Teaterprogrammet

Teaterprogrammet

Sweden

Roger Wilson intervjuar teaterprofiler i Sverige Ansvarig utgivare: Louise Welander

Episodes

Möt Gertrud Larsson - dramatiker, komiker, regissör  

Just nu aktuell - eller inte - med pjäsen Främling, med Bert Karlsson som rollfigur. Den skulle haft premiär med Riksteatern i Skövde nu i oktober, men ställdes in efter presspremiären i Stockholm. Gertrud Larsson är dramatiker, regissör och komiker, född 1972 i Kristianstad. Hon är dubbelt utbildad vid Dramatiska institutet i Stockholm - först i dramatik/dramaturgi 2001-2004 och sedan gick hon också en radiodokumentärutbildning några år senare.Hon har skrivit ett tjugotal pjäser; Asylshopping, Hela Folkets järnväg, Världens lyckligaste kycklingar är några av dem. De har spelats på bland annat Uppsala stadsteater, Folkteatern i Göteborg, Regionteatern Blekinge Kronoberg samt i Radioteatern.Gertrud Larsson har också, tillsammans med Åsa Asptjärn, gjort mycket sketcher i radio, satir, som sändes i radioprogrammet Freja mellan 1996-2000. 2015 gjorde de radions adventskalender , Månsaråttan. I somras sändes deras satirserie Utkantssverige i God morgon, världen! Hon har regisserat på Teater 23 i Malmö, på Riksteatern, på Teateretablissemanget samt på Teater Scenario i Stockholm, där hon var konstnärlig ledare 2008-2009.Radiodokumentär har det också blivit Svarta Carina, sändes 2009.Och just nu är Gertrud Larsson aktuell - eller inte - med pjäsen Främling, med Bert Karlsson som rollfigur, som skulle haft premiär med Riksteatern i Skövde nu i Oktober, men ställdes in efter den presspremiär i Stockholm, som ägde rum några dagar tidigare. Som sitt klipp valde Gertrud Larsson en bit ur Niclas Pajalas pjäs Vem släckte ljuset. Tyvärr finns den inte att lyssna på i sin helhet av upphovsrättsliga skäl.

Möt Hannes Meidal - skådespelare  

Mångsidig skådespelare som också har ett ben i litteraturen. Han har både skrivit dramatik och varit redaktör för en bok om skådespelaren Keve Hjelm – bland annat. Hannes Meidal är skådespelare och dramatiker, född 1979 i Stockholm, utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm 2003-2007. Innan dess hade han också varit regiassistent på flera uppsättningar - bland annat till Thorsten Flinck och Keve Hjelm, han hade studerat teatervetenskap och varit redaktör för en bok om just Keve Hjelm.Hannes Meidal har även skrivit dramatik, ofta inspirerad av litterära förlagor: Kafka, Trompe-l’oeil, Rövare, Don Giovanni och Marodörer.Som skådespelare har han bland annat arbetat på Unga Tur, Teater Galeasen, Strindbergs Intima Teater, Judiska Teatern och Malmö stadsteater. Numera är han fast anställd på Dramaten och just nu kan man se honom i Martina Montelius Ensam och Esmeralda, i regi av Agneta Ehrensvärd.Hannes Meidal valde en bit ur August Strindbergs "Ett drömspel" som sitt klipp ur Drama-arkivet i P1. Föreställningen finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

Möt Pontus Stenshäll - teaterchef, regissör och skådespelare  

Nye chefen vid Göteborgs Stadsteater chef rekryterades från Moment:teater i Gubbängen i Stockholm. Men hans bana började vid UDG-teatern i Karlskrona. Pontus Stenshäll är skådespelare, regissör och teaterchef.Han är född 1966 i Karlskrona, där han också började arbeta som skådespelare på UDG-teatern, innan han utbildade sig på Teaterhögskolan i Malmö 88-91.Efter utbildningen blev det Folkteatern i Gävleborg.Från år 2000 till år 2015 verkade Pontus Stenshäll på och med den fria gruppen Teater Moment i Gubbängen i Stockholm – som både skådespelare och regissör. Han har också under åren gästregisserat på Stockholms stadsteater, Helsingborgs stadsteater, Folkteatern i Göteborg och Göteborgs stadsteater.Och - förra året tillträdde han som konstnärlig ledare för Göteborgs Stadsteater, där man just nu på stora scenen kan se hans uppsättning av Klaus Manns Mephisto.Som sitt klipp ur Drama-arkivet i P1, valde Pontus Stenshäll en bit ur Barabbas av Pär Lagerkvist. Hela föreställningen finns att lyssna på här nedan.

