Teaterprogrammet

Teaterprogrammet

Sweden

Roger Wilson intervjuar teaterprofiler i Sverige Ansvarig utgivare: Louise Welander

Episodes

Möt Richard Sseruwagi - skådespelare och musiker  

Richard Sseruwagi är skådespelare och musiker och har spelat på teatrar över hela Sverige men också gjort både tv- och filmroller. Han intervjuas av Anneli Dufva. Richard Sseruwagi är skådespelare och sångare, född 1954 i Uganda – i byn Matanga (i Masaka-distriktet). Han studerade vid Abafumi Theatre Academy i Kampala i Uganda; en akademi som också var ett teaterkompani. Han, och de andra medlemmarna i teaterkompaniet, fick fly undan diktatorn Idi Amin och Richard Sseruwagi hamnade i Sverige 1978.Här i Sverige har han varit engagerad vid Dramaten, Göta Lejon, Orionteatern, Uppsala Stadsteater, Stockholms stadsteater, men han har också arbetat på Market Theatre i Sydafrika, samt i Kanada och i Norge.Richard Sseruwai har gjort många filmer och han har varit med i tv-serier som Tre Kronor och Äkta människor. Han har också gjort mycket musik, under alla år. Och man har kunnat höra honom i radio – i Sveriges Radio Dramas produktioner.Och nu senast sågs han i filmen Medan vi lever, med manus och regi av Dani Kouyaté.Varje gäst i Teaterprogrammet får välja ett stycke ur Sveriges Radio Dramas arkiv. Richard Sseruwagi valde en bit ur Natten börjar nu av Åsa Lindholm.

Möt Maria Kulle - skådespelare och lantbrukare  

Maria Kulle, aktuell i Fröken Frimans krig på SVT, sökte Scenskolan nio gånger innan hon antogs. I ett samtal med Anneli Dufva berättar hon om sin egen självkritik och sin stora kärlek till yrket. Maria Kulle är skådespelare och lantbrukare, född 1960 i Konga-ö i Skåne, utbildad på Teaterhögskolan i Malmö 1985-1988.Hon har jobbat på Malmö Stadsteater, Stockholms Stadsteater, Dramaten och flera privatteatrar och hon är fast anställd på Helsingborgs Stadsteater. Hon har gjort film och hon fick en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll för sin roll i Fyra nyanser av brunt. Hon har gjort mycket tv – man kan se henne i Bron och i Fröken Frimans krig, för att nämna två aktuella exempel.På Dramaten medverkade hon nyligen i Martina Montelius Ensam och Esmeralda, i regi av Agneta Ehrensvärd.Och nu närmast kommer Maria Kulle synas i Stockholm Stadsteaters nya satsning Kretsteatern med föreställningar som spelas runt om i staden och förorterna – 14 januari är det premiär för Prata högre, Karin! – en tryckfrihetsrevy av Lotta Olsson – där Maria Kulle är med.

Liv Ullmann - skådespelerska, regissör, världsberömd  

Liv Ullmann, 78 år, om en skådespelares arbete med sig själv, om att regissera, om att vara lycklig superstjärna i New York på 70-talet, om sanningskrav, snällhet och hemlängtan. Med Anneli Dufva. Liv Ullmann är skådepelare och regissör, född 1938 i Tokyo.Hon tog som ung teaterlektioner i London innan hon kom att göra både film och ett flertal teaterroller på Rogaland Teater i Stavanger – hon gjorde bland annat Ofelia och Anne Frank, innan hon i Oslo bland annat gjorde rollen som Grusje i Den kaukasiska kritcirkeln av Bertolt Brecht i regi av Peter Palitzsch.Sedan blev det massor av film, inte minst med Ingmar Bergman, men också i USA. Hon gjorde Kristina i Jan Troells älskade tv-serie baserad på Vilhelm Mobergs Utvandrarsvit, det blev teaterroller i New York och hon skrev två framgångsrika böcker.Dessutom har hon regisserat, nu under senare år både på film, där hon gjort Fröken Julie och på teatern; i Sydney gjorde hon Linje lusta med Cate Blanchett och nu – i samband med att Teaterprogrammet spelades in - gästade hon Bergmanfestivalen i Stockholm med sin uppsättning av Enskilda samtal – baserad på Bergmans bok på den tv-serie, som Liv Ullmann regisserade, även den. Den Goda Viljan producerades i Norge som ett samarbete mellan Riksteatern och Nationalteatret.

