Teknisk sett

Teknisk sett

Norway

En podcast om teknologi, av Teknisk Ukeblad. Verter er Jan Moberg og Odd Richard Valmot.

Episodes

Episode 40 - Blir vi overflødige som mennesker når robotene overtar?  

Folket gjorde opprør og knuste maskiner da den industrielle revolusjonen startet for over 200 år siden. Men industrien skapte nye arbeidsplasser, og sånn har det vært i alle år siden utviklingen startet. Men hva nå som robotene ikke bare erstatter hender og føtter, men også tankearbeidet og intelligensen vår? Ikke rart Jan begynner å bli bekymret, når kunstig intelligens og maskinlæring truer med å erstatte nær sagt hvilket som helst tradisjonelt yrke. For selv om mange vil si at utviklingen av kunstig intelligens og autonomi har gått treigt så langt, går det veldig raskt nå. Bilene har begynt å kjøre av seg selv, og datamaskinen Watson klarer å generere de lekreste retter basert på hva du har liggende i kjøleskapet. Og utviklingen går raskt videre. Hvilke yrker kan gå klar av dette, og hva skal vi alle finne på når maskinene har overtatt verdiskapingen i verden? Odd Richard vet ikke sikkert, men han har noen teorier. Én ting er han allerede klar på: Hvis han blir syk om 15 år, vil han heller bli operert av en robot enn en lege.

Episode 39 - Samsung-katastrofen og smeltende batterier  

Hvis du kortslutter anode og katode på et batteri blir det varmt. Veldig varmt. Litiumione-batterier er spesielt utsatt. Det vet Samsung så altfor godt for tiden. De har besluttet å kansellere sitt nye teknologiske mobilmesterverk, Galaxy Note 7, fordi altfor mange batterier kortsluttet med enorm varmeutvikling. Resultatet for Samsung er et enormt fall på børsen. Et gigantisk tap på grunn av millioner av telefoner som må destrueres og et tap av renommé. Det hele utspiller seg mens erkekonkurrenten Apple får fritt spillerom med sin iPhone 7. Det vi ser er at jakten på høyere ladetetthet og kravet om tidlig lansering kan ha en høy pris. Mobiler har spesielt høy energitetthet, som kan omsettes til varme når de kortslutter. Litium-metall er veldig reaktivt, og kan lett oksidere i luft og øke varmeutviklingen. Sammen med karbon i anode og katode er det rene sankthansbålet. Men Samsung er ikke alene. Slike branner kjenner Apple altfor godt. Det gjør Tesla også. Uten at folk har sluttet å handle mobiler og elbiler av den grunn. Husk at det brenner hopetall av biler med forbrenningsmotor også. Og de inneholder mye mer energi enn elbiler om tanken er sånn passe full...

Episode 38 - fremtidens tog  

Fremtidens tog er tema i ukens podcast. Odd Richard har vært på verdens største togmesse, Innotrans, og sett på hvordan det går med elektrifiseringen av togindustrien. For det er fortsatt mye diesel der man fint kunne ha funnet mer miljøvennlige løsninger. Da snakker vi for eksempel om hydrogen og batteritog. Enda mer spennende er kanskje fremtidsvisjonen Hyperloop, som faktisk begynner å materialisere seg. Tre aktører viser nå fram sine løsninger. Kan vi snart ta toget fra Stockholm til Helsinki på 30 minutter?

Episode 37 - iPhone 7  

I dag snakker vi om iPhone 7, som akkurat er kommet i salg i Norge. Dagens gjest Finn Jarle Kvalheim i Tek.no fikk kloa i iPhone 7 allerede under lanseringa i San Fransisco, som eneste nordmann, og deler nå sine erfaringer etter noen ukers bruk. Hva er nytt og hva er bra? Er det egentlig verdt oppgraderingen, eller kan man like gjerne vente på iPhone 8 eller kjøpe en annen mobil? Hva med den sterkt omdiskuterte fjerningen av hodetelefonutgangen? Akkurat dette lar ikke Odd Richard Valmot provosere av. Fordi: - Minijacken er på vei bort for godt, mener Odd Richard. Uansett gir vi dommen til iPhone 7 i ukens podcast - og nevner i forbifarten også LG V20 og Apple Watch 2.

