Teknisk sett

Teknisk sett

Norway

En podcast om teknologi, av Teknisk Ukeblad. Verter er Jan Moberg og Odd Richard Valmot.

Episodes

Episode 71 - Digital Norway og Toppindustrisenteret  

Hvordan skal små og mellomstore bedrifter i Norge kunne takle og ikke minst være i forkant av digitaliseringsrevolusjonen vi er midt inne i? Digital Norway og Toppindustrisenteret vil nå kunne hjelpe til - Digital Norway som et nettverk av bedrifter, og Toppindustrisenteret som et solid nav i midten. Vi har fått med oss styreleder Walter Qvam i ukens podcast, som kan fortelle mer om initiativet og de første tjenestene som tilbys.

Episode 70 - hva gjør kabeleierne nå?  

Det begynte som «svenskeantenna», fortsatte som kabel-TV og har nå gitt oss både internett og en rekke nye tjenester inn i huset. Så hva er framtiden til de som sender kabelen inn i huset? Det har skjedd mye de siste årene innen sikkerhet, energistyring og velferd. De som eier kabelen har mye å vinne framover, tror Odd Richard Valmot. Odd Richard har rett og slett tatt med seg lydopptakeren ut av huset for å få de største aktørene i tale. Dermed har vi fått med oss både Birgit Bjørnsen (leder bredbånd/TV i Telenor), Torbjørn Aamodt (produktdirektør i Get) og Thomas Skjelbred (sjef i Altibox) i ukens podcast.

Episode 69 - Oljemessa i Houston  

Denne uken snakker vi med redaktør Tormod Haugstad i Teknisk Ukeblad, som har vært på verdens største oljemesse OTC i Houston. Tida med 100 dollar fatet er for lengst forbi, og det er kuttet store kostnader. Hvordan er stemninga i oljebransjen nå? Hvordan kan teknologien gi lønnsomhet med lavere prisnivåer? Hvordan bidrar norske teknologiselskaper på dette området? Dette er noe av det vi skal finne svar på i ukens podcast.

Episode 68 - aluminium  

Hvor mange favorittemaer har egentlig Odd Richard? Vi har mistet tellinga, men denne gangen er det i hvert fall aluminium som er tema for ukens podcast. Vi fått med oss teknologidirektør Hans Erik Vatne i Hydro for å fortelle mer om dette svært anvendelige metallet, som har vært omkring i rundt 130 år. Mens forekomstene av aluminiumsholdig bauksitt er størst ved ekvator, har Norge med sin fornybare energitilgang noen solide fordeler i selve utvinningen. Vi skal høre mer om aluminiumens egenskaper, Hydros spesielle pilot-anlegg på Karmøy, og ikke minst: Hvorfor Odd Richard foreslår at Teslaene bare kan spise en bit av seg selv hvis den går tom for batteri!

Episode 67 - Aluminium i bil  

Stadig nye bilprodusenter tar i bruk aluminium, både for sin lave vekt og egenskaper i kollisjoner. Aluminium blir nemlig sterkere når det utsettes for deformasjon. Det hele begynte med aluminiumsfelger, det fortsatte med motorblokker, og biler fra Tesla er bygget nesten bare i aluminium. Det hjelper mye når man skal få plass til svært tunge batterier. Så hvilke andre fordeler finnes? Og hvorfor bygges ikke alle biler i aluminium? Vi har fått med oss teknologidirektør Hans Erik Vatne i Hydro i ukens podcast.

Episode 66 - Transport og miljø  

Vi tenker mye på miljø i Norge, men hvordan ligger vi egentlig an i det globale perspektivet? Hjelper det noe med våre elsykler og hybridbiler? Denne gangen har vi fått besøk av forskningsdirektør Steffen Kallbekken ved Cicero for å lære oss mer om hvordan Norge ligger an med transportutslippene. Og spesielt på veiene går det nå raskt: – I Oslo og Bærum ser vi nå at 80 prosent vil ha elbil eller hybrid, mens dieselbiler nesten ikke selges. Samtidig vil folk heller lease enn leie, for å se an utviklingen og verdifallet på den nye teknologien, kan Kallbekken rapportere. Han tror endringene nå vil skje mye raskere enn vi før hadde trodd, og at selvkjørende biler snart vil være en del av hverdagen.

Episode 65 - Slik blir batteriene bedre og billigere  

I ukens podcast ser vi på batteriteknologien, hvordan den utvikler seg og ikke minst: Hvordan det skal bli billigere og mer effektivt. Hydrogen og brenselsceller er en viktig del av dette bildet, og vår gjest Martin Kirkengen, avdelingsleder energisystemer ved IFE, tror folk vil bli overrasket over hvor mye som vil skje på hydrogenfronten de neste årene. Generelt mener han at mange er overoptimistiske på hvor mye vi skal klare å forandre på fysiske og kjemiske lover, samtidig som det mangler forståelse for prispotensialet som ligger i masseproduksjon.