Möt Iréne Lindh - skådespelerska och sångare  

På Dramaten sedan 1960-talet, gjort massor av film och TV. Är Petunia Dursleys svenska röst i Harry Potter - och har spelat in Carl Jonas Love Amqvists Songes på skiva. Irene Lindh är skådespelare och sångare, född 1945 i Stockholm.Hon utbildades på Dramatens elevskola 1964-67 och har sedan dess varit knuten till Dramaten. Där har hon arbetat med regissörer som Alf Sjöberg, Ernst Günther, Karl Dunér, John Caird, Mattias Andersson, Stefan Larsson, Staffan Valdemar Holm, Tobias Theorell...Hon har också gjort många roller på tv och film – bland annat i tv-serien om A-gruppen baserad på Arne Dahls romaner.Har även gjort rösten till Petunia Dursley i Harry Potter–filmerna och spelat in C J L Amqvist Songes på skiva.Iréne Lindh valde Polis! Polis! av Zlawomir Mrozek ur Drama-arkivet. Den finns tillgänglig för lyssning fram till den 8 november.

Möt Simon Norrthon - skådespelare  

Norrthon har i många år samarbetat med Suzanne Osten på Unga Klara och även gjort roller i flera av hennes filmer. Numera är han prefekt och lektor i skådespeleri på Stockholms Dramatiska Högskola. Simon Norrthon är skådespelare och regissör, född 1967 i Fosie i Skåne och utbildad på Teaterhögskolan i Sthlm mellan 89-92.Han har under åren samarbetat mycket med regissören Suzanne Osten, både på teater och på film – han har medverkat bland annat i Hamlet, Irinas nya liv och Det allra viktigaste på Unga Klara i Stockholm och han har fått skådespelarpris för sina rolltolkningar i Ostens film Tala det är så mörkt (och i Reza Baghers kortfilm Ett liv i backspegeln)På tv har man bland annat kunnat se Simon Norrthon i Kvarteret Skatan och i Äkta människor och så har han gjort humor – Clownen luktar bensin – både på scen och i radio.Numera är han prefekt vid Stockholms Dramatiska Högskola, han är lektor i skådespeleri och just nu kan man se honom på Dramaten i Suzanne Ostens uppsättning av David Grossmans Falla ur tiden.Ur våra arkiv valde Simon Norrthon en nyare föreställning: De dödas röster succéserien i P3, senare sänd i P1, från i somras.

Liv Ullmann - skådespelerska, regissör, världsberömd  

Liv Ullmann – som fyller 78 i år – om en skådespelares arbete med sig själv, om att regissera, om att vara lycklig superstjärna i New York på 70-talet, om sanningskrav, snällhet och hemlängtan. Liv Ullmann är skådepelare och regissör, född 1938 i Tokyo.Hon tog som ung teaterlektioner i London innan hon kom att göra både film och ett flertal teaterroller på Rogaland Teater i Stavanger – hon gjorde bland annat Ofelia och Anne Frank, innan hon i Oslo bland annat gjorde rollen som Grusje i Den kaukasiska kritcirkeln av Bertolt Brecht i regi av Peter Palitzsch.Sedan blev det massor av film, inte minst med Ingmar Bergman, men också i USA. Hon gjorde Kristina i Jan Troells älskade tv-serie baserad på Vilhelm Mobergs Utvandrarsvit, det blev teaterroller i New York och hon skrev två framgångsrika böcker.Dessutom har hon regisserat, nu under senare år både på film, där hon gjort Fröken Julie och på teatern; i Sydney gjorde hon Linje lusta med Cate Blanchett och nu – i samband med att Teaterprogrammet spelades in - gästade hon Bergmanfestivalen i Stockholm med sin uppsättning av Enskilda samtal – baserad på Bergmans bok på den tv-serie, som Liv Ullmann regisserade, även den. Den Goda Viljan producerades i Norge som ett samarbete mellan Riksteatern och Nationalteatret.