Möt Stefan Larsson - regissör och skådespelare  

Stefan Larsson började som figurant hos Ingmar Bergman och blev själv en av Dramatens flitigaste regissörer. Hör honom om en konstnärs ständiga arbete med sig själv. Programledare: Anneli Dufva. Stefan Larsson är skådespelare, regissör och har dessutom varit teaterchef. Han är född 1964 i Stockholms nordvästra förorter och växte upp i Tensta. Han började med teater redan som barn och fick i mitten av 80-talet en av rollerna som figurant (statist) i Ingmar Bergmans uppsättning av Kung Lear på Dramaten tillsammans med andra då unga och okända som Mikael Persbrandt och Linus Tunström.Sen började Stefan Larsson i Sveriges mest omtalade fria grupp, Galeasen. Bland arbetskamraterna fanns Leif André, Mikael Persbrandt, Ingela Olsson – alla har satt en markant prägel på svensk teater sen dess.Han medverkade i tv-serien Storstad och gjorde stora roller både på Stadsteatern i Stockholm och på Dramaten – i Angels in America och  Personkrets av Lars Norén.Och sedan har det blivit regi, regi, regi:Han regidebuterade 1997 med Lars Noréns Rumäner på Teater Plaza. Sedan dess har han varit en flitig regissör på Dramaten. Inte minst har han svarat för stora publiksuccéer som Fanny och Alexander, Scener ur ett äktenskap, En familj (av Tracy Letts), Richard III.Han var konstnärlig ledare för Dramatens Elverket 2002-2009, han har varit teaterchef i Danmark i ett par omgångar – först i Århus 2009-2013, sedan på Betty Nansen Teatret i Köpenhamn. Just nu repeterar han Hamlet på Den Nationale Scene i Bergen.I höst har han regisserat Mikael Persbrandt som Macbeth på Maximteatern i Stockholm, han har haft nypremiär på Dramaten med Fanny och Alexander där han själv medverkar i rollen som biskopen.På Dramaten har han också gjort debut som operaregissör med Daniel Börtz Medea – en uppsättning som han ursprungligen gjorde i Århus.Stefan Larsson valde ett klipp ur Henrik Ibsens Rosmersholm ur Drama-arkivet i P1.

Möt Josette Bushell-Mingo - skådespelare, regissör och  konstnärlig ledare för Tyst Teater  

Född i England, bosatt i Sverige, har fått fina utmärkelser för sitt banbrytande teaterarbete. Josette Bushell Mingo är skådespelare och regissör och konstnärlig ledare för Tyst teater vid Riksteatern – som gör teater på teckenspråk.Hon är född 1964 i London, utbildad på Barking College of Technology och hon var därefter verksam som skådespelare med avantgardegruppen Kaboodle. År 2000 nominerades hon till Laurence Olivier-priset för rollen som Rafiki i musikaluppsättningen av Lejonkungen, men hon har även arbetat på The Royal Shakespeare Company och 2006 tilldelades hon utmärkelsen Officer of the Order of the British Empire.Sedan år 2004 bor Josette Bushell Mingo i Sverige,  och sedan 2005 är hon konstnärlig ledare på Tyst teater. För Tyst teaters räkning har hon regisserat både i Kanada och i Norrbotten, där hon samarbetat med Samiska teatern, Norrbottensteatern och Tornedalsteatern. För Riksteatern har hon bland annat regisserat den mycket lovordade uppsättningen av En druva i solen av Lorraine Hansberry. Och just nu turnerar hon i Sverige med Nina – a story about me and Nina Simone – en uppsättning som är ett samarbete mellan the National Theatre och the Unity Theatre i England och Riksteatern och som framförs på engelska. Josette Bushell-Mingo valde ett stycke ur Självporträtt, en hypnotisk vaggvisa av Dimen Abdulla som sitt klipp. Föreställningen finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

