Teaterprogrammet

Teaterprogrammet

Sweden

Roger Wilson intervjuar teaterprofiler i Sverige Ansvarig utgivare: Louise Welander

Episodes

Möt scenografen Gunilla Palmstierna-Weiss!  

Gunilla Palmstierna-Weiss är scenograf, konstnär och keramiker, född 1928 i Schweiz. Hon har under sitt liv bott på många platser i Europa, bland annat i Rotterdam under andra världskriget. Gunilla Palmstierna-Weiss utbildades till keramiker på Konstfack i Stockholm – eller Tekniska skolan som det hette då – men hon har också studerat både i Amsterdam och i Paris. På 60-talet började hon arbeta med scenografi, ofta tillsammans med sin man (dramatiker med mera) Peter Weiss. Hans Mordet på Marat gjorde hon i London, med Peter Brook som regissör och även på Broadway (där hon till och med fick en Tony för sin scenografi) Hon gjorde också Rannsakningen med Ingmar Bergman på Dramaten och sedan flera andra uppsättningar med Bergman, både på Dramaten och i München. Gunilla Palmstierna-Weiss har undervisat och föreläst och fortsatt sin konstnärliga verksamhet under åren. 2013 publicerades hennes memoarer Minnets spelplats och året därpå var hon också värd för sommar, här i P1. Och då sade hon bland annat så här:   ”Jag är en människa som tänker i bild, jag lever i bild, jag ser ofta inte verkligheten som den är utan ser ständigt fantasibilder framför mig. Ibland vet jag inte om det är verklighet eller fantasi. Behovet att associera fritt i bild är en livsnödvändighet”   Gunilla Palmstierna-Weiss valde en bit ur Mordet på Marat av Peter Weiss från arkivet. Tyvärr finns föreställningen inte till lyssning av upphovsrättsliga skäl.

Möt Erik Holmström som driver Malmö dockteater  

Erik Holmström är regissör, dramatiker och skådespelare och driver nu Malmö Dockteater, där han satt upp Funktionell dumhet, baserad på Roland Paulsens bok Vi bara lyder och just nu spelas Skvalpet. Erik Holmström är född 1981 i Stockholm. Han är utbildad på Teaterhögskolan i Malmö åren 2004–2008 och han var konstnärlig ledare vid Turteatern i Stockholm mellan 2009-2013. Där regisserade han bland annat Gombrowicz Ferdydurke och "SCUM-manifestet" med Andrea Edwards. Han har också satt upp Alfred Jarrys Kung Ubu i Örebro och Mamman på Teater Tribunalen i Stockholm Sedan 2015 driver Erik Holmström Malmö Dockteater, där han hittills satt upp Funktionell dumhet, baserad på Roland Paulsens bok Vi bara lyder och Skvalpet, som är en sorts fortsättning på den. I mars blir det också premiär på Malmö Stadsteater för Vad gör vi här? som handlar om skolan. Även den med dockor. Funktionell dumhet kommer dessutom att sändas i en filmad version på SVTt – en film som nu är under produktion. I april blir det också premiär för Erik Holmströms Automata på Orionteatern i Stockholm, i ett samarbete med Malmö Dockteater. En föreställning helt utan skådespelare.   Erik Holmström valde August Strindbergs Leka med Elden ur arkivet. Föreställningen finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

Möt skådespelaren Malin Berg  

Malin Berg antogs till scenskolan som 17-åring och blev fast anställd på Örebro länsteater där hon gjort Fröken Julie, Hedda Gabler mm och just nu Shakespeares Stormen som är på riksteaterturné i vår. Malin Berg är kanske inte så känd för den stora publiken, men i teaterkretsar och i hemstaden Örebro är hon en både omtyckt och omtalad skådepelare, som gjort det mesta på scenen och som förra året fick Medeapriset för sitt arbete. Malin Berg är född 1964 i Göteborg. Hon utbildades först på Skara skolscen och sedan på Scenskolan i Göteborg. Hon fick anställning på Länsteatern i Örebro direkt efter utbildningen och hon har arbetat där sedan dess (1986). På teatern i Örebro har Malin Berg gjort ALLT kan man säga: stora klassiska roller som Nora i Dockhemmet och Fröken Julie, men hon har också spelat i nyskrivna pjäser av Jonas Gardell och Staffan Göthe. Just nu medverkar hon i Shakespeares Stormen i regi av Michael Cocke där hon gör Prospero – en uppsättning som är en samproduktion med Riksteatern och som våren 2017 är på turné i landet. Malin Berg var också med i filmatiseringen av Håkan Nessers Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla. Hon har fått Nerikes Allehandas kulturpris och förra året fick hon Medeapriset för sin roll i Maria Svelands Befrielsefronten. Malin Berg valde sitt klipp från Drama-arkivet ur Ludvig Holbergs Jeppe på berget. Hela pjäsen finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

