Sverige - så funkar det

Sverige - så funkar det

United States

En Sverigeguide för alla oss förvirrade utlänningar. I varje avsnitt träffar vi nya svenskar som behöver tips och råd för att kunna navigera fram i landet lagom. Programledaren Marika är mentorn som inte tvekar inför att ta sig an alla typer av problem. Ansvarig utgivare: Cajsa Lindberg

Episodes

Keila: Hur dejtar man i Sverige?  

Keila förstår inte hur svenska killar fungerar. De beter sig märkligt och visar inte känslor. Nu vill Keila träffa en trevlig kille och bli kär, men hon vill inte gå på fler konstiga dejter. Marika har inte heller förstått hur kärlekssverige fungerar men hon gör sitt bästa för att samla ihop en massa användbara tips och råd.

Farid: Hur hanterar jag rasism?  

Många nätter har Farid legat vaken i sin säng och gråtit. Han tänker på hur killarna i skolan kollar konstigt på honom, skriver elaka saker på Facebook, skrattar bakom hans rygg och vägrar att prata med honom. Farid känner sig så ledsen att han inte orkar tänka på sin framtid och sina mål. Marika blir förbannad och vill hjälpa honom. Hon reder ut vad man ska göra när man utsätts för fördomar och rasism i Sverige.

Mustafa: Hur funkar sex i Sverige?  

Mustafa har märkt att svenskar har sex lite hur som helst, och med vem som helst. Det känns konstigt för honom eftersom man i hemlandet ska vara kär och gifta sig innan sex. Marika tycker däremot att svenskar verkar jättekalla och inte alls sugna på sex! Allt är relativt konstaterar hon och hjälper Mustafa att förstå det svenska sexlivet lite bättre.

Nadége: Hur får jag råd att plugga?  

Nadege har länge drömt om att jobba på en bank. Men att förverkliga den drömmen har visat sig vara svårt. Nadege kan inte studera på universitet i Sverige eftersom hon varken får studiebidrag eller studielån. Marika ringer runt och försöker lösa problemet.

Achille: Hur ska jag bete mig i Sverige?  

Achille har gjort bort sig många gånger. Sprutat parfym på svärmors illaluktande hund och kallat flickvännens kompis tjock - som beröm. Snart ska han eventuellt börja på ett nytt jobb och vill helst undvika att bete sig fel bland nya kollegor. Marika tar reda på hur man ska vara för att passa in i landet lagom.

Adam: Hur hittar jag ett jobb?  

Adam lyckas inte hitta något jobb. Drömmen om att få jobba med maskiner och lastbilar känns långt bort. Adam önskar att någon bara skulle ge honom en chans. Marika ringer runt för att hjälpa honom. Varför är det så svårt för unga som inte bott i Sverige hela sitt liv att få jobb?

Mustafa: Hur hittar jag vänner?  

Mustafa känner sig ensam. I hemlandet var han en social kille som hade massor av vänner. Men här i Sverige känns det annorlunda. Att hitta någon att lita på känns svårt. Marika tar reda på hur man skaffar vänner och varför det är så svårt att lära känna svenskar.

Ahmed: Hur deklarerar jag?  

När Ahmed fick sitt första jobb i Sverige blev han överlycklig. Han jobbade hårt och tjänade jättebra med pengar. Men sedan försvann halva lönen till skatt. Det hade Ahmed inte räknat med. Nu är det dags igen att deklarera och Ahmed tycker det känns jobbigt och svårt. Marika reder ut varför och hur man deklarerar.

Klavdiia: Hur lär jag mig svenska?  

Klavdiia känner sig isolerad. De bristande svenskakunskaperna begränsar och drömmen om att plugga vidare på universitet känns långt bort. Marika träffar en språklärare och ringer till nysvenska politikern Anna-Maria Corazza Bildt för att få tips och råd.

Randa: Hur hittar jag en bostad?  

Randa är snart hemlös. Plugget blir lidande då kvällarna tillbringas på nätet på desperat jakt efter bostad. Utan framgång. Marika tar tag i saken och ringer runt hela stan för att kunna hjälpa Randa.

0:00/0:00
Video player is in betaClose