Möt Andreas Boonstra - regissör, skådespelare och konstnärlig ledare för moment:teater  

Aktuell just nu med Tarantula av Bob Dylan, Sveriges Radio Dramas Nobelföreställning, som han arrangerat för radio Andreas Boonstra är regissör, dramatiker, skådespelare och konstnärlig ledare för moment:teater i Gubbängen i Stockholm.Han är född på Ekerö och gick på teaterlinjen på Södra Latin i Stockholm.1996 startade han Teater Scenario i Stockholm tillsammans med bland andra Lotti Törnros och Daniela Kullman.2000 startade han sedan moment:teater med bland annat Pontus Stenshäll, och de två fick tillsammans Svenska Dagbladets Thalia–pris år 2008 för sitt arbete med Moment, där Boonstra under åren bland annat satt upp – och fritt tolkat – såväl Shakespeare som Strindberg och Goethe.Andreas Boonstra har också regisserat på andra teatrar som Dramaten, Stockholms stadsteater, Confidencen och Boulevardteatern. Och nu i dagarna, när Teaterprogrammet sänds, så är han aktuell med en uppsättning här i Sveriges Radio Drama – baserad på årets Nobelpristagare i litteratur, Bob Dylans, roman Tarantula. Andreas Boonstra valde ett stycke ur Spöksonaten av August Strindberg som sitt klipp. Föreställningen finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

Möt Rebecka Hemse - skådespelare  

Hon ses just nu i "Den goda viljan" på Dramaten, där hon har gjort många stora klassiska roller. Även känd som Martin Becks dotter i Beck-filmerna. Slog igenom 18 år gammal 1994 i Malmö som "Lulu". Rebecka Hemse är född 1975 i Överjärna, Södertälje.Hon hoppade av teaterlinjen på Södra Latin i Stockholm när hon fick en roll på Teater Galeasen i Roberto Zucco av Bernard-Marie Koltès i regi av Rickard Günther.Efter det fick hon titelrollen som Lulu av Frank Wedekind på Malmö Dramatiska Teater, i regi av Staffan Valdemar Holm. Hon var bara 18 år, och rollen innebar ett stort genombrott för henne. Sedan dess har hon arbetat som skådespelare och gjort massor på tv och film. Hon är känd för många som Martin Becks dotter i Beck-filmerna och som Sara i 30 grader i februari. Rebecka Hemse blev anställd på Dramaten 2004 och hon har gjort många stora roller där. Hon har spelat Strindberg, Shakespeare och Tjechov med regissörer som Staffan Valdemar Holm, Mats Ek, Stefan Larsson och Karl Dunér. Just nu kan man se henne i Eirik Stubös uppsättning Den Goda Viljan av Ingmar Bergman där hon spelar Anna Åkerblom.Rebecka Hemse valde Förvandlingen av Franz Kafka med Allan Edwall ur Drama-arkivet. Föreställningen finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