Episode 36 - Mikroprosessoren  

Denne gangen skal vi snakke om mikroprosessoren, slik den har utviklet seg fra mekaniske releer til dagens superraske flerkjerneprosessorer. Vi hører om Moores lov, stadig høyere ytelser, krigen mellom Intel og Motorola, klokkefrekvenser og grafikk. Og ikke minst: Hva kan vi forvente oss i årene fremover? Etter tilbakemeldinger fra våre lyttere har vi nå tatt grep for å forbedre lyden på podcastene våre. Håper du setter pris på forbedringene!

Episode 35 - Vinterdekk  

Odd Richard snakker om nye vinterdekk i ukens podcast. Det nærmer seg ubønnhørlig høst og vinterdekkføre, og det er snart på tide å finne fram krysset og jekken. Men hva har egentlig vinterdekk med teknologi å gjøre? En hel masse, viser det seg. Hva med de nye dekkene som forandrer egenskaper basert på hastighet og frekvensendringer? – Det er nesten magi, sier Odd Richard i denne ukens podcast. Vinterdekk for nordiske forhold er en evig jakt på de beste kompromissene mellom motstridende egenskaper. Det er ikke lett å få både godt våtgrep og godt isgrep med det samme dekket. Likevel gjøres det stadig små forbedringer. Og hva med elbilene, som kjører fullt dreiemoment fra starten av?

Episode 34 - Selvkjørende biler  

– Vi kan ikke ha kjøtt og blod i en datastrøm, fastslår Odd Richard. Han tror det blir forbudt å kjøre bilen selv. Selvkjørende (autonome) biler var som science fiction å regne for få år siden. Nå er det i prøvedrift over hele verden, og det synes klart at dette er framtidas persontransportmiddel. Først trodde man at lovgiverne ville henge etter, men nå ser vi at de nærmest konkurrerer om å tillate autonome biler på veiene. I Singapore er det allerede tillatt prøvedrift med selvkjørende drosjer, og i løpet av få år kan dette bli verdensomspennende. Persontransport vil gå fra noe du eier, som en bil som står mest i garasjen, til en tjeneste du leier. Det blir både billigere og mer effektivt. På sikt tror Odd Richard at det knapt vil bli lov å kjøre sin egen bil i gatene. – Du kan ikke ha et kjøtt- og blodvesen som blander seg inn i en datastrøm. Det blir for mye usikkerhet, mener Odd Richard i ukens podcast.

Episode 33 - TU Talk - Digitaliseringsbaromenteret.  

Denne uka byr vi rett og slett på en gjestepodcast fra TU Talk - med Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg på besøk. Hun er også professor i biomedisinsk optikk og fotonikk, og ikke minst gründer! Denne podcasten er en del av TU Talk - serien. Temaet er digitalisering i arbeidslivet, og Tekna har akkurat publisert sitt digitaliseringsbarometer. Ligger Norge lang fram i digitaliseringen, og er vi i det minste bedre enn svenskene? Svaret er et soleklart «Njaaa». – Vi er halvflinke. Det store bildet er OK, men vi ligger etter på digital kompetanse. Overraskende mange bedrifter er digitalt uerfarne, forteller Lise Lyngsnes Randeberg. I dagens samtale får vi høre mer om hva som er bra, og hva som mangler i den norske digitaliseringen. For nå nytter det ikke lenger å tro at man skal slippe unna digitaliseringen av sin egen arbeidsplass. Rapporten kan du lese her (PDF): http://ikt.tekna.no/wp-content/uploads/2016/08/Teknas-digitaliseringsbarometer.pdf

Episode 32 - videokomprimering  

Digital TV, enten vi snakker lineær-TV eller strømming, hadde vært umulig uten dagens avanserte videokompresjon. Selv med lynraske bredbåndslinjer. Dermed er vi inne på nok et av Odd Richards favorittområder, og vi skal høre litt om historikken og hvordan videokompresjon fungerer i praksis. Avanserte algoritmer og stadig mer datakraft har presset grensene for hvor mye vi kan komprimere videobildene. Hvor mye mer er det egentlig mulig å hente ut? Dessuten: Norge har gitt noen betydelige teknologiske bidrag til denne utviklingen.

