Tekstbehandlingsprog

Tekstbehandlingsprog

Norway

Tekstbehandlingsprogrammet er litteraturmagasinet på Radio Nova. Vi behandlar tekst frå øvst til nedst, frå Twitter til Dickens og alt derimellom. Vi er på lufta mellom 10 og 11 kvar onsdag, og består av Marie Vallestad, Nora Helset, Guro Flaarønning, Kim Klev, Ylva Nordø og Hedda Rosenberg. Kontakt oss på tbp@lister.radionova.no.

Episodes

Victoria Kiellands Dammyr  

I år utga Victoria Kielland sin første roman, Dammyr. Boka handler om fjorten år gamle Aurora, oppvekst, uro og Fredrikstad. Kielland besøker oss for å snakke om boka som presser romansjangeren. I studio er Stine Spjelkavik Hansen og Malene Storrusten. Tekniker er som vanlig Oda Archer.

Dan Andersens Flaggtale  

Sola steiker ute og flaggdagene er tette. I dagens sending har vi fått besøk av forfatter Dan Andersen for å snakke om hans nye diktsamling, Flaggtale. Hvem er han som sverger sin troskap til flagget? I studio Stine Spjelkavik Hansen og Anette Briksdal. Tenkiker Oda Archer.

Mysterier: fra klassisk roman til fornyende skuespill  

Tekstbehandlingsprogrammet får besøk av Jan Gunnar Røise og Jan Sælid som spiller hovedrollene i stykket "Mysterier" på Nationaltheatret. Stykket ble basert på den store klassiske romanen av Knut Hamsun, og det har skjedd mye spennende på veien fra roman til skuespill. I studio: Robin Van de Walle, Malene Storrusten og Oda Archer.

Even Vaa og "Kunsten å lage brennevin for en tier pr. flaske"  

Even Vaa har skrevet en slags remake av, og hyllest til, en gammel dansk bok om brennevin. Vi snakker med forfatteren om både brennevin, den danske forfatteren som inspirerte til prosjektet og selve boka. I studio: Stine Spjelkavik Hansen og Malene Storrusten. Tekniker var Oda Archer. Gjenhør med innslag laget av Malene Storrusten og Andrea Tangrild Rustad Nymoen.

PJ Harvey: poet og musiker & Er boka på vei ut?  

Temasending om PJ Harvey, i anledning den nye plata "The Hope Six Demolition Project" og lyrikkboka "The Hollow of the Hand". Vi snakker med Robert Gjestad fra Aftenposten og forfatter Tore Stavlund. Redaksjonsmedlemmene Andrea Tangrild Rustad Nymoen og Malene Storrusten spør folk på gata om lesevaner. I studio var Robin Van de Walle, Ørjan Liland og Oda Archer.

Ane Nydal og Famlere  

I denne sendingen hadde vi besøk av debutant Ane Nydal, som snakket om sin novellesamling "Famlere". Vi hørte også en reprise av innslaget "Ulysses og Dublin". I studio var Andrea Tangrild Rustad Nymoen og Mari Nyberget. Oda Archer stilte opp som vår flinke tekniker som vanlig.

Påskesending med Peder Udnæs og påskequiz  

I dagens sending snakket vi med Peder Udnæs, medforfatter av den satiriske boka "En statsministers dagbok". Hadde han turt å skrive en sånn bok om Putin? I tillegg tester vi ut noen av de nyeste påskequizbøkene. I studio: Robin Van de Walle, Malene Storrusten og Oda Archer.

Ellisiv Lindkvist, Marianne Håheim og kvinnedagsmarkering på Youngstorget  

Skriver norske, kvinnelige forfattere egentlig for mye om seg selv? Det er ett av spørsmålene vi ser nærmere på i denne sendingen. For å snakke om dette har vi med oss Ellisiv Lindkvist, som har skrevet romanen Selvopptatt. Det samme spørsmålet stilte vi forfatter Marianne Clementine Håheim, da vi besøkte hennes kontor tidligere i uken. I tillegg har våre to reportere Malene og Andrea vært på markeringen av kvinnedagen på Youngstorget, der de så på forskjellige paroler og slagord.