Möt William Spetz - skådespelare och komiker  

Älsklig, älskad och omåttligt populär är den unge skådespelaren som slog igenom redan som barn. William Spetz är komiker, programledare och skådespelare, född 1996 i Umeå.Han började blogga som 12-åring, först på bloggportalen Blogspot och sen i Västerbottenskuriren. 2010, när han var 14 år, började han videoblogga på Youtube-kanalen Lilla bloggen.Han blev känd genom sina humorvideor på Youtube och sin humorserie Williams lista och Scener ur ett tonårsliv som visats på SVT Play, där han gör en dryg och överdriven version av sig självHan gick teaterlinjen på gymnasiet och arbetade med en pjäs om främlingsfientlighet och egna fördomar om ämnet.Han har varit programledare för melodifestivalen och även medverkat i den femte säsongen av humorserien Solsidan.Han har gjort radio – bland annat humorserien 22 kvadrat.Och nu – den här hösten – har William Spetz gjort stor succé med den egna föreställningen Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme? som spelas på Scalateatern i Stockholm.William Spetz valde ett klipp ur Natten börjar nu av Åsa Lindholm. Hela föreställningen finns att lyssna på här nedan.

Möt Petra Brylander – teaterchef och skådespelare  

Nya chefen vid Uppsala stadsteater ger kvinnorna plats på scenen. Petra Brylander är skådespelare, regissör och teaterchef född 1970 i Kalix.Redan i ungdomen började hon arbeta som statist på Norrbottensteatern i Luleå, innan hon utbildade sig till skådespelare på Teaterhögskolan i Malmö 1992–1995.Efter det har hon arbetat på Helsingborgs stadsteater, Dramatiska teaterkompaniet i Malmö och sedan 2001 på Malmö stadsteater, där hon haft stora roller i bland annat Revisorn, Antigone och Så tuktas en argbigga. (Under 2007 gjorde hon där också monologen Livet kom så plötsligt, vilken porträtterar en kvinna med Aspergers syndrom.)Petra Brylander har även gjort dussintalet roller på film och tv.2007 blev Petra Brylander chef för Malmö stadsteater, och från och med augusti år 2016, är hon chef för Uppsala stadsteater. Som sitt klipp från Drama i P1 valde Petra Brylander Ottar och kärleken av Gunilla Thorgren och Anna Kölén. Den finns tyvärr inte längre tillgänglig för lyssning i sin helhet.

Möt Özz Nujen - skådespelare och komiker  

Özz Nujen är mångsysslare: känd som komiker, manusförfattare, programledare och skådespelare. Özz Nujen är född 1975 i Bismil i den kurdiska delen av Turkiet. Hans familj flydde till Sverige och han kom hit som åtta-åring. Han gick på Calle Flygares teaterskola 1997-99 och senare på radiolinjen på Dramatiska Institutet 2002-2004.Han har gjort radio, varit programledare och värd för sommar i P1 (två gånger) och han har varit med i en flera tv-serier, som t ex Anna Holt och Tusenbröder. Han har även varit med i två franska storfilmer: Si tu meurs, je te tue och Comme chez soi.På scenen har han mycket stå-uppkomik och scenshower. Dålig stämning, Statsminister Özz Nujen och Sveriges historia – den nakna sanningen, tillsammans med Måns Möller. Och han har spelat teater – på Dramaten och på Uppsala Stadsteater – klassiker av Shakespeare och Goldoni. Men också Mistero Buffo av Dario Fo tillsammans med Björn Granath.Just nu är han aktuell på Riksteatern i Magnus Florins version av Shakespeares Rickard III med sig själv i alla roller och med Björn Granath som regissör.

Möt Suzanne Osten i Teaterprogrammet  

Suzanne Osten är en av landets absolut främsta regissörer. Som gäst hos Anneli Dufva pratar om sitt arbete vid den banbrytande scenen Unga Klara, om sina filmer, om sitt konstnärskap. Just nu är Suzanne Osten aktuell med den redan internationellt omtalade urpremiären i Drama i P1 med det hittills ospelade manuset av Ingmar Bergman ”Sextiofyra minuter med Rebecka”.