Episode 32 - Varmepumper  

Høsten nærmer seg ubønnhørlig, og for dem som vurderer å installere varmepumpe kan ukens podcast være nyttig å høre på. Odd Richard og Jan tar en titt på de ulike typene, hvordan de virker og hva som kjennetegner de nyeste modellene. Stikkord her er COP - eller virkningsgrad på varmepumpene.

Episode 31 - Frekvensspleising gir raskere 4G-rutere  

Odd Richard har byttet ut 4G-ruteren på hytta, med bemerkelsesverdig resultat. Kombinasjonen av en ny 800-frekvens og frekvensspleising i ruteren er forskjellen på rufsete 2G og bekymringsløs 4G. For som våre faste lyttere forlengst har lært: Lavere frekvens gir bedre rekkevidde. Dessuten kan direktive utendørsantenner gi stor forskjell hvis dekningen er dårlig. Odd Richard og Jan byr som vanlig på nyttige betrakninger rundt teknologien, og håper du ikke legger merke til at navnene på Telenor, Telia og gamle Netcom ble byttet litt om underveis.

Episode 30 - Elsykkelen!  

Vi tar en titt på bølgen av sykler som henter alternativ assistanse til fremdriften fra et batteri. Elsykler selger som aldri før, og det eneste vi vet om neste år er at det etter alle solemerker vil bli solgt langt flere enn i år. Men trenger vi elektrisk assistanse til å tråkke? Mange mener det, og sier at det er dette som gjør at de gidder å sykle. De sier også at de blir like slitne, men kommer mye lengre for hver svettedråpe. Mon det. Jan og Odd Richard tar en titt på all den nye teknologien. På motorene, batteriene og alt det andre som gjør at elsykkelen virker så attraktiv på stadig flere. Mens den rene tråkkesykkelen ikke utvikler seg så raskt lenger, så gjør elsykkelen store byks. Kanskje du burde ta en titt? Hør på dette først.

Episode 29 - 3D  

I ukens podcast tar Jan og Odd Richard bokstavelig talt en titt på 3D. Teknologien er kanskje eldre enn du trodde, men er i ferd med å få et skikkelig oppsving. Riktignok etter å ha havnet i grøfta noen ganger. Nylig er det underholdningsindustrien som brøyter vei ved å sørge for lave priser og rimelig teknologi. Og nok en gang står mobiltelefonen helt sentralt. VR er på alles lepper og veien til mål er en plast- eller for den saks skyld, pappmaske foran telefonen. Den har det du trenger av skjerm og sensorer. Mye av den samme teknologien kommer også i den neste bølgen; AR, hvor du blander virkeligheten med det datagenererte. 3D er ikke bare datagenererte modeller. Odd Richard har latt seg 3D-skanne av 115 synkrone Canonkameraer til en modell som kan dreies alle veier. Det eneste som ikke ble skannet var fotsålene. Og så er det selvfølgelig 3D-print. Når giganter som HP og Canon, med sine posisjoner på 2D-print, hiver seg på toget - ja, da skjer det noe.

Episode 28 - Frekvensbåndene  

Uendelig er et stort tall. Hvis vi strekker strikken litt er frekvensbåndet ꝏ x 2. Det strekker seg uendelig i begge retninger. Bølgene kan bli uendelig lange eller uendelig korte. Vi tar en titt på det vi bruker, radiospekteret. Vi begynte på kHz, nå er vi på MHz og GHz og vi skuer mot THz. Det er selvfølgelig indrefilet her som alt annet, og den liker både de som driver med kringkasting og mobilt bredbånd. Hva gjør vi når vi kommer til 5G om noen år - har vi frekvenser til det? Det er mye moro i frekvensbåndet. Odd Richards favorittfrekvens er den som omfatter det meste av 700 MHz-båndet. Hvorfor det?

Episode 27 - Solceller og batterier  

Hva er det som faller og faller og aldri kommer fram? Det riktige svaret er prisen på solceller og batterier. Resultatet er en teknologirevolusjon vi sjelden har vært vitne til utenom på IT-siden. Jan og Odd Richard undrer seg over hva som har skjedd og hvor fort det har gått. Kan dette vare, og hva betyr det? Selv om det har flatet litt ut på solcellesiden fortsetter prisfallet på batterier. Nye fabrikker heter ikke fabrikker lenger. De heter gigafabrikker. Elon Musk har som vanlig gått foran, men nå kommer Volkswagen og andre på banen. Vi skuer inn i krystallkula og ser at fossil energi i alle former kommer til å slite. For noen år siden het det at vi kommer til å bruke opp alle disse kildene. Det tror vi ikke på lenger.