Möt Gunnel Lindblom - regissör och skådespelare  

Gunnel Lindblom har arbetat som skådespelare och regissör i 65 år, både med teater och film. Just nu är hon aktuell som regissör på Dramaten. Hon intervjuas av Anneli Dufva. Gunnel Lindblom fyller 86 år i december och är välkänd efter ett långt och pågående yrkesliv. Hon har en lång, lång meritlista efter att ha arbetat som skådespelare och regissör i minst 65 år vid det här laget – både med teater och film. Känd inte minst för sina roller i flera av Ingmar Bergmans filmer. Hon föddes i Göteborg och utbildades på elevskolan vid Göteborgs Stadsteater 1950-53. Lindblom lockades av Ingmar Bergman till Malmö Stadsteater, där han var chef på 50-talet, och hon gjorde där en rad stora roller – bland annat Gretchen i Goethes Faust och Solveig i Ibsens Peer Gynt. Hon gjorde också en rad filmer med Bergman som regissör. Och hade även roller i Mai Zetterlings filmer, Älskande par och Flickorna. Gunnel Lindblom har både spelat och regisserat på tv-teatern och i radioteatern och hon har regisserat filmer som Paradistorg och Sally och friheten. Men hon har även regisserat teater i Norge och Danmark och hon har arbetat mycket på Dramaten där hon spelat i uppsättningar regisserade av såväl Ingmar Bergman, som Eva Bergman, John Caird och Staffan Valdemar Holm. Själv har hon satt upp bland annat Tjechov, Ibsen, Strindberg och Jon Fosse och nu senast Thomas Bernhards pjäs Ritter, Dene, Voss som spelas nu på Dramaten. Alla tre som är med i pjäsen är tidigare intervjuade i Teaterprogrammet: Staffan Göthe, Stina Ekblad och Irene Lindh. Snart har Gunnel Lindblom också premiär på en ny svensk kortfilm av Åsa Kalmér. I Möte om eftermiddagen spelar hon mot Sven-Bertil Taube i ett äktenskapsdrama som specialskrevs av Henning Mankell för Gunnel Lindblom och som också finns som Radioteater med just Lindblom.

Möt skådespelaren Leif Andrée  

Leif Andrée är en folkkär skådespelare, som gjort otaliga roller på teatern, i tv och på film. Han är just nu aktuell med monologen Leif, baserad på hans eget liv, på Stockholms Stadsteater. Leif Andrée är skådespelare och född 1958 i Stockholm. Han är självlärd och började sin teaterbana på den fria gruppen Galeasen i Stockholm på 80-talet. Han har gjort mängder av roller på tv, till exempel i adventskalendrarna Kaspar i Nudådalen och Pelle Svanslös. Han har gjort film: Stig Larssons Kaninmannen, Tomten är far till alla barnen, Livet är en schlager med flera. Men framförallt har han hela tiden stått på scen. Han har fått både Svenska Dagbladets Thaliapris och Medeapriset, och sedan många år är han knuten till Stockholms Stadsteater där han bland annat har medverkat i flera uppsättningar av klassiker. Han har spelat Tjechov, Ibsen, Brecht, men även Norén. Och man kan just nu se honom i monologen Leif – skriven av Lucas Svensson, regisserad av Ole Anders Tandberg och baserad på hans eget liv. Själv sade han inför premiären av Leif (i en intervju i SVT) att ”Det är det mest bisarra, dummaste och roligaste jag har gjort. Jag måste vara knäpp som tackar ja till en sådan här sak.”   Som sitt klipp ur Drama-arkivet valde Leif Andrée August Strindbergs Erik XIV. Hela dramat finns att lyssna till här nedan.