Episode 64 - Oksygen  

For 300 millioner år siden var det mye mer oksygen på jorda enn i dag, nærmere 35 prosent på det høyeste. Det førte blant annet til enorme insekter og antakelig voldsomme skogbranner. I dag er oksygeninnholdet i lufta 21 prosent, insektene er ganske normale og oksygen er fortsatt en nødvendighet for det meste av liv. Det er dessuten utgangspunktet for vår søken etter liv i verdensrommet: Søk etter oksygenet først, så er livet antakelig i nærheten. Og hvordan brukes egentlig oksygenet industrielt i dag? Vi får dessuten en liten gladhistorie om ozonlaget i ukens podcast, som altså handler om oksygen. Gjest i studio er Carl Henrik Gørbitz, professor i strukturkjemi ved Universitetet i Oslo.

Episode 63 - Energirevolusjonen  

Vi står med begge beina i energirevolusjonen, og Norges posisjon som privilegert energinasjon står i fare. For mens Norge har levd meget godt på olje og vannkraft, ser vi nå at nye teknologier kan bli vel så viktige i framtida. Solcelleprisen er halvert fem ganger siden 70-tallet, og utviklingen ser ut til å fortsette. – Komboen solceller og batteri kan bli billigere enn norsk vannkraft, sier Martin Kirkengen, avdelingsleder energisystemer ved IFE. Han er gjest i ukens podcast, og snakker om hvordan det internasjonale energimarkedet nå utvikler seg. For hva skjer når Norge mister sin unike energiposisjon?

Episode 62 - Nitrogen  

Vi har flere grunnstoffer å snakke om i Teknisk Sett, og denne gangen skal vi se nærmere på nitrogen. Dette er faktisk den gassen vi finner mest av i atmosfæren, og sammen med karbon, oksygen og hydrogen er den helt essensiell for at liv skal oppstå. Nitrogen spiller også viktige roller som plantegjødsel og sprengstoff. Men hvorfor har ikke naturen selv sørget for at plantene kan ta opp nitrogen på skikkelig vis, uten å bli maset på av kunstgjødselet? Den første planten som knekker den koden kan dominere kloden fullstendig, sier Odd Richard, og maler bildet av det grønne nitrogenmonsteret. Også denne gangen har vi fått faglig hjelp av Carl Henrik Gørbitz, professor i strukturkjemi ved Universitetet i Oslo.

Episode 61 - Miljøvennlige skip  

Mens hele Oslo måtte holde dieselbilene hjemme, kunne skipene ved kai forurense tilsvarende 1700 biler hver. Nærskipstrafikken slipper ut store mengder NOx, svovel og partikler, og bruker en olje så seig at den må varmes opp for å holdes flytende. – Det er ikke noe stilig med dette, fastslår Jan Moberg i ukens podcast. Men det skjer mye spennende miljøutvikling i skipsfarten, og denne gangen har vi fått med oss skipsfartsreporter Tore Stensvold i TU for å fortelle mer om utviklingen. For nå finnes det vellykkede prosjekter med både gass og batteridrift, og ikke minst med landstrømanlegg som gir stor effekt for det lokale miljøet. Vegvesenet har faktisk vært en viktig pådriver for den nye utviklingen, ved å stille store miljøkrav til anbudsaktørene. Slike krav fra oppdragsgivere og myndigheter blir vesentlig for videre miljøframdrift, tror vårt podcastpanel.

Episode 60 - Hvor var Bor da Brå brakk staven?  

Vi har flere grunnstoffer å snakke om i Teknisk Sett, og denne gangen er turen kommet til grunnstoffene bor og beryllium. Visste du at grunnstoffet Bor antas å ha hatt en avgjørende rolle da Oddvar Brå brakk staven for 35 år siden? Det hadde veldig gode vektegenskaper, men hang ikke så godt sammen med epoksylimet som ble brukt i stavene. Om beryllium kan vi lære at det kan være svært giftig, men også har sine praktiske anvendelser innen romfart og sykkelindustri. Med varierende suksess, kan vi tillegge. Igjen har vi fått med oss Carl Henrik Gørbitz, professor i strukturkjemi, for å styrke podcastlaget vårt.

