Teknisk sett

Teknisk sett

Norway

En podcast om teknologi, av Teknisk Ukeblad. Verter er Jan Moberg og Odd Richard Valmot.

Episodes

Episode 79 - Hydrogen i biler, båter og fly  

Hydrogen i biler og andre transportmidler har vært tema i mange år. Odd Richard og Jan er nå enige om at ottomotorens dager er talte, så hvor står vi nå med hydrogenbilen? Trenger vi den når batteridrevne biler fungerer så bra? Vi ser på fordeler og ulemper med hydrogendrift i ukens episode.

Episode 78 - Digital helse  

Enn så lenge er du selv den beste helsesensoren omkring. Du kjenner når noe ikke er som det skal, og så går du til legen. Men det kommer stadig flere digitale helsesensorer, og de blir viktigere og viktigere for helsa vår. Etter hvert vil alle få sin personlige chip, tror Odd Richard, som er mer enn normalt opptatt av digital helseteknologi.   – Før varte et røntgenapparat i 20 år, nå er et tre år gammelt apparat umoderne. Vi må organisere sykehusdriften annerledes for å kunne bruke apparatene hele døgnet, og skifte dem ut oftere, sier Odd Richard i ukens podcast.   I episoden ser vi på hvordan sensorer koblet til intelligens kan gi tidlig beskjed og den beste behandlingen mot alvorlige sykdommer. Hvor gamle kan vi bli da? Og hvorfor får vi vår digitale tvilling i nettskyen?

Episode 77 - drillsesongen er her!  

Det er endelig sommer og drillsesong, en ren høytid for verktøygale Odd Richard. Han har testet mange driller i det siste, og snart er det de batteridrevne sagene som står for tur. I ukens podcast får du høre litt mer om siste utvikling på området, hva som er viktig å tenke på og ikke minst: Odd Richards favorittverktøy.

Episode 76 - Teknologiutviklingen på båt  

Fritidsbåter er i vinden om dagen, og vi ser på hva som skjer av teknologiutvikling på området. Hvorfor er aluminiumsbåter blitt så interessant, og er det egentlig bedre enn glassfiber? Hva med karbon og andre materialer? Vi ser også på påhengsmotorer og andre utviklingstrekk for småbåtene. For ekstra ekspertise har vi igjen fått Hans Petter Slang fra Nordkapp Boats med oss på Skype.

Episode 75 - Slik er årets fritidsbåt-trender  

Sommeren er her, og for mange gjør drømmen om en ny fritidsbåt seg gjeldende. I ukens podcast har vi tatt en Skype-prat med Hans Petter Slang i Nordkapp Boats, for å høre litt om årets trender og hvordan markedet og teknologiene utvikler seg. Skal det være 2-takter eller 4-takter? Hvordan skal skroget være, og hvor viktig er designet? Her får vi noen svar.

Episode 74 - Nå blir det forbudt med fossil fyringsolje og parafin  

I dag 15. juni vedtok Regjeringen å innføre forbud mot fossil fyringsolje og parafin, og dermed er det mange som må finne nye og moderne løsninger for å varme opp boligen. Vi snakket med ukens gjest Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening for noen dager siden, og forbudet som diskuteres er altså nå vedtatt. Så hva blir løsningen for dem som sitter på store fyringsanlegg? Vi har noen svar i ukens podcast. Du får også høre den dramatiske historien om hvorfor Odd Richard har kløft i haka, ikke helt urelatert til ukens tema.

Episode 73 - nordmenns boligvarmefavoritter  

Denne gangen skal vi ta utgangspunkt i en undersøkelse der nordmenn er spurt om hva de tenker er de beste varmeløsningene for norske boliger. Solenergi kommer overraskende høyt opp. Men vi kommer heller ikke utenom varmepumpa, som finnes i en rekke ulike varianter. Så hva funker best - er det bergvarme, luft-til-luft eller luft-til-vann? Og hvorfor utstyres ikke alle nye boliger med varmepumper? For å lære mer om dette har vi denne gangen hentet inn Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening.

Episode 72 - Silisium  

Silisium er et av Odd Richards favorittgrunnstoffer, og tema for ukens podcast. For hva ville vel dagens elektroniske dingser vært uten? Silisium kjenner vi også som grunnlaget for solcelleindustrien, i kjemi og i en hel mengde legeringer i materialer vi bruker daglig. Heldigvis er det ikke mangel på råstoff: Silisium er det grunnstoffet det finnes nest mest av i hele jordoverflaten, etter oksygen. Vi har fått besøk av teknologidirektør Håvard I. Moe i Elkem for å gi oss mer innsikt i silisiumens verden.