Möt skådespelaren Melinda Kinnaman  

Melinda Kinnaman blev känd som 13-åring som pojkflickan Saga i Lasse Hallströms film Mitt liv som hund. Sedan mitten av 90-talet är hon skådespelare på scen, film och tv, med Dramaten som bas. Melinda Kinnaman är född 1971 i Stockholm och utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm i början av 90-talet.Hon har sedan hon slutade sin utbildning arbetat på Dramaten, där hon gjort en lång rad roller. När programmet spelades in våren 2016 var hon aktuell i  Terje Vesaas Fåglarna (i regi av Ole Anders Tandberg) och i  monologen Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva, baserad på Ann Heberleins bok.Men hon har också, för att nämna några roller, spelat Julia – i Romeo och Julia, Ifigenia i Euripides drama Ifigenia i Aulis, hon har arbetat med regissörer som Christian Tomner och Mats Ek och hon var med i Lars Noréns Personkrets. Men Melinda Kinnaman har också gjort stora roller på tv och film – allra först i Lasse Hallströms Mitt liv som hund, när hon bara var 13 år. Hon har också huvudrollen TV4:s dramasatsning Modus.Som sitt klipp från dramaarkivet i P1 valde Melinda Kinnaman Spöksonaten av August Strindberg i regi av Per Verner-Carlsson. Föreställningen finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

Möt Richard Sseruwagi - skådespelare och musiker  

Richard Sseruwagi är skådespelare och musiker och har spelat på teatrar över hela Sverige men också gjort både tv- och filmroller. Han intervjuas av Anneli Dufva. Richard Sseruwagi är skådespelare och sångare, född 1954 i Uganda – i byn Matanga (i Masaka-distriktet). Han studerade vid Abafumi Theatre Academy i Kampala i Uganda; en akademi som också var ett teaterkompani. Han, och de andra medlemmarna i teaterkompaniet, fick fly undan diktatorn Idi Amin och Richard Sseruwagi hamnade i Sverige 1978.Här i Sverige har han varit engagerad vid Dramaten, Göta Lejon, Orionteatern, Uppsala Stadsteater, Stockholms stadsteater, men han har också arbetat på Market Theatre i Sydafrika, samt i Kanada och i Norge.Richard Sseruwai har gjort många filmer och han har varit med i tv-serier som Tre Kronor och Äkta människor. Han har också gjort mycket musik, under alla år. Och man har kunnat höra honom i radio – i Sveriges Radio Dramas produktioner.Och nu senast sågs han i filmen Medan vi lever, med manus och regi av Dani Kouyaté.Varje gäst i Teaterprogrammet får välja ett stycke ur Sveriges Radio Dramas arkiv. Richard Sseruwagi valde en bit ur Natten börjar nu av Åsa Lindholm.

Möt Maria Kulle - skådespelare och lantbrukare  

Maria Kulle, aktuell i Fröken Frimans krig på SVT, sökte Scenskolan nio gånger innan hon antogs. I ett samtal med Anneli Dufva berättar hon om sin egen självkritik och sin stora kärlek till yrket. Maria Kulle är skådespelare och lantbrukare, född 1960 i Konga-ö i Skåne, utbildad på Teaterhögskolan i Malmö 1985-1988.Hon har jobbat på Malmö Stadsteater, Stockholms Stadsteater, Dramaten och flera privatteatrar och hon är fast anställd på Helsingborgs Stadsteater. Hon har gjort film och hon fick en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll för sin roll i Fyra nyanser av brunt. Hon har gjort mycket tv – man kan se henne i Bron och i Fröken Frimans krig, för att nämna två aktuella exempel.På Dramaten medverkade hon nyligen i Martina Montelius Ensam och Esmeralda, i regi av Agneta Ehrensvärd.Och nu närmast kommer Maria Kulle synas i Stockholm Stadsteaters nya satsning Kretsteatern med föreställningar som spelas runt om i staden och förorterna – 14 januari är det premiär för Prata högre, Karin! – en tryckfrihetsrevy av Lotta Olsson – där Maria Kulle är med.