Möt Leif Zern - teaterkritiker och författare  

Leif Zern om sitt levande förhållande till teaterkonsten men också om rollen som inflytelserik kritiker. Leif Zern är först och främst känd som teaterkritiker, men han är också författare.Han är född 1939 i Stockholm, utbildad på universitetet i Uppsala, där han bland annat läste filosofi och litteraturhistoria.Han skriver fortfarande emellanåt (trots att han nu är pensionär) i Dagens Nyheter, där han varit verksam länge, men han arbetade också en period på Expressens kulturredaktion, där han även var kulturchef mellan 1982 och 1993.Han har givit ut flera böcker - om bland annat Ingmar Bergman, Shakespeare, Jon Fosse och tillsammans med Karin Helander en historik över Stockholms stadsteater. Han har fått en lång rad utmärkelser och priser. Hans självbiografiska roman Kaddish på motorcykel hyllades av kritikerna när den kom ut år 2012.

Möt Maria Johansson - skådespelare, regissör, forskare, professor  

Det började med rollen som Tjorven i TV-serien Saltkråkan på 1960-talet. Idag är hon professor i skådespeleri. Och hennes forskning om gestaltning används i polis- och psykologiutbildningar. Maria Johansson är född 1956 i Stockholm, utbildad på Scenskolan i Stockholm 1978-81. Som skådespelare har hon arbetat vid Dramaten, Folkteatern i Gävle, Moderna Dansteatern, Fria Teatern i Högdalen på film, i tv och i radio.Hon har också regisserat (på Pistolteatern, Martin Mutter, Skottes Musikteater, Göteborgsoperan och Wiraspelen), skrivit radiodramatik för barn och barn-tv-serier och undervisat i scenframställning på Operahögskolan i Stockholm.Sin magisterexamen tog hon vid Centrum för praktisk kunskap på Södertörns högskola innan hon blev antagen som doktorand vid Teaterhögskolan i Stockholm, vilket sedan resulterade i avhandlingen Skådespelarens praktiska kunskap år 2012. Och numera är hon professor vid Stockholms Dramatiska Högskola – med inriktning på skådespeleri. Som sitt klipp ur Drama-arkivet i P1, valde Maria Johansson Henrik Ibsens Gengångare.

Möt Eirik Stubø, regissör och chef för Dramaten  

Internationell utblick, Bergmanfestivalen och de stora texterna. Eirik Stubø är född 1965 i Narvik i Norge, han är regissör och numera också chef för Dramaten i Stockholm.Han läste bland annat filosofi på universitetet innan han utbildade sig till teaterregissör.Tidigare har han varit chef även för Rogaland Teater och för Nationaltheatret i Oslo, samt en kort period för Stockholms Stadsteater, innan han 2014 kom till Dramaten.Som regissör har han gjort mycket – han har satt upp Ibsen, flera pjäser av Norén, Tjechov, men även pjäser av Bernard-Marie Koltès, Hugo Claus och Thomas Bernhard. Nu är han dubbelt aktuell, då höstsäsongen invigs med Bergmanfestivalen på Dramaten. Där kan man se två uppsättningar som han regisserat. Dels ett gästspel från det Norske Teatret Klaga månde Elektra av Eugene O'Neill och dels en Dramatenpremiär - en helt ny uppsättning av Den goda viljan av Ingmar Bergman.Eirik Stubø valde ett klipp ur En själslig angelägenhet som tyvärr inte finns tillgänglig för lyssning i sin helhet, av upphovsrättsliga skäl.