Episode 71 - Digital Norway og Toppindustrisenteret  

Hvordan skal små og mellomstore bedrifter i Norge kunne takle og ikke minst være i forkant av digitaliseringsrevolusjonen vi er midt inne i? Digital Norway og Toppindustrisenteret vil nå kunne hjelpe til - Digital Norway som et nettverk av bedrifter, og Toppindustrisenteret som et solid nav i midten. Vi har fått med oss styreleder Walter Qvam i ukens podcast, som kan fortelle mer om initiativet og de første tjenestene som tilbys.

Episode 70 - hva gjør kabeleierne nå?  

Det begynte som «svenskeantenna», fortsatte som kabel-TV og har nå gitt oss både internett og en rekke nye tjenester inn i huset. Så hva er framtiden til de som sender kabelen inn i huset? Det har skjedd mye de siste årene innen sikkerhet, energistyring og velferd. De som eier kabelen har mye å vinne framover, tror Odd Richard Valmot. Odd Richard har rett og slett tatt med seg lydopptakeren ut av huset for å få de største aktørene i tale. Dermed har vi fått med oss både Birgit Bjørnsen (leder bredbånd/TV i Telenor), Torbjørn Aamodt (produktdirektør i Get) og Thomas Skjelbred (sjef i Altibox) i ukens podcast.

Episode 69 - Oljemessa i Houston  

Denne uken snakker vi med redaktør Tormod Haugstad i Teknisk Ukeblad, som har vært på verdens største oljemesse OTC i Houston. Tida med 100 dollar fatet er for lengst forbi, og det er kuttet store kostnader. Hvordan er stemninga i oljebransjen nå? Hvordan kan teknologien gi lønnsomhet med lavere prisnivåer? Hvordan bidrar norske teknologiselskaper på dette området? Dette er noe av det vi skal finne svar på i ukens podcast.

Episode 68 - aluminium  

Hvor mange favorittemaer har egentlig Odd Richard? Vi har mistet tellinga, men denne gangen er det i hvert fall aluminium som er tema for ukens podcast. Vi fått med oss teknologidirektør Hans Erik Vatne i Hydro for å fortelle mer om dette svært anvendelige metallet, som har vært omkring i rundt 130 år. Mens forekomstene av aluminiumsholdig bauksitt er størst ved ekvator, har Norge med sin fornybare energitilgang noen solide fordeler i selve utvinningen. Vi skal høre mer om aluminiumens egenskaper, Hydros spesielle pilot-anlegg på Karmøy, og ikke minst: Hvorfor Odd Richard foreslår at Teslaene bare kan spise en bit av seg selv hvis den går tom for batteri!

Episode 67 - Aluminium i bil  

Stadig nye bilprodusenter tar i bruk aluminium, både for sin lave vekt og egenskaper i kollisjoner. Aluminium blir nemlig sterkere når det utsettes for deformasjon. Det hele begynte med aluminiumsfelger, det fortsatte med motorblokker, og biler fra Tesla er bygget nesten bare i aluminium. Det hjelper mye når man skal få plass til svært tunge batterier. Så hvilke andre fordeler finnes? Og hvorfor bygges ikke alle biler i aluminium? Vi har fått med oss teknologidirektør Hans Erik Vatne i Hydro i ukens podcast.

Episode 66 - Transport og miljø  

Vi tenker mye på miljø i Norge, men hvordan ligger vi egentlig an i det globale perspektivet? Hjelper det noe med våre elsykler og hybridbiler? Denne gangen har vi fått besøk av forskningsdirektør Steffen Kallbekken ved Cicero for å lære oss mer om hvordan Norge ligger an med transportutslippene. Og spesielt på veiene går det nå raskt: – I Oslo og Bærum ser vi nå at 80 prosent vil ha elbil eller hybrid, mens dieselbiler nesten ikke selges. Samtidig vil folk heller lease enn leie, for å se an utviklingen og verdifallet på den nye teknologien, kan Kallbekken rapportere. Han tror endringene nå vil skje mye raskere enn vi før hadde trodd, og at selvkjørende biler snart vil være en del av hverdagen.

Episode 65 - Slik blir batteriene bedre og billigere  

I ukens podcast ser vi på batteriteknologien, hvordan den utvikler seg og ikke minst: Hvordan det skal bli billigere og mer effektivt. Hydrogen og brenselsceller er en viktig del av dette bildet, og vår gjest Martin Kirkengen, avdelingsleder energisystemer ved IFE, tror folk vil bli overrasket over hvor mye som vil skje på hydrogenfronten de neste årene. Generelt mener han at mange er overoptimistiske på hvor mye vi skal klare å forandre på fysiske og kjemiske lover, samtidig som det mangler forståelse for prispotensialet som ligger i masseproduksjon.