Liv Ullmann - skådespelerska, regissör, världsberömd  

Liv Ullmann, 78 år, om en skådespelares arbete med sig själv, om att regissera, om att vara lycklig superstjärna i New York på 70-talet, om sanningskrav, snällhet och hemlängtan. Med Anneli Dufva. Liv Ullmann är skådepelare och regissör, född 1938 i Tokyo.Hon tog som ung teaterlektioner i London innan hon kom att göra både film och ett flertal teaterroller på Rogaland Teater i Stavanger – hon gjorde bland annat Ofelia och Anne Frank, innan hon i Oslo bland annat gjorde rollen som Grusje i Den kaukasiska kritcirkeln av Bertolt Brecht i regi av Peter Palitzsch.Sedan blev det massor av film, inte minst med Ingmar Bergman, men också i USA. Hon gjorde Kristina i Jan Troells älskade tv-serie baserad på Vilhelm Mobergs Utvandrarsvit, det blev teaterroller i New York och hon skrev två framgångsrika böcker.Dessutom har hon regisserat, nu under senare år både på film, där hon gjort Fröken Julie och på teatern; i Sydney gjorde hon Linje lusta med Cate Blanchett och nu – i samband med att Teaterprogrammet spelades in - gästade hon Bergmanfestivalen i Stockholm med sin uppsättning av Enskilda samtal – baserad på Bergmans bok på den tv-serie, som Liv Ullmann regisserade, även den. Den Goda Viljan producerades i Norge som ett samarbete mellan Riksteatern och Nationalteatret.

Möt Stefan Larsson - regissör och skådespelare  

Stefan Larsson började som figurant hos Ingmar Bergman och blev själv en av Dramatens flitigaste regissörer. Hör honom om en konstnärs ständiga arbete med sig själv. Programledare: Anneli Dufva. Stefan Larsson är skådespelare, regissör och har dessutom varit teaterchef. Han är född 1964 i Stockholms nordvästra förorter och växte upp i Tensta. Han började med teater redan som barn och fick i mitten av 80-talet en av rollerna som figurant (statist) i Ingmar Bergmans uppsättning av Kung Lear på Dramaten tillsammans med andra då unga och okända som Mikael Persbrandt och Linus Tunström.Sen började Stefan Larsson i Sveriges mest omtalade fria grupp, Galeasen. Bland arbetskamraterna fanns Leif André, Mikael Persbrandt, Ingela Olsson – alla har satt en markant prägel på svensk teater sen dess.Han medverkade i tv-serien Storstad och gjorde stora roller både på Stadsteatern i Stockholm och på Dramaten – i Angels in America och  Personkrets av Lars Norén.Och sedan har det blivit regi, regi, regi:Han regidebuterade 1997 med Lars Noréns Rumäner på Teater Plaza. Sedan dess har han varit en flitig regissör på Dramaten. Inte minst har han svarat för stora publiksuccéer som Fanny och Alexander, Scener ur ett äktenskap, En familj (av Tracy Letts), Richard III.Han var konstnärlig ledare för Dramatens Elverket 2002-2009, han har varit teaterchef i Danmark i ett par omgångar – först i Århus 2009-2013, sedan på Betty Nansen Teatret i Köpenhamn. Just nu repeterar han Hamlet på Den Nationale Scene i Bergen.I höst har han regisserat Mikael Persbrandt som Macbeth på Maximteatern i Stockholm, han har haft nypremiär på Dramaten med Fanny och Alexander där han själv medverkar i rollen som biskopen.På Dramaten har han också gjort debut som operaregissör med Daniel Börtz Medea – en uppsättning som han ursprungligen gjorde i Århus.Stefan Larsson valde ett klipp ur Henrik Ibsens Rosmersholm ur Drama-arkivet i P1.