Möt Fredrik Evers - skådespelare  

Från Klas Klättermus till Mephisto. Mångsidige Evers om rollarbete då och nu och om att växa upp i en radikal teaterfamilj i Göteborg på 1970-talet. Han har fått fantastiska recensioner för titelrollen i Mephisto av Klaus Mann på Stora scenen på Göteborgs Stadsteater. (Bearbetning Ariane Mnouchkine, regi Pontus Stenshäll). Fredrik Evers är skådespelare, född 1971 i Göteborg, utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm 1996-2000. Han arbetade vid ett antal teatrar under de första åren efter sin examen; Dramaten, Lilla Teatern i Göteborg, Riksteatern, Älvsborgsteatern, Dramalabbet, Bohusläns Teater, Uppsala Stadsteater… År 2004 kom han till Göteborgs Stadsteater, där han varit anställd sedan dess och gjort många stora och olika roller. Tv och film har Fredrik Evers också gjort: Andra avenyn och Hem till byn, En man som heter Ove är några exempel. Han har dessutom skrivit både pjäser och musik samt regisserat på teatern. Som sitt klipp ur Drama-arkivet i P1 valde Fredrik Evers August Strindbergs "Fröken Julie". Föreställningen finns att lyssna till i sin helhet här nedan.

Möt Gertrud Larsson - dramatiker, komiker, regissör  

Just nu aktuell - eller inte - med pjäsen Främling, med Bert Karlsson som rollfigur. Den skulle haft premiär med Riksteatern i Skövde nu i oktober, men ställdes in efter presspremiären i Stockholm. Gertrud Larsson är dramatiker, regissör och komiker, född 1972 i Kristianstad. Hon är dubbelt utbildad vid Dramatiska institutet i Stockholm - först i dramatik/dramaturgi 2001-2004 och sedan gick hon också en radiodokumentärutbildning några år senare.Hon har skrivit ett tjugotal pjäser; Asylshopping, Hela Folkets järnväg, Världens lyckligaste kycklingar är några av dem. De har spelats på bland annat Uppsala stadsteater, Folkteatern i Göteborg, Regionteatern Blekinge Kronoberg samt i Radioteatern.Gertrud Larsson har också, tillsammans med Åsa Asptjärn, gjort mycket sketcher i radio, satir, som sändes i radioprogrammet Freja mellan 1996-2000. 2015 gjorde de radions adventskalender , Månsaråttan. I somras sändes deras satirserie Utkantssverige i God morgon, världen! Hon har regisserat på Teater 23 i Malmö, på Riksteatern, på Teateretablissemanget samt på Teater Scenario i Stockholm, där hon var konstnärlig ledare 2008-2009.Radiodokumentär har det också blivit Svarta Carina, sändes 2009.Och just nu är Gertrud Larsson aktuell - eller inte - med pjäsen Främling, med Bert Karlsson som rollfigur, som skulle haft premiär med Riksteatern i Skövde nu i Oktober, men ställdes in efter den presspremiär i Stockholm, som ägde rum några dagar tidigare. Som sitt klipp valde Gertrud Larsson en bit ur Niclas Pajalas pjäs Vem släckte ljuset. Tyvärr finns den inte att lyssna på i sin helhet av upphovsrättsliga skäl.

Möt Hannes Meidal - skådespelare  

Mångsidig skådespelare som också har ett ben i litteraturen. Han har både skrivit dramatik och varit redaktör för en bok om skådespelaren Keve Hjelm – bland annat. Hannes Meidal är skådespelare och dramatiker, född 1979 i Stockholm, utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm 2003-2007. Innan dess hade han också varit regiassistent på flera uppsättningar - bland annat till Thorsten Flinck och Keve Hjelm, han hade studerat teatervetenskap och varit redaktör för en bok om just Keve Hjelm.Hannes Meidal har även skrivit dramatik, ofta inspirerad av litterära förlagor: Kafka, Trompe-l’oeil, Rövare, Don Giovanni och Marodörer.Som skådespelare har han bland annat arbetat på Unga Tur, Teater Galeasen, Strindbergs Intima Teater, Judiska Teatern och Malmö stadsteater. Numera är han fast anställd på Dramaten och just nu kan man se honom i Martina Montelius Ensam och Esmeralda, i regi av Agneta Ehrensvärd.Hannes Meidal valde en bit ur August Strindbergs "Ett drömspel" som sitt klipp ur Drama-arkivet i P1. Föreställningen finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