Möt skådespelaren Krister Henriksson  

Om lusten till teater om lusten att ständig förnya sig. Känd - även internationellt - för rollen som Kurt Wallander och för Doktor Glas. Nu 70-årig Karlsson på Taket på Dramaten. Krister Henriksson är skådespelare, född 1946 i Grisslehamn och utbildad på scenskolan i Malmö mellan 1968-1971.Han har blivit känd för den stora publiken genom sina tv-roller – i Rederiet och som kommissarie Kurt Wallander, men han har också gjort ett otal stora roller på teatern- både på Stockholms Stadsteater, där han fick ett genombrott som Peer Gynt på 70-talet och på Dramaten. Han har bland annat gjort flera Norén-roller, både på teater och i tv, och han har två gånger fått en Guldbagge för bästa manliga huvudroll – båda gångerna i filmer av Lisa Olin (Veranda för en tenor och Sex, hopp och kärlek).Just nu kan man se honom som Karlsson på taket på Dramaten, i höst kommer han även framföra monologen Doktor Glas, baserad på Hjalmar Söderbergs roman. Den uppsättningen hade premiär redan 2006 på Vasateatern i Stockholm (då den även direktsändes i dåvarande Radioteatern). Sedan dess har Doktor Glas spelats både hos Riksteatern och i Londons West End. Men höstens nypremiär blir en omarbetad och ny version av monologen. Som sitt klipp ur Drama-arkivet valde Krister Henriksson Lång dags färd mot natt av Eugene O'Neill, i regi av Bengt Ekerot. Föreställningen finns att lyssna på i sin helhet, fram till den 22 augusti 2016, här nedan.

Möt skådespelaren Helena Bergström  

Hör henne om att ha teatern som arv, om att vilja få vara sin egen ålder och om att leva sin dröm. Helena Bergström är skådespelare och regissör, född 1964 i Göteborg. Hon är utbildad på 80-talet på Teaterhögskolan i Stockholm.Hon har arbetat både på Dramaten och Stockholms Stadsteater. Hon har, bland mycket annat, både spelat och regisserat Fröken Julie, hon har gjort titelrollen i Hamlet, hon har spelat Nora i Ett Dockhem, hon har gestaltat Piaf och hon har förstås gjort ett antal långfilmer – bland annat de många filmer där hon regisserats av sin man Colin Nutley; Änglagård - filmerna är de allra mest kända av dem.Men hon har också regisserat själv, både på teatern och film – totalt fyra långfilmer har det blivit vid det här laget; En underbar jävla jul är den senaste.Den här våren har man kunnat se henne i Rampfeber av Michael Frayn på Dramaten, i regi av Alexander Mörk Eidem och på SVT i thrillerserien Springfloden.Som sitt klipp ur Drama-arkivet valde Helena Bergström Hamlet av William Shakespeare, scenen med vålnaden som spelas av Olof Widgren, Helena Bergströms morfar. Regi av Alf Sjöberg. Föreställningen finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

Möt regissören Carolina Frände  

Hon hittar teaterns nerv i samtalet med omvärlden - inte i relation till traditionen. Teater och politik hör ihop, säger Carolina Frände. Carolina Frände är regissör och teaterchef, född 1973 i Östervåla i Uppland, uppvuxen i Tranemo i Västergötland.Hon är regiutbildad på Dramatiska Institutet i Stockholm i slutet av 90-talet. Hon blev 2003 konstnärlig ledare för Unga Riks och mellan 2004–09 var hon prorektor för Teaterhögskolan i Stockholm, där hon tog initiativet till projektet Att gestalta kön, som genomfördes på landets teaterhögskolor.Hon har regisserat på Riksteatern, Göteborgs och Uppsala stadsteatrar, Teater Bhopa och Dramaten. Men framför allt har hon arbetat på Stockholms stadsteater sedan 1999. Där har hon bland annat satt upp Gertrud av Hjalmar Söderberg (2006) och klassikern Krig och fred av Leo Tolstoj (2008). Sedan 2009 är hon konstnärlig ledare för Stockholms stadsteaters speciella barnteaterscen i Skärholmen. Bland hennes många uppsättningar i Skärholmen märks en dramatisering av den svenska "flyktingberättelsen" Barnen från Frostmofjället vintern 2011–12, det sceniska kollaget Meningen med livet och Orlando av Virginia Woolf.Just nu, våren 2016, spelas på Stockholms Stadsteater Du ska veta mitt värde av Joakim Sten, i regi av Carolina Frände.Som sitt klipp från Radioteaterbiblioteket valde Carolina Frände Kranes konditori av Cora Sandel, i regi av Börje Mellvig. Föreställningen finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

