TaxCast Norge

TaxCast Norge

Norway

Tax Justice Network Norge sin podcast om globale skattespørsmål. Hanne Kjærland Olsen og Signy Grape tar opp aktuelle temaer, snakker med eksperter og blir klokere.

Episodes

3/2017 Kleptokrati, hykleri og Vestens finansindustri  

I denne episoden får du et innblikk i kleptokratenes verden! Kleptokrati – et styre av tyver – er stater der lederne misbruker makta og raner statskassa for verdier. Men for at kleptokratene skal komme unna med det, er de avhengige av å gjemme penga trygt i utlandet. En verden av finansielt hemmelighold og skatteparadiser er derfor kleptokratenes beste venn. Samtidig som store summer sendes inn i Afrika som bistand, strømmer langt større summer ut. Og hvor havner de? I byer som London, New York og Sveits. Denne kapitalflukten er kanskje den største utfordringen for utvikling i Afrika. Vi har snakket med: Eva Joly, norsk-fransk, korrupsjonsjeger og folkevalgt i EU-parlamentet for De Grønne Jason Sharman, professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Cambridge, og en av verdens ledende forskere på skatteparadiser Johan Hermstad, daglig leder i Fellesrådet for Afrika, en menneskerettighetsorganisasjon som ønsker økt oppmerksomhet om utviklingsspørsmål i Afrika. Foto: Philippa McKinlay Flickr/Creative Commons (https://www.flickr.com/) Musikk: Bensound (http://www.bensound.com/royalty-free-music) Bibi Tanga and the Selenites (http://freemusicarchive.org/search/?quicksearch=bibi+tanga)

2/2017 Klappjakt på skattevarslere  

I ny episode av Taxcast møter du varsleren som viste hvordan staten Luxembourg har hjulpet multinasjonale selskaper å slippe unna med så lite som 1% skatt. Nå risikerer varslerne Antoine Deltour og Raphaël Halet, og journalisten som først skrev om saken, Edouard Perrin, både bøter og fengselsstraffer. President i EU-kommisjonen, Jean-Claude Junker, mener Luxembourg ikke har gjort noe galt. Han var imidlertid både statsminister og finansminister i det lille storhertugdømmet da avtalene ble laget. I tillegg til Antoine Deltour hører du: Tove Ryding, koordinator for skatterettferdighet i organisasjonen Eurodad fortelle om sweetheart deals Sven Giegold, tysk politiker som representerer De Grønne i EU-parlamentet og grunnlegger av Attac Tyskland fortelle om varslervern Jarle Aarbakke Tollaksen, tidligere masterstudent ved Universitetet i Oslo og politisk nestleder i Krfu, som har undersøkt politiske faktorer som gjør at stater blir skatteparadiser Romain Deltour, bror til Antoine Deltour og medlem i Support Committee for Antoine Deltour Musikk: bensound.com (http://www.bensound.com/royalty-free-music)

1/2017 Superhelter i gråsonen  

I denne episoden skal du få bli med inn i en helt spesiell verden få har innsikt i. Her er enorm rikdom og luksus hverdagen, men også mistenksomhet og maktkamp. En verden der de aller rikeste har en hel hær av god hjelpere – som gjør at de slipper unna med å nesten ikke betale skatt. Men kanskje mest alvorlig, de får også hjelp til å gå fri fra lover alle vi andre må følge. Det er nesten som om de superrike har fått superkrefter. Og hvem er de gode hjelperne som muliggjør dette? Jo, formuesforvalterne! I tillegg får du historien om De fire store – finansverdenens superhelter! Vi snakket med: Brooke Harrington, førsteamanuensis i økonomisk sosiologi ved Copenhagen Business School, og forfatter av boka Capital without Borders: Wealth Managers and the One Percent. Tina Søreide, professor ved Norges Handelshøyskole, og ekspert på korrupsjon. Odd-Helge Fjeldstad, forsker ved Christian Michelsens Institutt i Bergen og ekspert på kapitalflukt fra u-land. Foto: Will Eisner og Lou Fine (Wikimedia Commons: https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AFlame_002.png) Musikk: bensound.com (http://www.bensound.com/royalty-free-music).