Möt Pontus Stenshäll - teaterchef, regissör och skådespelare  

Nye chefen vid Göteborgs Stadsteater chef rekryterades från Moment:teater i Gubbängen i Stockholm. Men hans bana började vid UDG-teatern i Karlskrona. Pontus Stenshäll är skådespelare, regissör och teaterchef.Han är född 1966 i Karlskrona, där han också började arbeta som skådespelare på UDG-teatern, innan han utbildade sig på Teaterhögskolan i Malmö 88-91.Efter utbildningen blev det Folkteatern i Gävleborg.Från år 2000 till år 2015 verkade Pontus Stenshäll på och med den fria gruppen Teater Moment i Gubbängen i Stockholm – som både skådespelare och regissör. Han har också under åren gästregisserat på Stockholms stadsteater, Helsingborgs stadsteater, Folkteatern i Göteborg och Göteborgs stadsteater.Och - förra året tillträdde han som konstnärlig ledare för Göteborgs Stadsteater, där man just nu på stora scenen kan se hans uppsättning av Klaus Manns Mephisto.Som sitt klipp ur Drama-arkivet i P1, valde Pontus Stenshäll en bit ur Barabbas av Pär Lagerkvist. Hela föreställningen finns att lyssna på här nedan.

Möt Pontus Stenshäll - teaterchef, regissör och skådespelare  

Nye chefen vid Göteborgs Stadsteater chef rekryterades från Moment:teater i Gubbängen i Stockholm. Men hans bana började vid UDG-teatern i Karlskrona. Pontus Stenshäll är skådespelare, regissör och teaterchef.Han är född 1966 i Karlskrona, där han också började arbeta som skådespelare på UDG-teatern, innan han utbildade sig på Teaterhögskolan i Malmö 88-91.Efter utbildningen blev det Folkteatern i Gävleborg.Från år 2000 till år 2015 verkade Pontus Stenshäll på och med den fria gruppen Teater Moment i Gubbängen i Stockholm – som både skådespelare och regissör. Han har också under åren gästregisserat på Stockholms stadsteater, Helsingborgs stadsteater, Folkteatern i Göteborg och Göteborgs stadsteater.Och - förra året tillträdde han som konstnärlig ledare för Göteborgs Stadsteater, där man just nu på stora scenen kan se hans uppsättning av Klaus Manns Mephisto.Som sitt klipp ur Drama-arkivet i P1, valde Pontus Stenshäll en bit ur Barabbas av Pär Lagerkvist. Hela föreställningen finns att lyssna på här nedan.

Möt Iréne Lindh - skådespelerska och sångare  

På Dramaten sedan 1960-talet, gjort massor av film och TV. Är Petunia Dursleys svenska röst i Harry Potter - och har spelat in Carl Jonas Love Amqvists Songes på skiva. Irene Lindh är skådespelare och sångare, född 1945 i Stockholm.Hon utbildades på Dramatens elevskola 1964-67 och har sedan dess varit knuten till Dramaten. Där har hon arbetat med regissörer som Alf Sjöberg, Ernst Günther, Karl Dunér, John Caird, Mattias Andersson, Stefan Larsson, Staffan Valdemar Holm, Tobias Theorell...Hon har också gjort många roller på tv och film – bland annat i tv-serien om A-gruppen baserad på Arne Dahls romaner.Har även gjort rösten till Petunia Dursley i Harry Potter–filmerna och spelat in C J L Amqvist Songes på skiva.Iréne Lindh valde Polis! Polis! av Zlawomir Mrozek ur Drama-arkivet. Den finns tillgänglig för lyssning fram till den 8 november.