Möt Josette Bushell-Mingo - skådespelare, regissör och  konstnärlig ledare för Tyst Teater  

Född i England, bosatt i Sverige, har fått fina utmärkelser för sitt banbrytande teaterarbete. Josette Bushell Mingo är skådespelare och regissör och konstnärlig ledare för Tyst teater vid Riksteatern – som gör teater på teckenspråk.Hon är född 1964 i London, utbildad på Barking College of Technology och hon var därefter verksam som skådespelare med avantgardegruppen Kaboodle. År 2000 nominerades hon till Laurence Olivier-priset för rollen som Rafiki i musikaluppsättningen av Lejonkungen, men hon har även arbetat på The Royal Shakespeare Company och 2006 tilldelades hon utmärkelsen Officer of the Order of the British Empire.Sedan år 2004 bor Josette Bushell Mingo i Sverige,  och sedan 2005 är hon konstnärlig ledare på Tyst teater. För Tyst teaters räkning har hon regisserat både i Kanada och i Norrbotten, där hon samarbetat med Samiska teatern, Norrbottensteatern och Tornedalsteatern. För Riksteatern har hon bland annat regisserat den mycket lovordade uppsättningen av En druva i solen av Lorraine Hansberry. Och just nu turnerar hon i Sverige med Nina – a story about me and Nina Simone – en uppsättning som är ett samarbete mellan the National Theatre och the Unity Theatre i England och Riksteatern och som framförs på engelska. Josette Bushell-Mingo valde ett stycke ur Självporträtt, en hypnotisk vaggvisa av Dimen Abdulla som sitt klipp. Föreställningen finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

Möt Andreas Boonstra - regissör, skådespelare och konstnärlig ledare för moment:teater  

Aktuell just nu med Tarantula av Bob Dylan, Sveriges Radio Dramas Nobelföreställning, som han arrangerat för radio Andreas Boonstra är regissör, dramatiker, skådespelare och konstnärlig ledare för moment:teater i Gubbängen i Stockholm.Han är född på Ekerö och gick på teaterlinjen på Södra Latin i Stockholm.1996 startade han Teater Scenario i Stockholm tillsammans med bland andra Lotti Törnros och Daniela Kullman.2000 startade han sedan moment:teater med bland annat Pontus Stenshäll, och de två fick tillsammans Svenska Dagbladets Thalia–pris år 2008 för sitt arbete med Moment, där Boonstra under åren bland annat satt upp – och fritt tolkat – såväl Shakespeare som Strindberg och Goethe.Andreas Boonstra har också regisserat på andra teatrar som Dramaten, Stockholms stadsteater, Confidencen och Boulevardteatern. Och nu i dagarna, när Teaterprogrammet sänds, så är han aktuell med en uppsättning här i Sveriges Radio Drama – baserad på årets Nobelpristagare i litteratur, Bob Dylans, roman Tarantula. Andreas Boonstra valde ett stycke ur Spöksonaten av August Strindberg som sitt klipp. Föreställningen finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

Möt Rebecka Hemse - skådespelare  

Hon ses just nu i "Den goda viljan" på Dramaten, där hon har gjort många stora klassiska roller. Även känd som Martin Becks dotter i Beck-filmerna. Slog igenom 18 år gammal 1994 i Malmö som "Lulu". Rebecka Hemse är född 1975 i Överjärna, Södertälje.Hon hoppade av teaterlinjen på Södra Latin i Stockholm när hon fick en roll på Teater Galeasen i Roberto Zucco av Bernard-Marie Koltès i regi av Rickard Günther.Efter det fick hon titelrollen som Lulu av Frank Wedekind på Malmö Dramatiska Teater, i regi av Staffan Valdemar Holm. Hon var bara 18 år, och rollen innebar ett stort genombrott för henne. Sedan dess har hon arbetat som skådespelare och gjort massor på tv och film. Hon är känd för många som Martin Becks dotter i Beck-filmerna och som Sara i 30 grader i februari. Rebecka Hemse blev anställd på Dramaten 2004 och hon har gjort många stora roller där. Hon har spelat Strindberg, Shakespeare och Tjechov med regissörer som Staffan Valdemar Holm, Mats Ek, Stefan Larsson och Karl Dunér. Just nu kan man se henne i Eirik Stubös uppsättning Den Goda Viljan av Ingmar Bergman där hon spelar Anna Åkerblom.Rebecka Hemse valde Förvandlingen av Franz Kafka med Allan Edwall ur Drama-arkivet. Föreställningen finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