4/2016 Eiendom – den nye sveitsiske bankkontoen  

Eiendom er den nye trenden i skatteplanleggerverdenen! Vet du hvorfor en leilighet på Manhattan eller i London kalles den nye sveitsiske bankkontoen? Vet du at 30 prosent av eiendommene i London sentrum er eid av skallselskaper, det samme på Manhattan? Og at rike mennesker i fattige land bruke dyre leiligheter i Vesten til å gjemme unna penger fra beskatning? Nicholas Shaxson, journalist og forfatter, og jobber for Tax Justice Network i Storbritannia, forteller oss historien om One Hyde Park, verdens dyreste boligkompleks. Guttorm Schjelderup, professor i økonomi ved Norges Handelshøyskole i Bergen, og en av Norges fremste eksperter på skatteparadiser, forklarer oss hvorfor eiendom er så nyttig hvis du vil slippe skatt, og komme unna med det. Olav Salte Wiig, som skrev masteroppgave ved Norges Handelshøyskole i Bergen, fant ut at Storbritannia og USA har karakteristika av å være skatteparadiser når det kommer til eiendom. Foto: Rob Deutscher Follow/Wikimedia Commons Musikk: bensound.com (http://www.bensound.com/royalty-free-music).

3/2016 Havets skattepionerer – redere og lånte flagg  

Hva er felles for norsk sjøfart, Mongolia og Scandinavian Star? – jo, bekvemmelighetsflagg! Visste du at skipsfarten lurer seg unna enorme summer i skatt ved å låne fattige land sine flagg? At norske lover ikke gjelder ombord i utenlandske skip som ferdes i norsk farvann? Og at man fortsatt ikke med sikkerhet vet hvem som var de reelle eierne av Scandinavian Star da skipet ble påtent? Alla Pozdnakova, professor ved Nordisk institutt for sjørett ved Universitetet i Oslo, Jan Harsem, talsperson for Støttegruppen for etterlatte og overlevende etter Scandinavian Star og Stian Grøthe, direktør for politikk og samfunnskontakt i Sjømannsorganisasjonene i Norge, er intervjuet. I tillegg presenterer Monica Olsen episodens masteroppgave, om IKEAs skatteplanlegging. Musikken er lånt fra Bensound (http://www.bensound.com/royalty-free-music). Foto: R~P~M (Flickr/CreativeCommons)

2/2016 Hva er prisen for en hemmelighet?  

Panama Papers er selve prakteksempelet på hvordan journalistikk på sitt beste kan avsløre finansielle hemmeligheter. En forutsetning for korrupsjon og skattejuks er nemlig at det finnes finansielle systemer som sikrer hemmelighold – som skatteparadiser. Et botemiddel mot disse systemene er åpenhet, og det er her journalistikk blir et viktig verktøy. Men det er også det som gjør at journalister har et av verdens farligste yrker. Vi intervjuet de norske journalistene Nina Torset Selbo og Sigurd Bjørnestad i Aftenposten, og Roman Anin, journalist og redaktør for gravejournalistikk i Novaya Gazeta, om hvordan de har jobbet med Panama Papers. Jan Gunnar Furuly, styreleder i SKUP, beskriver status for journalister verden over, og Birthe Eriksen, universitetslektor ved Norges Handelshøyskole og korrupsjonsekspert forklarer begrepet hemmeligholdsjurisdiksjon. Musikken er lånt fra http://www.bensound.com/royalty-free-music Foto: Nicolas Alejandro (Flickr/Creative Commons)

1/2016 Hvor blir det av fotballpengene?  

Abonner på TaxCast her (RSS): http://bit.ly/1U7cpyI Vi graver i norsk fotballs økonomiske skittentøyskurv! Det ble solgt spillere ut av landet for 260 millioner kroner i 2015. Kan vi være sikre på at disse pengene ikke havner i skatteparadis? Vi har sett nærmere på hva som skjer ved spillersalg og snakka med fotballagenter, spillere og advokater for å høre hvor pengene havner. Gjest i studio: Helene Molteberg Glomnes. Vi snakker med blant andre Gunnar-Martin Kjenner (agent og jurist), Joachim Walltin (leder i NISO), Lars Johnsen (fotballmagasinet Josimar) og Sigrid Klæboe Jacobsen.

6/2015 Hva er greia med Sveits?  

Abonner på TaxCast her (RSS): http://bit.ly/1U7cpyI Tax Justice Network har lansert sin Financial Secrecy Index nå i november, og vi snakker med ekspert Peter Ringstad om livet på innsiden av verdens mest hemmeligholdende land, Sveits. Hva er greia, egentlig? I episoden snakker vi med Peter Ringstad (Kirkens Nødhjelp) og Mark Herkenrath (Alliance Sud)

5/2015 Hvorfor klarer vi ikke å skattlegge Google og Facebook?  