Möt skådespelaren Magnus Roosmann  

Om ”den allvarsamma lek” det är att vara skådespelare; om att vara en sång- och dansman i ständig kamp med sig själv. Magnus Roosmann är född 1963 i Stockholm, utbildad på Skara Skolscen och på Teaterhögskolan i Stockholm i mitten av 80-talet. Han är numera verksam vid Dramaten, men han har också jobbat i Wasa i Finland, på Malmö Musikteater, Uppsala Stadsteater, förutom att han gjort en rad roller i tv och på film.Nyligen har man kunnat se honom i både Modus på TV4 och Gåsmamman på Kanal 5. På Dramaten har han under våren spelat han huvudrollen i en dramatisering av norske Tarjei Vesaas Fåglarna, som Ole Anders Tandberg regisserat. En rolltolkning han fått fantastiska recensioner för.”Magnus Roosmann står på scenen iscensättningen igenom. Det är som om Mattis väntat på honom under alla dess år. Roosmann är alldeles självklar som eko för Vesaas, för den brånad som våren doftar, för alla frågor livet innehåller. Han bär Mattis naivitet, som ibland slår över mot aggression, med en uttrycksfullhet som svävar mellan oro och förtröstan. Det är på riktigt stort. ”(Lars Ring, SvD) ”I Magnus Roosmann har regissör Ole Anders Tandberg hittat sin Mattis. Med en lätt röstförvanskning, ett uns sävlighet och med barnets intagande naivitet gör Roosmann en varm och oemotståndlig Mattis. I princip är han på scenen hela tiden. De avhuggna, korta replikerna faller exakt, kroppen och mimiken ett med orden. Det är en märkvärdig prestation.”(Claes Wahlin, Aftonbladet) Roosmann gör sin Mattis fullständigt trovärdigt, empatiskt men inte förskönande och utan att någonsin hemfalla åt dårens klichéer. Det är ett fantastiskt porträtt av en fantastisk skådespelare. (John Sjögren, Uppsala Nya Tidning)Som sitt klipp från Radioteaterbiblioteket valde Magnus Roosmann Körkarlen av Selma Lagerlöf i regi av Börje Mellvig. Föreställningen finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

Möt Malin Axelsson, dramatiker och regissör och konstnärlig ledare för Sveriges Radio Drama  

Malin Axelsson är dramatiker, regissör och konstnärlig ledare för det som förut hette Radioteatern, men som från och med denna vecka heter Sveriges Radio Drama. Hon är född 1975 i Stockholm, utbildad på Dramatiska Institutet, där hon utexaminerades 2002.Hon har skrivit 20-talet pjäser, vilka spelats över hela landet och flera av dem har dessutom översatts till andra språk. Malin Axelsson är också författare till två barnböcker samt en roman, Anropa, som kom ut 2015.Under åren 2009-2015 var hon konstnärlig ledare på Ung Scen Öst i Linköping och sedan ungefär ett år tillbaka har hon samma titel här på Sveriges Radios egen teater – Sveriges Radio Drama.Besök vår samlingssida – där hittar du ännu mer drama! Som sitt klipp valde Malin Axelsson Om du blundar ser du mer av Maja Salomonsson. Föreställningen finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

