klappar på sin mammas fötter även om hon egentligen inte får. Det här är den då tonåriga Kellys berättelse om den långa resan mot slutet efter att ha drabbats av bröstcancer.

Er son har Downs syndrom  

Det har gått sex timmar sedan barnet kom till världen. Meddelandena till släkt och vänner är redan skickade . Nu är han här, vår älskade Matteo. Diana Amini ligger i sängen och beundrar sitt perfekta underverk när barnläkaren kommer in. "Vi vet inte varför er pojke inte syresätter sig som han ska, men det skulle t ex kunna tyda på hjärtfel, någon missbildning eller Downs syndrom.". Fem dagar senare kommer beskedet.

Mormor blev kvar  

När dörrarna stängs börjar mormor att springa efter bussen. Turkan stirrar på henne och kan knappt andas. Mormor springer efter men hon kan inte hålla bussens fart.

Lurad - om att bli mamma till en missbrukare  

Sonen Hampus missbruk slog ner som en bomb i familjens liv. Herregud, han åkte ju till sitt jobb tidigt varje dag. - Det gör så ont att inse att vi var så lurade, berättar Lotta Åkerberg. Borde vi ha förstått? Till slut bestämmer sig hon för att tillsammans med Hampus pappa konfrontera sonen med sanningen.

Vad har du gjort  

"Jag närmar mig ladugården, jag vet att jag måste ta reda på vad som finns där. Jag känner att det är något som inte står rätt till. Några sekunders väntan och ett djupt andetag. När jag öppnar dörren ser allt ut som vanligt. Sen ser jag dig. En hängande kropp. Jag fylldes av ett sådant hat till dig. Jag minns att jag gick fram till och skrek "Vad har du gjort?" / Annelie Evysdotter

Minnesbilder av kriget  

"Krigsbilder var en del av vardagen. Varje dag såg jag de kroatiska städerna brinna och de blodiga kropparna av artonåriga soldater, unga pojkar som varken visste varför eller mot vem de stred, som låg på gatorna. Begravningar och förtvivlan." / Darko Maric

Hellre dö än föda barn  

"Vännerna hade producerat barn enligt löpande band- principen. Pressen hade hängt över mig i flera år. Min sambo och jag blev gravida första gången vi slarvade med preventivmedel och jag greps av panik. Jag strålade då inte av nån babylycka. Jag låg rätt till i planeringen och hade allt man skulle ha, ändå sprutade tårarna medan barnet låg som en tickande bomb i magen. Det här är berättelsen om att hellre dö än att föda barn." / Malin Hedberg

Från Bollywood till Trollhättan  

"Det är avslutning i 2:an och jag sitter i kyrkan, välklädd med mammas fint sydda kläder. Jag ser mig omkring och alla de andra barnen är klädda i ljusa färger med ljus hy och blonda, fina, 80-tals frissor. Själv har jag knallgula byxor, matchande jacka i samma tyg, mörka solbrända händer och svart, burrigt hår med en redig båge på elvisfrissan. Allt i enlighet med det absolut senaste från Bollywood. Som en klick bränt smör i den sammetslena grädden." Rizwan Rehmtulla

Jag vaknade som nyfödd  

Det var halsduken. Den fastnade i hjulet på cykeln och sen hände det. Vid olyckan är Jonas Cederling 33 år. Efter några dygn i koma vaknar han upp halvförlamad, med grav hörselskada och förlorat minne. Livet som ljudtekniker och bergsklättrare är definitivt slut.

Rörmokarinnan  

Som 35-åring bestämmer sig den före detta redaktören och forskningsbiträdet Louise Agnesdotter för att omskola sig till rörmokare. Eller rörmokarinna då.

Det omöjliga valet  

Barnen var efterlängtade. Och så tvillingar också! Men en bit in i graviditeten ställdes Erika Svantesson och hennes man inför det svåraste valet i sina liv. Att välja eller välja bort ett barn.

Benet under sängen  

"Tre sekunder, det handlade om tre sekunder. Hade jag varit tre sekunder snabbare hade ingenting hänt, hade jag varit tre sekunder långsammare hade jag kanske inte suttit här i dag."

0:00/0:00
Video player is in betaClose