Eivind Hofstad Evjemo og Kvelningsminner  

I dag har vi besøk av forfatter Eivind Hofstad Evjemo som er aktuell med Kvelningsminner. Boka er hans fjerde, men samtidig hans første som ikke tilhører romansjangeren. I studio er Stine Spjelkavik Hansen og Robin Van de Walle. Tekniker er som vanlig Oda Archer.

Solaris Korrigert med Peer Perez Øian  

I dagens sending snakket vi med regissør Peer Perez Øian om teaterstykket "Solaris Korrigert", basert på et dikt av Øyvind Rimbereid. Vi dro også på en afghansk fortellerkveld, organisert av Upolert. I studio var Robin Van de Walle, Andrea Tangrild Rustad Nymoen og tekniker Oda Archer.

Hva er en roman? Sending med Tone Selboe  

I dagens sending ser vi nærmere på hva en roman egentlig er, og hvordan fremtiden til sjangeren ser ut. Professor i allmenn litteraturvitenskap på UiO, Tone Selboe, som har skrevet boken "Hva er en roman", er i studio og snakker om dette.

Sending med Randi Skaug og Moddi  

I denne sendingen snakket vi med eventyrer og forfatter Randi Skaug om selvhjelpsbøker og hennes bok "Finn kongefølelsen - gjør hver dag til en god dag". Den nordnorske artisten Moddi var også innom og snakket om diktene til Helge Stangnes.

Sending med Steinar Opstad  

I dagens sending snakket vi med Steinar Opstad om hans nyeste diktsamling "Kjærlighetstapene". Stine omtaler boka "Ren poesi". I studio var Robin Van de Walle og Mari Nyberget.

Barneboksending med Gjertrud Øvland  

I denne sendinga har vi hatt besøk av Gjertrud Øvland, som er bibliotekar på Deichman og var en del av juryen til Brageprisen 2015. Vi har snakket om barnebøker som også kan appellere til voksne. I studio var Mari Nyberget og Stine Spjelkavik Hansen. Robin Van de Walle har trukket fram en glemt bokperle.

2016s første sending, med Bjørn Aagenæs  

Årets første sending! Vi hadde besøk av Bjørn Aagenæs fra Kolon Forlag, som snakket om det litterære året som har gått og om alt det spennende som venter oss lesere i 2016.

(Jule)sending med Bård Torgersen!  

Årets siste sending med Ylva Nordbø og Marie Vallestad i studio, med forfatter og artist Bård Torgersen som gjest. Vi snakker om hans to siste utgivelser: diktsamlingen "Romaner", og plata av bandet Universet, "Vi skal ikke dø. En gang til".

Reprise: Julesending 2014 med Svein Østvik  

Marie Vallestad, Ylva Nordbø og Maiken Bolset i studio.

Morten Langeland om Den egentlige kommunen  

Forfatter Morten Langeland er i studio for å snakke om sin nye bok Den egentlige kommunen. En samtale som handler om fellesskap, flerdimensjonalitet, cola zero og SV-fakultetet på Blindern. Det blir også et gjenhør fra en sending på Deichman om litteratur som redder liv. Med: Guro Flaarønning, Stine Spjelkavik Hansen, Oda Archer, Ingrid Torjesen og Kim Klev.

18.11.15 Morten Strøksnes og Erlend Wichne om havet + anmeldelse av Ari Behns 'Tiger i hagen'  

Gjester: Morten Strøksnes (Havboka) og Erlend Wichne (Hav, sløyd) I studio: Marie Vallestad og Hedda Rosenberg, anmeldelse ved Stine Spjelkavik Hansen Musikk (om havet) valgt av gjester, i rekkefølgen de dukker opp: – King Creosote & John Hopkins - John Taylor's Month Away – Jaga Jazzist - Going Down – Les Marins D'Iroise - Santiano

Intervju med debutantene Maria Sand og Kenneth Moe  

Intervju med debutantene Maria Sand og Kenneth Moe by Tekstbehandlingsprog

0:00/0:00
Video player is in betaClose