Möt Jörgen Dahlqvist,  från konstnärligt gränsöverskridande Teatr Weimar i Malmö  

Dramatiker och regissör som väljer Europa framför Stockholm och befäster Malmö som nytt konstnärligt o kreativt centrum för avancerad och nyskapande scenkonst. Jörgen Dahlqvist är dramatiker och konstnärlig ledare för Teatr Weimar i Malmö, född i Skellefteå 1968. Där jobbade han med musik och hade ett skivbolag. Han flyttade sedan till Malmö, där han arbetade som grafisk formgivare, innan han via studier på teatervetenskapen i Lund år 2003 skapade Teatr Weimar i Malmö tillsammans med bland annat dramatikern Christina Ouzounidis, regissören Fredrik Haller, scenografen och ljussättaren Johan Bergman och skådespelaren Linda Ritzén. Teatr Weimars föreställningar är språkliga och rumsliga experiment – en sorts mångbottnade installationer där text, musik och ljud är lika viktiga. En av deras mest uppmärksammade föreställningar är Christina Ouzounidis Heterofil – en heterosexuell cabaret från 2008, som valdes ut till Teaterbiennalen 2009 och även sändes i SVT.Weimar har samarbetat med flera institutioner som Stockholms stadsteater, Unga Dramaten och Malmö Stadsteater. Det finns också en stark koppling till Teaterhögskolan i Malmö, där Jörgen Dahlqvist tidigare var prefekt och numera undervisar.En annan av Dahlqvists/Weimars omtalade föreställningar, Hamlet II:Exit ghost, som skapades i samarbete med Kent Olofsson, Linda Ritzén och Rafael Pettersson, har gjorts som radioteater. Den föreställningen fick pris i en europeisk radiodramatävling häromåret, ytterligare en del av den internationella uppmärksamhet som verket fått. Tidigare i våras startade Dahlqvist och Teatr Weimar en scenkonstfestival i Malmö för att ytterligare befästa Malmö som nytt konstnärlig o kreativt centrum för avancerad och nyskapande scenkonst.Som sitt klipp från Radioteaterbiblioteket valde Jörgen Dahlqvist Kallocain av Karin Boye, i regi av Willy Peters. Föreställningen finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

Möt teatermannen Nils Poletti  

HÖR Nils Poletti om konsten, skammen och teaterarbetet. Nils Poletti har låtit tala om sig som skådespelare, men ännu mer som regissör och allra mest som konstnärlig ledare för Turteatern i Kärrtorp i Stockholm.Han har ännu inte fyllt 35, men redan hunnit med väldigt mycket.Född 1982, uppvuxen i förorten Tyresö utanför Stockholm, utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm. Han är skådespelare och regissör och konstnärlig ledare för Turteatern i Kärrtorp i Stockholm, där han innan dess även startade Unga Tur.Han skriver också – bland annat har han skrivit Sånger för Norden, han står själv bakom en rad av Turteaterns dramatiseringar och just nu kan man på Turteatern se hans enormt hyllade uppsättning av Äldreomsorgen i övre Kågedalen, baserad på Nikanor Teratotologens roman.Men Nils Poletti har också arbetat på Dramaten där han bland annat gjorde fyra experimentella uppsättningar under rubriken Satans Strindberg och år 2014 regisserade han föreställningen Carolus Rex i Riddarholmskyrkan i Stockholm. Som sitt klipp från Radioteatern valde Nils Poletti Girlnet av Isabel Cruz Liljegren i regi av Helena Sandström. Föreställningen finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

Möt teatermannen Nils Poletti  

HÖR Nils Poletti om konsten, skammen och teaterarbetet. Nils Poletti har låtit tala om sig som skådespelare, men ännu mer som regissör och allra mest som konstnärlig ledare för Turteatern i Kärrtorp i Stockholm.Han har ännu inte fyllt 35, men redan hunnit med väldigt mycket.Född 1982, uppvuxen i förorten Tyresö utanför Stockholm, utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm. Han är skådespelare och regissör och konstnärlig ledare för Turteatern i Kärrtorp i Stockholm, där han innan dess även startade Unga Tur.Han skriver också – bland annat har han skrivit Sånger för Norden, han står själv bakom en rad av Turteaterns dramatiseringar och just nu kan man på Turteatern se hans enormt hyllade uppsättning av Äldreomsorgen i övre Kågedalen, baserad på Nikanor Teratotologens roman.Men Nils Poletti har också arbetat på Dramaten där han bland annat gjorde fyra experimentella uppsättningar under rubriken Satans Strindberg och år 2014 regisserade han föreställningen Carolus Rex i Riddarholmskyrkan i Stockholm. Som sitt klipp från Radioteatern valde Nils Poletti Girlnet av Isabel Cruz Liljegren i regi av Helena Sandström. Föreställningen finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