Episode 59 -Framtiden trenger ingeniører  

Ingeniøryrket er under press, spesielt innen oljesektoren. Men ingeniørene i ukens podcast er ikke i tvil: – Når jeg ser inn i krystallkulen min, så ser jeg at dette er et av de yrkene som vil vare lengst, sier Odd-Richard Valmot. Han endte opp som mangeårig journalist i TU, men har bakgrunn som bergverksingeniør. TU-sjef Jan Moberg er også ingeniør, og denne gangen har de hentet med seg Nito-president Trond Markussen for å snakke om framtiden for ingeniøryrket. Når ingeniøryrket har lavere rekruttering enn tidligere, skyldes det både oljenedtur, statistikk og hvilke råd elevene får på videregående skole. Men det er ingen grunn til pessimisme for dette yrket, mener Nito-presidenten. – Ingeniøryrket har framtiden foran seg, og vil se en utrolig vekst, sier Markussen. Behovet er stort i kommunal sektor framover, spesielt vann og avløp. Men også innen IKT, helse og bankvesen. I framtida vil vi se en hel rekke nye yrkesmuligheter. – Nå kommer den kognitive teknologien, kunstig intelligens. Det framtidige samfunnet trenger noen slags vaktmestere til å ta seg av teknologien, og det er hva ingeniørene gjør. De vil spille en veldig viktig rolle, mye lenger enn andre yrker, sier Odd Richard. (Nito eier 50 prosent av TU Media AS og Trond Markussen er, som president i Nito, styremedlem i TU Media AS.)

Episode 58 - Mobilens framtid  

– Batterirevolusjonen kommer ikke med det første, sier Odd Richard i ukens podcast. Denne gangen er Tek-kollega Finn Jarle Kvalheim tilbake i studio, og temaet er mobilens framtid. For hvor går vi videre herfra, når mobilene allerede er raske, skjermene flotte og kameraene i toppklasse? Det meste kan bli bedre, viser det seg, selv om akkurat batteriene gjennomgår en tilsynelatende treig utvikling. Kan vi nå håpe på noen virkelig store steg videre, ikke bare en forsiktig evolusjon fra de forrige modellene? Kanskje er det en norsk aktør som står for det neste store gjennombruddet innen mobilkameraer, med linser som etterligner øynenes egne.

Episode 57 - Historien om Silicon Valley  

Ukens podcast handler om den myteomspunnede Silicon Valley, eller Silisiumdalen, som huser mange av verdens viktigste høyteknologibedrifter og tusenvis av startups. I begynnelsen kom Stanford-universitetet, og derfra kom de to elevene Bill Hewlett og David Packard. Resten av historien kan du høre i denne episoden av Teknisk sett.

Episode 56 - Framtidens TV  

Mens TV-kanalene endelig sender i HD, er de fleste TV-ene i butikken allerede laget for 4K-oppløsning. Og hva skjedde egentlig med 3D? Vi har igjen fått med oss Torkel Aamodt Thoresen i Telenor Satellite Broadcasting, og denne gangen skal vi snakke om TV-ens framtid. Hva er poenget med 4K, for ikke å snakke om 8K som snart kommer til Japan? Hvorfor er HDR og high framerate spennende, og hvorfor tar det så lang tid før alt er på plass? Og snart kommer VR for fullt.

Episode 55 - Fra tjukk-TV til OLED  

TV-historien er tema i ukens podcast. I 1968 fikk Odd Richard sin første TV-opplevelse i farger, fra OL i Grenoble. Den såkalte fargekonvergensen var påtakelig dårlig. Først kom skihopperen over hoppkanten, ETTERPÅ kom den røde dressen hans. Siden har det gått meget bedre med både sendeteknologi og TV-apparater, med ulike teknologier fram til dagens moderne OLED-skjermer i de tusen hjem. Vi har fått med oss teknologisjef Torkel Aamodt Thoresen i Telenor Satellite Broadcasting for å se på noen av høydepunktene og ikke minst tabbene gjennom TV-ens relativt korte historie.

Episode 54 - Hyllest til oppvaskmaskinen  

– Takk for hva du gjør for meg, sier Odd Richard til oppvaskmaskinen sin. Han får en varm følelse hver gang han setter inn i maskinen og trykker på startknappen. Ukens podcast er en liten hyllest til alle innovasjonene som har gjort hverdagene våre mye enklere de siste åra. Vaskemaskiner, støvsugere og kjøleskap er en selvfølge i dag, men har gjort hverdagene våre svært mye enklere å håndtere. Som vanlig ser vi både tilbake i tid og mot framtida for ny hverdagsteknologi. Får vi endelig roboten som kan rydde opp og lage mat også?

Episode 53 - Høydepunktene fra CES  

Våre verter er tilbake fra CES i Las Vegas, verdens største teknologimesse. Det var mange høydepunkter, både fra norske aktører og de store internasjonale kjempene. I ukas episode får vi høre om biler som snakker sammen, rulleski med bremser, radon-sniffere, kunstig intelligens, 3D-printere og det siste på TV-fronten. Gjest er Ole Henrik Johansen fra Tek.no.

Episode 52 - Litium  

I dag snakker vi om metallet som veier halvparten av vann, passer (nesten) perfekt til batterier og som dessuten hjelper mot psykiske lidelser. Ikke rart dette er et populært metall! Vi har altså kommet til det tredje grunnstoffet i vår serie om det periodiske systemet, litium. Vi har fått med oss professor i strukturkjemi Carl Henrik Gørbitz for å lære mer om dette fascinerende metallet.

0:00/0:00
Video player is in betaClose