Möt William Spetz - skådespelare och komiker  

Älsklig, älskad och omåttligt populär är den unge skådespelaren som slog igenom redan som barn. William Spetz är komiker, programledare och skådespelare, född 1996 i Umeå.Han började blogga som 12-åring, först på bloggportalen Blogspot och sen i Västerbottenskuriren. 2010, när han var 14 år, började han videoblogga på Youtube-kanalen Lilla bloggen.Han blev känd genom sina humorvideor på Youtube och sin humorserie Williams lista och Scener ur ett tonårsliv som visats på SVT Play, där han gör en dryg och överdriven version av sig självHan gick teaterlinjen på gymnasiet och arbetade med en pjäs om främlingsfientlighet och egna fördomar om ämnet.Han har varit programledare för melodifestivalen och även medverkat i den femte säsongen av humorserien Solsidan.Han har gjort radio – bland annat humorserien 22 kvadrat.Och nu – den här hösten – har William Spetz gjort stor succé med den egna föreställningen Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme? som spelas på Scalateatern i Stockholm.William Spetz valde ett klipp ur Natten börjar nu av Åsa Lindholm. Hela föreställningen finns att lyssna på här nedan.

Möt Petra Brylander – teaterchef och skådespelare  

Nya chefen vid Uppsala stadsteater ger kvinnorna plats på scenen. Petra Brylander är skådespelare, regissör och teaterchef född 1970 i Kalix.Redan i ungdomen började hon arbeta som statist på Norrbottensteatern i Luleå, innan hon utbildade sig till skådespelare på Teaterhögskolan i Malmö 1992–1995.Efter det har hon arbetat på Helsingborgs stadsteater, Dramatiska teaterkompaniet i Malmö och sedan 2001 på Malmö stadsteater, där hon haft stora roller i bland annat Revisorn, Antigone och Så tuktas en argbigga. (Under 2007 gjorde hon där också monologen Livet kom så plötsligt, vilken porträtterar en kvinna med Aspergers syndrom.)Petra Brylander har även gjort dussintalet roller på film och tv.2007 blev Petra Brylander chef för Malmö stadsteater, och från och med augusti år 2016, är hon chef för Uppsala stadsteater. Som sitt klipp från Drama i P1 valde Petra Brylander Ottar och kärleken av Gunilla Thorgren och Anna Kölén. Den finns tyvärr inte längre tillgänglig för lyssning i sin helhet.

Möt Özz Nujen - skådespelare och komiker  

Özz Nujen är mångsysslare: känd som komiker, manusförfattare, programledare och skådespelare. Özz Nujen är född 1975 i Bismil i den kurdiska delen av Turkiet. Hans familj flydde till Sverige och han kom hit som åtta-åring. Han gick på Calle Flygares teaterskola 1997-99 och senare på radiolinjen på Dramatiska Institutet 2002-2004.Han har gjort radio, varit programledare och värd för sommar i P1 (två gånger) och han har varit med i en flera tv-serier, som t ex Anna Holt och Tusenbröder. Han har även varit med i två franska storfilmer: Si tu meurs, je te tue och Comme chez soi.På scenen har han mycket stå-uppkomik och scenshower. Dålig stämning, Statsminister Özz Nujen och Sveriges historia – den nakna sanningen, tillsammans med Måns Möller. Och han har spelat teater – på Dramaten och på Uppsala Stadsteater – klassiker av Shakespeare och Goldoni. Men också Mistero Buffo av Dario Fo tillsammans med Björn Granath.Just nu är han aktuell på Riksteatern i Magnus Florins version av Shakespeares Rickard III med sig själv i alla roller och med Björn Granath som regissör.

Möt Suzanne Osten i Teaterprogrammet  

Suzanne Osten är en av landets absolut främsta regissörer. Som gäst hos Anneli Dufva pratar om sitt arbete vid den banbrytande scenen Unga Klara, om sina filmer, om sitt konstnärskap. Just nu är Suzanne Osten aktuell med den redan internationellt omtalade urpremiären i Drama i P1 med det hittills ospelade manuset av Ingmar Bergman ”Sextiofyra minuter med Rebecka”.