Möt skådespelerskan Birgitta Ulfsson  

Säg Muminmamman, så vet vi vem som menas. Den finlandssvenska skådespelerskan Birgitta Ulfsson, 88 i år, och ännu verksam på scenen. Just nu kan man se henne i den stora uppsättningen Fosterlandet. Birgitta Ulfsson är född 1928 i Helsingfors, där hon gick på scenskolan 1948-50 och där hon började sin karriär på Svenska Teatern, för att sedan gå vidare till Lilla Teatern tillsammans med sin dåvarande man Lasse Pöysti. Hon var chef där 1967-74. Sedan arbetade hon under åren 1974-1981 i Tammerfors på Arbetarteatern, innan hon i början av 80-talet flyttade till Sverige.Här har hon arbetat på musikteatergruppen Oktober i Södertälje, på Folkteatern i Göteborg, på Stockholms Stadsteater och Göteborgs StadsteaterHon har gjort otaliga roller och kommer för alltid vara känd som Muminmamman, men just nu kan man se henne i Fosterlandet på Stockholms Stadsteater – en pjäs som är skriven av Lucas Svensson och med Anna Takanen som regissör. Den hade premiär förra året på Göteborgs Stadsteater och har sedan också spelats på Svenska Teatern i Helsingfors.Som sina klipp från Radioteaterbiblioteket valde Birgitta Ulfsson Rus - ett drama utan slut av Rudolf Värnlund i regi av Hans Dahlin och Doft av honung av Shelagh Delaney i regi av Arne Forsberg. Föreställningarna finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

Möt skådespelaren Melinda Kinnaman  

Melinda Kinnaman blev känd som trettonåring som pojkflickan Saga i Lasse Hallströms film "Mitt liv som hund". Sedan mitten av 90-talet skådespelare på scen, film och tv, med Dramaten som bas. Melinda Kinnaman är född 1971 i Stockholm och utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm i början av 90-talet.Hon har sedan hon slutade sin utbildning arbetat på Dramaten, där hon gjort en lång rad roller. Just nu kan man se henne i Terje Vesaas Fåglarna (i regi av Ole Anders Tandberg) och snart återkommer hon också i monologen Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva, baserad på Ann Heberleins bok.Men hon har också, för att nämna några roller, spelat Julia – i Romeo och Julia, Ifigenia i Euripides drama Ifigenia i Aulis, hon har arbetat med regissörer som Christian Tomner och Mats Ek och hon var med i Lars Noréns Personkrets. Men Melinda Kinnaman har också gjort stora roller på tv och film – allra först i Lasse Hallströms Mitt liv som hund, när hon bara var 13 år, men hon har också nyligen synts i huvudrollen Tv 4:s dramasatsning Modus.Som sitt klipp från Radioteaterbiblioteket valde Melinda Kinnaman Spöksonaten av August Strindberg i regi av Per Verner-Carlsson. Föreställningen finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

Möt scenografen Sören Brunes  

"Det största snillet inom svensk teater, alla kategorier" har regissören Lennart Hjulström sagt om Sören Brunes. Sedan slutet av 60-talet har Brunes framgångsrikt samarbetat med de främsta. Sören Brunes är scenograf, född 1938 i Sundsvall, uppvuxen i Stockholm.Han är från början byggnadsingenjör och arbetade i sin ungdom på arkitektkontor (bl a hos David Dahl) och på sin fritid som allt-i-allo på Pistolteatern, vilket sedan kom att bli hans syssla på heltid. Han var en av de drivande på teatern, där man gjorde både manifestationer och teater och man skrev också pjäser. De första större scenografier som Sören Brunes gjorde var Hår på Scalateatern och Nalle Puh på Riksteatern 1968.Under 1970-talet var han involverad i Tältprojektet och arbetade även en del med film.Och sedan dess har han genom åren varit Sveriges både kanske mest anlitade och mest ansedda scenograf. Han har jobbat på de flesta teatrarna och där samarbetat med både Suzanne Osten och Lars Norén, med Eva Bergman och Fred Hjelm."Sören är en snillrik person - han är rik på snille. Han är det största snillet inom svensk teater, alla kategorier.” har skådepelaren och regissören Lennart Hjulström sagt om honom.Som sitt klipp från Radioteatern valde Sören Brunes ett avsnitt ur serien Möjliga samtal: Samtal mellan en pil och en ek av Stina Oscarson. Det avsnittet finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

0:00/0:00
Video player is in betaClose