Abonner på TaxCast her (RSS): http://bit.ly/1U7cpyI Google og Facebook er samlet ventet å tjene 3,7 milliarder annonsekroner i Norge i år. Likevel betaler de nesten ikke skatt fordi inntektene kanaliseres til andre land og skatteparadis. Vi ser på hva en "Irish Double med en Dutch sandwich" er, og hvorfor det er så vanskelig å sikre at skatten blir betalt på riktig sted? Vi snakker med Joakim Sand (RED Media Consulting), Linda Oksnes (Tax Justice Network) og Linn Anker-Sørensen (stipendiat, Institutt for privatrett ved UiO).

4/2015 Kan globalt bli lokalt? Fra Addis til lokalvalg  

Abonner på TaxCast her (RSS): http://bit.ly/1U7cpyI Globale skattespørsmål har blitt behandla på ein internasjonal konferanse i sommar, men blir sjeldan store tema i kommunevalkampen. Vi spurte likevel lokalpolitikarar frå alle dei politiske partia om kva dei meiner om kommunar som skatteparadisfrie soner, og om skillet mellom lokal og global politikk. Vi snakker med Kjetil Abildsnes (Kirkens Nødhjelp), Jan Berset (H, ordfører i Ulstein), Syver Zachariassen (Sp), Torild Lien Utvik (Ap), Aina Stenersen (FrP), Elisabeth Løland (KrF), Stig Rygg-Johansen (MDG), Hans Kristian Voldstad (V), Marit Halse (R), Martin Uleberg (SV) i jakten på koblinger mellom det globale og det lokale.

3/2015 McD's og enhetlig skattelegging  

Abonner på TaxCast her (RSS): http://bit.ly/1U7cpyI McDonald's har flyttet morselskapet sitt til Luxembourg og dette har ført til at europeiske land har tapt over 8 milliarder kroner i skatteinntekter. Innvikla selskapsstrukturer og gunstige avtaler i skatteparadis fører til at det er vanskelig å skattelegge selskaper riktig. Vi hører med ekspertene om hva de tror må til for å oppnå en "drømme-skatteverden". Vi snakker med Sigrid Klæboe Jacobsen (Tax Justice Network), Eivind Furuseth (BI), Ekkhart Schmidt-Fink og Jean-Sébastien Zippert (Etika) om hvordan vi kan skattelegge store multinasjonale selskaper på en rettferdig måte.

2/2015 Zambia, skatt og menneskeretter  

Abonner på TaxCast her (RSS): http://bit.ly/1U7cpyI 1,9 milliarder dollar forsvinner ut av Zambia hvert år i ulovlig kapitalflukt. Dette er nesten tre ganger så mye som Zambia bruker på helse og utdanning til sammen. Bidrar skattetriksing til menneskerettighetsbrudd? Vi snakker med Gro Nystuen i ILPI, John Christensen i Tax Justice Network, Catharina Bu i Redd Barna og Maren Hemsett som skrev master om skatt og barns rettigheter for å se på koblingene mellom skatt og menneskerettigheter.

1/2015 Sydvaranger gruves skjulte eiere  

Abonner på TaxCast her (RSS): http://bit.ly/1U7cpyI Det er ingen som vet hvem som eier Sydvaranger gruve. Derfor er det heller ingen som vet hvem som tjener mest på gruva, eller hvem som har ansvaret dersom noe skulle oppstå. Vi ser på hvorfor dette er mulig. Vi snakker blant andre med Økokrimsjef Trond Schea, fagdirektør i Den norske revisorforening Harald Brandsås og John Christensen i Tax Justice Network om hva som skjer internasjonalt og nasjonalt for å sikre at man skal kunne finne ut av hvem som egentlig eier et selskap.

2/2014 Land-for-land-rapportering  

Abonner på TaxCast her (RSS): http://bit.ly/1U7cpyI Vi undersøker hvorfor Bermuda er verdens mest produktive land, hvorfor Jersey er det landet som eksporterer flest bananer til Europa og hva vi kan gjøre for å unngå at selskaper flytter alt overskuddet til skatteparadiser. Vi snakker med Skattekrimsjef Jan Egil Kristiansen, Dereje Alemayehu i Global Alliance For Tax Justice, Ghanas skattedirektør Erick Mensah, Guro Klausen i Changemaker og Sigrid Klæboe Jacobsen i TJN Norge om hva som må til for å få på plass gode land-for-land-regler.

1/2014 Skatteparadiser & infoutveksling  

I denne episoden ser vi på hva et skatteparadis er, og hvordan åpenhet kan være en måte å få bukt med dem på. Vi snakker med professor Jarle Møen og jurist Ida Lynne om informasjonsutvekslingsavtaler og hvordan de er i ferd med å bli automatiske.

0:00/0:00
Video player is in betaClose