Episode 64 - Oksygen  

For 300 millioner år siden var det mye mer oksygen på jorda enn i dag, nærmere 35 prosent på det høyeste. Det førte blant annet til enorme insekter og antakelig voldsomme skogbranner. I dag er oksygeninnholdet i lufta 21 prosent, insektene er ganske normale og oksygen er fortsatt en nødvendighet for det meste av liv. Det er dessuten utgangspunktet for vår søken etter liv i verdensrommet: Søk etter oksygenet først, så er livet antakelig i nærheten. Og hvordan brukes egentlig oksygenet industrielt i dag? Vi får dessuten en liten gladhistorie om ozonlaget i ukens podcast, som altså handler om oksygen. Gjest i studio er Carl Henrik Gørbitz, professor i strukturkjemi ved Universitetet i Oslo.

Episode 63 - Energirevolusjonen  

Vi står med begge beina i energirevolusjonen, og Norges posisjon som privilegert energinasjon står i fare. For mens Norge har levd meget godt på olje og vannkraft, ser vi nå at nye teknologier kan bli vel så viktige i framtida. Solcelleprisen er halvert fem ganger siden 70-tallet, og utviklingen ser ut til å fortsette. – Komboen solceller og batteri kan bli billigere enn norsk vannkraft, sier Martin Kirkengen, avdelingsleder energisystemer ved IFE. Han er gjest i ukens podcast, og snakker om hvordan det internasjonale energimarkedet nå utvikler seg. For hva skjer når Norge mister sin unike energiposisjon?

Episode 62 - Nitrogen  

Vi har flere grunnstoffer å snakke om i Teknisk Sett, og denne gangen skal vi se nærmere på nitrogen. Dette er faktisk den gassen vi finner mest av i atmosfæren, og sammen med karbon, oksygen og hydrogen er den helt essensiell for at liv skal oppstå. Nitrogen spiller også viktige roller som plantegjødsel og sprengstoff. Men hvorfor har ikke naturen selv sørget for at plantene kan ta opp nitrogen på skikkelig vis, uten å bli maset på av kunstgjødselet? Den første planten som knekker den koden kan dominere kloden fullstendig, sier Odd Richard, og maler bildet av det grønne nitrogenmonsteret. Også denne gangen har vi fått faglig hjelp av Carl Henrik Gørbitz, professor i strukturkjemi ved Universitetet i Oslo.

Episode 61 - Miljøvennlige skip  

Mens hele Oslo måtte holde dieselbilene hjemme, kunne skipene ved kai forurense tilsvarende 1700 biler hver. Nærskipstrafikken slipper ut store mengder NOx, svovel og partikler, og bruker en olje så seig at den må varmes opp for å holdes flytende. – Det er ikke noe stilig med dette, fastslår Jan Moberg i ukens podcast. Men det skjer mye spennende miljøutvikling i skipsfarten, og denne gangen har vi fått med oss skipsfartsreporter Tore Stensvold i TU for å fortelle mer om utviklingen. For nå finnes det vellykkede prosjekter med både gass og batteridrift, og ikke minst med landstrømanlegg som gir stor effekt for det lokale miljøet. Vegvesenet har faktisk vært en viktig pådriver for den nye utviklingen, ved å stille store miljøkrav til anbudsaktørene. Slike krav fra oppdragsgivere og myndigheter blir vesentlig for videre miljøframdrift, tror vårt podcastpanel.

Episode 60 - Hvor var Bor da Brå brakk staven?  

Vi har flere grunnstoffer å snakke om i Teknisk Sett, og denne gangen er turen kommet til grunnstoffene bor og beryllium. Visste du at grunnstoffet Bor antas å ha hatt en avgjørende rolle da Oddvar Brå brakk staven for 35 år siden? Det hadde veldig gode vektegenskaper, men hang ikke så godt sammen med epoksylimet som ble brukt i stavene. Om beryllium kan vi lære at det kan være svært giftig, men også har sine praktiske anvendelser innen romfart og sykkelindustri. Med varierende suksess, kan vi tillegge. Igjen har vi fått med oss Carl Henrik Gørbitz, professor i strukturkjemi, for å styrke podcastlaget vårt.

0:00/0:00
Video player is in betaClose