Episode 26 - Batterier i skipstrafikken  

I ukens podcast ser vi på hva som skjer når batteriene går om bord. De kan, om ikke akkurat revolusjonere, gi et godt bidrag til utslipp fra det som flyter på vann. Som alt annet, fra biler, sykler og alskens deilig håndverktøy, rammes den maritime næringen av stadig billigere batterier. Kombinert med innovasjon fra kloke ingeniørhoder gir det bidrag på flere hold. Det mest åpenlyse er selvfølgelig at miljøet spares for partikler, NOx og annet snafs, men når dette kombineres med direkte lønnsomhet - Ja, da blir det moro. I Norge har vi tatt store skritt i å elektrifisere bilfergene. Vi er også en foregangsnasjon for å hybridisere alskens maskineri på dekk. Kraner, motorer til dynamisk posisjonering og mye annet får uttelling av batteriene og paybacktiden er av det korte slaget. Men kommer den store påhengeren til å bli elektrisk? Neppe med det første.

Episode 25 - Påhengsmotoren  

For mange er sommer en kombinasjon av sol og båt. Det første er i hendene på yr.no, men det siste er håndfaste greier og noe Jan og Odd Richard gleder seg til året rundt. Ikke minst til lyden av en Seven Marine på tomgang. Ikke av de mest miljøvennlige skyvkreftene du kan ha bak på båten, men definitivt den mest vellåtende. Hvor mange vet at påhengsmotoren oppsto i hodet til den Amerikautvandrede Ole Evinrude? Og at Evinrude fortsatt er det du skal ha hvis du, som Odd Richard, er forelsket i totaktere. Men bensin med marinapris som inkluderer veiavgift er en belastning på feriepengene. Kanskje den neste påhengeren skal være svensk - en kraftbasse med turbodiesel? Da slipper du å bidra til bedre veier der du flyter av gårde i 40 knop.

Episode 24 - Odd Richards store verktøykjærlighet  

Odd Richards store verktøykjærlighet kan både rotere og oscillere. Når han legger vekta si på den, så er de ett! Ukens podcast handler om sommerverktøyene, og nå er det i stor grad batteridrift som gjelder. Selv motorsaga kan nå gå på batterier, og Odd Richard er imponert etter å ha tatt ned en svær gran ved hytta, kvistet den og kappet den opp uten problemer. Vi er også innom robotgressklippere, slipemaskiner, kapp- og gjærsager og utviklingen innenfor batterier. Og til slutt: Tips for hvordan du velger riktig verktøy for sommeren!

Episode 23 - Fiberkabler og kvadraturamplitudemodulasjon  

Med fiberkabelen er vi inne på et av Odd Richards nerdeområder. Siden 80-tallet har fiberen revolusjonert kapasiteten i datanettene, og ved hjelp av kvadraturamplitudemodulasjon (!) klarer man stadig å øke hastighetene. Men hvordan virker egentlig fiberkabelen, og hvordan klarer man å sende informasjon med lys helt over Atlanterhavet? Og ikke minst: Hva betyr egentlig kvadraturamplitudemodulasjon? Ukens podcast gir som vanlig svar.

Episode 22 - Kampen om 700 MHz  

Mobiloperatørene trenger nye frekvenser for å få tilstrekkelig kapasitet og rekkevidde i årene som kommer. Frekvensen de ønsker seg nå er 700 MHz, som strekker seg fra 694 til 790 MHz. Den har lengre rekkevidde enn 800 MHz-frekvensen, og er allerede internasjonalt harmonisert til dette formålet. Problemet? TV har allerede førsteretten på denne frekvensen fram til juni 2021. Så mye tid har ikke mobilbransjen, og dermed må partene snakke sammen. 700 MHz er også favorittfrekvensen til vår mann Odd Richard Valmot, som forteller mer i ukens podcast.

0:00/0:00
Video player is in betaClose