Möt Fredrik Evers - skådespelare  

Från Klas Klättermus till Mephisto. Mångsidige Evers om rollarbete då och nu och om att växa upp i en radikal teaterfamilj i Göteborg på 1970-talet. Han har fått fantastiska recensioner för titelrollen i Mephisto av Klaus Mann på Stora scenen på Göteborgs Stadsteater. (Bearbetning Ariane Mnouchkine, regi Pontus Stenshäll). Fredrik Evers är skådespelare, född 1971 i Göteborg, utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm 1996-2000. Han arbetade vid ett antal teatrar under de första åren efter sin examen; Dramaten, Lilla Teatern i Göteborg, Riksteatern, Älvsborgsteatern, Dramalabbet, Bohusläns Teater, Uppsala Stadsteater… År 2004 kom han till Göteborgs Stadsteater, där han varit anställd sedan dess och gjort många stora och olika roller. Tv och film har Fredrik Evers också gjort: Andra avenyn och Hem till byn, En man som heter Ove är några exempel. Han har dessutom skrivit både pjäser och musik samt regisserat på teatern. Som sitt klipp ur Drama-arkivet i P1 valde Fredrik Evers August Strindbergs "Fröken Julie". Föreställningen finns att lyssna till i sin helhet här nedan.

Möt Gertrud Larsson - dramatiker, komiker, regissör  

Just nu aktuell - eller inte - med pjäsen Främling, med Bert Karlsson som rollfigur. Den skulle haft premiär med Riksteatern i Skövde nu i oktober, men ställdes in efter presspremiären i Stockholm. Gertrud Larsson är dramatiker, regissör och komiker, född 1972 i Kristianstad. Hon är dubbelt utbildad vid Dramatiska institutet i Stockholm - först i dramatik/dramaturgi 2001-2004 och sedan gick hon också en radiodokumentärutbildning några år senare.Hon har skrivit ett tjugotal pjäser; Asylshopping, Hela Folkets järnväg, Världens lyckligaste kycklingar är några av dem. De har spelats på bland annat Uppsala stadsteater, Folkteatern i Göteborg, Regionteatern Blekinge Kronoberg samt i Radioteatern.Gertrud Larsson har också, tillsammans med Åsa Asptjärn, gjort mycket sketcher i radio, satir, som sändes i radioprogrammet Freja mellan 1996-2000. 2015 gjorde de radions adventskalender , Månsaråttan. I somras sändes deras satirserie Utkantssverige i God morgon, världen! Hon har regisserat på Teater 23 i Malmö, på Riksteatern, på Teateretablissemanget samt på Teater Scenario i Stockholm, där hon var konstnärlig ledare 2008-2009.Radiodokumentär har det också blivit Svarta Carina, sändes 2009.Och just nu är Gertrud Larsson aktuell - eller inte - med pjäsen Främling, med Bert Karlsson som rollfigur, som skulle haft premiär med Riksteatern i Skövde nu i Oktober, men ställdes in efter den presspremiär i Stockholm, som ägde rum några dagar tidigare. Som sitt klipp valde Gertrud Larsson en bit ur Niclas Pajalas pjäs Vem släckte ljuset. Tyvärr finns den inte att lyssna på i sin helhet av upphovsrättsliga skäl.

Möt Hannes Meidal - skådespelare  

Mångsidig skådespelare som också har ett ben i litteraturen. Han har både skrivit dramatik och varit redaktör för en bok om skådespelaren Keve Hjelm – bland annat. Hannes Meidal är skådespelare och dramatiker, född 1979 i Stockholm, utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm 2003-2007. Innan dess hade han också varit regiassistent på flera uppsättningar - bland annat till Thorsten Flinck och Keve Hjelm, han hade studerat teatervetenskap och varit redaktör för en bok om just Keve Hjelm.Hannes Meidal har även skrivit dramatik, ofta inspirerad av litterära förlagor: Kafka, Trompe-l’oeil, Rövare, Don Giovanni och Marodörer.Som skådespelare har han bland annat arbetat på Unga Tur, Teater Galeasen, Strindbergs Intima Teater, Judiska Teatern och Malmö stadsteater. Numera är han fast anställd på Dramaten och just nu kan man se honom i Martina Montelius Ensam och Esmeralda, i regi av Agneta Ehrensvärd.Hannes Meidal valde en bit ur August Strindbergs "Ett drömspel" som sitt klipp ur Drama-arkivet i P1. Föreställningen finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

0:00/0:00
Video player is in betaClose