Möt Simon Norrthon - skådespelare  

Norrthon har i många år samarbetat med Suzanne Osten på Unga Klara och även gjort roller i flera av hennes filmer. Numera är han prefekt och lektor i skådespeleri på Stockholms Dramatiska Högskola. Simon Norrthon är skådespelare och regissör, född 1967 i Fosie i Skåne och utbildad på Teaterhögskolan i Sthlm mellan 89-92.Han har under åren samarbetat mycket med regissören Suzanne Osten, både på teater och på film – han har medverkat bland annat i Hamlet, Irinas nya liv och Det allra viktigaste på Unga Klara i Stockholm och han har fått skådespelarpris för sina rolltolkningar i Ostens film Tala det är så mörkt (och i Reza Baghers kortfilm Ett liv i backspegeln)På tv har man bland annat kunnat se Simon Norrthon i Kvarteret Skatan och i Äkta människor och så har han gjort humor – Clownen luktar bensin – både på scen och i radio.Numera är han prefekt vid Stockholms Dramatiska Högskola, han är lektor i skådespeleri och just nu kan man se honom på Dramaten i Suzanne Ostens uppsättning av David Grossmans Falla ur tiden.Ur våra arkiv valde Simon Norrthon en nyare föreställning: De dödas röster succéserien i P3, senare sänd i P1, från i somras.

Liv Ullmann - skådespelerska, regissör, världsberömd  

Liv Ullmann – som fyller 78 i år – om en skådespelares arbete med sig själv, om att regissera, om att vara lycklig superstjärna i New York på 70-talet, om sanningskrav, snällhet och hemlängtan. Liv Ullmann är skådepelare och regissör, född 1938 i Tokyo.Hon tog som ung teaterlektioner i London innan hon kom att göra både film och ett flertal teaterroller på Rogaland Teater i Stavanger – hon gjorde bland annat Ofelia och Anne Frank, innan hon i Oslo bland annat gjorde rollen som Grusje i Den kaukasiska kritcirkeln av Bertolt Brecht i regi av Peter Palitzsch.Sedan blev det massor av film, inte minst med Ingmar Bergman, men också i USA. Hon gjorde Kristina i Jan Troells älskade tv-serie baserad på Vilhelm Mobergs Utvandrarsvit, det blev teaterroller i New York och hon skrev två framgångsrika böcker.Dessutom har hon regisserat, nu under senare år både på film, där hon gjort Fröken Julie och på teatern; i Sydney gjorde hon Linje lusta med Cate Blanchett och nu – i samband med att Teaterprogrammet spelades in - gästade hon Bergmanfestivalen i Stockholm med sin uppsättning av Enskilda samtal – baserad på Bergmans bok på den tv-serie, som Liv Ullmann regisserade, även den. Den Goda Viljan producerades i Norge som ett samarbete mellan Riksteatern och Nationalteatret.

Möt Leif Zern - teaterkritiker och författare  

Leif Zern om sitt levande förhållande till teaterkonsten men också om rollen som inflytelserik kritiker. Leif Zern är först och främst känd som teaterkritiker, men han är också författare.Han är född 1939 i Stockholm, utbildad på universitetet i Uppsala, där han bland annat läste filosofi och litteraturhistoria.Han skriver fortfarande emellanåt (trots att han nu är pensionär) i Dagens Nyheter, där han varit verksam länge, men han arbetade också en period på Expressens kulturredaktion, där han även var kulturchef mellan 1982 och 1993.Han har givit ut flera böcker - om bland annat Ingmar Bergman, Shakespeare, Jon Fosse och tillsammans med Karin Helander en historik över Stockholms stadsteater. Han har fått en lång rad utmärkelser och priser. Hans självbiografiska roman Kaddish på motorcykel hyllades av kritikerna när den kom ut år 2012.

0:00/0:00
Video player is in betaClose