Tendens

Tendens

Sweden

Reportageprogrammet som ger sig tid att lyssna, ta del och låta folk prata färdigt. I Tendens får du som lyssnare höra om människors liv och idéer. Här hör mening och mönster i det som sker eller håller på att hända. Ansvarig utgivare: Louise Welander

Episodes

De kallar mig fuskaren  

Sommaren 2015 gör Ninor Chamoun något han kommer att ångra bittert. Fotbollslaget han tränat i sex år anklagas för fusk. Anklagelserna är falska, säger Ninor. Problemet är bara att han ljuger.

Tendens 0

Del 2/3. Duktiga pojkar och misslyckade män: Jag räknas inte som fullvärdig man  

En man ska vara stark annars blir kvinnor arga säger Ante som blivit misshandlad av kvinnor trots att han är rörelsehindrad eller kanske just därför?

Tendens 0

Jag födde i en polisbil  

I en polisbil på väg E10, mellan Kiruna och Gällivare, står en polisbil med dörrarna öppna. I baksätet ligger Sandra och får hjälp av poliserna Anders och Greger att förlösa sitt barn.

Tendens 0

BB-ockupationen  

Sen i januari 2017 pågår en ockupation på Sollefteå sjukhuset i protest mot nedläggningen av BB. Vilka är det som ockuperar och varför är kampen om sjukhuset så viktig för människorna i Sollefteå?

Tendens 0

Jakten på den fjärde njuren  

Filip är vid liv tack vare dialysen. Nu behöver han en ny njure, för fjärde gången. Elena har tagit ett ovanligt beslut för att hjälpa sin vän. Hon vill ta reda på om hon är en match för att donera. Programmet är gjort av Annizeth Åberg.

Tendens 0

Del 1/3 - Duktiga pojkar och misslyckade män  

"Män måste prestera, män måste vara bäst" säger Björn när Mia Blomgren ringer upp. Och män presterar för att imponera på kvinnor fortsätter han.

Tendens 0

Jag kan inte ta hand om mitt barn  

När Johan blev pappa förstod till slut både han och hans omgivning att sonen skulle få det bättre i familjehem. De neuropsykiatriska funktionsnedsättningarna gjorde det för svårt att klara vardagen.

Tendens 0

Mamma med adhd  

Tove Lundin har ett system för att klara av morgnarna. Om något oförutsett händer låser det sig. Hon är impulsdriven och glad att hennes sambo sätter stopp i bland.

Tendens 0

Del 3/3. Akademikerjävlar: Man kan vara smart även utan utbildning  

Hur är det att komma till kultureliten när man är från arbetarklassen? Och varför tycker en del akademiker att man gift ner sig om man är ihop med någon som jobbar inom hemvården?

Tendens 0

Surrogatmamma i hemlighet  

Allt fler barnlösa svenska par reser till Georgien. Där ställer många kvinnor upp som surrogatmammor. Men varför? Natela berättar att hon blev surrogatmamma i hemlighet.

Tendens 0

Vår dotter föddes av en surrogatmamma  

Hanna Skanne föddes utan livmoder. Först tänkte hon adoptera. Men så träffade hon Ismaèl. Hans syster Mariela erbjöd sig att bära barnet åt dem. Men surrogatmoderskap är inte tillåtet i Sverige.

Tendens 0

Gamegirl – med attityd som provocerar  

Får man se ut hur som helst när man spelar dataspel live på nätet? Ofta när Mia Westin spelar så får hon hatiska och sexistiska kommentarer.

Tendens 0

Del 2/2: Pojkarna på Resecentrum  

Mustafa och Amir kom till Sverige för att söka sig ett bättre liv. Amir har klarat sig genom missbruk och självmordsförsök. Mustafa har börjat med heroin. Nu kastas han mellan hopp och förtvivlan.

Tendens 0

Del 1/2: Pojkarna på Resecentrum  

Amir och Mustafa hänger på Uppsalas centralstation. Amir har tagit sig ur ett alkoholmissbruk. Mustafa har nyligen börjat med heroin. Men vilka är de, pojkarna på Resecentrum. Och hur hamnade de här?

Tendens 0

Del 2/3. Akademikerjävlar: Ursäkta jag pratar dialekt  

Varför slutar man att prata dialekt när man kommer till universitetet? Och vad är bäst, att låtsas att man är tolerant eller att stå för att man inte är det?

Tendens 0

Ensam pappa söker barn  

Patric Nilsson vill adoptera ett barn. Han är den ende ensamstående mannen i adoptionskö i Sverige, och han har fått höra att hans möjligheter är små. Men Patric har bestämt sig för att det ska gå.

Tendens 0

Oscar och Niclas söker surrogatmamma  

Oscar och Niclas vill gärna skaffa barn tillsammans med hjälp av en surrogatmamma. Men surrogatmödraskap i Sverige är förbjudet . Och utomlands är den hjälpen full av osäkerhet och höga kostnader.

Tendens 0

Del 1/3. Akademikerjävlar: Vd:n som fick sig en tankeställare  

Hur kan det komma sig att man börjar tro att man inte bara är smartare utan också godare för att man har en hög utbildning? Och varför säger vi att högutbildade är mer toleranta än lågutbildade?

Tendens 0

Pajala och jakten på jobb  

Gruvan i Pajala skapade hundratals jobb, bostadskö och Sveriges största konkurs. Nu kan den öppnas igen. Kan man säga nej när det nalkas nya jobb på orten?

Tendens 0

180 mil för ett jobb  

Pär Persson och Eva Söderberg hade ett litet åkeri på Österlen men tröttnade på att köra fram och tillbaka på vägarna. De letade jobb över hela Sverige och fick till slut napp, i Kangos, Norrbotten. 

Tendens 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose